Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA MAJ 2012.



29. maj 2012, Novi Sad

ODRŽANA KREATIVNA RADIONICA

U radu su učestvovali predstavnici sindikalnih organizacija Livnice Cimos Kikinda i Fabrike akumulatora Sombor

Sindikat metalaca Vojvodine sa švedskom fondacijom Olof Palme international center, organizovao je 29. maja 2012. godine kreativnu radionicu. Cilj organizovanja ovakve radionice je bio da se članovima Samostalnog sindikata predoči način i veštine koje su potrebne za pisanje predloga projekata.

Predstavnici švedske fondacije su tokom jednodnevnog rada obučili učesnike kako za pisanje predloga projekata tako i upravljanje realizacijom projekta odnosno njegovom praćenju i proceni rezultata. Radionica je održana u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu a prisustvovali su joj predstavnici sindikalnih organizacija Livnice Cimos Kikinda i Fabrike akumulatora Sombor.

25. maj 2012, Ruma

SVAKODNEVNO SMANJIVANJE PRAVA RADNIKA

Sednici Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Ruma prisustvovao je i predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović

Aktuelna situacija u sindikalnim organizacijama na teritoriji opštine Ruma, Irig i Pećinci bila je, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Ruma održane 25. maja 2012. godine. Sednici je prisustvovao i predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Na sednici, u diskusijama, posebno je istaknuto da se svakodnevno smanjuju prava radnika i da se radnici sve češće rasporedjuju na radna mesta koja ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi. Ukazano je i da se predsednici sindikalnih organizacija nezakonito proglašavaju tehnološkim viškovima pa se deo pitanja odnosio na zaštitu sindikalnih predstavnika kod privatnih poslodavaca koji nemaju potpisane kolektivne ugovore.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Mijatović izneo je rezultate razgovora sa političkim partijama vezano za Platformu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Takodje je govorio i o nagoveštenoj reformi PIO fonda. Članovima Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Ruma prezentovan je i Projekat sprečavanja zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog.





28. maj 2012, Novi Sad

PRIORITET KOLEKTIVNI UGOVOR NA NIVOU USTANOVA

Članovi Odbora Sindikata delatnosti visokog obrazovanja Vojvodine informisani su i o dosadašnjim pregovorima održanim u Ministarstvu prosvete i nauke i u Vladi Republike Srbije

Poseban kolektivni ugovor i dosadašnji pregovori održani u Ministarstvu prosvete i nauke i u Vladi Republike Srbije o koeficijentima za zaposlene u visokom obrazovanju, bili su tema sednice Odbora Sindikata delatnosti visokog obrazovanja Vojvodine. Sednica je održana 28. maja 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Odbora Sindikata delatnosti visokog obrazovanja Vojvodine su se složili da je prioritet u radu otpočinjanje pregovora sa poslodavcima o potpisivanju kolektivnog ugovora izmedju sindikata i poslodavca na nivou ustanova koji bi, izmedju ostalog, regulisao i pitanje isplata jubilarnih nagrada. Članovi Odbora su takodje informisani i o planu sportskih susretu kako Sindikata obrazovanja Srbije tako i Saveza samostalnih sindikata Srbije.

24 – 26. maj 2012, Madjarska

MLADI O REGRUTOVANJU MLADIH

Interregionalni kamp za sindikalce mladje od 35 godina
održan je u Kestelju, Madjarska

Interregionalni kamp mladih sindikalaca Euroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa tradicionalno je i ove godine organizovan u Madjarskoj. Učesnici su bili članovi sindikata iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine, mladji od 35 godina, ukupno njih 30. Interregionalni kamp mladih sindikalaca ove godine održan je od 24. do 26. maja u Kestelju.

Samostalni sindikat Vojvodine predstavljalo je osam mladih. Oni su prezentovali temu „Regrutovanje mladih članova u sindikat“. Za svoju prezentaciju i celokupan rad dobili su izuzetne pohvale.





28. maj 2012, Novi Sad

IDEJE ZA BOLJI RAD

Sednici Sekcije mladih SSSV prisustvovao je i sekretar
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić

Predlog plana rada Sekcije mladih za 2012. godinu bio je na dnevnom redu i glavna tema sednice Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 28. maja 2012. godine, u Radničkom domu u Novom Sadu.

Pored članova, sednici je prisustvovao i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić. U vrlo konstruktivnom razgovoru izneto je niz ideja koje bi trebalo da doprinesu većem interesovanju mladih za rad Sindikata a isto tako boljem i sadržajnijem radu Sekcije mladih.

22. maj 2012. godina, Novi Sad

RADNI DOGOVOR OKO ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Sa gostima iz Švedske razgovarali su sekretar SSSV Goran Milić, predsednik Sindikata poljoprivrede Miodrag Bradonjić kao i predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš

Za predstavnike švedske fondacije Olof Palme international center, koja najvećim delom finansira zajednički projekat Sindikata LO Zapadna Švedska i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, 22. maja 2012. godine upriličen je radni dogovor u Radničkom domu u Novom Sadu. Sa gostima iz Švedske razgovarali su sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić a u odvojenom sastanku predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš.

Sa predstavnicima fondacije Olof Palme: Kristin Bergman, Tomi Soder, Lars Lofgren i koordinatorom Dženanom Pavlinovic razgovarano je o rezultatima dosadašnjih projektih aktivnosti i finansijskom delu projekta. Obostrano je iskazano zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima uz konstataciju da je celokupan projekat napredovao uz sve veće razumevanje partnera kojima je fondacija Olof Palme u potpunosti odobrila projekat do kraja 2014. godine.



 





19 - 20. maj 2012, Palić

ODRŽANI SPORTSKI SUSRETI

Sedmi po redu Susreti radnika Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi okupili su oko 300 učesnika koji su se takmičili u osam sportskih disciplina

Od 19. do 20. maja 2012. godine na Paliću su održani radničko-sportski susreti Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Subotice, Vojvodine i Srbije. Ovi, sedmi po redu Susreti, okupili su oko 300 učesnika iz Novog Sada, Subotice, Bečeja, Apatina, Zrenjanina, Stare Pazove, Šapca..... a pridružile su im se i ekipe iz Madjarske i Rumunije.

Na ovogodišnjim susretima, na kojima je učestvovalo dvadeset ekipa, prvo mesto u ukupnom plasmanu osvojila je ekipa PMF iz Novog Sada, drugo Narodnog pozorišta iz Subotice a trećeplasiran je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Takmičenje se odvijalo u ukupno osam sportskih disciplina.

18. maj 2012, Subotica

JAČANJE ZAJEDNIČKIH INTERESA

Predstavnici triju Sindikata potpisli Sporazum o prijateljstvu i saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i prava zaposlenih u ovim delatnostima

Sporazum o prijateljstvu i saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i prava zaposlenih u ovim delatnostima potpisali su 18. maja 2012. godine u Subotici predstavnici triju sindikata: Djurdjica Crvenko predsednik Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, Lakrima Bolka iz Uniunea Judeteana C.N.S.L.R. Fratia Hunedoara iz Ruminije i Vereš Mihalj iz ÉSZT – Dél-alföldi Regionális Szervezete iz Madjarske.

Izmedju ostalog potpisani Sporazum predvidja saradnju izmedju ova tri sindikata na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog pomaganja i zajedničkih interesa, unapredjenje položaja zaposlenih i sindikalnog rada i razmene informacija i zajedničkih aktivnosti. Cilj je uzajamno informisanje, jačanje sindikata i sindikalne solidarnosti u medjusobnim odnosima kao i u oblasti Euroregije Sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.





16. maj 2012, Novi Sad

ANALIZIRANI PROTEST I ŠTRAJK UPOZORENJA

Mora se pojačati prodor u medije uz korišćenje savremenih načina informisanja, istaknuto na sednici POS zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine analizirana je organizacija i učešće u protestu organizovanom 19. aprila 2012. godine u Beogradu i jednosatnom štrajku upozorenja održanom 25. aprila 2012. godine. Sednica POS održana je 16. maja 2012. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine su ocenili da je učinjen izvestan pomak u odnosu na organizaciju prethodnih protesta. Dato je i niz konkretnih predloga kako bi Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije bio sposoban da pravovremeno reaguje na sve promene koje se dešavaju. Izmedju ostalog ukazano je da bi trebalo razmišljati o promeni načina finansiranja štrajka, kao i o formiranju mobilnog tela u vrhu sindikata koje bi „reagovalo“ u roku 24 časa. Na sednici je istaknuto i da se posebno mora pojačati prodor u medije uz korišćenje savremenih načina informisanja.

12. maj 2012, Novi Sad

„SINDIKAT SI I TI“

Učesnici kampanje, čiji je organizator Sekcija mladih metalaca Vojvodine, će biti mladi sindikalci iz Danske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Madjarske, Republike Srpske i Srbije

Mladi sindikalni aktivisti iz Sindikata metalaca Madjarske, Hrvatske, Slovenije i Vojvodine i Industrijskog sindikata Srbije, a u saradnji i uz finansijsku podršku fondacije Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, održali su 12. maja 2012. godine u Novom Sadu završnu radionicu EXIT 2012. Mladi sindikalci utvrdili su datum održavanja kampanje EXIT od 11. do 15. jula 2012. godine i konačan broj učesnika od 65.

Učesnici kampanje, čiji je organizator i nosilac svih aktivnosti Sekcija mladih metalaca Vojvodine, će biti mladi sindikalci iz Danske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Madjarske, Republike Srpske i Srbije. Cilj akcija, koje će se voditi tokom pet dana, je podizanje svesti kod mladih ljudi o važnosti sindikalnog aktivizma, pravima na radnom mestu i važnosti borbe protiv nesigurnosti na radnom mestu. Kako se predvidja, različite aktivnosti će se voditi na više lokacija u Novom Sadu pod sloganom „Sindikat si i ti“.





8 – 9. maj 2012. godina, Novi Sad

SEMINAR U OKVIRU PROJEKTA

Pored iznošenja iskustava iz Švedske i Srbije razgovarano je i o mogućnostima i unapredjenju saradnje sa drugim omladinskim organizacijama

U okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO regije Zapadna Švedska od 8. do 9.maja 2012. godine u Novom Sadu održan je seminar za mlade sindikalne aktiviste. Cilj održavanja ovog seminara je da se kroz predavanja i aktivnu razmenu mišljenja predoče iskustva Sindikata LO u njihovom radu sa mladima. U radu seminara učestvovalo je tridesetak mladih sindikalnih aktivista iz cele Vojvodine.

Predavači na seminaru bili su Ana Palmer i Mikael Halen. Oni su predočili kako su mladi ljudi organizovani u sindikatu LO, kako se obrazuju i informišu. Takodje su prezentovali kako se organizuju kampanje i regrutuju novi članovi u sindikat. Pored iznošenja iskustava iz Švedske i Srbije razgovarano je i o mogućnostima i unapredjenju saradnje sa drugim omladinskim organizacijama. Učesnici seminara, mladi sindikalci, posebnu energiju su iskazali kroz rad u radionicama. Tako je jedna grupa osmislila kampanju za 12. avgust – svetski dan mladih, dok je druga ponudila rešenje za uključivanje većeg broja mladih u sindikalne aktivnosti.

9. maj 2012, Novi Sad

AFIRMISATI RAD SEKCIJA ŽENA

Najvažnije teme edukacie se odnose na položaj žena i radno pravo, dogovoreno je na sednici Predsedništva Sekcije žena SSS Vojvodine

Afirmacija rada formiranih sekcija žena pri gradskim i opštinskim većima SSS i uspostavljanje ženskih mreža na području APV prioritetni je zadatak Sekcije žena SSSV, dogovoreno je na sednici Predsedništva održanoj 9. maja 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sekcija žena SSSV će u svom radu posebnu pažnju posvetiti edukaciji članica o najvažnijim temama koje se odnose na položaj žena i radno pravo dok će se delovanje ove Sekcije prema organima vlasti odvijati stalnom komunikacijom, pregovorima i saradnjom.

Na dnevnom redu Predsedništva Sekcije žena SSSV bio je i izveštaj o radu za period 2010/2011. godina, plan rada Sekcije žena za 2012. godinu i priprema druge sednice Sekcije žena SSSV. Sednici je prisustvovao i sekretar SSS Vojvodine Goran Milić. Predsedništvo Sekcije žena SSSV jednoglasno je usvojilo predlog izveštaja o radu za period 2010/2011. godina i plan rada Sekcije žena za 2012. godinu a utvrdjen je i termin i dnevni red naredne sednice Sekcije žena SSSV.





7. maj 2012. godine, Kikinda

UKAZANO NA NEZAKONITOSTI

Dosta pritužbi na sednici Medjuopštinskog odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede je izrečeno i na rad lokalnih inspektora za rad i radne odnose

Aktuelni problemi sa kojima se susreću predsednici sindikalnih organizacija u svom radu bila je tema proširene sednice Medjuopštinskog odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije vodoprivrede i šumarstva Kikinde, Čoke, Novog Kneževca i Srpske Crnje. Sednica je održana 7. maja 2012. godine u večernjim satima uz prisustvo predsednika i sekretara Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Srbije Dragana Zarubice i Voje Borisavljevića i predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Miodraga Bradonjića.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena i implementaciji Granskog kolektivnog ugovora i neophodnoj modernizaciji i reformi Samostalnog sindikata poljoprivrede. U toku razgovora predsednici jednog broja sindikalnih organizacija su ukazali na nezakonita postupanja od strane poslovodstva u sistemu kompanije „Matijević“ i zatražili pomoć od sindikalnog rukovodstva. Dosta pritužbi je izrečeno i na rad lokalnih inspektora za rad i radne odnose. Obećano je da će se vrlo brzo razgovarati sa direktorom Inspektorata za rad Predragom Peruničićem i zahtevati da se preispita rad lokalnih službi inspektorata.

8. maj 2012. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA MLADE SINDIKALCE

Sa gostima iz Švedske razgovarali su sekretar SSSV Goran Milić i predsednik Sindikata poljoprivrede Miodrag Bradonjić

Za goste iz Švedske, predavače na seminaru koji se održava u okviru projekta između Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, upriličen je razgovor 8. maja 2012. godine u Radničkom domu. Sa gostima iz Švedske razgovarali su sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić.

Gosti iz Švedske, Ana Palmer i Mikael Halen, tokom dvodnevnog seminara prezentovaće oragnizaciju i glavne aktivnosti Sindikata LO i LO - Zapadna Švedska. Poseban deo seminara odnosi se na najznačajnije aktivnosti ovog Sindikata sa mladima. Naime, cilj održavanja ovog seminara je upravo edukovanje mladih vojvodjanskih sindikalaca kroz prenošenje iskustava mladih kolega iz Švedske.





PRVOMAJSKA PORUKA

SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE ČESTITA PRVI MAJ SVIM ČLANOVIMA, RADNIM LJUDIMA I GRADJANIMA SA ŽELJOM DA I UBUDUĆE OVAJ PRAZNIK OSTANE SINONIM RADNIČKE I SINDIKALNE SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA.

Medjunarodni praznik rada Samostalni sindikat Vojvodine obeležiće, uz učešće i podršku svog sindikalnog članstva, sa jasnim ciljevima:

socijalna sigurnost uz konstruktivan socijalni dijalog
veći uticaj sveta rada na ekonomskom polju
sigurna radna mesta i zarade
stalna pravna zaštita članstva
bolja zaštita na radu

SIMBOL BORBE ZA RADNIČKA I SINDIKALNA PRAVA, PRVI MAJ, NEKA NAM SVIMA DA SNAGE DA OJAČAMO SVOJU VERU U SINDIKALNI POKRET. ZAJEDNIČKI SE IZBORIMO ZA VEĆU DRUŠTVENU MOĆ, PRAVO NA RAD I DA SE OD ZARADJENOG MOŽE PRISTOJNO ŽIVETI.

Zajedno smo jači !!!

SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0