Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - SEPTEMBAR


ZOOM - klik na sliku

26. septembar  2007,  Beograd

PREDSEDNIK LJUBISAV ORBOVIĆ

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj 26. septembra 2007. godine u Beogradu, za predsednika je izabran  Ljubisav Orbović.

Novi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije dosadašnji je sekretar najveće sindikalne organizacije  i predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

21 - 25. septembar  2007,  Prolom banja

SEMINAR ZA MLADE SINDIKALNE AKTIVISTE

U organizaciji Regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert održan je seminar kom su prisustvovali predstavnici sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost

Seminar  za mlade sindikalne aktiviste "Tehnike kolektivnog pregovaranja" održan je u Prolom banji, od 21. do 25. septembra 2007. godine nakon ukazivanja sekcija mladih Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost za potrebom savladavanja veština kolektivnog pregovaranja. Regionalna kancelarija Fondacije Fridrih Ebert je, angažujući Agenciju za komunikološki trening, analizu i konsalting «OK menadžment» iz Novog Sada,  organizovala seminar kojem je prisustvovalo 28 mladih sindikalnih aktivista, po 14 predstavnika sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.

Na seminaru su obrađene teme: Deset faza procesa pregovaranja, Konflikt i rešavanje konfliktnih situacija, Prvi korak uspešnog pregovaranja – priprema, Kako razviti veštine  prezentovanja –moje javno “ Ja”, Tehnike efikasne komunikacije, Neverbalna komunikacija,  Metode trasiranja puta ka sporazumu, Kako biti uspešan za pregovaračkim stolom i Pregovori sa teškim pregovaračima. Učesnici seminara su kroz niz treninga aktivno učestvovali u simulaciji pregovaranja i na taj način ovladavali njegovom tehnikom, što je bio i cilj ovog seminara.

Predsednik Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije Marija Grbić, učestvujući u radu na seminaru predočila je značaj kolektivnog pregovaranja za Sindikat dok je predsednik Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost» Dragan Matić, predstavio  proces pregovaranja kroz studiju slučaja «U.S. Steel Serbia».  Nakon uspešnog okončanja rada učesnicima seminara su dodeljeni sertifikati.

 


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku


25. septembar  2007,  Novi Sad

NEZADOVOLJNI RADNICI I PENZIONERI

Zahtev je da se "Dnevnik Holding" proda putem javnog tendera u skladu sa odlukom osnivača a da se zaposlenima i bivšim radnicima obezbedi 15 odsto u vidu akcija

Na sindikalnom sastanku održanom 25. septembra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, zaposleni i bivši radnici "Dnevnik Holdinga" izrazili su svoje nezadovoljstvo tokom privatizacije ove novinsko-izdavačke kuće. Radnike i penzionere "Dnevnik Holdinga" najviše je interesovalo kada će se okončati privatizacija i šta je sa besplatnim akcijama koje bi trebalo da dobiju zaposleni.

Na ova pitanja okupljenima je odgovarao Pokrajinski sekretar za privatizaciju Ištvan Pastor predočivši da taj proces ne može biti završen pre sredine iduće godine.  Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Miodrag Bradonjić istakao je da se SSS Vojvodine zalaže da privatizacija ove novinsko-izdavačke kuće bude transparentna, po važećim zakonima i putem tendera.

Na kraju sindikalnog sastanka usvojeni su zaključci u kojima se zahteva od Agencije za privatizaciju, koja vodi postupak privatizacije, da podnese zahtev za poništenje nezakonite registracije "Dnevnik" Holding u Akcionarsko društvo u vlasništvu APV, da se "Dnevnik Holding" proda putem javnog tendera u skladu sa odlukom osnivača a da se zaposlenima i bivšim radnicima obezbedi 15 odsto u vidu akcija. Takodje, da socijalni program udje kao obavezan u tendersku dokumentaciju i bude sastavni deo kupoprodajnog ugovora kao i da član tenderske komisije ispred zaposlenih u "Dnevnik Holdingu" ostane izabran od strane zaposlenih radnika i verifikovan od strane Vlade Republike Srbije. 

 

21. septembar  2007,  Novi Sad

PODRŽANA KANDIDATURA dr MIJATOVIĆA

POS zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine jednoglasno je  dao podršku predsedniku SSS Vojvodine za kandidata za predsednika SSS Srbije

Materijalno-socijalni položaj zaposlenih u državnim organima i lokalnim samoupravama, bila je tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine, održane  21. septembra 2007. godine u Novom Sadu.

Ocenjeno je da je izuzetno težak položaj zaposlenih u ovim delatnostima a zahtevi Pokrajinskog odbora prezentovani su javnosti na konferenciji za novinare održanoj u toku održavanja same sednice. Okružnim odborima dat je zadatak da sagledaju situaciju na terenu vezano za generalni štrajk.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine doneli su zaključak da predsednik POS mora biti član pregovaračkog tima Republičkog odbora sindikata. Jednoglano je data podrška dr Miloradu Mijatoviću, predsedniku Saveza samostalnih sindikata vojvodine za kandidata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku


20 - 22. septembar 2007,  Kečkemet

PROCES GLOBALIZACIJE I POLOŽAJ RADNIKA

Učesnici Konferencije Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa posebnu pažnju posvetili su iskustvima sindikata iz Poljske i Nemačke u izradi projekata

Od 20. do 22. septembra 2007. godine u Kečkemetu, Madjarska, održana je Konferencija Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine kao i nemačkog sindikata DGB. Ispred ovog sindikata učesnici u radu Konferencije sindikata DKMT su bili Dirk Hohner i Nela Hess.

Na Konferenciji se razgovaralo o procesu globalizacije i položaju radnika u tom procesu. Učesnici su posebnu pažnju posvetili iskustvima sindikata iz Poljske i Nemačke u izradi projekata i konkurisanju kod fondova EU za njihovu realizaciju. Projekat kojim je Euroregija DKMT prošle godine konkurisala kod EU nije odobren pa je dogovoreno da se imenuje tim od šest članova ( iz svake zemlje po dva) i da se ponovo konkuriše kod EU. Do kraja ove godine će se osmisliti projekat kojim će se konkurisati.

Kako je na Konferenciji predočeno registracija Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa još nije ozvaničena. Najavljenoje da će, najverovatnije, to biti 6. novembra ove godine. To bi stvorilo mogućnosti za novi vid saradnje na nivou ove Euroregije.

21. septembar 2007, Novi Sad

UKINUTI ZAKON O PLATAMA

Na konferenciji za novinare predstavnicima medija izneti problemi zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama

Socijalni dijalog, potpisivanje posebnog kolektivog ugovora, ukidanje Zakona o platama u državnim organima iz 2001. godine, odnosno jedinstven Zakon o radu za sve zaposlene - zahtevi su Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama. Ove zahteve predočila je predstavnicima medija, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak, na Konferencija za novinare povodom zamrzavanja plata zaposlenima u državnim organima održanoj  21. septembra 2007. godine u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u Novom Sadu.

O problemima u ovim delatnostima sa novinarima su ispred Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine razgovarali i članovi POS Zorica Milankov, Lazar Škorić i Stojan Kralj.

Predstavnicima medija predočena je i mogućnost održavanja protesta zaposlenih u ovim delatnostima. Jer, nezadovoljstvo je svakim danom sve veće a plate velikog broja zaposlenih ne obezbedjuju ni minimum egzistencije.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku


20. septembar 2007. godina


S A O P Š T E NJ E

Radnici u Vojvodini, na početku 21. veka,  bore se za osnovna prava za koja se radništvo Evrope izborilo još na početku 20. veka - ocena je Veća saveza samostalnih sindikata Vojvodine.  Masovno je kršenje svih prava koja zaposlenima pripadaju po osnovu zakona, posebno u privatnim i privatizovanim preduzećima, ali i kod svih ostalih poslodavaca. Savez samostalnih sindikata Vojvodine izuzetno je nezadovoljan efikasnošću rada institucija koje treba da štite ustavnost i zakonitost, prvenstveno inspekcijskih i sudskih organa.

Nepostojanje realnog socijalnog dijaloga, kako u okviru preduzeća na relaciji poslodavac – sindikat, tako i u socijalno-ekonomskim savetima, jedan je od ključnih  uzroka  katastrofalnog položaja zaposlenih. To rezultira masovnim otkazivanjem kolektivnih ugovora kod poslodavaca, nezaključivanjem Opšteg kolektivnog ugovora kao i posebnog kolektivnog ugovora za ijednu industrijsku granu, za šta najveću odgovornost ima Unija poslodavaca Srbije, ocena je Veća SSS Vojvodine.

Zbog svega toga se  zahtevaju izmene Zakona o radu, pomoć države u uspostavljanju socijalnog dijaloga u Srbiji, efikasniji rad inspekcije rada i Poreske uprave. Takodje se traži hitno formiranje Ustavnog suda i specijalizovanih sudova rada, koji postoje u većem broju razvijenih industrijskih zemalja, a zbog sve učestalijeg maltretiranja radnika na radnom mestu   i donošenje posebnog zakona o mobingu.   

19. septembar  2007,  Novi Sad

dr MIJATOVIĆA ZA PREDSEDNIKA

Predsedništvo i Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na svojim sednicama održanim 19. septembra 2007. godine, doneli su odluku da se  za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije predloži dr Milorad Mijatović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije trebalo bi da se izabere 26. septembra 2007. godine na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. Do sada je za ovu funkciju predloženo četiri kandidata.  

dr Milorad Mijatović doktor je matematičkih nauka i dugogodišnji sindikalni aktivista. Od 1993. do 2001. godine je predsednik Gradskog odbora  sindikata obrazovanja Novog Sada a na mesto potpredsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine,, zaduženog za društvene delatnosti, izabran je 1997. godine i na toj funkciji ostaje sve do maja 2003. godine kada je izabran za predsednika Veća saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Od iste godine je i potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U martu 2006. godine izabran je za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine a iste godine izabran je i za potpredsednika Veća SSS Srbije zaduženog za medjunarodnu sindikalnu saradnju. dr Milorad Mijatović je član Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta Vojvodine od njegovog osnivanja 2003. godine a od oktobra 2004. do oktobra 2005. godine je bio predsedavajući ovog organa.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku

18. septembar  2007, Novi Sad

KOLEKTIVNI UGOVORI NAJVEĆI PROBLEM

Veći deo zaposlenih u mlinsko - pekarskoj industriji ne dobija zarade po kolektivnom ugovoru, istaknuto na Radnom dogovoru sa predsednicima sindikalnih organizacija

Najveći problem za  veći deo zaposlenih u mlinsko - pekarskoj industriji je što poslodavci ne isplaćuju zarade po kolektivnom ugovoru, istaknuto je na Radnom dogovoru predsednika sindikalnih organizacija mlinsko-pekarske industrije i Predsedništva Pokrajinskog odbora poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine. Radni dogovor je održan u Novom Sadu 18. septembra 2007. godine a razgovaralo se o aktuelnim pitanjima i problemima u radu sindikalnih organizacija iz ovog dela industrije.

Takodje, predočeno je na sednici, u jednom delu preduzeća uopšte nema kolektivnih ugovora a  poslodavci nisu spremni na pregovore. Problem je i isplata smenskog i noćnog rada i preraspodela radnog vremena.  U mlinsko - pekarskoj industriji su zarade male a ima i dosta sudskih sporova koji su po pravilu veoma dugi.

Predstavnici mlinsko - pekarske industrije ukazali su i na problem zaštite predsednika sindikalnih organizacija u preduzećima. Vrlo česta su njihova šikaniranja, premeštanja na drugo radno mesto, po pravilu iz sedišta firme u drugi pogon van mesta i slično.

19. septembar  2007, Novi Sad

UPUĆENO PISMO MINISTRIMA

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Jelena Češljević obratila se ministrima Mladjanu Dinkiću i Slobodanu  Milosavljeviću

Ministrima ekonomije i regionalnog razvoja Mladjanu Dinkiću i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, zbog problema koji imaju zaposleni u zemljoradničkim zadrugama, obratila se predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević.

U pismu se naglašava da su povod problemi koji su evidentni u većem broju zemljoradničkih zadruga na teritoriji AP Vojvodine u vezi upisa nepokretnosti u zadružnoj svojini. Ove zemljoradničke  zadruge su, na osnovu Zakona o pretvaranju društvene svojine na poljoprivrednom zemljištu u druge oblike svojine ("Službeni glasnik RS" br. 92/49) i Uputstva o načinu i postupku utvrdjivanja i evidentiranja poljoprivrednog zemljišta u državnoj i društvenoj svojini koje koristi pravno lice ("Sl.glasnik RS" 94/21), izvršile razgraničenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj i društvenoj svojini, i dokazale da su društveno poljoprivredno zemljište stekle kupovinom, nakon čega su uputile Republičkom geodetskom zavodu - Službi za katastar nepokretnosti, zahtev za upis nepokretnosti u zadružnoj svojini.

Medjutim, i pored navedenih radnji koje su zemljoradničke zadruge učinile, Republički geodetski zavod - Služba za katastar nepokretnosti, nije izvršio preknjižbu društvenog poljoprivrednog zemljišta u zadružnu svojinu, niti su uputile zemljoradničkim zadrugama odgovor o razlogu zbog kojeg nisu u mogućnosti da realizuju zahteve zemljoradničkih zadruga.

Celu situaciju dodatno otežava činjenica da se u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to poljoprivredno zemljište izdaje putem licitacije čime, zemljoradničke zadruge ostaju bez zemlje, a zaposleni u ovim zadrugama bez posla.

Zbog svega toga nadlležni ministri su zamoljeni da u okviru svojih nadležnosti učine sve neophodne aktivnosti kako bi se ovaj problem rešio. Takodje, zahteva se hitno donošenje Zakona o zadrugama kojim bi se sporna pitanja u vezi poslovanja i opstanka zemljoradničkih zadruga razrešila.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku


17. septembar  2007,  Novi Sad

REFORME U SINDIKATU

Tematsku raspravu organizovao je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine uz učešće fondacije Fridrih Ebert - kancelarije u Beogradu

U kakvim uslovima danas radimo, koje su nam organizaciono-političke slabosti, u čemu smo bili uspešni odnosno šta se mora doraditi u skladu sa novim okolnostima, samo su deo pitanja na koja je odgovarao u svom izlaganju gospodin Frank Hantke, rukovodilac kancelarije za Jugoistočnu Evropu "Radni odnosi i socijalni dijalog" u tematskoj raspravi "Reforme u sindikatu".

Tematsku raspravu organizovao je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine  uz učešće predstavnika fondacije Fridrih Ebert - kancelarije u Beogradu, 17. septembra 2007. godine, u Novom Sadu.

Gospodin Hantke je predočio da  stepen sindikalne organizovanosti opada a da pri tome postoje specifični deficiti koji se odnose na mlade, žene i radnike sa višim kvalifikacijama. Posebno je istakao kako da se sačuvaju postojeći i pridobiju novi članovi izdvojivši dobre kolektivne sporazume, bolju zaštitu na radnom mestu, više interne demokratije, veći protok informacija kao i dodatne usluge u odredjenim slučajevima.

 

12 - 14. septembar  2007, Brisel

MEDJUNARODNA KONFERENCIJA  ŽENA

Obraćajući se učesnicima Medjunarodne konferencije žena Jelena Češljević je istakla da i Srbija želi da da svoj doprinos kako bi se odnos prema položaju žena promenio

Sedište evropskog dela Svetske Federacije sindikata organizovalo je Medjunarodnu konferenciju žena od 12. do 14. septembra 2007. godine u Briselu. Konferenciji su prisustvovale predstavnice žena sa svih kontinenata a ispred Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, koji je član Svetske Federacije sindikata,  u radu ove konferemncije učestvovavala je Jelena Češljević, član Republičkog odbora i predsednik ovog sindikata Pokrajine. Konferencija je održana u Evropskom parlamentu.

Obraćajući se učesnicima Medjunarodne konferencije žena Jelena Češljević je istakla da i Srbija želi da da svoj doprinos kako bi se odnos prema položaju žena promenio. Predočila je da je u Samostalnom sindikatu Srbije značajno mesto  dato pitanju organizovanja žena kroz sekcijski oblik čija je uloga da podstiče promenu položaja zaposlene žene. Jedna od trenutnih aktivnosti na nacionalnom planu je zahtev za ratifikaciju konvencije na zaštiti materinstva.

Na kraju rada Konferencije doneta je Dekleracija koja obavezuje sve nacionalne sindikalne centrale da unutar svog sindikata posebnim oblikom delovanja nastoje da menjaju položaj žena. Takodje je dogovoreno da se u okviru Svetske Federacije rada održi Kongres žena.

 


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku

14. septembar  2007, Kikinda

PREDLOŽITI SVOG KANDIDATA

Zamerke Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike su što do 14. septembra 2007. godine Predsedništvo SSSV  uopšte nije  raspravljalo o predlogu kandidata za predsednika SSS Srbije

Na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, održanoj 14. septembra 2007. godine u Kikindi, konstatovano je da zaključci upućeni Veću Savaza samostalnih sindikata Srbije i Vojvodine  koji se odnose na odlazak u penziju svih onih koji su ispunili bilo koji uslov, a zaposleni su ili na funkciji u sindikatu, nisu realizovani.

Predsedništvo POS energetike kritički se osvrnulo na način predlaganja kandidata iz SSS Vojvodine za  izbor predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije. Zamerke su upućene i što do 14. septembra 2007. godine Predsedništvo SSSV uopšte nije  raspravljalo o tome. Ali, isto tako, naglašeno je, SSS Vojvodine treba da ima svog kandidata za ovu funkciju. Bilo ko da bude izabran na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije mora u svom programu oročiti potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora i novog zakona o radu, zaključilo je Predsedništvo POS

 


13. septembar  2007,  Ada

PREDLOG IZ ADE

Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Ada predložilo je  za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije dr Milorada Mijatovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

U obrazloženju svog predloga,  Predsedništvo Veća SSSO Ada  naglašava da dr Milorada Mijatovića, u ovom trenutku, smatra za najbolje rešenje za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije jer se svojim dosadašnjim radom naročito istakao u vodjenju celokupne Pokrajinske organizacije, afirmisanju socijalnog dijaloga na svim nivoima organizovanja, medjunarodnoj sindikalnoj saradnji i svojim javnim nastupima. Takodje, kaže se izmedju ostalog u obrazloženju, izuzetno je doprineo na jačanju i razvoju organizovanja i delovanja kombinovanog radno-proizvodnog i teritorijalnog organizovanja, bez polarizacije na grane i teritoriju, na velike i male i na striktnom poštovanju Statuta.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku


17. septembar  2007,  Novi Sad

NEDOSTUPNA MINIMALNA POTROŠAČKA KORPA

Članovi POS su u potpunosti  podržali zahteve Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije upućenih nadležnim ministarstvima za  doslednu primenu potpisanog Protokola

Zaposlenima u zdravstvu sa najnižim koeficijentom i dalje je nedostupna minimalna potrošačka korpa, kontatovano je na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine (održanoj 17. septembra 2007. godine) na kojoj se razgovaralo o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih s posebnim osvrtom na ostvarivanje Protokola od 13. marta 2007. godine. Članovi POS su u potpunosti  podržali zahteve Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije upućenih nadležnim ministarstvima za doslednu primenu potpisanog Protokola.

Zbog sve prisutnije prakse otkazivanja zaključenih kolektivnih ugovora u ustanovama i donošenja pravilnika o radu, dogovoreno je da se obaveste svi predsednici sindikalnih organizacija na području Vojvodine da se očekuje skori nastavak i okončanje pregovora oko zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost u Republici Srbiji. Zbog toga će im se sugerisati da kroz razgovore spreče donošenje pravilnika o radu i da insistiraju na poštovanju kolektivnih ugovora koji su na snazi.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine doneo je odluku da se dodeli pomoć, u iznosu od po 20.000 dinara, porodicama koleginica i kolege iz Zdravstvenog centra "dr Gere Ištvan" iz Sente koji su nastradali u teškoj saobraćanoj nesreći kod Novog Miloševa.  

11. septembar  2007,  Novi Sad

RAZMATRANO VIŠE TEMA

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, doneo je Odluku da se za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije predlaže prof. dr Milorad Mijatović, potpredsednik SSS Srbije i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Materijalno-socijalni položaj zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim i višim školama, učeničkom i studentskom standardu, fakultetima, naučnim institutima, kulturi i fizičkoj kulturi Vojvodine, bili su tema razgovora na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine. Sednica je održana 11. septembra 2007. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi POS razgovarali su i o realizaciji potpisanih protokola sa Vladom Republike Srbije, memorandumu o zamrzavanju fonda plata budžetskih korisnika tokom cele 2008. godine i reagovanju Sindikata na najavu o zamrzavanju plata i predlogu Sindikata obrazovanja Srbije u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Razmatrajući potrebu izbora predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine doneo je Odluku da se za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije predlaže prof. dr Milorad Mijatović, potpredsednik SSS Srbije i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku

13. septembar  2007,  Žabalj

PREDLOG ZA PREDSEDNIKA

Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Žabalj donelo je Odluku da se za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije predloži predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Svoj predlog  Veće SSSO Žabalj uputilo je Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Veću Saveza samostalnih sindikata Srbije.

11. septembar  2007,  Titel

TRAŽI SE ZAKON O SOCIJALNOM DIJALOGU

Sve je češća praksa otkazivanja postojećih kolektivnih ugovora kao i odugovlačenje i odbijanje pregovora oko zaključivanja novih, istaknuto je  na sednici POS metalaca

Nepostojanje opšteg i posebnog kolektivnog ugovora stvara probleme od strane poslodavaca u pregovaranju i zaključivanju kolektivnih ugovora, istaknuto je na sednici Pokrajinskog odbora  Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu, održanoj 11. septembra 2007. godine u Titelu. Takodje, sve je češća praksa otkazivanja postojećih kolektivnih ugovora kao i odugovlačenje i odbijanje pregovora oko zaključivanja novih.

Zbog svih navedenih problema, upućena je inicijativa Pokrajinskom Socijalno - ekonomskom savetu da na dnevni red sednice, do 5. oktobra 2007. godine, stavi ovo pitanje. Takodje, da Pokrajinski SES o tome zauzme stav i da identičnu inicijativu uputi Socijalno - ekonomskom savetu Republike.

Pokrajinski odbor metalaca ovu inicijativu je uputio i Upravi Samostalnog sindikata metalaca Srbije uz zahtev da ovaj Sindikat zatraži od Vlade Republike Srbije donošenje Zakona o socijalnom dijalogu.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku

10. septembar  2007,  Novi Sad

KADROVSKI  I ORGANIZACIONO OJAČATI ORGANIZACIJU

Sve promene biće bazirane na osnovu sopstvenog sagledavanja stanja u svakoj opštini i gradu kako bi se u naredne dve godine stvorili svi neophodni uslovi da se nakon Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije 2010. godine pristupi funkcionisanju na novim osnovama

Ukrupnjavanjem i kadrovskim jačanjem organizacije neophodno je Samostalni sindikat prilagoditi kapitalističkim uslovima delovanja -  istaknuto je na Radnom dogovoru sa predsednicima Pokrajinskih sindikata, predsednicima i sekretarima Veća saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, više opština, opština i poverenicima SSS za opštine, održanom  10. septembra 2007. godine u Novom Sadu. Radnom dogovoru, na kome se razgovaralo o organizovanosti i reformi u Savezu samostalnih sindikata Srbije, ispred SSSS prisustvovali su  sekretar Veća SSS Srbije Ljubisav Orbović,  i potpredsednici Vlada Andrić, Srbijanka Rafailović i Duško Vuković.

Sve promene, naglašeno je, biće bazirane na osnovu sopstvenog sagledavanja stanja u svakoj opštini i gradu kako bi se u naredne dve godine stvorili svi neophodni uslovi da se nakon Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije 2010. godine pristupi funkcionisanju na novim osnovama.

Takodje je razgovarano o predstojećem izboru predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije. Konstatovano je da će Savez samostalnih sindikata Vojvodine svoj predlog kandidata dati na sednici Veća SSSV koja će se održati 19. septembra 2007. godine.

Na Radnom dogovoru su predočene i najznačajnije aktivnosti Saveza samostalnih sindikata u zakonodavnoj sferi, posebno u vezi sa izmenama Zakona o radu, Zakona o PIO i zdravstvenom osiguranju i privatizaciji. Takodje, ocenjeno je da  socijalni dijalog u Srbiji ne funkcioniše za čega je prozvana Unija poslodavaca.

4. septembar  2007, Novi Sad

MINISTAR ŽELI SARADNJU

Na sednici Predsednišva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi predočen rezultat razgovora u nadležnom Ministarstvu

Preko 30 hiljada zaposlenih u poljoprivredi Vojvodine, zbog strukture zemljišta i izdavanja državne zemlje u zakup, su potencijalni tehnološki višak. Ovaj podatak je, izmedju ostalog, predočen u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade RS prilikom susreta predstavnika Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi i ministra Slobodana Milosavljevića, rečeno je na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 4. septembra 2007. godine  u Novom Sadu.

Prilikom razgovora u Ministarstvu, ministar Milosavljević je istakao da želi saradnju sa Sindikatom a ideja je da se formira Savet u koji bi se uključili Sindikat, Ministarvo, nauka i struka, da se uradi Nacionalni program za poljoprivredu kao i da se izmeni Zakon o poljoprivredi.

Na sednici Predsedništva Samostalnog sindikata poljoprivrede zaključeno je da se ovaj Sindikat obrati Skupštini Vojvodine sa zahtevom da se stopira proces privatizacije i ubrza  transformacija vodoprivrednih preduzeća. Članovi Predsedništva  informisani su o povezivanju radnog staža zaposlenih u preduzećima u kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i ivalidsko osiguranje kao i o aktivnostima vezanim za izbor predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.


ZOOM - klik na sliku

ZOOM - klik na sliku

4. septembar  2007,  Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA POSS I GOSS

Na zajedničkoj sednici Pokrajinskog i Gradskog odbora razmatrano je više značajnih pitanja vezanih za delovanje ovih sindikata

Zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva održana je 4. septembra 2007. godine, u Novom Sadu. Na sednici  se razgovaralo o radu Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata ovih delatnosti izmedju dve sednice kao i o organizacionim pitanjima i obavezama POSS i GOSS.

Takodje,  modernizacija i reforma u sindikatima, utvrdjivanje reprezentativnosti i usaglašavanje pravila o radu sindikalnih organizacija sa Statum Sindikata, bili su na dnevnom redu ove sednice.

Članovima odbora predočen je i program susreta Sindikata "Soko Banja 2007" a razgovaralo se i o  predlozima za godišnju nagradu Sindikata "Zlatna plaketa" za 2007. godinu.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  


PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0