Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA oktobar 2009.





29. oktobar 2009. godina, Novi Sad

PODRŠKA ZAPOSLENIMA

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine zaposlenima u „Dnevnik“ holdingu i „Dnevnik- Štampariji“ upućujem punu podršku njihovim zahtevima da im se isplate zaostale zarade i druge naknade proistekle iz rada, poveže radni staž od 1. januara 2005. godine do danas, uplati zdravstveno osiguranje i reši status zaposlenih do rešenja statusa preduzeća.

U isto vreme izražavam veliku zabrinutost zbog odluke dela zaposlenih da štrajkom gladju ostvare prava koja im nedvosmisleno pripadaju. Ugrožavanje sopstvenog zdravlja zarad toga je poslednji korak koji zaposleni mogu da preduzmu i veliko upozorenje vlasti i odgovornima da do takvih situacija ne sme doći.

U nadi da će se ceo problem oko „Dnevnik“ holdinga i „Dnevnik – Štamparije“ rešiti na najpovoljni način za zaposlene i u najkraćem mogućem roku, još jednom upućujem punu podršku zahtevima radnika.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
Dr Milorad Mijatović

28. oktobar 2009. godina, Novi Sad

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

U četvrtak, 29. oktobra 2009. godine deo zaposlenih u DOO „Dnevnik – Štamparija“ I „Dnevnik“ holding, započinju ŠTRAJK GLADJU (u holu portirnice zgrade „Dnevnika“ i kancelariji generalnog direktora) do ispunjenja zahteva. Zaposleni u „Dnevnik“ holdingu i DOO „Dnevnik – Štamparija“ traže isplatu zaostalih zarada i drugih naknada proisteklih iz rada, povezivanje radnog staža od 1. januara 2005. godine do danas i od juna do 31. decembra 2009. godine (period koji nije obuhvaćen povezivanjem staža od strane Vlade RS), uplatu zdravstvenog osiguranja i rešavanje statusa zaposlenih do rešenja statusa preduzeća.

Zaposleni u „Dnevnik“ holdingu i DOO „Dnevnik – Štamparija“ svakodnevno protestuju od 20. oktobra 2009. godine, što je nastavak protesta započetih u julu ove godine, kada je ispunjen jedan manji deo štrajkačkih zahteva. Naime, 23. jula 2009. godine Izvršno Veće Vojvodine je dalo garancije da će se o preostalim štrajkačkim zahtevima razgovarati nakon godišnjih odmora, u septembru. Do danas, konkretnih rešenja od strane vlasnika „Dnevnik“ Holdinga AD Izvršnog Veća APV nema, pa zaposleni nastavljaju sa protestima koje drastično radikalizuju do ispunjenja zahteva.

Kako bi se javnost o svemu objektivno obavestila zakazana je Konferencija za medije u petak, 30. oktobra 2009. godine u 9.30 časova na drugom spratu zgrade „Dnevnika“, Bulevar oslobodjenja 81.

ODBOR SO ZAPOSLENIH U „DNEVNIK“ HOLDING I
„DNEVNIK – ŠTAMPARIJA“






22. oktobar 2009, Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA UPRAVE

Razgovaralo se i kako obaviti izbore u sindikalnim organizacijama kada je u toku racionalizacija u lokalnoj administraciji a sindikalni aktivisti šikanirani

Smanjenje broja zaposlenih u gradskim i lokalnim samoupravama bila je tema proširene sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine održane 22. oktobra 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Nakon rasprave članovi POS-a su doneli odluku da se uputi pismo predsednicima Tadiću i Cvetkoviću i ministru Markoviću i iskaže nezadovoljstvo neuvažavanjem sindikata kao socijalnog partnera.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine su razgovarali i kako obaviti izbore u sindikalnim organizacijama kada je u toku racionalizacija u lokalnoj administraciji a sindikalni aktivisti šikanirani. Radi njihove zaštite, nakon diskusija, donet je zaključak da sindikalne organizacije sprovedu izbore a one koje nisu u mogućnosti da ih obave, ispune materijale (upitnike) koje će dostaviti Republički odbor i dostave ih Pokrajinskom odboru na verifikaciju.

22 - 23. oktobar 2009, Hrvatska

POSETA SINDIKATU POLJOPRIVREDE

Recesija u Hrvatskoj i Srbiji i promene u Zakonu o radu, izmedju ostalog su bili na dnevnom redu susreta

Delegacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine na čelu sa predsednicom Jelenom Češljević, boravila je na poziv predsednika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Josipa Pavića u dvodnevnoj radnoj poseti Hrvatskoj.

Predstavnici dva najveća Sindikata Vojvodine i Hrvatske razgovarali su o više tema. Aktuelna kretanja u sindikalnom pokretu Vojvodine i Hrvatske, recesija u Hrvatskoj i Srbiji i promene u Zakonu o radu, izmedju ostalog su bili na dnevnom redu susreta. U okviru posete upriličen je i razgovor sa sindikalnim kolegama iz Belja, d.d Darda.






22. oktobar 2009, Novi Sad

PISMO NA TRI ADRESE

Neprimereno je da Vlada RS nastavlja praksu neuvažavanja Sindikata kao socijalnog partnera, rečeno u pismu upućeno predsednicima Tadiću i Cvetkoviću i ministru Markoviću

Sindikat zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine je na svojoj sednici održanoj 22. oktobra 2009. godine, veoma oštro kritikovao rad Vlade RS zbog nepostojanja socijalnog dijaloga sa reprezentativnim Sindikatom, kaže se na početku pisma upućeno predsednicima Republike Srbije i Vlade RS Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću i ministru za državnu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću. U pismu koji je potpisala predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak navodi se da je neprimereno da Vlada RS nastavlja praksu neuvažavanja Sindikata kao socijalnog partnera, time što ga ne uključuje u pregovore bitne za egzistenciju kako zaposlenih u državnim organima tako i u gradskim i lokalnim samoupravama.

U zemljama Evropske zajednice ka kojoj mi težimo, Sindikat je ravnopravni partner i pre svega poštovan u svakom socijalnom dijalogu, a stručni timovi socijalnih partnera zajednički rade na izradi određenih zakona. Informacije koje ste svakodnevno plasirali putem sredstava informisanja dovodili su do zabune zaposlene u državnim organima i u lokalnoj administraciji. Najavljivali ste razne kriterijume i različite podatke o broju zaposlenih i time stvarali konfuziju i zastrašivali zaposlene. Moramo napomenuti da zaposleni već trpe posledice ekonomske krize i to merama Vlade RS kroz smanjenje zarada koje su ispod minimalne za određene kategorije, a uz sve te mere prisutan je i mobing u velikoj meri.

Sindikat je već godinama upozoravao na zapošljavanje po političkoj pripadnosti čime se stvarao višak zaposlenih. Verujemo da će na takav način biti i utvrđivanje viška zaposlenih. Potpisani Posebni kolektivni ugovori se ne poštuju, socijalni dijalog u Srbiji je prestao, a to ste dokazali razmatranjem Nacrta i utvrđivanjem Predloga Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji. Sindikati koji bi trebali da budu ravnopravni partneri nemaju više nikakve alternative, već da kroz Generalne proteste izraze svoje nezadovoljstvo, kaže se na kraju pisma upućenog na tri adrese.

22. oktobar 2009, Novi Sad

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

Zaštita osnovnih sindikalnih prava, jedna je od budućih zajedničkih aktivnosti SSS grada Novog Sada i Nezavisnog sindikata policije

Polazeći od principa sindikalne solidarnosti, uzajamnosti i odgovornog rešavanja nastalih problema kao i ravnopravnog položaja svih sindikata, 22. oktobra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, potpisan je Protokol o saradnji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i Nezavisnog sindikata policije. Sindikati su svesni da samo udruženim snagama i zajedničkim akcijama mogu postati stvarni, ravnopravni socijalni partneri vlasti i poslodavcima u započetim društvenim promenama, kaže se u preambuli Protokola.

U ime SSS grada Novog Sada Protokol je potpisao predsednik Drago Djokić a ispred Nezavisnog sindikata policije KC Novi Sad predsednik Jovica Bajić. Potpisnici smatraju da je neophodni minimum zajedničkih aktivnosti: zaštita osnovnih sindikalnih prava, zaštita sindikalnih aktivista od šikaniranja i progona, pomoć u izradi Kolektivnog ugovora i njegove primene. Takodje, organizovanje zajedničkih seminara, tribina, edukacija, konferencija za novinare, stručna i tehnička pomoć kao i zajedničke akcije u okviru medjunarodne saradnje.






22. oktobar 2009, Novi Sad

KOLIKO IMA VIŠKA?

Moraju se sa sindikatom utvrditi kriterijumi i merila o višku zaposlenih, ukazano novinarima na Konferenciji za medije

Povodom racionalizacije zaposlenih u gradskim i lokalnim samoupravama, 22. oktobra 2009. godine, održana je Konferencija za medije u Radničkom domu u Novom Sadu. Predsednici Pokrajinskog i odbora za Južnobački okrug Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Milena Čipak i Lazar Škorić, novinarima su predočiti stav sindikata o najavljenom otpuštanju viška radnika u lokalnoj administraciji.

Milena Čipak je predočila da socijalnog dijaloga po ovim pitanjima i o nacrtu zakona o racionalizaciji u lokalnoj samoupravi sa Vladom Republike Srbije uopšte nema. Poseban je problem što Vlada RS u javnost izlazi sa različitim podacima o višku zaposlenih.

- Ovako jedna odgovorna, demokratska Vlada ne može da radi. Moraju se sa sindikatom utvrditi kriterijumi i merila o višku zaposlenih. Zaposleni u lokalnim samoupravama su zaplašeni i trpe u jednom broju sredina velika šikaniranja. Trenutno se u Vojvodini vodi 27 sudskih sporova zbog mobinga – ukazala je Milena Čipak.

- Socijalni dijalog u Novom Sadu praktično ne postoji. Nebrojano puta smo pisali gradonačelniku ali rezultata nema. O svemu što se sada dešava sa viškom zaposlenih saznajemo iz medija. Tako je i sa otpremninama. Ono što se sada nudi je ispod zakonskog minimuma – rekao je Lazar Škorić.

20. oktobar 2009, Zrenjanin

ODRŽANI IZBORI U „RADIJATORU“

Za predsednika sindikalne organizacije u narednom mandatnom periodu izabran je Jovo Smiljanić

Izborna skupšina sindikalne organizacije fabrike „Radijator“ u Zrenjaninu održana je 20. oktobra 2009. godine a prisustvovao joj je i predsednik Pokrajinske organizacije PO SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš. U ovom, vrlo uspešnom kolektivu zaposleno je 340 radnika od kojih je 274 u Samostalnom sindikatu. Većinski vlasnik je Ljevaonica Bjelovar a prosečna zarada zaposlenih je oko pet stotina eura.

Na izbornoj skupštini razmatrani su izveštaj o radu i svi neophodni izborni dokumenti. Za predsednika sindikalne organizacije u narednom mandatnom periodu izabran je Jovo Smiljanić.






15. oktobar 2009, Novi Sad

VIŠE PITANJA NA DNEVNOM REDU

Na održanoj sednici doneta odluka o broju i strukturi Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine

Aktuelna situacija u sindikalnim organizacijama članicama Sindikata radnika trgovine Vojvodine bila je, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine. Sednica je održana 15. oktobra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, a pored članova POS-a, prisustvovali su joj i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Samostalnog sindikata radnika trgovine Srbije Mićo Čegar.

Članovi Pokrajinskog odbora donelu su odluku o sprovodjenju izbora u sindikalnim organizacijama i Sindikatu radnika trgovine Vojvodine i odluku o broju i strukturi Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine. Takodje su doneli i odluku o uskladjivanju odredaba Statuta Sindikata radnika trgovine Vojvodine.

13. oktobar 2009, Novi Sad

RAZMATRANE IZBORNE ODLUKE

Usvojena Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi

Razmatranje i usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Statuta Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, bilo je, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Sednica je održana 13. oktobra 2009. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Članovi Pokrajinskog odbora su razmatrali i usvojili i Odluku o formiranju odbora Samostalnog sindikata za gradove, opštine, više opština i grad Novi Sad za naredni mandatni period (2010. – 2015.). Takodje, razmatrali su i usvojili Odluku o broju, strukturi i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za naredni mandatni period i informaciju o finansijskim rezultatima SSSV posmatrano po granskim sindikatima za period januar-jun 2009. godine.






9. oktobar 2009, Novi Sad

POTPISAN SPORAZUM

Zaposleni u Titel Brand AD će prekinuti štrajk i početi sa radom u ponedeljak 26. oktobra 2009. godine nakon isplate junske zarade za 2009. godinu

U Titelu je u prisustvu ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, predsednika SSS Srbije i Vojvodine Ljubisava Orbovića i dr Milorada Mijatovića, predsednika SSS za više opština Zrenjanin Mirka Maleševa ( koji su garanti realizacije sporazuma) potpisan Sporazum izmedju Titel Brand AD, koga zastupa Rumen Čakarov i Štrajkačkog odbora, koga zastupa Miloš Djuričić. Ovim sporazumom poslodavac se obavezuje da će majsku zaradu za 2009. godinu isplatiti najkasnije do 14. oktobra, junsku do 24. ovog meseca a julsku i po mogućstvu avgustovsku do 4. novembra 2009. godine.

Nakon isplate junske zarade za 2009. godinu zaposleni u Titel Brand AD će prekinuti štrajk i početi sa radom u ponedeljak 26. oktobra 2009. godine. Poslodavac se obavezuje da će prema učesnicima u štrajku poštovati pozitivne zakonske propise Srbije, pre svega Zakon o radu i Zakon o štrajku.

8. oktobar 2009, Novi Sad

STROGO SANKCIONISATI NEZAKONIT RAD

Neophodno je sistemski i hitno rešavati problem sive, odnosno crne ekonomije u kojoj leži izmedju tri i četiri milijarde eura, ocenjeno na sednici Pokrajinskog SES-a

Zabrinutost ekonomskom, finansijskom i socijalnom situacijom u Vojvodini i Srbiji u celini, nepovoljnim privrednim ambijentom i sve težim položajem zaposlenih, izražena je na sednici Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta održanoj 8. oktobra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta razgovaralo se o materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u uslovima delovanja svetske ekonomske krize (štrajkovi i protesti na teritoriji APV i viškovi zaposlenih u državnim organima i javnim službama), a na dnevnom redu je bio i privredni ambijent delovanja poslodavaca Vojvodine i efekti realizacije Programa za očuvanje broja radnih mesta u APV u 2009. godini.

Učesnici sednice su ocenili da država mora krenuti u reformske zahvate i javnu potrošnju prilagoditi ekonomskim mogućnostima države. Pri tome, članovi Pokrajinskog SES-a, ističu da nadležni državni organi moraju preduzeti konkretne mere radi pružanja pomoći domaćoj privredi i savesnim privrednicima, odnosno da se na državnom nivou mora pripremiti celovita strategija razvoja privrede uz njeno rasterećenje smanjivanjem poreskih opterećenja, oslobadjanjem novih poslodavaca od poreza za odredjeni početni period, poboljšanjem bankarskih, kreditnih uslova, smanjenjem nepotrebnih administriranja i pojednostavljenjem zakonskih procedura. Takodje, sprovodjenjem multilateralnih kompenzacija, dovodjenjem u ravnopravni položaj domaće privrede u odnosu na sada povlašćenje strane investitore i strane kompanije...Mora se i, izmenom zakonskih propisa, omogućiti strogo sankcionisanje nesavesnog i nezakonitog rada privrednika koji su van sistema.

Članovi Pokrajinskog SES-a ocenjuju da je neophodno sistemski i hitno rešavati problem sive, odnosno crne ekonomije u kojoj leži izmedju tri i četiri milijarde eura. Zajednički je stav da je neophodno ići u decentralizaciju, dati veće, konkretne nadležnosti AP Vojvodini i lokalnim samoupravama, jer će se na taj način brže i efikasnije rešavati problemi privrede i zaposlenih. Konstatovano je i da su najčešći uzroci štrajkova u Vojvodini pojedine neuspešne privatizacije, neisplaćene zarade, neuplaćeni doprinosi.

Svi stavovi sa sednice Pokrajinskog SES-a dostavljeni su predsednicima IV Vojvodine, Vlade RS, predsedavajućem Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i lokalnim SES na teritoriji APV.






7. oktobar 2009, Novi Sad

BEZ SINDIKATA DALEKO GORE

Povodom svetskog dana za dostojanstven rad predsednik i potpredsednik SSSV održali Konferenciju za medije

Medjunarodna konferencija rada je pre tačno deset godina donela odluku da se 7. oktobar obeležava kao „Svetski dan za dostojanstven rad“. Tim povodom predsednik i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Jelena Češljević održali su Konferenciju za novinare. Predstavnicima medija su predočeni i neki od najaktuelnijih problema i pitanja vezana za zaposlene i njihova prava. Konferencija je održana 7. oktobra 2009. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

- Preko četiri stotine hiljada radnih mesta izgubljeno je u procesu tranzicije – predočio je predstavnicima medija predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.- Visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji se i pored svih obećanja Vlade ne smanjuje. Imamo i neverovatne situacije da ljudi dolaze na posao a da ne primaju zarade ili da potpisuju blanko otkaze. Kako onda govoriti o dostojanstvenom radu. Vlada praktično i ne razgovara sa sindikatima nego ih dovodi pred svršen čin. A sindikati i pored svega čine sve što mogu. Činjenica je da nema sindikata da bi situacija u zemlji bila daleko gora.

Potpredsednik SSS Vojvodine Jelena Češljević ukazala je da dostojanstven rad znači dobar život a kako je to moguće kada oko 200.000 zaposlenih ne prima ni minimalnu zaradu. Češljević insistira da Vlada koja je socijalno odgovorna mora, pre svega, poštovati ono što je potpisala.

5. oktobar 2009, Novi Sad

RAZMATRANI PREDLOZI ODLUKA

Dogovoren je takodje i dnevni red i datum održavanja naredne sednice Pokrajinskog odbora poljoprivrede

Sednica Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 5. oktobra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu je, imedju ostalog, bio predlog za uskladjivanje Statuta Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine sa Statutom Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije.

Članovi Predsedništva su utvrdili i Predlog odluke o formiranju odbora Samostalnog sindikata opština, više opština i grada Novog Sada za naredni mandatni period (2010. – 2015.) i predlog odluke o broju, strukturi i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Dogovoren je i dnevni red i datum održavanja naredne sednice Pokrajinskog odbora.






2. oktobar 2009, Novi Sad

IZBORI NA DNEVNOM REDU

Članovi POS-a su usvojili predlog odluke o formiranju i sedištima odbora i povereništava sindikata tekstila, kože i obuće APV

Informacija o odluci Republičkog odbora o sprovodjenju izbora u Samostalnom sindikatu tekstila, kože i obuće Srbije, bila je, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine. Članovi POS-a su, takodje, razmatrali i nakon rasprave usvojili predlog odluke o formiranju i sedištima odbora i povereništava sindikata tekstila, kože i obuće za više opština na području Vojvodine i predlog odluke o broju, sastavu i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora sindikata.

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine održana je 2. oktobra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0