Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - FEBRUAR




ZOOM - klik na sliku



28. februar 2007, Novi Sad

TRAŽI SE VANREDNI KONGRES


Donošenje Statuta i izbor predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, osnovni zahtevi POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine

   Plan i program rada Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine usvojen je na sednici održanoj 28. februara 2007. godine u Novom Sadu. Pored toga što će se najveći deo aktivnosti odvijati na radno - pravnoj zaštiti i poboljšanju materijalno - socijalnog položaja zaposlenih u ovim delatnostima, zaključeno je da se 2007. godina proglasi godinom kolektivnih ugovora.

  - Razmatrajući predstojeće aktivnosti na sednici se nametnuo zaključak kojim se traži od Saveza samostalnih sindikata Srbije i Republičkih odbora delatnosti sazivanje vanrednog Kongresa SSS Srbije - predočava predsednik POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine Ljubiša Nestorović.- Osnovni zahtev za sazivanje Kongresa je donošenje Statuta SSS Srbije i izbor predsednika Saveza.

  Pokrajinski odor sindikata, zbog aerozagadjenja u Pančevu, zaključio je da se iz sredstava namenjenih za poboljšanje tehnološke opremljenosti fabrika južne zone Pančeva izdvoji 20 odsto para koje bi se usmerile ka zaposlenima u tim preduzećima a koje bi bile namenjene za izgradnju kliničkog bolničkog centra u Pančevu.

   - Ovaj zaključak prosledićemo Republičkoj i Pokrajinskoj Vladi - objašnjava Nestorović. - U slučaju neblagovremenog reagovanja vlada podnećemo tužbu protiv njih za ostvarivanje svojih prava. Jer, vladajuće i nevladajuće strukture u dnevno-političkim manipulacijama, katastrofalno zagadjenje vazduha u Pančevu koriste isključivo za marketinške svrhe a da se u svemu tome ne spomene ni "r" od radnika, niti se vodi računa o njihovom i zdravlju žitelja Pančeva.


27. februar 2007, Novi Sad

OČEKUJU SE TEŠKI PREGOVORI

Za prvi dan marta zakazan početak pregovora oko kolektivnog ugovora predstavnika sindikata četiri šećerane i ovlašćenog predstavnika poslodavca " Sunoko"

    U Savezu samostalnih sindikata Vojvodine nastavljena je edukacija predsednika sindikalnih organizacija četiri šećerane koji treba da pregovaraju sa poslodavcem "Sunoko" oko zaključivanja kolektivnog ugovora. Naime, u oktobru 2007. godine ističe rok od pet godina iz kupoprodajnog ugovora o važenju kolektivnog ugovora te bi, najkasnije do tada, trebalo potpisati novi.
 
  Šećeranama "Jugozapadna Bačka" Bač, "Jedinstvo" Kovačica, "Donji Srem" Pećinci i "Bačka" Vrbas, zajednički poslodavac "Sunoko" ponudio je novi tekst kolektivnog ugovora. Za 1. mart 2007. godine zakazan je početak pregovora sa ovlašćenim predstavnikom poslodavca.

  Na razgovoru u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, 27. februara 2007. godine, razmatrao se ponovo ponudjeni tekst kolektivnog ugovora. Veći deo edukacije predstavnika sindikata četiri šećerane odnosio se na način i tehnike pregovaranja. Sindikalci očekuju izuzetno teške pregovore s obzirom da ponudjeni tekst poslodavca nudi daleko manje prava nego što je to u važećem kolektivnom ugovoru.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku





26. februar 2007, Sombor

PREGOVORI U AD "BANE"


Očekuje se da će se početkom marta u ovom preduzeću potpisati kolektivni ugovor

  U AD "Bane" u Somboru, 26. februara 2007. godine. pregovarački odbor sindikata razgovarao je sa predstavnicima poslovodstva ovog preduzeća. Predmet pregovora u kojima su učestvovali i predsednik Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu Vlado Miljuš i samostalni stručni saradnik Jadranka Jakšić, bila su sporna pitanja vezana za osnovnu zaradu za najjednostavniji rad, visinu regresa i toplog obroka. Takodje, razgovaralo se i o uslovima za rad sindikata.

  Očekuje se da će se početkom marta 2007. godine potpisti kolektivni ugovor u ovom preduzeću. Naime, u AD "Bane" ne postoji ni kolektivni ugovor ni Pravilnik o radu. Prava i obaveze zaposlenih su jedino utvrdjene Ugovorom o radu.


23. februar 2007, Novi Sad

PROJEKAT VOJVODJANSKI TRANZICIONI CENTAR

Obuka zaposlenih u šest pilot preduzeća bi trebalo da traje od aprila do juna 2007. godine

   Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru projekta Vojvodjanski tranzicioni centar, prisustvovali su 23. februara 2007. godine u Novom Sadu radnom dogovoru učesnika projekta. Razgovaralo o dosadašnjim rezultatima i akcionom planu za sprovodjenje obuke u pilot preduzećima na ovom projektu.
 
   Projekat se realizuje u okviru EDEP programa koji finansira Evropska Unija a upravlja Evropska agencija za rekonstrukciju. Partneri na projektu su Regionalna agencija za razvoj MSPP "Alma Mons", Regionalni centar za razvoj MSPP, Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat, Savez samostalnih sindikata Vojvodine, Nacionalna služba zapošljavanja, Pokrajinski sekreterijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Unija poslodavaca.

  Cilj projekta Vojvodjanski tranzicioni centar je da se pomogne preduzećima koja posluju na teritoriji Vojvodine kako bi što bezbolnije prošli proces i probleme u privatizaciji. Pilot preduzeća su "Petar Drapšin" i "Neo Star" iz Novog Sada, "IMT FOP" iz Novog Bečeja, "Udarnik" iz Zrenjanina i "MK 29. novembar" i "Sigma" iz Subotice.

  Do sada su partneri na projektu posetili svih šest pilot preduzeća kako bi utvrdili koje su primarne potrebe zaposlenih koji bi eventualno ostali bez posla, odnosno kako bi im se putem obuke pomoglo u samozapošljavanju. Anketiranjem zainteresovanih došlo se do pravca daljih aktivnosti a obuka zaposlenih u pilot preduzećima bi trebalo da traje od aprila do juna 2007. Bliže podatke, zainteresovani za učešće na ovom projektu mogu dobiti na sajtu www.vtcentar.org.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku





27. februar 2007, Novi Sad

OBAVEZNA ZAŠTITA NA RADU


Pogibija radnika "Asco Vidaka" iz Futoga i LivniceKikinda bila povod da se medijima obrati predsednik Pokrajinskog odbora metalaca Vojvodine Vlado Miljuš

   Sada već gotovo svakodnevne povrede na radu zaposlenih u metalskom kompleksu i na žalost dva smrtna slučaja, bila su povod sazivanja konferencije za novinare u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, 27. februra 2007. godine. O ovim dogadjajima, nastojanjima sindikata i mogućim rešenjima novinarima je govorio predsednik Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu Vlado Miljuš.

  - Na žalost poslodavci veoma malo pažnje posvećuju zaštiti na radu a pogibija radnika u fabrici "Asco Vidak" iz Futoga i Livnici Kikinda su samo potvrda toga - predočio je Miljuš.- Velikim delom problem je zastarela tehnologija i vlasnici koji misle isključivo na profit. Radnici zaplašeni da će ostati bez posla rade u vrlo otežalim uslovima u većini privatizovanih preduzeća.

   Kako bi se izbegle neželjene posledice i što više zaštitili zaposleni u procesu rada, Samostalni sindikat nastoji da se u kolektivne ugovore ugradi, kao obavezujuća, zaštita na radu. PO SSMS za Vojvodinu posebnu pažnju posvećuje edukaciji svoga članstva organizujući seminare. U okviru toga, ovaj Sindikat naglašava da je izuzetno dobra saradnja sa Institutom zaštite na radu u Novom Sadu.

  Privatizaciji "Milana Vidaka" AD iz Futoga i novosadskog brodogradilišta bila je, takodje, delom, posvećena konferencija za novinare. Ukazujući na probleme vezane za "Milan Vidak" AD, bivše radnice Dragana Ilišević i Mileva Stanković, posebno su istakle da su radnici praktično prevareni, da su ljudi ostali na ulici, bez posla i fabrike, otpremnina, ličnog dohotka, da im staž nije povezan.

   - Kao Sindikat tražimo da se utvrde činjenice - naglasio je Vlado Miljuš. - U četvrtak, 1. marta 2007. godine ćemo na Socijalno - ekonomskom savetu Vojvodine postaviti pitanje "Milana Vidaka" AD. Insistiraćemo da se utvrdi legitimitet i legalitet organa preduzeća, popis imovine "Milana Vidaka", izveštaj o utrošku sredstava koje je država namenski opredelila za otpremnine, mogućnosti povezivanja radnog staža i obim imovine koju je preduzeće "Asco Vidak" DOO preuzelo od preduzeća "Milan Vidak" po osnovu preuzete hipoteke od "Metals banke" i realna vrednost predmetne imovine.


23. februar 2007, Novi Sad

PRIJEM ZA DELEGACIJU IZ ŠVEDSKE

Sa predsednikom Sindikata LO Hiltebruka gospodinom Ove Gustavsonom razgovarao predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i saradnici

   U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u petak 23. februara 2007. godine, upriličen je prijem i razgovor sa delegacijom švedskog Sindikata LO iz Hiltebruka. Sa predsednikom LO Sindikata Hiltebruka, gospodinom Ove Gustavsonom i menadžerom Bracom Kalajdžićem razgovarali su predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, potpredsednik Veća SSSV Jelena Češljević, sekretar Miodrag Bradonjić i samostalni stručni saradnici.
 
  Tema razgovora je bila uspostavljanje saradnje izmedju dva Sindikata i realizacija zajedničkih projekata koji bi omogućili edukaciju članova Samostalnog sindikata. Predstavnici Švedskog sindikata LO su u tom pravcu već učinili prve konkretne korake kada je u pitanju švedska Vlada. Cilj celog projekta je da se kroz saradnju i seminare jača i razvija lokalna sindikalna organizacija Samostalnog sindikata Vojvodine.

  Ugovor o saradnji izmedju Švedskog sindikata - odeljenje u Hilteu i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koji uredjuje medjusobne odnose dvaju Sindikata u sprovodjenju zajedničkog projekta pod nazivom "Razvoj sindikata u Srbiji" potpisan je 23. februara 2007. godine u Izvršnom Veću AP Vojvodine. Gosti iz Švedske u okviru svoje jednodnevne posete bili su takodje gosti Veća SSS opštine Bečej.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku

22. februar 2007, Bečej

SEMINAR ZA METALCE


"Zaštita na radu i bezbednost zdravlja", tema je seminara održanog za članove opštinskih odbora metalaca Ade, Sente i Bečeja

  U organizaciji Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu u Bečeju je 22. februara 2007. godine održan seminar na temu "Zaštita na radu i bezbednost zdravlja". Seminar je održan za članove opštinskih odbora metalaca Ade, Sente i Bečeja. Predavač za ovu izuzetno važnu temu za svet rada bio je direktor Instituta zaštite na radu Novi Sad Milorad Beronja.

  - Za ovaj seminar ispoljeno je veoma veliko interesovanje - predočava predsednik Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu Vlado Miljuš. - Takodje, učesnici su bili izuzetno zadovoljni što je baš ova tema bila predmet razgovora.

  Upravo zbog toga i značaja teme, u organizaciji PO SSMS za Vojvodinu i u saradnji sa Institutom zaštite na radu, organizovaće se slični seminari i za druge opštinske odbore metalaca.


20. februar 2007, Novi Sad

O STRATEGIJI ZAPOŠLJAVANJA

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumnarstvu Vojvodine pozitivno je ocenio pravce koji su utvrdjeni u dokumentu "Strategija zapošljavanja APV" i dao punu podršku ovom projektu

  Dokumenat "Strategija zapošljavanja APV" bio je tema razgovora na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodinem održanoj 20. februara 2007. godine u Novom Sadu. Uvodničar, Miroslav Vasin, pomoćnik sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova dao je osnovne podatke o ovom dokumentu.
 
  Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine pozitivno je ocenio osnovne pravce koji su utvrdjeni u dokumentu "Strategija zapošljavanja APV" i dao punu podršku ovom projektu koji treba da doprinese rešavanju problema velike stope nezaposlenosti. U cilju afirmacije i davanja doprinosa u realizaciji osnovnih zadataka koji su utvrdjeni ovim dokumentom, Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata poljoprivrede će na sednicama i tematskim raspravama na teritoriji Vojvodine preduzeti sve aktivnosti kako bi što veći broj ljudi bio upoznat sa osnovnim pravcima Strategije zapošljavanja i mogućnostima koje ona predvidja.

  Kako je ocenjeno da je šira javnost nedovoljno informisana sa ovim značajnim dokumentom, Pokrajinski odbor smatra da je neophodno da se u okviru Socijalno-ekonomskog saveta i Saveta za zapošljavanje, koji su formirani na nivou Vojvodine, organizuju okrugli stolovi i tematske rasprave na kojima bi se afirmisala strategija i edukovala šira populacija o mogućnostima zapošljavanja.

   Takodje, POS zaposlenih u poljoprivredi, polazeći od ključnih problema koji su evidentni u sferi nezaposlenosti, predočava da je neophodno da se u okviru Strategije posebno unesu odredbe koje će doprineti rešavanju "rada na crno" uvodjenjem stimulativnih mera i pooštravanjem sankcija za poslodavce kao i da se u okviru mogućnosti zapošljavanja za posebne kategorije lica uvrste i lica koja su u toku procesa privatizacije društvenog kapitala proglašena tehnološkim viškom i na taj način ostala bez posla.

  Na sednici Pokrajinskog odbora razgovarano je i o Planu rada za ovu godinu. Dogovoreno je da 2007. godina, bude godina kolektivnih ugovora i da se značajni deo aktivnosti Odbora mora odvijati na zaštiti materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih. Doneta je odluka u vezi sa solidarnim sindikalnim osiguranjem članova ovog sindikata. Prihvaćena je ponuda o formiranju Fonda solidarnog sindikalnog osiguranja koju je ponudio DDOR Novi Sad, filijala u Sremskoj Mitrovici.

  Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine nastaviće započetu medjunarodnu saranju, pre svega, sa Republikama iz bivše Jugoslavije. Takodje, planira se proširenje saradnje na zemlje u okruženju a nastojaće se i da se udje u EFFAT, asocijaciju poljoprivrede Evrope.


ZOOM - klik na sliku











ZOOM - klik na sliku





11 - 17. februar 2007, Vrnjačka banja

"PLANIRANJE, MONITORING I EVALUACIJA"


Za članove Republičkog i Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata BOFOS-a održan seminar uz podršku i saradnju CNV iz Holandije

   Od 11 - 17. februara 2007 g. u Vrnjačkoj banji održan je seminar "Planiranje, monitoring i evaluacija" za članove Republičkog i Pokrajinskog odbora SS BOFOS-a uz podršku i saradnju CNV iz Holandije sa kojom SS BOFOS razvija tradicionalnu prijateljsku saradnju.

  Planiranje, monitoring i evaluacija predstavlja uvođenje metoda usmerenog na postizanje rezultata u okviru sindikalnog pokreta. Učesnici su naučili kako da odrede prioritete, poboljšaju planiranje i koordinaciju svojih aktivnosti i tako povećaju organizacionu sposobnost sindikata. Naučili su kako da predvide i upravljaju promenama u cilju pružanja boljih usluga svom članstvu.

   Procena sopstvenog rada i procena poboljšanja su važni za sindikalni pokret u cilju optimalnog korišćenja izvora radne snage i novca. Ovi izvori su ipak ograničeni dok su problemi koje treba rešiti oko njih ogromni. Ovi izvori nisu dovoljni da reše sve probleme u radu u isto vreme. Kako je moguće da se postigne što više važnih rezultata sa postojećim ograničenim izvorima? Izbori treba da se naprave, a to zahteva stalne procene, ispitivanja i poboljšanja svog sopstvenog načina rada. Savez sindikata i njegove članice, predočeno je, moraju stoga stalno postavljati sebi sledeća pitanja:»Kako mi to radimo?» i «Kako to možemo raditi bolje?»

  PME metod je ponudio sindikalnim aktivistima i organizacijama alate koji će im pomoći da neprestano postavljaju ta pitanja, da neprestano ispituju svoj način rada i svoje aktivnosti i da traže poboljšanja. Organizacija koja ima rutinu i redovnost u odgovaranju na pitanja planiranja, praćenja i vrednovanja (PME) u mogućnosti je da bude efikasna i efektivna.


19. februar 2007, Novi Sad

ŠEĆERANAMA PONUDJEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Ocenjeno je da je ponudjeni tekst izuzetno dobra osnova za početak pregovora.- Kako bi se efikasnije i racionalnije pregovaralo predloženo je da se oko globalnih pitanja i mogućih rešenja vode jedinstveni pregovori na nivou "Sunoko"

   Predsednici sindikalnih organizacija četiri šećerane: "Jugozapadna Bačka" Bač, "Jedinstvo" Kovačica, "Donji Srem" Pećinci i "Bačka" Vrbas razgovarali su u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine 19. februara 2007. godine o inicijativi za pokretanje postupka zaključivanja kolektivnih ugovora kod poslodavca. Sa predsednicom Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelenom Češljević i samostalnim stručnim saradnikom Jadrankom Jakšić, takodje je razgovarano i o daljim aktivnostima vezanim za pregovore i zaključivanje kolektivnih ugovora. Naime, zajednički poslodavac "Sunoko", ponudio je šećeranama novi tekst kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu.
 
   Na sastanku je ocenjeno da je ponudjeni tekst Nacrta kolektivnog ugovora izuzetno dobra osnova za početak pregovora. Kako bi se što efikasnije i racionalnije radilo predloženo je da se oko globalnih pitanja i njihovih mogućih rešenja vode jedinstveni pregovori na nivou "Sunoko" a da se samo oko osnovne zarade za najjednostavniji rad i odredjene specifičnosti pregovori vode na nivou pojedinih preduzeća. Tako bi se, ispred sindikata, formirao jedinstveni pregovarački odbor koji bi činili svi predsednici sindikalnih organizacija preduzeća.

  Predsednici sindikalnih organizacija četiri šećerane izrazili su dobru volju da u otvorenom, ravnopravnom i konstruktivnom dijalogu premoste razlike koje su neminovno prisutne izmedju sveta rada i kapitala a sve u cilju zaključivanja korektnih kolektivnih ugovora u sva četiri preduzeća.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku

19. februar 2007, Novi Sad

NADZORNI ODBOR METALACA


Razmatran predlog finansijskog izveštaja za prošlu i nacrt finansijskog plana za ovu godinu

  Predlog finansijskog izveštaja Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu za 2006. godinu analiziran je i usvojen na sednici Nadzornog odbora Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu. Sednica Nadzornog odbora održana je 19. februara 2007. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

  Takodje je razmatran i nacrt finansijskog plana za 2007. godinu. Dokumenta koja su razmatrana i usvojena naći će se na prvoj, narednoj sednici PO SSMS za Vojvodinu.



ZOOM - klik na sliku





13. februar 2007, Novi Sad

ISPOŠTOVATI DOGOVORENO


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine ne odustaje od svojih zahteva da se povećaju plate nemedicinskih radnika kao i zaposlenih u psihijatrijskim ustanovama

   I pored protesta i svakodnevnih zahteva upućenih tehničkoj Vladi (kako sami sebe nazivaju) i resornom Ministarstvu, nije realizovana dogovorena korekcija (uvećanje) koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenh nemedicinskih radnika kao i zaposlenih u psihijatrijskim ustanovama. Ovo je posebno istaknuto na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održanoj 13. februara 2007. godine, na kojoj su razmatrane aktivnosti u vezi Protokola o rastu zarada za zdravstvenu delatnost kao i situacija nastala nepotpisivanjem Protokola o korekciji zarada zaposlenih u zdravstvu.

  Nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu je opravdano, predočeno je, jer nisu ispoštovani postignuti dogovori resornog ministra i Vlade sa Sindikatom. Pokrajinski odbor Sindikata ne prihvata opravdanja da je to tehnička Vlada koja ne može realizovati dogovoreno jer, ta ista Vlada ipak selektivno donosi odluke.

   Pokrajinski odbor Sindikata i dalje insistira na realizaciji dogovorenog. Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine neće odustati od dalje borbe i nastojanja da se izbori za ostvarivanje prava svih kategorija zaposlenih. O daljim vidovima sindikalne borbe, ukoliko Vlada ne realizuje postignut dogovor, Republički odbor Sindikata će doneti odgovarajuću odluku na sednici 14. februara 2007. godine.


14. februar 2007, Novi Sad

RAZMATRANO FINANSIJSKO POSLOVANJE

Bilansi stanja i uspeha i statistički aneks će biti predati Centru za bonitet do 28. februara 2007. godine

   Nadzorni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, na sednici održanoj 14. februara 2007. godine u Novom Sadu, razmatrao je materijalno-finansijsko poslovanje ovog Sindikata.
 
  Članovi Nadzornog odbora usvojili su predlog izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Bilans stanja, bilans uspeha i statistički aneks biće predati Centru za bonitet do 28. februara 2007. godine.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku

14. februar 2007, Novi Sad

INFORMACIJA ZA JAVNOST


Na Skupštinu malih akcionara "Dnevnik"Holding AD, Izvršni odbor malih akcionara i Odbori Jedinstvenog sindikata "Dnevnik" Holding AD i Sindikalne organizacije UGS "Nezavisnost" pozvali i medije

   O zahtevima i nastojanjima Sindikata zaposlenih u "Dnevnik" Holding AD da se privatizacija preduzeća, koje je od posebnog interesa, obavi javno i trnsparentno u skladu sa zakonskim propisima, javnost je više puta obaveštavana. Uz pomoć osnivača došlo se do privatizacije tenderskim putem ali uz nerešena vrlo dva bitna pitanja: radni staž zaposlenih nije povezan za 2005. i 2006. godinu i neizmirene obaveze WAZ prema "Dnevnik" Holding AD - stoji u informaciji za javnost koju su potpisali Izvršni odbor malih akcionara i Odbori Jedinstvenog sindikata "Dnevnik" Holding AD i Sindikalne organizacije UGS "Nezavisnost".

    Stav je zaposlenih i budućih malih akcionara da Izvršno veće APV treba da omogući povezivanje radnog staža zaposlenih putem konverzije neizmirenih obaveza Holdinga za poreze i doprinose i da drektor "Dnevnik" Holdinga AD pokrene sudski postupak za izmirenje obaveza WAZ po Ugovoru o osnivanju zajedničkog preduzeća "Dnevnik" Vojvodina press DOO, kaže se takodje u informaciji uz konstataciju da je neispunjavanje obaveza WAZ nanelo štetu zaposlenima i umanjilo vrednost kapitala "Dnevnik" Holdinga AD.

   Zbog svega iznetog na Skupštinu malih akcionara koja će se održati 14. februara 2007. godine u "Dnevniku" pozvani su i mediji kako bi pomogli da privatizacija "Dnevnik" Holding AD bude do kraja zakonita - kaže se na kraju informacije za javnost Izvršnog odbora malih akcionara i Odbora Jedinstvenog sindikata "Dnevnik" Holding AD i Sindikalne organizacije UGS "Nezavisnost".


8. februar 2007, Palić

ODRŽAN SEMINAR "BUDIMO SPREMNI ZA BUDUĆNOST"

Učesnici seminara upoznali su se sa nacionalnim radnim i socijalnim zakonodavstvom Srbije, organizovanošću, strukturom i ulogom Sindikata, međunarodnim konvencijama, transformacijom bankarskog sektora Srbije i položaju zaposlenih.

   Seminar "Budimo spremni za budućnost" održan je 08. februara 2007.g. na Paliću za članove Odbora sindikalnih organizacija svih članica SS BOFOS-a iz Subotice, Sombora, Bačke Topole i Sente. Uz podršku i saradnju CNV iz Holandije sa kojom SS BOFOS razvija tradicionalnu prijateljsku saradnju, 2007. godina biće obeležena sticanjem novih znanja za sindikalno delovanje, kako rukovodstva na svim nivoima organizovanja, tako i za same članove SS BOFOS.
 
  Učesnici seminara upoznali su se sa nacionalnim radnim i socijalnim zakonodavstvom Srbije, organizovanošću, strukturom i ulogom Sindikata, međunarodnim konvencijama, transformacijom bankarskog sektora Srbije i položaju zaposlenih.

  O Zakonu o zdravstvenom osiguranju, govorio je Miroslav Marković, dipl. pravnik, načelnik Fonda za zdravstveno osiguranje severno-bačkog okruga Subotica, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predstavio je dr. Velizar Golubović, direktor Pokrajinskog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Novi Sad, dok je Zakon o radu učesnicima seminara prezentovala Milina Tušjak, dipl.pravnik, rukovodilac stručne službe Veća SSSV.

  O reformama sindikata u postupku tranzicije-jačanju i zadacima sindikata u uslovima globalizacije govorio je dr. Milorad Mijatović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine a o transformaciji finansijskog sektora Srbije Mara Erdelj, dipl. oec, predsednik SS BOFOS.


ZOOM - klik na sliku









ZOOM - klik na sliku





8. februar 2007, Novi Sad

USKLADJIVANJE DOKUMENATA


Nakon donošenja Statuta Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije bliže će se odrediti organizovanost, način i sadržaj rada SS ugostiteljstva i turizma Vojvodine

   Uskladjivanje akata Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine nakon usvajanja Statuta Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, jedan je od najvažnijih zadataka članova Pokrajinskog odbora ovog Sindikata, zaključeno je na sednici održanoj 8. februara 2007. godine u Novom Sadu. U skladu sa Statutom Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije bliže će se odrediti organizovanost, način i sadržaj rada, predočeno je na sednici Pokrajinskog odbora SS ugostiteljstva i turizma Vojvodine.

   Kako bi se predsednici sindikalnih organizacija i članovi organa edukovali za primenu dokumenata, organizovaće se instruktivno Savetovanje na nivou Srbije. Pošto je sa Unijom poslodavaca Srbije potpisan Granski kolektivni ugovor, na istom Savetovanju će se sindikalci detaljno informisati o ovom izuzetno važnom dokumentu za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu.

   Na sednici Pokrajinskog odbora, posebno su istaknuti problemi koje jedan deo zaposlenih u ovim delatnostima ima, počev od toga da se u nekim preduzećima isplaćuju zarade ispod minimalne cene rada. Takodje, nije retko da plate kasne i po tri - četiri meseca. dok u privatizovanim preduzećima, istaknuto je, zaposleni su neretko imali problem da se ispoštuje socijalni program.


8. februar 2007, Novi Sad

SKUPŠTINA AGRARNIH NOVINARA

Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine bio je domaćin novinarima koji prate agroindustrijski kompleks

   Godišnja Skupština Društva agrarnih novinara - DAN, održana je 8. februara 2007. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Domaćin novinarima koji prate agroindustrijski kompleks bio je Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine.
 
   Učesnici godišnje Skupštine DAN, pored novinara iz više od dvadeset redakcija svih medija, bili su predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srbije, Sekreterijata za poljoprivredu Izvršnog veća Vojvodine, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Privredne komore Vojvodine i Zadružnog saveza Vojvodine. Inače, Društvo agrarnih novinara Vojvodine osnovano je 2003. godine.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku


7. februar 2007, Novi Sad

RAZMATRAN PREDLOG FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA


Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine poslovao pozitivno u 2006. godini

   Članovi Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine na sednici održanoj 7. februara 2007. godine, razmatrali su finansijski izveštaj Pokrajinskog odbora za 2006. godinu. Sagledavajući stanje u finansijskom poslovanju Nadzorni odbor jednoglasno je usvojio finansijski izveštaj koji će biti predat Centru za bonitet do 28. februara 2007. godine i Pokrajinskom odboru Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine na uvid i usvajanje.

    Poslovanje POS-a u 2006. godini bilo je, kako je konstatovano, pozitivno. Ovaj Sindikat inače, obuhvata 110 sindikalnih organizacija sa oko 18.000 članova.


6. februar 2007, Novi Sad

USPOSTAVLJANJE SISTEMA KOLEKTIVNIH UGOVORA

Neophodno je potpisati kolektivne ugovore na svim nivoima, predočeno na sednici Predsedništva POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine

   Nepostojanje granskih kolektivnih ugovora i problemi oko potpisivanja kolektivnih ugovora na nivou preduzeća istaknuti su, na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala, prioritetnim u rešavanju. Članovi Predsedništva, razgovarajući o situaciji u kolektivima, posebno su naglasili neophodnost izmene Zakona o radu za koji se smatra da nije povoljan za zaposlene.
 
   Na sednici je konstatovano da Inspekcija rada ne radi isto na terenu i da nisu retke pojave da se utvrdi kršenje zakona ali, da se na tome stane, odnosno, da se dalje ništa ne preduzima. Zbog toga je neophodno da nadležne vlasti preduzmu odgovarajuće mere koje bi omogućile saradnju izmedju inspekcije rada, poslodavaca, zaposlenih i sindikalnih organizacija kao i pooštravanje sankcija za neizvršavanje pravosnažnih sudskih presuda u radnim sporovima.

  Razgovarajući o Programu rada ovog Sindikata u 2007. godini, kao prioritet je istaknuta potreba potpisivanja kolektivnih ugovora na svim nivoima, pa će se zbog toga posebna pažnja usmeriti na zaključivanje i praćenje dosledne primene kolektivnih ugovora. Kako je predočeno, u 2007. godini akcenat će biti stavljen na edukaciju sindiaklnih aktivista, a posebno oko izrade kolektivnih ugovora i ostalih akata vezano za bezbednost i zaštitu na radu i procenu rizika, što je naročito karakteristično za ovu delatnost.

   Takodje, istaknuto je, aktivnosti se moraju usmeriti na uspostavljanje i razvijanje ravnopravnog i efikasnog socijalnog dijaloga na svim nivoima, koji će biti zasnovan na međusobnom uvažavanju svih socijalnih partnera.

   Zbog uslova u kojima sindikat deluje, na sednici Predsedništva POS naglašena je neophodnost sprovodjenja daljih reformi Samostalnog sindikata.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku


11 - 13. februar 2007, Podgorica

SASTANAK RADNE GRUPE


Dogovor o terminu održavanja pete Konferencije sindikata Jugoistočne Evrope, temama koje će se razmatrati i načinu finsnsiranja

   U Podgorici će se od 11. do 13. februara održati niz sastanaka radne grupe za pripremu Konferencije sindikata Jugoistočne Evrope. Organizator i domaćin, pete po redu, Konferencije je Sindikat metalaca Crne Gore. Radnu grupu za pripremu Konferencije čine svi prethodni domaćini pa će tako u Podgorici biti prisutni: Vlado Miljuš, predsednik Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu, predsednik Sindikata metalaca Makedonije Peco Ristevski i predsednik Sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.

   Peta Konferencija Sindikata Jugoistočne Evrope bi trebalo da se održi u septembru 2007. godine u Podgorici. Pored metalaca učesnici su i predstavnici sindikata poljoprivrede, gradjevinarstva i saobraćaja.

   Radna grupa bi trebalo da utvrdi tačan termin održavanja, teme koje će se razmatrati i način finansiranja. Konferencija će se organizovati uz delimičnu finansijsku pomoć sindikata FFF iz Danske tako da se kao učesnik Konferencije očekuje i delegacija ovog Sindikata a sastanku radne grupe u Podgorici će prisustvovati i gospodin Mads Lund koordinator FFF za Jugoistočnu Evropu.




7. februar 2007, Novi Sad

PREDSTAVLJENA UNIJA POSLODAVACA

Bilo bi značajno da ministar za rad i zapošljavanje da saglasnost za prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora čime bi se primenjivao na sve poslodavce a ne samo članove Unije - istaknuto na sednici Pokrajinskog odbora POSSMS za Vojvodinu

  Organizaciju i osnovne aktivnosti rada Unije poslodavaca Vojvodine predstavili su juče na sednici Pokrajinskog odbora PO Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu predsednik i izvršni direktor Unije, gospodin Stevan Avramović i gospodja Miljana Stojšić Stojmenovska. Posebna pažnja prisutnih na sednici posvećena je pitanju izrade Posebnog kolektivnog ugovora za metalce. Izražena je nada da će uskoro otpočeti pregovori i da će vrlo brzo doći do njegovog zaključivanja.
 
  Na sednici PO POSSMS za Vojvodinu istaknuto je da bi bilo značajno da ministar za rad i zapošljavanje da saglasnost za prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora čime bi se primenjivao na sve poslodavce a ne samo na članove Unije poslodavaca. Obostrano je ocenjeno da je ova sednica početak dobre prakse zajedničkog rešavanja problema.

  Članovi PO POSSMS za Vojvodinu su usvojili izveštaj o radu i program rada. Dogovoreno je da se na narednu sednicu Odbora pozovu predstavnici Inspekcije rada.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku





6. februar 2007, Lovćenac

RADNICI PD "NJEGOŠ" TRAŽE POMOĆ


Zaposleni smatraju da je stečaj namerno izazvan kako bi neko došao do zemljišta koje se nalazi na koridoru 10

  Poljoprivredno dobro "Njegoš" iz Lovćenca, odlukom opštinskog suda u Subotici, od 31. januara 2007. godine je u stečaju. Sa radnicima ovog dobra o situaciji u kojoj se nalaze razgovarali su, 6. februara 2007. godine u Lovćencu, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, predsednik Opštine Mali Idjoš Sidji Ištvan i predsednik Skupštine opštine Mali Idjoš Pal Karolj.

  - Pokušali smo da objasnimo šta stečaj znači, posebno za zaposlene - veli Jelena Češljević.- Pošto je ovo poljoprivredno dobro u postupku privatizacije, zaposleni smatraju da je stečaj namerno izazvan kako bi neko došao do zemljišta koje se nalazi na koridoru 10. Objasnili smo radnicima da stečaj niko ne može ukinuti ali da ćemo se, zajedno sa lokalnom samoupravom, angažovati da se iz stečaja izadje sa preduzećem koje će opstati. Posebno ćemo insistirati da se što više radnih mesta sačuva.


5. februar 2007, Novi Sad

DEVETA RADNIČKA OLIMPIJADA

Sportska olimpijada radnika Vojvodine, specifična manifestacija radničkog sporta u našoj zemlji, održava se ove godine po deveti put.

  - Ušli smo u olimpijsku godinu i od 3. do 8. jula 2007. godine u Adi će se održati 9. SORV - objašnjava predsednik Olimpijskog komiteta 9.SORV dr Milorad Mijatović.- Ada, grad domaćin, je potpuno spremna da dočeka 2.500 takmičara, koji su izborili učešće na završnoj manifestaciji i oko 600 gostiju. Ova Olimpijada je pripremljena u teškim uslovima tranzicije i sa mnogo volje i entuzijazma domaćina. Šira društvena pomoć, posebno iz Vojvodine, je izostala.
 
  - Radnički sport zaslužuje mnogo veću pažnju društvene zajednice jer zdrav i motivisan radnik znači mnogo veću produktivnost - ističe Mijatović.- I pored svih problema, volja, entuzijazam i angažovanje domaćina iz Ade garantuju da će ova Sportska olimpijada radnika Vojvodine biti najbolje organizovana.

  O organizaciji, razgovaralo se i na sednici Sekreterijata Olimpijskog komiteta 9. SORV održanoj 5. februara 2007. godine u Novom Sadu. Na dnevnom redu su bila pitanja vezana za pripreme grada domaćina, svečano otvaranje, pokrovitelja, generalnog sponzora i ostala koja će umnogome doprineti uspešnosti devete Sportske olimpijade radnika Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku









ZOOM - klik na sliku





2 - 3. februar 2007, Madjarska

DELEGACIJA SSS VOJVODINE U KEČKEMETU

  Delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u sastavu dr Milorad Mijatović, predsednik SSSV i Ištvan Hudji, sekretar VSSSO Subotica prisustvovaće 2. i 3. februara 2007. godine u Kečkemetu (Madjarska), radnom dogovoru Euroregije Sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa. Tema sastanka predstavnika sindikata iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine je obeležavanje desetogodišnjice postojanja Euroregije Sindikata D-K-M-T.
  Kako se planira, centralna proslava će se odvijati 11. marta 2007. godine na Paliću. Upravo na istom mestu je pre deset godina stvorena ova, sindikalna Euroregija. Zahvaljujući izuzetno uspešnoj saradnji u proteklim godinama, organizovan je veći broj seminara, kulturno-umetničkih susreta, uzajamnih poseta predstavnika sindikata preduzeća, opštinskih veća i županija iz Madjarske i Rumunije.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

 

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0