Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA februar 2012.




24 februar 2012.

SEMINAR ZA MLADE - SPOJ IDEJA, ENERGIJE I OSMEHA

FORMIRANA SEKCIJA MLADIH SINDIKATA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI VOJVODINE

U organizaciji našeg Sindikata 22. i 23. februara 2012. godinu u Vršcu, održan je PRVI SEMINAR ZA MLADE SINDIKALNE AKTIVISTE. U radu seminara učestvovalo je 44 mladih sindikalaca iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine. Seminar je organizovan uz finansijsku podršku fondacije Fridrih Ebert – nacionalne kancelarije u Beogradu. Predstavnik fondacije Bojan Ladjevac, koordinator za projekte sa sindikatima, učesnicima je predstavio osnovne ciljeve i aktivnosti fondacije.

Mladi sindikalci su bili u prilici da se kroz prezentaciju dr Dunje Civrić, predsednice Pokrajinskog odbora Sinidkata, bliže upoznaju sa načinom organizovanja i osnovnim aktivnostima Sindikata. Osim za rezultate dosadašnjih i predvidjene prioritetne aktivnosti Sindikata za naredni period, mladi su pokazali izuzetno interesovanje za teme koje su obradjene u kreativnim radionicama: “ Sindikat po meri mladih” i “Liderstvo i podsticanje promena u Sindikatu ”.

Potvrdjeno je da rad u grupama kroz kreativne radionice, u kojima su mladi u prilici da se neposredno upoznaju i razmenjuju svoja iskustva u sindikalnom radu, metod sticanja znanja koji mladim osobama najviše odgovara.

Na seminaru je o aktuelnim problemima i aktivnostima Sindikata za njihovo rešavanje, govorio i dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Uspešnom radu seminara, kroz sugestije i savete mladim kolegama, doprineli su sa svojim sindikalnim iskustvom i predsednici okružnih odbora Sindikata iz Vojvodine. 

Mladi sindikalci su u otvorenom i konstruktivnom dijalogu ukazali na neke od slabosti našeg Sindikata, na motive mladih za članstvo u Sindikatu, na probleme sa kojima se susreću na radnom mestu. Istovremeno su izneli niz korisnih ideja za nove vidove organizovanja akcija Sindikata. 

Punu potvrdu i podršku svih učesnika seminara dobila je inicijativa za formiranje i institucionalizaciju Sekcije mladih našeg sindikata u Vojvodini, tako da se 22.februar 2012. godine smatra danom i formalnog osnivanja Sekcije. 

Mladi sindikalci su se opredelili da rad sekcije bude usmeren na: 
• afirmisanje Sindikata medju mladima i organizovanje onih aktivnosti za koje su mladi zainteresovani
• izradu mreže komunikacije sa mladima (pre svega, preko profila Sindikata na facebooku) kako bi se medjusobno razmenila iskustva, ideje i strategije o načinu rešavanja problema sa kojima se susreću mladi na radnom mestu i u društvu
• kontinuiranu edukaciju mladih kako bi stekli odgovarajuće znanje, inicijativnost, veštinu u pregovaranju, spremnost za preuzimanje rizika i odgovornost i na taj način bili spremni da svojim radom obezbede efikasniju zaštitu prava i interesa članova sindikata i dobiju njihovu podršku. 
• profilisanje radionica po temama koje su značajne za mlade članove Sindikata
• upoznavanje javnosti sa specifičnim problemima mladih
• rešavanje specifičnih problema mladih pri zapošljavanju.

Nespormo je da će se ovaj seminar dugo pamtiti po pozitivnoj energiji, idejama i zadovoljnim licima učesnika. 

Želja svih prisutnih je da Sekcija mladih bude funkcionalona i delotvorna. Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i fondacija Fridrih Ebert u tome će im, u granicama svojih mogućnosti, pružati svu neophodnu pomoć.

Želimo mladim sindikalnim entuzijastima sreću u narednim aktivnostima.





6. februar 2012, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Uredba Vlade Republike Srbije, koja je neustavna i protivzakonita, mora hitno da se stavi van snage – zahtev je zaposlenih u državnim organima i organima lokalne samouprave AP Vojvodine koji će, ako se to ne učini, preduzeti najoštrije mere. U pitanju je Uredba (o izmeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima) kojom su na najgrublji način ugrožena prava preko polovine zaposlenih odredjenih kategorija i diskriminisani svi oni koji ne rade u Beogradu ili organima teritorijalne autonomije.

Sindikat uprave Vojvodine ponovo ukazuje Ministru za finansije i Ministru za državnu i lokalnu samoupravu da Zakon o platama u državnim organima ne poznaje tri kategorije utvrdjivanja koeficijenata (za organe u opštinama, gradovima i teritorijalne autonomije odnosno grad Beograd) već samo jednu i da je praktično ova Uredba stavljena iznad zakona. Iako se direktno tiče prava i socijalnog položaja zaposlenih ova Uredba nije bila predmet socijalnog dijaloga partnera a koliko je štetna za zaposlene govori i činjenica da se njenom primenom zarada pojedinih kategorija radnika smanjuje ispod minimalne, zakonom, zagarantovane zarade.

SINDIKAT UPRAVE VOJVODINE

3. februar 2012, Novi Sad 

POLITIČKO (NE)ANGAŽOVANJE DA ILI NE?

Nema opredeljujućeg stava, on bi trebalo da proistekne iz ovih sastanaka i odluke Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao predsednik Orbović na sastanku u Novom Sadu

Platforma za razgovore sa političkim strankama, bila je tema razgovora sa predsednicima veća Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i poverenika Saveza samostalnih sindikata u opštinama, održanih 3. februara 2012. godine u Novom Sadu. Sastanku su prisustvovali i predsednik i potpredsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, Dragan Zarubica i Zoran Mihajlović i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

Ideja da se „udje u ovu priču“, kako je posebno naglasio predsednik Orbović, je opšte nezadovoljstvo, izgubljenih nekoliko stotina hiljada radnih mesta, pad zarada za skoro trećinu. Pored toga, socijalni dijalog je slabo funkcionisao. Takodje, očekuje se novi talas privatizacije za koji Sindikat mora biti spreman.

- Znamo da je ova priča o političkom angažovanju strašno osetljiva, ali umesto da gledamo sopstveni interes treba da vidimo kako svima da bude bolje – ukazao je Orbović. – Nema opredeljujućeg stava, on bi trebalo da proistekne iz ovih sastanaka i odluke Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U toku rasprave čulo se niz mišljenja koja su sa različitih uglova trebala da ponude rešenje o ovom izuzetno osetljivom pitanju za Samostalni sindikat. Učesnici su se složili da su diskusije bile veoma otvorene i da donošenje konačne odluke neće biti uopšte lako. A šta je činiti, znaće se nakon razgovora sa još jednim brojem političkih partija i sagledavanja rezultata sastanaka sa celokupne teritorije.



 

 





2 – 4. februar 2012, Kelebija

„PUT DO KOLEKTIVNOG UGOVORA U PREDUZEĆU“

Seminar za sindikalne aktiviste, članove pregovaračkih timova sindikata, organizovan je u saradnji i uz finansijsku podršku danskog sindikata 3F

U organizaciji Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu od 2. do 4. februara 2012. godine u Subotici - Kelebija održan je seminar na temu: „Put do kolektivnog ugovora u preduzeću“. Seminar za sindikalne aktiviste, članove pregovaračkih timova sindikata, organizovan je u saradnji i uz finansijsku podršku danskog sindikata 3F. Predavač je bila Helle Enlgland zadužena u Sindikatu 3F za edukaciju.

Cilj seminara je da se osim edukacije sindikalnih aktivista u otvorenom i konstruktivnom dijalogu, u okviru grupnog rada u kreativnim radionicama, iznesu mišljenja o slabostima i lošim stranama u pregovorima. Takodje, i o unutrašnjim i spoljašnjim ograničenjima u postupku pregovaranja ali i u primeni potpisanih kolektivnih ugovora. Učesnici su u toku rada izneli i sopstvena iskustva i otvorili niz pitanja i problema sa kojima se kao sindikalci suočavaju u procesu pregovaranja za zaključenje kolektivnog ugovora. Kako je procenjeno, ovakav seminar je bio neophodan zbog sve prisutnijeg nepoštovanja i otkazivanja kolektivnih ugovora u preduzećima i neprihvatanja poslodavaca da pristupe potpisivanju novih kolektivnih ugovora.

1. februar 2012, Novi Sad

MENJA SE NAČIN OBRAČUNA ZARADA

Sa primenom Uredbe o korektivnom koeficijentu trebalo bi da se počne od 1. jula 2012. godine, a u medjuvremenu bi se simulacijama obračuna zarada videli stvarni efekti takvog obračuna

Aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i predlog Poslovnika o radu Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, bili su na dnevnom redu sednice POS održane 1.februara ove godine. Razmatrajući aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, predočeno je da je 29. decembra prošle godine donesena Uredba o korektivnom koeficijentu. Sa primenom Uredbe trebalo bi da se počne od 1. jula 2012. godine, medjutim u međuvremenu su izbori od kojih će zavisiti i ko će je i kako primenjivati. Zauzet je stav da sindikalci u ustanovama treba da pokušaju da dogovore da se od aprila krene sa simulacijama obračuna zarade po Uredbi, kako bi se na vreme videli stvarni efekti takvog obračuna što će dobro doći i obračunskim službama u ustanovama da se uhodaju u novi način obračuna zarade, ali i Sindikatu za pripremu pravovremene reakcije.

Članovi POS usvojili su Poslovnik o radu Pokrajinskog odbora kojim se definišu način rada i pravila ponašanja na sednicama ovog organa. Takodje su informisani da su u toku razgovori sa Ministarstvom zdravlja i RZZO-om oko preventivno-rekreativnih odmora zaposlenih u zdravstvu kao i da će se tradicionalni Susreti zdravlja ove godine održati u Budvi.

Na sednici POS je predstavljena radna verzija flajera "Imaš pravo" u kojem su nabrojana sva najvažnija prava zaposlenih iz granskog kolektivnog ugovora. Flajer će biti štampan u tiražu od 20.000 primeraka, tako da ga dobije svaki član Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Vojvodini, a i da ostane jedan deo za one zaposlene koji se spremaju da potpišu pristupnicu.





2. februar 2012, Novi Sad

NOVI PROPISI I AKTUELNE INFORMACIJE

Na seminaru razgovarano, izmedju ostalog, o izradi godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu za sindikate i pitanjima iz radnog odnosa

Seminar za računovodje, predsednike sindikalnih organizacija i sve zainteresovane, na kome su predavači bili mr Vesna Nešić, mr Predrag Petrović i Nada Djordjević iz Saveza računovodja i revizora Srbije, održan je u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu 2. februara 2012. godine. Tema seminara su bili novi propisi i aktuelne informacije. Pre početka rada, sve prisutne na seminaru pozdravio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Zainteresovanima su predočena pitanja, odnosno odgovori važni kod izrade godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu za sindikate, pitanja iz radnog odnosa – naknade funkcionerima za vreme trajanja mandata, kontni okvir, pravilnik i ostala finansijska dokumentacija. Takodje, prisutnima je predočena i primena Zakona o PDV na sindikalne organizacije koje imaju prihode ostvarene na tržištu, registracija sindikalnih organizacija i prenos sredstava sa tekućeg računa pravnog lica na tekući račun sindikalne organizacije.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0