Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA februar 2010.

IZBORNE SKUPŠTINE VSSS OPŠTINA, GRADA I SINDIKATA:

JANUAR:
- Kula 22. 1. 2010.
- Šid 22. 1. 2010
- Odžaci 25. 1. 2010.
- Zrenjanin 26. 1. 2010. u 9 sati
- B. Palanka 28. 1. 2010. u 10 sati
- Sombor 28. 1. 2010. u 12 sati
- Sindikat uprave 28. 1. 2010.
- Sr. Mitrovica 29. 1. 2010.
- Senta 29. 1. 2010.
- St. Pazova 29. 1. 2010.

FEBRUAR:
- Vrbas 2. 2. 2010.
- Indjija 3. 2. 2010 u 17 sati.
- Sindikat tekstila 10. 2. 2010. u 10 sati.
- Sindikat energetike 11. 2. 2010. u 10 sati.
- Pančevo 12. 2. 2010. u 10 sati
- Sindikat metalaca, Subotica 12. 2. 2010. u 12 sati.
- Sindikat poljoprivrede 17. 2. 2010.


- Bačka Topola 17. 2. 2010.
- Sindikat zanatstva 18. 2. 2010.
- Novi Sad 19. 2. 2010.
- Sindikat bankara 22. 2. u 11 sati
- Sindikat gradjevinarstva 23. 2. u 10 sati.
- Sindikat ugostiteljstva 23. 2. u 10 sati.
- Kikinda 23. 2. 2010.
- Sindikat trgovine 24. 2. 2010. u 11 sati.
- Subotica 24. 2. 2010. u 11 sati.
- Bečej 25. 2. 2010. u 11 sati.
- Kongres komunalaca Vojvodine 26 .2. 2010. u 10 sati.
- Sindikat grafičara 26. 2. 2010. u 11 sati.

MART:
- Ruma 1. 3. 2010. u 11 sati.



26. februar 2010, Novi Sad

ODRŽAN PRVI KONGRES KOMUNALACA

Za predsednika Sindikata zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Vojvodine izabran je Milorad Kotur

Prvi Kongres Sindikata zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Vojvodine održan je 26. februara 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Učesnici Kongresa su pored starog i novog saziva Pokrajinskog odbora komunalaca Vojvodine bili o predsednici svih sindikata koji su udruženi u Sindikat komunalaca Vojvodine (njih 115). Kongresu je prisustvovao i veći broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Učesnici Kongresa usvojili su izveštaj o radu u protekle četiri godine kao i plan rada za naredni mandatni period od pet godina i Statut. Za predsednika Sindikata zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Vojvodine izabran je Milorad Kotur koji je i u prethodnom mandatu obavljao ovu funkciju.






26. februar 2010, Novi Sad

PRIJEM ZA KOMUNALCE

Goste je primio i sa njima razgovarao predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović

U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je prijem za goste iz više zemalja koji su učestovali u radu Prvog Kongresa Sindikata zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Vojvodine. Goste je primio i sa njima razgovarao predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Prijem za goste iz inostranstva je organizovan 26. februara 2010. godine a prisustvovali su mu predsednici, potpredsednici odnosno sekretari sindikata komunalaca iz Madjarske, Hrvatske, Makedonije i Republike Srpske. Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine razmenjena su iskustva vezana za organizovanost i rad sindikata. U razgovoru je posebno naglašena spremnost na dalju uzajmanu saradnju.

26. februar 2010, Novi Sad

GRAFIČARI USVOJILI STATUT

Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Izborna skupština grafičara predložila dr Milorada Mijatovića

Statut, izveštaj o radu u proteklom mandatnom periodu i program rada za narednih pet godina usvojeni su na Izbornoj skupštini Samostalnog Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Vojvodine. Skupština je održana 26. februara 2010. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi Izborne skupštine su za predsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Vojvodine izabrali Stevu Tomina, koji je i u proteklom mandatu obavljao ovu funkciju. Za predsednika Republičkog odbora ovih delatnosti predložen je Rajko Simić a predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.






24. februar 2010, Novi Sad

PARALELNE JAVNE RASPRAVE

O Nacrtu Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i pristupanju ovog Sindikata SSS Srbije javna rasprava traje do 20. aprila

Aktivnosti na izradi Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i aktivnosti POS izmedju dve sednice bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 24. februara 2010. godine, u Novom Sadu.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić je predočila da u skladu sa odlukom Republičkog odbora o javnoj raspravi o Nacrtu Statuta Sindikata, javna rasprava traje do 20. aprila 2010. godine i organizuju je okružni – gradski i pokrajinski odbor. Dogovoreno je da se primedbe, predlozi i sugestije na tekst Nacrta Statuta uporedo dostavljaju i POS-u kako bi se u predvidjenom roku organizovala rasprava na sednici Pokrajinskog odbora.

Članovima POS je predočeno da je Republički odbor ocenio da je interes Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije da na jedinstven način i na svim svojim organizacionim delovima učestvuje u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i doneo odluku da se o pristupanju SSSS vodi javna rasprava paralelno sa raspravom o Statutu Sindikata.

24. februar 2010, Novi Sad

ĆUPURDIJA PONOVO IZABRAN

Članovi Izborne Skupštine su predložili da predsednik Samostalnog Sindikata trgovine Srbije u narednih pet godina bude Radisav Topalović

Na Izbornoj Skupštini Sindikata radnika trgovine Vojvodine za predsednika Pokrajinskog odbora izabran je Dušan Ćupurdija koji je i u proteklom mandatnom periodu obavljao ovu funkciju. Članovi Izborne Skupštine održane 24. februara 2010. godine usvojili su: izveštaj o radu za protekli mandatni period, program rada za naredni i Pravila o radu Sindikata radnika trgovine Vojvodine. Skupštini su, pored članova, prisustvovali predsednik Samostalnog Sindikata trgovine Srbije Mićo Čegar i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva i male privrede Vojvodine Milorad Perišić.

Članovi Izborne Skupštine su predložili da predsednik Samostalnog Sindikata trgovine Srbije u narednih pet godina bude Radisav Topalović. Takodje je predloženo da predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u narednom petogodišnjem mandatu bude dr Milorad Mijatović.






23. februar 2010, Novi Sad

UGOSTITELJI SE ODLUČILI

Za predsednika Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma
Vojvodine izabran Dragan Cvetković

Dragan Cvetković izabran je za predsednika Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine na Izbornoj skupštni ovog Sindikata. Izborna skupština Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine održana je 23. februara 2010. godine, u Novom Sadu. Sednici su, pored članova POS starog i novog saziva, prisustvovali predsednik i sekretar ROS Radan Milovanović i Radisav Topalović i predsednik POS zanatstva i male privrede Vojvodine Milorad Perišić.

Članovi Izborne Skupštine su usvojili: izveštaj o radu u proteklih četiri godine, program rada za naredni petogodišnji mandatni period i Statut Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine. Za predsednika ROS, članovi Izborne Skupštine su predložili Radana Milovanovića a za predsednika SSS Srbije Ljubisava Orbovića i Vojvodine dr Milorada Mijatovića.

23. februar 2010, Novi Sad

USVOJENA SVA DOKUMENATA

Za predsednika Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine izabran je Živojin Stojilković

Izborna skupština Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održana je 23. februara 2010. godine u Novom Sadu. Članovi Izborne skupštine jednoglasno su usvojili: izveštaj o radu za period 2006. – 2010. godina, program delovanja za period 2010. – 2015. godina i Statut Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine.

Za predsednika Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine izabran je Živojin Stojilković, poverenik sindikalne organizacije “Lafarge” d.o.o. Beočinska fabrika cementa – Beočin dok su za članove Veća SSS Vojvodine izabrani: Stojilković (po funkciji) i Biljana Banjac, poverenik sindikalne organizacije “Polet keramika” d.o.o. Novi Bečej.

Članovi Izborne skupštine su za predsednik SSS Vojvodine predložili dr Milorada Mijatovića a za predsednika Sindikata radnika u gradjevinarstvu i IGM Srbije Duška Vukovića.






19 – 20. februar 2010, Subotica

PROJEKAT „JA PREDSEDNICA“

U okviru seminara, koji je finansijski pomogla Fondacija Fridrih Ebert, održano je više predavanja

U organizaciji Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine organizovan je, drugi po redu, edukativni seminar sindikalnih aktivistkinja po projektu „Ja predsednica“ a pod pokroviteljstvom fondacije Fridrih Ebert. Pored Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Gradskog veća SSS Subotice učestvovale su i predstavnice Sekcije žena UGS „Nezavisnost“. Seminar je održan od 19. do 20. februara 2010. godine u Subotici (Kelebija).

Cilj ovog projekta je, pored jačanja motivacije žena da u većem broju i aktivnije učestvuju u radu Sindikata na svim nivoima, da se postigne veće učešće žena u radu Sindikata kao i veći broj žena lidera u Sindikatu koje prihvataju različite funkcije. Teme predavanja i zanimljive radionice bile su usmerene ka jačanju svesti žena o rodnoj ravnopravnosti sa ciljem osnaživanja sindikalnih aktivistkinja da se u svojim sindikalnim organizacijama aktivnije uključuju u rad sindikata i da prihvataju kandidature za predsednika sindikata kao i za nosioce funkcija u višim organima.

22. februar 2010. godina, Novi Sad

BANKARI OBAVILI IZBORE

Za predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Vojvodine izabran je Vladislav Jevtović

Izborna Skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama (BOFOS) održana je 22. februara 2010. godine u Novom Sadu. Za predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Vojvodine izabran je Vladislav Jevtović.

Na Izbornoj skupštini usvojen je Statut SS BOFOS Vojvodine, izveštaj o proteklom radu unazad četiri godine i program rada za narednih pet godina. Za Statutarni odbor SSS Vojvodine izabrana je Jasna Tesla a člana Veća SSSV, pored Vladislava Jeftovića koji je to po funkciji, izabran je Goran Karadžić. Za predsednika ROS Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije predložena je Mara Erdelj a za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.






22. februar 2010, Novi Sad 

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Članovi Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine razmatrali tok izbornih aktivnosti u Samostalnom sindikatu

Usvajanje odluke o sazivu i predlogu dnevnog reda Dvadesete konferencije SSSV, utvrdjivanje predloga izveštaja o radu SSSV izmedju 19. i 20. konferencije SSSV, utvrdjivanje predloga programa SSSV i poslovnika o radu 20. konferencije SSSV i informacija o toku izbornih aktivnosti, bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 22. februara 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine takodje su razgovarali i o Protokolu o saradnji izmedju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Federacije sindikata Kirovogradske oblasti iz Ukrajine.

18. februar 2010, Novi Sad

PERIŠIĆ PREDSEDNIK ZANATSTVA

Članovi Izborne skupštine usvojili su Program rada za
naredni mandatni period od pet godina i Statut ovog Sindikata

Izborna skupština Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine održana je 18. februara 2010. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Na Izbornoj skupštini za predsednika Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine izabran je Milorad Perišić

Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine usvojili su izveštaj o radu u proteklom mandatnom periodu. Takodje su usvojili i Program rada za naredni mandatni period od pet godina i Statut Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva.






februar 2010, Novi Sad

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

Ovo je praktično nastavak saranje Samostalnog sindikata Vojvodine i Sindikata Kirovogradske oblasti iz Ukrajine

Polazeći od principa sindikalne solidarnosti i uzajamnosti u Radničkom domu u Novom Sadu, potpisan je Protokol o saradnji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Federacije Sindikata Kirovogradske oblasti. Ovo je praktično nastavak saranje Samostalnog sindikata Vojvodine i Sindikata Kirovogradske oblasti iz Ukrajine koja je započela pre petnaest godina.

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Protokol je potpisao predsednik dr Milorad Mijatović a u ime Federacije Sindikata Kirovogradske oblasti Sergej Petrov. Pored sindikalne saradnje, potpisnici žele da se ona odvija i u kulturi, sportu i drugim segmentima života.

17. februar 2010, Novi Sad

KONSTITUTIVNA SEDNICA POS POLJOPRIVREDE

Izabrani su, izmedju ostalih, članovi Republičkog odbora i
učesnici II Kongresa sindikata zaposlenih u poljoprivredi

Konstitutivna sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 17. februara 2010. godine u Novom Sadu, odmah nakon Izborne skupštine ovog Sindikata.

Na Konstitutivnoj sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine izabrani su članovi Republičkog odbora i učesnici II Kongresa sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije. Takodje su izabrani i članovi Veća SSS Vojvodine i delegati XX Konferencije Saveza samostalnih sindikat Vojvodine, Kongresa SSS Srbije i član Nadzornog odbora Vojvodine.






17. februar 2010, Novi Sad

IZBORNA SKUPŠTINA POLJOPRIVREDE

Novi predsednik najvećeg Sindikata delatnosti je dipl. ing. pioljoprivrede Miodrag Bradonjić

Izborna skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 17. februara 2010. godine u Novom Sadu. Pored članova, Izbornoj Skupštini je prisustvovao i izuzetno velik broj gostiju iz inostranstva i zemlje, predstavnika poljoprivrede, vlasti, udruženja, poslodavaca i sindikata na čelu sa predsednicima SSS Srbije i Vojvodine Ljubisavom Orbovićem i dr Miloradom Mijatovićem.

Na Izbornoj Skupštini izabran je novi predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Tu dužnost će u narednom petogodišnjem mandatnom periodu obavljati Miodrag Bradonjić, diplomirani inženjer poljoprivrede. Članovi Izborne skkupštine usvojili su Statut Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, izveštaj o radu u protekle četiri godine i program rada za narednih pet godina.

17. februar 2010, Novi Sad

PRIJEM ZA STRANE GOSTE

U Veću SSS Vojvodine upriličen je prijem za goste iz više zemalja koji su učestovali u radu Izborne skupštine Samostalnog sindikata poljoprivrede

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović primio je goste iz inostranstva koji su pozvani na Izbornu skupštinu Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine. Prijem je organizovan 17. februara 2010. godine a prisustvovali su mu pored Haralda Wiedenhofera, generalnog sekretara Evropske asocijacije Sindikata poljoprivrede, prehrane i turizma (EFFAT), predstavnici Sindikata iz Ukrajine, Švedske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Fondacije Fridrih Ebert.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa sindikalcima iz inostranstva razmenjena su iskustva vezana za organizovanost i rad sindikata. U razgovoru je posebno naglašena spremnost na dalju uzajmanu saradnju, kako sa Sindikatima poljoprivrede tako i Savezima sindikata.






11. februar 2010, Novi Sad

IZBORI U ENERGETICI

Za predsednika je izabran Milenko Nedić a potpredsednika Žarko Jošić

Milenko Nedić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS – Naftagas, novi je predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Izborna Skupština ovog Sindikata održana je 11. februara 2010. godine u Novom Sadu. Za potpredsednika Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine izabran je Žarko Jošić.

Na Izbornoj skupštini usvojen je Statut Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, izveštaj o radu za protekle četiri godine kao i program rada za naredni mandatni period od pet godina. Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložen je dr Milorad Mijatović.

10 – 12. februar 2010. godine, Subotica

SEMINAR ZA METALCE

Tema održanog trodnevnog skupa je bila „Aktivnosti na omasovljenju članstva sindikata“

Od 10. do 12. fabruara 2010. godine u vili „Majur“ u Subotici – Kelebija, održan je seminar na temu „Aktivnosti na omasovljenju članstva sindikata“. Seminar je organizovao Pokrajinski odbor Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu uz podršku sindikata 3F iz Danske sa kojim je uspostavljena dugogodišnja uspešna saradnja.

Učesnici seminara, njih tridesetak, mahom mladih novih predsednika sindikalnih organizacija posebnu pažnju su posvetili sledećim temama: zašto je važno biti član sindikata, pružanju raznih vidova usluga članstvu i afirmisanju sindikalnih ideja i rezultata. Takodje je dat značaj i zaštiti članstva sindikata kao i sindikalnom marketingu u najširem smislu reči.






12. februar 2010, Subotica

IZBORNA SKUPŠTINA METALACA

Za predsednika Pokrajinske organizacije Sindikata metalaca Vojvodine u narednih pet godina izabran je jednoglasno Vlado Miljuš

Izborna skupština Sindikata metalaca Vojvodine održana je 12. februara 2010. godine u Subotici. Članovi Izborne skupštine usvojili su izveštaj o radu u protekle četiri godine, program rada za naredni petogodišnji mandatni period i Pravila o organizovanju i radu Pokrajinske organizacije.

Na Izbornoj sednici za predsednika Pokrajinske organizacije Sindikata metalaca Vojvodine u narednih pet godina izabran je jednoglasno Vlado Miljuš, koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju, a za sekretara Radomir Ćirić iz livnice „Cimos“ Kikinda. Za predsednika SSS Vojvodine metalci su predložili dr Milorada Mijatovića dok je za predsednika Sindikata metalaca Srbije predložen Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata U.S. „Steel“ Serbia Smederevo a sekretara Zoran Pekić.

10. februar 2010, Novi Sad

JOVANOVIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće AP Vojvodine predložili su za predsednika SSS Srbije Ljubisava Orbovića a Vojvodine dr Milorada Mijatovića

Predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće AP Vojvodine u narednih pet godina biće Radojko Jovanović koji je i u proteklom periodu obavljao tu dužnost. Jovanović je izabran na Izbornoj skupštini, odnosno konstitutivnoj sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće AP Vojvodine održanoj 10. februara 2010. godine u Novom Sadu.

Na Izbornoj skupštini usvojeni su i neophodni dokumenti, pre svega program rada za naredni mandat. Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće AP Vojvodine predložili su za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića a Vojvodine dr Milorada Mijatovića, dok je za sekretara VSSSV predložen Goran Milić (predsednik VSSSO Bačka Palanka). Za predsednika Republičkog odbora Samostalnog sindikata radnika tekstila, kože i obuće Srbije predložen je Radojko Jovanović.






februar 2010, Sombor

ŠTRAJK U PP „STANIŠIĆ“

Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata PP „Stanišić“ AD Stanišić je donela odluku da štrajk traje do ispunjenja zahteva

Zaposleni u PP „Stanišić“ od 7. februara su u štrajku. Radnici traže isplatu zarada za oktobar, novembar i decembar 2009. godine kao i isplatu svih dospelih doprinosa. Takodje zahtevaju i da se obustavi dolaženje drugih lica za obavljanje poslova umesto radnika ovog poljoprivrednog preduzeća.

Zahtev štrajkača je i isplata putnih troškova i otpremnina radnicima koji su tehnološki višak. Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata PP „Stanišić“ AD Stanišić je donela odluku da štrajk traje do ispunjenja zahteva.

10. februar 2010. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE

Delegaciju iz Danske primio je i sa njima razgovarao predsednik
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović

Za predstavnike Sindikata 3F iz Danske koji su u poseti Veću Saveza samostalnih sindikata opštine Zrenjanin, upriličen je prijem i razgovor 10. februara 2010. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Dvočlanu delegaciju iz Danske primio je i sa njima razgovarao predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

U toku razgovora predsednik Mijatović upoznao je goste sa privredno – ekonomskom situacijom u Vojvodini i organizovanosti Samostalnog sindikata, posebno naglašavajući da je saradnja sa Sindikatom 3F dugogodišnja i veoma uspešna. Gost iz Danske, Klaus Larsen – Jensen, direktor FIC (nacionalne neprofitne organizacije) predočio je da je cilj posete kolega iz Danske ulazak u projekat za razvoj civilnog društva. Zajednička konstatacija gostiju i domaćina je da se, kao i do sada, mora ulagati u edukaciju i osposobljavanje ljudi za buduća vremena.






9. februar 2010, Novi Sad

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA POLJOPRIVREDE

Izborna Skupština najvećeg sindikata delatnosti
održaće se 17. februara 2010. godine

Sednica Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 9. februara 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednica je održana u funkciji pripreme Izborne Skupštine Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

Izborna Skupština najvećeg sindikata delatnosti održaće se 17. februara 2010. godine. Pored članova Skupštine (stari i novi saziv Pokrajinskog odbora sindikata poljoprivrede) očekuje se i velik broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

9. februar 2010, Novi Sad

PODRŠKA RADNICIMA NAVIPA

Zaposleni traže povezivanje radnog staža, isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica....

Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine su posetili štrajkače 9. februara 2010. godine i dali punu podršku radnicima d.o.o „Navip – Fruškogorac“ koji su dan ranije započeli štrajk. U razgovoru sa radnicima i predstavnicima sindikata ove firme obećano je da će Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine učiniti sve da se iznadju rešenja za zaposlene, da se uspostavi dijalog sa poslodavcem i problem predoči nadležnima u pokrajinskoj vladi i SES-u.

Radnici „Navip - Fruškogorca“ traže da im se poveže radni staž od 2005 godine i overe zdravstvene knjižice za 2010. godinu. Takodje se traži da se isplate zaostale zarade: za novembar i decembar prošle godine do 5. februara 2010. godine a za preostale neisplaćene zarade da se postigne dogovor sindikata i poslodavca o dinamici isplate. Traži se i da se poslodavac konkretno izjasni o sudbini ove firme i zaposlenih.






4. februar 2010, Novi Sad

GRADJEVINCI RAZMATRALI DOKUMENTA

Izborna skupština Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine će se održati 23. februara 2010. godine u Novom Sadu

Odluke o sazivu i dnevnom redu Izborne skupštine, utvrdjivanje predloga dokumenata za Izbornu skupštinu, razmatranje predloga kandidata za izbor predsednika Sindikata, članova Statutarnog i Nadzornog odbora, Veća SSSV i Statutarnog odbora SSSV i predlaganje kandidata za nosioce funkcija, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine. Sednica je održana 4. februara 2010. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine usvojili su predloge izbornih dokumenata. Takodje su utvrdili i datum održavanja Izborne skupštine Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine koja će se održati 23. februara 2010. godine u Novom Sadu.

4. februar 2010, Novi Sad

GRADJEVINCI RAZMATRALI DOKUMENTA

Izborna skupština Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine će se održati 23. februara 2010. godine u Novom Sadu

Odluke o sazivu i dnevnom redu Izborne skupštine, utvrdjivanje predloga dokumenata za Izbornu skupštinu, razmatranje predloga kandidata za izbor predsednika Sindikata, članova Statutarnog i Nadzornog odbora, Veća SSSV i Statutarnog odbora SSSV i predlaganje kandidata za nosioce funkcija, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine. Sednica je održana 4. februara 2010. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine usvojili su predloge izbornih dokumenata. Takodje su utvrdili i datum održavanja Izborne skupštine Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine koja će se održati 23. februara 2010. godine u Novom Sadu.






1. februar 2010, Sremska Mitrovica

ŠTRAJK U TAKOVO AGRARU

Štrajk se organizuje da bi se sprečilo pokretanje stečaja i otudjenje imovine

Odbor sindikalne organizacije samostalnog sindikata „Takovo agrar“ iz Sremske Mitrovice doneo je odluku o organizovanju i stupanju u štrajk 1. februara 2010. godine. Štrajk se organizuje da bi se sprečilo pokretanje stečaja i otudjenje imovine.

Odluka o stupanju u štrajk doneta je 27. januara 2010. godine a u štrajk stupaju zaposleni, članovi Samostalnog sindikata kao i ostali radnici. Zaposleni će prekinuti rad i ostati na radnim mestima ili se okupiti u preduzeću prema odluci Štrajkačkog odbora. Oni koji budu odredjeni da obavljaju poslove obezbedjenja minimuma procesa rada za vreme štrajka dužni su da rade saglasno rešenju generalnog direktora.

januar 2010. godina, Vojvodina

IZBORNE SKUPŠTINE U VIŠE MESTA

U toku januara održano je više Izbornih skupština Veća Saveza samostalnih sindikata opština, za više opština i povereništava. Na njima su usvojeni izborni dokumenti i izabrani predsednici, članovi Veća, Nadzornih komisija...

Za sada, izbori su okončani u Kuli gde je za poverenika izabran Srećko Vasić u Šidu je to Mirko Zec a Odžacima Vlastimir Andjelković. Predsenik Veća SSS opštine Zrenjanin je Mirko Malešev, Sombora Zoran Purić, Bačke Palanke Goran Milić, Stare Pazove Rade Erceg i Sremske Mitrovice Stevan Romakov. Poverenik SSS za opštinu Senta je Judit Klošak a Adu Miroslav Belančić koji je ujedno i predsednik Veća SSS za više opština Senta, Ada, Kanjiža.






29. januar 2010, Novi Sad

USVOJENI PREDLOZI DOKUMENATA

Izborne skupštine Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu će se održati 12. februara 2010. godine u Subotici

O toku izbornih aktivnosti u odborima SSMS za opštine, gradove, više opština i povereništvima razgovarano je na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održanoj 29. januara 2010. godine u Novom Sadu. Članovi Pokrajinskog odbora doneli su i odluku o sazivu i predlogu dnevnog reda Izborne skupštine Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu koja će se održati 12. februara 2010. godine u Subotici.

Na sednici su usvojeni predlozi dokumenata koji će se razmatrati na Izbornoj skupštini: Poslovnik o radu Skupštine Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu, izveštaj o radu PO SSMS za Vojvodinu za period 2006. – 2010. godina i program rada za naredni mandatni period 2010. – 2015. godina.

29. januar 2009, Novi Sad

NEZADOVOLJNI REZULTATOM REFORME

Nije ispoštovan dogovor Ministarstva pravde i Sindikata, smatraju članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine

Analiza rada Komisija za rasporedjivanje zaposlenih u pravosudnim organima, rada predstavnika sindikata u tim komisijama i razmatranje reorganizacije postojećih okružnih odbora u uslovima nove mreže sudova, bili su na dnevnom redu proširene sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine. Sednica je održana 29. januara 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

U raspravi su učestvovali svi prisutni koji su se složili da POS nije zadovoljan rezultatima sprovedene reforme pravosudja i rasporedjivanjem radnika zbog toga što nije ispoštovan dogovor Ministarstva pravde i Sindikata niti su zvanično propisani kriterijumi za rasporedjivanje radnika u sudovima i organima za prekršaje, kao što je to uradilo Državno veće tužilaca. Takodje, nisu ispoštovani kriterijumi sadržani u Zakonu o radu i Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe, niti je ispoštovan status predstavnika sindikata kao ravnopravnog člana u komisijama za rasporedjivanje zaposlenih u pravosudnim organima.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine zamera što članovi Republičkog odbora nisu informisani o rezultatima pregovora pa je ROS-u upućen zaključak da hitno ispravi navedene primedbe i da u pisanoj formi dostavi zaključke sa pregovora Sindikata sa predstavnicima Ministarstva pravde, Visokog saveta sudova i Državnog veća tužilaca. Takodje, POS insistira da pregovarački tim ROS-a od Ministarstva pravde zateva jednak status nerasporedjenih radnika sa nosiocima pravosudnih funkcija u delu koji se odnosi na period statusa nerasporedjenih radnika i iznosa zarada za taj period (šest meseci i sto posto zarade) kao i da visina stimulacije ne sme biti manja od 2.400 dinara.






28. januar 2010, Novi Sad

IZBORNA SKUPŠTINA UPRAVE

Milena Čipak će i u narednom mandatnom periodu
obavljati funkciju predsednika POS

Izborna skupština Sindikata uprave Vojvodine održana je 28. januara 2010. godine u Novom Sadu. Članovi Izborne skupštine usvojili su izveštaj o radu u protekle četiri godine, program rada za naredni petogodišnji mandatni period i Statut. Nakon davanja razrešnice članovima POS prethodnog saziva održana je Konstitutativna sednica Sindikata uprave Vojvodine.

Na Konstitutivnoj sednici za predsednika Sindikata uprave Vojvodine u narednih pet godina izabrana je Milena Čipak koja je i u prethodnom mandatu obavljala tu funkciju. Članovi Pokrajinskog odbora su izabrali i nove članove Veća SSS Vojvodine: Milenu Čipak, Lazara Škorića, Zoricu Milankov i Milutina Dronića kao i delegate za XX Konferenciju SSSV: Bobana Djurdjeva, Željka Vajdu i Ranka Lukića.

Za predsednika SSS Vojvodine predložen je dr Milorad Mijatović. Predsedniku SSSV je predloženo da potpredsednik Veća SSSV bude Milena Čipak dok je za predsednika ROS predlog da to bude Njegoš Potežica. Na konstitutivnoj sednici POS je predloženo i da svi članovi Pokrajinskog odbora budu članovi Republičkog dobora.

28. januar 2010, Novi Sad

DIJALOGOM DO REŠENJA

Zaposlenima za obavljeni rad na radnom mestu moraju se isplatiti zarade i propisani doprinosi i porezi

Predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Jelena Češljević uputila je sindikalnoj organizaciji „Navip“ A.D. pismo podrške u kome osudjuje ponašanje poslodavaca koji ne žele dijalog sa sindikatima. U obraćanju sindikalcima Češljević ukazuje da neki poslodavci i vlasnici preduzeća treba da znaju da u ovoj državi postoje zakoni i propisi koji ih obavezuju na civilizovana i demokratska ponašanja. Takodje, da ne zaboravljaju da zaposlenima za obavljeni rad na radnom mestu moraju isplatiti zaradu i propisane doprinose i poreze.

Na kraju pisma Češljević predočava da u ime članova Samostalnog sindikata poljoprivrede podržava zahteve sindikalaca „Navip“ A.D. kao i potrebu da se kroz dijalog poslodavca i sindikata rešavaju problemi posebno naglašavajući da je nedopustivo da im se uskraćuju prava po osnovu rada i pravo na sindikalnu borbu.






27. januar 2010, Novi Sad

PROTESTNA VOŽNJA NOVOSADSKIM ULICAMA

Oko 20 autobusa i 150 do 200 taksista će voziti ulicama
Novog Sada od 13.00 do 15.00 časova

Pokrajinski i Gradski sindikat saobraćaja i veza organizuje 28. januara 2010. godine protestnu vožnu sa 20 autobusa i 150 do 200 taksista koji će voziti ulicama Novog Sada od 13.00 do 15.00 časova sa zahtevom da im se ispuni traženo. Prevoznici upozoravaju da je opšte stanje u saobraćaju izuzetno teško, gase se mnoge firme i radnici ostaju bez posla, gorivo konstantno poskupljuje kao i rezervni delovi, cveta „siva“ ekonomija...

Opšte udruženje taksista traži, izmedju ostalog, otpis kamata na prispele i zaostale dugove za porez po osnovu javnih prihoda, kao i za sva zaostala dugovanja zaključno sa 31. januarom ove godine, primenu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju kojim se reguliše obavljanje taksi delatnosti, jer je gradska odluka u suprotnosti sa tim zakonom, uklanjanje neregularnih taksi prevoznika. Protestna vožnja novosadskim ulicama je ujedno i pružanje podrške štrajku radnika javno komunalnih preduzeća Novog Sada.

21. januar 2010, Novi Sad

PODRŠKA KOMUNALCIMA

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upućujemo punu podršku u vašim zahtevima da vam se ne smanje zarade. Radnička solidarnost u borbi za pravo da se normalno živi od sopstvenog rada, nikada nije dolazila u pitanje. Savez samostalnih sindikata Vojvodine Vam poručuje da istrajete u svojim zahtevima prema gradskoj Vladi, ne sumnjajući da ćete u tome i uspeti.

Uvažene kolege sindikalci,

Posebno Vas podržavamo u vašem odlučnom NE i vašem protivljenju da se smanje radnička prava. Vaša odlučnost i istrajnost najbolji su garant da ćete uspeti da dodjete do željenog cilja, posebno znajući koliko ste energije uložili u to. A jedini pravi put je socijalni dijalog i medjusobno uvažavanje socijalnih partnera.

S poštovanjem,
PREDSEDNIK SSS VOJVODINE dr MILORAD MIJATOVIĆ





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




januar 2010, Novi Sad

NA PRAGU SOCIJALNI BUNT

Došlo je do začajnog pada životnog standarda stanovništva i sve izraženijeg socijalnog raslojavanja – ukazuje predsednik SSS Vojvodine

Savez samostalnih sindikata Vojvodine sa velikom zabrinutošću prati negativne efekte svetske ekonomske krize na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, pre svega na gubitak radnih mesta, umanjenje zarada i prava zaoslenih, posebno se zalažući za primenu svih raspoloživih mera kako bi se rešio problem nezaposlenosti i poboljšao životni standard stanovništva. Činjenica je da ima jako puno problema u privatizovanim preduzećima, kao i u firmama koje se nalaze u postupku privatizacije kako zbog otpuštanja radnika tako i neisplaćenih zarada i povezivanja radnog staža. Zbog svega toga je moguć scenario jačeg socijalnog bunta nezadovljnih građana koji se nalaze na rubu egzistencije i kojih je iz meseca u mesec sve više.

- Neefikasnost u institucionalnim i strukturnim reformama, spora tranzicija, loše privatizacije, nizak nivo investicija i izuzetno skroman uspeh u osnivanju malih i srednjih preduzeća, kašnjenje podsticajnih mera za brže zapošljavanje u privatnom sektoru, uticali su da, i pre globalne ekomske krize, privreda Srbije beleži usporavanje privredne aktivnosti i da značajno zaostaje u svom razvoju – ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. - Kriza je samo produbila već postojeće probleme. U nju smo ušli sa ogromnim državnim aparatom, slabom privredom, lošom infrastrukturom, velikim neravnotežama i saznanjem da smo do sada živeli daleko iznad svojih mogućnosti. Loše stanje u srpskoj ekonomiji sve izraženije utiče na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, sa očekivanim negativnim tendencijama u periodu koji je pred nama. Realne zarade imaju tendenciju pada, a prosečna neto zarada ne pokriva potrebe prosečne potrošačke korpe. Došlo je do začajnog pada životnog standarda stanovništva i sve izraženijeg socijalnog raslojavanja.

Iako je u zadnjem kvartalu 2009. godine došlo do nekoliko značajnih promena u makroekonomskoj slici Srbije, osnovne konture te slike su ostale nepromenjene. Privredna aktivnost je započela oporavak koji, međutim, ne nagoveštava skoro dostizanje nivoa aktivnosti iz 2008. godine. Na tržištu rada se, uz značajne razlike u odnosu na vrstu zaposlenja, dodatno produbljuje trend smanjivanja ukupnog broja zaposlenih;

- Ne postoji strategija rasta i razvoja privredne aktivnosti koja bi doprinela otvaranju novih radnih mesta i uticala na smanjenje nezaposlenosti. Stanje na tržištu rada je gotovo dramatično. Broj zaposlenih se smanjuje iz meseca u mesec, a u odnosu na isti period prethodne godine manji je za 8,28% ili za 164.946 lica. Stopa zvanično registrovane nezaposlenosti se u zadnjih godinu dana povećala sa 23,7% na 26,34% i prednjači među zamljama Evrope. Poreski sistem u Srbiji je regresivan, nepravedan, najveći teret svaljuje na siromašne i srednju klasu, pogoduje novobogatim biznismenima, težak je za administriranje i generator je sive ekonomije koja prema nekim procenama iznosi 30-40% društveno bruto proizvoda. To ukazuje na neophodnost preduzimanja određenih mera kako bi se aktivnosti sive ekonomije delom prevele u legalne ekonomske tokove – naglašava dr Mijatović.

Zbog prevelike potrošnje i upropašćene ekonomije, Srbija se sada usred ekonomske krize dodatno i još intenzivnije zadužuje. Na taj način se stvara privid makroekonomske stabilnosti, koja svakog trenutka može da se sruši, ako se ne napravi temeljni zaokret u vođenju ekonomske politike, ne krene u ozbiljnu transformaciju javnog sektora i ne počne sprovođenje strategije izvoza, koja će se bazirati na aktivnom lobiranju države za domaće preduzetnike na novim tržištima.

- Kršenjaje prava zaposlenih je sve učestalija pojava, pri čemu se zaposleni sve teže odlučuju da se obrate inspekciji rada, jer se plaše da će trpeti posledice od strane poslodavaca. Zakonska regulativa mora biti mnogo rigoroznija kako bi se stalo na put poslodavcima koji ne isplaćuju zarade zaposlenima, izbegavaju uplatu doprinosa socijanog osiguranja, nezakonito otpuštaju radnike. Prema podacima Agencije za privatizaciju do sada je 138 privatizovanih preduzeća otišlo u stečaj. Među ovim kupcima malo je onih koji su u privatizovanu firmu uložili sredstva ali nisu uspeli da izbegnu stečaj. Većina ovih „kvazi biznismena“ od starta je imala za cilj da rasproda imovinu preduzeća, izvuče za sebe sve što je moguće i na kraju puste firmu da ode u stečaj. Takvi pojedinci su odlično finansijski prošli, ne vodeći računa o tome što će radnici završiti na ulici. Zato je neophodno prekontrolisati sve sumnjive stečajeve privatizovanih firmi i preduzeti neophodne mere. Namena trošenja privatizacionih prihoda zadire u sferu postojanja socijalno odgovorne države. Budući da su dosadašnji prihodi od privatizacije uglavnom neproduktivno potrošeni, dovodi se u pitanje pravednost modela privatizacije. Nerešeni status tranzicionih gubitnika sve više pojačava socijalni naboj u Srbiji – zaključuje na kraju dr Mijatović.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0