Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA APRIL 2011.

 





29. april 2011, Sombor

ODRŽANA SKUPŠTINA SINDIKATA OPŠTE BOLNICE "Dr RADIVOJ SIMONOVIĆ"

Članovi Skupštine, izmedju ostalog su razmotrili i usvojili izveštaj o radu Sindikalne organizacije, godišnji izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju, izveštaj Nadzornog odbora i programske zadatke za naredni jedogodišnji period

Redovna godišnja Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru održana je 29. aprila 2011. godine. Članovi Skupštine razmotrili su i usvojili izveštaj o radu Sindikalne organizacije izmedju dve Skupštine, godišnji izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju sindikalne organizacije na osnovu završnog računa, izveštaj Nadzornog odbora o rezultatima nadzora i programske zadatke za naredni jedogodišnji period.

O dobrom radu Sindikalne organizacije opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru govori i podatak da ima trideset članova više u odnosu na prethodnu godinu. Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić, koja je prisustvovala Skupštini Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović", predočila je aktivnosti Pokrajinskog odbora Sindikata posebno ukazujući šta se preduzioma vezano za rešavanje problema isplate jubilarnih nagrada zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

29. april 2011. Novi Sad

PRVOMAJSKA PORUKA

SVIM ČLANOVIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA, RADNIM LJUDIMA I GRADJANIMA ČESTITAMO PRVI MAJ, PRAZNIK RADNIČKE I SINDIKALNE SOLIDARNOSTI SA ŽELJOM DA ZAJEDNIČKI NADJEMO SNAGU DA SE IZBORIMO ZA VEĆU DRUŠTVENU MOĆ, PRAVO NA RAD I DA OD ZARADJENOG MOŽEMO PRISTOJNO ŽIVETI.

SOCIJALNA SIGURNOST, VEĆE ZARADE, KONSTRUKTIVAN SOCIJALNI DIJALOG, ŠIRI UTICAJ NA EKONOMSKOM POLJU, STALNA PRAVNA ZAŠTITA ČLANSTVA I BOLJA ZAŠTITA NA RADU, CILJEVI SU SA KOJIMA SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE OVE GODINE OBELEŽAVAJU MEDJUNARODNI PRAZNIK RADA.

Prvi maj je bio i ostaće simbol borbe za radnička i sindikalna prava i zbog toga ojačajmo svoju veru u sindikalni pokret. Zajednički sa evropskim sindikatima, dočekajmo praznik rada dižući glas protiv teškog tereta ekonomske krize natovarenog na radnička ledja i boreći se sa restrikcijama koje su na štetu radnika.

Zajedno smo jači!!!


SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE



28. april 2011. Novi Sad

OKRUGLI STO U PRAKSI

Učesnicima Okruglog stola predstavnici poslovodstva, sindikata i zaštite na radu "Danubiusa" predstavili proizvodni proces firme sa posebnim naglaskom na zaštitu zaposlenih

Okrugli sto povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu održan je 28. aprila 2011. godine u zgradi Radničkog doma. Tema Okruglog stola "Iskustva u primeni zakona o bezbednosti i zdravlju na radu sa primerima dobre prakse" okupila je predstavnike Sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Inspekcije rada Južnobačkog okruga, Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, Saveza za zaštitu na radu iz Novog Sada, preduzeća "Danubius" Novi Sad, SSS Vojvodine i Instituta za zaštitu na radu i životnu sredinu iz Novog Sada.

Za učesnike Okruglog stola upriličena je poseta preduzeću "Danubisu" gde su predstavnici poslovodstva, sindikata i zaštite na radu predstavili proizvodni proces firme sa posebnim naglaskom na zaštitu zaposlenih. Preduzeće "Danubius" je dobar primer gde se nakon privatizacije veoma mnogo uložilo u modernizaciju proizvodnje i bezbednost rada. O tome najrečitije govori podatak da je proces proizvodnje potpuno kompjuterizovan i zatvoren i da za praćenje rada na šest spratova treba samo jedan radnik.



 



 



27. april 2011, Novi Sad

ZAPOSLENIMA SE PUNO DUGUJE

Najveća dugovanja zaposlenima su u Opštoj bolnici u Kikindi, Domu zdravlja u Adi, Opštoj bolnici u Subotici i Opštoj bolnici u Vršcu, konstatovano na sednici POS zdravstva i socijalne zaštite

Aktivnosti POS izmedju dve sednice i aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora održane 27. aprila 2011. godine, u Novom Sadu. Članovima POS je predočen presek dugovanja prema zaposlenima u zdravstvenim ustanovama na području Vojvodine po svim osnovama (za otpremnine, rad nedeljom i praznicima, dežurstva, jubilarne nagrade, putne troškove...) koji je bio osnov za raspravu. Konstatovano je da su najveća dugovanja zaposlenima u Opštoj bolnici u Kikindi, Domu zdravlja u Adi, Opštoj bolnici u Subotici i Opštoj bolnici u Vršcu a protežu se i nekoliko godina unazad. Dogovoreno je da se ovi podaci dostave Pokrajinskom sekretaru za zdravstvo i direktoru Pokrajinskog zavoda za zdravcstveno osiguranje kako bi se u što skorije vreme ovi problemi rešili.

Članovi Pokrajinskog odbora su ocenili da u mnogim sredinama postoji deficit medicinskog kadra. Zbog toga se planira ažuriranje evidencije broja zaposlenih (posebno onih koji rade na odredjeno vreme) i članova sindikata. Razgovarano je i o konstituisanju Sekcije žena Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Dogovoreno je da predsednici okružnih odbora delegiraju po pet predstavnica iz svojih sredina kako bi se konstituisala Sekcija žena ovog Sindikata. Ocenjeno je da je to još jedan način sindikalnog delovanja u okviru Ženske mreže.

Za članove Pokrajinskog odbora Sindikata najavljen je seminar koji bi trebalo da se održi početkom juna 2011. godine na temu "Upravljanje stresom kod zdravstvenih radnika". Predočeno je i da se pripreme za Kongres Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije privode kraju. Kongres će se održati 25. maja 2011. godine u Beogradu.

20. april 2011, Novi Sad

DOGOVOREN NAČIN PREZENTACIJE

I ove godine u Madjarskoj se organizuje Interregionalni kamp mladih za članove sindikata iz više zemalja, mladjih od 35 godina

Dogovor u vezi sa odlaskom i pripremom za učešće delegacije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u radu Internacionalnog kampa mladih u Budimpešti, bio je tema sastanka Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sastanak je održan 20. aprila 2011. godine, u Novom Sadu, u Radničkom domu.

Interregionalni kamp mladih se tradicionalno i ove godine organizuje u Madjarskoj a učesnici će biti članovi sindikata iz više zemalja, mladjih od 35 godina. Organizatori su Fondacija Fridrih Ebert i Nacionalna konfederacija madjarskih ujedinjenih sindikata, region Kečkemet. Madjunarodni kamp će se održaće od 4. do 7. maja 2011. godine a na sednici Sekcije mladih SSSV dogovoren je način prezentacije za temu "Potrebne reforme u sindikatima Jugoistočnih zamalja" o kojoj će raspravljati mladi sindikalci iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine.



 



April 2011, Novi Sad

ZAJEDNIČKI RAD, JEDINI PUT

Od polovine maja 2011. godine trebalo bi da počne da deluje zajedničko Koordinaciono telo za borbu protiv sive ekonomije u prevozu putnika u drumskom saobraćaju

Inicijativa za formiranjem zajedničkog Koordinacionog tela za borbu protiv sive ekonomije u prevozu putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji Vojvodine, upućena je Vladi APV odnosno nadležnom Sekreterijatu za privredu. Koordinaciono telo bi trebalo u svom sastavu da ima predstavnike Sekreterijata za privredu – inspekcijskog organa za drumski transport, Ministarstva unutrašnjih poslova – saobraćajne policije, Suda za prekršaje, ministarstava za finansije i trgovinu, Inspekcije zadužene za rad i radne odnose, granskog sindikata zaduženog za drumski transport na teritoriji Vopjvodine i PU "Panontransport".

Koordinaciono telo, kako se predlaže, trebalo bi da počne da deluje od polovine maja 2011. godine a svaki organ, u okviru svog resora, bi trebalo da definiše prioritete i način rada. Na osnovu izveštaja o izvršenim kontrolama i preduzetim merama, utvrdile bi se dalje smernice za nove kontrole i mere. O rezultatima rada informisala bi se i javnost.

April 2011, Novi Sad

POČELA JAVNA RASPRAVA

Primedbe i sugestije na radnu verziju Zakona o štrajku objedinjeno će se dostaviti Ministarstvu rada i socijalne politike

Javna rasprava povodom radne verzije Zakona o štrajku započeta je od 11. aprila i trajaće do 11. maja 2011. godine. Svi koji imaju primedbe, predloge ili sugestije na ponudjenu radnu verziju mogu ih dostaviti stručnoj službi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine (Bulevar Mihajla Pupina 24, Novi Sad).

Sve predložene primedbe i predloge stručna služba će objediniti i sa obrazloženjima, putem radne grupe Saveza samostalnih sindikata Srbije, dostaviti Ministrastvu rada i socijalne politike.

- PREUZMITE radnu verzija Zakona o štrajku: OVDE



 



 

 



13 – 14. april 2011, Andrevlje

VEŠTINE PREGOVARANJA

U okviru projekta "Kolektivni ugovor u građevinarstvu" organizovan je seminar za predstavnike sindikata (poverenike i članove povereništava) i poslodavaca

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije i Švajcarska organizacija za pomoć svetu rada (Swiss Labour Assistance – SLA), u okviru projekta Kolektivni ugovor u građevinarstvu: "Veštine pregovaranja", organizovao je od 13. do 14. aprila 2011. godine seminar za predstavnike sindikata (poverenike i članove povereništava) i poslodavaca. Seminar je održan u Centru za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine (CEPTOP), Andrevlje na Fruškoj gori. U radu seminara učestvovali su i predstavnici Inspektorata za rad Republike Srbije koji su govorili na temu "Inspektorat za rad u funkciji obezbeđenja prava iz Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala".

Predstavnici preduzeća (sindikata i poslodavaca) koji su učestvovali u radu seminara predočili su svoja iskustva iz kolektivnog pregovaranja. Posebna pažnja je bila posvećena usklađivanju Kolektivnog ugovora kod poslodavca sa Posebnim kolektivnim ugovorom za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije. U okviru seminara je organizovana i radionica na temu "Simulacija pregovora za kolektivni ugovor kod poslodavca" u kojoj su učesnici imali zadatak da utvrde osnovnu zaradu za najjednostavniji posao (način utvrđivanja, visina, period i dr.), pravo zaposlenog na uvećanu zaradu i visinu koeficijenta za tipične poslove u određenom preduzeću.

Seminaru su prisustvovali dr Milorad Mijatović, predsednik SSS Vojvodine i Goran Milić, sekretar Veća SSSV. Obraćajući se učesnicima seminara predsednik Mijatović je ukazao na značaj potpisivanja proširenog dejstva Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u građevinarstvu i industriji građevinskom materijala Srbije, koji je u interesu kako zaposlenih u građevinskoj industriji, tako i države i poslodavaca. Stoga je pozdravio ovu odluku i podržao zajednički rad socijalnih partnera u cilju unapređenja uslova rada u korist radnika i građevinske industrije i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog napretka ka unapređenju i oblikovanju boljeg socijalnog dijaloga u sektoru građevinarstva.

13. april 2011, Kikinda

SVEČANI ISPRAĆAJ PENZIONERA

U kikindskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici na prigodnoj svečanosti zajednički ispraćeni bivši radnici

Sindikalne organizacije Doma zdravlja i Opšte bolnice u Kikindi, zajednički su 13. aprila 2011. godine, u prostorijama bolnice, organizovale svečani ispraćaj svojih članova koji su otišli u penziju. Svečanost je upriličena za 25 bivših radnika koji su tokom 2010. postali penzioneri. Na prigodnom druženju uručene su im zahvalnice za rad i doprinos koji su pružili obavljajući svoj težak i odgovoran posao zdravstvenih radnika.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić, obraćajući se prisutnima na ovom svečanom druženju, posebno je ukazala da će se ovaj Sindikat založiti da se isplate otpremnine. Naime, otpremnine koje bivšim zaposlenicima pripadu odlaskom u penziju još uvek nisu isplaćene a očekuje se da će se zalaganjem Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i nadležnih ovaj problem vrlo brzo rešiti.








 



April 2011, Novi Sad

STO DANA DO OLIMPIJADE

Savez samostalnih sindikata Vojvodine, Savez sport za sve Vojvodine i grad domaćin Bačka Palanka, organizatori 10. SORV, očekuju od 7. do 10. jula, na završnoj manifestaciji, oko tri hiljade učesnika

Pripreme za jubilarnu, desetu, Sportsku olipijadu radnika Vojvodine privode se kraju. Ostalo je još oko sto dana da se sve započeto okonča jer, 7. jula 2011. godine startuje završnica najveće smotre radničkog sporta u Vojvodini. Ustanovljene su sve liste službenih lica, u maju predstoji obilazak terena, licenciranje učesnika treba da se obavi do 10.–og a žreb do 15. juna.

Organizatori, Savez samostalnih sindikata Vojvodine, Savez sport za sve Vojvodine i grad domaćin Bačka Palanka, očekuju od 7. do 10. jula oko tri hiljade učesnika. Pravo da se u završnim takmičenjima bore za pehare i medalje, izborilo je preko dve i po hiljade radnika-sportista.

Duga tradicija radničkog sporta u Vojvodini nastaviće se izborom sledećeg grada domaćina. Do 25. aprila 2011. godine raspisaće se konkurs za domaćina sledeće Olimpijade a konkurs će ostati otvoren 40 dana. Objaviće se u listu "Dnevnik" i na sajtu Saveza sport za sve a odluka o domaćinu će se doneti na završnici 10. SORV u Bačkoj Palanci. Generalni sponzor Desete Olimpijade je Karlsberg Srbija a pokrovitelj Vlada AP Vojvodine.

12. april 2011, Novi Sad

PROTIV "SIVE" EKONOMIJE

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama doneli su odluku da se prihvati predlog da se na pokrajinskom i republičkom nivou formira koordinaciono telo za borbu protiv "sive" ekonomije

Razmatrajući aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u drumskom saobraćaju i rešavanju problema nelegalnog prevoza putnika i robe, članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama doneli su odluku da se prihvati predlog da se na pokrajinskom i republičkom nivou formira koordinaciono telo za borbu protiv "sive" ekonomije. Sednica je održana 12. aprila 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a pored članova POS prisustvovali su joj načelnik pokrajinske saobraćajne inspekcije Ratko Soro, pokrajinski inspektor za drumski saobraćaj Jovo Šarac, direktor Poslovnog udrženja drumskog transporta "Panontrans" Mirko Vučinić i sekretar Veća SSS Vojvodine Goran Milić.

U koordinacionom telu, na pokrajinskom nivou, biće Pokrajinski sekretarijat za privredu a u njegov sastav ulaze predstavnici Ministarstva za unutrašnje poslove, tržišne i finansijske inspekcije, nadležnog organa za prekršaje, Privredne komore Vojvodine, Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama i Poslovnog udruženja drumskog transporta "Panontransport". Na sednici se razgovaralo i o odluci ROS vezano za predlog članicama Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije da podrže predlog Srbijatransporta o dobrovoljnom osnivanju i učlanjenju u Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" a.d.

Na dnevnom redu sednice bila je i informacija o predlogu izmena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, informacija o kupovnoj moći i životnom standardu zaposlenih i gradjana Srbije i informacija o uplati sindikalne članarine za period januar-mart 2011. godine. Takodje, razgovaralo se i o održanom seminaru na temu "Saveti zaposlenih – potreba ili..." i održavanju radničko-sportskih susreta zaposlenih u saobraćaju i vezama "Drumarijada 2011." Ovogodišnji susreti održaće se u Soko Banji od 15. do 19. juna.




 












9. april 2011, Budimpešta

ZAJEDNIČKI RADNIČKI PROTEST

Delegacija SSSS  zajedno sa  45.000 demonstranata na ulicama Budimpešte protestvovala protiv mera štednje koje sprovode vlade evropskih zemalja


Kako bi izrazili solidarnost sa kolegama iz Evrope i dali podršku borbi za očuvanje dostignutih prava, na demonstracijama organizovanim u Budimpešti prisustvovalala je i delegacija SSSS, koju  su činili sindikalci iz teritorijalnih i granskih organizacija. U centru glavnog grada Mađarske,  9. aprila 2011. godine, okupilo se više od 45 hiljada demonstranata protestujući zbog restriktivnih ekonomskih politika evropskih vlada. Predstavnici 45 sindikalnih organizacija iz 22 evropske države, predvođeni Evropskom konfederacijom sindikata, došli su u Budimpeštu, da pod sloganom "Ne merama štednje: za socijalnu Evropu, radna mesta i blagostanje, pravedne poreze i zakone"  iskažu svoj nezadovoljstvo zbog  politika koje sprovode evropske vlasti i nacionalne vlade.
Učesnici su se okupljali na najvećem trgu Budimpešte, Trgu heroja, nakon čega je nepregledna kolona demonstranata  krenula ka Trgu Oktogon, koji se nalazi na jednoj od najprometnijih raskrsnica Budimpešte. Cilj održavanja Evropskih demonstracija je bio da se čuje glas radništva iz cele Evrope koji se oštro protive antikriznim merama evropskih institucija i nacionalnih vlada koje, neposredno nakon finansijskog kolapsa, kada je kriza teže pogodila realnu ekonomiju i život miliona radnika u Evropi, pitanja rešavaju nametanjem mera koje se fokusiraju samo na smanjenje javnih rashoda, javnih službi, smanjenje plata, uz veoma opasno mešanje u proces kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga na nacionalnim nivoima. Sve to se dešava, dok bankari i direktori i dalje primaju ogromne bonuse i skandalozno visoke plate, a vrlo malo je učinjeno da se ukloni ono što stvarno izaziva krize. Evropski sindikalni pokret stoji jasno protiv ovakve politike jer se teret krize prenosi  samo na radnike koji nisu odgovorni za njen nastanak.
Poruka svih govornika koji su se sa centralne bine obratili javnosti  bila je jedinstvena - odbijamo dalje restrikcije koje se uvode na štetu radnika, a idu na ruku finansijskim moćnicima i najimućnijim slojevima društva. Ne želimo više da plaćamo cenu finansijskih špekulacija i bankarskih snova! Bićemo solidarni i zajedno ćemo se boriti za naša prava! Demonstracije su se održavale dok su na drugom kraju grada zasedali ministri finansija (Evropski savet ministara za ekonomska i finansijska pitanja - EKOFIN). Sindikalci su im poručili da radnici ne bi trebalo da plaćaju za greške banaka, te  da je njihov zadatak da štite stanovništvo, a ne bankare i lovce na profit. Inače, više od 23 miliona nezaposlenih širom Evrope, i milioni građana koji se nalaze u nesigurnom položaju, stalno uvećavaju socijalne tenzije na ovom kontinentu. Više socijalnih protesta se dogodilo nedavno u Evropi (Belgija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Španija, Grčka, Letonija, itd) na kojima je izražen bes radnika protiv mera štednje i zahtev za socijalnu pravdu.

April 2011. godine, Bantski Karlovac

ŠTRAJKUJU RADNICI "BANATA"

Za sada, 77 radnika je suspendovano a poslovodstvo zapošljava "štrajkbrehere", čime se krši Zakon o štrajku

Od 28. marta 2011. godine radnici fabrike mesnih preradjevina i konzervi "Banat" iz Banatskog Karlovca su u štrajku. Povod su neredovne isplate zarada, odnosno nepoštovanje prethodnog sporazuma sa poslovodstvom kojim je regulisana dinamika isplata plata. Radnicima je, inače, onemogućeno da štrajkuju u krugu fabrike, čime se krši Zakon o štrajku. Naime, poslovodstvo je iskoristilo momenat, kada su radnici organizovano otišli ispred zgrade opštine da iskažu svoje nezadovoljstvo, da "zaključa" kapiju firme. Nakon toga, 77 radnika je suspendovano a poslovodstvo zapošljava "štrajkbrehere", čime se takodje krši Zakon o štrajku.

Na sve ovo ukazuje predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić koji je 6. i 7. aprila, zajedno sa štrajkačkim odborom "Banata", pokušao da sa poslovodstvom dodje do rešenja problema. Stavovi su donekle približeni ali kako poslovodstvo ne prihvata predlog sindikata da se ukinu suspenzije i da se svi radnici vrate na posao, štrajk se nastavlja. Sindikat traži i da poslodavac ne preduzima sankcije prema radnicima koji su učestvovali u štrajku, kao i da im se isplati puna zarada za vreme štrajka.




 




7. april 2011, Novi Sad

ZELIĆ PREDSEDNIK PRAVOSUĐA

Na Skupštini Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine usvojen Statut, izveštaj o radu i program aktivnosti Sindikata

Za predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine izabran je Božidar Zelić iz Višeg suda Novi Sad, koji je po funkciji i član Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održana je 7. aprila 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu, a odmah nakon toga i konstitutivna sednica na kojoj je od četiri kandidata za predsednika, u drugom krugu, izabran Zelić. Sednicama je, pored članova Skupštine, prisustvovao i potpredsednik SSS Vojvodine Tomislav Stajić.

Članovi Skupštine Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine jednoglasno su usvojili izveštaj o radu u periodu 2007. – 2010 i program aktivnosti Sindikata. Takodje je usvojen i Statut Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine i data razrešnica članovima Pokrajinskog odbora prethodnog saziva.

1. april 2011. Novi Sad

ZNAČAJAN SOCIJALNI DIJALOG

O inicijativi SSS Vojvodine za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine, pozitivno su se izjasnili ostali članovi Pokrajinskog SES

U ovoj godini, prvoj nakon profesionalizacije rada Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, najznačajnija polja delovanja odnosiće se na dalji razvoj tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga u AP Vojvodini. Razmatranje pitanja od interesa za socijalne partnere i izgrađivanje zajedničkih stavova, pružanje pomoći u osnivanju i unapređivanju rada lokalnih SES, rešavanje problema kod poslodavaca socijalnim dijalogom, edukacija socijalnih partnera o značaju socijalnog dijaloga, informisanje javnosti o radu Pokrajinskog SES i uspostavljanje stalne funkcionalne saradnje sa Republičkim SES i lokalnim savetima istaknuti su, na sednici Pokrajinskog SES održanoj u zgradi Radničkog doma 1. aprila 2011. godine, kao najznačajnija polja angažovanja u 2011. godini.

Na sednici Pokrajinskog SES u čijem radu su učestvovali predstavnici Pokrajinske vlade, Unije poslodavaca Vojvodine, SSS Vojvodine i Pokrajinskog odbora UGS Nezavisnost o inicijativi SSS Vojvodine za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine, ostali članovi Saveta pozitivno su se izjasnili ocenivši je legitimnom. Zaključeno je da povodom inicijative nadležni organi ostalih socijalnih partnera zauzmu svoje stavove koje će izneti na sledećoj sednici. Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin informisao je o aktuelnim problemima u vojvođanskim kolektivima u kojima Pokrajinska vlada pomaže u rešavanju, o načinima rešavanja i očekivanim efektima. Posebno je istakao značaj socijalnog dijaloga i zajedničkog delovanja sa ostalim socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima na rešavanju problema u privrednim subjektima na teritoriji Vojvodine.



 




 




April 2011, Budimpešta

RADNICI EVROPE ZAJEDNIČKI DIŽU GLAS

Demonstracije na Trgu heroja u Budimpešti održaće se u isto vreme kada se u ovom gradu održava Evropski savet ministara za ekonomska i finansijska pitanja (EKOFIN)

Članovi Saveza samostalnih sindikata učestvovaće zajedno sa ostalim predstavnicima sindikata iz cele Evrope na velikim demonstracijama koje će se 9. aprila 2011. godine održati u Budimpešti. Time će dati podršku evropskim demonstracijama koje organizuje Evropska konfederacija sindikata (ETUC) zajedno sa sindikatima Madjarske. Demonstracije na Trgu heroja u Budimpešti održaće se u isto vreme kada se u ovom gradu održava Evropski savet ministara za ekonomska i finansijska pitanja (EKOFIN).

Demonstracije sindikata se organizuju kako bi se čuo glas radništva iz cele Evrope koji se oštro protivi antikriznim merama evropskih institucija i nacionalnih vlada koje, neposredno nakon finansijskog kolapsa, kada je kriza teže pogodila realnu ekonomiju i život miliona radnika u Evropi, pitanja rešavaju nametanjem mera koje se fokusiraju samo na smanjenje javnih rashoda, javnih službi i smanjenje plata. Sve to se čini uz veoma opasno mešanje u proces kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga na nacionalnim nivoima. Istovremeno bankari i direktori i dalje primaju ogromne bonuse i skandalozno visoke plate a vrlo malo je učinjeno da se ukloni ono što stvara krize. Evropski sindikalni pokret stoji jasno protiv ovakve politike jer se teret krize prenosi samo na radnike koji nisu odgovorni za njen nastanak.

1. april 2011, Novi Sad

LOŠ METARIJALNI POLOŽAJ

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala traže zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine

Perspektiva geoloških istražnih radova, prerade i prometa naftnih derivata na teritoriji AP Vojvodine, bili su tema sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održane 1. aprila 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednici su pored članova POS-a prisustvovali Lajoš Seke, pomoćnik sekretara za energetiku i mineralne sirovine, Branislava Zubić, savetnik za naftu i gas i Goran Milić sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Nakon rasprave, članovi Pokrajinskog odbora su zaključili da se na idućoj sednici POS razgovara sa predstavnicima Sekreterijata za privredu o perspektivi hemijske industrije.

Na sednici je, takodje, razmatrana i usvojena odluka o izmenama i dopunama odluke o broju i sastavu članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine u mandatnom periodu 2010. – 2015. godina. Za člana POS verifikovan je Milan Vasić a za člana Veća SSS Vojvodine ispred Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine izabrana je Jasmina Tadić. Razgovarajući o materijalno – soåßcijalnom položaju zaposlenih, aktuelnoj situaciji u preduzećima delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala, članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da je materijalna situacija loša a položaj zaposlenih izuzetno težak te da traže zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine.







PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0