Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA mart 2012.



29. mart 2012, Sremska Mitrovica

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Pored Samostalnog sindikata Moeller electric, koji je i najstariji sindikat u ovoj firmi, potpisnici su još dva reprezentativna sindikata

U Eaton electric 29. marta 2012. godine potpisan je kolektivni ugovor. Pored Samostalnog sindikata Moeller electric, koji je i najstariji sindikat u ovoj firmi, potpisnici su još dva reprezentativna sindikata.

Svečanom potpisivanju PKU prisustvovali su i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljus i predsednik Veća SSSO Sremska Mitrovica Stevan Romakov. Inače, Eaton je najveci poslodavac na području Sremske Mitrovice.

30. mart 2012, Novi Sad

„GAZDE“ NEĆE SINDIKAT

Predsednik ROS-a je posebno naglasio da gotovo nema firme u Srbiji iz oblasti zanatstva, usluga i preduzetništva u kojoj je situacija dobra

O aktivnostima POS-a i GOS-a izmedju dve sednice i pokazateljima koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, članovima Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva ukazao je predsednik Milorad Perišić na sednici održanoj 30. marta 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sednici je prisustvovao i predsednik Republičkog odbora sindikata ovih delatnosti Mitar Kostić.

Obraćajući se članovima Pokrajinskog i Gradskog odbora, predsednik Kostić je posebno naglasio da gotovo nema firme u Srbiji iz oblasti zanatstva, usluga i preduzetništva u kojoj je situacija dobra. Uzimajući učešće u raspravi Stevan Romakov je istakao da su sindikati na zapadu najjači upravo u ovakvim firmama ali da kod nas sindikalci imaju velike probleme sa „gazdama“ koji najčešće i ne dozvoljavaju da se formira sindikat. Članovi POS i GOS informisani su i o aktivnostima vezanim za dodelu prvomajskih nagrada i zlatnih plaketa za 2012. godinu.





30. mart 2012, Novi Sad

U PROTEST 19. APRILA

Dosta zaposlenih u delatnosti zdravstva nema sredstava za osnovne životne potrebe, a iz četiri grupe poslova imaju zaradu ispod minimalne

Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti doneo je odluku da se, ukoliko se ne ispune zahtevi Sindikata, 19. aprila 2012. godine krene u protest. O ovoj odluci ROS-a detaljno su upoznati članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, koji su ocenili da su zahtevi u potpunosti realni. Sednica POS je održana 30. marta 2012. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata su istakli da bi Protest bio isključivo socijalni. Na sednici je posebno ukazano da mnogi zaposleni u delatnosti zdravstva nemaju sredstava za osnovne životne potrebe. Tako zaposleni iz četiri grupe poslova imaju zaradu ispod minimalne zarade, a pri tom se od jula 2012. godine uvodi sistem kapitacije, kojim će se i ovako niske zarade još više umanjiti. Takodje je sistem vrednosti potpuno poremećen, rasponi u zaradama zaposlenih su sa 1:5, pali na 1:3,5. Nosioci aktivnosti i dogovora, kao i same organizacije učesnika iz ustanova na protestu, biće okružni odbori sindikata.

26. mart 2012, Novi Sad

USVOJEN PLAN RADA

Na sedici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine usvojeno više dokumenata

Izveštaj o radu Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine za 2011. godinu, usvojen je na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine. Sednica je održana 26. marta 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, nakon razmatranja, usvajili su i Plan rada Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine za 2012. godinu. Takodje su prihvatili i informacije o uplatama članarine za 2011. godinu i o realizaciji Platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS i daljim pravcima delovanja.





22. mart 2012, Novi Sad

SPREČITI DALJE PRODUBLJIVANJE PROBLEMA

Donošenje Odluke o političkom ne angažovanju je posledica izostanka blagovremenog, jasnog i doslednog koncepta i modela sindikalno-političkog angažovanja, zaključak je POS-a poljoprivrede

Ideja o uvodjenju Sindikata u politički život zemlje bila je dobra jer, Sindikat treba da iskoristi sve moguće vidove delovanja koji će mu omogućiti ostvarivanje bolje zaštite prava članstva, pre svega kroz aktivno učešće u postupku donošenja najznačajnijih zakona, zaključeno je na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 22. marta 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. POS smatra da krajnji ishod glasanja Veća SSS Srbije i donošenje Odluke o političkom ne angažovanju je posledica izostanka blagovremenog, jasnog i doslednog koncepta i modela sindikalno-političkog angažovanja, kao i nedovoljnog i nepreciznog informisanja i komunikacije sa članstvom, što je doprinelo da dodje do polarizacije članstva po ovom pitanju i odustajanja od političkog angažovanja Sindikata.

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine smatra da je nakon donošenja Odluke Veća SSSS krajnje neprimereno da se visoki sindikalni funkcioneri nadju na izbornim listama i na taj način, suprotno Odluci VSSSS, ipak „uvuku“ Sindikat u politički život. U svetlu svih dešavanja, POS smatra da su sindikalni funkcioneri momentom prihvatanja kandidature za poslanika morali da se odreknu svojih sindikalnih funkcija jer su imali pre svega moralnu obavezu da spreče negativan odjek medju članstvom i očuvaju jedinstvo organizacije, te stoga Pokrajinski odbor poljoprivrede zahteva njihovu neopozivu ostavku.

POS poljoprivrede zahteva i hitno održavanje vanrednih sednica najviših organa, Veća SSSV i Veća SSSS, na kojima bi se preispitala odgovornost, pitanje opoziva i statutarnih posledica političkog angažovanja sindikalnih funkcionera, a sve u cilju zauzimanja jedinstvenog stava i iznalaženja rešenja koje će sprečiti dalje produbljivanje problema i podele članstva. Sva dešavanja povodom političkog angažovanja SSSS su pokazala i sve slabosti naše organizacije, kao i neophodnost prilagiodjavanja organizovanja i delovanja sindikata aktuelnim uslovima u kojima sindikat deluje. Zbog toga je neohodno nastaviti proces započetih reformi koje će doprineti jačanju Sindikata i stvaranju preduslova da neophodno socijalno partnerstvo i tripartitni dijalog zaista funkcionišu, zakučuje POS poljoprivrede.

21. mart 2012, Novi Sad

NEOPHODNA HITNA REFORMA SINDIKATA

Ponudjena Platforma o mogućem političkom angažovanju SSSS treba da bude odlična polazna osnova za utvrdjivanje jasnog modela i učešća sindikata u svim sferama društveno-političkog života zemlje, zaključili su članovi POS energetike

Informacija o realizaciji platforme o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije i daljim pravcima delovanja, bila je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održane 21. marta 2012. godine u Novom Sadu. Sednici je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. Nakon rasprave, zaključeno je da POS zahteva hitno održavanje vanredne sednice Veća SSSV na kojoj bi se preispitala odgovornost, opoziv i statutarne posledice političkog angažovanja sindikalnih funkcionera i zauzeo jedinstven stav po pitanju njihovog političkog angažovanja.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine su zaključili da Sindikat treba da iskoristi sve vidove delovanja koji će mu omogućiti ostvarivanje bolje zaštite i većih prava članstva, pre svega kroz aktivno učešće u postupku donošenja najznačajnijih zakona. Zbog toga je neophodno hitno sprovodjenje reforme Sindikata, a ponudjena Platforma o mogućem političkom angažovanju SSSS treba da bude odlična polazna osnova za utvrdjivanje jasnog modela i učešća sindikata u svim sferama društveno-političkog života zemlje koji će omogućiti Sindikatu značajan uticaj na pozitivne promene u društvu i stvaranje preduslova da neophodno socijalno partnerstvo i tripartitni dijalog zaista funkcionoišu.

Stav članova POS energetike je da je prednost za Sindikat da ima svoje predstavnike u najvišim institucijama i na svim mestima gde se donose značajne odluke koje imaju dalekosežne posledice za zaposlene i društvo u celini, pa tako i kompetentne i uvažene predstavnike Sindikata u Narodnoj skupštini RS i organima lokalne vlasti ali, SSSS pre toga mora izmeniti Statut i doneti odgovarajuće odluke i akta kako bi se stvorili preduslovi za sindikalno-političko delovanje sindikalnih prestavnika, kao i dala ravnopravna mogućnost svim predstavnicima Sindikata da se angažuju na ovom polju, odnosno ista pravila moraju važiti za sve.





23. mart 2012. godina, Novi Sad

MOGUĆNOSTI DALJE SARADNJE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović razgovarao sa delegacijom Sindikata Kirovogradske oblasti

Delegaciju Sindikata Kirovogradske oblasti, na čelu sa predsednikom Petrov Sergej Koriovic, primio je i sa njima razgovarao predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. Prijem je upriličen u „Radničkom domu“ u Novom Sadu 23. marta 2012. godine, nakon čega je sindikalna delegacije iz Ukrajine bila gost Saveza samostalnih sindikata Subotice.

U razgovorima pored dvojice predsednika učestvovali su i njihovi saradnici potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine Drago Djokić i Goran Milić i Tokarčuk Valentina Mikolaivna, Gerasimova Gaina Olegivna i Motorni Vladimir Grigorovič iz Federacije Sindikata Kirovogradske oblasti. U vrlo otvorenom razgovoru razmenjena su mišljenja o načinu rada i mogućnostima dalje saradnje. Kako je nagovešteno, njen nastavak bi trebalo da usledi u septembru ove godine posetom jedne manje delegacije SSS Vojvodine Kirovogradskoj Federaciji sindikata.

22. mart 2012, Novi Sad

KAKO UŠTEDETI U UGOSTITELJSTVU

U organizaciji Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma i Kompanije Blagojević, Philips, održan edukativni seminar

Seminar na temu: “Kako kvalitetno poboljšati osvetljenje uz ogromne energetske uštede u ugostiteljstvu” u organizaciji Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma i Kompanije Blagojević, Philips, održan je 22. marta 2012. godine u elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu. U ime organizatora, Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma, prisutne je pozdravila Valerija Ember.

Na više tema koje su trebale da daju odgovor “kako da se u ugostiteljstvu uštedi” govorile su Anita Krivošić i Jovana Cvetković. Kompanija Blagojević je imala prezentaciju dok su njeni predstavnici ukazali na različite mogućnosti saradnje.





22. mart 2012. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ UKRAJINE

U toku razgovora uzajmano su predočene „lične karte“ dvaju sindikata čija saradnja je počela pre skoro dve decenije

Za delegaciju Federacije sindikata Kirovogradske oblasti, Ukrajina, upriličen je prijem i razgovor 22. marta 2012. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Ukrajine razgovarali su sekretar i potpredsednik SSS Vojvodine Goran Milić i Drago Djokić i predsednici granskih sindikata Miodrag Bradonjić, Vlado Miljuš, Djurdjica Crvenko i Milorad Perišić.

Na čelu delegacije Sindikata Kirovogradske oblasti bio je predsednik Petrov Sergej Koriovic sa saradnicima Tokarčuk Valentina Mikolaivna, Gerasimova Gaina Olegivna i Motorni Vladimir Grigorovič. U toku razgovora uzajmano su predočene „lične karte“ dvaju sindikata čija saradnja je počela pre skoro dve decenije. Ukazano je na veoma velike sličnosti sa kojima se suočavaju u radu a zajednički je konstatovano da bi dalja saradnja pomogla u boljem sagledavanju i rešavanju problema sa kojima se svakodnevo susreću u svom delovanju.

22. mart 2012, Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA POS UGOSTITELJA

Članovi Pokrajinskog odbora upoznati su sa tokom pregovora oko Granskog kolektivnog ugovora za delatnost ugostiteljstva i turizma
.
Informacija o toku pregovora oko Granskog kolektivnog ugovora, bila je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma. Sednica je održana 22. marta 2012. godine, u Novom Sadu, u Radničkom domu.

Predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Dragan Cvetković u uvodnim napomenama ukazao je na tok pregovora posebno naglašavajući da je upravo ovaj Sindikat bio prvi koji je imao potpisan Granski kolektivni ugovor. Isto tako, nakon isteka važenja, pregovori oko ponovnog potpisivanja novog traju već skoro dve godine. Nakon sednice,članovi POS bili su učesnici seminara na temu: “Kako kvalitetno poboljšati osvetljenje uz ogromne energetske uštede u ugostiteljstvu”.





21. mart 2012, Novi Sad

RAZGOVOR O PROJEKTU

„Vodje procesa promena u sindikatu“ je tema projekta koji bi trebao da se realizuje tokom tri godine

Sindikat metalaca Švedske IF metal, Olof Palme centar, Samostalni Sindikat tekstila, kože i obuće Srbije i Pokrajinska organizacija SSMS za Vojvodinu ove godine započinju zajednički projekat pod nazivom: „Vodje procesa promena u sindikatu“. Projekat će finansirati IF metal i Olof Palme centar a u njemu će učestvovati oko 40 sindikalnih aktivista iz četiri preduzeća: „Tarket“ Bačka Palanka, „1.maj“ Pirot, „Livnica Cimos“ Kikinda i Fabrika akumulatora Sombor.

Kako bi se definisali sistemi za praćenje uspešnosti projekta upriličen je sastanak sa Anom Popovicki, konsultantom Olof Palme centra, koji je održan 21. marta 2012. godine u Novom Sadu. Pored gospodje Popovicki sastanku su prisustvovali predsednik Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš i učesnici u projektu iz „Livnice Cimos“ Kikinda i Fabrike akumulatora Sombor. Realizacija projekta praktično će započeti 26. aprila 2012. godine kada će se u Novom Sadu održati prvi seminar i utvrditi termini za naredne.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje pozicije Sindikata i sindikalnih aktivista i njihove spremnosti da budu nosioci promena, inicijatori brzog prilagodjavanja sindikata i njegovih akcija. Projekat će se realizovati kroz seminare, radionice i predavanja stručnjaka iz odredjenih oblasti.

15. mart 2012, Novi Sad

OŠTRIJE REAGOVATI NA POSKUPLJENJA

Zarade zaposlenih se svakodnevno umanjuju i ugrožava osnovna egzistencija velikog broja ljudi, ukazano na sednici Pokrajinske organizacije metalaca Vojvodine

Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu, na sednici održanoj 15. marta 2012. godine u Novom Sadu, izrazio je veliko nezadovoljstvo što nema oštrije reakcije centrale Samostalnog sindikata Srbije na svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, gasa, benzina... čime se zarade zaposlenih svakodnevno umanjuju i ugrožava osnovna egzistencija velikog broja ljudi. Sednici je prisustvovao i potpredsednik SSMS Goran Miletić.

Članovi Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije metalaca posebno su ukazali da se potpisani Poseban kolektivni ugovor praktično i ne odnosi na metalski kompleks u Vojvodini jer direktori tih preduzeća nisu članovi Unije poslodavaca Srbije. Zbog toga PO SSMS ponovo traži prošireno dejstvo PKU i saglasna je da se preduzeća u restruktuiranju izuzmu iz proširenog djstva.

Na dnevnom redu sednice bile su i aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora. Članovi POS su usvojili izveštaj o radu POS za 2011. godinu kao i plan rada POS za 2012. godinu. Takodje, usvojen je izveštaj o materijalno-finansijkom poslovanju za 2011. godinu i plan prihoda i rashoda za 2012. godinu.





13. mart 2012, Novi Sad

MNOGO PROBLEMA MUČI GRADJEVINARE

Problemi oko naplate potraživanja, nelikvidnost i blokirani računi dovode velik broj gradjevinskih preduzeća do stečaja a radnici ostaju bez posla

Sindikat zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, na sednici Pokrajinskog odbora održanoj 13. marta 2012. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu, pozdravio je potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala. Članovi POS-a usvojili su zaključak kojim se od ministra rada i socijalne politike zahteva donošenje odluke o njegovom proširenom dejstvu kako bi se svi poslodavci u Srbiji, u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala, doveli u isti položaj u pogledu obaveza prema zaposlenima. Za razliku od prethodnog Posebnog kolektivnog ugovora koji je bio na snazi godinu dana, novi PKU važi dve godine. Na sednici je istaknuto da je najbitnije da država stvori poslovni ambijent koji će omogućiti da se ovakvi ugovori poštuju u praksi.

Članovi POS-a su izneli brojne probleme sa kojima se suočavaju građevinska preduzeća među kojima su: niske i neredovne zarade, nepoštovanje Posebnog kolektivnog ugovora, rad na crno...Problemi oko naplate potraživanja, nelikvidnost i blokirani računi dovode mnoga preduzeća do stečaja a radnici ostaju bez posla. Na dnevnom redu sednice bila je i analiza članarine Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za 2011. godinu (konstatovano je da i pored veoma teške situacije u kojoj se nalaze građevinska preduzeća sa teritorije Vojvodine, članarina u 2011. godini je ostala na istom nivou kao i 2010. godine a najveću godišnju članarinu je imala firma „Lafarge“ iz Beočina, zatim slede: “Potisje“ Kanjiža, „Srem put“ iz Rume, „Polet“ Novi Bečej i „Keramika Kanjiža“) i informacija o realizaciji Platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS i usvojenoj odluci Veća SSSS. Članovi POS-a građevine, pozdravili su odluku Socijalno – ekonoskog saveta Republike Srbije o povećanju minimalne zarade i neoporezivog dela zarade.

15. mart 2012, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ SLOVAČKE

Delegaciju Sindikata šumarstva, preradjivačke inustrije i vodoprivrede Slovačke predvodio je predsednik Zdenek Dlugoš

Predstavnici Sindikata šumarstva, preradjivačke industrije i vodoprivrede Slovačke bili su 15. marta 2012. godine gosti Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine. Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine gostima iz Slovačke domaćin je bio predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić uz predsednika Pododbora vodoprivrede Dragana Lukića i člana Pokrajinskog odbora komunalaca Vojvodine Zorana Radosavljevića, koji je i predsednik Gradskog odbora komunalaca Novog Sada.

Delegaciju Sindikata šumarstva, preradjivačke industrije i vodoprivrede Slovačke predvodio je predsednik Zdenek Dlugoš uz potpredsednika Milana Kelčika i članove delegacije Andreja Benc, iz Službe rada i Monike Kuriov, člana Izvršnog odbora vodoprivrednik preduzeća pri Sindikatu šumarstva, preradjivačke industrije i vodoprivrede Slovačke.

U medjusobnom, vrlo otvorenom razgovoru, predočene su „lične karte“ sindikata i mogućnosti medjusobne saradnje. Domaćini i gosti su se medjusobno interesovali za niz pitanja značajnih za rad sindikata počev od materijalno – socijalnog položaja zaposlenih do situacije vezane za kolektivne ugovore, da li su i u kojim sredinama su potpisani a posebno za njihovu primenu. Gostima iz Slovačke je, nakon razgovora u SSS Vojvodine, upriličen razgovor u Socijalno – ekonomskom savetu Vojvodine.





14. mart 2012, Novi Sad

PROTESTI SE VEĆ PLANIRAJU

Medju članstvom postoji konsenzus da se, u slučaju da se Ministarstvo zdravlja ogluši na zahteve Sindikata, krene u potpuno odlučnu akciju za očuvanje standarda svih zaposlenih u zdravstvu

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održanoj 14. marta 2012. godine izraženo je zadovoljstvo povećanjem minimalne cene rada na 115 dinara, sa primenom od 1. aprila 2012. godine. U isto vreme konstatovano je da je rastuća inflacija realnost i da troškovi života dnevno obezvredjuju zarade, da se udara na standard zaposlenih, narušavaju odnosi u zaradama – baca koska medju zaposlene. Izjavljuje se u javnosti da novca za zdravstvo nema, predočeno je na sednici POS, pa se postavlja pitanje da li to znači da će se zarade u zdravstvu smanjivati i da li će biti otpuštanja zbog nedostatka novca?

Pokrajinski odbor Sindikata će, zajedno sa Republičkim odborom, planirati aktivnosti i tražiti rešenje za sve te probleme. Takodje, zahtevaće uspostavljanje razumnog raspona koeficijenata i usklađivanje nomenklature zanimanja sa koeficijentima. Neće se odustati ni od zahteva za doslednu primenu kolektivnih ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za sve zaposlene u zdravstvu. Medju članstvom postoji konsenzus da se, u slučaju da se Ministarstvo zdravlja ogluši na zahteve Sindikata, krene u potpuno odlučnu akciju za očuvanje standarda svih zaposlenih u zdravstvu. Protesti se već planiraju, ukazano je na sednici POS-a.

12 – 15. mart 2012, Novi Sad

MOTIVISATI MLADE NA AKTIVNOST

U radu seminara učestvovali su mladi sindikalni aktivisti metalci iz Sindikata 3F Danska, Sindikata IGM, siindikata metalaca Madjarske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije

U organizaciji Sekcije mladih Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu a u saradnji i uz finansijsku podršku fondacije Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, od 12. do 15. marta 2012. godine u Novom Sadu je održan pripremni seminar za projekat EXIT 2012 – seminara za mlade sindikalne aktiviste. U radu seminara učestvovali su mladi sindikalni aktivisti iz Sindikata 3F Danska, Sindikata IGM, siindikata metalaca Madjarske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Vojvodine.

Cilj organizovanja ovog seminara je bio da se svojim aktivizmom mladi sindikalni aktivisti iz grane metala, a iz različitog nivoa sindikalnog, društvenog i privrednog razvoja, okupe kako bi osmislili zajedničke akcije. Cilj tih akcija je podizanje svesti kod mladih ljudi o važnosti sindikalnog aktivizma, pravima na radnom mestu, važnosti borbe protiv nesigurnosti na radnom mestu, uz spoznaju da se mladi ljudi susreću sa istim problemima na radnom mestu. Cilj je i da se mladi ljudi izbore za veću zaposlenost, socijalnu sigurnost i kvalitet radnih mesta, motivisanje mladih da budu aktivniji u sindikatu i udruživanje u zajedničkoj borbi za položaj mladih.





14. mart 2012, Bačka Palanka

USVOJENE VAŽNE INFORMACIJE

Članovi Veća su verifikovali izbor novih članova Veća i Predsedništva SSSV: Sonje Miljković, Milenka Vujovića i Judit Klošak

Informacija o aktivnostima SSSV izmedju dve sednice Veća SSS Vojvodine, Orijentacioni plan rada Predsedništva i Veća SSSV za 2012. godinu, izveštaj o finansijskom poslovanju SSS Vojvodine za period januar-decembar 2011. godine i Plan prihoda i rashoda SSSV za 2012. godinu, jednoglasno su usvojeni na sednici Veća SSS Vojvodine. Sednica je održana 14. marta 2012. godine u Bačkoj Palanaci u zgradi Veća SSSO. Na sednici, članovi Veća su verifikovali izbor novih članova Veća i Predsedništva SSSV: Sonje Miljković, Milenka Vujovića i Judit Klošak.

Obrazlažući informaciju o realizaciji Platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS, u kraćem uvodnom izlaganju, predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović hronološki je izneo sled dogadjaja - od toga šta je Samostalni Sindikat želeo, sa kim se razgovaralo, ko je šta predlagao. Kako je dr Mijatović ukazao, nakon analize, 1. marta 2012. godine, Veće SSS Srbije donelo Odluku da ne podržava nijednu političku opciju, što i SSS Vojvodine poštuje.

Članovima Veća SSS predočene su i analize budžeta i rebalansa budžeta APV za ovu godinu, informacije o najvećim poreskim dužnicima i prinudnoj naplati, o stanju na tržištu rada u RS i APV i kupovnoj moći, stečajevima i privatizaciji. Takodje su članovi Veća SSSV obavešteni o štrajku dela sindikalnih organizacija Sindikata uprave, te je zaposlenima u Gradskoj upravi Novog Sada i opštinskoj upravi Apatin upućena podrška da istraju u svojim zahtevima.

13. mart 2012, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Uredbe Vlade Republike Srbije o regresiranju dizel goriva za proletnje radove i podsticanje poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške, Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine smatra izuzetno značajnim iako ih je trebalo doneti znatno ranije.

Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju pravi je način ka ozdravljenju celokupne privrede i tim pre se podržava ovaj korak Vlade i nadležnog ministarstva ali, u isto vreme ukazujemo da Uredba o regresiranju goriva diskriminiše jedan značajan deo poljoprivrede. Naime, njome su obuhvaćena samo poljoprivredna gazdinstva dok su zemljoradničke zadruge i poljoprivredna preduzeća, a time i svi zaposleni u njima, stavljeni u nepovoljan položaj. Radna mesta nekoliko hiljada radnika su praktično time dovedena u pitanje.

Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine traži od Vlade Republike Srbije da preispita svoju odluku kako bi se omogućilo da svi faktori u poljoprivrednoj proizvodnji imaju iste uslove poslovanja. Tim pre jer je velik deo zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, loše vodjenom politikom privatizacije, već ostao bez posla u proteklim godinama.

PREDSEDNIK SINDIKATA POLJOPRIVREDE
VOJVODINE
Miodrag Bradonjić






8. mart 2012, Novi Sad

OBELEŽEN DAN ŽENA

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održala promotivnu akciju i na taj način ukazala na značaj većeg angažovanja žena u ostvarivanju njihovih prava

Promotivnom akcijom u centru Novog Sada, Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine obeležila je 8. mart, Medjunarodni praznik žena. U jednoj od najprometnijih novosadskih ulica, Zmaj Jovinoj, dva sata su aktivistkinje Sekcije žena delile promotivni materijal i ukazivale na značaj većeg angažovanja žena u ostvarivanju, pre svega, radnih prava.

Članice Predsedništva Sekcije žena SSSV razgovarale sa sa sugradjankama povodom Dana žena i o potrebi njihovog organizovanja u okviru sindikata. Celokupnu akciju propratila su i sredstva informisanja.

7. mart 2012, Novi Sad

GODIŠNJI OBRAČUN U SKLADU SA ZAKONOM

Članovi Nadzornog odbora PO SSMS konstatovali da se celokupno poslovanje Pokrajinskog odbora metalaca odvijalo, uz racionalnu politiku utroška sredstava, u skladu sa pozitivnim propisima i odlukama Pokrajinskog odbora

Razmatranje godišnjeg obračuna PO SSMS za Vojvodinu za 2011. godinu i nacrta Finansijkog plana PO SSMS za Vojvodinu za 2012. godinu bili su na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora ovog Sindikata. Sednica je održana 7. marta 2012. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma uz prisustvo članova Željka Golušina, Svetlane Zorić i Mirjane Mirković.

Članovi Nadzornog odbora su konstatovli da je godišnji obračun za 2011. godinu sačinjen u skladu za Zakonom. Takodje, i da se celokupno poslovanje Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije SSMS odvijalo, uz racionalnu politiku utroška sredstava, u skladu sa pozitivnim propisima i odlukama Pokrajinskog odbora. Predlog izveštaja o materijalno- finansijskom poslovanju upućen je na razmatranje i usvajanje Pokrajinskom odboru Sindikata metalaca za sednicu koja će se održati 15.marta 2012. godine.





Mart 2012, Novi Sad

SAOPŠTENJE SEKCIJE ŽENA SSSV POVODOM OBELEŽAVANJA 8. MARTA

Nа 104. godišnjicu obeležаvаnjа 8. mаrtа, međunаrodnog dаnа ekonomskih, političkih i socijаlnih dostignućа ženа, dаnа ženske solidаrnosti i аfirmаcije ženskih prаvа, odnosno dаnа borbe ženа protiv eksploаtаcije, аktivistkinje Sekcije ženа Sаvezа sаmostаlnih sindikаtа Vojvodine podsećаju:

- nа jednаkа prаvа muškаrаcа i ženа pred zаkonom i jednаku zаkonsku zаštitu,
- jednаko prаvo nа rаd, pri zаpošljаvаnju i nа rаdnom mestu,
- jednаkа prаvа nа zаstupljenost i učešće u odlučivаnju nа svim nivoimа,
- prаvo nа zdrаvstvenu zаštitu i posebnu zаštitu ženа zа vreme trudnoće.

Sekcijа ženа Sаvezа sаmostаlnih sindikаtа Vojvodine ističe dа, uprkos postignutom nаpretku, borbа zа ekonomsku, političku i socijаlnu rаvnoprаvnost još trаje, te pozivа pripаdnice ženskog polа dа se аktivno uključe u procese promovisаnjа svojih prаvа, i ukаzuje, dа sаmo SINDIKALNO ORGANIZOVANE ŽENE mogu dа izbore prаvo nа:

- osmosаtno plаćeno rаdno vreme,
- legаlаn rаd i redovnu zаrаdu,
- plаćeni prekovremeni rаd,
- plаćeni godišnji odmor,
- plаćenа bolovаnjа,
- priznаvаnje svih porodiljskih prаvа,
- rаd bez psihičkog i fizičkog zlostаvljаnjа,
- dostojаn rаd i pristojаn život.

Pridružite nаm se…

Svim pripаdnicаmа lepšeg polа srećаn 8. mаrt

SEKCIJA ŽENA SSSV

6. mart 2012, Novi Sad

PROBLEMI DIKTIRAJU AKTIVNOSTI

Članovi POS su konstatovali da će se aktivnosti Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine odvijati prema nastalim situacijama i problemima, vezano za metarijalno-socijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima

Mišljenje o radu Predsedništva ROS pravosudja Srbije u 2011. godini, mišljenje o radu ROS u 2011. godini, plan aktivnosti POS za 2012. godinu i članarina Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine u 2011. godini, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine. Sednica je održana 6. marta 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Nakon rasprave o radu Predsedsedništva ROS i ROS-a, članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine su se složili da bez obzira što je ROS zauzeo stav da ne saradjuje sa sindikatom SOPOS, ipak treba prihvatiti njihove pozive na razgovor i saradnju oko zajedničkih interesa članstva. Ali, isto tako, Predsedništvo ROS-a mora tražiti dokaz o reprezentativnosti sindikata SOPOS.

Članovi POS su konstatovali da će se aktivnosti Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine odvijati prema nastalim situacijama i problemima, vezano za metarijalno-socijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima. Kada je u pitanju uplata sindikalne članarine, konstatovano je da ima nepravilnosti, te su predsednici Okružnih odbora zaduženi da na svojoj teritoriji provere kako i ko uplaćuje članarinu.





6. mart 2012, Novi Sad

RACIONALNO TROŠENA SREDSTVA

Nadzorni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine konstatovao da je Godišnji obračun za 2011. godinu sačinjen u skladu za Zakonom

Nadzorni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, na svojoj sednici održanoj 6.marta 2012. godine, obavio je uvid u materijalno- finansijsko poslovanje Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2011. godinu. Članice Nadzornog odbora Koviljka Balandžić, Nada Miščević i Jovanka Narančić obavile su nadzor nad zakonitošću finansiranja, raspodele i upotrebe sredstava Sindikata i u skladu sa svojim nadležnostima, izvršile uvid u pregled uplate članarine iz ustanova zdravstva i socijalne zaštite u 2011.godini. Istovremeno je razmotren i predlog prihoda i rashoda za 2012. godinu.

Nadzorni odbor je konstatovao da je Godišnji obračun za 2011. godinu sačinjen u skladu za Zakonom, kao i da se celokupno poslovanje Sindikata odvijalo u skladu sa pozitivnim propisima i odlukama Pokrajinskog odbora, uz racionalnu politiku utroška sredstava. Predlog izveštaja o materijalno- finansijskom poslovanju upućen je na razmatranje i usvajanje Pokrajinskom odboru Sindikata za sednicu koja će se održati 14.marta 2012. godine.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0