Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA NOVEMBAR 2011.



30. novembar 2011, Novi Bečej

NASTAVITI RASPRAVU O PLATFORMI

Sindikat treba da se meša u politiku ali politika nikako u Sindikat – ocenio jedan od učesnika rasprave

Platforma o mogućem političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije i materijalno-socijalni položaj zaposlenih, bili su tema rasprave održane u Novom Bečeju 30. novembra 2011. godine. Raspravi o ovim izuzetno značajnim pitanjima prisustvovali su pored predsednika osnovnih organizacija samostalnog sindikata iz Novog Bečeja, predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, predsednik VSSSO Zrenjanin Mirko Malešev i Vukosava Velisavljev poverenik.

Kako su učesnici rasprave ocenili, materijalno-socijalni položaj zaposlenih u Novom Bečeju je izuzetno težak, u privredi ima velikih teškoća, tehnološki viškovi zaposlenih su svakodnevna pojava a životni standard je izuzetno nizak. Kada je u pitanju političko angažovanje Samostalnog sindikata podržano je da se rasprave o Platformi nastave i dalje. A najbolje je celokupnu situaciju po ovom pitanju ocenio jedan od učesnika rekavši: " Sindikat treba da se meša u politiku ali politika nikako u Sindikat".

23. novembar 2011. godine, Crvenka

URUČENO 78 PRISTUPNICA

U sindikalnoj organizaciji u keksari "Jaffa" u Crvenki do kraja godine će se sprovesti izbori čime će biti stvoreni preduslovi za rad SO i socijalni dijalog u ovoj firmi

Tribina o potrebi sindikalnog organizovanja, na kojoj je razgovarno o razlozima zbog kojih bi radnici trebalo da budu članovi sindikata, održana je 23. novembra 2011. godine u keksari "Jaffa" u Crvenki. Tribini su prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Miodrag Bradonjić, poverenik ovog Sindikata za opštinu Kula Radivoj Leovac i predsednici VSSSO Kule i Sombor.

Tom prilikom Miodragu Bradonjiću je uručeno 78 pristupnica za članstvo u Samostalnom sindikatu poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine. Do kraja godine u ovoj sindikalnoj organizaciji će se sprovesti izbori čime će biti stvoreni preduslovi za rad SO i socijalni dijalog u ovoj firmi, kao i efikasnije rešavanje problema.





22. novembar 2011, Bečej

PREPOZNAJ MOBING I ODBRANI SE

Seminar održan u Bečeju okupio je četrdesetak predsednika sindikalnih organizacija sa ovog područja

U organizaciji sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i opštine Bečej 22. novembra 2011. godine održan je seminar na temu: "Mobing – prepoznaj – odbrani se". Seminar je održan u Bečeju u hotelu "Bela ladja" a prisustvovalo mu je četrdesetak predsednika sindikalnih organizacija. Okupljene predstavnike Samostalnog sindikata pozdravili su podpredsednica i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jelena Češljević i Goran Milić i predsednica VSSSO Bečej Anka Stanivuk ukazujući im ujedno na značaj održavanja ovakvih edukativnih skupova.

U prvom delu seminara autor knjige "Socijalni položaj žena i zlostavljanje na radu" Divna Vujasinović Dučić predstavila je najznačajnije delove svog rada. Knjiga je napisana na osnovu sprovedenog istraživanja u 12 gradova i opština u Srbiji, uključujući i Bečej, i sastavni je deo projekta "Socijalni status žena i uticaj mobinga i njegove učestalosti u poslovnom životu i uloga sindikata u unapredjenju položaja najugroženijih socijalnih kategorija žena" koji realizuje Sekcija žena SSSS u saradnji sa kancelarijom SOLIDAR Suisse u Srbiji. U ime ove kancelarije prisutne je pozdravila Olivera Stepanović, nacionalni koordinator.

Slaviša Radulović, stručni saradnik u VSSSO Leskovac predstavio je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. U prvom delu svog izlaganja govorio je o mobingu, kako ga prepoznati i kako se odbraniti od njega.

18. novembar 2011. godina, Novi Sad

VIŠE RAZLOGA ZA SARADNJU

Predstavnici Samostalnog sindikata će uzeti učešće na Tribini koja će se početkom decembra organizovati u gradu Novom Sadu a koja će na temu mobinga okupiti predstavnike različitih institucija

Predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Goran Milić razgovarali su u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa dr Aleksandrom Grujićem, zaštitnikom gradjana grada Novog Sada i mr Mirjanom Dostanić, izvršiocem za dobru upravu. Razgovor je upriličen 18. novembra 2011. godine na inicijativu Grujića i gospodje Dostanić koji su ukazali da ima više razloga i potrebe za zajedničkom saradnjom.

Glavna tema razgovora je bio mobing u radnom okruženju i projekat koji realizuje Savez samostalnih sindikata Vojvodine a koji se bavi upravo ovim problemom. Kako je ocenjeno, zaposleni iz straha za radno mesto sve više trpe različite oblike zlostavljanja na svom poslu, pa su neophodne sve vrste moguće pomoći. S toga je na kraju razgovora dogovoreno, da predstavnici Samostalnog sindikata uzmu učešće na Tribini koja će se početkom decembra organizovati u gradu Novom Sadu a koja će na temu mobinga okupiti predstavnike različitih institucija.





17. novembar 2011, Novi Sad

DALJI PRAVCI DELOVANJA

Predstavnici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini, pre svega, su razgovarali o problemima u vodoprivredi

Sastanak sa predsednicima (predstavnicima) sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini, održan je 17. novembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Predstavnici sindikalnih organizacija, pre svega, su razgovarali o problemima u vodoprivredi. U svojim diskusijama nudili su predloge za njihovo rešavanje i dalje pravce delovanja. Tema rasprave bio je i granski kolektivni ugovor i njegova primena kao i imovinska razgraničenja i statusno pitanje u vodoprivrednoj delatnosti.

15. novembar 2011, Novi Sad 

NEZVANIČNO MILION NEZAPOSLENIH

Zakoni koji se predlažu i donose znatno smanjuju prava zaposlenih i korisnika a u skupštinsku proceduru se upućuju bez saglasnosti SES-a, ukazano na sednici Veća SSSV

Informacija o pokazateljima koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, bila je jedna od tema proširene sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održane 15. novembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednici su pored članova Veća prisustvovali i predsednici i sekretari opštinskih Veća SSS i poverenici. Svi učesnici u raspravi su se složili da je stanje katastrofalno i da se ne nazire da će se promeniti na bolje.

Iako zvaničnici tvrde da oko 700 hiljada ljudi ne radi, nezvanično je oko milion nezaposlenih. Zakoni koji se predlažu i donose znatno smanjuju prava zaposlenih i korisnika a u skupštinsku proceduru se upućuju bez saglasnosti SES-a. Celokupna situacija u društvu, složili su se članovi VSSSV, zahteva sveobuhvatnu akciju sindikata koja je praktično i početa protestima sindikata zdravstva i komunalaca i najavama jednog dela granskih sindikata.

Članovi Veća razmatrali su i informaciju o učešću SSSV u postupku donošenja zakona Republike Srbije i osnove Platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS. Predsednik Saveza samostalnih sisndikata Vojvodine dr Milorad Mijatović je predočio sa kojim političkim partijama se do sada razgovaralo, šta je cilj, kao i da su svi ti razgovori javni. Iz široke rasprave koja će se o Platformi voditi na sindikalnim organima treba da se donese odluka šta je dalje činiti po ovom pitanju.





2 - 4. novembar 2011, Tara

KAKO SE ZAŠTITITI OD MOBINGA

Na Tari održan seminar za osposobljavanje izabranih predstavnika zaposlenih medijatora u oblasti mobinga

Za sindikalce iz metalskih preduzeća iz Vojvodine, Samostalni sindikat metalaca Srbije organizovao je seminar za osposobljavanje izabranih predstavnika zaposlenih medijatora u oblasti mobinga. Seminar je održan od 2. do 4. novembra 2011. godine na Tari.

Učesnici seminara razmatrali su više tema vezanih za mobing: pojam, oblike i uzroke nastajanja, zakonsku i podzakonsku regulativu iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu na temu mobinga u nadležnosti inspekcije rada. Takodje im je predočen Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu kao i uloga inspekcije rada na sprovodjenju ovog Zakona. Na kraju održanog seminara svim učesnicima su uručeni sertifikati koji su dodeljeni za učešće i uspešno završen kurs "Mobing i zaštita od mobinga" u organizaciji udruženja "Stop mobing" Vršac.

7. novembar 2011, Novi Sad

PREZENTOVAN PROJEKAT EU

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je prvi sindikat u Srbiji koji je dobio projekat Evropske unije, posebno istakao predsednik SSSV dr Milorad Mijatović

Projekat "Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog" i zvanično je predstavljen predstavnicima medija na Konferenciji za novinare. Konferencija je održana u Radničkom domu u Novom Sadu, 7. novembra 2011. godine, uz prisustvo predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, švedske organizacije ABF, Fonda Evropski poslovi i projektnog tima. Sa novinarima su razgovarali dr Milorad Mijatović i Jelena Češljević, predsednik i potpredsednica SSS Vojvodine i predstavnici partnera u projektu Braco Kalajdžić iz švedske organizacije ABF i Dražen Lovrić iz Fonda Evropski poslovi APV.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je prvi sindikat u Srbiji koji je dobio projekat Evropske unije. Ovo je posebno istakao predsednik SSSV dr Milorad Mijatović u svom obraćanju predstavnicima sredstava informisanja koji su u velikom broju propratili prvu zvaničnu prezentaciju projekta "Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog". U projekat se ušlo iz više razloga, naglasio je dr Mijatović, a pre svega da se poveća svest zasposlenih koji bi trebalo da se u slučaju mobinga obrate stručnim ljudima i javnosti.

Potpredsednica SSSV Jelena Češljević koja je i menadžer ovog projekta predočila je na koji način će se on realizovati. Izmedju ostalog, kroz projekat će se jednan broj sindikalnih aktivista osposobiti u zaštiti zaposlenih od zlostavljanja na radu. Braco Kalajdžić iz švedske organizacije ABF istakao je zadovoljstvo u učešću i partnerstvu u ovom projektu dok je Dražen Lovrić iz Fonda Evropski poslovi APV istakao da Fond prati i sprovodi projekte EU i predočio koji su im naredni poslovi.





5. novembar 2011, Kopaonik

POGLED DESET GODINA UNAPRED

"Ekonomski razvoj Srbije u narednoj deceniji: perspektive i problemi" bila je tema panela kojem je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić

Na Kopaoniku je od 3. do 6. novembra 2011. godine u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative iz Beograda i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu održan Seminar studenata fakulteta političkih nauka iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Tema seminara je bila "Srbija u narednoj deceniji: Pogled deset godina unapred".

U okviru seminara 5. novembra je održan panel "Ekonomski razvoj Srbije u narednoj deceniji: perspektive i problemi". U radu panela učestvovao je i predsednik SSS Vojvodine i potpredsednik SSS Srbije dr Milorad Mijatović, ekonomista prof. Dr Dragan Djuričin, vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, Mirko Todorović a u večernjim satima radu skupa se priključio i predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Studenti su pokazali izrazito interesovanje za ponudjene teme i sami ukazujući na probleme koji čekaju Srbiju u narednoj deceniji.

3. novembar 2011, Novi Sad

KRCIĆ ISPRAĆEN U PENZIJU

Dosadašnjem sekretaru Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine uručen prigodan poklon

Na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, održanoj 3. novembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, članovi POS-a su se svečano oprostili od Vučka Krcića, dosadašnjeg sekretara.

Vučko Krcić, koji je bio zaposlen u STUP Vršac, je otišao u zasluženu penziju a kolege iz Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine su mu za tu priliku uručile prigodan poklon. U ime članova POS predsednik Miroslav Mihajlović je Krciću predao sat i zahvalnicu.





3. novembar 2011, Vršac

POS ODRŽAN U "HEMOFARMU"

Aktivnosti u vezi Predloga platforme o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije, bila jedna od tema sednice POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala

Informacija o učešću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u postupku donošenja zakona Republike Srbije u toku 2011. godine bila je jedna od tačaka dnevnog reda sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Sednica je održana 3. novembra 2011. godine u zgradi a.d. "Hemofarm" u Vršcu uz prisustvo predsednika SSS Vojvodine dr Milorada MIjatovića, predsednika sindikalne organizacije "Hemofarma" i jednog broja članova njhovog Odbora sindikata. Pre početka sastanka članovima POS-a je predstavljena ova, izuzetno uspešna kompanija.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine razmatrali su, takodje, informaciju o aktivnostima u vezi Predloga platforme o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije i informacija o pokazateljima koji utiču na materijalno-socijalni položaj zaposlenih i moguće posledice novog talasa svetske ekonomske krize.

3. novembar 2011, Novi Sad

IMENOVAN JOVAN RISTOVIĆ

Do kraja mandatnog perioda 2015. godine Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine imenovao je sekretara

Informacija o pokazateljima koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, bila je jedna od tema sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održane 3. novembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi Pokrajinskog obora razmatrali su i informaciju o učešću SSSV u postupku donošenja zakona Republike Srbije, osnove platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS i informaciju o održanoj sednici ROS-a.

Na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine imenovan je Jovan Ristović za sekretara Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine do kraja mandatnog perioda 2015. godine. Članovi POS-a takodje su razmatrali informaciju o učešću u radu SES grada Novog Sada i Pokrajinskog SES (predstavljanje brošure "Evidentiranje pojedinačnih kolektivnih ugovora II") i informaciju o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije u drumskom saobraćaju.





31. oktobar 2011, Novi Sad

PROTOKOLOM DO POVEĆANJA KOEFICIJENATA

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine informisani o zaključenom Protokolu Ministarstva pravde i Sindikata pravosudja Srbije

Informacija sa sastanka u Ministarstvu pravde Srbije bila je tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održane 31. oktobra 2011. godine u Novom Sadu. Članove Pokrajinskog odbora o zaključenom Protokolu Ministarstva pravde i Sindikata pravosudja Srbije, informisao je Božidar Zelić, predsednik POS.

Potpisanim Protokolom Ministarstvo pravde se obavezalo da obezbedi sredstva za realizaciju preuzetih obaveza koje se finansiraju iz budžetskih sredstava. Tako je za isplatu jubilarnih nagrada državnim službenicima i nameštenicima u pravosudnim organima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, koje su to pravo stekli u 2009. i 2010. godini rok za realizaciju 30. novembar ove godine. Protokolom je predvidjena jenokratna isplata državnim službenicima i nameštenicima u pravosudnim organima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija koji se nalaze na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada zbog nege deteta u 2011. godini u visini od 20 hiljada dinara a rok za realizaciju takodje je 30. novembar.

Nameštenicima u pravosudnim organima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija iz VI platne grupe izvršiće se jednokratna isplata u iznosu od deset hiljada dinara do 30. novembra. Sindikatu pravosudja Srbije trebalo bi da se do istog roka isplati 400.000 dinara na ime dela troškova za organizaciju i održavanje IV Regionalnih sportskih susreta Jugoistočne Evrope a Uprava za izvršenje krivičnih sankcija će zaposlenima u Službi za obezbedjenje izvršiti isplatu nagrade od 8.000 dinara do 10. novembra. Protokolom je predvidjeno i povećanje koeficijenata za odredjena radna mesta, isplata pripadajućih dnevnica i putnih troškova koji nisu isplaćeni do 30. septembra, nastavak pregovora sa Sindikatom oko povećanja stimulacije i izrada akta pravosudnih organa o proceni rizika za radna mesta.

31. oktobar 2011, Novi Sad

PODRŠKA ROS-u ZA OSTVARENJE CILJA

POS je doneo odluku da se i dalje insistira na povećanju zarada, obezbedjenju sredstava za doslednu primenu potpisanih KU, na zaštiti prava zaposlenih i na dostojanstven i stručan rad

Aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, održanoj 31. oktobra 2011. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Kako je 28. oktobra 2011. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak ministra zdravlja dr Zorana Stankovića sa reprezentativnim sindikatima to je bila glavna tema sednice Pokrajinskog odbora. Članove POS-a o rezultatima razgovora informisala je predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić, koja je bila član delegacije Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

U razgovoru sa sindikatima ministar dr Zoran Stanković je izneo da izmene Zakona o platama i kapitacija moraju da se sprovedu zbog obaveza preuzetih prema MMF, ali je istakao da neće doći do smanjenja plata u zdravstvu. Ministar je pokazao izuzetno razumevanje za probleme na koje su mu ukazali učesnici u razgovoru koji su mu predočili, izmedju ostalog i na nepoštovanje kolektivnih ugovora od strane pojedinih direktora zdravstvenih ustanova. Dogovoreno da se u novembu i decembru ove godine isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, a jubilarne nagrade za 2011. godinu tokom 2012. godine, tako da se iduće godine postigne redovnost u njihovoj isplati. Takodje je dogovoreno da dopisi Komore zdravstvenih ustanova ne mogu biti pravni osnov za odluke direktora.

Predstavnici našeg Sindikata posebno su ministru Stankoviću skrenuli pažnju na izuzetno niske zarade zaposlenih u zdravstvu i na činjenicu da se, i pored velikog broja visokoobrazovanih stručnjaka, po prosečnim primanjima zdravstvo nalazi tek na sedmom mestu. Razgovori sa ministrom će se nastaviti za dvadesetak dana kada on bude obavio konsultacije sa ministarstvom finansija oko mogućnosti povećanja zarada zaposlenih u zdravstvu.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine doneo je odluku da se i dalje insistira na povećanju zarada, na obezbedjenju sredstava za doslednu primenu potpisanih kolektivnih ugovora, na zaštiti prava zaposlenih i na dostojanstven i stručan rad. U tom smislu daje se puna podrška Republičkom odboru sindikata u svim aktivnostima koji će voditi tom cilju.





27 – 29. oktobar 2011, Novi Sad

RADNA POSETA MADJARSKIH METALACA

U Beogradu u Savezu samostalnih sindikata Srbije
28. oktobra 2011. godine upriličen je prijem za kolege iz Madjarske

U radnoj poseti Sindikatu metalaca Vojvodine od 27. do 29. oktobra 2011. godine boravila je delegacija Sindikata metalaca Madjarske. Delegaciju su predvodili Šaroši Peter, predsednik Regionalnog sindikata Kečkemet i potpredsednica Saveza sindikata Madjarske Andrea Hernaldvodji. Tokom boravka sindikalaca iz Madarske razgovarano je o više tema i razmenjene informacije o aktivnostima dvaju sindikata metalaca. Posebno su razmatrane najavljene izmene radnog zakonodavstva i svi zakoni koji se tiču zaposlenih.

Za madjarske sindikalce 28. oktobra 2011. godine upriličen je prijem u Beogradu u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Tom prilikom sa kolegama iz Madjarske razgovarali su predsednik i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i dr Milorad Mijatović.

27 – 28. oktobar 2011. godina, Novi Sad

PREZENTOVANA ŠVEDSKA SINDIKALNA ISKUSTVA

"Sindikalni pokret i aktuelna dešavanja u EU" i "Saradnju sindikata i političkih partija", bili su deo tema veoma uspešnog seminara

Seminar u okviru zajedničkog projekta između Sindikata LO – regija Zapadna Švedska i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine koji se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih, održan je od 27. do 28. oktobra 2011. godine u Novom Sadu. Cilj održavanja ovog seminara je da se prezentuju iskustva Sindikata LO u pogledu organizovanja, regionalnog delovanja, saradnje sa političkim partijama i drugim pitanjima važnim za sindikalno delovanje.

U radu seminara učestvovalo je 45 sindikalaca iz različitih grana i opštinskih organizacija iz cele Vojvodine koji su razmatrali četiri teme: "Organizaciju i osnovne aktivnosti LO – regija Zapadna Švedska", "Sistem sindikalnog obrazovanja u Švedskoj", "Sindikalni pokret i aktuelna dešavanja u EU" i "Saradnju sindikata i političkih partija". Učesnici su ocenili da je seminar bio izuzetno uspešan i veoma dinamičan s aktivnim diskusijama i da bi bilo izuzetno dobro ubrzo organizovati novi.

Predavači na seminaru su bili generalni sekretar Sindikata LO i član Parlamenta Zapadne Švedske Krister Anderson, sekretar u Socijaldemokratskoj partiji Zapadne Švedske Kent Kling, direktor Sindikalne škole Zapadne Švedske Joakim Hjelam, šef u ABF (organizacija koja edukuje zaposlene) Dan Nyberg i Bijan Zainalia politički savetnik i menadžer Kancelarije Socijaldemokratske partije i član Parlamenta Zapadne Švedske.



 







 



27. oktobar 2011. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Zbog sve lošijeg položaja zaposlenih i težih uslova života, Samostalni sindikat razmišlja da pojača politički uticaj, istakao dr Milorad Mijatović

Za goste iz Švedske, predavače na seminaru koji se održava u okviru projekta između Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, upriličen je prijem i razgovor 27. oktobra 2011. godine u Radničkom domu. Sa gostima iz Švedske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Goran Milić i predsednici granskih Sindikata Vlado Miljuš i Milorad Perišić.

Goste iz Švedske predvodio je generalni sekretar Sindikata LO i član Parlamenta Zapadne Švedske Krister Anderson uz članove delegacije Kent Klinga, sekretara u Socijaldemokratskoj partiji Zapadne Švedske, Joakim Hjelma, direktora Sindikalne škole Zapadne Švedske, Dan Nyberga, šefa u ABF (organizacija koja edukuje zaposlene) i Bijan Zainalia političkog savetnika i menadžera Kancelarije Socijaldemokratske partije i člana Parlamenta Zapadne Švedske.

U toku razgovora predsednik SSSV dr Mijatović je ukazao na veliku nezaposlenost u našoj zemlji, male plate i na sve težu situaciju koja nas očekuje. Naime, malo je stranih investicija a naša industrija je gotovo uništena, ljudi sve teže žive, smanjuju se prava zaposlenih. Zbog svega toga, kako je istakao dr Mijatović, Samostalni sindikat razmišlja da pojača politički uticaj. Iskustva švedskih sindikata i njihov dugogodišnji odnos koji imaju sa politikom dragoceni su uzor. Generalni sekretar Sindikata LO i član Parlamenta Zapadne Švedske Krister Anderson predočio je da se i u Švedskoj nivo prava zaposlenih smanjuje i da njihov sindikat na podržava sadašnju Vladu. Sve je veća razlika izmedju siromašnih i bogatih ali, na žalost, izbori u Švedskoj su tek 2014. godine kada će biti moguće nešto više promeniti, konstatovao je Krister Anderson.

24. oktobar 2011, Novi Sad

ANALIZIRATI PRIMENU POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine trebalo bi da se održi do kraja novembra 2011. godine

Informacija o učešću SSSV u postupku donošenja zakona Republike Srbije, osnovi Platforme o mogućem političkom angažovanju SSSS i dogovor u vezi održavanja naredne sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bili su, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Predsedništva ovog Sindikata. Sednica Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 24. oktobra 2011. godine u Novom Sadu uz prisustvo predsednika ROS poljoprivrede Dragana Zarubice.

Članovi Predsedništva POS dogovorili su se da se sednica Pokrajinskog odbora održi do kraja novembra 2011. godine. Do tada bi trebalo da se uradi analiza primene Posebnog kolektivnog ugovora poljoprivrede koji od marta 2011. godine ima prošireno dejstvo. Sa dobijenim rezultatima analize izaćiće se u javnost.





24. oktobar 2011, Novi Sad

PROTEST POČINJE U PODNE

Da bi se novinarima predočili razlozi nezadovoljstva zaposlenih u zdravstvu Konferencija za medije u Novom Sadu održana je uoči samog protesta u Beogradu

U utorak, 25. oktobra 2011. godine, ispred Vlade Republike Srbije u 12.00 časova počeće protest zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Ovo je na Konferenciji za medije novinarima predočila predsednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine dr Dunja Civrić ukazujući da je neposredan povod najavljenog protesta Zakon o izmenama i dopunama Zakona o platama. Ovim Zakonom se menja način obračuna zarada što će, kako se procenjuje, štetno uzicati ne samo na zaposlene u zdravstvu već i na pacijente. Konferencija za medije održana je uoči samog protesta u Beogradu, 24. oktobra 2011. godine, u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u Novom Sadu.

- Procenjujemo da će u Beogradu na protestu biti najmanje dve hiljade ljudi – istakla je dr Civrić. – Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti žele da ukažu javnosti i Vladi Republike Srbije na težak materijalni položaj, na to da plate nisu povećavane od 2008. godine i da je prosečna zarada u zdravstvu ispod vrednosti potrošačke korpe a grubo je narušen i raspon koeficijenata. Takodje želimo da ukažemo i na nepoštovanje granskog kolektivnog ugovora.

Predsednica dr Civrić, posebno je ukazala da protest zaposlenih u zdravstvu nema nikakvu političku pozadinu kao i da ovaj Sindikat ne saradjuje ni sa jednom političkom strankom niti to namerava. Takodje se insistira na socijalnom dijalogu kao i da se obavezno o predlogu Zakona o platama izjasni Socijalno-ekonomski savet.

Oktobar 2011, Beograd

VELIKI PROTEST ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Odluku u organizovanju protesta ROS je doneo zbog niskih plata i krajnje negativnog odnosa Vlade RS prema članstvu Sindikata i svim zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 25. oktobra 2011. godine, održaće se veliki protest zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je doneo odluku o organizovanju protesta zbog niskih plata i krajnje negativnog odnosa Vlade Republike Srbije prema članstvu Sindikata i svim zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Kako se planira, okupljeni će sa Trga Nikole Pašića organizovano u koloni otići i do zgrade Vlade Republike Srbije.

Cilj protesta je poziv Vladi RS za povećanje zarada, tako da prosečna zarada u zdravstvu i socijalnoj zaštiti bude u vrednosti prosečne potrošačke korpe, povlačenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama iz skupštinske procedure, poštovanje Socijalno ekonomskog sporazma i izjašnjavanje SES Srbije o svim zakonima i drugim propisima koji utiču na materijalno-socijalni položaj zaposlenih.

Takodje se traži zaštita prava zaposlenih na dostojanstven, stručni rad a gradjanima pravo da budu lečeni po pravilima struke. Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zahteva i da se obezbede sredstva za doslednu primenu potpisanih kolektivnih ugovora i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji.





Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj  zaštiti Srbije

PROGLAS

Šta imamo?

  • Niske plate
  • Nezadovoljne pacijente
  • Nepoštovanje kolektivnog ugovora

Šta nam diktira Vlada Republike Srbije i MMF?

  • Smanjenje plata za 30 %
  • Uskraćivanje prava pacijenata da budu stručno lečeni
  • Ugrožavanje egzistencije pacijenata i zaposlenih

Šta hoćemo?

  • Povlačenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o platama
  • Pravo na dostojanstven stručni rad
  • Zadovoljne pacijente i zaposlene
  • Poštovanje kolektivnog ugovora

Štrajkom ćemo braniti pravo pacijenata i zaposlenih na lečenje po pravilima struke, a ne po direktivi MMF-a

IZBORI SU PRED NAMA - BIRAJMO NAJSPOSOBNIJE

 



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0