Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA avgust 2011.

30. avgust 2011, Kungalv

RAZGOVARANO O PRAVIMA ZAPOSLENIH

Tročlana delegacija SSS Vojvodine posetila fabriku za proizvodnju keksa Goteborgs kex AB u mestu Kungalv i Sindikat ugostiteljstva i turizma u Geteborgu

Prema programu posete Sindikatu LO u zapadnoj Švedskoj, delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koju su činili potpredsednica Jelena Češljević, predsednica Gradskog sindikata poljoprivrede Novog Sada Branka Popović i predsednik Sindikalne organizacije PIK "Bečej" Branislav Šekerović sa Anom Palmer iz Sindikata LO, posetili su 30. avgusta 2011. godine fabriku za proizvodnju keksa Goteborgs kex AB u mestu Kungelv. Način organizovanja i funkcionisanja Sindikata u ovoj fabrici, bili su tema razgovora vodjenih sa potpredsednikom kluba, odnosno sindikalne organizacije, Morganom Andersson.

Članovi delegacije SSSV su, takodje, tom prilikom upoznati i o priznavanju prava članova Sindikata i uredjivanju tih prava kroz kolektivne ugovore, odnosu sindikalne organizacije prema drugim sindikalnim organizacijama u preduzeću, zaštiti zaposlenih i uslovima rada. Sindikalna organizacija fabrike keksa pripada Sindikatu poljoprivrede Švedske LIVS.

Istog dana, upriličena je i poseta i razgovori u Sindikatu ugostiteljstva i turizma u Geteborgu. Tema razgovora je bila evidencija članstva i njihova edukacija. Na sastanku poverenika iz preduzeća ugostiteljstva i turizma iz Geteborga, delegacija SSSV je iznela razloge svoje posete i tom prilikom posebno ukazala na potrebu razmene iskustava sa sindikalnim kolegama.



 





30. avgust 2011, Stokholm

UPRILIČEN SUSRET KOLEGA IZ POLJOPRIVREDE

Iskazana je spremnost da se uspostavi trajna saradnja sindikata "Kommunale" i Sindikata poljoprivrede Srbije i Vojvodine

Radna poseta delegaciji Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine granskom sindikatu "Kommunale" koji, pored radnika koji rade u okviru lokalne zajednice, organizuje i radnike u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, upriličena je 30. avgusta 2011. godine u Stokholmu. Sa svojim domaćinom Krister Andersonom, generalnim sekretarom regije Zapadna Švedska Sindikata LO sa sedištem u Geteborgu, "Kommunale" su posetili predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industri, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Sa Tobias Baudinom prvim potpredsednikom i Hans Kotzanom sekretarom za medjunarodne odnose razmenjena su tom prilikom iskustva u radu ova dva srodna sindikata. Tokom razgovora iskazana je spremnost da se uspostavi trajna saradnja ovih sindikata. U skorije vreme očekuje se uzvratna poseta kolega iz "Kommunale" Sindikatu poljoprivrede Srbije i Vojvodine.

30. avgust 2011, Stokholm

RAZMENJENA ISKUSTVA DVA NAJVEĆA SINDIKATA

Članovi delegacije SSS Srbije su predložili da se uspostavi stalna saradnja Sindikata LO Švedske i SSSS što je predsednica LO sa zadovoljstvom prihvatila

Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Srbije, koju su činili potpredsednik SSS Srbije dr Milorad Mijatović i član Veća SSS Srbije Miodrag Bradonjić, primila je 30. avgusta 2011. godine u Stokholmu predsednica Sindikata LO Švedske Wanja Lundby-Wedin sa internacionalnim sekretarom Leif Isaksson. U vrlo otvorenom i srdačnom razgovoru razmenjena su iskustva o radu dva najveća sindikata Švedske i Srbije, stanju zaposlenosti, poštovanju prava zaposlenih i posledicama ekonomske krize.

Tokom razgovora, posebna zahvalnost iskazana je predsednici Lundby-Wedin zbog prijema Saveza samostalnih sindikata Srbije u status posmatrača u Evropskoj konfederaciji Sindikata u vreme kad je LO bio predsedavajući ove Konfederacije. Članovi delegacije SSS Srbije su predložili da se uspostavi stalna saradnja Sindikata LO i SSSS što je predsednica LO sa zadovoljstvom prihvatila uz želju da to bude u najskorije vreme. Jer, kako je zajednički istaknuto, neophodno je da se sindikati u Evropi što više povezuju i razmenjuju iskustva, posebno zbog krize koja nije zaobišla ni jednu evropsku zemlju kao i da bi se ojačao sindikalni pokret u odnosu na svet kapitala koji se sve više ujedinjuje.









28. avgust – 1. septembar 2011, Švedska

REALIZACIJA ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Prema dogovorenom programu članovi delegacije SSSV obavili su više poseta i razgovora sa svojim domaćinima u Švedskoj

U okviru realizacije zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO distrikt Zapadna Švedska koji finansira Olof Palme Centar, od 28. avgusta do 1. septembra 2011. godine upriličena je poseta osmočlane delegacije SSSV Švedskoj. U delegaciji SSSV bili su predsednik, sekretar i potpredsednici dr Milorad Mijatović, Goran Milić, Milanko Bodiroga i Jelena Češljević, predsednik i predsednica Pokrajinskog, odnosno Gradskog odbora poljoprivrede Miodrag Bradonjić i Branka Popović, predsednik sindikalne organizacije PIK Bečej Branislav Šekerović i stručni saradnik Marija Grbić.

Prema dogovorenom programu, tokom četiri dana, članovi delegacije SSSV obavili su više poseta i razgovora sa svojim domaćinima. Upriličen je i prijem i razgovori kod predsednice Sindikata LO Švedske Wanje Lunby-Wedin kao i poseta spomeniku Olof Palmea.

Švedski sindikalci su sa više tema prezentovali svoje aktivnosti, sistem obrazovanja u Švedskoj i metode sindikalnog obrazovanja uz obilazak edukativnog centra "Viša narodna škola". Delegaciju SSSV kolege u Švedskoj su upoznali i sa upravljanjem sistemom baze podataka o članu sindikata, na koji način se vodi evidencija o članstvu, procesu edukacije člana i njegovom sindikalnom angažovanju. Predočena su i iskustva granskih sindikata IF Metal i Sindikata ugostiteljstva HRF a upriličena je i poseta granskom sindikatu "Kommunale". Funkcionisanje sindikata na nivou preduzeća članovi delegacije su praktično videli u obilasku fabrike automobila "Volvo", fabrike keksa i skladišta "Ikea".

26. – 27. avgust 2011, Madjarska

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI

U Vadaz Panzio, kod Djule, u dvodnevnoj poseti boravila delegacija Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine

Delegacija Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine (SONK) koju su sačinjavali Djurdjica Crvenko, Rade Erceg, Dušanka Bugarski i Judit Klošak boravila je od 26. do 27. avgusta 2011. godine u Madjarskoj u Vadaz Panzio, kod Djule.

Tokom posete, potpisan je Sporazum o prijateljstvu i saradnji SONK i ESZT, južno – regionalnom organizacijom. Saradnja će biti bazirana na razmeni iskustava i odgovarajućih materijala vezanih za obrazovanje, nauku i kulturu, položaj zaposlenih i sindikalni rad.



 





 



18 – 21. avgust 2011, Slovenija

KAMP SA POUČNIM SEMINAROM

U radu medjunarodnog seminara za mlade metalce učestvovali su ispred Samostalnog sindkata metalaca Srbije i mladi sindikalni aktivisti iz Vojvodine

Komisija za pitanje mladih Sindikata metalske i elektroindustrije Slovenije (SKEI) organizovala je od 18. do 21. avgusta 2011. godine u Kajuhovem taboru, kod Bleda, tradicionalni kamp mladih sa pučnim seminarom. U radu kampa, koji je finansirala Fondacija Fridrih Ebert, učestvovali su mladi metalaci iz Slovenije, Srbije ( u čijem sastavu je bilo dvoje iz Vojvodine), Hrvatske i Nemacke.

Cilj organizovanja ovakvog kampa je da se zajednički upoznaju rad sindikata, njegovi ciljevi, smernice i način uključivanja mladih u sindikalni rad. Jedan od predavača na seminaru bila je Lidija Jeric predsednica SKEI, koja se veoma intezvno angažuje na pitanjima mladih sindikalaca.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0