Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA JANUAR 2009.

27. januar 2009, Novi Sad

Dr MIJATOVIĆ PREDSEDAVAJUĆI SES-a

Za sekretara Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta izabrana je Milina Tušjak, sekretar u Predsedništvu SSS Vojvodine

Na sednici SES-a Vojvodine održanoj 27. januara 2009. godine u Izvršnom veću APV za novog predsedavajućeg Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta, izabran je dr Milorad Mijatović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Novi zamenik predsedavajućeg je Slavko Vlaisavljević iz UGS "Nezavisnost", dok je za sekretara izabrana Milina Tušjak, sekretar u Predsedništvu SSS Vojvodine.

Na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta je prikazana i prezentacija Vojvodine sa skupa "Socijalni dijalog u regionima - regioni u dijalogu sa parlamentom" u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert. Članovi Saveta razmatrali su i materijale socijalnih partnera: Platformu o očuvanju stabilnosti zapošljavanja u APV u 2009. godini (Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova), Aktuelna pitanja materijalnog i socijalnog položaja radnika ( Savez samostalnih sindikata Vojvodine), Aktuelne mere Unije poslodavaca Vojvodine, kao i izveštaje Pokrajinske službe za zapošljavanje, odnosno Inspekcije rada.









26. januar 2009, Novi Sad

HITNO PREDUZETI KORAKE

Samostalni sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine ukazao na probleme nastale nakon prestanka rada ATP "Vojvodina"

Problemi u prevozu putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji Vojvodine na koje je ukazao predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić u dopisu Pokrajinskom sekreterijatu za privredu, trebalo bi uskoro da budu razrešeni. Naime, prestankom rada ATP "Vojvodine" mnoga mesta u Vojvodini su ostala bez medjumesnog autobuskog prevoza a kako je do novog usaglašavanja autobuskih linija ostalo skoro pet meseci, Pokrajinski sekreterijat za privredu, na čelu sa sekretarom Ištvanom Pastorom, uputio je dopis Ministarstvu za infrastrukturu.

U priloženom dopisu upućenom nadležnom Ministarstvu, ukazano je da se hitno moraju preduzeti koraci kako bi se prevazišla ova situacija. Takodje se predočava da neregulisana situacija u ovoj oblasti stvara pogodno tle za razvoj divljeg prevoza koji čak ugrožava opstanak legalnog kao i da svako odlaganje dovodi do gubitka ugleda institucija (države) kod gradjana i prevoznika. Na kraju se navodi da je Pokrajinski sekreterijat za privredu spreman da doprinese iznalaženju kvalitetnog rešenja za probleme u javnom prevozu kao i ukupnom poboljšanju transportnih usluga.

16. januar 2009, Novi Sad

ELABORAT UPUĆEN NADLEŽNIMA

U SSS Vojvodine se razgovaralo o transformaciji vodoprivrednih organizacija i neophodnim aktivnostima

Transformacija vodoprivrednih organizacija, bila je tema razgovora vodjenog 16. januara 2009. godine u SSS Vojvodine. U razmeni mišljenja učestvovali su predsednik Pododbora vodoprivrede Sindikata poljoprivrede Srbije Dragan Lukić, predsednica Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Jelena Češljević, sekretar SSSV Miodrag Bradonjić, dr Jovan Tabakov i Veljko Komad iz Sekreterijata za poljoprivredu i predsednici sindikalnih organizacija vodoprivrednih organizacija Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Kikinde i JP "Vode Vojvodine".

U razgovoru je predočeno da je uradjen elaborat vezan za transformaciju. Kada je u pitanju Vojvodina, elaborat je prošao neophodnu proceduru i upućen je nadležnim ministrstvima. Sledeći korak, koji se očekuje, je sednica Vlade Republike Srbije.








14. januar 2009, Zrenjanin

NEOPHODAN SOCIJALNI DIJALOG

Članovi POS energetike podržavaju sve vidove sindikalne borbe za očuvanje i postojanje Opšteg kolektivnog ugovora

Informacija o aktuelnim dešavanjima povodom primene Opšteg kolektivnog ugovora, razmatranje nacrta Statuta SSS Srbije, izveštaj medjuopštinskih odbora sindikata sa sedištem u Zrenjaninu, razmatranje i usvajanje plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Sednica je održana 14. januara 2009. godine u Zrenjaninu.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine podržavaju dalje vodjenje socijalnog dijaloga ali i sve vidove sindikalne borbe za očuvanje i postojanje Opšteg kolektivnog ugovora kao i da se, ukoliko pregovori ne uspeju, predje na organizovanje protesta. Članovi POS smatraju, takodje, da je neophodno utvrditi reprezentativnost Unije poslodavaca, dok je za ministra Rasima Ljajića postavljeno pitanje odgovornosti i smene.

januar 2009, Novi Sad

OZBILJNO SHVAĆEN PROBLEM

Stigao odgovor na pismo upućeno predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću a vezano za "Azotaru" Pančevo

Poštujući ozbiljnost problema na koji je ukazala predsednica Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Jelena Češljević u svom pismu upućenom predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću a vezano za "Azotaru" Pančevo, iz Generalnog sekretarijata Predsednika Republike je stigao odgovor. U pismu Generalnog sekreterijata se predočava da Predsednik Republike nije nadležan da se meša u rad ministarstava i drugih nadležnih organa u predmetnoj oblasti, ali da je, poštujući ozbiljnost problema, dopis Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, upućen Kabinetu predsednika Vlade na upoznavanje i dalje postupanje.

U pismu Generalnog sekreterijata se kaže i da su sigurni da će nadležni državni organi iznaći način da se problem na koji je ukazano reši u skladu sa pozitivnim propisima. Takodje, da će stručne službe Generalnog sekreterijata predsednika Republike pažljivo pratiti dalji razvoj dogadjaja i konkretne korake koje preduzmu nadležni organi.






29. decembar 2008, Novi Sad

PRAVEDNO STEZANJE KAIŠA

Najvažnije je da se ravnomerno raspodeli teret krize, sačuvaju radna mesta gde je ekonomski opravdano i odgovorna socijalna politika - istakao predsednik SSS Vojvodine

Tradicionalni Novogodišnji razgovor novinara sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Miloradom Mijatovićem i njegovim najbližim saradnicima održan je u ponedeljak 29. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sa predstavnicima medija se razgovaralo o "vreloj sindikalnoj zimi i proleću 2009. godine".

Obraćajući se novinarima predsednik dr Mijatović je posebno istakao da je Srbija u velikoj krizi, a nijedna država nije izašla iz nje bez socijalnog dogovora. Uvek je bolje rad nego rat ali je sindikat sada prinudjen na sve oblike sindikalne borbe od protesta, štrajkova, tužbi pa čak se ne isključuje ni mogućnost generalne obustave rada.

- Mogući su kompromisi i ranije su činjeni, no institut kolektivnog ugovora, kao krovnog dogovora socijalnih partnera, mora ostati - naglasio je predsednik dr Milorad Mijatović.- Nećemo odustati od pregovora. Smatramo da je najvažnije da se ravnomerno raspodeli teret krize, sačuvaju radna mesta gde je ekonomski opravdano, odgovorna socijalna politika i pravedno "stezanje kaiša". Ovo je sada zajednička akcija i zalaganje svih sindikata u zemlji.

29. decembar 2008, Novi Sad

PREDSEDNIŠTVO POS ENERGETIKE

Utvrdjen je Predlog plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine

Informacija o aktuelnim pitanjima svetske ekonomske krize i njen uticaj na materijalno-socijalni položaj zaposlenih, sa posebnim osvrtom na pitanje primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora bili su tema sednice Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Sednica je održana u ponedeljak, 29. decembra 2008. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Takodje je razgovarano i o informaciji sa održane sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije a povodom izmena i dopuna Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije. Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine utvrdili su i Predlog plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine i razmatrali izveštaje medjuopštinskih odbora sindikata o položaju zaposlenih i situacija u preduzećima iz delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala sa teritorije Vojvodine.







26. decembar 2008, Novi Sad

SEDNICA ZAJEDNIČKOG ODBORA

Članovi triju Pokrajinskih odbora informisani su i o nacrtu Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije

O radu i aktivnostima Pokrajinskih odbora sindikata zaposlenih u delatnostima trgovine, preduzetništva, zanatstva, ugostiteljstva, usluga i turizma u 2008. godini razgovarano je u petak, 26. decembra 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu na sednici zajedničkog odbora Pokrajinskog Samostalnog sindikata, trgovine, zanatstva, usluga, preduzetništva, ugostiteljstva i turizma. Sednici su prisustvovali i predsednici Samostalnih sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije Radan Milovanović i zanastva, usluga i preduzetništva Srbije Sveta Vladisavljević.

Na sednici je posebno razgovarano o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u ovim delatnostima koje su medju prvima osetile tranzicione promene. Članovi triju Pokrajinskih odbora informisani su i o nacrtu Statuta SSS Srbije o kome je govorila sekretar u Predsedništvu SSS Vojvodine Milina Tušjak i okvirnom planu rada za 2009. godinu.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
s
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0