Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA oktobar 2008.

30. oktobar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E N J E

Jednostranu primenu prelaznog trgovinskog sporazuma Samostalni sindikat poljoprivrede ocenjuje kao gest kojim Srbija i na ovaj način želi da potvrdi svoju opredeljenost za EU. S obzirom na činjenicu da je poljoprivreda Srbije značajan činilac u stvaranju društvenog proizvoda i da je u protekle dve decenije bila izložena teškim situacijama i ograničenjima, smatramo da primenu Sporazuma sa EU počinjemo u vrlo nepovoljnom trenutku za agrar i da ovom poslu treba veoma obazrivo prići. U EU poljoprivreda je jedini sektor za koji je utvrdjena i primenjuje se posebna politika za koju se izdvaja 50% evropskog budžeta.

Činjenica je da u Srbiji rezultati poljoprivrede najviše zavise od vremenskih uslova. Jednostrana primena Sporazuma u poljoprivredi i ukidanje carinskih barijera, (carinska liberalizacija u poljoprivredi) doneće neravnopravnu konkurenciju našoj poljoprivredi.

Kako Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju nije donet, čak nije ni najavljen, a takodje nije utvrdjen agrarni budžet, Samostalni sindikat poljoprivrede Vojvodine i Srbije upozorava da ovo može doneti ogromnu štetu poljoprivredi, a da će korist imati najviše uvoznički lobi.







30. oktobar 2008, Novi Sad

PRIMENA JEDNAKA ZA SVE

Opšti kolektivni ugovor se mora primeniti na sve zaposlene, zaključili članovi Predsedništva ROS i POS poljoprivrede

Članovi Predsedništva Republičkog i Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu podržali su inicijativu za potpisivanje proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora u čiju realizaciju će se neposredno uključiti ovaj sindikat. Ovo je zaključeno na zajedničkoj sednici Predsedništva Republičkog i Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu održanoj 30. oktobra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi predsedništava su zauzeli stav da se Opšti kolektivni ugovor mora primeniti na sve zaposlene. Zaključeno je da se u slučaju nepotpisivanja proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora sazove vanredna sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i da se preduzmu neophodne mere i aktivnosti kako bi se pokrenula sindikalna borba koja bi dovela do ostvarenja tog cilja. Članovi dva Predsedništva su zaključili da se sa primenom Opšteg kolektivnog ugovora počne od 1. janura 2009. godine.

30. oktobar 2008, Novi Sad

NI PRESUDA NE POMAŽE

Predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine i oštećene radnice održale Konferenciju za medije

Problemi vezani za zlostavljanje zaposlenih i presudu načelnici Južnobačkog okruga Dariji Šajin (prva za mobing u Vojvodini), bili su tema Konferencije za medije održane 30. oktobra 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sa novinarima su razgovarale predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak i radnice koje su pretrpele svojevrsna maltretiranja na poslu: Marica Babić, Milka Jovanović i Slavica Živković.

Oštećene radnice bile su jednoglasne u oceni da je 14 meseci, uslovno četiri godine, koliko je Darija Šajin osudjena jer je kao načelnica opštinske uprave u Baču "mučila i zlostavljala" zaposlene, izuzetno malo. Svaka je prošla nevidjenu torturu i poniženja na radnom mestu, kako su same rekle, što se odrazilo i na njihovo zdravlje.

Problem je i što cela priča sa dotičnom načelnicom traje već godinama. Čak je predsednika države Borisa Tadića, predsednica Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak, pre godinu i po upoznala sa celokupnim problemom. A da još ova priča nije gotova govore i činjenice da je Darija Šajin u medjuvremenu napredovala u službi (sada je načelnica Južnobačkog okruga) a oštećene radnice i pored presude nisu vraćene na posao jer je uložena žalba pa sad čekaju drugostepeno rešenje.









26 - 30. oktobar 2008, Berlin

POSETA NEMAČKIM SINDIKATIMA

Sindikalci DKMT upoznali su, izmedju ostalog, način funkcionisanja institucije KOWA koja je spona Sindikata i Univerziteta

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine od 26. do 30. oktobra 2008. godine prisustvovala je seminaru Euroregije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa koji je održan u Berlinu, Nemačka, u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert. Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine činili su predsednik, potpredsednik i sekretar dr Milorad Mijatović, Milanko Bodiroga i Miodrag Bradonjić i saradnik Marija Grbić.

U okviru ove posete, delegacije sindikata Vojvodine, Rumunije i Madjarske upoznale su se sa radom dve nemačke sindikalne centrale: DGB i VERDI. Pored Berlina upriličena je i poseta Frankfurtu na Odri gde su se sindikalci DKMT upoznali sa načinom funkcionisanja institucije KOWA koja je spona Sindikata i Univerziteta.

23. oktobar 2008, Novi Sad

OSUDA STALNIM POSKUPLJENJIMA

Članovi POS saobraćaja najoštrije se protive povećanju cena staničnih usluga i traže primenu postojećih Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju

Materijalno-socijalni položaj zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, informacija povodom donošenja novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju i informacija o uplati sindikalne članarine za period januar-septembar 2008. godine bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održanoj 23. oktobra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine najoštrije kritikuje drastično poskupljenje gasa za 60 posto i to pred početak grejne sezone, kao i najavljeno poskupljenje telefonskih impulsa a takodje i svakodnevna povećanja cena hrane.

Članovi POS zahtevaju poštovanje donetog normativa Gradske uprave za saobraćaj i puteve, odnosno Rešenja o odredjivanju autobuskih stajališta u medjumesnom i medjunarodnom prevozu putnika na teritoriji grada Novog Sada kao i da se izvrši kategorizacija autobuskih stanica. Najoštrije se protive povećanju cena staničnih usluga i traže primenu postojećih Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju kao i usvajanje novih zakonskih rešenja u svim granama saobraćaja koja su harmonizovana sa EU.







17. oktobar 2008. godine, Novi Sad

PISMO MINISTRU LJAJIĆU

Sindikalci nezadovoljni odnosom ministra prema Odluci o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora

U ime 70.000 članova Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću, obratila se predsednica Jelena Češljević. Ona u otvorenom pismu želi da iskaže nezadovoljstvo odnosom ministra prema Odluci o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora.

Nezadovoljstvo sindikalaca zasniva se na činjenici vezanoj za nedoslednost i nepoštovanje sopstvenih reči ministra Ljajića. Predsednica najvećeg granskog sindikata Vojvodine podseća ministra šta je 29. aprila 2008. godine, izjavio na Konvenciji, a u povodu potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora. Danas vidimo da je to bio Vaš politički marketing - kaže se na kraju otvorenog pisma.

17. oktobar 2008. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ DANSKE

Za danske sindikalce organizovana je i poseta metalskom preduzeću AD "Radijator" u Zrenjaninu

Za predstavnike Sindikata 3F iz Danske, predsednika Sindikata grada Horsensa Bo Petersona i Hansa Sorensena, zaduženog za medjunarodnu saradnju, upriličen je prijem i razgovor 17. oktobra 2008. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Danske razgovarali su, njihov domaćin, predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jelena Češljević i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine Milorad Perišić.

U toku razgovora predočena su medjusobna iskustva u sindikalnom organizovanju i radu. Za goste iz Danske organizovana je i poseta metalskom preduzeću AD "Radijator" u Zrenjaninu i razgovor sa predstavnicima sindikata. Sindikalci iz Danske će u okviru svoje posete obići i fabriku FKL u Temerinu i razgovarati o danskim iskustvima u socijalnom dijalogu s posebnim osvrtom na rad Socijalno-ekonomskog saveta na lokalnom nivou.







16. oktobar 2008, Novi Sad

NADZORNI ODBOR POLJOPRIVREDE

Prihvaćen izveštaj poslovanja za prvih šest meseci ove godine

Razmatranje prihoda i rashoda za period I - VI 2008. godine bilo je na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

Sednica je održana 16. oktobra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi Nadzornog odbora ovog Sindikata usvojili su izveštaj o prihodima i rashodima za prvih šest meseci ove godine.

13. i 14. oktobar 2008, Andrevlje

OVLADALI VEŠTINAMA PREGOVARANJA

Seminar je organizovan kako bi predsednici sendikata, kao i članovi pregovaračkih timova sindikata naučili osnovne tehnike pregovaranja

Višenedeljni ciklus seminara koje je organizovao Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine je završen. Poslednji u nizu, seminar za sindikalne predstavnike zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite južnobačkog i sremskog okruga održan je 13. i 14. oktobra 2008. godine, u Centru za edukaciju Izvršnog veća AP Vojvodine na Andrevlju.

I ovaj Seminar je organizovan kako bi predsednici sendikata, kao i članovi pregovaračkih timova sindikata, ovladali osnovnim veštinama i tehnikama pregovaranja pre potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost, odnosno pre iniciranja i početka pregovora na novim kolektivnim ugovorima u ustanovama.

Veštine i umešnost kolektivnog pregovaranja učesnicima seminara prezentovali su prof. dr Mirjana Frančeško psiholog, v.d. dekan Fakulteta za pravne i poslovne studije Novi Sad, ekspert za socijalnu, organizacijsku i markentišku psihologiju, autor prvog doktorata nauka iz psihologije menadžmenta u našoj zemlji, Dragana Jovanović Boka, certifikovani transakcioni analitičar, komunikolog sa višegodišnjom savetodavno - terapijskom praksom i iskustvom u kreiranju workshop-ova u menadžmentu i Lidija Došen, andragog i TA komunikolog trener sa dugogodišnjim stručnim iskustvom u oblasti menadžmenta ljudskih resursa. U ovladavanju veština pomogli su i glumci edukatori Tinja Došen i Aleksandar Lazić.







13. oktobar 2008, Novi Sad

SEDNICA POS PRAVOSUDNIH ORGANA

Posebni kolektivni ugovor za državne organe koji ne sadrži odredbe vezane za isplatu toplog obroka i regresa ne treba potpisati, zaključak je POS

Aktivnosti Sindikata po pitanju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u pravosudju (potpisivanje Opšteg i Posebnog kolektivnog ugovora), organizacija održanih sportskih igara na Jahorini i predlog za naredne, bili su izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine. Sednica je održana 13. oktobra 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Vesna Bošnjak, predsednica POS, upoznala je članove sa tužbama zaposlenih u pravosudnim organima zbog uskraćene naknade za topli obrok i regres. Članovi Pokrajinskog odbora su zauzeli stav da se sa tužbama krene istovremeno u celoj Vojvodini i da tužbe budu jednoobrazne. Kada je u pitanju višak zaposlenih koji se očekuje , stav POS-a je da na vreme treba ponuditi Ministarstvu predlog socijalnog programa.

Članovi POS su, vezano za neformalno saznanje o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u državnim organima zaključili da se ne pristupi potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji ne sadrži odredbe vezane za isplatu toplog obroka i regresa.

10. oktobar 2008, Novi Sad 

DAN ZA BEZBEDNOST

Pokrenuće se inicijativa za donošenje Zakona o osiguranju od povreda na radu, profesionalne bolesti i oboljenja u vezi rada

Hitno pokretanje inicijative da pitanje bezbednosti i zdravlja na radu budu tema na sednici Socijalno - ekonomskog saveta Vojvodine, jedan je od zaključaka sa proširene sednice Veća SSS Vojvodine na kojoj se izmedju ostalog, razgovaralo o aktuelnim pitanjima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Sednici su prisustvovali i predsednik VSSSS Ljubisav Orbović, pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt i načelnica Inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšićo.

Sednica VSSSV je održana 10. oktobra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a na njoj se razgovaralo i o aktuelnim pitanjima u vezi proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, kandidatu za izbor jednog člana VSSSS iz SSSV - po teritorijalnom principu, informaciji o aktivnostima Predsedništva SSSV izmedju 9. i 11. sednice Veća SSSV i odluci o izmeni odluke o formiranju SSS za više opština (Novi Kneževac).

Članovi Veća SSS Vojvodine su zaključili da se iniciraju izmene i dopune Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kako bi se omogućio izbor predstavnika zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu na lokalnom nivou koji će imati pravo kontrole primene mera za bezbednost i zdravlje na radu u privrednim društvima. Takodje, da se u okviru SSSV formira tim aktivista koji bi se bavio problematikom vezanom za bezbednost i zdravlje na radu.

Radi popularizacije, afirmacije i svesti o potrebi unapredjenja bezbednosti i zdravlja na radu, zaključeno je, da je neophodno u okviru SSSV opredeliti Dan za bezbednost i zdravlje na radu i uvesti priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama, a predlaže se da se tome pridruže i socijalni partneri. Prema Vladi RS, a putem Pokrajionskog socijalno - ekonomskog saveta Vojvodine, pokrenuće se inicijativa za donošenje Zakona o osiguranju od povreda na radu, profesionalne bolesti i oboljenja u vezi rada.









10. oktobar 2008, Novi Sad 

DOGOVOR O VIŠE PITANJA

U sklopu pripreme sednice Veća SSS Vojvodine održana je sednica Predsedništva SSSV

Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, aktuelno stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, utvrdjivanje predloga liste kandidata za izbor jednog člana VSSSS iz SSSV - po teritorijalnom principu i utvrdjivanje predloga informacije o aktivnostima Predsedništva SSSV izmedju 9. i 11. sednice Veća SSSV, bili su izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Predsedništva SSSV.

Sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 10. oktobra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu u sklopu pripreme sednice Veća SSS Vojvodine.

6 - 9. oktobar 2008, Palić

KONFERENCIJA SINDIKATA POLJOPRIVREDE

Osnovna i najvažnija uloga sindikata i sindikalnog rada je kolektivno pregovaranje i zaključivanje kolektivnih ugovora na svim nivoima, zaključak je učesnika Konferencije

Od 6. do 9. oktobra 2008. godine, a u organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine i finansijsku podršku danskog sindikata 3F, na Paliću je održana prva Konferencija sindikata poljoprivrede Jugoistočne Evrope. Konferenciji su prisustvovali predstavnici sindikata poljoprivrede iz Madjarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije i Srbije.

Cilj održavanja Konferencije je razmena sindikalnih iskustava u regionu Jugoistočne Evrope kada su u pitanju granski kolektivni ugovori, bezbednost i zdravlje na radu i sindikati u multinacionalnim kompanijama. Učesnici Konferencije usvojili su veći broj stavova i zaključaka po ovim pitanjima. Zaključeno je da je osnovna i najvažnija uloga sindikata i sindikalnog rada kolektivno pregovaranje i zaključivanje kolektivnih ugovora na svim nivoima. Takodje, da aktivnost sindikata u smislu kolektivnog pregovaranja mora biti stalna i kontinuirana a da bi se uspešno pregovaralo sindikat mora imati kvalitetne i edukovane aktiviste.

Učesnici Konferencije takodje su zaključili da je neophodno sprovoditi kontinuirano osposobljavanje i edukaciju zaposlenih i članstva za bezbedan rad i zaštitu na radu. Kada su u pitanju sindikati u multinacionalnim kompanijama stav Konferencije je da je neophodno uspostaviti kontakte izmedju svih sindikata koji funkcionišu u okviru jedne takve kompanije i nakon toga formirati koordinaciona tela koja bi činili predstavnici sindikata u okviru njih.







6. i 7. oktobar 2008, Andrevlje

UMEŠNOST KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA

Učesnicima seminara prezentovali su prof. dr Mirjana Frančeško psiholog, Dragana Jovanović Boka, certifikovani transakcioni analitičar i Lidija Došen, andragog

Seminar za sindikalne predstavnike zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite južnobačkog i sremskog okruga održan je 6. i 7. oktobra 2008. godine, u Centru za edukaciju Izvršnog veća AP Vojvodine na Andrevlju. Seminar je organizovao Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. I ovaj Seminar je organizovan kako bi predsednici sendikata, kao i članovi pregovaračkih timova sindikata, ovladali osnovnim veštinama i tehnikama pregovaranja pre potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost, odnosno pre iniciranja i početka pregovora na novim kolektivnim ugovorima u ustanovama.

Umešnost i veštine kolektivnog pregovaranja učesnicima seminara prezentovali su prof. dr Mirjana Frančeško psiholog, v.d. dekan Fakulteta za pravne i poslovne studije Novi Sad, ekspert za socijalnu, organizacijsku i markentišku psihologiju, autor prvog doktorata nauka iz psihologije menadžmenta u našoj zemlji, Dragana Jovanović Boka, certifikovani transakcioni analitičar, komunikolog sa višegodišnjom savetodavno - terapijskom praksom i iskustvom u kreiranju workshop-ova u menadžmentu i Lidija Došen, andragog i TA komunikolog trener sa dugogodišnjim stručnim iskustvom u oblasti menadžmenta ljudskih resursa. U ovladavanju veština pomogli su i glumci edukatori Tinja Došen i Aleksandar Lazić.

8. oktobar 2008. godine, Kikinda

"RAZVOJ SOCIJALNOG DIJALOGA"

Na Okruglom stolu učestvovali su članovi Pokrajinskog odbora i Odbora SSMS za opštinu Kikinda

U organizaciji Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu a u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, kacelarija u Beogradu, održan je 8. oktobra 2008. godine u prostorijama Radničkog doma u Kikindi Okrugli sto na temu "Razvoj socijalnog dijaloga u Kikindi". U radu Okruglog stola učestvovali su članovi Pokrajinskog odbora i Odbora SSMS za opštinu Kikinda koji su posetili i kikindsku Livnicu i upoznali se sa proizvodnjom.

Posebna pažnja učesnika bila je posvećena proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora u metalskim preduzećima i kolektivnom pregovaranju u Evropskoj uniji sa posebnim osvrtom na prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.

Učesnici Okruglog stola su usvojili stav da PO Pokrajinske organizacije SSMS smatra da je u cilju potpunog informisanja članstva o problemima vezanim za prošireno dejstvo OKU neophodno da predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije sazove sednicu Uprave SSMS u proširenom sazivu sa predsednicima odbora za više opštiona. PO PO SSMS za Vojvodinu upućuje inicijativu SSMS da na proširenu sednicu Uprave SSMS pozove i gospodina Rasima Ljajića, ministra za rad Republike Srbije.









10. oktobar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Savez samostalnih sindikata Vojvodine najoštrije osudjudjuje enormno povećanje cene gasa. Članovi Veća SSS Vojvodine smatraju da će to uticati na sve cene i da će prouzrokovati lančana poskupljenja.

Takodje, Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine traži da Vlada Republike Srbije preispita ovo ogromno povećanje cene i da argumentovano objasni kako je do njega došlo. Da bi se predočili stvarni razlozi poskupljenja, nadležno Ministarstvo energetike mora javnosti saopštiti po kojoj ceni se kupuje gas, koliko uzimaju različiti distributeri i na kraju koliko plaćaju potrošači.

PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
dr MILORAD MIJATOVIĆ

1. oktobar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E


Od 1. oktobra u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine otvoren je SOS telefon "STOP MOBINGU" za pružanje pomoći žrtvama mobinga u Vojvodini. Razlog za to je činjenica što se sve veći broj zaposlenih obraća za pomoć zbog toga što su izloženi različitim vidovima psihičkog zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mestu. Svima onima koji okrenu 021- 557-906 ( od 7 do 15 časova svakog radnog dana) i zatraže pomoć pružiće je edukovani stručnjaci. Ovaj vid pomoći je realizacija sporazuma potpisanog izmedju Pokrajinskog sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i udruženja gradjana "Stop mobing" iz Vršca i savetodavnog je karaktera u očekivanju skorog zakonskog rešenja u borbi protiv diskriminacije žrtava mobinga u svim oblastima rada.

Inače, Pokrajinski sekreterijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Vojvodine, UGS "Nezavisnost" za Vojvodinu, Udruženjem poslodavaca Vojvodine i udruženjem gradjana "Stop mobing" iz Vršca, pokrenulo je polovinom prošle godine inicijativu za donošenje posebnog zakona o mobingu kojim bi se zakonski uredila i sankcionisala ova pojava. U toku je izrada teksta nacrta zakona o mobingu, pri čemu će se koristiti pozitivna iskustva zemalja koje su već pravno regulisale ovu oblast. Istovremeno, trebalo bi da se izradi i nacrt odluke o mobingu koju bi u okviru svojih nadležnosti usvojila Skupština APV kao svoj akt.








PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
s
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0