Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA jun 2011.

29. jun 2011, Novi Sad

USVOJENA DOKUMENTA SINDIKATA

Za potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine za mandatni pariod 2011 – 2016. godina, izabran je Rade Erceg, Srednja tehnička škola, Stara Pazova

Prva sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, održana je 29. juna 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sednici su, pored članova POS, prisustvovali i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović i pravni savetnik u Sindikatu obrazovanja Srbije Jovan Jerković.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine razmatrali si i usvojili predloge Predsedništva, Nadzornog i Statutarnog odbora o: izmenama i dopunama prečišćenog teksta Statuta Sindikata sa izmenama i dopunama, poslovnika o radu POS, poslovnika o radu Statutarnog i Nadzornog odbora Sindikata, pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u Sindikatu, pravilnika o materijalno-finansijskom poslovanju Sindikata, pravilnika o radu Sindikata, finansijskog plana za 2011. godinu. Na osnovu programskih zadataka i finansijskog plana rada Sindikata usvojen je i plan rada za 2011. godinu.

Za potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine za mandatni pariod 2011 – 2016. godina, izabran je Rade Erceg, Srednja tehnička škola, Stara Pazova.

Članovi POS su verifikovali izbor sastava Predsedništva Sindikata, izabrali dva člana Veća SSSV i verifikovali izbor tri sindikalna revizora za okrug Srem, Banat i Bačku. Razmatrali su i usvojili izveštaje o radnoj poseti Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i o održanim VI Sportskim susretima u Subotici. Na sednici je podneta i informacija o održanim sednicama Odbora delatnosti: visokog obrazovanja, osnovnog i srednjeg obrazovanja i predškolskog vaspitanja i obrazovanja a dogovoren je i način ispraćaja penzionisanih članova organa Sindikata.



 



29. jun 2011, Novi Sad

USVOJEN PROGRAM RADA

Na sednici Odbora delatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja Vojvodine takodje su razmatrane i izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora

Članovi Odbora delatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine na sednici održanoj 29. juna 2011. godine, u Novom Sadu, usvojili su program rada Odbora delatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja za mandatni period 2011. – 2016. godine.

Na sednici je razmatrana i informacija o primeni potpisanog Protokola. Članovi Odbora razmatrali si i izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora, primedbe na izmene i dopune ZOSVO i liste potreba i viškova zaposlenih. Na dnevnom redu je bio i kalendar rada za školsku 2011/2012. godinu.

29. jun 2011, Novi Sad

RAZMATRANO VIŠE DOKUMENATA

Sednice Predsedništva Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održana u funkciji pripreme sednice POS

U funkciji pripreme sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine 29. juna 2011. godine, održana je sednica Predsedništva. Na sednici su razmatrani predlozi Predsedništva, Nadzornog i Statutarnog odbora o: izmenama i dopunama i prečišćenog teksta Statuta Sindikata sa izmenama i dopunama, poslovnika o radu POS, poslovnika o radu Statutarnog i Nadzornog odbora Sindikata, pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u Sindikatu.

Pravilnik o materijalno-finansijskom poslovanju Sindikata, pravilnik o radu Sindikata, finansijski plan za 2011. godinu (1.april-31. decembar), takodje su bili na dnevnom redu sednice Predsedništva. Razgovarano je i o izboru potpredsednika Sindikata, verifikaciji sastava Predsedništva i izaberu dva člana Veća SSSV. Razmotrani su i izveštaji o radnoj poseti Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i o održanim VI Sportskim susretima u Subotici.



 



28. jun 2011. godina, Beograd

POTPIS STAVLJEN U BEOGRADU

Jedini sindikalni projekat prihvaćen od strane EU na konkursu Civilno društvo je projekat SSSV "Prevencija zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog"

Stavljanjem potpisa na ugovor za projekat "Prevencija zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog" i zvanično je prihvaćeno njegovo finansiranje od strane EU. Ovaj značajan dokument potpisao je, u Beogradu 28. juna 2011. godine, u ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predsednik dr Milorad Mijatović.

O značaju ovog projekta u čijoj će realizaciji partneri Savezu samostalnih sindikata Vojvodine biti švedska organizacija ABF i Fond "Evropski poslovi" APV, najrečitije govori činjenica da je to jedini sindikalni projekat prihvaćen od strane EU na konkursu Civilno društvo. Realizacija projekta bi trebalo da traje devet meseci a podrazumeva obuku u prevenciji zlostavljanja na radu. Pored izrade i postavljanja posebnog sajta uradiće se, izmedju ostalog, prigodni priručnici, vodiči, flajeri, održavaće se tribine i radionice, a sve uz pomoć eminentnih predavača.

28. jun 2011, Novi Sad

JASNA VIZIJA I MODEL

Bez obzira na oblik političkog delovanja Sindikat ne sme da izgubi svoj indetitet i svoje osnovne ciljeve i metode delovanja, zaključili članovi POS poljoprivrede

Ideja o uvodjenju Sindikata u politički život zemlje je kao ideja dobra jer Sindikat treba da iskoristi sve moguće vidove delovanja koji će mu omogućiti ostvarivanje i bolju zaštitu prava članstva, pre svega u delu aktivnog učešća u postupku donošenja najznačajnijih zakona. Svakako je da bi participacija Sindikata u vlasti kao i odredjeni vid saradnje sa političkim partijama omogućio Sindikatu da imaju jači uticaj na promene u društvu jer, nije dovoljno samo promene na vreme prepoznati i njima se prilagoditi, Sindikat ima obavezu da učestvuje u stvaranju promena u društvu – zaključeno je na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 28. juna 2011. godine na kojoj se raspravljalo o saradnji i medjusobnim odnosima sa političkim partijama.

Članovi POS Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine su zaključili i da Sindikat mora biti krajnje oprezan i da ovom pitanju pridje ozbiljno uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo Sindikata sa političkim partijama kao i heterogenost političke opredeljenosti članstva. S druge strane da bi Sindikat uopšte krenuo u priču uvodjenja Sindikata u politički život, neophodno je da bude dovoljno jak i vrati poverenje članstva u Sindikat i najviše rukovodstvo. Zbog toga je neophodno nastaviti proces započetih reformi koje će doprineti jačanju Sindikata.

Zaključeno je i da saradnja sa političkim partijama može doneti dosta dobrih rezultata i prednosti za Sindikat i članstvo ali takodje može imati isto toliko negativnih posledica ukoliko se ovom pitanju suviše olako pridje. Zbog toga je neophodno da Sindikat ima jasnu viziju i opredeli jasan model delovanja i učešća sindikata u političkom životu odnosno na koji način će se ostvariti saradnja, do kog nivoa i po kojim pitanjima. Takodje, nakon usvojenog modela delovanja, neophodno je sprovesti edukaciju članstva i sindikalnih predstavnika po tom pitanju. Bez obzira na oblik političkog delovanja Sindikat ne sme da izgubi svoj indetitet i svoje osnovne ciljeve i metode delovanja koje mu garantuje Ustav, zakoni i medjunarodne konvencije.



 



27. jun 2011. godina, Novi Sad

PRIHVAĆEN PROJEKAT SSS VOJVODINE

Cilj projekta je da se zaposleni upoznaju da ne moraju trpeti torture na radnom mestu, ukazao na Konferenciji za medije predsednik dr Mijatović

U izuzetno jakoj konkurenciji, u okviru konkursa Civilno društvo, koji je raspisala Evropska unija, prihvaćen je projekat Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koji je jedini usvojen a bavi se sindikalnom zaštitom zaposlenih. Ovo je posebno istaknuto na Konferenciji za medije održanoj 27. juna 2011. godine u prostorijama Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine (Master centar Novosadskog sajma), povodom odobrenog EU projeka "Prevencija zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog" u kojem će partneri SSSV biti švedska organizacija ABF i Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine.

Povodom ovog izuzetnog uspeha novinarima su se obratiti Predrag Novikov, direktor Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine i Milorad Mijatović i Jelena Češljević, predsednik i potpredsednik SSSV. Novikov je posebno ukazao da su od 284 projekta prošla svega 43 i da će se projekat SSSV realizovati u toku devet meseci. Predsednik SSSV dr Mijatović je predočio da je prihvatanje ovog projekta poruka da je Vojvodina evropska regija i da ima kapacitete za projekte EU kao i da je cilj projekta da se zaposleni upoznaju da ne moraju trpeti torture na radnom mestu. Govoreći konkretno o samom projektu, potpredsednica SSSV Jelana Češljević je istakla da će se u okviru njegove realizacije, izmedju ostalog, organizovati tribine, radionice, konferencije za medije, izraditi vodiči i priručnici i da će se pored predstavnika sindikata uključivati i drugi društveni faktori.

22. jun 2011, Novi Sad

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI

RTV će kroz blagovremeno informisanje o svim programima i aktivnostima SORV, direktnim prenosima, reportažama i različitim emisijama i ubuduće popularizovati radnički sport

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji izmedju Saveza sport za sve Vojvodine i Radio – televizije Vojvodine, praktično se nastavlja saradnja na unapredjenju radničkog sporta jer je ova Radio difuzna ustanova Vojvodine medijski pratila i dosadašnje Sportske olimpijade radnika Vojvodine. Stavljanjem potpisa na Sporazum, zamenik generalnog direktora Radiodifuzne ustanove Vojvodine Miodrag Koprivica, predsednik Saveza sport za sve Vojvodine Milorad Perišić i predsednik Olimpijskog komiteta 10. SORV dr Milorad Mijatović praktično su se dogovorili o afirmaciji radničkog sporta kroz medijsko angažovanje Radio – televizije Vojvodine.

Kako su potpisnici Sporazuma istakli, tradicija radničkog sporta duga četiri decenije zavredjuje najširu medijsku pažnju a RTV će kroz blagovremeno informisanje o svim programima i aktivnostima Sportske olimpijade, direktnim prenosima, reportažama i različitim emisijama i ubuduće učiniti sve na popularizaciji radničkog sporta. Deseta SORV je jedinstvena manifestacija koja predstavlja najveće pokrajinsko dogadjanje namenjeno zaposlenima, sportistima amaterima iz svih kompanija, preduzeća i ustanova. Pored velikog broja radnika sportista u Bačkoj Palanci se od 7. do 10 jula očekuju i brojni gosti koji će pratiti nadmetanja najboljih koji su svoje pravo na učešću u završnoj manifestaciji izborili kroz ciklus dug četiri godine.



 



22. jun 2011, Novi Sad

ZAJEDNIČKA SEDNICA ODBORA PREDŠKOLSKIH USTANOVA

Članovi odbora, izmedju ostalog, razgovarali o dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje se odnose na delatnost predškolskog vaspitanja

Zajednička sednica Republičkog i Pokrajinskog Odbora delatnosti predškolskih ustanova održana je 22. juna 2011. godine, u Radničkom domu u Novom Sadu. Pored članova Pokrajinskog i Republičkog odbora delatnosti predškolskih ustanova, sednici su prisustvovali i Želimir Popov, pomoćnik   ministra za obrazovanje, Jovanka Bogdanov, šef Odseka za predškolsko vaspitanje u Ministarstvu prosvete, Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, Đurđica Crvenko i Zorica Karanović, predsednik i sekretar Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.

Članovi Republičkog i Pokrajinskog Odbora delatnosti predškolskih ustanova, izmedju ostalog, razgovarali su o dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje se odnose na delatnost predškolskog vaspitanja, primeni Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u vezi sa izradom pravilnika, klasifikacijom zanimanja i vrednovanja kvalifikacija zaposlenih i koeficijentima za zaposlene u predškolskim ustanovama.

22. jun 2011, Novi Sad

VEĆA PRAVA ŽENAMA

U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je razgovor za predstavnice žena iz Švedske

Za predstavnice žena iz Švedske 22. juna 2011. godine upriličen je razgovor u Savezu samostalnih sidndikata Vojvodine. Sa gošćama iz Švedske razgovarali su predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, potpredsednica SSSV i predsednica Sekcije žena SSSV Jelena Češljević a razgovoru su se priključile i predsednice Sekcije žena Novog Sada i Žablja Nevena Prebiračević i Aleksandra Miličić.

Kristinu Norman iz organizacije ABF koja vodi projekat sa ženama po pitanjima jednakosti, zdravlja i prava, Evu Ohlson, novinara zaduženu za borbu protiv nasilja i prava žena i dece i Mariu Persdoter, socijalnu radnicu i vodju projekta za Balkan, najviše su interesovala prava i položaj žena u Vojvodini. U toku razgovora gošćama iz Švedske su predočeni podaci o zaposlenosti i šta se čini da se velika nezaposlenost žena smanji. Posebno je istaknuto da se u Savezu samostalnih sindikata velika pažnja posvećuje pravima žena i da se trenutno najviše energije ulaže u jačanje sekcija žena Samostalnog sindikata na lokalnim nivoima.



 





21. jun 2011, Bačka Palanka

OBAVLJEN ŽREB ZA 10. SORV

Žrebanju su prisustvovali predstavnici svih osam zona koji daju učesnike završne smotre koja će se održati od 7. do 10. jula

Žreb za jubilarnu, desetu, Sportsku olipijadu radnika Vojvodine obavljen je u gradu domaćinu, Bačkoj Palanci, 21. juna 2011. godine. Žrebanju su prisustvovali predstavnici svih osam zona koji daju učesnike završne smotre 10. SORV koja će se održati od 7. do 10. jula.

Milorad Perišić, predsednik Upravnog odbora Saveza sport za sve, pozdravljajući prisutne na žrebanju posebno je istakao da je u četvorogodišnjem ciklusu u takmičenjima učestvovalo oko 50.000 radnika sportista a da se na završnoj manifestaciji očekuje preko tri hiljade učesnika. Milan Vještica, predsednik Pripremnog odbora 10. SORV ukazao je da su se domaćini potrudili da stvore što bolje uslove za boravak i takmičenje na Olimpijadi. Žrebanjem, kojim su odredjeni parovi i grupe u svim ekipnim sportovima i redosled nastupa kod pojedinačnih, rukovodila je komisija koju su činili Ljubomir Obradović, Petar Perović i Mladenko Djuranović dok su kuglice izvlačili Milorad Perišić, Milan Banjeglav i dr Milorad Mijatović.

15 - 19. jun 2011, Soko Banja

ODRŽANA DRUMARIJADA 2011.

U generalnom plasmanu prvo mesto su zauzeli
takmičari iz GSP "Novi Sad"

Od 15. do 19. juna 2011. godine u Soko Banji održana je "Drumarijada 2011". Domaćin i organizator ovih radničko – sportskih igara zaposlenih u saobraćajnoj delatnosti bio je Republički odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije. U ovogodišnjim susretima učešće je uzelo preko četiri stotina takmičara sa teritorije Vojvodine, Srbije, Makedonije i Federacije Bosne i Hercegovine.

Na "Drumarijadi 2011" učesnici su se takmičili u više disciplina. U generalnom plasmanu prvo mesto je zauzeo GSP "Novi Sad" koji su na prošloj Drumarijadi bili drugi.





 



16. jun 2011, Novi Sad 

ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Predsedništvo smatra da i subjektima privatizacije koji se nalaze u stečaju ili je stečaj okončan, a evidentno je da u stečajnoj masi ne postoje sredstva za povezivanje staža, da ih treba obezbediti iz budžeta Republike Srbije

U funkciji pripreme sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine zakazane za 17. juni 2011. godine, održana je sednica Predsedništva SSS Vojvodine. Predsedništvo je održano 16. juna 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, a na dnevnom redu, izmedju ostalog, je bilo donošenje Odluke o produženju Ugovora o poslovnoj saradnji sa Vojvođanskom bankom u pogledu zakupa zgrade u ul. Mike Antića br. 2. i Ugovora o korišćenju poslovnog prostora, podmirenju i raspodeli materijalnih troškova za održavanje zgrade Radničkog doma i Odluke o imenovanju predsednika SSSV kao ovlašćenog lica za potpisivanje Aneksa ugovora i Ugovora. Posle sveobuhvatne rasprave, članovi Predsedništva SSSV su usvojili odluke.

Na sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine razgovarano je i o informaciji o primeni člana 62. Statuta SSSS. Kako je na kraju diskusija predočio predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, ova tema će ponovo biti na dnevnom redu u septembru 2011. godine. Članovi Predsedništva su usvojili informacije o međunarodnoj saradnji: o održanom kampu mladih u Budimpešti od 4. do 7. maja 2011 i učešču članova sekcije mladih iz Vojvodine i o realizaciji projekta sa Sindikatom LO iz Švedske. Predsedništvo SSSV je takodje pokrenulo incijativu za izmenu i dopunu Zaključka Vlade Republike Srbije za povezivanje staža uplatom neizmirenih obaveza. Predsedništvo smatra da i subjektima privatizacije koji se nalaze u stečaju ili je stečaj okončan, a evidentno je da u stečajnoj masi ne postoje sredstva za povezivanje staža, a pri tome imaju neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, treba obezbediti sredstva iz budžeta Republike Srbije za povezivanje staža.

14. jun 2011, Novi Sad

SVE MANJE METALACA

Od početka 2011. godine zbog stečaja i tehnoloških viškova, broj metalaca u Vojvodini smanjio se za 1216 radnika, predočeno na sednici Pokrajinskog odbora metalaca

Aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora, s posebnim osvrtom na izveštaj sa sastanka radne grupe POS i Predsedništva SSMS vezano za odluke POS i razmatranje radnog teksta predloga za izmene i dopune Statuta SSMS – predlog radne grupe Pokrajinskog odbora bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu. Sednica je održana 14. juna 2011. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Razmatrajući stanje u metalskom kompleksu, predsednik PO PO SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš članovima Pokrajinskog odbora je predočio da se, od početka 2011. godine zbog stečaja i tehnoloških viškova, broj metalaca u Vojvodini smanjio za 1216 radnika. Na sednici je razmatran i predlog radne grupe PO za izmene i dopune Statuta Samostalnog sindikata metalaca Srbije. Osnovni cilj ovih izmena i dopuna je da se otklone slabosti i pravne praznine uočene u dosadašnjoj primeni Statuta kao i da se odredjene nadležnosti prenesu na niže organe SSMS – decentralizacija ovlašćenja i nadležnosti.



 



 

 

 



10 – 11. jun 2011, Kelebija

"UPRAVLJANJE STRESOM KOD ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU"

Na seminaru Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine razgovaralo se i o uzrocima i posledicama stresa, načinima prepoznavanja i fiziološkim simptomima kao i strategijama za njegovo prevladavanje

Od 10. do 11. juna 2011. godine Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine organizovao je seminar na teme: "Upravljanje stresom kod zaposlenih u zdravstvu" i "Planiranje aktivnosti Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine". Seminar je održan u vili "Majur" na Kelebiji a organizovan je za članove Pokrajinskog, Statutarnog i Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i predstavnike većih sindikalnih organizacija sa teritorije Vojvodine.

Učesnici seminara su se kroz kreativne radionice upoznali kako da upravljaju stresom. Razgovaralo se i o uzrocima i posledicama stresa, načinima prepoznavanja i fiziološkim simptomima kao i strategijama za njegovo prevladavanje. Posebna pažnja na seminaru je posvećena aktivnostima sindikata u prevenciji stresa.

Drugog dana učesnici Seminara su kroz rad u radionicama definisali najvažnije ciljeve Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2011. godinu. Sindikat će se u narednom periodu angažovati na ostvarivanju sledećih ciljeva:
-zaključivanje kolektivnih ugovora u svim ustanovama zdravstva i socijalne zaštite u AP Vojvodini do kraja 2011. godine i realizaciji prava iz Posebnog kolektivnog ugovora;
-aktivnije uključivanje mladih u rad sindikata i formiranje Sekcije mladih. Ovim aktivnostima treba da prethodi organizovanje Kampa za mlade u septembru ove godine u čijem radu bi trebalo da učestvuje 35 predstavnika iz sedam Okružnih odbora zdravstva sa područja Vojvodine;
-snažniji marketinški nastup i kvalitetnije informisanje članstva korišćenjem svih raspoloživih mogućnosti.
Na kraju seminara je dogovoreno da se krajem godine napravi analiza ostvarenja ovih ciljeva.

6. jun 2011, Novi Sad

ODRAŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

Članovi Predsedništva Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine su usvojili predloge izmena i dopuna dokumenata ovog Sindikata

Predsedništvo Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine imalo je sednicu 6. juna 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Na sednici Članovi Predsedništva su usvojili predloge izmena i dopuna dokumenata Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.



 




6. jun 2011, Novi Sad

MILJANOVIĆ PREDSEDNIK ODBORA DELATNOSTI

Za naredni mandatni period članovi Odbora delatnosti visokog obrazovanja Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine izabrali predsednika

Sednica Odbora delatnosti visokog obrazovanja Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održana je 6. juna 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Odbora delatnosti visokog obrazovanja Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine izabrali su predsednika Odbora delatnosti visokog obrazovanja i razmatrali tekuća pitanja. Za predsednika Odbora za naredni mandatni period izabran je dr Branko Miljanović sa Prirdno matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

2. jun 2011, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ REPUBLIKE SRPSKE

Domaćini kolegama iz Sindikata obrazovanja RS, bili su predsednik i sekretar SSSV dr Milorad Mijatović i Goran Milić i predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine Djurdjica Crvenko

U okviru radne posete članova Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Sindikatu zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, 2. juna 2011. godine upriličen je prijem u Svezu samostalnih sindikata Vojvodine. Domaćini kolegama iz Republike Srpske bili su predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Goran Milić i predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine Djurdjica Crvenko.

Delegaciju Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS u kojoj su bili predstavnici iz Banja Luke, Višegrada i Prijedora, predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović je upoznao sa Samostalnim sindikatom ukazujući da ima najviše članova od svih sindikata u Srbiji. Takodje je predočio negativne efekte privatizacije i loš materijalni položaj gradjana koji trpe najveću inflaciju, najmanje prosečne plate i najveću nezaposlenost u regionu. Predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine Djurdjica Crvenko je ukazala na Sporazum o saradnji izmedju dva sindikata obrazovanja potpisanog prošle godine i nastavak saradnje.

Članovi delegacije Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS u okviru radne posete Vojvodini bili su gosti u više obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija. Od 4. do 5. juna takodje će prisustvovati Sportskim susretima koji se održavaju u Subotici.



 







2. jun 2011. Novi Sad

OTVORENO PISMO
MINISTRU POLJOPRIVREDE

Haos koji danima traje na drumovima Vojvodine slika je odnosa prema ovoj najznačajnijoj grani privrede naše zemlje a posebno prvog čoveka – ministra poljoprivrede. Upozoravamo da su gubici celokupne privrede svakodnevno enormno veliki jer, barikade na drumovima onemogućuju normalan rad skoro svih, počev od transporta sirovina, gotovih proizvoda, radnika, djaka, studenata ....Blokirani su gradovi, blokirana je cela Vojvodina. Poljoprivreda koja treba da bude zamajac celokupne privrede naše zemlje zbog menjanja uredbe u polovini poslovne godine dovedena je u položaj da tera u gubitke gotovo sve delatnosti.

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine i Srbije u nekoliko pokušaja nastojao je da uspostavi saradnju sa ministrom poljoprivrede gospodinom Dušanom Petrovićem ali nije uspeo jer se na upućene dopise ministar nije obazirao. Smatramo da je čak izlišno komentarisati što je na mesto ministra postavljen čovek koji sa ovom strukom uopšte nema nikakve veze i ovim putem ponovo najoštrije osudjujemo što je do promene čelnog čoveka poljoprivrede došlo u sredini mandata za čega apsolutno nije bilo razloga. Kakav je odnos sadašnjeg ministra prema poljoprivredi govori i činjenica da umesto da ponudi jasnu dugoročnu strategiju povlači tako radikalne poteze koji, najblaže rečeno, unazadjuju ovu granu a štete svim ostalim.

Ukidanje Kancelarije za ruralni razvoj je takodje mera novog ministra za koju apsolutno nema opravdanja i koja samo nanosi štetu poljoprivredi. Umesto da kroz proizvodnju i izvoz poljopprivrede naša zemlja izadje iz krize, sa ovako "stručnim" ministrom dovedena je na ivicu kolapsa. Ljudi na postavljenim barikadama su krajnje nezadovoljni, kako oni koji su postavili te iste blokade, tako i gradjani osudjeni na višečasovna čekanja i pešačenja, vozači kamiona koji ne mogu obavljati svoj posao, vozači autobusa koji uglavnom više i ne voze....Situacija je dovedena do usijanja i traži hitno rešenje a ne bespotrebno odugovlačenje i jalove pregovore.

PREDSEDNIK SAMOSTALNOG
SINDIKATA POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE,
DUVANSKE INDUSTRIJE, VODPRIVREDE I ŠUMARSTVA VOJVODINE

dipl ing. MIODRAG BRADONJIĆ





PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0