Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA septembar 2009.


28. septembar 2009, Novi Sad

UTVRDITI KRITERIJUME

Ne mogu biti umanjena prava zaposlenog stečena u trenutku dobrovoljnog odlaska, zaključak je POS-a zaposlenih u pravosudju

Informacija o preduzetim aktivnostima sindikata u iznalaženju što povoljnijeg socijalnog programa za zaposlene u pravosudju povodom nove mreže sudova, bila je tema proširene sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine sa predsednicima sindikalnih organizacija pravosudja održane 28. septembra 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Nakon rasprave zaključeno je da se uputi hitan zahtev ministarki pravde Snežani Malović za donošenje privremene sistematizacije, u roku od 15 dana, uz učešće sindikata, da sve zakonske regulative koje treba da se donesu budu uskladjene sa Evropskom socijalnom poveljom i da se Akcioni plan odloži do donošenja sistematizacije a da se u njega ugradi klauzula da ne mogu biti umanjena prava zaposlenog stečena u trenutku dobrovoljnog odlaska. Takodje da se decidirano navedu kriterijumi za tehnološki višak a da prilikom sastavljanja spiskova uz starešine jedinica i organa učestvuju i predstavnici sindikata.






28. septembar 2009, Sombor

SAOPŠTENJE

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Sombora prilikom analize stanja u oblasti matrijalno socijalnog položaja zaposlenih, konstatovano je da je u jednom broju preduzeća nakon privatizacije došlo do pogoršanja matrijalnog i socijalnog položaja zaposlenih. Posledica ovakvog položaja nije isključivo zbog svetske ekonomske krize koja ima uticaj i na privredu Srbije, nego je i rezultat odnosa nakon privatizacije.

Naime, u nekim preduzećima kao trenutno u “ Graničaru “ iz Gakova, po okončanju postupka privatizacije postojeći problemi u oblasti proizvodnje, tehnologije, tržišta i socijalnog dijaloga se nisu promenili, naprotiv, oni su se usložili. Nekada moćno preduzeće je nakon privatizacije gotovo upropašćeno.

Ova situacija nije se uspela rešiti dijalogom, nego je kulminirala i izrazila se kroz štrajk i protest zaposlenih.

Članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Sombora ne žele da se problemi rešavaju nasilno, niti van okvira zakonskih propisa, jer bi na taj način došlo do ugrožavanja samih učesnika štrajka i protesta, imovine preduzeća i građana.

Polazeći od te činjenice Veće konstatuje da je neophodno da sve institucije sistema budu mnogo više u službi postizanja dogovora u preduzećima gde se izraženi problemi pokušavaju rešiti protestima i štrajkovima.

Stoga Savez samostalnih sindikata grada Sombora kao i drugi organi Samostalnih sindikata Pokrajine i Republike iskazuju spremnost za rešavanje konkretnih problema.


Savez samostalnih sindikata Sombor
Predsednik
Zoran Purić

25. septembar 2009, Novi Sad

ZAJEDNIČKA SEDNICA POS I GOS

Članovi Odbora razgovarali o predstojećim izborima i susretima
zaposlenih koji će se održati u Lepenskom viru

Pripreme za sprovodjenje izbora 2009. – 2010. godine i donošenju potrebnih odluka GOS i POS, predloga Odluke o izmenama i dopunama Statuta Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine i materijalno-socijalni položaj zaposlenih u uslovima delovanja svetske ekonomske krize, bili su na dnevnom redu zajedničke sednice Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva.

Sednica dva Odbora sindikata održana je 25. septembra 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sedenici je, pored predstojećih izbora, razgovarano i o susretima zaposlenih koji će se održati u Lepenskom viru. Predočene su i informacije vezane za povezivanje radnog staža i minimalnu cenu rada.






25. septembar 2009, Novi Sad 

U SUSRET IZBORIMA

Izbori u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine počinju od 1. oktobra kada kreću izborne aktivnosti i sprovodjenje izbora u sindikalnim organizacijama

Pripreme za održavanje izbora u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine za mandatni period 2010. – 2015. godina, bili su tema Radnog dogovora sa predsednicima i sekretarima Veća SSS grada Novog Sada, više opština, opština i poverenicima SSS za opštine. Sastanak je održan 25. septembra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Uvodne napomene o pripremama za izbore u SSS Vojvodine dao je predsednik dr Milorad Mijatović koji je istakao da je uputstvo za sprovodjenje izbora sačinjeno kako bi se pomoglo u pripremi izbornih dokumenata. Izbori u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine počinju od 1. oktobra kada kreću izborne aktivnosti i sprovodjenje izbora u sindikalnim organizacijama a završavaju se održavanjem Dvadesete konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine do 15. marta 2010. godine.

23. septembar 2009, Novi Sad

NEOPHODAN TEMELJNI ZAOKRET


Zakonska regulativa mora biti mnogo rigoroznija kako bi se stalo na put poslodavcima koji ne isplaćuju zarade zaposlenima i izbegavaju uplatu doprinosa socijanog osiguranja – ukazuje predsednik SSS Vojvodine


Negativne posledice krize, sve su izraženije na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, sa očekivanim negativnim tendencijama u periodu koji je neposredno pred nama (nabavka školskih udžbenika, ogreva, zimnice i poskupljenja troškova proizvodnje zbog izdataka za grejanje). Najveći teret ekonomske krize podnose najsiromašniji i niži srednji sloj stanovništva, uz istovremeno očigledno i naglo socijalno raslojavanje, što preti da dovede i do socijalnih nemira;
- Prolem je što ne postoji srategija rasta i razvoja privredne aktivnosti koja bi doprinela otvaranju novih radnih mesta i uticala na smanjenje nezaposlenosti – kategoričan je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. - Mere Vlade za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize donete su bez konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima. One predstavljaju više jednokratne interventne reakcije nego strateški pristup borbi protiv krize i uglavnom su parcijalnog karaktera, kratkoročnog dometa i nedovoljne efikasnosti, usmerene ka rešavanju pojedinačnih problema, a ne ka otklanjanju suštine uzroka nastanka problema. Iako se pojedine mere mogu oceniti pozitivno, jer su dale rezultate u pojedinim segmentima, očigledan je nedostatak mera sistemskog, strukturnog i dubinskog karaktera koje za cilj imaju izmenu modela privređivanja u pravcu jačanja proizvodnje i na tim osnovama očuvanja dostignutog nivoa zapošljavanja, kupovne moći i životnog standarda građana.

- Zbog prevelike potrošnje i upropašćene ekonomije, Srbija se sada usred ekonomske krize dodatno i još intenzivnije zadužuje. Na taj način se stvara privid makroekonomske stabilnosti, koja svakog trenutka može da se sruši, ako se ne napravi temeljni zaokret u vođenju ekonomske politike, ne krene u ozbiljnu transformaciju javnog sektora i ne počne sprovođenje strategije izvoza, koja će se bazirati na aktivnom lobiranju države za domaće preduzetnike na novim tržištima, predočava Mijatović.
- Imajući u vidu činjenicu da je sve učestalije kršenje prava zaposlenih i da je poslednjih godinu dana došlo do velikog broja nezakonitih otpuštanja radnika, neophodno je da se poveća efikasnost inspektora rada koji obezbeđuju preventivnu kontrolu svih poslodavaca, pre svega, kroz pravovremeno reagovanje na svaku prijavu povrede propisa, odnosno prava. Zakonska regulativa mora biti mnogo rigoroznija kako bi se stalo na put poslodavcima koji ne isplaćuju zarade zaposlenima, izbegavaju uplatu doprinosa socijanog osiguranja. Oštrija kontrola poreskih obveznika, pored toga što bi smanjila budžetski deficit, pozitivno bi se odrazila i na smanjenje sive ekonomije, konstatuje Mijatović






22. septembar 2009. godine, Novi Sad

PISMA NADLEŽNIMA U VOJVODINI

Zahteva se hitno održavanje sastanka na kojem bi bili prisutni predstavnici zaposlenih društvenih vodoprivrednih preduzeća sa teritorije APV, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i direktor JP „Vode Vojvodine“

U ime Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine i zaposlenih u društvenim vodoprivrednim preduzećima sa teritorije AP Vojvodine, sekretaru Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu dr Danijelu Petroviću i direktoru JP „Vode Vojvodine“ dr Atili Salvaji obratila se predsednica ovog Sindikata Jelena Češljević. Povod je što do kraja nije realizovan dogovor u vezi sa pitanjima koja se odnose na Program za zaštitne objekte a vezano za realizaciju dogovora postignutog tokom jula 2009. godine sa predstavnicima Sekreterijata IV APV i predstavnicima JP „Vode Vojvodine“.

Od nadležnih se zahteva hitno održavanje sastanka na kojem bi bili prisutni predstavnici zaposlenih društvenih vodoprivrednih preduzeća sa teritorije APV, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i direktor JP „Vode Vojvodine“. Ukazuje se da je ovo u obostranom interesu a ukoliko ne dodje do realizacije ovog sastanka organizovaće se štrajk upozorenja i protesti pred Izvršnim Većem APV i JP „Vode Vojvodine“ kako bi se zaštitili interesi zaposlenih.

22. septembar 2009, Novi Sad

OBRAĆANJE NA DVE ADRESE

Velik broj zaposlenih u zdravstvu na odredjeno vreme radi na tim radnim mestima duže od jedne a mnogi čak pet i deset godina

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine već duže vreme ukazuje na problem kadrova zaposlenih na odredjeno vreme i na teret poslodavca, te se vezano sa tim obratio sekretaru Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo dr Atili Čengeri i Pokrajinskom Zavodu za zdravstveno osiguranje Novi Sad. Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić u pismima ukazuje da ovaj Sindikat smatra da su svi zaposleni u funkciji održivosti sistema, te da je sasvim očekivano i prihvatljivo da se, ukoliko za tim kadrovima postoji realna potreba, sa njima zaključe ugovori o radu na neodredjeno vreme.

Sagledavanjem situacije na terenu došlo se do činjenice da velik broj zaposlenih na odredjeno vreme radi na tim radnim mestima duže od jedne a mnogi čak pet i deset godina. Sindikat se zalaže da se očuva svako radno mesto u zdravstvu a sasvim sigurno je da dalji prijem i novo zapošljavanje treba strogo kontrolisati.






18. septembar 2009, Novi Sad 

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Utvrdjen je predlog odluke o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

Utvrdjivanje predloga odluke o sprovodjenju i dinamici izbornih aktivnosti u samostalnim sindikatima i Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, bilo je, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Predsedništva Saveza samostalnih sindikataVojvodine. Sednica je održana 18. septembra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine razgovarali su, takodje, o uputstvu za sprovodjenje izbora u savezima samostalnih sindikata formiranih na teritoriji gradova i opština u APV. Utvrdjeni su i predlozi odluke o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora SSSV i odluke o broju i sastavu delegata Dvadesete konferencije SSSV. Posebna pažnja posvećena je materijalno – socijalnom položaju zaposlenih u uslovima delovanja svetske ekonomske krize.

18. septembar 2009, Novi Sad

KOLIKI JE VIŠAK?

Na Konferenciji za medije novinarima predočeni probleme vezani za najavljena otpuštanja viška zaposlenih u državnim organima

Predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak održala je Konferenciju za medije na kojoj je novinarima predočila probleme vezane za najavljena otpuštanja viška zaposlenih u državnim organima i javnom sektoru. Sa novinarima je na ovu temu razgovarao i Lazar Škorić, predsednik Gradskog i Južnobačkog okruga Sindikata uprave, pravosudja i društvenih organizacija. Konferencija je održana 18. septembra 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Kako je istakla Milena Čipak, Vlada Republike Srbije nema uopšte tačan podatak koliko je zaposlenih u državnim organima i u javnost svaki put izlazi sa drugom cifrom. Takodje se ne zna ni koliko je zaposlenih višak. Od nadležnog ministra Milana Markovića se traži da se oglasi po ovim pitanjima.

- Sindikat nije taj koji je zapošljavao te ljude, ali neće dozvoliti da radnici koji kvalitetno rade gube posao bez donetih elemenata za utvrdjivanje viška zaposlenih. Takodje se mora sačiniti socijalni program. Ukoliko bude bilo potrebno ovaj Sindikat će ići u generalne proteste – predočila je Milena Čipak.






18. septembar 2009, Vrbas

DANAS ŠTRAJK UPOZORENJA

Radnici fabrike šećera ad „Bačka“ u Vrbasu, danas, 18. septembra 2009. godine organizuju od 14.00 do 14.30 časova štrajk upozorenja. Odluka o organizovanju doneta je na sednici Odbora sindikalne organizacije 11. septembra 2009. godine.

Radnici šećerane traže povećanje zarada za 30 posto, poštovanje sporazuma potpisanog 9. oktobra 2008. godine, isplatu jubilarnih nagrada za 2008. i 2009. godinu i potpisivanje kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu. Takodje se zahteva da se svim zaposlenima vreme provedeno u štrajku računa i plati kao redovno radno vreme i da učesnici u štrajku ne mogu snositi nikakve posledice ako postupaju u skladu sa zakonom.

15. septembar 2009, Novi Sad

SASTANAK PREDSEDNIKA SO VODOPRIVREDE

Konstatovano je da nije do kraja realizovan dogovor u vezi sa pitanjima koja se odnose na Program za zaštitne objekte

Analiza realizacije dogovora postignutih tokom jula 2009. godine sa predstavnicima Sekreterijata Izvršnog veća APV i sa predstavnicima JP Vode Vojvodine, bila je tema sastanka predsednika sindikalnih organizacija društvenih vodoprivrednih preduzeća sa teritorije Vojvodine održanog 15. septembra 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na sastanku je konstatovano da nije do kraja realizovan dogovor u vezi sa pitanjima koja se odnose na Program za zaštitne objekte te se stoga zahteva hitno održavanje sastanka na kojem bi bili prisutni predstavnici zaposlenih društvenih vodoprivrednih preduzeća sa teritorije AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i direktor JP „Vode Vojvodine“.






15. septembar 2009, Novi Sad

RAZMATRANO VIŠE PREDLOGA ODLUKA

Članovi Pokrajinskog odbora na sednici su usvojili i odluku o sastavu i strukturi Skupštine PO SSMS

Razmatranje predloga odluke o izmenama i dopunama Pravila o organizovanju i radu Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu i dogovor o pripremi radnog teksta Odluke o formiranju organizacije SSMS za grad ili opštinu, odnosno više opština za naredni mandatni period, bili su tema sednica Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 15. septembra 2009. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma. Pored predloga ovih odluka, članovi Pokrajinskog odbora na sednici su usvojili i odluku o sastavu i strukturi Skupštine PO SSMS.

Članovi Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu razmenili su i informacije o aktuelnim problemima u preduzećima metalskog kompleksa. Konstatovano je da je situacija izuzeno teška i da je svakim danom položaj radnika u ovoj delatnosti sve lošiji.

15. septembar 2009, Novi Sad

PISMO REPUBLIČKOJ KOMISIJI

Brojne primedbe su zbog neadekvatnog smeštaja jednog broja korisnika preventivno-rekreativnih odmora sa područja Vojvodine u Soko banji

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine obratili su se Republičkoj komisiji za preventivno-rekreativne odmore sa zahtevom da se Soko banja izuzme iz narednih razmatranja ponuda za prventivno-rekreativne odmore. Naime, članovi POS imaju brojne primedbe zbog neadekvatnog smeštaja jednog broja korisnika preventivno-rekreativnih odmora sa područja Vojvodine u Soko banji. Zbog toga se traži strogo poštovanje utvrdjenih minimuma standarda pri opredeljivanju ponuda RH centara.

Takodje su članovi POS ukazali i na propuste u načinu na koji je Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije vodio ovu aktivnost. Naime, velik broj korisnika je imao pritužbu da su RH centri neblagovremeno bili izveštavani o gostima što je stvaralo dodatne probleme.






15. septembar 2009, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti se svakodnevno pogoršava, upozorava Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine ukazujući da se od decembra prošle godine zarade u ovime delatnostima nisu povećavale i pored stalnog rasta cena na malo i troškova života. Takodje se putni troškovi zaposlenima ne isplaćuju ili se samo delimično plaćaju dok se rad noću, nedeljom i državnim praznicima plaća samo 50 odsto. Izuzetno velik problem u zdravstvu je i što se zaposlenima na odredjeno vreme, a kojih nije mali broj, ne produžavaju ugovori o radu čime se praktično sprovode “otpuštanja na mala vrata”.

Na sve ovo upozorava Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine koji će se radi rešavanja problema zvanično obratiti Pokrajinskom sekreterijatu za zdravstvo i Pokrajinskom fondu za zdravstveno osiguranje. Radi zaštite interesa svog članstva ovaj Sindikat će preduzeti sve neophodne mere, počev od progovora do protesta.

PREDSEDNICA
POKRAJINSKOG ODBORA
dr DUNJA CIVRIĆ s.r.

14. septembar 2009, Novi Sad

NEMA ZNAČAJNIJEG POMAKA

Konstatovali članovi POS zdravstva i socijalne zaštite vezano za
pregovore oko posebnog kolektivnog ugovora

Aktuelna situacija u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, bila je tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 14. septembra 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da nema značajnijih pomaka u pregovorima oko posebnog kolektivnog ugovora. Očekuje se sastanak sa predstavnicima Ministarstva za zdravstvo kako bi se usaglasila sporna pitanja. Takodje je na sednici iskazano zadovoljstvo što su intenzivirane aktivnosti na utvrdjivanju reprezentativnosti u socijalnoj zaštiti.






9 – 11. septembar 2009. godina, Kovačica

SEMINAR BOFOS-a

Tema održanog skupa bila je „Kako sindikat gradi pozitivnu sliku o sebi“

Članovi POS i ROS Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama (BOFOS), članovi Nadzornog i Statutarnog odbora SS BOFOS, predstavnici mladih iz organizacija članica, predstavnici SFO Crne Gore i predstavnici Sindikata trgovine Srbije, bili su učesnici seminara za sindikalne lidere „Kako sindikat gradi pozitivnu sliku o sebi“

Indetitet i imidž BOFOS-a, po čemu je poznat i po čemu bi želeo da bude poznat, bile su inače teme za pripremu BOFOS-ove platforme za brendiranje. Seminar je održan od 9. do 11. septembra 2009. godine u Kovačici u hotelu „Relax“. Predavači edukatori su bili Rolf Weber i Alan Bruhn, stručnjaci iz sindikata KRIFA iz Danske.

10. septembar 2009. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ DANSKE

Za danske sindikalce organizovana je i poseta d.o.o „Kalzberg – Srbija“ u Čelarevu

Za predstavnike Sindikata 3F iz Danske iz grada Alborga, koji su u poseti VSSSO Zrenjanin, upriličen je prijem i razgovor 10. septembra 2009. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Danske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić i predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš.

U toku razgovora predočena su medjusobna iskustva u sindikalnom organizovanju i radu. Za goste iz Danske organizovana je i poseta fabrici piva d.o.o „Kalzberg – Srbija“ u Čelarevu gde su im domaćini bili direktorka za ljudske resurse za Jugoistočnu Evropu Nataša Stamenković i predsednik sindikalne organizacije Janko Struharik.






9. septembar 2009. godina, Novi Sad

USKLADITI ODREDBE

Odredbe Statuta SS BOFOS moraju se uskladiti sa odredbama
Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije

Predlozi izmena i dopuna Statuta SS BOFOS i odluke o izborima SS BOFOSa, bili su na dnevnom redu zajedničke sednice POS i ROS Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama (BOFOS) održane 9. septembra 2009. godine u sali za sastanke u hotelu Relax u Kovačici. Članovi POS i ROS su takodje razgovarali i o aktuelnoj situaciji kod organizacija članica.

Predsednici ROS i POS, Mara Erdelj i Vladislav Jevtović su obrazložili predloge izmena i dopuna Statuta SS BOFOS i predlog Odluke o sprovodjenju izbora u SS BOFOS. Odredbe Statuta SS BOFOS moraju se uskladiti sa odredbama Statuta SSSS. Članovi POS i ROS su, takodje, informisani da su savezne sportske igre od 7. do 11. oktobra 2009. godine.

7. septembar 2009, Sombor

TELIMA BRANILI PRODAVNICU

Radnici, njih oko 150, DP „Boreli“ iz Sombora, branili su 7. septembra 2009. godine svojim telima prodavncu ove firme u ulici Stepe Stepanovića u Somboru. Oni praktično nisu dozvolili kupcu tog lokala da udje u posed.

A ceo problem oko imovine „Borelija“, inače, traje već godinama. Radnici se pozivaju na Zakon o privatizaciji (član 20) u kome se kaže, izmedju ostalog, da se „ do donošenja odluke o okončanju restruktuiranja ne može protiv subjekta privatizacije, odnosno nad njegovom imovinom odrediti, odnosno sprovesti, prinudna izvršenja niti bilo koja mera postupaka izvršenja radi namirenja potraživanja. Odluka o restruktuiranju ima snagu izvršne isprave“.






2 – 4. septembar 2009, Rumunija

KONFERENCIJA SINDIKATA DKMT

Posebnu pažnju predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine su posvetili pitanju bezbednosti na radu

Od 2. do 4. septembra 2009. godine u Retezatu, Rumunija, održana je Konferencija Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Pored predsednika i sekretara SSSV dr Milorada Mijatovića i Miodraga Bradonjića, Konferenciji u Rumuniji prisutvovali su i predsednici granskih sindikata poljoprivrede, gradjevinarstva i komunalaca Jelena Čašljević, Boris Ivanov i Milorad Kotur i predsednici VSSSO Kikinda i Senta Ilija Drljić i Judit Klošak.

Na Konferenciji se razgovaralo o zakonima o bezbednosti i zdravlju na radu u zemljama Euroregije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa i u Evropskoj uniji. Predočena je i evropska strategija o bezbednosti i zdravlju na radu za period 2007. – 2012. godina i ciljevi sindikata u tom pravcu. Učesnici Konferencije su, takodje, analizirali aktivnosti u okviru DKMT za 2009. godinu i plan rada seminara za 2010. godinu.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0