Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA septembar 2011.



 



29. septembar – 1. oktobar 2011, Kelebija

"KAKO DA BUDEMO BOLJI SINDIKAT"

Seminar Pokrajinskog odbora metalaca organizovan je
u saradnji i uz finansijsku podršku danskog sindikata 3F

U organizaciji Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu od 29. septembra do 1. oktobra 2011. godine u Subotici - Kelebija održan je seminar na temu: "Kako da budemo bolji sindikat – efikasniji, masovniji, snažniji Sindikat". Seminar je organizovan u saradnji i uz finansijsku podršku danskog sindikata 3F a učesnici seminara su bili članovi Pokrajinskog odbora, Sekcije mladih i Sekcije žena metalaca Vojvodine.

Seminar je organizovan sa ciljem da se edukuju sindikalni aktivisti da budu nosioci promena i inicijatori brzog prilagodjavanja sindikata i njegovih akcija stvarnosti. Takodje, da se u okviru grupnog rada iznesu mišljenja o slabostima i lošim stranama našeg sindikata, ali i o prednostima i snazi kao i o unutrašnjim i spoljašnjim ograničenjima u aktivnostima. Učesnik i predavač na seminaru je bio i Mads Lund iz danskog sindikata 3F zadužen za medjunarodnu sindikalnu saradnju za Jugoistočnu Evropu a moderator Jadranka Jakšić, samostalni stručni saradnik Veća SSSV.

Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu je ocenio da je neophodno organizovanje seminara na ovu temu zbog sporosti u reformama i modernizaciji SS metalaca Srbije ali i SSSS i drigih sindikalnih centrala u Srbiji, nepostojanja kolektivnog ugovora za metalce Srbije već pet godina i sve prisutnijeg nepoštovanja i otkazivanja kolektivnih ugovora u preduzećima. Razlog održavanja seminara je i smanjenje broja članova, apatija postojećeg članstva i sindikalnog rukovodstva na svim nivoima, nezainteresovanost mladih za članstvo u sindikatu i smanjenje finansijske osnove.

29. septembar – 1. oktobar 2011, Bekeščaba

ODRŽANA KONFERENCIJA ZDRAVSTVA DKMT

U razgovorima o organizaciji javnog zdravstva u Rumuniji, Madjarskoj i Srbiji konstatovano je da je opšta situacija slična

Od 29. septembra do 1. oktobra 2011. godine u Bekeščabi, Madjarska, održana je Konferencija Euroregije sindikata zdravstva Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Tema Konferencije, u organizaciji centrale ESZT, bila je "Stanje javnog zdravstva u zemljama DKMT". Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sačinjavali su dr Milorad Mijatović, Goran Milić, dr Dunja Civrić, dr Dubravka Flego i Ištvan Hudji.

Na Konferenciji Euroregije sindikata DKMT na kojoj se razgovaralo o organizaciji javnog zdravstva u Rumuniji, Madjarskoj i Srbiji konstatovano je da je opšta situacija slična, da se smanjuju prava osiguranika, slabi kvalitet zdravstvenih usluga, zatvaraju bolnice a u isto vreme se sve više plaća za zdravstvene usluge. Učesnici Konferencije su posebno ukazali da će najavljene reforme u zdravstvu još više smanjiti prava a povećati obaveze korisnika usluga. U ime delegacije Vojvodine prezentaciju stanja u zdravstvu su imale predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić i predsednica Okružnog odbora zdravstva dr Dubravka Flego.



 





Oktobar 2011, Novi Sad

SUZBITI RAD NA CRNO

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije i Vojvodine izričito insistiraju da se striktno primenjuje granski Kolektivni ugovor

Na desetine hiljada građevinskih radnika danas u Vojvodini radi na crno što znači da imaju ličnu štetu jer nisu prijavljeni na obavezno socijalno i penziono osiguranje i nemaju ugovore o radu koji im garantuje određenu zaradu, bezbednost i druge zakonima propisane prinadležnosti. To je, u isto vreme i veliki gubitak za državu i društvo jer se gube milionski iznosi zbog neplaćanja doprinosa i poreza kao i zbog tolerisanja nelojalne konkurencije na građevinskom tržištu.

Za građevinske radnike u Srbiji danas je najvažnije da je zaključen Granski kolektivni ugovor koji od 12. marta 2011. godine ima prošireno dejstvo na sve poslodavce i radnike u Srbiji. Kolektivni ugovor građevinskim radnicima na osnovu stručnosti, složenosti posla, odgovornosti i uslova rada garantuje minimalnu cenu radne snage, visinu regresa, visinu toplog obroka i terenskog dodatka. Na taj način su i poslodavci dovedeni u približno iste uslove privređivanja, odnosno svi imaju iste obaveze prema radnicima. Naime, a to i jeste bila svrha potpisivanja i primene Granskog kolektivnog ugovora da se kroz postavljanje pravila koji će važiti za sve pruže stabilni okviri za rast građevinarstva i razvoj novih mogućnosti za zapošljavanje, suzbijanje nelojalne konkurencije i sive ekonomije, kao i smanjenje socijalnog dampinga.

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije i Vojvodine zbog toga će i dalje izričito insistirati da se striktno primenjuje granski Kolektivni ugovor kao i da nadležni inspekcijski organi suzbijaju rad na crno, kao i da se u slučajevima povreda na radu utvrđuje materijalna i krivična odgovornost poslodavca, kako stradanje radnika ne bi ostalo nekažnjeno.

27. septembar 2011, Novi Sad

NIKAD TEŽE

Ukoliko država ne donese mere koje bi omogućile povećanje uposlenosti građevinaca i oporavak građevinarstva mnoga preduzeća iz ove oblasti neće opstati, ukazano na sednici POS

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održana je 27. septembra 2011. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Pored članova Pokrajinskog odbora, sednici su prisustvovali: Duško Vuković - predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije i Dragana Platiša - sekretar Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije.

Članovi Pokrajinskog odbora su razmatrajući stanje u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine kroz "Informaciju o mogućim posledicama novog talasa svetske ekonomske krize na privredu Republike Srbije" konstatovali da je alarmantno, a položaj radnika u tom sektoru nikada nije bio teži. Kriza u domaćoj građevinskoj industriji i dalje se nastavlja i većina privrednih društava u toj oblasti suočava se sa brojnim problemima. Pre svega u pitanju su nelikvidnost, nedovoljna investiciona ulaganja, neblagovremeno izdavanje građevinskih dozvola, nemogućnost obezbeđivanja garancija za izvođenje radova u zemlji i inostranstvu, neravnopravnost domaćih izvođača radova pri učešću na tenderima, "rad na crno" i "siva ekonomija", kao i neuređenost tržišta. Veliki broj radnika ne prima zarade, na desetine hiljada primaju neredovno zarade ili su zarade ispod republičkog proseka. Avgustovska neto zarada u građevini iznosila je 34.434 dinara i bila je za oko 4.000 niža od republičkog proseka, dok su zarade u oblasti izgradnje zgrada znatno niže i iznose svega 28.654 dinara.

Eventualni novi udar svetske ekonomske krize samo bi pogoršao i onako lošu situaciju u ovom sektoru. Ukoliko država ne donese mere koje bi omogućile povećanje uposlenosti građevinaca i oporavak građevinarstva mnoga preduzeća iz ove oblasti neće opstati, konstatovano je. Zbog toga Sindikat radnika građevinarstva i IGM Vojvodine zahteva da u svim strateškim projektima koje država finansira prednost imaju domaća građevinska preduzeća koja imaju reference, zapošljavaju značajan broj prijavljenih radnika i koji imaju kolektivne ugovore, dok se pri realizaciji projekata mora u znatnoj meri koristiti domaći građevinski materijal.





27. septembar 2011, Novi Sad

OZVANIČEN POČETAK 11. SORV

Srbobran je prvi grad domaćin koji će po drugi put organizovati završnu manifestaciju radničke sportske olimpijade

Predsednik Saveza sport za sve Vojvodine Milorad Perišić, predsednik Olimpijskog komiteta SORV dr Milorad Mijatović i predsednik opštine Srbobran Branko Gajin, potpisali su Ugovor o medjusobnim pravima i obavezama, organizovanju i sprovodjenju četvorogodišnjeg ciklusa i završne manifestacije 11. Sportske olimpijade radnika Vojvodine. Ugovor je potpisan na prijemu upriličenom u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine 27. septembra 2011. godine, čime je praktično startovala 11. Sportska olimpijada radnika Vojvodine, čija će se završna manifestacija održati u Srbobranu 2015. godine.

Sva tri potpisnika Ugovora su izrazili veliko zadovoljstvo i istakla značaj ovog koraka koji je označio početak realizacije četvorogodišnjeg ciklusa. Srbobran je inače prvi grad domaćin koji će po drugi put organizovati završnu manifestaciju radničke sportske olimpijade. A da će i ova SORV biti uspešna najbolje potvrdjuje entuzijazam potpisnika i četiri decenije tradicije radničkog sporta u Vojvodini.

26. septembar 2011, Novi Sad

PET PUTA MANJE METALACA

Na Konferenciji za medije izneti konkretni podaci o stanju u metalskim firmama, posebno u preduzećima u restruktuiranju, čija je dalja sudbina krajnje neizvesna

Trenutno u Vojvodini, u metalskom kompleksu, radi svega oko 9.500 radnika, sa tendencijom smanjenja svakog meseca, a bilo ih je pre privatizacije preko 45.000. Ovo je na Konferenciji za medije, čiji je povod bila katastrofalna situacija u vojvodjanskim metalskim preduzećima, predočio predsednik Pokrajinskog odbora sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš. Konferencija je održana 26. septembra 2011. godine, u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, i tom prilikom su novinarima izneti konkretni podaci o stanju u metalskim firmama, posebno u preduzećima u restruktuiranju, čija je dalja sudbina krajnje neizvesna.

Miljuš je posebno podvukao da su radnici eksploatisani, da ne smeju da se žale, da je zaštita na radu jako loša a plate neredovne i izuzetno niske u proseku 23 do 25 hiljada dinara. Poslodavci izuzetno lako daju otkaze dok je anemija i apatija prisutna na svim nivoima sindikata. Posebno loša situacija je u Novom Sadu gde trenutno radi svega oko 1.500 radnika dok ih je nekada bilo preko 22.000. Najteže je radnicima u preduzećima u restruktuiranju kojih je u Srbiji 49 od čega je četiri u Vojvodini.

Predsednik sindikalne organizacije fabrike "Petar Drapšin", koja je trenutno u restruktuiranju, Radomir Vidarić istakao je da je ovo nekada bila firma medju deset najboljih, da bi danas imala, sa kamatama, preko jedne i po milijarde duga. Roba ove fabrike se traži ali nema se para za repromaterijal. Poseban problem su, kako je predočio Vidarić i njegov kolega Nikola Rajak iz "Majevice" Bačka Palanka, isplate nekadašnjim radnicima koje blokiraju račune. Niko ne osporava njihovo pravo, ali kako je država trenutno vlasnik preduzeća u restruktuiranju, sindikalci su mišljenja da ona mora rešiti ovaj problem. Ukoliko to ne učini, preduzeća koja su krenula put oporavka biće ponovo dovedena na ivicu opstanka.

 



 

 





26. septembar 2011. Novi Sad

MORAJU SE POTPISATI

Predsednik SSSV dr Milorad Mijatović, na skupu u Radničkom domu, ukazao da kolektivni ugovori moraju biti potpisani za sve grane uz uslov da su primenljivi i održivi

Brošura "Evidentiranje pojedinačnih kolektivnih ugovora" predstavljena je članovima Pokrajinskog i Socijalno - ekonomskog saveta grada Novog Sada, 26. septembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Predstavljanje je organizovala Unija poslodavca Srbije koja pod pokroviteljstvom SOLIDAR Suisse Swiss Labaour Assistance SLA Kancelarije u Srbiji realizuje projekat "Evidentiranje zaključenih pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavaca na području Republike Srbije u granama finansija i finansijskih usluga, ugostiteljstva i turizma, trgovine i transporta". Učesnici skupa u Radničkom domu bili su i predstavnici Saveza samostalnog sindikata Vojvodine, Unije poslodavaca, Inspekcije rada Južnobačkog okruga i švajcarske asocijacije SOLARIS - Kancelarija u Srbiji.

Predstavljanju projekta i brošure prisustvovao je i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je u svom obraćanju posebno istakao značaj socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović je ukazao na ključne stavove i ciljeve sindikata istakavši da kolektivni ugovori moraju biti potpisani za sve grane uz uslov da su primenljivi i održivi. Takodje je predočio da sindikat neće dozvoliti donošenje Zakona o platama u javnom sektoru, što se ovih dana najavljuje.

23. septembar 2011. Novi Sad

ČVRŠĆA SARADNJA SOCIJALNIH PARTNERA

Na zajedničkom sastanku predstavnika Unije poslodavaca Vojvodine i SSSV razgovaralo se o problemima nezaposlenosti kao i o potpisivanju i primeni kolektivnih ugovora

Dogovor o budućim zajedničkim aktivnostima, saradnji i zajedničkom nastupu pred predstavnicima vlasti u Vojvodini i Srbiji, bili su tema sastanka održanog u sedištu Unije poslodavaca Vojvodine 23. septembra 2011. godine sa predstavnicima SSS Vojvodine. Sastanku su ispred SSSV prisustvovali predsednik i sekretar dr Milorad Mijatović i Goran Milić, predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Miodrag Bradonjić, Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš i stručni saradnik Irena Radujko a ispred Unije poslodavaca Vojvodine predsednik Stanko Krstin, direktorica Miljana Stojšić Stojanovska i sekretar Branislav Djukić.

Na zajedničkom sastanku se razgovaralo i o problemima nezaposlenosti, sistema naplate potraživanja kao i o potpisivanju i primeni kolektivnih ugovora i socijalnom dijalogu. Dogovorene su zajedničke aktivnosti, kako bi se u što kraćem roku zakazala i održala sednica pokrajinskog SES, za koju je predloženo da na dnevnom redu bude analiza primene potpisanih kolektivnih ugovora, problemi neisplaćenih zarada zaposlenih u firmama u restruktuiranju čiji je vlasnik država i uvodjenje reda u sistem naplate potraživanja (problem likvidnosti preduzeća).





septembar 2011, Novi Sad

OBELEŽAVANJE DANA DOSTOJANSTVENOG RADA

Predstavnici SSS Vojvodine počeće promovisanje projekata potpisanim sa Delegacijom EU u Srbiji a koji finansira Evropski fond za podsticaj razvoja civilnog društva

U sklopu projekta "SPREČAVANJE ZLOSTAVLJANJA NA RADU U POSLOVNOM OKRUŽENJU KROZ SOCIJALNI DIJALOG" koji prema potpisanom ugovoru sa Delegacijom EU u Srbiji finansira Evropski fond za podsticaj razvoja civilnog društva, predvidjeno je sprovodjenje kampanje u kojoj je neophodno članstvo sindikata i širu javnost upoznati o samom projektu. Posebno je značajno zaposlene upoznati o pojmu mobinga, kako ga prepoznati i šta u slučaju mobinga treba preduzeti.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine obeležiće Dan dostojanstvenog rada, 7. oktobar, promovisanjem ovog projekata. Kako je predvidjeno, u Zmaj Jovinoj ulici ispred broja 19 će, od 13.00 do 15.00 časova tog dana, predstavnici SSSV deliti flajere i praktično početi kampanju realizacije projekta. Pored Novog Sada kampanja će početi i u Subotici, Pančevu i Staroj Pazovi.

21. septembar 2011, Novi Sad

ODRŽAN ODBOR DELATNOSTI

Članovi su informisani o PKU o izmenama i dopunama PKU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika

Sednica Odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održana je 21. septembra 2011. godine u Novom Sadu. Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i predsednica i potpredsednik Sindikata zaposlenih u obrazovanju, hnauci i kulturi Vojvodine Djurdjica Crvenko i Rade Erceg.

Na sednici su članovi Odbora upoznati sa zaključcima ROS-a od 30. avgusta 2011. godine i informisani o PKU o izmenama i dopunama PKU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. Na dnevnom redu je bila i informacija o izabranim članovima u komisijama za pripremu PKU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika i PKU za visoko obrazovanje i aktuelno stanje u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.





20. septembar 2011, Novi Sad

ALARMANTNA SITUACIJA U METALSKIM FIRMAMA

Kako su posebno istakli članovi POS metalaca, radnici su jako uplašeni za svoja radna mesta a u sindikatu, na svim nivoima organizovanja, prisutna je apatija, učmalost i bezvoljnost

Sudbina preduzeća u restruktuiranju, njih 49 u Srbiji od kojih je tri u Vojvodini, a u kojima radi oko 20 hiljada radnika, je prilično neizvesna i bez jasnih rešenja. Ovo je predočio predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu informišući o sastanku koji je Uprava metalaca organizovala 16. septembra 2011. godine sa direktorima preduzeća u restruktuiranju. Sednica POS-a održana je 20. septembra 2011. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim metalskim firmama, konstatovali su članovi Pokrajinskog odbora iznoseći situacije u svojim preduzećima. Kako je posebno istaknuto, radnici su jako uplašeni za svoja radna mesta a u sindikatu, na svim nivoima organizovanja, prisutna je apatija, učmalost i bezvoljnost. Ocenjeno je da je sporost u zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora i neprihvatanje Unije poslodavaca Srbije da potpiše već usaglašen tekst, dodatno doprinelo ovakvoj situaciji.

Članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da je pozicija sindikata u preduzećima izuzetno narušena i da ne postoji mehanizam da se rukovodstvo privoli na dijalog sa sindikatom. Takodje, da ne postoji dobra volja poslodavaca za sklapanjem novih kolektivnih ugovora u firmama gde im ističe rok. Ocenjeno je da troškovi života svakodnevno rastu a zarade se ne povećavaju godinama pa su zaposleni u znatnom broju preduzeća suočeni sa nemogućnošću da plate neophodne račune i nabave ogrev za zimu. Zbog alarmantne situacije u metalskim firmama, članovi POS su zaključili da je neophodno da se u najskorije vreme organizuje Konferencija za medije kako bi se javnosti predočili izuzetno uznemiravajući podaci.

17. septembar 2011, Titel

RAZMATRANO VIŠE TEMA

Članovi Pokrajinskog odbora su upoznati sa potpisanim Sporazumom o prijateljstvu i saradnji izmedju SONK Vojvodine i ESZT (Sindikat intelektualnih grupacija Madjarske)

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održana je 17. septembra 2011. godine u Titelu. Na sednici, članovi POS upoznati su sa zaključcima ROS-a od 30. avgusta 2011. godine i informisani o PKU o izmenama i dopunama PKU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika a takodje i o izabranim članovima u komisijama za pripremu PKU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika i PKU za visoko obrazovanje.

Na dnevnom redu sednice je bilo i donošenje predloga odluke za Pokrajinski odbor o uslovima i načinu odredjivanja delegacije sindikata za medjunarodnu saradnju. Članovi Pokrajinskog odbora su upoznati sa potpisanim Sporazumom o prijateljstvu i saradnji izmedju SONK Vojvodine i ESZT (Sindikat intelektualnih grupacija Madjarske). Takodje, razgovarano je i o toku rada radnih grupa za izradu nacrta strategije predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg obrazovanja i vaspitanja i visokog obrazovanja i o stanju na terotoriji Vojvodine o višku zaposlenih u školama.





7. septembar 2011, Novi Sad

ZAJEDNIČKA SEDNICA POS I GOS

Tradicionalni sportski susreti zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije održaće se od 22. do 25. septembra u Soko Banji

Aktivnosti POS-a i GOS-a izmedju dve sednice, bile su na dnevnom redu Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva. Zajednička sednica održana je 7. septembra 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu a članovi Gradskog i Pokrajinskog odbora su razgovarali i o informaciji sa javne rasprave na radnu verziju Zakona o štrajku.

Kako se tradicionalno sportski susreti zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije održavaju svake jeseni, posebno se razgovaralo o predstojećim, 18. po redu. Oni će se ove godine održati od 22. do 25. septembra u Soko Banji.

12. septembar 2011, Novi Sad

ODRŽAN SASTANAK PREDSEDNIKA OKRUŽNIH ODBORA

Dogovarano o daljim aktivnostima Pokrajinskog odbora
Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Sastanak predsednika okružnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije – sa teritorije Vojvodine, radi dogovora o daljim aktivnostima Pokrajinskog odbora, održan je 12. septembra 2011. godine u skladu sa dogovorom o efikasnijem radu POS-a.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić informisala je prisutne o održanoj sednici Predsedništva Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i upoznala ih sa predstojećim aktivnostima Pokrajinskog odbora utvrdjenim na seminaru održanom na Kelebiji juna 2011. godine. Predsednici okružnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije – sa teritorije Vojvodine predočili su situacije u svojim sredinama oko kolektivnih ugovora kod poslodavaca.

U Pokrajinskom odboru Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine u toku je ažuriranje podataka o broju članova Sindikata i broju zaposlenih u ustanova. Naredna sednica POS-a trebalo bi da se održi 10. oktobra 2011. godine.





6.septembar 2011. Stara Pazova

OSNOVAN SOCIJALNO EKONOMSKI SAVET

Potpisan Sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada
Socijalno ekonomskog saveta opštine Stara Pazova


U Staroj Pazovi, 6. septembra 2011. godine, Ljiljana Njagojević u ime Unije poslodavaca Vojvodine, Rade Erceg u ime Saveza Samostalnih Sindikata opštine Stara Pazova i Goran Jović u ime opštine Stara Pazova potpisali su Sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada Socijalno ekonomskog saveta opštine Stara Pazova. Tom prilikom Goran Jović je izrazio nadu da će Socijalno ekonomski savet raditi dobro s obzirom da je u njegovo osnivanje uloženo mnogo truda i pozitivne energije.

Radmila Bukumirović Katić, pomoćnica ministra rada i socijalne politike je govoreći o značaju socijalnog dijaloga apostrofirala otvaranje novih radnih mesta kao jedan od ciljeva Vlade Srbije, a Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova je naglasio da kolektivni ugovori treba da prate otvaranje svakog preduzeća i da se u preduzećima osnivaju sindikati, a poslodavci da budu članovi Unije poslodavaca. Nebojša Atanacković, predsednik unije poslodavcaca Srbije je podsetio da već deset godina Socijalno ekonomski savet postoji na republičkom nivou, da nije zadovoljan efektima njegovog rada, ali je izrazio nadu da će rad da se poboljša.

Predsednik Saveza Samostalnih Sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, ukazao je da su sindikati životno zainteresovani za postojanje ovakvog tela dok je Rade Erceg, predsednik Saveza Samostalnih Sindikata opštine Stara Pazova istakao da je potpisivanje Sporazuma nastavak započetog socijalnog dijaloga predvidjenog Strategijom održivog razvoja staraopazovačke opštine.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0