Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA mart 2008.





31. mart 2008,  Novi Sad

I METALCI U BEOGRADU

Na sednici POS-a je zaključeno da se do 15. aprila 2008. godine održe sednice opštinskih odbora metalaca

Dogovor oko učešća na protestnom mitingu - 1. maja 2008. godine, izbor člana Uprave SSMS, izveštaj Nadzornog odbora SSMS o materijalno - finansijskom poslovanju za 2007. godinu i usvajanje finansijskog plana za ovu godinu bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane  31. marta 2008. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Metalci Vojvodine bi trebalo, po utvrdjenoj kvoti, u Beogradu na mitingu 1. maja da imaju oko hiljadu učesnika. Na sednici POS-a je zaključeno da se do 15. aprila 2008. godine održe sednice opštinskih odbora metalaca gde će se precizirati broj radnika koji će ići u Beograd. Do polovine aprila bi te podatke trebalo dostaviti Pokrajinskom odboru metalaca Vojvodine.


28. mart  2008,  Pančevo

O BEZBEDNOSTI NA RADU

Situacija u pančevačkim firmama je više nego različita a samo mali broj poslodavaca poštuje zakonske odredbe

Razgovoru na temu "Primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu" održanim u Pančevu u Veću Saveza samostalnih sindikata opštine, 28. marta 2008. godine, prisustvovao je veći broj predsednika sindikalnih organizacija i pojedinaca zaduženih za zaštitu na radu u svojim preduzećima. Ispred Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine razgovore je vodio Boris Ivanov.

Cilj razgovora u Pančevu, kao i u ostalim sredinama gde su vodjeni, je da se pojedinačno  sagleda dokle se stiglo sa primenom odredaba ovog Zakona, šta je u vezi sa tim obaveza sindikata i koji problemi postoje. Za predočene probleme Boris Ivanov je predlagao moguća rešenja, medjutim, situacija u firmama je više nego različita. Dok su u manjem broju poslodavci "ozbiljno shvatili" odredbe zakona u većem delu, zaposleni su izloženi nepotrebnim rizicima.















26. mart  2008,  Ada, Bečej

PODRŽANA IDEJA O PROTESTU

Predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić prisustvovali sednicama

U Adi i Bečeju, 26. marta 2008. godine održane su proširene sednice Veća Saveza samostalnih sindikata opština. Sednicama su prisustvovali, pored članova Veća SSSO, predsednika sindikalnih organizacija i predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić.

Na sednicama je podržana ideja o organizovanju Prvomajskog protesta u Beogradu. Razgovarano je i o organizacionim pitanjima oko odlaska što većeg broja zaposlenih, penzionera i svih zainteresovanih iz ovih sredina. Dogovoreno je da se do 20. aprila 2008. godine dostavi orijentacioni broj osoba koje će 1. maja biti u Beogradu.


24. mart  2008,  Kikinda

O PRVOMAJSKOM PROTESTU

Proširenoj sednici Veća Saveza samosatalnih sindikata opštine prisustvovalo i preko pedeset predsednika sindikalnih organizacija

U Kikindi, 24. marta 2008. godine, održana je proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine. Sednici su prisustvovali, pored potpredsednika i sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragana Zarubice i Slavice Savić, potpredsednika i sekretara Veća SSS Vojvodine Jelene Češljević i Miodraga Bradonjića, članova Veća SSSO Kikinda i preko pedeset predsednika sindikalnih organizacija.

Na sednici se razgovaralo o zakazanom velikom Prvomajskom protestu u Beogradu i organizacionim pitanjima oko odlaska što većeg broja zaposlenih, penzionera i svih zainteresovanih. Svi prisutni su izrazli spremnost da 1. maja 2008. godine u Beogradu iskažu svoje nezadovoljstvo zbog izuzetno lošeg položaja sveta rada u Srbiji.











24. mart 2008,  Novi Sad

PREPOLOVLJEN BROJ METALACA

U Vojvodini je u procesu privatizacije oko deset hiljada metalaca ostalo bez posla - predočava predsednik Pokrajinskog odbora

Jedan od inicijatora velikog Prvomajskog protesta Saveza samostalnih sindikata Srbije koji se organizuje 1. maja 2008. godine u Beogradu je Samostalni sindikat metalaca Srbije. Razloga za nezadovoljstvo metalaca ima više a problem je što u sadašnjem trenutku nema naznaka da će se položaj ove grane popraviti.

-U Vojvodini je u procesu privatizacije oko deset hiljada metalaca ostalo bez posla - predočava predsednik Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš. - Od toga je oko tri hiljade njih dobrovoljno napustilo svoja preduzeća a ostali su tehnološki višak. Kada se ima u vidu da je trenutno oko 11.600 zaposlenih u metalskom kompleksu, jasno je šta je donela privatizacija. Pored toga poslodavci u privatizovanim preduzećima masovno otkazuju kolektivne ugovore a pojedini poslodavci ne poštuju kupoprodajne ugovore i obaveze iz njih.

U metalskom kompleksu Vojvodine privatizacija je završena u 92 posto preduzeća. Ostalo je da se privatizuje FKL Temerin, "Novkabel" Novi Sad i "Majevica" Bačka Palanka  putem tendera i Specijalna vozila iz Sombora koja posluju u sastavu kragujevačke "Zastave".

- Granski kolektivni ugovor  nemamo i svim sredstvima se moramo izboriti za njega - ukazuje Miljuš. - Metalci nisu zadovoljni ni odnosom Vlade i Unije poslodavaca. Socijalnog dijaloga praktično i nema. Smatramo da je Socoijalno - ekonomski savet mesto na kome bi se trebao rešavati velik broj problema. Sve su to pitanja i problemi koji se moraju što pre rešiti.


21. mart  2008,  Beograd

POTPISAN PROTOKOL

Ukupno povećanje plata za zaposlene u ustanovama kulture u 2008. godini iznosiće 10 posto

Vlada i reprezentativni sindikati zaposlenih u ustanovama kulture, 21. marta 2008. godine zaključili su Protokol kojim se povećavaju plate za zaposlene u ustanovama kulture koje se finansiraju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave. Povećanje koeficijenata za zaposlene sa visokom i višom stručnom spremom je od 0,50 do 5 posto a sa srednjom i nižom spremom do 10 posto od isplate za maj 2008. godine. Povećanje osnovice za obračun plata, počev za septembar 2008. godine je za 3 posto, a od novembra isto 3 posto.

Na ovaj način ukupno povećanje isplaćenih plata u 2008. godini iznosiće 10 posto. Jednokratna isplata od 5.000 dinara u neto iznosu za sve zaposlene ovih delatnosti isplatiće se odmah po potpisivanju Protokola.

U toku 2008. godine zaposlenima u ustanovama kulture biće ponudjeni stambeni krediti za ukupno sto stanova, pod uslovima koje utvrde ministarstva finansija i kulture u saradnji sa reprezentativnim sindikatima zaposlenih u ustanovama kulture.











21. mart 2008,  Novi Sad 

ZAŠTO PROTESTVOVATI  1. MAJA

Da se u  politički život ove naše Srbije vrate  pitanja običnog svakodnevnog života

Zar je potrebno pitati Zašto protesti Saveza samostalnih sindikata Srbije 1. maja  - ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. - Pa zato da se u  politički život ove naše Srbije vrate  pitanja običnog svakodnevnog života: Kako doći do većih plata, većih penzija, bržeg zapošljavanja? Kako pobediti siromaštvo, ući u evropske integracije, kako Srbija da postane evropska socijalna država? Ako političari neće da daju odgovore na ova pitanja onda mi iz Sindikata, zajedno sa gradjanima, penzionerima i mladima na ulicama u protestima ih na to moramo naterati. Neće život u Srbiji stati, ali on već  zaostaje. I kako vreme bude više prolazilo taj zaostatak će biti sve veći i teže nadoknadiv.

Nesporno je da je, u ovom izuzetno kompleksnom trenutku u kome se nalazi Srbija i  pred nama u Sindikatu  sem brige i velika  odgovornost. Naši stavovi i zahtevu su stoga jasni :  da se što pre reši politička nestabilnost i da nova Vlada nastavi sa donošenjem reformskih zakona i aktivnostima na poboljšanju opšteg privrednog ambijenta, kao osnovnog uslova za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta i na tim osnovama poboljšanje životnog standarda stanovništva.

VIDIMO SE SVI PRVOG MAJA U BEOGRADU - poruka je predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


20. mart 2008,  Novi Sad 

KAKO SE NAJBOLJE ORGANIZOVATI

Članovi Predsedništva Samostalnog sindikata poljoprivrede  razgovarali su o aktivnostima koje slede

Dogovor u vezi sprovodjenja Odluke Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine povodom održavanja protesta "Sindikalni protesti 1. maj 2008. godine",  bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane 20. marta 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi Predsedništva Samostalnog sindikata poljoprivrede su razgovarali o aktivnostima koje slede i tehnici, kako bi što veći broj zaposlenih iz ovih delatnosti bio 1. maja u Beogradu na velikom sindikalnom protestu.

Na sednici je razgovarano i o toku aktivnosti na zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora za poljoprivredu, prehrambenu, duvansku industriju i vodoprivredu Srbije.











20. mart 2008,  Novi Sad 

PODACI ZA UZBUNU

Krajem februara cena pšenice dostigla istorijski maksimum od 414 dolara za tonu a novo poskupljenje cene derivata će učvrstiti Srbiju na prvom mestu po ceni goriva medju zemljama u tranziciji

Poslednjih nekoliko meseci ekonomski pokazatelji se dnevno menjaju i ono što je juče bio aktuelan podatak, već jutros nije. Cene ovdašnjih primarnih poljoprivrednih proizvoda su medju najnižim u regionu, ali su, istovremeno, gotovi prehrambeni proizvodi skuplji od sličnih u regionu. Trenutno ne postoje nikakve naznake da će potrošači u Srbiji ubuduće moći da se hrane jeftinije, već naprotiv. Malo će tu pomoći bojkoti kupovine robe jer se mora jesti i živeti.

U Srbiji je krajem februara cena pšenice dostigla istorijski maksimum od 414 dolara za tonu, čak za oko 3% premašila cenu na čikaškoj berzi. Uredba o zabrani izvoza pšenice, koju je Vlada Rebulike Srbije donela krajem leta, a nedavno je ponovo produžila, nije postigla svoj  cilj – jer je umesto pšenice izvoženo brašno, a hleb je od tada poskupeo nekoliko puta. Većina proizvodjača hrane tvrdi da su najavljena poskupljenja posledica rasta cena energenata, a dalja povećanja cena energenata tek predstoje.

Električna energija je poskupela 1.marta 2008. godine u proseku za 7,6%, a zbog promene novog tarifnog sistema konkretan procenat povećanja cena zavisi od kategorije kupaca. Prema najavi nadležnih iz Agencije za energetiku i Elektroprivrede Srbije, domaćinstva će u proseku za potrošenu struku morati da izdvoje 3,6% više novca po kilovat-času nego do sada. Istovremeno su, medjutim, povećane i cene električne energije za industriju i to u proseku za oko 12 %. Nesporno je da će cena električne energije  za privredu biti tržišno realnija od dosadašnje, ali je izvesno da će ovaj dodatni trošak industrija u narednom periodu prebaciti na cene svojih proizvoda i na taj način u mesecima koji slede indirektno uticati na rast cena na malo.

Novo poskupljenje cene derivata će učvrstiti Srbiju na prvom mestu po ceni goriva medju zemljama u tranziciji. Naime, sa cenom od 1,18 evra po litru Srbija ne samo da je rekorder medju zemljama u tranziciji, nego je trenutno prestigla i mnoge razvijene evropske zemlje ( u Luksemburgu se litar benzina može kupiti za 1,17 evra, u Španiji za 1,11 evra, u Grčkoj za 1,09 evra). Iz tako visoke maloprodajne cene benzina, oko 53% prihoda ubira država, što je najviše u okruženju. (Hrvatska i Slovenija su tokom prošle godine iskoristile priliku da uticaj skokovitog rasta cena naftnih derivata na svetskom tržištu ublaže upravo smanjenjem akcize: Hrvatska za oko 15 %, a Slovenija za oko 11%) Eventualno smanjenja akcize na  gorivo za oko 10% u Srbiji značilo bi i manje prihode republičkog budžeta u 2008 . za oko 7 milijardi dinara. (Zbog trenutne političke situacije gotovo je sigurno da će ova mera i ubuduće izostati).

Krajem februara je poskupela i putarina za domaća vozila u proseku za 18% , pa je veoma verovatno da će u cenu robe koja se prevozi šleperima biti ukalkulisani i novonastali troškovi. Ni cene gasa ne posustaju. Ekonomski analitičari upozoravaju (a i ministar poljoprivrede ) da će najavljeno poskupljenje gasa – glavne komponente za proizvodnju mineralnih đubriva, usloviti dalji rast cena poljoprivrednih proizvoda i znatno povećati troškove proizvodnje hrane.


20. mart 2008,  Novi Sad 

POLITIKA U SVIM PORAMA

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veće nezadovoljstvo gradjana a značajan broj njih govori da se njihova socijalna situacija pogoršava

Ono u čemu se slažu ne samo svi ozbiljni ekonomski analitičari, već i većina gradjana,  je da je Srbija danas, pre svega, dezorijentisana zemlja. Pala je Vlada, raspuštena je Skupština, a privreda tone. Ekonomska osnova zemlje, ionako slabašna, izložena je sve većim udarima i problemima. Pšenica je najskuplja u Evropi, benzin je medju najskupljima, finansijska kriza je sve veća: ono što je pre samo nekoliko meseci izgledalo kao daleka i vrlo hipotetička pretnja – ostvarljiva samo u najgorem snu, sada postaje sasvim realna mogućnost  - predočava predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Svi  smo duboko svesni da je politička stabilnost apsolutno najvažniji element poslovnog okruženja. Takodje, nesporno je da partije vladajuće koalicije, u ovom trenutku, imaju različite interese kada je reč o privrednoj stabilnosti u periodu  pre izbora. Jedni, koji nameravaju da sastave novu vladu nisu preterano zainteresovani za privredne posledice političke nestabilnosti, čak im odgovara pogoršanje privredne situacije, sve dok oni ne mogu za to biti okrivljeni.  

Dalje pogoršanje privrednih prilika ne odgovara drugim partijama, jer one moraju da se zalažu za nastavak reformi i sve veće privredno povezivanje sa Evropskom unijom. Neko će pri tome pomisliti i reči da je to nastavak politike koja je dovela do privredne i političke nestabilnosti, a pri tome se može  dodati i  odgovornost za  nezaposlenost i sve veće socijalne razlike. Predočavam još jednu činjenicu. Siromaštvo u Srbiji  se prema zvaničnim podacima smanjuje, ali nezadovoljstvo stanovništva raste. Prema najnovijim statističkim podacima siromaštvo u Srbiji je u poslednjih pet godina prepolovljeno. U 2002. godini, 14% ili oko milion stanovnika Srbije je bilo siromašno, a u 2007. godini 6,6% ili oko 490 000 ljudi. Nasuprot tome, istraživanja javnog mnjenja pokazuju sve veće nezadovoljstvo gradjana i značajan broj njih govori da se njihova socijalna situacija pogoršava.

To je socio-psihološka slika Srbije danas, ukazuje predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.- Smatram da je to tako, izmedju ostalog i  zbog neizvesnosti i nestabilnosti puta kojim Srbija hoće  da ide. Sigurno je da ta nesigurnost utiče da mnogi gradjani objektivno sve bolju situaciju u svojoj sredini, doživljavaju drugačije – kao stagnaciju, što nadalje stvara sve veće nezadovoljstvo. Mnogi analitičari upozoravaju da bi upravo to socijalno nezadovoljstvo moglo da odigra ključnu ulogu na predstojećim izborima i da donese prevagu jednoj od postojećih opcija. Sasvim je izvesno da socijalna pitanja na ovim izborima neće imati baš marginalan značaj.

Nakon predsedničkih izbora imali smo samo nekoliko dana normalnog ekonomskog života i perspektivu, a onda je sve počelo da se ruši. Strani investitori išćekuju kakva će biti ekonomska opcija razvoja nove vlade, uz realnu mogućnost  da mereći politički rizik počnu da traže druge destinacije za svoj kapital, upozorava dr Mijatović.











19. mart 2008,  Novi Sad 

ORGANIZOVANO U PROTEST

Predsedništvo SSSV će koordinirati aktivnosti veća Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, više opština i  opština na teritoriji AP Vojvodine u pripremi i organizovanom učešću sindikalnog članstva

Funkciju Odbora za organizovanje protesta za Vojvodinu obavljaće Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Ovo je zaključeno na sednici Veća SSS Vojvodine održanoj 19. marta 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu na kojoj je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. Takodje je zaključeno da će Predsedništvo SSSV koordinirati aktivnosti veća Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, više opština i  opština na teritoriji AP Vojvodine u pripremi i organizovanom učešću sindikalnog članstva u protestu 1. maja u Beogradu i organizovati obilazak veća SSS opština, više opština i grada radi konkretnih dogovora oko organizacije učešća u protestima.

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predočeni su osnovni makroekonomski pokazatelji materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih  u AP Vojvodini početkom 2008. godine. U Uvodnom izlaganju, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović posebno je podvukao da pretnja zahuktavanja inflacije u Srbiji postaje sve ozbiljnija. Stope rasta cena na malo povećane su početkom ove godine, u odnosu na kraj 2007. godine. Nakon rasta od 10,1 posto u decembru, usledilo je mesečno povećanje od 0,9 posto u januaru i 0,7 posto u februaru. Prvi dani marta doneli su nova poskupljenja energenata i osnovnih životnih namirnica, što bi moglo ozbiljno ugroziti i onako uzdrmanu cenovnu stabilnost.

Članovi Veća SSS Vojvodine na održanoj sednici usvojili su izveštaj o radu Predsedništva SSSV izmedju dve sednice Veća SSSV,  orijentacioni plan rada Predsedništva i Veća SSSV za 2008. godinu, godišnji izveštaj o materijalno - finansijskom poslovanju SSSV za 2007. godinu i  plan prihoda i rashoda SSSV za 2008. godinu.


19. mart 2008,  Novi Sad 

PREDSEDNIK O PRVOMAJSKOM PROTESTU

Cilj našeg protesta je da se skrene pažnja, kako javnosti, tako i političkoj eliti, da je sindikat snaga koja se više neće miriti sa sve težim položajem članova, ističe predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović

Razlozi za okupljanjem Prvog maja u Beogradu su  dobro poznati: opšte nezadovoljstvo niskim zaradama, sve niže penzije i sve veći broj nezaposlenih. Uzrok je nepostojanje kolektivnih ugovora, kako Nacionalnog tako i granskih, drastično redukovanje prava zaposlenih, nizak nivo socijalnog dijaloga i marginalizacija uloge sindikata. Cilj našeg protesta je da se skrene pažnja, kako javnosti, tako i političkoj eliti, da je sindikat snaga koja se više neće miriti sa sve težim položajem članova, nezaposlenih i penzionera i da je odlučan da u svojim zahtevima istraje. Protest  nije usmeren protiv Vlade, jer ima dilema da li u ovom „političkom vakumu“ kada nema Vlade, treba organizovati proteste.

Cilj je, ponavljam, da sindikat pokaže svoju snagu, a ona je u masovnosti i solidarnosti, i da zauzme položaj ravnopravnog i respektabilnog socijalnog partnera i to, ne samo jednoj, već svakoj Vladi i svim poslodavcima. Na to nas obavezuje tradicija duga 110 godina, ali i činjenica da je vreme da postanemo prepoznatljivi po aktivnostima koje ćemo finansirati iz članarine, a koje će doprineti boljem životu članova sindikata i građana Srbije. Uveravam vas da će to doprineti rastu ugleda ne samo sindikata, već i svakog našeg člana i aktiviste i time, jačanju pregovaračke pozicije naših timova pred Vladom, starom i novom, poslodavačkim udruženjima i pojedinim poslodavcima, podvalači predsednik Orbović.

Imanentno je pravo svakog pojedinog sindikata da protestuje zbog ispunjenja specifičnih zahteva, a naša se solidarnost i jedinstvo ogleda u podršci, kakvu smo i do sada davali, njihovim zahtevima. Ali, razlozi nagomilanog nezadovoljstva i razlozi za planirani protest su zajednički i stoga očekujem da ćemo pokazati jedinstvo i snagu, masovnim odzivom i prisustvom u Beogradu, 1. maja 2008. godine u 12 časova.











13. mart 2008. godine, Bačka Palanka

NEOPHODAN PRVOMAJSKI PROTEST

Dugogodišnja je tradicija, svuda u svetu, da se Prvomajskim okupljanjem ukaže na položaj sveta rada, pa neka to postane i naša praksa - istaknuto na sednici VSSSO Bačka Palanka

Prioritetan zadatak Saveza i svih sindikalnih aktivista i članova u narednom periodu je maksimalno angažovanje na realizaciji Odluke Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije  o organizovanju prvomajskog protesta - istakao je predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović na proširenoj sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Bačka Palanka održanoj 13. marta 2008. godine. Pored članova Veća, sednici su, na poziv predsednika opštinskog Veća Gorana Milića, prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, predsednik i sekretar Veća SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, kao i predsednici sindikalnih organizacija.

Najavljeni prvomajski protest neophodan, problemi se u Srbiji ne rešavaju dogovorima, pregovorima između socijalnih partnera i kroz institucije sistema i zato moramo masovnim okupljanjem 1. maja 2008. godine u Beogradu pokazati svoju snagu, izraziti nezadovoljstvo i zahtevati promene. Uostalom, dugogodišnja je tradicija, svuda u svetu, da se Prvomajskim okupljanjem ukaže na položaj sveta rada, pa neka to postane i naša praksa - rekao je  na sednici u Bačkoj Palanci Miodrag Bradonjić, sekretar Veća SSS Vojvodine.


13. mart 2008,  Novi Sad 

RASTU TROŠKOVI ŽIVOTA

Na sednici Predsedništva SSSV predočeno da su troškovi života u januaru porasli za 0,8 posto u odnosu na prethodni mesec

Osnovni makroekonomski pokazatelji materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih  u AP Vojvodini predočeni su na sednici Predseništva SSS Vojvodine održanoj 13. marta 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Izmedju ostalog, ukazano je da su troškovi života u Republici Srbiji u januaru ove godine u odnosu na prethodni mesec u proseku viši za 0,8 posto. Cene na malo u istom periodu su više za 0,9 posto, s tim što su cene roba više za 1,2 posto a usluga za 0,3 posto.

Prosečna bruto zarada za januar u  Vojvodini je 39.365 dinara a neto 28.234 dinara. Najveće  neto zarade imali su zaposleni u proizvodnji duvanskih proizvoda (73.181 dinar) i komunalnim organizacijama i organizacijama na bazi učlanjenja (70.545 dnara). Najniže su u proizvodnji preciznih i optičkih instrumenata (6.086 dinara) i odevnih predmeta i krzna (11.397 dinara). Najveća neto zarada po zaposlenom ostvarena je u Beočinu (45.489 dinara) a najniža u Plandištu (17.510 dinara).

Protest Saveza samostalnih sindikata Srbije - Prvi maj 2008. godine, razmatran je sa ciljem da se što veći broj  ljudi 1. maja okupi u Beogradu. U narednih mesec i po dana na svim nivoima Saveza samostalnih sindikata Srbije ovo će biti najvažniji zadatak.

Na sednici Predsedništva  utvrdjeni su  predlozi izveštaja o radu Predsedništva SSSV izmedju dve sednice Veća SSSV, orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSV za 2008. godinu, godišnjeg izveštaja o materijalno - finansijskom poslovanju SSSV za 2007. godinu i plana prihoda i rashoda SSSV za 2008. godinu.











13. mart 2008, Novi Sad

NAJAVLJENA PROTESTNA VOŽNJA

Zaključeno na sednici Pokrajinskog odbora  Samostalnog Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine

U  ponedeljak, 17. marta 2008. godine, organizovaće se protesna vožnja autobusima kroz Novi Sad, od 11.00 do 13.00 časova. Protest se organizuje kao podrška naporima svih prevoznika da i dalje koriste usluge Medjumesne autobuske stanice. Takodje i kao podrška zahtevima radnika ATP „Vojvodina“ za isplatu zarada koje nisu isplaćene od septembra 2007. godine.

Ovo je zaključeno na sednici Pokrajinskog odbora  Samostalnog Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održanoj 13. marta 2008. godine u Novom Sadu. Nakon protesne vožnje zaključci Samostalnog Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine uručiće se Skupštini i Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve grada Novog Sada, Izvršnom veću i Sekreterijatu za saobraćaj IV APV i Ministarstvu za infrastrukturu. Ovaj Sindikat predočava da će koristiti sve metode sindikalne borbe kako bi se zaštitili interesi radnika i njihovo pravo na rad.


12. mart 2008, Novi Sad

KONSTITUTIVNA SEDNICA 10. SORV

Za predsednika Olimpijskog komiteta jubilarne Sportske olimpijade radnika Vojvodine izabran dr Milorad Mijatović a podpredsednika Miodrag Bradonjić

Deseta, jubilarna, Sportska olimpijada radnika Vojvodine održaće se 2011. godine  u Bačkoj Palanci a  pripreme za takmičenja i završnu manifestaciju su uveliko otpočele. U Novom Sadu, 12. marta 2008. godine, održana je konstitutivna sednica Olimpijskog komiteta 10. Sportske olimpijade radnika Vojvodine. Olimpijski komitet, za sada (ostala su dva upražnjena mesta za članove iz drugih sindikata) broji dvadeset članova.  Za predsednika je izabran dr Milorad Mijatović, podpredsednika Miodrag Bradonjić a sekretara Slavko Perković. Sednici su prisustvovali i predstavnici grada domaćina Desete SORV na čelu sa gradonačelnikom Draganom Bozalom.

Na drugoj sednici Olimpijskog komiteta, koja je održana nakon konstitutivne, razmatran je i usvojen Poslovnik o radu Olimpijskog komiteta 10. SORV i Program rada Olompijskog komiteta 10. SORV za ovu godinu. Takodje su usvojena grafička rešenja desete Olimpijade i u načelu opšte i posebne propozicije.

Članovi Olimpijskog komiteta imenovali su i članove Izvršnog odbora i Sportskog odbora. Od dva predložena kandidata, za komesara za takmičenje, izabran je Ljuba Obradović iz Subotice.











11. mart  2008,  Novi Sad

NEPOŠTOVANJE POTPISANOG PROTOKOLA

Predsednik  Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine održala Konferenciju za medije

Problemi vezani za nepoštovanje potpisanog Protokola o zaradama zaposlenih u državnim organima, upravi, pravosudju i društvenim organizacijama od strane Vlade Republike Srbije i nepoštovanje  dogovorenog termina, 15. februar 2008. godine, za  potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora, bili tema Konferencije za medije održane 11. marta 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Sa novinarima  o ove dve izuzetno važne teme razgovarala je predsednik  Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak. Ona je izrazila sumnju da će taj Protokol moći da se ispoštuje. Naime, od aprila bi koeficijenti trebalo da se koriguju uredbom ili izmenama Zakona o platama, što je praktično u sadašnjoj političkoj situaciji nemoguće.

Takodje je predočeno da postoji mogućnost da ovaj sindikat odmrzne štrajk. Republički odbor će doneti konačnu odluku šta i kako dalje.   


11. mart  2008,  Novi Sad

NEDOSTAJE SAMO POTPIS

Članovi POS-a su zaključili da se nastavi sa socijalnim dijalogom i pokuša da se pre potpisivanja u Poseban kolektivni ugovor ugradi topli obrok i regres

Izveštaj o radu Pokrajinskog odbora za 2007. godinu i izveštaj o toku pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe i lokalnu samoupravu bili su, izmedju ostalog, tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine,  održane 11. marta 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak, predočila je, kao šef pregovaračkog tima,  da su pregovori za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i lokalnu samouppravu dovedeni do potpisivanja. Sekreterijat za zakonodavstvo je dao informaciju da se poseban kolektivni ugovor može potpisati bez obzira što je pala Vlada.

Članovi POS-a su zaključili da se nastavi sa socijalnim dijalogom i pokuša da se pre potpisivanja u PKU ugradi topli obrok i regres. Izveštaj o radu Pokrajinskog odbora za 2007. godinu usvojen je jednoglasno.











10. mart 2008,  Novi Sad

PROTIV DISKRIMINACIJE SINDIKATA

Predsednik Pokrajinskog odbora dr Dunja Civrić obratila se Nacionalnoj asocijaciji zaposlenih u hitnoj medicinskoj pomoći

U ime oko 22 300  članova Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine,  predsednik Pokrajinskog odbora dr Dunja Civrić obratila se Nacionalnoj asocijaciji zaposlenih u hitnoj medicinskoj pomoći sa željom da  se u narednom periodu u organizovanju skupova  izbegnu  propusti u favorizovanju članstva u pojedinom  sindikatu. Naime članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine informisali su   o Simpozijumu iz oblasti reanimacija i trauma, koji je održan  29. februara 2008. godine u Zrenjaninu, a čiji je jedan od organizatora bila i Nacionalna asocijalcija zaposlenih u HMP.

Iz plakata za organizovanje ovog simpozijuma vidi se da su suorganizatori Novi sindikat zdravstva Srbije i Novi sindikat zdravstva Vojvodine. Za njihove članove kotizaciija je bila niža za više od 55%. Pri tome je posebno važno što je simpozijum  donosio poene Komora. Na ovaj način direktno se favorizuje članstvo u jednom sindikatu i diskriminišu drugi sindikati,  tim pre što Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i  Vojvodine, kao najbrojniji i reprezentativni sindikat, do sada nikada nije konsultovan da li želi da se uključi u  organizaciju bilo kog seminara ili simpozijuma, ukazuje ovaj Sindikat.


10. mart 2008,  Novi Sad

PREVISOKA ČLANARINA

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine smatra da  naknada za članarinu Lekarske komore Srbije treba da bude manja

U pismu upućnom lekarskim komorama Srbije i Vojvodine, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine dr Dunja Civrić obaveštava da se ovom Sindikatu  obraćaju brojni  članovi – lekari, zbog visine naknade za članarinu Lekarske komore Srbije. Članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine smatraju da je, u ovom trenutku, naknada za članarinu visoka.

Imajući u vidu činjenicu da je Odluku o visini naknade za članarinu za 2007. godinu donela Skupština Lekarske komore Srbije, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine predlaže da isti organ prilikom donošenja Odluke o visini naknade za članarinu za 2008. godinu uzme u obzir  i mišljenje svojih članova  (a ne samo predstavnika - delegata u Skupštini Lekarske komore Srbije). Ovaj Sindikat smatra da je neophodno da se smanji iznos članarine na 0,5 % neto mesečne zarade ili utvrdi naknada za članarinu u nominalnom iznosu, čime bi se u potpunosti ispoštovala medjugeneracijska lekarska solidarnost.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine  spreman je da organizuje i pisano izjašnjavanje svojih članova - lekara i na taj način potvrdi osnovanost svoje inicijative.











7. mart 2008,  Novi Sad

POVREDA SVAKIH 27 MINUTA

Prezentovana i nova kampanja Sindikata gradjevinarstva i IGM pod geslom "Stop radu na crno"

Bezbednošću i zdravlju na radu trenutno se naviše bavi upravo sindikat - predočeno je na Konferenciji za novinare održanoj 7. marta 2008. godine, u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Na Konferenciji za medije, na kojoj je razgovarano o dve izuzetno važne teme: "STANJU BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU U GRADJEVINARSTVU"  i "RADU NA "CRNO" U GRADJEVINARSTVU", novinarima su se obratili  predsednici Sindikata gradjevinarstva i IGM Srbije i Vojvodine Duško Vuković i Boris Ivanov.

Predsednik Sindikata gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala Vojvodine Boris Ivanov izneo je podatak da se u Srbiji svakih 27 minuta povredi jedan radnik. Na žalost, smrtne posledice povreda na radu su izuzetno česte. U ovoj godini je zabeleženo čak 12 takvih slučajeva, a gradjevinarstvo je jedna od najopasnijih delatnosti.

-Rad na crno obuhvata po zvaničnim podacima oko trećinu zaposlenih u gradjevinsrstvu medjutim, čak polovina je takvih radnika u stvarnosti - istakao je predsednik Sindikata gradjevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković. - Smatramo da je katastrofalna situacija kada su u pitanju povrede i smrtni ishodi, direktno povezana sa tom činjenicom.

Predsednici Pokrajinskog i Republičkog Sindikata gradjevinarstva prezentovali su novinarima i novu kampanju ovog Sindikata pod geslom "Stop radu na crno" čija je promocija upravo i održana u Novom Sadu.


5. mart 2008, Novi Sad

POKAZATI SNAGU I JEDINSTVO

Članovi Pokrajinskog odbora jednoglasno su prihvatili informaciju o Sindikalnom protestu koji će se održati l. maja 2008. godine u Beogradu

U sredu, 5. marta 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu održana je sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Na dnevnom redu, izmedju ostalog,  razmatrani su izveštaji medjuopštinskih odbora sindikata o situaciji u preduzećima koja su sindikalno organizovana u okviru Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, informacija povodom "Sindikalnih protesta 2008" i informacija o aktivnostima u okviru Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Nakon rasprave članovi Pokrajinskog odbora jednoglasno su prihvatili informaciju o Sindikalnom protestu koji će se održati l. maja 2008. godine u Beogradu. Zaključeno je  da će svaki član sindikata  kroz proteste pokazati snagu, masovnost i jedinstvo sindikata.

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, nakon rasprave, jednoglasno je doneo odluku da se ispred Pokrajinskog odbora za predsednika Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije predloži Ljubiša Nestorović.











6. mart  2008, Novi Sad

UMESTO OSMOMARTOVSKE ČESTITKE

Osnivanjem Sekcije žena SSSV, na konstitutivnoj sednici 30. januara 2008.godine, Savez samostalnih sindikata Vojvodine se uključio u  borbu  za osnaživanje položaja žena u sindikatu, kao i povezivanje u međunarodne tokove i organizacije ženske mreže.

Sekcija žena, kao oblik delovanja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, svoje aktivnosti usmerava na unapredjenju ekonomskih i socijalnih interesa i prava žena,  sprečavanju diskriminacije žena u svim sferama života, podizanju svesti o nejednakom položaju žena i muškaraca i jačanju uticaja sindikata na život i rad žena u AP Vojvodini.   

Takodje, jedan od prioriteta aktivnosti je inicijativa za dopunu Zakona o radu, sa jasnim definisanjem diskriminacije, kao i uvodjenjem zaštitnih  i kaznenih mera, zatim, zaštiti porodilja u toku odsustva sa posla i po povrataku na radno mesto i donosenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

                                                         


4. mart 2008,  Bečej

OBAVEZNO ULAGATI U PROIZVODNJU

Predstavnici sindikata "PIK Bečej" Poljoprivreda A.D. predočavaju neminovnost izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Reprezentativni sindikati "PIK Bečej" Poljoprivreda A.D. Bečej, Samostalni i "Nezavisnost", obratili su se potpredsedniku Izvšnog veća APV dr Lodi Gaboru, kako bi sprečili cepanje velikih zemljišnih kompleksa koji su godinama obezbedjivali intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Predstavnici sindikata upozoravaju na opasnost gubitka velikog broja radnih mesta i predlažu da se velikim agrosistemima, koji su decenijama ulagali u državno poljoprivredno zemljište, infrastrukturu, farme, preradne kapacitete, obezbedi pravo prečeg zakupca. Takodje da se zbog velikih mahinacija oko licitacija, cena zakupa odredjuje na državnom nivou i da se zakupac obaveže zadržavanjem odredjenog broja zaposlenih, kao i ulaganjem u proizvodnju kako bi se sačuvala postojeća i otvorila nova radna mesta. Sindikalci predlažu i da zakup traje najmanje deset godina.

Reprezentativni sindikati "PIK Bečej" Poljoprivreda A.D. predočavaju neminovnost izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i traže da se posao na izmeni ubrza. Takodje smatraju da Zakon ne može ući u skupštinsku proceduru dok se o njegovim odredbama ne izjasne i socijalni partneri na Socijalno - ekonomskom savetu.











29. februar, 2008. godina, Novi Sad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U primeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu dešavaju se razne nepravilnosti, doprineo je svakodnevnom podizanju tenzija pa čak i sukobima izmedju zaposlenih u preduzećima primarne poljoprivredne proizvodnje i zainteresovanih za uzimanje državne zemlje u zakup. Na ove posledice javnost i nadležne, upozorava Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

Očigledna  je neminovnost  izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.   Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine traži da se posao na izmeni Zakona ubrza. Takodje,  da Zakon ne može ući u skupštinsku proceduru dok se o njegovim odredbama ne izjasne i socijalni parteri.   

                                                                PREDSEDNIK POS POLJOPRIVREDE
Jelena Češljević


27. februar 2008,  Novi Sad

KODEKS ĆE SE MENJATI

Članovi Pokrajinskog odbora su izrazili  zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja prihvatilo primedbe Sindikata

Poslovni kodeks za zaposlene u zdravstvu bio je, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 27. februara 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Članovi Pokrajinskog odbora su izrazili  zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja prihvatilo primedbe Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti  i što će doći do izmena Kodeksa. Takodje će se o njemu, nakon pisma pokrajinskog sekretara za zdravstvo i socijalnu politiku doc. dr Miloša Lučića upućenog zdravstvenim ustanovama, izjasniti i sindikalne organizacije.

Članovi Pokrajinskog odbora su zauzeli stav da Sindikat mora učestvovati u dogovorima i izradi Zakona o platama i da učestvovanje u tom poslu ne znači odustajanje od posebnog kolektivnog ugovora. Njegova izrada i donošenje se smatra  prioritetnim a Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj politici aktivno učestvuje u pregovorima.











22. februar 2008, Novi Sad

FINANSIJSKO TRŽIŠTE

Predavač na seminaru je bila direktor sektora pripreme za prodaju Akcijskog fonda Jasmina Dragutinović

U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine, 22. februara 2008. godine održan je jednodnevni seminar na temu "Finansijsko tržište".

Na seminaru  održanom u Radničkom domu u Novom Sadu, predavač je bila direktor sektora pripreme za prodaju Akcijskog fonda Jasmina Dragutinović.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0