Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - MAJ

31. maj  2007, Novi Sad

RASPISAN KONKURS ZA NAREDNU OLIMPIJADU

Deseta, jubilarna,  Sportska olimpijada radnika Vojvodine
trebalo bi da se održi u julu 2011 godine

Konkurs za izbor grada domaćina jubilarne 10. Sportske olimpijade radnika Vojvodine je raspisan a pravo da učestvuju na njemu imaju lokalne samouprave gradova-opština, privredni subjekti i sportski savezi i udruženja sa teritorije AP Vojvodine koji poseduju fizičke i materijalne uslove za realizaciju celokupnog programa 10. SORV. Konkurs je otvoren 30 dana, do 9. juna 2007. godine.

Deseta SORV bi trebalo da se održi u julu 2011. godine. Izbor grada domaćina, na osnovu prispelih prijava  u Savezu za rekreativni sport Vojvodine, izvršiće Olimpijski komitet 9. SORV, dvadeset i pet dana od dana zaključenja konkursa.

Konkurs za Desetu SORV raspisan je uoči održavanja Devete Sportska olimpijada radnika Vojvodine  koja je u  Adi od 4. do 8. jula 2007. godine. Ova sportska manifestacija, koja traje neprekidno već 36 godina, od posebnog je interesa za Vojvodinu i celu Srbiju jer u četvorogodišnjem ciklusu učestvuje više desetina hiljada radnika sportista.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

29. maj  2007,  Novi Sad

OSNIVA SE ŠTRAJKAČKI FOND SSS SRBIJE

Fond će biti strogo namenski a sredstva će se isključivo koristiti u skladu sa odlukama upravnog odbora tog fonda

Za četvrtak, 31. maj 2007. godine, zakazana je sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na dnevnom redu, izmedju ostalog, nalazi se i odluka o osnivanju Štrajkačkog fonda SSS Srbije.

- Svi ozbiljni sindikati u svetu imaju štrajkačke i fondove solidarnosti - objašnjava predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. - Raduje me što je i Savez samostalnih sindikata Srbije dao predlog da se osnuje takav fond. Formiraće se tako što će se pet odsto sredstava Saveza odvajati u Štajkački fond. Fond će biti strogo namenski a sredstva će se isključivo koristiti u skladu sa odlukama upravnog odbora tog fonda.

- Iskustva iz razvijenih sindikata zapada govore da se vremenom u ovakvim fondovima formiraju značajna sredstva koja se potom investiraju. Jačina sindikata upravo se ogleda u jačini njegove finansijske moći. Jedino finansijski stabilan sindikat može dugoročno da bude nezavisan - zaključuje dr Milorad Mijatović.


25. maj  2007,  Novi Sad

TRAŽE RAZGOVOR SA MINISTROM

Predstavinici Samostalnog sindikata poljoprivrede žele da predoče niz pitanja od izuzetne važnosti za agrar

Nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije i izbora ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića, predstavnici Samostalnog sindikata poljoprivrede zatražiće razgovor sa željom da novom ministru predstave rad i zalaganja ovog sindikata.

- Želimo pre svega da ragovaramo o Strategiji razvoja poljoprivrede koju je prethodna Vlada donela i to još pre skoro godinu dana u jeku godišnjih odmora - predočava predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević. - Nezadovoljni smo što u izradi ovako važnog dokumenta nije učestvovala struka i nauka ove države i što se u njemu nije izjasnila Skupština. Smatramo da se neki delovi Strategije moraju menjati. Pre svega mislimo na deo koji se odnosi na zadrugarstvo, ulogu agrosistema a posebno da se tačno utvrde preioriteti u agraru koji bi se i podsticali.

- Otvorili bi i pitanja izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o denacionalizaciji. Takodje bi ministra informisali šta se dogadja u privatizovanim preduzećima kada je u pitanju proizvodnja i zaposleni - kaže na kraju Jelena Češljević.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku


23. maj 2007, Novi Sad

SARADNJA INSPEKCIJE I SINDIKATA

Na sednici POS zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine je ukazano na sve veći broj različitih slučajeva šikaniranja i pritisaka na zdravstvene radnike

Saradnja Inspekcije rada sa sindikatima i poslodavcima bila je tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 23. maja 2007. godine u Novom Sadu. Načelnik Inspekcije rada za Južno-Bački upravni okrug Ljuljana Stojšić predočila je članovima Pokrajinskog odbora nadležnost i način rada Inspekcije posebno naglašavajući specifičnosti problema u zdravstvu zbog preplitanja nadležnosti različitih službi.

Na sednici je ukazano na sve veći broj slučajeva šikaniranja i pritisaka na zdravstvene radnike. Konstatovano je i da je povećan broj otkaza ugovora o radu lekarima. Dogovoreno je da ubuduće Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti više saradjuje sa Inspekcijom rada.

Članovi Pokrajinskog odbora su izrazili nezadovoljstvo i zbog smanjenja prava pacijenata i ograničenja prava lekara da preporuči način lečenja. Naime, preporuke Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, koje nemaju podloge u zakonima koji se odnose na oblast zdravstva, dovele su do formiranja konzilijarnih komisija u zdravstvenim ustanovama koje praktično treba da sprovedu restrikcije prava pacijenata.

Takodje, konstatovano je da je Protokol zaključen 13. marta 2007. godine izmedju Vlade i reprezentativnih sindikata u zdravstvenoj delatnosti počeo da se primenjuje na području Vojvodine, odnosno da je isplata zarada u skladu sa njim.

Pokrajinski odbor Sindikatra zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiiti Vojvodine uputiće inicijativu učesnicima u pregovorima, oko zaključivanja granskog kolektivnog ugovora, da se oni ubrzaju. U protivnom, na jesen se mogu očekivati ponovni protesti zdravstvenih radnika.


22. maj  2007,  Novi Sad

SAVETOVANJE SINDIKATA OBRAZOVANJA

Pokrajinski odbor organizovao savetovanje koje je okupilo
izuzetno velik broj zainteresovanih

Savetovanje  organizovano za predsednike sindikalnih organizacija osnovnih i srednjih škola Vojvodine i članove Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine  održano je u utorak, 22. maja 2007. godine u  Radničkom domu u Novom Sadu.

Na savetovanju, koje je okupilo izuzetno velik broj zainteresovanih,   su razmatrane tri teme: "Sistem finansiranja obrazovanja u AP Vojvodini" i "Realizacija Projekta obnove, rekonstrukcije i popravke osnovnih i srednjih škola u APV od 2002. do 2006. godine", za koje je uvodničar bio Jožef Kabok, pomoćnik pokrajinskog sekretara za ekonomsko - finansijske poslove i  "Model finansiranja plata u osnovnom i srednjem obrazovanju u APV sa Predlogom izmena Pravilnika u slučaju prelaska u izvorno finansiranje isplata plata iz budžeta APV" za koju je uvodno izlaganje podneo Milovan Mrkovački, savetnik u Sekreterijatu za obrazovanje i kulturu.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku


17 - 20. maj  2007,  Slovenija

POSETA SINDIKATU POLJOPRIVREDE

Delegacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bila je u radnoj poseti Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije Slovenije KŽI

Od 17. do 20. maja 2007. godine delegacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bila je u radnoj poseti Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije Slovenije KŽI. Delegaciju su sačinjavli predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Vojvodine Jelena Češljević, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Miodrag Bradonjić, predsednik Gradskog i Opštinskog odbora Subotice i Novog Sada Branka Popović i Jelena Nimčević.

Cilj posete je bio razmena iskustava dvaju sindikata posebno u rešavanju problema zaposlenih u preduzećima koja prestaju da rade.  Uticaj globalizacije je, takodje,  bila tema zajedničkih razgovora sindikalaca Slovenije i Vojvodine s obzirom na činjenicu da se u Sloveniji gase i preduzeća koja dobro posluju.

Delegecija Samostalnog sindikata poljoprivrede iz Vojvodine prisustvovala je u okviru svoje posete i sportskim susretima radnika poljoprivrede Slovenije.


21. maj  2007, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ GRČKE

U Veću SSS Vojvodine primljena delegacija Sindikata srednjih škola Grčke na čelu sa predsednikom Georgasom Dimitrisom

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine mr Jovo Gavrić bili su 21. maja 2007. godine domaćini delegacije Sindikata srednjih škola Grčke na čelu sa predsednikom Georgasom Dimitrisom.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine kome je prisustvovao i predsednik Sindikata  obrazovanja Srbije Branislav Pavlović sa sindikalcima iz Grčke razmenjena su iskustva vezana za sistem obrazovanja i rad sindikata.  U toku  boravka u Novom Sadu za goste iz Grčke predvidjena je i poseta srednoj školi "Svetozar Miletić", Matici srpskoj, Biblioteci Matice srpske i "Studentskom centru" - Novi Sad.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku


17 - 19. maj  2007, Moneasa

KONFERENCIJA EUROREGIJE DKMT

Osmočlana delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine prisustvovala je Konferenciji Sindikata Euroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa

U Rumuniji, u Moneasi, od 17. do 19. maja 2007. godine održana je Konferencija Sindikata Euroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata županija iz Rumunije i Madjarske i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Osmočlana delegacija SSS Vojvodine, na čelu sa predsednikom dr Miloradom Mijatovićem, sa kolegama iz Rumunije i Madjarske na Konferenciji je razmenila mišljenja o socijalno - ekonomskoj situaciji u svojim sredinama.

           
U razgovorima na Konferenciji Euroregije sindikata DKMT posebno su istaknute teškoće koje su, kroz period tranzicije, prolazile sve tri zemlje a što je rezultiralo velikim brojem nezaposlenih. Takodje se razgovaralo o migraciji radne snage izmedju sve tri države i mogućnosti da "granice budu otvorene".


16. maj  2007,  Novi Sad

EDUKOVATI SINDIKALCE

Neophodna veća profesionalizacija rada sindikalnih predstavnika, konstatovano na zajedničkoj sednici POS i ROS poljoprivrede.

Upitnici koje su dostavili predsednici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije razmatrani su na  zajedničkoj sednici  Republičkog i Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata održanoj 16. maja 2007. godine u Novom Sadu. Podatake za Pokrajinu prezentovala je predsednik Samostalnog sindikata ove grane za Vojvodinu Jelena Češljević a za Srbiju sekretar Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Dragan Zarubica.

Cilj upitnika je, pre svega, da se utvrde pravci daljeg delovanja kada je u pitanju reforma sindikata, način rada, prevazilaženje problema u informisanju, edukacija sindikalnih predstavnika. Na sednici je konstatovano da postoje problemi sa poslodavcima u jednom broju firmi kada je u pitanju rad sindikata  te da je veća profesionalizacija rada sindikalnih predstavnika  najbolje rešenje. Kako je oko tri četvrtine novih predsednika sindikalnih organizacija konstatovano je da se njihova edukacija sprovede organizovanjem seminara i radionica u kojima bi se praktično obučavali za sindikalni rad.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



16. maj  2007,  Novi Sad

POSETA POLJOPRIVREDNOM SAJMU

Na štandu PIK Bečej predstavnike sindikata primio
generalni direktor Dragan Satarić

Članovi Pokrajinskog i Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi, posetili su 16. maja 2007. godine Poljoprivredni sajam u Novom Sadu , jednu od najvećih smotri agrara u Evropi. Kako je preko 2.000 izlagača učesnika ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma iz više od 60 zemalja, sindikalci iz svih struka vezanih za agrarnu proizvodnju mogli su na jednom mestu da se upoznaju sa najnovijim dostignućima.

Predsednici ROS i POS zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Zoran Malenović i Jelena Češljević sa saradnicima, posebno su posetili štand PIK Bečej gde ih je primio generalni direktor Dragan Satarić. Predstavnici sindikata poljoprivrede, tom prilikom su čestitali gospodinu Satariću i svim zaposlenima na upravo dobijenom priznanju - "Najbolji u agrobiznisu" u oblasti primarne proizvodnje.


15. maj 2007, Novi Sad

UČEŠĆE PREMA MOGUĆNOSTIMA

Svi učesnici protesta trebali su da učestvuju pod istim uslovima - predočeno na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu

Analizirajući protest samostalnih sindikata metalaca i poljoprivrede koji je održan 30. aprila 2007. godine u Beogradu, članovi Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca za Vojvodinu, na sednici održanoj 15. maja u Novom Sadu, ocenili su da je PO u potpunosti ispoštovao odluku Uprave SSMS i prema svojim mogućnostima učestvovao na protestu.

Pokrajinski odbor izražava svoje nezadovoljstvo prema Upravi SSMS što pre donošenja odluke nije precizno definisala cilj protesta i ukupne troškove njegove organizacije kao i da su svi učesnici protesta trebali da učestvuju pod jednakim uslovima. Takodje, zamereno je što se nisu utvrdile dalje aktivnosti nakon protesta.

Na sednici Pokrajinskog odbora iznete su brojne primedbe na organizaciju samog protesta. Zamereno je, izmedju ostalog, što propagandni materijal nije na vreme dostavljen svim opštinskim odborima. Pokrajinski odbor uputio je inicijativu Upravi SSMS da u skladu sa pravilnikom o štrajkačkom fondu SSMS svim učesnicima protesta, koji dostave odgovarajuću dokumentaciju, nadoknadi troškove učešća na protestu kao i da za sve naredne, troškove snosi organ koji donese odluku o protestu.

Članovi PO PO SSMS za Vojvodinu doneli su, takodje, odluku o pokretanju inicijative za pregovaranje oko zaključivanja granskog kolektivnog ugovora za teritoriju Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



11. maj 2007, Novi Sad

UTVRDJENE NEPRAVILNOSTI

Na zahtev sindikata Inspekcija rada obavila kontrolu u preduzeću kožne galanterije "Standard" AD iz Novog Sada

Predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Vojvodine Radojko Jovanović uputio je Inspekciji rada Južnobačkog okruga u ime zaposlenih i predstavnika sindikalne organizacije, zahtev za kontrolu sprovodjenja primene Zakona o radu i Ugovora o radu u preduzeću kožne galanterije "Standard" AD iz Novog Sada. Izmedju ostalog u zahtevu se ukazivalo da je isplaćivanje zarada neredovno i da se zaposlenima ne dostavlja obračun i razlog neisplaćivanja primanja za odredjeni mesec.

Nakon ovog zahteva, Inspekcija rada je obavila kontrolu i ustanovila da su navodi predsednika Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Vojvodine tačni. Zbog povrede Zakona o radu Inspekcija rada će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.


10. maj 2007, Novi Sad

OKRUGLI STO O UNAPREDJENJU RADA

Razmenjena mišljenja koja bi doprinela boljem i efikasnijem radu Saveza samostalnih sindikata na nivou lokalne samouprave

Okrugli sto na temu "Analiza stanja i mogući pravci unapredjenja rada Saveza samostalnih sindikata na nivou lokalne samouprave" održan je u četvrtak, 10. maja 2007. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Okruglom stolu prisustvovali su sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i šumarstvu Srbije Zoran Malenović, predsednici pokrajinskih sindikata, SSS grada i opština, poverenici za opštine.

U radu Okruglog stola takodje su učestvovali predsednik, generalni i izvršni sekretar Zveze Svobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič, Milan Utroša i Pavle Vrhovec koji su predočili iskustva ovog sindikata u organizovanosti i ključnim pitanjima sindikalnog delovanja.

Na Okruglom stolu prezentovani su trenutni problemi u funkcionisanju opštinskih veća sindikata i predlagani mogući načini njihovog prevazilaženja. Date su mnoge ocene, procene i predlozi koji bi doprineli poboljšanju kadrovskog potencijala, racionalizaciji, jačanju finansijske moći, uspostavljanju kvalitetnog socijalnog dijaloga i uticaja sindikata.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



10. maj 2007, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ SLOVENIJE

U radnoj poseti Savezu samostalnih sindikata Vojvodine borave predsednik, generalni i izvršni sekretar Zveze Svobodnih sindikata Slovenije

Predsednika, generalnog i izvršnog sekretara Zveze Svobodnih sindikata Slovenije Dušana Semoliča, Milana Utrošu i Pavla Vrhoveca primio je 10. aprila 2007. godine predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali i sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i šumarstvu Srbije Zoran Malenović.

Sindikalci iz Slovenije gosti su Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. U okviru svoje radne posete gosti iz Slovenije su učestvovali u radu Okruglog stola organizovanog u Novom Sadu kome su prisustvovali predsednici granskih i opštinskih sindikata iz Vojvodine. Takodje, delegacija Zveze Svobodnih sindikata Slovenije na najvišem nivou, posetiće Veća Saveza samostalnih sindikata opština Subotica i Kikinda i livnicu Kikinda u kojoj je većinski vlasnik "Cimos" iz Slovenije.




9. maj  2007, Novi Sad

OLIMPIJADA MOŽE DA POČNE

Dva meseca pred početak završne manifestacije IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine sve je spremno u Adi, gradu domaćinu

Povodom Devete Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Kongresnom centru "Master" Novodsadskog sajma, 9. maja 2007. godine održana je svečana najava ovog velikog dogadjanja kome su prisustvovali ugledni privrednici, političari, predstavnici sindikata, sportski i kulturni radnici, sredstva informisanja. Deveta SORV  održaće se u Adi od 4. do 8. jula 2007. godine. Ova sportska manifestacija, koja traje neprekidno već 36 godina u četvorogodišnjem ciklusu okupila je oko 60 hiljada radnika sportista od kojih je oko 2.500  izborilo pravo za učešće na završnoj manifestaciji u Adi.

Predsednik Olimpijskog komiteta IX SORV i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović predočio je  potpunu spremnost svih koji učestvuju u organizaciji  Sportske olimpijade radnika. Na svečanoj najavi velike manifestaciji prisutnima su se obratili i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine prof dr Djordje Bašić i pomoćnik sekretara Pokrajinskog sektererijata za sport i omladinu Aleksandra Babić ukazujući  da ovakva vrsta manifestacije podrazumeva punu podršku.

U ime grada domaćina govorio je predsednik Skupštine opštine Ada i ujedno predsednik Pripremnog odbora IX SORV Ferenc Irmenji koji je potvrdio da je sve spremno za početak Olimpijade radnika. Skupu u Kongresnom centru "Master" obratio se i predsednik Upravnog odbora Saveza za rekreativni sport Vojvodine Milorad Perišić naglašavajući da je glavna ideja svih osam do sada održanih Olimpijada da se što veći broj radnika uključi u organizovane sportsko-rekreativne aktivnosti u preduzećima i ustanovama širom Vojvodine.      


ZOOM - klik na sliku













ZOOM - klik na sliku



8. maj 2007, Novi Sad

PRIVATIZACIJA SMANJILA BROJ ZAPOSLENIH

Proces privatizacije nije bio praćen adekvatnim programima za rešavanje pitanja položaja zaposlenih koji su u postupku privatizacije ostali bez posla, rečeno na sednici POS poljoprivrede

U proteklih pet i po godina sprovođenja privatizacije ovaj proces je pokazao sve negativne i bolne posledice koje tranzicija nosi, ali i one koje su se, uz stvarno funkcionisanje socijalnog dijaloga i boljom zakonodavnom regulativom, mogle izbeći ili ublažiti: nezbrinuti viškovi zaposlenih, "sumnjivi" i nelikvidni  kupci, dugotrajni postupci raskida kupoprodajnih ugovora, neinvestiranje u preduzeća, rasprodaja imovine i prekidanje kontinuiteta proizvodnje, predočila je na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 8. maja 2007. godine u Novom Sadu predsednik ovog Sindikata Jelena Češljević.

- Na osnovu sprovedenih analiza i obraćanja članstva možemo zaključiti da je postupak privatizacije u jednom broju preduzeća doneo pozitivne rezultate u smislu pokretanja proizvodnje i povećenja produktivnosti. Međutim u velikom broju preduzeća nisu se ostvarila očekivanja da će doći do  priliva svežeg  kapitala, uvođenja  novih  tehnologija i investicija, otvaranja novih radnih mesta i isplate  zarada od kojih se može živeti. Nažalost u nekim preduzećima privatizacija je postala sama sebi cilj,    da se izvrši promena svojine i da se od toga u državnom budžetu  ostvari prihod - ukazala je Jelena Češljević. - Moram još jednom da istaknem da je upravo nefunkcionisanje socijalnog dijaloga imalo za posledicu ovako drastične posledice tranzicije i privatizacije koje su se pre svega odrazile na smanjenje prava zaposlenih i povećanje stope nezaposlenosti.

Proces privatizacije se po svojoj prirodi neizostavno odražava na smanjenje broja zaposlenih. Međutim, naša ocena je da on nije bio praćen adekvatnim programima za rešavanje pitanja položaja zaposlenih koja su u postupku privatizacije ostala bez posla, jer dosadašnje strategije za smanjenje siromaštva, razvoj malih i srednjih preduzeća nisu dale očekivane rezultate koji bi uticali na bitnije smanjenje stope nezaposlenosti. Na osnovu analize prispelih upitnika broj zaposlenih u privatizovanim preduzećima se u proseku smanjio za oko 37%, a u nekim većim preduzećima spao je na 1/3 u odnosu na broj zaposlenih pre prodaje. Mora se, međutim, istaći da bi posledice privatizacije bile još bolnije po zaposlene da sindikat nije ostvario aktivno učešće u samom procesu, ukazivao na propuste, zahtevao kontolu privatizacije i izmene Zakona - veli Jelena Češljević.


3 - 5. maj 2007, Bečej

RAZMENA ISKUSTAVA DVA SINDIKATA

Dogovoren je nastavak saradnje za 2008. godinu izmedju Samostalnog sindikata poljoprivrede i Švedske sindikalne organizacije - Odeljenje u Hilteu

Prvi seminar od četiri, koliko je Ugovorom o saradnji sa Švedskom sindikalnom organizacijom - Odeljenje u Hilteu dogovoreno za članove organa Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine održan je od 3. do 5. maja 2007. godine na "Fantastu" u blizini Bečeja. Na seminaru su razmatrana pitanja prava na organizovanje sindikata kako u Srbiji tako i u Švedskoj, zakonska regulativa u obe zemlje, organizovanost - teritorijalnog i granskog funkcionisanja i rukovodjenja organizacijom, Statut i programska načela sindikata. Posebno su razmenjena iskustva dvaju sindikata odnosno predočene najznačajnije aktivnosti sindikata iz Švedske i Srbije.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević predstavila je učesnicima seminara rad i zalaganja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Samostalnog sindikata na čijem je čelu. Ispred Švedskog sindikata u radu seminara učestvovali su Bjorn Malmkvist koordinator u lokalnom centru ABF sindikata u Hilteu i Mikael Johanson predsednik industrijskih sindikata MEFA na lokalnom nivou.

Na kraju dvodnevnog seminara dogovoren je nastavak saradnje za 2008. godinu izmedju Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine i Švedske sindikalne organizacije - Odeljenje u Hilteu.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku



9. maj 2007, Novi Sad

SVEČANA NAJAVA IX SORV

U Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma najaviće se najveće sportsko-rekreativno dogadjanje u Vojvodini i Srbiji

Deveta Sportska olimpijada radnika Vojvodine koja predstavlja jedinstvenu manifestaciju radnika u svetu sporta, održaće se u Adi od 4. do 8. jula 2007. godine. Ova sportska manifestacija, koja traje neprekidno već 36 godina, od posebnog je interesa za Vojvodinu i celu Srbiju jer u četvorogodišnjem ciklusu učestvuje oko 60 hiljada radnika sportista od kojih je oko 2.500 izborilo pravo za učešće na završnoj manifestaciji u 16 sportskih grana u 32 discipline.

Deveta SORV tako predstavlja najznačajnije i najveće Pokrajinsko i Republičko sportsko-rekreativno dogadjanje namenjeno zaposlenima, sportskim amaterima, zaljubljenicima sporta i rekreacije. Organizator je Savez za rekreativni sport Vojvodine uz grad domaćin Ada i pomoć Samostalnog sindikata Vojvodine dok je pokrovitelj ove velike manifestacije radnika Vojvodine Izvršno veće AP Vojvodine.

Povodom Devete Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Kongresnom centru "Master" Novodsadskog sajma, 9. maja 2007. godine održaće se svečana najava ovog velikog dogadjaja. Tom prilikom očekuje se prisustvo uglednih privrednika, političara, predstavnika sindikata, sportskih i kulturnih radnika.


7. maj 2007. godina, Novi Sad

DVA MESECA DO REALIZACIJE


Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti tek sada dobijaju povećanje zarada dogovoreno još u martu 2007. godine

Nakon upornog insistiranja Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Vlada RS je napokon donela uredbu kojom se povećavaju plate zaposlenima. Time je ispoštovan Protokol o rastu zarada u 2007. godini odnosno zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti praktično su tek sada dobili povećanje plata.

- Na žalost opet je bio neophodan pritisak na Vladu Srbije da bi se realizovalo dogovoreno - predočava predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić. - Jer, Protokol o povećanju zarada je prihvaćen i potpisan još 13. marta 2007. godine a do njegove realizacije došlo je tek nakon dva meseca. Time se takozvana tehnička Vlada RS pokazala vrlo inertnom u sprovodjenju sopstvenih odluka.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku






30. april 2007, Beograd

PRVI MAJ OBELEŽEN VELIKIM PROTESTOM

Svoje nezadovoljstvo izrazilo više hiljada članova Samostalnog sindikata poljoprivrede i metalaca

Više hiljada članova Samostalnog sindikata poljoprivrede i metalaca okupljenih na velikom protestu 30. aprila 2007. godine u Beogradu izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radništva u Srbiji, sve većih socijalnih razlika, nepostojanja pravog socijalnog dijaloga izmedju socijalnih partnera, zbog nepostojanja opšteg i granskog kolektivnog ugovora, nepoštovanja kolektivnih ugovora u preduzećima, malih i neredovnih zarada, nepoštovanja osnovnih sindikalnih prava i onemogućavanja sindikalnog organizovanja i delovanja u privatizovanim preduzećima.

Učesnici protesta, koji su na ovaj način obeležili 1. maj, medjunarodni praznik rada i radnika, izmedju ostalog, od nadležnih su tražili društvo u kome će se poštovati gradjanska, radnička i sindikalna prava, pravi socijalni dijalog, potpisivanje opšteg i granskog kolektivnog ugovora, smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje rada na crno, transparentnost daljeg procesa privatizacije uz zbrinjavanje onih koji će ostati bez posla.

Ispred Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumartvu Vojvodine, učesnicima protesta se obratila predsednica Jelena Češljević koja je predočila da dolazak članova Sindikata poljoprivrede i metalaca Srbije ima za cilj da se posle mnogo godina javnim okupljanjem članova sindikata obeleži Prvi maj.

- Javnost u Srbiji mora da zna da su kreatori Zakona o poljoprivrednom zemljištu strateški interes države Srbije zamenili za interes odredjenih subjekata i tako, na vešt način, stvorili preduslove da se vredna imovina agrosistema u procesu privatizacije može kupiti za male pare a zaposlni oterati na ulicu. Da li su to zaslužili oni koji su svih ovih godina iscrpljivani socijalnom ulogom proizvodili jeftinu hranu i čuvali socijalni mir - istakla je Jelena Češčjević. - Urazumite se, shvatite da je Vaš zakon napravio hiljadu životnih problema i nepravdi gradjanima ali i strateškim državnim interesima. Njegova dosadašnja primena sa brojnim problemima, kontravezama i sukobima traži hitnu izmenu pojedinih odrebi. A mi u Sindikatu tražimo da definitivno argumentima u socijalnom dijalogu razgovaramo.


30. april 2007, Beograd

NEZADOVOLJNI I ZAPOSLENI U POLJOPRIVREDI


Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu svoje nezadovoljstvo materijalnim i socijalnim položajem radništva u Srbiji izraziće i zaposleni u poljoprivredi

Nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radništva u Srbiji, sve većih socijalnih razlika, nepostojanja pravog socijalnog dijaloga izmedju socijalnih partnera - Vlada - Unija poslodavaca - Sindikat i nerešenog statusa 35000 radnika koji su tokom privatizacije preduzeća iz agrokompleksa ostali bez posla, samo su deo onoga što muči zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi. Takodje, nezadovoljni su i zbog nepostojanja opšteg i granskog kolektivnog ugovora, nepoštovanja kolektivnih ugovora u preduzećima, malih i neredovnih zarada, nepoštovanja osnovnih sindikalnih prava i onemogućavanja sindikalnog organizovanja i delovanja u privatizovanim preduzećima.

Zbog svega toga, Republički odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije na sednici održanoj 23 aprila 2007. godine u Beogradu a kojoj su prisustvovali i predsednici svih opštinskih odbora, doneo je odluku o organizovanju protestne šetnje povodom Prvog maja - medjunarodnog praznika rada. Okupljanje članova Samostalnog sindikata i protest se organizuje 30. aprila 2007. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Zaposleni u ovim delatnostima traže društvo u kome će se poštovati gradjanska, radnička i sindikalna prava, pravi socijalni dijalog, stvaranje mogućnosti za potpisivanje opšteg i granskog kolektivnog ugovora. Takodje, traže smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje rada na crno, izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i transparentnost daljeg procesa privatizacije uz zbrinjavanje onih koji će ostati bez posla.


ZOOM - klik na sliku




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

 

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0