Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA Jul 2010.






23. jul 2010, Novi Sad

DONETE ODLUKE O IZBORIMA U SINDIKATU ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI VOJVODINE

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održanoj 23. jula 2010. godine u Novom Sadu, između ostalog, donete su odluke o izborima na Pokrajinskom nivou i to:

  • Odluka o održavanju izbora u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za naredni mandatni period i
  • Odluka o formiranju i sedištima gradskog, okružnih i odbora za više opština na području Vojvodine za naredni mandatni period.

Izbori u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine sprovode se za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama, na teritoriji okruga-grada, odbora za više opština i Pokrajine u sledećim rokovima:

  • Izbori i konstituisanje organa u sindikalnim organizacijama do 15. novembra 2010. godine
  • Izbor i konstituisanje organa Sindikata za okrug-grad, više opština do 30. januara 2011. godine
  • Izbor i konstituisanje organa u Pokrajini do kraja februara 2011. godine.

Izbornu Skupštinu čini 101 delegat a Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine u narednom petogodišnjem mandatu čini 31 član.

7. jul 2010, Novi Sad

PROTIV RASPRODAJE PREDUZEĆA

Milorad Kotur, na konferenciji za medije, istakao da se Sindikat zalaže za promenu načina upravljanja komunalnim preduzećima

Privatizacija komunalnih preduzeća i pokretanje više kampanja: protiv privatizacije komunalnih delatnosti, za depolitizaciju upravljanja javnim komunalnim preduzećima i protiv korupcije u komunalnim preduzećima, bili su tema Konferencija za medije na kojoj su sa novinarima razgovarali Milorad Kotur, predsednik Sindikata komunalno-stambenih delatnosti Vojvodine i Drago Djokić, predsednik Gradskog Veća SSS Novog Sada. Konferencija je održanana 7. jula 2010. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Kako je novinarima predočeno Sindikat Vojvodine je pokrenuo više paralelnih kampanja kako ne bi došlo do rasprodaje komunalnih preduzeća. Predsednik Sindikata komunalno-stambenih delatnosti Vojvodine Milorad Kotur je posebno istakao da se Sindikat zalaže za promenu načina upravljanja komunalnim preduzećima i da većinsko vlasništvo na duži vremenski rok ostane u lokalnim samoupravama kao i da se prekine sa praksom da se ova preduzeća dodeljuju političkim partijama kao izborni plen. Kotur je ukazao i da je u javnom sektoru došlo do porasta gušenja prava sindikata, kršenja medjunarodnih konvencija, otpuštanja sindikalaca. Drago Djokić, predsednik Gradskog Veća SSS Novog Sada, pored normalnog funkcionisanja socijalnog dijaloga založio se i da se o ovako važnim pitanjima, kao što je privatizacija javnih komunalnih preduzeća, moraju pitati i gradjani.






6. jul 2010, Novi Sad

KATANAC PRETI FIRMAMA

Stanje u gradjevinarstvu je alarmantno, preti zatvaranje i propadanje mnogih preduzeća, kontatovano na sednici POS

Informacija o aktuelnom stanju i problemima u preduzećima iz delatnosti gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala na području AP Vojvodine, informacija o materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine i informacija o održanom Kongresu SSSS i donetim odlukama, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održane 6. jula 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Nakon rasprave, članovi POS su zaključili da upute inicijativu ROS-u da preko svojih predstavnika u Radnoj grupi za formiranje kriterijuma za izbor izvodjača radova na realizaciji projekata koji se delom finansiraju iz budžeta RS zahtevaju da jedan od kriterijuma bude da gradjevinska preduzeća imaju zaključene kolektivne ugovore. Konstatovano je i da je stanje u ovim delatnostima alarmantno, preti zatvaranje i propadanje mnogih firmi, prosečna zarada u gradjevinarstvu je za 20 posto manja od republičkog proseka, raste broj radnika koji rade na crno kao i povrede na radu. Članovi POS su najoštrije osudili način na koj se Nacrt izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju našao u skupštinskoj proceduri i zahteva od Vlade RS da ga povuče i vrati na usaglašavanje na SES Republike Srbije.

1. jul 2010, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ SLOVENIJE

Cilj posete sindikalaca iz Slovenije je uspostavljanje kontakata mlekarskih industrija i razmena iskustava predstavnika sindikata

Predsednika i sekretara Sindikata poljoprivrede Slovenije KŽI Srećka Čatera i Jovu Labanca i predsednike sindikalnih organizacija Ljubljanske i Celjske mlekare primio je 1. jula 2010. godine predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović sa saradnicima. Cilj posete sindikalaca iz Slovenije je uspostavljanje kontakata mlekarskih industrija i razmena iskustava predstavnika sindikata.

Sindikalci iz Slovenije u okviru svoje radne posete bili su gosti i Mlekare u Subotici. Sa predstavnicima sindikata razgovarali su o nivou socijalnog dijaloga, aktuelnim problemima i pravima zaposlenih. Gosti iz Slovenije su posebno istakli da je upravo na dan posete Samostalnom sindikatu poljoprivrede Vojvodine u Službenom glasniku Slovenije objavljen Granski kolektivni ugovor za poljoprivredu Slovenije.






1. juli 2010, Bečej

ŠTRAJK UPOZORENJA

U vremenu od 11.00 do 12.00 časova zaposleni u preduzeću PIK BEČEJ A.D. prekidaće rad

Odbori reprezentativnih sindikata PIK BEČEJ A.D. na zajedničkoj sednici održanoj 1. jula 2010. godine doneli su odluku o organizovanju i stupanju u štrajk upozorenja. Odbor samostalnog sindikata je odlučio da će stupiti u štrajk upozorenja ako se zarada za mart tekuće godine ne isplati do 30. juna 2010. godine. U skladu sa zakonom, štrajk upozorenja se organizuje u vremenu od 11.00 do 12.00 časova i odvijaće se u preduzeću PIK BEČEJ A.D. prekidom rada i okupljanjem zaposlenih.

Isplata aprilske zarade dogovorena je da bude do 31. jula a majske do 31. avgusta 2010. godine. Pored isplate zarada štrajkački zahtev je poštovanje Zakona o radu i kolektivnog ugovora i potpisivanje novog protokola o redosladu isplata zaostalih zarada.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0