Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA APRIL 2010.






29. april 2010, Novi Sad

PRIJEM ZA GENERALNOG SEKRETARA

U Veću SSS Vojvodine upriličen je prijem za Haralda Wiedenhofera, generalnog sekretara Evropske asocijacije Sindikata poljoprivrede, prehrane i turizma (EFFAT)

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, potpredsednik Veća SSS Vojvodine Jelena Češljević i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić upriličili su prijem i razgovor sa Haraldom Wiedenhoferom, generalnim sekretarom Evropske asocijacije Sindikata poljoprivrede, prehrane i turizma (EFFAT). Prijem je organizovan 29. aprila 2010. godine a prisustvovali su mu pored gospodina Wiedenhofera, Mate Lalić i Jaćim Milunović predstavnici IUF – Svetske granske asocijacije poljoprivrede.

Na prijemu u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa sindikalcima iz Evropske i Svetske asocijacije poljoprivrede, predočena su iskustva vezana za organizovanost i rad sindikata. U razgovoru je posebno ukazano na potrebu i spremnost Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine, odnosno Srbije, za učlanjenjem u ove dve organizacije.

28. april 2010, Novi Sad

OBELEŽEN DAN BEZBEDNOSTI NA RADU

Radnicima je predočen rad Inspekcije rada i Saveza samostalnih sindikata

Danas je Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu. Obeležavajući ga, predstavnici Inspekcije rada i potpredsednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jelena Češljevi posetili su gradilište „Budućnosti“ u Novom Sadu.

U razgovoru sa predsednikom sindikalne organizacije „Budućnosti“ Predragom Lugonjom i radnicima predočen je rad Inspekcije rada i Saveza samostalnih sindikata. Posebno je ukazano na ulogu Odbora za bezbednost i zdravlje na radu koji bi trebalo da funkcionišu u firmama.






27. april 2010, Novi Sad

ZABRINUTI ENERGETIČARI

Loše stanje u preduzećima energetike, petrohemije, hemije i nemetalima, posebno u „Hipol“ Odžaci i „Petrohemiji“ i „Industriji stakla“ iz Pančeva

Izveštaj predsednika gradskog/regionalnih odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine o situaciji na teritoriji regionalnog/gradskog odbora, razmatranje i utvrdjivanje operativnog plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine za 2010. godinu, informacija o aktivnostima nakon održane izborne skupštine Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održane 27. aprila 2010. godine.

Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine su istakli zabrinutost zbog stanja u preduzećima ove delatnosti, posebno u „Hipol“ Odžaci i „Petrohemiji“ i „Industriji stakla“ iz Pančeva. Predočeno je da je u velikom broju preduzeća dovedena u pitanje dalja proizvodnja, privatizacija je loša, nedostaju sirovine i nema jasne vizije za dalju budućnost. Zbog toga se pozivaju svi socijalni partneri kako bi se poboljšala situacija u preduzećima. Članovi Predsedništva su uputili inicijativu Veću SSS Vojvodine za pokretanje aktivnosti kako bi se doneo Opšti kolektivni ugovor u AP Vojvodini.

27. april 2010, Novi Sad

AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI ZAKONA

Razgovarano je i o aktivnostima vezanim za moguće pravce transformacije javnih preduzeća na lokalu zasnovanim na stavovima sindikata

Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatosti Vojvodine i Poslovno udruženje “Stanogradnja” organizovali su zajednički sastanak na kome se razgovaralo o aktivnostima na realizaciji zakona koji uredjuju komunalno-stambenu delatnost, pre svega Zakona o upravljanju i održavanju stambenog fonda. Takodje, razgovarano je o Zakonu o socijalnom stanovanju, Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o komunalnim delatnostima.

Sastanak je održan 27. aprila 2010. godine u Novom Sadu. Posebno je razgovarano i o aktivnostima vezanim za moguće pravce transformacije javnih preduzeća na lokalu zasnovanim na stavovima sindikata.





 




april 2010, Novi Sad

PRVOMAJSKI PROGLAS

Još jedan Međunarodni praznik rada - Prvi maj dočekujemo nezadovoljni, siromašni i u svakodnevnom strahu od gubitka posla. 
Umesto da taj simbol borbe radnih ljudi za radnička prava, za slobodu i mir, za rad i život dostojan čoveka proslave zalažući se za viši standard i blagostanje, radnici i građani Srbije se i dalje bore za  preživljavanje.
Loša privatizacija, pad proizvodnje, gubitak radnih mesta, velika stopa nezaposlenosti i nizak životni standard doveli su do masovnih protesta i brojnih štrajkova, koji su obeležili prošlu, a nastavljaju se i u ovoj godini.
Savez samostalnih sindikata Srbije, ipak, nije obeshrabren i sa optimizmom nastavlja borbu za bolju budućnost i viši životni standard svog članstva i svih zaposlenih.
Sindikat je danas potrebniji nego ikada ranije da bismo zajedno nastavili borbu za socijalnu pravdu, za rad od čijeg se rezultata može pristojno i dostojanstveno živeti.
Pokazali smo spremnost da sa socijalnim partnerima u konstruktivnom i ravnopravnom dijalogu gradimo odnose međusobnog poverenja i preduzimamo aktivnosti koje doprinose prevazilaženju krize i bržem oporavku srpske privrede.  
Ali, kad god naši socijalni partneri ne pokažu volju za dijalogom, kada nemaju razumevanje za interese sveta rada ili ne poštuju postignute dogovore, svoja prava ostvarivaćemo svim sredstvima sindikalne borbe.
I dalje ćemo se zalagati za istinske vrednosti, poštovanje rada, racionalnu i socijalno odgovornu državu. U Evropu se ne može bez radnika i radničkih prava, socijalnog dijaloga i poštovanja interesa sveta rada u celini.
Istrajni u tome da rad i socijalna sigurnost postanu prioritetni društveni zadatak i cilj, STALO NAM JE DA KRENE, što će biti i osnovna poruka 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije.


Članstvu i svim građanima Srbije
čestitamo Međunarodni praznik rada.
Savez samostalnih sindikata Srbije

23. april 2010, Sremska Mitrovica

„POLOŽAJ ŽENA NA TRŽIŠTU RADA“

Okrugli sto je održan u Sremskoj Mitrovici u organizaciji
Sekcija žena SSS Vojvodine i UGS „Nezavisnosti“

U organizaciji Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i sindikata UGS „Nezavisnost“ održan je Okrugli sto „Položaj žena na tržištu rada i rodno osetljivi socijalni dijalog“. Okrugli sto je održan 23. aprila 2010. godine, u Sremskoj Mitrovici.

Na Okruglom stolu razgovarano je o „Položaju žena na tržištu rada i aktivnim merama Sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova“ koje je predstavila Nada Burmazović iz Pokrajinskog sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. „Rodno osetljivi socijalni dijalog“ predočila je Nataša Perišić Pavlović, koordinatorka GTF projekta u Srbiji.








april 2010, Novi Sad

PRVOMAJSKA PORUKA

SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ, DUVANSKOJ INDUSTRIJI, VODOPRIVREDI I ŠUMARSTVU VOJVODINE ČESTITA SVOJIM ČLANOVIMA PRVI MAJ SA ŽELJOM DA NAM SVAKI NAREDNI RADNIČKI PRAZNIK BUDE BOLJE. NA ŽALOST OVAJ PRVI MAJ DOČEKUJEMO U IZUZETNO TEŠKOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI, SA VELIKOM NEZAPOSLENOSTI I NEIZVESNOM BUDUĆNOSTI.

Medjunarodni praznik rada Samostalni sindikat poljoprivrede Vojvodine obeležiće sledećim zadacima:

socijalna sigurnost
veći uticaj sveta rada na ekonomskom polju
sigurna radna mesta i zarade

SIMBOL BORBE ZA RADNIČKA I SINDIKALNA PRAVA, PRVI MAJ, NEKA NAM BUDE PUTOKAZ ZAJEDNIČKE BORBE ZA VEĆU DRUŠTVENU MOĆ I UTICAJ, DA ZA SVAKOG ČLANA OSTVARIMO DOSTOJANSTVENO PRAVO NA RAD I DA SE OD ZARADJENIH PLATA MOŽE NORMALNO ŽIVETI.

 

SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U
POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ, DUVANSKOJ INDUSTRIJI,
VODOPRIVREDI I ŠUMARSTVU VOJVODINE

23. april 2010, Novi Sad

ČEKA SE USVAJANJE DEKLERACIJE O REFORMI

Doneta odluka da se odloži sazivanje Skupštine metalaca Vojvodine na kojoj bi se razmatrala inicijativa o usvajanju Statuta sindikata metalaca Vojvodine

Sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održanoj 23. aprila 2010. godine u Novom Sadu prisustvovali su pored članova Pokrajinskog odbora, predsednik i potpredsednici SSMS Zoran Vujović, Zoran Mihajlović i Božidar Todorović i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. Na dnevnom redu sednice bila je informacija o Odluci Uprave SSMS u vezi sa Odlukom POS o sazivanju Skupštine po pitanju Statuta Sindikata metalaca Vojvodine.

Članovi Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu nakon rasprave, doneli su odluku da se odloži sazivanje Skupštine metalaca Vojvodine na kojoj bi se razmatrala inicijativa o usvajanju Statuta sindikata metalaca Vojvodine. Odluka je doneta pre svega zato što se na predstojećem Kongresu SSS Srbije očekuje usvajanje dekleracije o reformi kao i zbog činjenice da je Uprava SSMS donela odluku da formira komisiju i ubrza započete reforme. Istovremeno je POS uputio zahtev Statutarnom odboru metalaca Srbije za tumačenjem uskladjenosti tačke četiri Osnovnih načela Statuta SSSS sa tačkom sedam Osnovnih načela Statuta metalaca Srbije.

Na sednici Pokrajinskog odbora razgovarano je i o obeležavanju Prvog maja u Kragujevcu kao i o protestima metalaca 21. maja 2010. godine u Nišu. Dogovoreno je da će metalci Vojvodine učestvovati u tim aktivnostima, po mogućstvu u što većem broju.






PRVOMAJSKA PORUKA

SVIM ČLANOVIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA, RADNIM LJUDIMA I GRADJANIMA ČESTITAMO PRVI MAJ, PRAZNIK RADNIČKE I SINDIKALNE SOLIDARNOSTI SA NADOM I ŽELJOM DA NIKAD NE ZABORAVE ŠTA ZNAČI SOLIDARNOST.

Praznik rada, Prvi maj je bio i ostaće simbol borbe za radnička i sindikalna prava i zbog toga bi trebalo da ojačamo svoju veru u sindikalni pokret. Sve teži materijalni položaj našeg članstva, loša iskustva sa privatizacijom i svakodnevna borba za puko preživljavanje, neka nam svima daju još veću snagu i ukažu na put kojim ćemo se izboriti za veću društvenu moć, pravo na rad i da se od zaradjenog može pristojno živeti.

SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE, MEDJUNARODNI PRAZNIK RADA ĆE UZ UČEŠĆE SVOG ČLANSTVA OBELEŽITU SA JASNIM CILJEVIMA:

KONSTRUKTIVAN SOCIJALNI DIJALOG
ŠIRI UTICAJ NA EKONOMSKOM POLJU
STALNA PRAVNA ZAŠTITA ČLANSTVA
VEĆE ZARADE I SOCIJALNA SIGURNOST
BOLJA ZAŠTITA NA RADU


SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE

22. april 2010, Novi Sad

SAOPŠTENJE

Radnici i njihove porodice žrtve su neuspelih privatizacija i jedini snose posledice dugogodišnje ekonomske krize. Otpuštanja ne samo da se ne zaustavljaju već se najavljuju nova a armija gladnih i nezaposlenih je, nažalost, ružna realnost. Članovi Sindikata svakodnevno i sve žešće trpe maltretiranja, preti im se i ostaju bez posla upravo zbog sindikalnog delovanja. Sindikalizam je trenutno u možda najtežem položaju od svog postojanja jer praktično nema pravog socijalnog dijaloga, zamrznut je opšti kolektivni ugovor a neretko se zabranjuje rad sindikata pa čak i ne postoji u nekim preduzećima. Štrajkovi i protesti su svakodnevnica za ostvarivanje radničkih prava, isplate zaradjenih plata i doprinosa. Na sve ovo su ukazali članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine na svojoj konstitutivnoj sednici kojom su praktično završeni izbori u Samostalnom sindikatu Vojvodine.

Članovi Veća SSS Vojvodine, svesni težine zadataka koji im predstoje u narednim godinama, imenovali su četiri potpredsednika koji će u narednom petogodišnjem mandatu biti zaduženi za različite oblasti: Drago Djokić za uredjenje i organizacionu izgradnju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Jelena Češljević za unapredjenje zaštite na radu i značajnije delovanje žena i mladih u sindikatima, Tomislav Stajić za društvene delatnosti i edukativni rad i Milanko Bodiroga za praćenje i razvoj socijalnog dijaloga. Za sekretara Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izabran je Goran Milić, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bačka Palanka.

PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
dr MILORAD MIJATOVIĆ






21. april 2010, Novi Sad 

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA

Za sekretara Veća SSS Vojvodine izabran Goran Milić,
predsednik Veća SSS opštine Bačka Palanka

Izveštaj o materijalno – finansijskom poslovanju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za 2009. godinu i plan prihoda i rashoda SSSV za 2010. godinu usvojeni su na konstitutivnoj sednici Veća SSS Vojvodine održanoj 21. aprila 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na sednici su donete i odluke o broju potpredsednika VSSSV, broju i sastavu Predsedništva SSSV i broju nosilaca funkcija na radu u SSSV.

Članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izabrali su, na predlog predsednika SSS Vojvodine, sekretara Veća SSSV za naredni mandatni period. To je Goran Milić, predsednik Veća SSS opštine Bačka Palanka. Za potpredsednike su imenovani Drago Djokić, Jelena Češljević, Milanko Bodiroga i Tomislav Stajić. Takodje je doneta odluka da Predsedništvo SSS Vojvodine broji 21 člana kao i sastav Predsedništva.

19. april 2010. godine, Subotica

NEOPHODAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Odbor Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu grada Subotice raspravljao o aktuelnoj situaciji

Aktuelna situacija u grani i Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu bili su na dnevnom redu sednice Odbora Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu grada Subotice održanoj 19. aprila 2010. godine u Subotici. Sednici su prisustvovali, pored članova Gradskog Odbora i predsednik i sekretar Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije Dragan Zarubica i Vojislav Borisavljević i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić.

Članovi Odbora Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu grada Subotice takodje su razgovarali o aktivnostima u Sindikatu poljoprivrede. Posebno je raspravljano o važnosti i neophodnosti i o tome dokle se stiglo sa granskim kolektivnim ugovorom za ovu delatnost.






19. april 2010. godine, Bečej

PROBLEMI U KOMBINATU

Posao radnicima „spaslo“ to što je „PIK Bečej“ uspeo da obezbedi pravo prečeg zakupa 6.000 hektara

Bojazan da bi oko hiljadu radnika „PIK – Bečej“ a.d. moglo ostati bez posla i teška i složena situacija u najvećem kombinatu u Vojvodini, okupili su na zajedničkom sastanku generalnog direktora i njegovog zamenika Milana Mišića i Petra Maksimovića i predstavnike sindikata: predsednika i sekretara Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije Dragana Zarubicu i Vojislava Borisavljevića, predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodraga Bradonjića, predsednika sindikalne organizacije PIK-a Branislava Šekerovića i predsednika VSSSO Bečej Anku Stanivuk.

Da situacija nije ni malo jednostavna govori podatak da je posao radnicima „spaslo“ to što je u medjuvremenu „PIK Bečej“ uspeo da obezbedi pravo prečeg zakupa 6.000 hektara čime su se stvorili uslovi da najveći deo zaposlenih ne bude tehnološki višak. Medjutim, kako i zakup treba platiti i sve prispele troškove, radnicima se duguje zarada za poslednja tri meseca. U ovom momentu se nastoji iznaći najbolje rešenje kako za zaposlene tako i sam opstanak kombinata.

19 - 20. april 2010, Novi Sad

SEMINAR O STANJU SOCIJALNOG DIJALOGA

Učesnici seminara su posetili Gerontološki centar u Novom Sadu
gde su upoznati sa radom ove ustanove

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine organizovao je od 19. do 20. aprila 2010. godine, u Novom Sadu, seminar na temu "Stanje socijalnog dijaloga u socijalnoj zaštiti". U radu seminara učestvovali su predstavnici sindikata socijalne zaštite iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku i demografiju kao i predsednici sindikalnih organizacija iz ustanova socijalne zaštite sa područja APV.

Seminar je u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, kancelarijom u Beogradu, organizovan kako bi se razmenila iskustava u kolektivnom pregovaranju u ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Republike Srpske. Učesnici seminara su posetili i Gerontološki centar u Novom Sadu gde su upoznati sa radom ustanove, položajem zaposlenih i aktivnostima sindikalne organizacije.







 

 

 




16 – 17. april 2010, Subotica

„ŽENE U TRANZICIJI I NAKON NJE“

Osnovni cilj Međunarodnog seminara bio je razmena iskustava o načinu organizovanja i osnovnim aktivnostima Sekcija žena Sindikata u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji

U organizaciji Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i sindikata UGS „Nezavisnost“ a uz podršku Fondacije Fridrih Ebert u Subotici je 16. i 17. aprila 2010. godine održan medjunarodni seminar na temu „Žene u tranziciji i nakon nje“. Osnovni cilj Međunarodnog seminara bio je razmena iskustava i pozitivne prakse o načinu organizovanja i osnovnim aktivnostima Sekcija žena Sindikata u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji. Učešće u Seminaru uzeli su: Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Mirjana Mundžić Krnčević, pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast rada, Anita Beretić, stručna saradnica, kao i predstavnica Foruma žena opštine Subotica Đurđica Vukilić.

Uvodne napomene dale su: Đenđi Seleši – pokrajinska poslanica, Belkisa Zalar, članica regijskog Odbora ze jadnake mogučnosti, Szabó Istvánné, MSZOSZ Női Választmány, Budapest, Aleksandra Vukomanović - predsednica Sekcije žena SSS Vojvodine, Mira Dimitrijević - predsednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Srbije i Dobrila Iličić - predsednica Sekcije žena UGS “ Nezavisnost”.

Učesnice seminara zaključile su da zemlje u okruženju imaju zajedničke probleme vezano za položaj žena, koje preko Sekcije žena i Sindikata, manje ili više, uspešno rešavaju sprovođenjem aktivnosti počev od direktno organizovanih akcija koje imaju za cilj pritisak na Vlade svojih zemalja. Konstatovano je, da akcije za rešavanje aktuelnih problema položaja žena i ukupno zaposlenih se mogu uspešnije sprovesti uz podršku Sindikata iz regiona, što je pokazao i nedavni primer aktivnosti Saveza slobodnih sindikata Slovenije u zahtevu za povećanje minimalne zarade u Sloveniji u čijoj aktivnosti su mogli učestvovati i drugi sindikati dajući na razne načine konkretnu podršku.

Materinska prava regulisana zakonima najuspešnije se rešavaju u Republici Mađarskoj gde od strane države stimulacionom politikom Republike Mađarske nezaposlene i zaposlene žene ostvaruju pravo na novčanu naknadu do 3 godine za svako rođeno dete, dok se za treće rođeno dete zaposlenim ženama omogućava i do ukupno 8 godina odsustvovanja sa posla uz naknadu od 120 evra, pod uslovom da su sva tri deteta mlađa od 10 godina.

Takodje je zaključeno da započete aktivnosti u vezi sa namerama Vlade Republike Srbije za produženje radnog staža za žene treba nastaviti prikupljanjem potpisa istovremeno sa vođenjem i drugih aktivnosti čiji je smisao pritisak na vlast da ne donese nepovoljnija rešenja u odnosu na sadašnji zakon PIO, imajući u vidu primer koleginica iz Republike Mađarske, a polazeći od zahteva Sekcije žena SSSS i UGS „Nezavisnost“ kojim su predlaže da se za svako rođeno dete prizna po jedna godina staža na ukupan staž, bez obzira da li se žene nalaze u radnom odnosu, ili ne.

Sekcije žena učesnica Međunarodnog seminara su pokrenule inicijativu da se u okviru ženske mreže učesnica Konferencije i Sindikata ovih država sagleda mogućnost izrade zajedničkog sajta Sekcija žena iz regiona, radi bolje koordinacije i razmene informacija, kao i pokretanja zajedničkih akcija.

16. april 2010, Kikinda

SVEČANI ISPRAĆAJ PENZIONERA

Na prigodnoj svečanosti održanoj u biblioteci kikindske Bolnice prisustvovalo je 14 novopečenih penzionera a učeniku Davidu Kanalašu uručen lap-top

Sindikalna organizacija Zdravstvanog centra „Kosta Sredojev-Šljuka“ organizovala je 16. aprila 2010. godine tradicionalni ispraćaj radnika koji su u toku 2009. godine otišli u zasluženu penziju. Prigodnoj svečanosti održanoj u biblioteci kikindske Bolnice prisustvovalo je 14 novopečenih penzionera, dok je dvoje, na žalost, u međuvremenu preminulo. Kao i ranijih godina, svečanosti su prisustvovali predstavnici Republičkog i Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, predsednice dr Branislava Plančak i dr Dunja Civrić, direktor solidarnog sindikalnog fonda Gordana Ćitić, kao i predstavnici Severnobanatskog okruga. Ovaj skup je bio i prilika da se sindikalnim aktivistima oda priznanje za rad i postignute rezultate na nivou Okružnog odbora Sindikata.Tako je Milanu Popoviću iz Doma zdravlja u Čoki dodeljena umetnička slika, rad slikara Zdravka Mandića.

Članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu još jednom su na delu pokazali da brinu i o deci svojih radnika.Ovaj put, predsednica Pokrajinskog odbora dr Dunja Civrić, uručila je lap-top racunar Davidu Kanalašu, učeniku osmog razreda OŠ „Feješ Klara“ u Kikindi, dobitniku Svetosavske nagrade i pobedniku brojnih domaćih i međunarodnoh takmičenja iz matematike i informatike, kako bi mu omogućili još bolje uslove za dalji rad i nove uspehe. Inače, David je sin Otilije Kanalaš, medicinske sestre Patronažne službe Doma zdravlja u Kikindi i dugogodišnjeg člana Sindikata.

Dr Branislava Plančak, predsednica Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti iskoristila je priliku da upozna prisutne sa aktuelnom situacijom u zdravstvu, naglasivši posebno da je granski kolektivni ugovor vraćen iz Minstarstva finansija u Minstarstvo zdravlja i da se njegovo konačno potpisivanje očekuje uskoro.








12 – 16. april 20010, Austrija, Nemačka

POSETA AUSTRIJSKIM I NEMAČKIM SINDIKATIMA

Cilj posete sindikalaca DKMT je bio upoznavanje sa načinom delovanja rada sindikata u uslovima globalizacije i svetske ekonomske krize

U okviru medjunarodne saradnje Euroregije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa i uz finansijsku podršku Fondacije Fridrih Ebert, delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je od 12. do 16. aprila 2010. godine boravila u studijskoj poseti sindikatima Austrije i Nemačke. Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine činili su predsednik i sekretar dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, predsednik Gradskog Veća SSS Novog Sada Drago Djokić i saradnik Marija Grbić.

Cilj posete je bio upoznavanje sa načinom delovanja rada sindikata u uslovima globalizacije i svetske ekonomske krize. U Austriji je sindikalcima iz Vojvodine, Rumunije i Madarske upriličen susret sa predstavnicima OGB (Saveza Sindikata Austrije). Razgovarano je o sistemu zaštite članstva u Austriji koji se vodi kroz zajedničke aktivnosti sindikata, saveta zaposlenih i radničkih komora kao i strategiji zadržavanja postojećih i pridobijanja novih članova u uslovima struktualne promene zaposlenosti.

U Nemačkoj su organizovane posete preduzećima u Aldersbachu i Wolfatshausenu. U razgovorima sa sindikalnim predstavnicima, sindikalcima DKMT je predočena zaštita prava zaposlenih u preduzećima i organizovanje i uloga Radničkih saveta. Prilikom obilaska radnih postrojenja objašnjeno je funkcionisanje zaštite na radu.

9. april 2010, Novi Sad

USVOJEN PLAN RADA

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine su izabrali devet članova Predsedništva

Odluka o izmenama i dopunama Statuta Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, bila je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane 9. aprila 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi Pokrajinskog odbora su, takodje, izabrali devet članova Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

Na sednici, kojoj je prisustvovai i predsednik ROS-a Dragan Zarubica, razmatran je i usvojen predlog plana rada Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za 2010. godinu a članovi POS-a su razgovarali i o aktivnostima nakon održavanja Izborne skupštine Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.






13. april 2010, Novi Sad

PRIHVAĆEN NACRT STATUTA

U potpunosti je uredjen položaj i uloga Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine kao organizacionog dela Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ocenili članovi POS-a

Rasprava o nacrtu Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, rasprava o predlogu Odluke o pristupanju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Savezu samostalnih sindikata Srbije i informacija o aktivnostima Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 13. aprila 2010. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Pokrajinskog odbora su prihvatili nacrt Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i ocenili da je u potpunosti uredjen položaj i uloga Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine kao organizacioni deo Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Članovi POS su usvojili Odluku o pristupanju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Savezu samostalnih sindikata Srbije. Takodje je prihvaćen izveštaj o materijalno – finansijskom poslovanju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2009. godinu.

april 2010, Novi Sad

PREMINUO MILANKO GRBIĆ

Komemoraciji održanoj 8. aprila u Radničkom domu uz porodicu
prisustvovao je velik broj kolega i prijatelja

Šestog aprila 2010. godine Samostalni sindikat ostao je bez svog predsednika Pokrajinskog i Gradskog samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Novog Sada i Vojvodine Milanka Grbića. Iako su se sve njegove kolege sindikalci, porodica i prijatelji nadali da će njegova upornost pobediti opasnu bolest to se, na žalost, nije desilo. Milanko Grbić, pravi sindikalac, do poslednjih časova svog života se borio za bolji materijalni položaj zaposlenih u saobraćaju. Velik je broj štrajkova i protesta koje je vodio i kojima je pokušavao da ukaže vlastima i svima odgovornim za oblast saobraćaja i veza na narastajuću sivu ekonomiju, nelojalnu konkurenciju i pogoršanje celokupne situacije u ovoj oblasti.

Milanko Grbić će ostati zapamćen po svojoj upornosti da reši probleme, čak i one koji su se činili nerešivi. Više od pola svoga radnog veka je utkao u Samostalni sindikat saobraćaja i veza tako da je sa godinama gotovo postao njegov sinonim. Bio je istrajan do poslednjeg dana svog života ulažući celog sebe u razrešenje problema. Odlikovala ga srčanost i nada da može biti bolje ako se svi dovoljno potrude.

Komemoracija povodom smrti Milanka Grbića održana je 8. aprila 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Pored najbliže porodice prisustvovao joj je velik broj kolega, saradnika i prijatelja koji su mu odali poslednje priznanje za sve što je učinio za oblast saobraćaja u Novom Sadu i Vojvodini. Od kolege Milanka prvi se rečima oprostio predsednik Gradskog Veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Drago Djokić a potom i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. U ime zaposlenih u GRAS-u, iz koga je Milanko Grbić došao na profesionalni rad u Sindikat Novog Sada a zatim i Vojvodine, oprostio se Branko Desnica. Milanko Grbić sahranjen je 8. aprila 2010. godine u Futogu.








30. mart 2010, Novi Sad

HITNO ODMRZNUTI OKU

Članovi POS metalaca Vojvodine doneli su odluku da se 28. aprila 2010. godine održi Skupština metalaca Vojvodine

Informacija o stanju i problemima u metalskim preduzećima na području AP Vojvodine, razmatranje i usvajanje izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju Pokrajinskog odbora SSMS u 2009. godini i izveštaja Nadzornog odbora PO SSMS za Vojvodinu i razmatranje i usvajanje finansijskog plana PO SSMS za 2010. godinu, bili su izmedju ostalog na dnavnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 30. marta 2010. godine u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da je situacija u metalskim preduzećima na području AP Vojvodine alarmantna i da se privredni ambijent znatno pogoršao. Preduzeća koja su do sada dobro poslovala se poslednjih nekoliko meseci suočavaju sa problemom likvidnosti i smanjenjem proizvodnje što za posledicu ima kašnjenje i smanjenje zarada. Medju retkim primerima metalskih preduzeća koja se još uvek uspešno bore i redovno isplaćuju zarade i ne iskazuju viškove zaposlenih su „Akumulator“ Sombor, „Radijator“ Zrenjanin, livnica „Cimos“ Kikinda i FKL i „Termovent“ iz Temerina. Inače, još dva preduzeća nisu privatizovana: „Majevica“ Bačka Palanka i „Zastava Specijalna vozila“ Sombor.

Članovi POS-a su ocenili da se pre donošenja odluke o organizovanju prvomajskih protesta prvo održe razgovori i tematska sednica sa ministrima Rasimom Ljajićem i Mladjanom Dinkićem i na taj način pokuša prevazići teška situacija u metalskoj industriji. Osnovni zahtev vojvodjanskih metalaca je hitno odmrzavanje opšteg kolektivnog ugovora i njegova primena u celosti.

Nezadovoljni mestom i ulogom metalaca Vojvodine u Statutu metalaca Srbije i zbog činjenice da su nedovoljno zastupljeni u organima Sindikata metalaca Srbije, članovi POS su doneli odluku da se 28. aprila 2010. godine održi Skupština metalaca Vojvodine na kojoj bi se usvojio Statut metalaca Vojvodine.

31. mart 2010. godine,

ŠTRAJKAČI NE ODUSTAJU

Od 20 radnika nekadašnjeg „Mitrosa“ njih 17 (troje je u bolnici) i dalje nastavlja štajk gladju tražeći isplatu otpremnina od 200 eura po godini radnog staža

Radnike nekadašnjeg „Mitrosa“ koji štrajkuju gladju pokušali su da od ovog najradikalnijeg vida protesta odvrate predsednici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije i Vojvodine Dragan Zarubica i Miodrag Bradonjić i predsednik Veća SSS opštine Sremska Mitrovica Steva Romakov. Iako im je u razgovoru ukazivano da postoje i drugi načini sindikalne borbe koji ne utiču direktno na zdravlje, štrajkači nisu odustali. Njih 17 od ukupno 20 koliko je započelo štrajk (troje je u bolnici) i dalje nastavlja da gladuje tražeći isplatu otpremnina od 200 eura po godini radnog staža.

Kako bi se što hitnije razrešio problem preduzeća „Takovo agrar“ i radnika nekadašnjeg „Mitrosa“, obavljen je i razgovor sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem, pokrajinskim sekretarom za rad Miroslavom Vasinom i stečajnim upravnikom Gordanom Hadžić. Nastojanja su da „Takovo agrar“ i nakon stečaja nastavi da radi. Da bi se našlo rešenje zakazan je i razgovor sa vlasnikom Rodoljubom Draškovićem.










22 – 23. mart 2010, Španija

NA KORAK DO UČLANJENJA

Prvi put da je predstavnik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Srbije, odnosno Vojvodine, učestvovao na zasedanju Generalne skupštine EFFAT

U Almeriji, Španija, od 22. do 23. marta 2010. godine održana je konferencija sektora za primarnu poljoprivrednu proizvodnju Generalne skupštine EFFAT-a (evropske federacije sindikata zaposlenih u primarnoj poljoprivredi, proizvodnji hrane, pića, duvanskoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu) kojoj je prisustvovao i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić. To je prvi put da je predstavnik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije, odnosno Vojvodine, učestvovao na zasedanju Generalne skupštine EFFAT. Pored predstavljanja Samostalnog sindikata poljoprivrede, Bradonjić je u svom izlaganju ponovio zahtev i razloge za ulazak ovog Sindikata u EFFAT.

U toku dvodnevnog rada, 65 predstavnika poljoprivrede iz 37 zemalja su raspravljali o stanju u poljoprivredi Evrope i zajedničkoj poljoprivrednoj politici u okviru EU. Takodje se razgovaralo o mobilnosti rada i svim štetnim vidovima rada u poljoprivredi, socijalnom dijalogu, klimatskim promenama i mnogim drugim pitanjima. Posebno je istaknuta potreba poboljšanja saradnje medju sindikatima i unapredjenju sindikalizma u zemljama Jugoistone Evrope. Značajno je da su date smernice o formiranju sektora EFFAT-a za Jugoistočnu Evropu a konačna odluka bi trebalo da se donese u novembru nakon konsultacija sa svim zemljama ovog regiona.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0