Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA JUN 2010.


30. jun 2010, Novi Sad 

ZABRINUTOST SVE VEĆA

Hitno se mora zaustaviti rast cena, posebno onih koje su pod kontrolom države, konstatovano na sednici Veća SSSV

Analiza uticaja makroekonomskih kretanja na materijalni i socijalni položaj zaposlenih u prvoj polovini 2010. godine bila je glavna tema sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 30. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine konstatovali su, izmedju ostalog, da se kriza svakodnevno produbljuje, da je svaki četvrti radno sposoban nezaposlen a zarade medju najnižim u Evropi. Ocenjeno je da se hitno mora zaustaviti rast cena, posebno onih koje su pod kontrolom države. Članovi Veća SSSV se ne slažu ni sa predloženim rešenjima nacrta Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju o čemu je javnost posebno obaveštena. Na sednici se razgovaralo i o orijentacionom planu aktivnosti SSSV na unapredjenju stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.






29. jun 2010, Novi Sad

PLATE ISPOD PROSEKA

Članovi POS i GOS zanatstva konstatovali da je materijalno-socijalni položaj zaposlenih izuzetno loš i da se konstantno pogoršava

Zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva održana je 29. juna 2010. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sednici se razgovaralo o više tema a izmedju ostalog, o održanom 14. Kongresu SSS Srbije i o radu ROS-a, POS-a i GOS-a izmedju dve sednice.

Članovi Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva posebno su razmatrali socijalno-ekonomski položaj zaposlenih u oblasti zanatstva, usluga i preduzetništva grada i AP Vojvodine, zakone od interesa za zaposlene, posebno Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih – predlog sindikalnih aktivnosti i 17. saboru i sportskim susretima zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije "Zlatibor 2010. godine".

Prisutni članovi odbora su konstatovali da je materijalno-socijalni položaj zaposlenih izuzetno loš i da se konstantno pogoršava a da su zarade u ovim delatnostima ispod proseka. Osudili su i način na koji je u skupštinsku proceduru dospeo Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih. Članovi Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva se zalažu da sistem kolektivnih ugovora profunkcioniše i da se potpišu granski kolektivni ugovora. A, pre svega, insistiraju na redovnosti zarada i poboljšanju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih.

23 – 27. jun 2010, Donji Milanovac

ODRŽANA DRUMARIJADA 2010

U sveukupnom plasmanu drugo mesto su zauzeli
takmičari iz GSP "Novi Sad"

Od 23. do 27. juna 2010. godine u Donjem Milanovcu održana je "Drumarijada 2010". Domaćin i organizator ovih radničko – sportskih igara zaposlenih u saobraćajnoj delatnosti bio je Republički odbor drumskog i gradskog saobraćaja Srbije. U ovogodišnjim susretima učešće je uzelo preko pet stotina takmičara.

Na "Drumarijadi 2010" učesnici su se takmičili u ukupno 16 disciplina. U sveukupnom plasmanu prvo mesto je zauzeo GSP Beograd, drugi je bio JGSP "Novi Sad" a treće mesto su zauzeli takmičari iz BAS Beograd.



jun 2010, Novi Sad

S A O P Š T E N J E


Ispred celokupnog članstva Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine najoštrije osudjuje način na koji se Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju našao u skupštinskoj proceduri. Svi zaposleni su ogorčeni što se starosna granica za sticanje prava na penziju povećava sa 53 na 58 godina, staž za žene sa 35 na 38 godina a promenom načina uskladjivanja budućim penzionerima penzija konstantno umanjuje.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine od Vlade Republike Srbije, kao predlagača, zahteva da iz skupštinske procedure povuče Zakon i vrati ga na usaglašavanje na Socijalno ekonomski savet Republike Srbije, što je i zakonska obaveza. Ujedno predočava javnosti da počinje sa pripremama protesta i generalnog štrajka ukoliko se ovo ne uradi od strane Vlade Republike Srbije. Predlagači izmena i dopuna Zakona, ukoliko imaju i malo smelosti, neka javno priznaju da ovakve promene direktno pogoršavaju materijalni položaj svih zaposlenih, budućih a i sadašnjih penzionera, kao i da se sadašnja ogromna nezaposlenost još više povećava.


VEĆE SSS VOJVODINE
PREDSEDNIK dr MILORAD MIJATOVIĆ






28. jun 2010, Novi Sad

MLADI USVOJILI PRAVILA

Utvrdjen je i Plan rada Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i izabrano Predsedništvo Sekcije mladih SSSV

Na konstitutivnoj sednici Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održanoj 28. juna 2010. godine u Novom Sadu, u Radničkom domu, doneta su Pravila o radu Sekcije mladih SSSV. Takodje je utvrdjen Plana rada Sekcije mladih SSSV i izabrano Predsedništvo Sekcije mladih SSSV.

Prvi deo konstitutivne sednice bio je posvećen Zakonu o ravnopravnosti polova koji je prezentovala Andijana Čović, stručni saradnik u Pokrajinskom ombudsmanu. Članovima Sekcije mladih dat je i kratak osvrt na "sindikalni bukvar", koji je uradjen uz pomoć švajcarskih fondacija: SAH, OSEO i SLA, a čiji je autor Milina Tušjak sekretar u Predsedništvu VSSSV.

jun 2010, Novi Sad

ZADUŽENI DO GUŠE

Poslednji podaci govore da svaki deseti korisnik kredita (odnosno oko 115 hiljada lica) kasni sa otplatom rate preko 2 meseca

Kako bi prehranio porodicu, prosečan građanin je prisiljen da nedostatak sredstava za egzistenciju podmiruje ili pronalaženjem dodatnog zaposlenja (najčešće "na crno") ili zaduživanjem, o čemu govore podaci o porastu broja korisnika kredita i dugovanjima gradjana po raznim osnovama. Zbog pada kupovne moći građani Srbije se sve više zadužuju tako da trenutno građani duguju bankama u proseku između 560 i 650 evra u kreditima i 90 evra u čekovima i karticama (podaci Udruženja banaka Srbije ). Imajući u vidu primanja, koja su na dnu evropske lestvice, to je zaista visoka zaduženost. Postoji mogućnost da poslednje povećanje kreditnog limita utiče da se stanovništvo još više zadužuje, na šta ukazuje i veliko interesovanje za kredite sa stimulativnim kamatama. Do sada je podeljeno više od 51 hiljada subvencionisanih zajmova do 300 hiljada dinara, sa vrlo primamljivi uslovima (prve godine plaća se samo kamata, a tek kasnije glavnica).

Nesporno je da se tu krije velika zamka i da građani moraju dobro da razmisle hoće li i za dve-tri godine biti sposobni da vraćaju kredit. Poslednji podaci govore da svaki deseti korisnik kredita (odnosno oko 115 hiljada lica) kasni sa otplatom rate preko 2 meseca, a razlozi tome su gubitak posla i rast kursa evra. Na probleme u otplati kredita ukazuje i podatak da je od početka godine, prema podacima Udruženja banka, najveći rast od čak 7,8 odsto zabeležila kategorija "ostalih" kredita, među kojima najveći deo čine zajmovi za refinansiranje, za koje građani sada duguju više od 38 milijardi dinara.

Činjenica je da je pad vrednosti dinara uticao da korisnici stambenih kredita, sa istim ili čak manjim zaradama, ratu plaćaju za trećinu više nego pre tri godine. Istovremeno opada štednja stanovništva. Ne samo zbog pada standarda i primanja, već dobrim delom i usled nestimulativne kamatne politike. Ovaj podatak je zabrinjavajući jer bez štednje nema akumulacije za dugoročna ulaganja, nema sredstava za investicije i jeftine kredite za privredni razvoj.






24. jun 2010, Novi Sad 

KRIZA SE PRODUBLJUJE

Članovi Predsedništva SSSV razgovarali su i o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 24. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu, izmedju ostalog, bila je analiza uticaja makroekonomskih kretanja na materijalni i socijalni položaj zaposlenih u prvoj polovini 2010. godine. Članovi Predsedništva SSSV su se složili da se ekonomska kriza u Srbiji sve više produbljuje i da nema pravog socijalnog dijaloga pa tim pre se mora u javnosti žešće nastupati kako preko medija tako i svim sredstvima sindikalne borbe.

Članovi Predsedništva SSSV razgovarali su i o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je ušao u skupštinsku proceduru. Ocena je da su ponudjenja rešenja znatno nepovoljnija za zaposlene i da se mora sve preduzeti kako bi se ublažila. Na sednici, koja je bila u funkciji priprema za sednicu Veća SSSV, razgovarano je i o orijentacionom planu aktivnosti SSSV na unapredjenju stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

24. jun 2010, Novi Sad

VODEĆI U NEZAPOSLENOSTI

Broju od oko 760 hiljada zvanično nezaposlenih, nakon primene novog Zakona o stečaju, će se pridružiti radnici firmi čiji su računi u blokadi duže od tri godine

Rastuća nezaposlenost je jedan od pokazatelja duboke krize u kojoj se Srbija još uvek nalazi. Tržište rada u AP Vojvodini karakteriše visoka nezaposlenost, velika prikrivena nezaposlenost, nisko učešće zaposlenosti u privatnom sektoru i nedovoljna mobilnost radne snage. Nezaposlenost ima dugoročni, strukturni i tranzicioni karakter. Tržište rada odražava sve karakteristike tipične za zemlju u tranziciji – neusklađenost između ponude i tražnje radne snage, pojačana neskladom u kvalifikacionoj, starosnoj i profesionalnoj strukturi: stopa nezaposlenosti je znatno iznad proseka u EU, visoka strukturna i dugoročna nezaposlenost, visoka stopa nezaposlenosti mladih, visoka stopa nezaposlenosti lica sa nižim i srednjim nivoima obrazovanja uz velike regionalne disproporcije u nezaposlenosti.

Posebno zabrinjava činjenica da su prijavljene potrebe za radnicima u februaru čak 85 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Broju od oko 760 hiljada zvanično nezaposlenih, nakon primene novog Zakona o stečaju, će se pridružiti radnici firmi čiji su računi u blokadi duže od tri godine. Naime, u skladu sa novim Zakonom o stečaju u Srbiji se od 31.03.2010. primenjuje automatski stečaj preduzeća, udruženja, zadruga i sporstkih društava čiji su računi u blokadi tri godine ili duže. Prema podacima Narodne banke Srbije, od 31. maja 2010. godine, u Srbiji je trenutno 11.758 pravnih lica koja su obustavila plaćanja u neprekidnom trajanju od 3 godine. Već narednog meseca ovom spisku pridružiće se nova preduzeća, jer je trenutno svako peto preduzeće u Srbiji u blokadi. Sledeće godine rok se smanjuje i stečajni postupak će se pokrenuti nakon dve godine neprekidne blokade firme.

Sva preduzeća sa spiska Narodne banke Srbije imaju rok od 60 dana da izađu iz blokade, sklope dogovor sa poveriocima o reorganizaciji, uplate nadoknadu za uvođenje stečaja ili se bar na jedan dan odblokira račun. Ukoliko u tome ne uspeju biće automatski brisani iz registra pravnih lica odnosno prestaju da postoje. Novim Zakonom o stečaju predviđeno je da Narodna banka Srbije dostavlja te podatke i privrednim sudovima, prema sedištu firmi, koji pokreću predstačajni postupak. Za neke zaposlene bi uvođenje stečaja značilo spas i konačno upisivanje na spisak Nacionalne službe za zapošljavanje.
Prema procenama u privrednim društvima spremnim za stečaj u Srbiji vodi se preko 58.000 zaposlenih, ali se sasvim izvesno ne radi o realnom broju, jer pojedina preduzeća ne postoje već godinama. Među preduzećima čiji su računi u blokadi tri ili više godina veliki broj je onih koji imaju jednog zaposlenog, ne plaćaju poreze i doprinose ili se bave nezakonitim radnjama zbog čega šire lanac nelikvidnosti i opterećuju privredni sistem Srbije. Zabrinjavajuće je što su među ovim preduzećima i ona koja uprkos dugogodišnjim blokadama računa svih ovih godina rade punim kapacitetom i imaju ugovorene poslove, a zaposleni redovno primaju zarade (sa računa firmi istog vlasnika – što očigledno ukazuje na propuste u inspekcijskom nadzoru).



 

 

 

 

 







24. jun 2010, Novi Sad

ZAKON VRATITI NA SES

Ukoliko Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih ne bude vraćen na SES, Pokrajinski odbor metalaca traži od članova SES-a ispred Sindikata da podnesu ostavku

Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih izaziva dosta polemike i oštrih kritika javnosti. Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu je izričit da su ponudjena zakonska rešenja veoma nepovoljna za radnike. Zato članovi Pokrajinskog odbora zahtevaju od Saveza samostalnih sindikata Srbije da članovi Veća SSS Srbije nakon sednice koja će se održati 29. juna 2010. godine odu ispred zgrade Vlade Republike Srbije sa zahtevom da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih vrati pre usvajanja na Socijalno ekonomski savet.

Članovi Pokrajinskog odbora metalaca predlažu, da ukoliko Vlada RS ne ispoštuje zahteve Sindikata, da se organizuju protesti u kojima će učestvovati svi sindikalni profesionalci. Takodje, ukoliko Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih ne bude vraćen na SES, Pokrajinski odbor metalaca traži od članova Socijalno ekonomskog saveta ispred Sindikata da podnesu ostavku.

23. jun 2010, Novi Sad

ZA MLADE NEMA POSLA

Alarmantan je podatak da oko 68 posto nezaposlenih mladih traži posao godinu dana i duže

Stopa nezaposlenih mladih je vrlo visoka, oko 40 posto a problem zapošljavanja je alarmantne prirode, jer skoro polovinu onih koji su bez posla čine mladi ljudi. Mladi se glavnom zapošljavaju na određeno vreme i na privremenim poslovima, na poslovima ispod nivoa kvalifikacije koje poseduju, najčešće u neformalnoj ekonomiji. Nezaposlenost mladih je dugoročnog karaktera, jer 68 posto nezaposlenih mladih traži posao godinu dana i više. Trenutno oko 30 dosto od ukupnog broja nezaposlenih lica u Srbiji (preko 210.000) čine mladi do 30 godina starosti - znači osobe u punoj radnoj sposobosti, što dovodi do odlaska mladih i obrazovanih osoba iz zemlje i rasipanja ljudskih resursa.

Posebno zabrinjava što su proces tranzicije i ekonomska kriza prouzrokovali dodatna opterećenja za ekonomsko preživljavanje porodice, što je uzrokovalo porast različitih oboljenja, a posebno mentalnih. U sadašnjem socio-ekonomskom okruženju zdravlje dece i mladih je najugroženije. Mentalno zdravlje mladih je posebno pod negativnim uticajem okruženja, što se ispoljava kroz pojačano antisocijalno ponašanje i agresiju. Uprkos stalnom smanjivanju populacije mladih (izjednačava se broj mladih i starijih od 65 godina), kao i merama i aktivnim programima za zapošljavanje mladih (posebno programa Vlade Vojvodine), mladi u Vojvodini se poslednjih godina, od završetka školovanja do zapošljavanja, suočavaju sa sve ozbiljnijim problemima.



 




23. jun 2010, Novi Sad

ODMRZNUTI FINANSIJSKE ODREDBE

Pokrajinski odbor od Samostalnog sindikata metalaca Srbije zahteva da intenzivira aktivnosti na potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora

Stanje u metalskim preduzećima, zauzimanje stava povodom primene Statuta SSMS i izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih – predlog sindikalnih aktivista, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 23. juna 2010. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Nakon rasprave i predočenih podataka o firmama u stečaju, štrajkovima, neredovnim zaradama, smanjenju broja zaposlenih, prinudnim odmorima, članovi Pokrajinskog odbora su zaključili da se od Saveza samostalnih sindikata Srbije zahteva da hitno pokrene pitanje odmrzavanja finansijskih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora. Od Saveza samostalnih sindikata Vojvodine se zahteva da inicira donošenje Posebnog kolektivnog ugovora na nivou AP Vojvodine.

Članovi Pokrajinskog odbora metalaca Vojvodine od Samostalnog sindikata metalaca Srbije zahteva da intenzivira aktivnosti na potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora. Od Saveza samostalnih sindikata Srbije se zahteva da preduzme aktivnosti kako bi se Privrednoj komori dao legitimitet za potpisnika kolektivnih ugovora pošto Unija poslodavaca nije definisana.

22. jun 2010, Novi Sad

IMA LI KRIZA KRAJ?

SSSV se još pre negativnih posledica ekonomske krize zalagao za progresivnije oporezivanje i smanjenje poreskog opterećenja za najniže plaćeni rad

Savez samostalnog sindikata Vojvodine je od početka ekonomske krize, a posebno krajem 2009. godine, upozoravao na opasnost od smanjenja zarada, kupovne moći, potrošnje i po tom osnovu domaće proizvodnje i zaposlenosti i zahtevao efikasniji socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i povećanje minimalne zarade - kao dela paketa hitnog odgovora na krizu. Sindikalni zahtev za povećanje minimalne cene rada kao "bitnog oružja u borbi za socijalnu sigurnost i zaštitu" koje može da umanji siromaštvo i nejednakost, da poveća tražnju i doprinese ekonomskoj stabilnosti, ostao je i ovoga puta neispunjen. Pošto Socijalno - ekonomski savet nije mogao da se usaglasi odluku o povećanju minimalne cene rada sa 87 dinara na 90 dinara za prvih šest meseci 2010. godine, donela je Vlada Srbije, na predlog resornog ministarstva.

Predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović ukazuje da se Savez samostalnih sindikata Vojvodine i pre pojave prvih negativnih posledica ekonomske krize, zalagao za progresivnije oporezivanje i smanjenje poreskog opterećenja za najniže plaćeni rad, kako bi se na taj način doprinelo povećanju zarada, poboljšanju životnog standarda, ali i u krajnjem smislu socijalnoj pravdi. U isto vreme, zalagao se da se porezi reformišu tako da ograniče praksu "plata u kovertama" i da motivišu poslodavce da prijave realne zarade zaposlenih, a ne njihov minimalac. Neophodni uslov za efikasnu politiku plata je da Vlada i socijalni partneri imaju ravnopravan pristup relevantnim informacijama i podacima i da imaju sredstva i sposobnost da u potpunosti razumeju implikacije politike plata na produktivnost, inflaciju i zaposlenost.

Nesporno je da u okviru Saveza sindikata i granskih sindikata, na svim nivoima organizovanja, postoji potreba za sistematičnijim prikupljanjem statistike zarada i formiranjem baze sindikalnih podataka. Međutim, svi pokušaji da se tom zadatku ozbiljno pristupi, poslednjih godina su ostali bez rezultata zbog nekoliko ozbiljnih pardoksa. Naime, iako zarade ostaju glavna stavka u kolektivnom pregovaranju, podaci o zaradama su i dalje nedovoljni i netačni, a često i nedostupni i samim predsednicima sindikata u preduzećima i ustanovama. Velika nepoznanica je i broj radnika koji neredovno primaju zarade, kao i oni koji primaju zarade u visini ili ispod minimalne zarade. Visina zarada i njihova redovnost postaje tema o kojoj se sve ređe sme javno govoriti.

Generalno, većina radnika u sektorima gde su niske plate i pored svih aktivnosti i zalaganja sindikata nisu pokriveni granskim kolektivnim ugovorom (prerađivačka industrija: proizvodnja i prerada tekstila, kože i obuće, metalski sektor, građevinarstvo, poljoprivreda, trgovina na veliko i malo). Efikasnost socijalnog dijaloga, pre svega kroz zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, stoga hitno treba da bude poboljšana kako bi se zaustavili negativni efekti krize na one koji primaju niske plate, upozorava dr Mijatović.



 

 

 

 

 







22. jun 2010, Novi Sad

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA

Praćenje i razmatranje društvenog, ekonomskog i socijalnog položaja žena utvrdjeno Programom aktivnosti Sekcije žena SSSV

Na Konstitutivnoj sednici Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održanoj 22. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu na dnevnom redu bilo je donošenje Pravila o radu i utvrdjivanje Programa aktivnosti Sekcije žena SSSV kao i izbor Predsedništva Sekcije žena SSSV.

Programom aktivnosti Sekcije žena SSS Vojvodine predvidjeno je, izmedju ostalog, praćenje i razmatranje društvenog, ekonomskog i socijalnog položaja žena, kao i radno-pravnog položaja žena u tranziciji i aktivnosti protiv mobinga. Na sednici su izabrane članice Predsedništva Sekcije žena SSSV za naredni mandatni period: Klošak Judit, Nevenka Prebiračević, Gordana Milović, Mirjana Nikić, Ildiko Vujaklija, Olgica Pašić, Djurdjica Crvenko i Dragojla Ristić.

21. jun 2010, Novi Sad

SIROMAŠNIH SVE VIŠE

Još 90.000 novih porodica postale bi siromašne ukoliko bi se primenile skale siromaštva novog Zakona o socijalnoj zaštiti koji je u pripremi

Svakodnevno raste broj građana ispod apsolutne linije siromaštva, uz istovremeno uvećanje dubine siromaštva jer je sve više siromašnih čija je nemaština sve veća. Među 700.000 siromašnih, oskudica najviše pogađa decu do 13 godina i starije od 65 godina. Broj siromašnih je 2009. godine povećan za 0,8 odsto, pa je novih 60.000 građana skliznulo ispod linije siromaštva. Po najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ispod apsolutne linije siromaštva je 6,9 odsto stanovništva. Oni imaju problema i sa kupovinom hleba, mleka, ne mogu da plate subvencionisane račune za struju, gomila im se kamata.

U pripremi je novi Zakon o socijalnoj zaštiti, a promenjene skale siromaštva važiće od nove godine. Ako te skale primenimo danas još 90.000 novih porodica sa 250.000 članova postale bi siromašne. Svetska banka i MMF ocenjuju budžetska izdvajanja za ove namene u Srbiji kao najniža u regionu, a to objašnjava zašto su neki građani već danas siromašni, ali im država zvanično to ne priznaje.

Činjenica je da je uzan krug stvarno siromašnih koji ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje porodice, što je posledica usmeravanja podrške onim najsiromašnijima koji nemaju nikakve prihode ili koji nemaju ozbiljne mogućnosti da se uključe na tržište radne snage. Međutim, ovim sredstvima se znatno smanjuje siromaštvo onih koji ga primaju. Kada se uzme u obzir da se od 2008. do 2009. godine broj korisnika prava na socijalnu pomoć povećao za sedam odsto, porast višečlanih domaćinstava koja ostvaruju ovo pravo, je još jedan u nizu značajnih pokazatelja strmoglavnog pada životnog standarda stanovništva u Srbiji.






21. jun 2010, Novi Sad

SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO

Članovi POS energetike osudili način donošenja, kao i predvidjena rešenja za izmene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju

Socijalni problemi zaposlenih su sve izražajniji, materijalni položaj teži, stopa nezaposlenosti veća, istinski socijalni dijalog ne postoji što je osnovni uzrok smanjivanja prava zaposlenih, ogromne su razlike u zaradama zavisno od preduzeća a razlike izmedju radničkih i menadžerskih zarada su sve veće – ovo je deo zaključaka članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine na sednici održanoj 21. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu je, pored analize materijalno socijalnog položaja zaposlenih u preduzećima delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala (aktuelna situacija u preduzećima, materijalno-socijalni položaj zaposlenih, uslovi sindikalnog organizovanja i delovanja, zaposlenost i članstvo), razmatran i usvojen Operativni plan rada ovog sindikata.

Članovi POS-a od SSS Srbije zahtevaju da hitno pokrene pitanje odmrzavanja finansijskih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora. Takodje smatraju da je neophodno intenzivirati aktivnosti na potpisivanju granskih kolektivnih ugovora kako bi se predsednicima sindikalnih organizacija olakšao postupak pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora kod poslodavaca. Upućen je i zahtev Veću SSS Vojvodine da pokrene aktivnosti na donošenju Posebnog kolektivnog ugovora na nivou AP Vojvodine. Iskazano je ogromno nezadovoljstvo i osuda zbog načina donošenja, kao i predvidjena rešenja za izmene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. Od Veća SSS Srbije se zahteva da prilikom održavanja sednice Veća SSSS organizuje protestnu šetnju članova Veća SSSS do Vlade Republike Srbije i na taj način iskažu nezadovoljstvo članstva zbog predloženih izmena Zakona i pre svega zbog nedostatka socijalnog dijaloga i neuvažavanja Samostalnog sindikata kao legitimnog partnera prilikom donošenja ovog sistemskog Zakona.

18. jun 2010, Novi Sad

GRANSKI ILI ŠTRAJK

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede doneli odluka da se počnu pripreme za proteste i generalni štrajk

Izveštaji sa održanih sastanaka odbora sindikata za više opština-gradskih-opštinskih odbora Samostalnog sindikata i rezimiranje iznetih stavova, predloga i sugestija bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 18. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednici su prisustvovali i predsednik i sekretar Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije Dragan Zarubica i Vojislav Borisavljević. Članovi POS-a razgovarali su i o aktivnostima povodom trenutne situacije u veterinarskim ustanovama i društvenim vodoprivrednim preduzećima i inicijativi o formiranju Pododbora veterinarskih ustanova.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine situaciju u ovim delatnostima su ocenili izuzetno teškom a posebno su ogorčeni što još nije došlo do potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora. Zbog toga je doneta odluka da se počnu pripreme za proteste i generalni štrajk. Članovi POS-a su postavili i pitanje reprezentativnosti ostalih socijalnih partnera.






Novi Sad, jun 2010. godina

S A O P Š T E N J E

Članice Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izražavaju ogromno nezadovoljstvo i osudjuju način donošenja izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nezadovoljstvo i ogorčenje je tim veće jer predložene izmene i dopune Zakona značajno povećavaju ženama radni staž, sa 35 na 38 godina i godine života, koje su uslov za sticanje penzije, sa 53 na 58. Predstavnice žena okupljene u Sekciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine smatraju da predlagači izmena i dopuna Zakona nisu uzeli u obzir da ovakve promene direktno utiču na socijalni položaj žena i da u uslovima velike nezaposlenosti doprinose da se taj problem još više produbljuje.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine smatra da su ova zakonska rešenja neprihvatljiva i socijalno nepravedna i poručuje nadležnima da svojim aktivnostima koje planira tim povodom neće dozvoliti donošenje predloženih izm ena. Posebno je nedopustivo da socijalni partner putem medija saznaje da je Vlada već utvrdila Predlog izmena i dopuna Zakona. Izričiti smo da o ovim pitanjima značajnim za sadašnje i buduće generacije nadležni moraju razgovarati sa socijalnim partnerima.

SEKCIJA ŽENA SSS VOJVODINE
PREDSEDNICA Jelena Češljević

18. jun 2010, Novi Sad 

RAZGOVANO O VIŠE ZAKONA

Unapredjenje socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava u AP Vojvodini, bila je jedna od tema Radnog dogovora sa predsednicima i sekretarima

Doneti zakoni od interesa za zaposlene bili su na dnevnom redu Radnog dogovora sa predsednicima i sekretarima Veća Saveza samostalnih sindikata gradova i opština, poverenicima SSS za opštine i predsednicima Samostalnih sindikata Vojvodine. Sastanak je održan 18. juna 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Predsednici i sekretari informisani su o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju zaposlenih kao i predlogu sindikalnih aktivnosti, Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i zaključku Vlade RS o povezivanju staža. Razgovaralo se i o bezbednosti i zdravlju na radu – orijentacionom planu aktivnosti SSSV na unapredjenju stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takodje se dogovaralo o medjusobnom informisanju u SSSV – izmedju organa SSSV i veća SSS na teritoriji gradova i opština i o unapredjenju socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava u AP Vojvodini – formiranju i unapredjenju rada lokalnih socijalno – ekonomskih saveta. Prisutni su informisani i o toku priprema Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine.



 






18. jun 2010, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Ukoliko ne dodje do zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine doneo je odluku da se počne sa pripremama za organizovanje protesta, štrajkova i generalnog štrajka. Predstavnici sindikata poljoprivrede upozoravaju da su socijalni problemi zaposlenih sve izražajniji, materijalno-socijalni položaj radnika svakodnevno sve teži, dok je pohlepa poslodavaca sve nazajažljivija. Zaposleni su posebno ogorčeni što još uvek nije došlo do zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora iako je posle trogodišnjih pregovora tekst usaglašen još pre godinu dana.

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu je otvoren za pregovore ali isto tako spreman da prava članstva brani, ako treba i generalnim štrajkom. Članovi ovog Sindikata su izuzetno nezadovoljni i nivoom socijalnog dijaloga na svim nivoima, od nacionalnog do nivoa preduzeća i smatraju ga osnovnim uzrokom što se prava zaposlenih svakodnevno smanjuju, kako kroz zakone tako i akte kod poslodavaca koji prava svode na zakonski minimum a zarade na minimalne.

SAMOSTALNI SINDIKAT POLJOPRIVREDE

Jun 2010, Novi Sad

KOME SE POVEZUJE STAŽ

U pitanju je period od 1.januara 2004. godine
do 31. decembra 2009. godine

Za deo zaposlenih (povezivanje staža se ne odnosi na sve privredne subjekte) kojima nisu izmirene obaveze za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1.januara 2004. do 31. decembra 2009. godine, Vlada RS je omogućila povezivanje staža uplatom neizmirenih obaveza. Privredni subjekti kojima je to omogućeno mogu se podeliti u dve grupe: u prvoj su oni kojima će uplatu sredstava za povezivanje staža izvršiti Ministarstvo finansija na teret rashoda budžeta RS za 2010. godinu. To su privredna društva koja posluju sa više od 50 odsto državnog kapitala i preduzeća koja su u postupku ili pripremi za privatizaciju.

U drugoj grupi su privredni subjekti koji će izvršiti uplatu staža na osnovu ugovora o zaduživanju sa Republikom Srbijom koja im odobrava sredstva pod odredjenim uslovima. Tu spadaju privredna društva koja su privatizovana u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji, privatizovano preduzeće kod kojeg je zaključen ugovor o prodaji kapitala, odnosno imovine a koji se nalazi u postupku kontrole izvršenja ugovornih obaveza kupca i privredno drušvo kod kojeg je zaključen ugovor o prodaji kapitala, odnosno imovine, a kod kojeg su istekli rokovi u kojima Agencija za privatizaciju kontroliše izvršenje ugovornih obaveza.






16. jun 2010, Novi Sad

MIHAJLOVIĆ V.D. PREDSEDNIK

Dosadašnji sekretar Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama obavljaće dužnost predsednika do okončanja izbora

Dalji rad Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama, inicijativa sindikalne organizacije samostalnog sindikata "Lešo-trans" doo Kanjiža za izmenu Odluke o formiranju Odbora Samostalnog sindikata za gradove, opštine i više opština za mandatni period 2010. -2015. godine, uplata sindikalne članarine i tok priprema za održavanje radničko-sportskih susreta zaposlenih u saobraćaju i vezama bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama. Sednica je održana 16. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama doneli su odluku da dosadašnji sekretar Miroslav Mihajlović bude vršilac dužnosti predsednika ovog Odbora do okončanja izbora. Za člana Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine imenovali su Leontinu Holo a Sekcije mladih SSSV Dušana Koprić. Radničko-sportski susreti zaposlenih u ovim delatnostima održaće se od 23. do 27. juna 2010. godine u Lepenskom viru a organizator i domaćin je Republički odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije.

Jun 2010, Novi Sad

PUŠENJE JE STVARNO ŠTETNO!

Pojedinac ako puši u bilo kom zatvorenom prostoru ili javnom prevozu će platiti na licu mesta 5.000 dinara a pravno lice od 500.000 do milion dinara

Donošenjem Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pušenje je od polovine maja ove godine zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru (pod propisanim uslovima) i u vozilima kada se koriste kao službena vozila za prevoz putnika ili robe. Propisi za sprovodjenje ovog zakona doneće se u roku od 90 dana a pravna lica i preduzetnici u čijim objektima je zabranjeno pušenje, dužni su da usklade svoj rad sa odredbama ovog zakona 180 dana od dana stupanja na snagu. Ono što treba da brine svakog pojedinca pušača je da ako puši u bilo kom zatvorenom prostoru ili javnom prevozu je da će platiti na licu mesta 5.000 dinara a pravno lice od 500.000 do milion dinara.

Izuzetno, poslodavac može u zatvorenom radnom prostoru da odredi posebnu prostoriju isključivo za pušenje u kojoj se ne može obavljati delatnost poslodavca i na kojoj je obavezan da istakne znak da je u toj prostoriji dozvoljeno pušenje. Zaposleni koji ne mogu bez cigareta će verovatno u manjem broju slučajeva imati takvu prostoriju jer ona mora biti zatvorena u celini i sa kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati, opremljena ventilacionim sistemom (fizički odvojenim od drugog ventilacionog sistema) a vazduh iz te prostorije ne sme da se reciklira nego mora putem ventilacionog sistema da se izvede u otvoren prostor. Pored toga iznad vrata mora da postoji oznaka da je to prostorija za pušenje kao i broj lica koja u isto vreme mogu biti u prostoriji što zavisi od kapaciteta ventilacionog sistema. A ukoliko dodje do kvara istog tog sistema ispred ulaza ili u samoj prostoriji mora se obezbediti automatska oznaka "zabranjeno pušenje zbog kvara ventilacionog sistema".

Zakon predvidja još i niz obaveza za odgovorno lice koje je inače dužno da kontroliše zabranu pušenja (kazna predvidjena za njega je od 30.000 do 500.000 dinara) počev od toga da je dužno da na jednom ili više mesta u prostoru u kojem je zabranjeno pušenje istakne svoje ili ime lica koja je zadužio da u njegovo ime kontroliše zabranu pušenja sa podacima o mestu gde se to lice nalazi i telefonskim brojem na koji se može prijaviti pušenje u tom prostoru. Odgovorno lice takodje je dužno da obezbedi da se u prostoru gde je zabranjeno pušenje ne nalaze pepeljare i opušci.



 






14. jun 2010, Novi Sad

AKTIVNOSTI URODILE PLODOM

Posebno je značajno što je ministar Rasim Ljajić doneo odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora na sve ustanove zdravstva u Republici Srbiji

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je u funkciji pripreme Vanredne Skupštine Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koja je zakazana za 5. jul 2010. godine. Sednici POS zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održanoj 14. juna 2010. godine u Novom Sadu, pored članova POS prisustvovali su i članovi Izvršnog odbora sindikalne organizacije Doma zdravlja Novi Sad.

Na sednici, izmedju ostalog, razgovarano je o aktivnostima Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice, aktuelnostima vezanim za Granski kolektivni ugovor i izboru predstavnika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine u Sekciji žena i Sekciji mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine izrazili su svoje veliko zadovoljstvo što je nakon sedam godina intenzivnih aktivnosti 24. maja 2010. godine potpisan Poseban kolektivni ugovor. Posebno je značajno što je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, 7. juna 2010. godine, doneo odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora na sve ustanove zdravstva u Republici Srbiji.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za predstavnicu u Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izabrali su dr Libušu Blagojević Jurica a za predstavnika u Sekciji mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Ljubišu Ilić i Dušana Krčmar.

10. jun 2010, Pančevo

TRIBINA O RAVNOPRAVNOSTI

Učesnici su razgovarali o odredbama Zakona o ravnopravosti polova pre svega o zabrani diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja

Zakon o ravnopravnosti polova bio je tema Tribine održane u Pančevu 10. juna 2010. godine. Na Tribini su učestvovali, izmedju ostalih, predstavnici Pokrajinskog ombudsmana, Skupštine grada Pančeva, Saveza samostalnih sindikata i Saveta za rodnu ravnopravnost. Učesnici Tribine su razgovarali o odredbama Zakona, pre svega o zabrani diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja i obavezama lokalne samouprave u odnosu na Zakon o ravnopravnosti polova.

Uzimajući učešće u radu Tribine, Jelena Češljević, potpredsednica SSS Vojvodine je predočila kako se u Samostalnom sindikatu Vojvodine radilo kada je u pitanju brojnost žena u organima sindikata. Posebno je istakla da je dugoročni zadatak i programska aktivnost Samostalnog sindikata borba za sprečavanje, po bilo kom osnovu, svih oblika diskriminacije. Opredeljenje je da se kroz edukaciju o zakonima preventivno deluje na prepoznavanju pojava diskriminacije.

Učesnice Tribine: Danica Todorov, zamenica Pokrajinskog ombudsmana, Jelena Češljević, potpredsednica SSS Vojvodine i Milica Todorović predsednica Foruma žena Demokratske stranke, gostovale su i na RTV Pančevo u emisiji koja je prezentovala istu temu.






9. jun 2010. godine, Novi Sad

ZAPOSLENIMA SVE TEŽE

Socijalni problemi sve izražajniji a materijalno-socijalni položaj teži, istaknuto na sastanku predsednika sindikalnih organizacija iz poljoprivrede

Na sastanku predsednika sindikalnih organizacija iz poljoprivrede održanom 9. juna u Novom Sadu razgovaralo se o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih, trenutnoj situaciji u kojoj sindikat deluje kao i zadacima koji očekuju Samostalni sindikat poljoprivrede. Sastanku su prisustvovali i predsednici Sindikata poljoprivrede Srbije i Vojvodine Dragan Zarubica i Miodrag Bradonjić.

Prisutni na sastanku su istakli da je sve teži položaj zaposlenih, da su socijalni problemi sve izražajniji, materijalno-socijalni položaj teži a poslodavci sve rigorozniji. Predstavnici sindikata su sve češće šikanirani a radnici su zaplašeni. Ocena prisutnih je da ukoliko ne dodje do poboljšanja socijalnog dijaloga, sa kojim su izuzetno nezadovoljni, i ukoliko se ne potpiše granski kolektivni ugovor da se organizuje generalni štrajk.

7. jun 2010, Novi Sad

OTPUŠTANJA NAJOŠTRIJE OSUDJENA

Članovi POS uprave doneli odluku da se organizuje javna sednica ispred zgrade gde radi Darija Šajin kako bi se javnost upoznala sa ovim problemom

Mobing i diskriminacija zaposlenih, radničko-sportske igre i imenovanje povereništava u sindikalnim organizacijama, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine održane 7. juna 2010. godine u Novom Sadu. Članovi Pokrajinskog odbora su najoštije osudili otpuštanja zaposlenih koje se čini bez kriterijuma i merila kao i sistematizaciju koja se radi na takav način da se otpušta kvalifikovani kadar koji nije politički podoban a otvaraju se nova radna mesta za članove stranke koja je na vlasti. Jednoglasno je doneta odluka da se organizuje javna sednica ispred zgrade gde radi Darija Šajin kako bi se javnost upoznala sa ovim problemom i da se uputi zahtev da se na posao vrati predsednik sindikata koga je načelnica Šajin otpustila.

Članovi POS su doneli i odluku da se za poverenika u sindikalnoj organizaciji Opštinske uprave opštine Alibunar imenuje Milena Čipak. Zbog nezadovoljstva Odlukom o broju i strukturi Predsedništva Republičkog odbora Sindikata uprave, POS je jednoglasno doneo odluku da se uputi zahtev ROS-u da proširi Predsedništvo i da u njegovom sastavu bude i Lazar Škorić, predsednik Južnobačkog okruga kao i da 30 odsto članova ROS bude iz Vojvodine.






7. jun 2010, Novi Sad

LJUDI SU ZASTRAŠENI

Novinarima je ukazano na sve veći mobing nad zaposlenima u lokalnim upravama, otpuštanja, veštačke racionalizacije i maltretiranje sindikalnih predstavnika

Konferencija za novinare na temu "Mobing i diskriminacija zaposlenih sa konkretnim primerima iz prakse i primena Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji" održana je 7. juna 2010. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sa novinarima su razgovarali Milena Čipak, predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine, Lazar Škorić, predsednik Gradskog odbora ovog sindikata i Klara Djordjević iz opštinske uprave iz Sente.

Novinarima je ukazano na sve veći mobing nad zaposlenima u lokalnim upravama, otpuštanja, veštačke racionalizacije i maltretiranje sindikalnih predstavnika. Milena Čipak i Lazar Škorić još jednom su izneli problem sa načelnicom Darijom Šajin koja je posle presude za mobing (osudjena je na 14 meseci) napredovala u službi i tu nastavila da krši radna prava zaposlenih. Kako je ukazao Škorić nakon Bača sada stradaju zaoposleni u Južnobačkom okrugu – njih četvoro je dobilo otkaz a medju njima i predsednik sindikalne organizacije.

-Ljudi su zastrašeni a ja sam zbog zaštite prava radnika, što mi je dužnost kao predsednika Sindikata uprave Vojvodine, ostala nerasporedjena na poslu gde radim u opštinskoj upravi u Alibunaru– ukazala je Čipak. – Problem je što zbog mog sindikalnog angažovanja stradaju i članovi moje porodice. Ćerka mi je dobila otkaz u Turističkoj organizaciji. Ljudi se otpuštaju a zapošljavaju novi po političkoj liniji a ne stručnosti. Da zaposleni nisu toliko zastrašeni, bilo bi daleko više tužbi. Samo u jednoj maloj sredini imamo 17 tužbi radnika. Na sve ove probleme želimo da ukažemo i predsedniku Bojanu Pajtiću pa je pre oko mesec dana Sindikat uprave Vojvodine zatražio sastanak sa njim.

3. jun 2010, Pančevo

POSETA KOLEGA IZ SLOVENIJE

U "Azotari" i Industriji stakla gostima iz Slovenije je predočena situacija u preduzećima, rad i angažovanje sindikata i problemi u postupku privatizacije

Delegacija Saveza slobodnih sindikata Slovenije na čelu sa sekretarom i izvršnim sekretarom Milanom Utrošem i Andrejom Zorko i Regionalnog Veća Območja na čelu sa sekretarom Gregorom Cerarom, boravili su 3. juna 2010. godine u VSSSO Pančevo sa kojim imaju dugogodišnju uspešnu saradnju. Predstavnici Slobodnih sindikata Slovenije i domaćina posetili su "Azotaru", Industriju stakla a upriličen je i razgovor sa gradonačelnicom Pančeva Vesnom Martinović i predsednikom Skupštine Tigranom Kiš.

U "Azotari" i Industriji stakla gostima iz Slovenije je predočena situacija u preduzećima, rad i angažovanje sindikata i problemi u postupku privatizacije. U razgovorima u Skupštini grada gradonačelnica Martinović i predsednik VSSSO Pančevo Milanko Bodiroga predstavili su medjusobnu saradnju koja je rezultirala i formiranjem Saveta za socijalna pitanja. U Veću SSS opštine upriličen je i razgovor kome su prisustvovali predsednici sindikalnih organizacija iz pančevačkih preduzeća. Tom prilikom su razmenjene informacije o problemima u funkcionisanju socijalnog dijaloga kako na nacionalnom, tako i na nivoima preduzeća.








1. jun 2010, Novi Sad

KASNE PLATE

Na sastanku izneto nezadovoljstvo načinom finansiranja društvenih vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini

Sastanak sa predsednicima sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata vodoprivrednih preduzeća sa teritorije Vojvodine održan je 1. juna 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu, izmedju ostalog, bila je informacija povodom Zakona o vodama, proces utvrdjivanja državne imovine u kapitalu vodoprivrednih preduzeća pred Direkcijom za imovinu Republike Srbije i razgovori u vezi daljeg poslovanja vodoprivrednih preduzeća i položaja zaposlenih.

Prisutni na sednici izneli su svoje nezadovoljstvo načinom finansiranja društvenih vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini zbog čega im kasne plate. Takodje, što program mera nije donet na vreme i što ništa nije uradjeno na transformaciji društvenih vodoprivrednih preduzeća prema donetom Elaboratu. Zbog svih tih problema se zahteva ponovni sastanak sa sekretarom za poljprivredu i vodoprivredu Danijelom Petrovićem i direktorom JP "Vode Vojvodine".


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0