Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - DECEMBAR





27. decembar  2007,  Novi Sad

O POTPISIVANJU PROTOKOLA SA VLADOM

Članovima POS obrazovanja, nauke i kulture predočeno je i
koji će se seminari održati u toku naredne godine

Informacija o završetku Pregovora o potpisivanju Protokola izmedju Sindikata obrazovanja Srbije i Vlade Republike Srbije  (o povećanju cene rada, koeficijenata i dinamike isplata plata u 2008. godini), bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održane u četvrtak, 27. decembra 2007. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovima Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine predočeno je i koji će se seminari održati u toku naredne godine. Tako se planira seminar posvećen granskom kolektivnom ugovoru, kao i seminar na kome bi se edukovali članovi ovog Sindikata, posebno predsednici sindikalnih organizacija.


26. decembar 2007,  Bečej

NAJTEŽE U PIVARI

Zarade se ne isplaćuju redovno, što stvara i velik problem kod korišćenja zdravstvenih usluga

Informisanje o aktuelnoj situaciji u preduzećima, aktivnosti u sindikalnim organizacijama - izrada Kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu, bili su na dnevnom redu sednice Opštinskog odbora Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije, vodoprivrede i šumarstva Bečej održane 26. decembra 2007. godine u Bečeju u prostorijama VSSSO. Predsednici sindikalnih organizacija ovih delatnosti ( izuzev iz "Bečejke" ad i Mlinske industrije Bečej), predočili su situacije u svojim preduzećima.

Najveći problemi, jer se zarade ne isplaćuju redovno, što stvara i velik problem kod korišćenja zdravstvenih usluga, je u pivari Bečej. U fabrici nameštaja " Osmi oktobar", u kojoj je bio najavljen štrajk, došlo je do dogovora sa novim vlasnikom oko načina isplate zaostalih zarada.

U najvećem kolektivu, PIK "Bečej" završeno je prijavljivanje zaposlenih za odlazak iz preduzeća. Ovo je na osnovu inicijative poslodavca koji je ponudio i odredjene uslove.












26. decembar 2007, Novi Sad

NASTAVLJA SE ŠTRAJK

Protesna šetnja do Vlade Republike Srbije u petak, 11. januara 2008. godine

Zaposleni u organima teritorijalne autonomije, jedinicama lokalne samouprave i državnim organima nastavljaju štrajk do 11. janura 2008. godine u trajanju od po četiri sata - predočava predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak.

Zbog neispunjenja zahteva Sindikata, u petak, 11. januara 2008. godine sa početkom u 11.00 časova na trgu Nikole Pašića u Beogradu, počinje protesna šetnja do Vlade Republike Srbije, gde će se organizovati Protest zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Srbije.

Zaposleni u ovim delatnostima ne prihvataju  predlog Protokola koji je dostavila Vlada Republike Srbije. Pregovarački tim Sindikata nastavlja pregovore sa predlogom Protokola koji je sačinio Sindikat, sa povećanjem koeficijenata od 50 odsto.


21. decembar  2007,  Novi Sad 

S A O P Š T E NJ E

Novac dobijen od privatizacije morao bi se prvenstveno koristiti za pokretanje proizvodnje, razvoj malih i srednjih preduzeća, otvaranje novih radnih mesta i samim tim smanjnjenje broja nezaposlenih, stav je Veća saveza samostalnih sindikata Vojvodine zauzet na današnjoj sednici. Takodje se traži, da se deo prihoda od privatizacije usmeri na adekvatno rešavanje pitanja položaja lica koja su u postupku privatizacije ostala bez posla jer, dosadašnje strategije nisu dale očekivane rezultate koje bi bitnije smanjile stopu nezaposlenosti.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine će, kao i do sada, pružiti svu neophodnu pomoć u procesu privatizacije, uz insistiranje na obaveznom poštovanje socijalnih programa, (više od 1.300 preduzeća u Srbiji još uvek nije privatizovano) kako bi se ovaj proces završio. Takodje će intenzivno raditi na kontroli sprovodjenja kupoprodajnih ugovora i ukazivati Sektoru za kontrolu na sve slučajeve gde ga većinski vlasnik krši. Preduzeće se sve neophodne aktivnosti na zaštiti prava zaposlenih u preduzećima gde se bude pokrenuo postupak prinudne likvidacije jer privatizacija nije uradjena u zakonskom roku. Inače, Samostalni sindikat je već zahtevao da se u slučajevima kada preduzeća pozitivno posluju, a nisu se privatizovala do odredjenog roka,  razmotri celishodnost likvidacije. Jer, to bi samo dovelo do povećanja nezaposlenosti i rada na crno.

Kako bi se se potpisao Opšti i granski kolektivni ugovor, Samostalni sindikat će se odgovarajućom strategijom i pritiscima uz sve vidove sindikalne borbe,  boriti za poziciju ravnopravnog socijalnog partnera, za bolja zakonodavna rešenja i prava zaposlenih.  Pošto još uvek nije doneta strategija za privatizaciju lokalnih komunalnih preduzeća kojom bi se utvrdio optimalni model privatizacije uz očuvanje javnog interesa, efikasnog poslovanja i nivoa usluga, Samostalni sindikat će se aktivno uključiti u ovaj postupak, tim pre jer je u pitanju oko 30.000 zaposlenih  u  483 preduzeća  u Srbiji iz oblasti stambeno komunalne delatnosti.

Kada je u pitanju podela besplatnih akcija gradjanima, uz poštovanje načela ravnopravnosti i pravičnosti, kako bi sva lica koja do sada nisu, ostvarila to pravo, Samostalni sindikat će preduzeti sve aktivnosti na blagovremenom informisanju članstva o načinu, postupku i trenutku otpočinjanja upisa besplatnih akcija.

PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
dr Milorad Mijatović













21. decembar 2007,  Novi Sad

PROBLEMI U "BORELIJU"

Razgovarano sa predstavnicima medija o nevoljama koje imaju zaposleni i rukovodstvo somborske fabrike

Konferencija za novinare zbog problema vezanih za imovinu (nerešen odnos Hrvatska - Srbija) u somborskoj fabrici "Boreli", odnosno status zaposlenih, održana je u Radničkom domu u Novom Sadu, 21. decembra 2007. godine.

Sa novinarima su razgovarali predsednik Samostalnog sindikata tekstila kože i obuće Srbije Slavica Savić, potpredsednik VSSS Srbije Duško Vuković, predsednik sindikalne organizacije "Borelija" Ezgeta Stipan i generalni direktor Mirko Vujanović.

Predstavnicima medija je izneto niz činjenica vezanih za nerešen status imovine ovog preduzeća o čemu je Vlada Republike Srbije upoznata još od 2000. godine. U pitanju je oko hiljadu zaposlenih u ovoj somborskoj fabrici u koju su radnici do sada uložili 57.500 godina radnog staža. Predstavnici sindikalne organizacije su posebno istakli da ne brane samo svoju egzistenciju nego i 70 odsto državnog kapitala i ukazali na otimanje imovine koje je počelo nezakonitom prodajom prodavnica u Nišu i Beogradu.

Ukoliko se ne spreči rasparčavanje imovine preduzeća, sindikat "Borelija" je doneo odluku da svih hiljadu zaposlenih izvede pred Vladu Republike Srbije i resorna ministarstva a pridružiće im se i ostalih 200 preduzeća koja su u sličnoj situaciji.


21. decembar 2007,  Novi Sad 

AKTIVNOSTI U 2007. GODINI

U funkciji pripreme sednice Veća, održana je sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

Sednica Predseništva SSS Vojvodine, u funkciji pripreme sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine,  održana je 21. decembra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na dnevnom redu, izmedju ostalog, bila je informacija o aktivnostima SSSV u 2007. godini. Takodje, članovi Predsedništv SSS Vojvodine su razmatrali predlog odluke o prijemu Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine u Savez samostalnih sindikata Vojvodine.












20. decembar 2007,  Novi Sad

POLOŽAJ RADNIKA SVE TEŽI

U ovom vremenu tranzicije sindikat ima izuzetno velik značaj, istaknuto na sednici zajedničkog Pokrajisnkog odbora

Rad i aktivnosti Odbora u 2007. godini i plan i program za 2008. godinu, tema su zajedničke sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata, trgovine, zanatstva, usluga,  preduzetništva, ugostiteljstva i turizma održane 20. decembra 2007. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Sednici su pored članova sva tri pokrajinska odbora prisustvovali i predsednici republičkih odbora sindikata: ROS zanatstva i preduzetništva Svetislav Vladisavljević, ROS trgovine Mićo Čegar i ROS ugostiteljstva i turizma  Radan Milovanović.

U raspravi, na sednici, istaknuto je da u ovom vremenu tranzicije sindikat ima izuzetno velik značaj ali i da se s obzirom na svakodnevne promene, mora posvetiti izuzetna pažnja edukaciji članstva. Predočeno je i da je položaj zaposlenih sve teži, posebno u privatnom sektoru, gde poslodavci najveći deo radnika prijavljuje kao nekvalifikovanu radnu snagu.

Na kraju rasprave jednoglasno je usvojen Program aktivnosti Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata, trgovine, zanatstva, usluga,  preduzetništva, ugostiteljstva i turizma za iduću godinu.


20. decembar 2007,  Novi Sad

SOCIJALNI DIJALOG U ZDRAVSTVU EU

I do 80 odsto zaposlenih u ovom sektoru čine žene a u isto vreme njihovo prisustvo u procesu odlučivanja je nedovoljno

Seminar na temu "Socijalni dijalog u sektoru zdravstva Evropske unije" u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održan je 20. decembra 2007. godine, u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma. Seminar je organizovan za članove Pokrajinskog odbora, u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, kancelarijom u Beogradu, kako bi se  razmenila iskustava i pozitivna praksa.

Predočavajući podatke, Milan Jevtić iz fondacije Fridrih Ebert, govorio je posebno o socijalnom dijalogu u EU uopšte, pojmu i istorijatu socijalnog dijaloga u zdravstvu, reformi sistema zdravstva. Izneto je niz interesantnih podataka vezanih za osobenosti sektora zdravstva u EU. Tako, i do 80 odsto zaposlenih u ovom sektoru čine žene a u isto vreme njihovo prisustvo u procesu odlučivanja je nedovoljno. Inače, zarade su prosečno manje u odnosu na ostale sektore ali se beleži i brz razvoj privatnog sektora. Takodje, u visoko razvijenim zemljama nedostaje stručni kadar.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za Sekciju mladih VSSSV izabrao je Dušana Krčmara a Sekciju žena VSSSV dr Sladjanu Jovanović.













18. decembar 2007,  Mali Idjoš

VELIK BROJ BEZ POSLA

Pokrenuta je inicijativa, od strane Samostalnog sindikata, za osnivanjem Socijalno-ekonomskog saveta opštine

Situacija u preduzećima i aktuelna pitanja rada sindikata i Povereništva Malog Idjoša, tema su razgovora vodjenih u Skupštini opštine Malog Idjoša kojima su prisustvovali predsednici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević i Veća SSS za više opština Gabor Kišlinder, sekretar u Predsedništvu SSSV Milina Tušjak, advokat Veća SSSV Milan Djukić i zamenik predsednika Skupštine opštine Malog Idjoša Vladimir Lopičić.

Na sastanku vodjenom 18. decembra 2007. godine, konstatovano je da je u opštini Mali Idjoš velik broj radnika ostao bez posla što zbog privatizacije ali i stečaja. Posebno se razgovaralo o otvorenom stečaju u preduzeću "Njegoš" iz Lovćenca. Dogovoreno je da se iznadje mogućnost da za radnike čija su preduzeća u stečaju, rešenje traži po socijalnom programu.

Takodje, pokrenuta je inicijativa, od strane Samostalnog sindikata, za osnivanjem Socijalno-ekonomskog saveta opštine . Ocenjeno je da za to postoji izuzetno velika potreba.


17. decembar 2007,  Novi Sad

STRATEGIJA ZA OMASOVLJENJE

Evidentiraće se članovi koji zbog tehnoloških viškova ostaju bez posla

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, na kojoj se raspravljalo o  izveštaju o radu za 2007. godinu i programu rada za 2008. godinu, održana je 17. decembra 2007. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Nakon rasprave, jednoglano su usvojeni i izveštaj i program rada, sa sugestijama koje su date u diskusijama. Tako će se uraditi strategija za omasovljenje članstva, evidentiraće se članovi koji zbog tehnoloških viškova ostaju bez posla a planira se i poboljšanje marketinga uz neophodnost dostavljanja informacija sa terena, takodje i permanentno edukovanje članstva i konkretnije definisanje poverenika u Statutu Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije.

Za člana Sekcije mladih VSSSV, ispred Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine, izabran je Mirčeta Jovan a za Sekciju žena VSSSV Jelena Ivanović.











18. decembar 2007, Novi Sad

POKAZANO JEDINSTVO CENTRALE

Iskazano je zadovoljstvo zbog pružene podrške SSS Vojvodine, POS i ROS

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održana je 18. decembra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi POS su razmatrali i nakon rasprave, jednoglasno usvojili Plan rada Pokrajinskog odbora energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine za 2008. godinu.

Razmatrajući predlog Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju gradjani ostvaruju u postupku privatizacije, u raspravi su članovi Predsedništva  JSO NIS-Naftagas ocenili da je u prethodnim aktivnostima oko donošenja Zakona o pravu na besplatne akcije i koncepta privatizacije javnih preeduzeća pokazano jedinstvo naše centrale. Iskazano je zadovoljstvo zbog pružene podrške SSS Vojvodine, POS i ROS.

Takodje je na sednici ocenjeno da je sasvim neosnovan dopis koji je POS-u upućen od strane predsednice GOS energetike, petrohemije, hemije i nemetala grada Novog Sada.

U Sekciju mladih VSSSV članovi POS su imenovali Dijanu Oljača a Sekciju žena Sonju Pešić.


17. decembar  2007,  Novi Sad

SEDNICA POS TEKSTILA

U Sekciju mladih izabrana je Olivera Sekereš a Sekciju žena Radmila Kovačević

Sednica Pokrajinskog odbora samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine održana je 17. decembra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na sednici je razgovarano o materijalno-socijalni položaj zaposlenih u tekstilu, koži i obući Vojvodine i izbrane su  predstavnice za Sekciju žena i Sekciju mladih. U Sekciju mladih izabrana je Olivera Sekereš a Sekciju žena Radmila Kovačević.











14. decembar 2007,  Novi Sad

PRIVATIZACIJA VELIKIH PRIVREDNIH SISTEMA

Na Konferenciji su učestvovali i predstavnici sindikata iz Slovenije, Madjarske, Rumunije i Hrvatske

Konferencija na temu "Privatizacija velikih privrednih sistema od opšteg interesa" u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, a uz finansijsku podršku Fondacije Fridrih Ebert, održana je 14. decembra u Novom Sadu u kongresnom centru hotela "Park".

Na Konferenciji su učestvovali i predstavnici sindikata iz Slovenije, Madjarske, Rumunije i Hrvatske. Osnovni cilj organizovanja ove Konferencije je bio da se saznaju iskustva drugih zemalja po pitanju privatizacije javnog sektora i velikih sistema od opšteg interesa.

Učesnici Konferencije, iznoseći iskustva svojih država, predočili su šta je privatizacija donela po zaposlene u velikim privrednim sistemima kao i na ukupno gradjanstvo. Takodje, kako su gradjani i zaposleni ostvarili pravo na besplatne akcije i uopšte, da li je privatizacija doprinela delotvornijem, kvalitetnijem i za korisnike prihvatljivijem delovanju ovog sektora.


12. decembar  2007,  Novi Sad

POKRAJINSKI ODBOR UPRAVE...

Konstatovano je da su, od 45 opština u Vojvodini, zaposleni štrajk započeli u 39

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine održana je 12. decembra 2007. godine u Novom Sadu.  Na sednici  se razgovaralo o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u državnim organima i lokalnim samoupravama i započetom generalnom štrajku.

Članovi Pokrajinskog odbora, od strane predsednika Milene Čipak (koja je i u pregovaračkom timu), informisani su o toku pregovora Sindikata i Ministarstva finansija, Ministarstva rada, Republičkog sekreterijata za zakonodavstvo i Ministarstva za državnu upravu i lokalni samoupravu. Konstatovano je  da su, od 45 opština u Vojvodini,  zaposleni štrajk započeli u 39.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine za člana Sekcije žena izabrali su Željku Nedić a Sekciju mladih Bobana Djudjev.











12. decembar 2007,  Senta

OKRUGLI STO O SOCIJALNOM DIJALOGU

Posebno je naglašeno uvažavanje legitimnih interesai pozicije svih učesnika     

U Senti je 12. decembra 2007. godine, pod pokroviteljstvom fondacije Fridrih Ebert, održan Okrugli sto na temu "Socijalni dijalog na nivou opštine Senta". Okruglom stolu prisustvovali  su članovi Socijalno-ekonomskog saveta opštine Senta, predstavnici sindikata, lokalne samouprave i poslodavci.

O socijalnom dijalogu na nivou Vojvodini govorio je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, a tema koju je predočila predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević bila je "Socijalni dijalog, uvažavanje legitimnih interesa i pozicije svih učesnika". Milan Jeftić iz fondacije Fridrih Ebert predstavio je "Socijalni dijalog u Evropi".


12. decembar 2007, Novi Sad

ŠTRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTEVA

Izmedju ostalog,  traži se izmena Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Do ispunjenja zahteva Sindikata, zaposleni u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama će biti u generalnom štrajku, predočeno je novinarima na Konferenciji za medije koja je  održana u sredu, 12. decembra 2007. godine u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sa novinarima su   razgovarale predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak i predsednik Okružnog odbora Zorica Milankov.

Novinarima su predočeni zahtevi zaposlenih koji traže, pre svega, uspostavljanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, povećanje zarada zaposlenih u državnim i organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u državnim organima i posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave. Takodje, traži se izmena Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kao i izmena Zakona o platama u državnim organima (iz 2001. godine).

Kako je iznela Milena Čipak u Srbiji, od 145 opština u 105 se zaposleni ovih delatnosti nalaze u štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada. U Vojvodini od 45 opština u 39 je počeo generalni štrajk a očekuje se i priključenje ostalih.

 










11. decembar 2007,  Novi Sad

ORGANIZOVATI SKUP SVIH PREDSEDNIKA S.O.

Članovi PO ocenili su da je ponudjeni materijal,  Predlog pravaca reformi Samostalnog sindikata metalaca Srbije,  samo osnova za raspravu

Deseta  sednica Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održana je 11. decembra 2007. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma. Na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog, bili su Predlog pravaca reformi Samostalnog sindikata metalaca Srbije, aktuelna pitanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u metalskim preduzećima na području APV i informacija o održanom okruglom stolu na temu " Stvarnost socijalnog dijaloga" u organizaciji PO  od 21. do 22. novembra 2007. godine u Kanjiži.

Članovi Pokrajinskog odbora raspravljajući o Predlogu pravaca reformi Samostalnog sindikata metalaca Srbije, koji je Uprava SSMS uputila na javnu raspravu do 15. januara 2008. godine, ocenili su da je ponudjeni materijal samo osnova za raspravu. Dogovoreno je da se do kraja januara 2008. godine organizuje skup svih predsednika sindikalnih organizacija metalaca sa područja Vojvodine na kome će se razgovarati o ponudjenom materijalu.

Za Sekciju mladih odnosno Sekciju žena izabrane su Silvija Bertok i Judit Klošak.

 


7. decembar  2007, Sremska Mitrovica

ŠTRAJK U AD "MITROSREM"

Odluku je doneo Odbor sindikalne organizacije  samostalnog sindikata a zahtevi upućeni poslodavcu

Zaposleni u AD "Mitrosrem" Sremska Mitrovica 18. decembra stupaju u štrajk. Odluku o organizovanju i stupanju u štrajk doneo je Odbor Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata AD "Mitrosrem" na sednici održanoj 7. decembra 2007. godine.

Štrajk se organizuje sa sledećim zahtevima: traži se isplata zaostalih zarada (deo septembra, oktobar i novembar) i poštovanje kolektivnog ugovora kod poslodavca. U štrajk će pored članova Samostalnog sindikata stupiti i ostali zaposleni prekidom rada i ostankom na radnom mestu kao i okupljanjem u preduzeću, prema odluci Štrajkačkog odbora. Zahtevi su, izmedju ostalih,  upućeni generalnom direktoru i predsedniku Upravnog odbora.










10. decembar  2007,  Novi Sad

OSNIVAČKA SKUPŠTINA PRAVOSUDJA

Za predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine izabrana je Vesna Bošnjak

Osnivačka Skupština sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održana je 10. decembra 2007. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na Skupštini je verifikovana odluka o broju i sastavu članova Pokrajinskog odbora ( broji devet članova),  donete su odluke o osnivanju Sindikata, o pristupanju Sindikatu zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i usvojen statut i program  delovanja.

Za predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine izabrana je Vesna Bošnjak. Po funciji, ona je i član Veća SSS Vojvodine. Za sekciju mladih predložen je Miroslav Popov iz Opštinskog suda Bečej a za Sekciju žena Dragana Selimović iz Trgovinskog  suda Sremska Mitrovica.


8. decembar 2007,  Bačka Palanka

POSETA VEĆU SSS OPŠTINE

Razgovarano je o problemima u radu sindikalne organizacije i zaštiti članova sindikata u pivari "Kalzberg Srbija" d.o.o Čelarevo

Gospodin Mikael Johanson iz sindikata LO iz Švedske, saradnik Braco Kalajdžić i predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, posetili su 8. decembra 2007. godine Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Bačka Palanka. Za njih je u Veću SSSO, predsednik Goran Milić sa saradnicima, upriličio prijem i razgovor.

Glavna tema razgovora u Veću Saveza samostalnih sindikata opštine Bačka Palanka su bili problemi u radu sindikalne organizacije i zaštita članova sindikata u pivari "Kalzberg Srbija" d.o.o Čelarevo. Razgovorima su prisustvovali i članovi Odbora sindikalne organizacije pivare.










7. decembar 2007, Novi Sad

SEMINAR SA KOLEGAMA IZ ŠVEDSKE

Mikael Johanson iz švedskog Sindikata LO, član Odbora za izradu kolektivnih ugovora i pregovore, govorio je o metodama sindikalne borbe

U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine, 7. decembra 2007. godine održan je seminar na kome je predstavnik iz Sindikata LO iz Švedske preneo  iskustva  ovog sindikata o niz različitih pitanja.

Polazeći od neophodnosti produbljavanja i umrežavanja medjunarodnih odnosa medju sindikatima, razmene iskustava, jačanje uloge sindikata kao jednog od socijalnih partnera, kao i dosadašnjih pozitivnih rezultata od uspostavljene medjunarodne sindikalne saradnje, Mikael Johanson iz švedskog Sindikata LO, član Odbora za izradu kolektivnih ugovora i pregovore, govorio je o metodama sindikalne borbe. Pre svega, o pravu na štrajk, štrajkačkim fondovima i organizovanju protesta.

Johanson je na seminaru predočio i vodjenje kampanje i lobiranje javnosti kao i učešće zaposlenih u upravljanju. Takodje, bezbednost i zaštita na radu, aktivnosti i uloga sindikata u vezi sa tim, bili su posebno obradjena tema.


6 - 8. decembar 2007,  Ljubljana

KONGRES SINDIKATA SLOVENIJE

Petom Kongresu ZSS Slovenije prisustvovalo je ukupno 30 stranih delegacija

Od 6. do 8. decembra 2007. godine u Ljubljani, Kongresu Saveza slobodnih sindikata Slovenije, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, prisustvovali su predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović i sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić. Petom Kongresu ZSS Slovenije prisustvovalo je ukupno 30 stranih delegacija kao i generalni sekretar Evropske Konfederacije Sindikata Džon Moks.

Kongres Saveza slobodnih sindikata Slovenije potvrdio je mandate dosadašnjem predsedniku Dušanu Semoliču i sekretaru Milanu Utroši. Sa njima na čelu, Savez samostalnih sindikata Vojvodine je do sada ostvario vrlo uspešnu i plodnu saradnju tako  da su realna očekivanja da će se ona proširiti i biti ubuduće još sadržajnija.










7. decembar 2007, Novi Sad

OBUKA MLADIH SINDIKALACA

U okviru saradnje sindikata LO i SSS Vojvodine održana prva edukacija mladih Sevaza samostalnih sindikata

Bjorn Malmakvist iz ABF Centra za edukaciju i obrazovanje  sindikata LO iz Švedske i Urban Nordel edukator iz ABF, održali su 7. decembra 2007. godine prvu obuku mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Naime, u okviru saradnje Sindikata LO i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, švedski sindikat je pomogao da se opremi jedna učionica sa svom neophodnom tehnikom sa ciljem da se što kvalitetnije edukuju članovi Samostalnog sindikata. Planirano je da se ova učionica, koja se nalazi u zgradi Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, intezivno koristi za obuku članova samostalnog sindikata.


SAOPŠTENJE

Na 10. decembar, Međunarodni  dan  ljudskih  prava, članovi Sekcije mladih  Saveza samostalnih  sindikata Srbije, podsećaju  Vas da  i mi  mladi  Srbije  imamo pravo na:

  • obrazovanje i upoznavanje sa našim osnovnim ljudskim pravima i slobodama!
  • slobodan izbor zaposlenja nakon školovanja i studija!
  • zaštitu od nezaposlenosti!
  • pravične i zadovoljavajuće uslove rada!
  • pravednu i zadovoljavajuću zaradu koja obezbeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu i koja će ako bude potrebno biti upotpunjenja drugim sredstvima socijalne zaštite!
  • angažovanje na unapređenju kvaliteta života;
  • promovisanje ideja jednakih mogućnosti i pristojnog rada za mlade!
  • integarciju  mladih u  sindikalne organizacije na svim nivoima organizovanja!
  • sprečavanje diskriminacije mladih na radnom mestu!

"RADNIČKA PRAVA,   PRAVA MLADIH
SU SASTAVNI DEO LJUDSKIH PRAVA"












7. decembar 2007, Novi Sad

RAZGOVOR SA NOVINARIMA

Predstavnici Sindikata LO iz Švedske i Samostalnog sindikata poljoprivrede govorili za sredstva informisanja

Konferencija za novinare  na temu: "Saradnja Sindikata LO  iz Švedske i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine - dalji planovi na edukaciji članstva Samostalnog sindikata" održana je u petak, 7. decembra 2007.godine, u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

O vidovima saradnje i daljim planovima novinarima su govorili predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević i iz Sindikata LO iz Švedske Mikael Johanson član Odbora za izradu kolektivnih ugovora. Za pitanja i dodatne informacije sredstvima informisanja na raspolaganju su bili i Bjorn Malmakvist iz ABF Centra za edukaciju i obrazovanje, Urban Nordel edukator iz ABF i Braco Kalajdžić saradnik koji je ujedno i prevodio.

U obraćanju novinarima istaknuto je da je saradnja koja je uspostavljena izuzetno dobra i da će se i ubuduće nastaviti. Posebno jer, u vremenu globalizacije kapital ne zna za granice a samim tim istovetni su problemi koji muče sve zaposlene.  U okviru ove saradnje Sindikat LO je pomogao da se u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine opremi jedna učionica sa svom neophodnom tehnikom sa ciljem da se što kvalitetnije edukuju članovi Samostalnog sindikata.


PROGLAS

POŠTOVANI SUGRAĐANI
10. 12. 2007. u 10.00 ČASOVA (ponedeljak)


POČINJE GENERALNI ŠTRAJK


ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM ORGANIMA, ORGANIMA TERITORIJALNE AUTONOMIJE I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE I DRUGIM ORGANIMA I ORGANIZACIJAMA REPUBLIKE SRBIJE
GENERALI ŠTRAJK SE ORGANIZUJE U CILJU POBOLJŠANJA MATERIJALNOG I SOCIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH U OVIM DELATNOSTIMA.
GENERALNI ŠTRAJK TRAJE DO ISPUNJENJA ZAHTEVA SINDIKATA
TRAŽIMO PLATU OD KOJE MOŽEMO DA ŽIVIMO ŠTO JE PRIRODNI USLOV DA MOŽEMO DA RADIMO ZA VAS!
POKUŠALI SMO DA PUTEM DOGOVORA POBOLJŠAMO NAŠ MATERIJALNI I SOCIJALNI POLOŽAJ ALI NISMO USPELI PA TO ČINIMO NA OVAJ NAČIN.


DECEMBAR 2007. GODINE
REPUBLIČKI ODBOR SINDIKATA

ZAHTEVI SINDIKATA

  1. USPOSTAVLJANJE SOCIJALNOG DIJALOGA, NA SVIM NIVOIMA;
  2. POVEĆANJE ZARADA ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM ORGANIMA I ORGANIMA TERITORIJALNE AUTONOMIJE I LOKALNE SAMOUPRAVE SRBIJE;
  3. POTPISIVANJE POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM ORGANIMA I POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U ORGANIMA TERITORIJALNE AUTONOMIJE I ORGANIMA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE;
  4. IZMENA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I ZAKONA O PLATAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA.
  5. IZMENA ZAKONA O PLATAMA U DRŽAVNIM ORGANIMA (IZ 2001. GODINE)

Beograd, 21. 11. 2007. godine










5. decembar 2007, Žabalj

GOSTI IZ SINDIKATA GRČKE

Predstavnici Sindikata industrije šećera iz Grčke posetili šećerane u Žablju i Crvenki

Manolis Jagojanis, predsednik Sindikata industrije šećera iz Grčke i Vangelis Bibisidis saradnik, bili su gosti Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede. U okviru ove radne posete upriličen im je razgovor u šećeranama u Žablju i Crvenki.

U okviru svog boravka u šećerani u Žablju gosti iz Grčke su razgovorali sa članovima Odbora Sindikalne organizacije i predsednicima republičkog i pokrajinskog Samostalnog sindikata poljoprivrede Zoranom Malenovićem i Jelenom Češljević. Sindikalci su razmenili iskustva o organizovanosti i načinu rada. Razgovaralo se i o problemima zaštite, ostvarenju socijalnog programa i kolektivnim ugovorima.

Za goste iz Grčke upriličen je i razgovor sa generalnim direktorom Šećerane u Žablju Tomasom Gusijamanisom i direktorom Željkom Kovačevićem.


4. decembar 2007, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTA IZ BIH

Doc. dr Mehmed Avdagić detaljnije je predočio nedavno formiranu Evroazijsku asocijaciju sindikata koja trenutno obuhvata 12 zemalja iz Evrope i Azije

Sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević bili su 4. decembra 2007. godine domaćini predsedniku Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, trgovini i turizmu Bosne i Hercegovine doc. dr. Mehmedu Avdagiću.

U razgovoru upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa sindikalcem iz Bosne i Hercegovine  razmenjena su iskustva vezana za organizovanost, aktivnosti i probleme u radu sindikata. Domaćini su posebno naglasili potrebu reformi u samostalnom sindikatu.

Doc. dr Mehmed Avdagić detaljnije je predočio nedavno formiranu Evroazijsku asocijaciju sindikata koja trenutno obuhvata 12 zemalja iz Evrope i Azije. Izmedju ostalih tu su sindikati iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sindikat ugostiteljstva Srbije. Na kraju radne posete gosta iz BIH izražena je spremnost za dalju medjusobnu saradnju.









ZOOM - klik na sliku

26 - 30. novembar 2007,  Horsens (Danska)

POSETA SINDIKATU 3F

U centrali  Sindikata 3F u Kopenhagenu razgovarano je o organizovanosti ovog sindikata i njihovim osnovnim aktivnostima

Od 26. do 30. novembra 2007. godine tročlana delegacija Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bila je u radnoj poseti  danskom Sindikatu 3F u gradu Horsensu. Delegaciju su sačinjavli predsednik PO SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu  Vojvodine Jelena Češljević i stručni saradnik Jadranka Jakšić.

Cilj posete je bio, pre svega,  razmena iskustava.  U centrali  Sindikata 3F u Kopenhagenu razgovarano je o organizovanosti ovog sindikata i njihovim osnovnim aktivnostima.  U Sindikatu 3F grada domaćina, vodjeno je više razgovora, posebno sa njihovim aktivistima.

Za delegaciju Samostalnog sindikata iz Vojvodine upriličen je bio i razgovor u opštini Horsens sa gradonačelnikom ovog grada. Na kraju radne posete dogovoren je  nastavak dalje saradnje.


30. novembar - 2. decembar  2007,  Kečkemet (Madjarska)

NASTAVLJEN RAD NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Izrada priručnika na sva tri jezika koji bi sadržao neophodne informacije u vezi zapošljavanja, jedan od prioriteta

Od 30. novembra do 2. decembra 2007. godine u Kečkemetu, Madjarska, održano je Predsedništvo Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa. Zajednički projekat, odnosno njegova druga faza, je tema o kojoj su razgovarali članovi Predsedništva Euroregije DKMT iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine.

Zajednički prioriteti za realizaciju jedinstvenog Projekta, zaključeno je, su izrada priručnika na sva tri jezika koji bi sadržao neophodne informacije u vezi zapošljavanja kao što su: uslovi slobodnog protoka radne snage u EU, propisi EU, uslovi zapošljavanja, poreski sistem, propise oko Ugovora o radu i  u vezi zapošljavanja stranih državljanja. Takodje, posledice rada na crno, dužinu godišnjeg odmora, minimalnu zaradu....

Prioritet je i izrada website, edukacija sindikalnih aktivisat i razvoj infrastrukture.  Prema planu koji je priložio Savez samostalnih sindikata Vojvodine uradiće se akcioni plan za preusmeravanje radnika iz neformalne ekonomije u formalnu ekonomiju. Na osnovu svega toga, članovi Predsedništva Euroregije DKMT iz Madjarske uradiće predlog zajedničkog Projekta o kome će se razgovarati na sednici u Novom Sadu krajem januara 2008. godine kada bi trebalo da se uobliči konačna verzija sa kojom će se konkurisati u EU.


ZOOM - klik na sliku

PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  


PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0