Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - NOVEMBAR



ZOOM - klik na sliku

26 - 30. novembar 2007,  Horsens (Danska)

POSETA SINDIKATU 3F

U centrali  Sindikata 3F u Kopenhagenu razgovarano je o organizovanosti ovog sindikata i njihovim osnovnim aktivnostima

Od 26. do 30. novembra 2007. godine tročlana delegacija Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bila je u radnoj poseti  danskom Sindikatu 3F u gradu Horsensu. Delegaciju su sačinjavli predsednik PO SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu  Vojvodine Jelena Češljević i stručni saradnik Jadranka Jakšić.

Cilj posete je bio, pre svega,  razmena iskustava.  U centrali  Sindikata 3F u Kopenhagenu razgovarano je o organizovanosti ovog sindikata i njihovim osnovnim aktivnostima.  U Sindikatu 3F grada domaćina, vodjeno je više razgovora, posebno sa njihovim aktivistima.

Za delegaciju Samostalnog sindikata iz Vojvodine upriličen je bio i razgovor u opštini Horsens sa gradonačelnikom ovog grada. Na kraju radne posete dogovoren je  nastavak dalje saradnje.


30. novembar - 2. decembar  2007,  Kečkemet (Madjarska)

NASTAVLJEN RAD NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Izrada priručnika na sva tri jezika koji bi sadržao neophodne informacije u vezi zapošljavanja, jedan od prioriteta

Od 30. novembra do 2. decembra 2007. godine u Kečkemetu, Madjarska, održano je Predsedništvo Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa. Zajednički projekat, odnosno njegova druga faza, je tema o kojoj su razgovarali članovi Predsedništva Euroregije DKMT iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine.

Zajednički prioriteti za realizaciju jedinstvenog Projekta, zaključeno je, su izrada priručnika na sva tri jezika koji bi sadržao neophodne informacije u vezi zapošljavanja kao što su: uslovi slobodnog protoka radne snage u EU, propisi EU, uslovi zapošljavanja, poreski sistem, propise oko Ugovora o radu i  u vezi zapošljavanja stranih državljanja. Takodje, posledice rada na crno, dužinu godišnjeg odmora, minimalnu zaradu....

Prioritet je i izrada website, edukacija sindikalnih aktivisat i razvoj infrastrukture.  Prema planu koji je priložio Savez samostalnih sindikata Vojvodine uradiće se akcioni plan za preusmeravanje radnika iz neformalne ekonomije u formalnu ekonomiju. Na osnovu svega toga, članovi Predsedništva Euroregije DKMT iz Madjarske uradiće predlog zajedničkog Projekta o kome će se razgovarati na sednici u Novom Sadu krajem januara 2008. godine kada bi trebalo da se uobliči konačna verzija sa kojom će se konkurisati u EU.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

S A O P Š T E NJ E

         Zaposleni u državnim organima i organima lokalne samouprave AP Vojvodine nastavljaju proteste svakog radnog dana od 3. do 10. decembra 2007. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 časova. Takodje, nastavljaju se pregovori o rešavanju zahteva Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Srbije sa nadležnim Ministarstvom za državnu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom finansija sa zahtevom da se potpiše Protokol o rešavanju zahteva Sindikata, najkasnije do 10. decembra 2007. godine.

         Ukoliko se ne potpiše Protokol o rešavanju zahteva Sindikata, zaposleni u državnim organima i organima lokalne samouprave stupiće u generalni štrajk 10. decembra 2007. godine u 10.00 časova.

                                                                                           PREDSEDNICA
Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i
društvenim organizacijama Vojvodine

                                          Milena Čipak


23. novembar 2007. godina, Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA PODODBORA

Funkciju predsednika Pododbora veterinarskih stanica Vojvodine privremeno obavlja Dragan Krznarić

O aktuelnim pitanjima u vezi sa privatizacijom javnih veterinarskih ustanova i delovanju sindikata razgovarano je na sednici Pododbora veterinarskih stanica Vojvodine održanoj 23. novembra 2007. godine u Novom Sadu.

Nakon rasprave donet je zaključak da funkciju predsednika Pododbora veterinarskih stanica Vojvodine privremeno obavlja Dragan Krznarić a na narednoj sednici Pododbora da se verifikuje njegov izbor na mesto predsednika.

Takodje je zaključeno da se direktoru Uprave za veterinu uputi zahtev za prijem tima Sindikata u sastavu Jelena Češljević, Franja Orešković, Dragan Krznarić, Jovan Mirčeta i Dimitrije Živanović koji bi izneo probleme vezane za privatizaciju veterinarskih stanica i trećeg potpisnika kolektivnih ugovora.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

22. novembar 2007,  Novi Kneževac

POSETA VEĆU NOVOG KNEŽEVCA

Razgovarano o daljem funkcionisanju Veća Saveza samostalnih sindikata opštine u svojstvu Povereništva

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Miodrag Bradonjić i novoizabrani predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za više opština Kikinda, Čoka i Nova Crnja  Ilija Drljić posetili su Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Novi Kneževac 22. novembra 2007. godine. Tom prilikom je razgovarano o funkcionisanju ovog Veća i realizaciji već postojeće odluke da VSSSO Nove Kneževac ubuduće funkcioniše kao Povereništvo pri Veću Saveza samostalnih sindikata za više opština Kikinda, Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac.

U toku ove radne posete održan je, na istu temu i sastanak u "Lepenki" sa predstavnicim sindikalne organizacije. Sa poslovodstvom i sindikatom "Lepenke" razgovaralo se i o poslovanju ovog privatizovanog preduzeća, investicijama i daljoj perspektivi.


21. novembar 2007,  Beograd

ODRŽAN CENTRALNI ŠTRAJKAČKI ODBOR

U petak, 30. novembra 2007. godine, održaće se štrajk upozorenja radnika naftne i gasne privrede Srbije u periodu od 12 do 13 časova

Predlog Zakona o besplatnoj podeli akcija i predlog izmene Zakona o privatizavciji bili su tema sednice Centralnog štrajkačkog odbora sindikata naftne i gasne privrede Srbije održane 21. novembra 2007. godine u Beogradu. Ovoj sednici prisustvovali su i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica, potpredsednik i sekretar Veća saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milanko Bodiroga i Miodrag Bradonjić

Na Centralnom štrajkačkom odboru jednoglasno je donet plan narednih aktivnosti. U utorak, 27. novembra 2007. godine održaće se sastanak kod predsednika SSS Srbije i Konferenciija za novinare, kao i sastanak Odbora JSO NIS ad i Predserdništva JSO NIS Naftagas i Samostalnog sindikata energetike. U četvrtak, 29. novembra je velika Skupština sindikata naftne i gasne privrede Srbije u SPENS-u u 11,59 časova pod sloganom "Minut je do 12" a u petak 30. novembra 2007. godine održaće se štrajk upozorenja radnika naftne i gasne privrede Srbije u periodu od 12 do 13 časova.

Štrajkački zahtevi su: podela besplatnih akcija zaposlenima u NIS ad i javnim preduzećima Srbijagas i Transnafta i drugim javnim preduzećima, u skladu sa važećim zakonom, uredbom Vlade RS i usvojenom strategijom privatizacionog savetnika i primena usvojene strategije privatizacije Vlade Republike Srbije za NIS.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

20 - 22. novembar 2007,  Kanjiža

OKRUGLI STO O SOCIJALNOM DIJALOGU

Učesnici su izrazili svoje nezadovoljsztvo što je Srbija jedina zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja nema kolektivni ugovor na nacionalnom nivou

U organizaciji Pokrajinskog odbora SSSM za Vojvodinu, od 20. do 22. novembra 2007. godine, u Kanjiži je održan Okrugli sto na temu "Stvarnost socijalnog dijaloga". U radu Okruglog stola učestvovali su pored predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine i "Nezavisnosti" i sindikalci iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Madjarske. Na Okruglom stolu o vidjenju stanja u socijalnom dijalogu u Srbiji govorio je Milan Jeftić, predstavnik Fondacije Fridrih Ebert,  Kancelarije u Beogradu.

Predsednik PO SSSM za Vojvodinu Vlado Miljuš predočio je u svom izlaganju stvarnost socijalnog dijaloga u Srbiji i Vojvodini. Trenutno stanje, naglasio je Miljuš, najbolje se ilustruje kroz nepostojanje opšteg i posebnih kolektivnih ugovora za industrijske delatnosti.  Prema Medjunarodnoj organizaciji rada kolektivni ugovori i pregovaranje je oličenje socijalnog dijaloga.

Učesnici Okruglog stola su izrazili svoje nezadovoljsztvo što je Srbija jedina zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja nema kolektivni ugovor na nacionalnom nivou. Zbog toga su ukazali da Sindikat mora radikalno da menja dalji način svog delovanja.


20. novembar 2007,  Bačka Palanka

LOŠ ODNOS POSLODAVCA

Pomoć su zatražili zaposleni u "Sebastijan limariji Jedinstvo" u Bačkoj Palanci gde se krše radna prava i onemogućava sindikalno delovanje

Duži period Sindikalna organizacija u AD "Sebastijan limarija Jedinstvo" u Bačkoj Palanci uz pomoć Veća Saveza samostalnih sindikata opštine bezuspešno pokušava da sa poslovodstvom ovog preduzeća uspostavi realan socijalni dijalog.

Kako bi se mirno rešila sporna pitanja, bez angažovanja nadležnih organa a u interesu i zaposlenih i poslodavaca upriličen je razgovor sa predstavnicima sindikata u VSSSO Bačka Palanka kome su prisustvovali sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić, predsednik Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine Ljubiša Nestorović, predsednik VSSSO Goran Milić i sekretar u Predsedništvu VSSSV Milina Tušjak. Takodje je, na ovom sastanku,  probleme u funkcionisanju sindikalne organizacije i na relaciji poslovodstvo - sindikat izneo i predsednik sindikalne organizacije  preduzeća "Nopal".

Prema saznanjima Samostalnog sindikata u "Sebatijan limariji Jedinstvo" drastično se krši Zakon o radu, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu kao i Ustav Republike Srbije i konvencije Medjunarodne organizacije rada. Kako postoji želja da se zaštita radnih i sindikalnih prava zaposlenih ne traži preko inspekcijskih i sudskih organa, predložen je u roku osam dana, zajednički sastanak sa poslovodstvom i vlasnikom ovog preduzeća.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

19. novembar 2007,  Novi Sad

SAVET OKO ISPLATE ZARADA

Pomoć u rešavanju nagomilanih problema zatražili predstavnici sindikalne organizacije "Topika" iz Bačke Topole

Zbog više problema vezanih za isplatu zarada i zakonskih doprinosa, za pomoć su se stručnoj službi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine obratili predstavnici sindikata zaposlenih u "Topiku" u Bačkoj Topoli.  U ovoj firmi u kojoj je trenutno zaposleno oko 570 radnika, zarada za septembar ove godine je isplaćena u nivou i ispod minimalne zarade. Pored toga, za avgust ove godine zaposlenima nije ništa isplaćeno.

Inače, "Topiko" je privatizovan 2002. godine. Od 2003. godine zaposlenima nisu isplaćeni ni zakonski doprinosi. Problem je i što kod isplate zarada radnici ne dobijaju ni obračunski list.  Bez obzira na sve teškoće nakon privatizacije ovog preduzeća, radnici sve vreme rade i ostvaruju rezultate na nivou normativa i standarda. Iako je najavljeno da će se i za oktobar 2007. godine zarade slično isplatiti kao i do sada, zaposleni su spremni da zajedno sa poslodavcem iznadju najbolje rešenje za sve.


17. novembar 2007, Ljubljana

PODRŠKA KOLEGAMA IZ SLOVENIJE

Na velikim sindikalnim demonstracijama u glavnom gradu Slovenije učestvovali i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

Preko sedamdeset hiljada članova sindikata, kojima su se masovno priključili i gradjani Slovenije, učestvovalo je u velikom protestu  održanom 17. novembra 2007. godine u Ljubljani. Učesnici ovih masovnih demonstarcija izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radništva i sve većih socijalnih razlika. Protest je organizovalo zajedno šest sindikalnih centrala.

Podršku kolegama iz Slovenije, ličnim učešćem u protestu, dali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik  Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević.  

Sindikalci iz Italije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Austrije kao i predstavnici Evropske konfederacije sindikata su takodje podržali zahteve kolega iz Slovenije " za veće plate i manje socijalne razlike". Demonstracije u Ljubljani su, prema najavama sindikalaca, uvod u opštu obustavu rada koja se planira u januaru.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

16. novembar  2007, Novi Sad

GOSTI IZ RUMUNIJE

U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je  prijem za predstavnike više sindikata iz  županije Hunedoara iz Rumunije

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić, bili su domaćini, 16. novembra 2007. godine,  predstavnicima više sindikata iz županije Hunedoara iz Rumunije.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa sindikalcima iz Rumunije razmenjena su iskustva vezana za organizovanost i rad sindikata.  U razgovoru je posebno naglašena spremnost na uzajmanu saradnju, posebno kada su u pitanju granski sindikati.


16. novembar  2007, Slovenija

RAZVIJATI MEDJUSOBNE ODNOSE

Kongresu Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Slovenije prisustvovala i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Vojvodine

Iskustva u izgradnji autonomnog sindikalnog pokreta u Sloveniji, kao bitnog činioca zaštite zaposlenih i odbrane njihovih interesa, Vojvodini su vrlo značajna, posebno za predvidjenu reformu Samostalnog sindikata. Na ovo je ukazala predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, učestvujući u radu Kongresa Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Slovenije. Kongres je održan u Dobrni, 16. novembra 2007. godine.

U svom obraćanju na Kongresu, Jelena Češljević je takodje predočila da za kapital i velike kompanije u sadašnjim vremenima nema granica. Baš zbog toga sve više će biti potrebno da  sindikati sa ovih prostora razvijaju medjusobne odnose i saradnju kako bi se radnicima obezbedili bar približno isti uslovi rada, prava i zarade.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku




15.novembar 2007,  Novi Sad

ZAKLJUČITI POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Članovi POS zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine razmatrali
više važnih pitanja

Aktivnosti Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice,  tok pregovora na zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora kao i dogovor o aktivnostima u ustanovama socijalne zaštite u AP Vojvodini, bili su, izmedju ostalog,  na dnevnom redu sednice POS-a.

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je u četvrtak, 15. novembra 2007. godine, u Novom Sadu. Članovi Pokrajinskog odbora su, nakon rasprave, konstatovali da se neće odstupiti od zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora.

Pokrajinski odbor Sindikata zapslenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine takodje smatra da ovaj Sindikat treba da učestvuje u dogovoru sa Vladom Republike Srbije oko zakona o platama.

 


14. novembar 2007, Novi Sad

 

S A O P Š T E NJ E

 

Da bi se realizovalo obećanje ministra Mladjana Dinkića, vezano za dobijanje besplatnih akcija, potrebno je četiri milijarde eura što je nemoguće obezbediti privatizacijom javnih preduzeća. Ovo su samo prazna politička obećanja i predizborna kampanja koje Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine najoštrije osudjuje ukazujući da se radi o manipulaciji sa skoro četiri miliona gradjana koji sada očekuju taj novac.

Predsedništvo SSS Vojvodine, takodje, izražava svoje veliko nezadovoljstvo tokom privatizacije jer su posledice po zaposlene u većini preduzeća katastrofalne. Povećana je nezaposlenost, plate se neredovno isplaćuju i konstantno se smanjuju, poslodavci ne poštuju svoje obaveze. Najčešće, odmah nakon kupovine preduzeća, rasprodaju se sve zalihe gotove robe i repromaterijala, pored ugovorne zabrane prodaju se delovi preduzeća ili izdaju u zakup, dodatno se zadužuju uzimanjem kredita i stavljanjem hipoteka. Takodje, beleži se pad proizvodnje a velika obećanja o stranim ulaganjima sporo se realizuju.

Savez samostalnih sindikata predočava da će ova organizacija napustiti dosadašnji vid "diplomatskih" razgovora sa nadležnima. Primeniće se radikalni vidovi sindikalne borbe kako bi se zaštitili radnici, njihova prava i životna egzistencija. Konkretne aktivnosti na realizaciji ovakvih zaključaka su u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine i Savezu samostalnih sindikata Srbije već započete.

          
PREDSEDNIK
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

dr Milorad Mijatović


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku




8 - 11. novembar 2007,  Slovenija

UZVRATNA POSETA

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Pančeva sa kolegama iz Maribora i Ormoža razmenila iskustva o načinu organizovanja i metodama delovanja

U uzvratnoj je poseti Sindikatu Maribora odnosno Območnoj organizaciji ZSSS Podravja, od 8. do 11. novembra 2007. godine u Mariboru i Ormožu boravila je delegacija Saveza samostalnih sindikata opštine Pančevo na čelu sa predsednikom Milankom Bodirogom. U delegaciji je bio i sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić.

Ova poseta je rezultat višegodišnje saradnje Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Zveze svobodnih sindikatov Slovenije i dogovora o povezivanju sindikata pojedinih regiona odnosno gradova. Prva takva saradnja uspostavljena je  izmedju Maribora i Pančeva posetom sindikalaca iz Maribora Pančevu početkom ove godine.

U okviru posete održan je radni sastanak na kome su razmenjena iskustva o načinu organizovanja i metodama delovanja a upriličene su i posete preduzećima. Na kraju susreta dogovoreno je da se saradnja izmedju Maribora i Pančeva proširi na granske sindikate. Prvi koraci će se učiniti na povezivanju i saradnji sindikata uprave, pravosudja i zdravstva.


9. novembar 2007,  Novi Sad 

KAKO RAZREŠITI VIŠE DILEMA

Predstavnici Sindikalne organizacije "Mitrosrema" zatražili pomoć u rešavanju više problema

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević i sekretar u Predsedništvu Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milina Tušjak, razgovarali su 9. novembra 2007. godine sa predstavnicima Sindikalne organizacije "Mitrosrema"i Veća SSSO Sremska Mitrovica.

Tema razgovora je bila sve češća praksa poslodavaca da umesto realizacije obaveza po socijalnom programu, kao delu kupoprodajnog ugovora, zaposlenima nude dobrovoljno napuštanje preduzeća sa otpremninama koje su niže nego po socijalnom programu. U ovakvim slučajevima radnici se najčešće rukovode kratkoročnom rešavanju svojih socijalnih problema nedovoljno razmišljajući o perspektiovi novog zapošljavanja kao i neizvesnosti nivoa prava koje mogu da ostvare preko tržišta rada.

Naime, još nije razrešena pravna dilema o tome šta se smatra pod dobrovoljnim napuštanjem preduzeća po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa na inicijativu poslodavca kada zaposleni imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti pri Nacionalnoj službi zapošljavanja.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

7. novembar  2007, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTA IZ HRVATSKE

U Veću SSS Vojvodine upriličen je  prijem za predsednika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević bili su 7. novembra 2007. godine domaćini predsedniku Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Josipu Paviću.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa sindikalcem iz Hrvatske  razmenjena su iskustva vezana za organizovanost i rad sindikata.  U razgovoru je posebno naglašena spremnost na uzajmanu saradnju, na ravnopravnoj osnovi uz puno uvažavanje. Takodje je konstatovano da se proces tranzicije slično odvijao i da su organizacije sindikata imale skoro indetične probleme kroz koje su prolazile u proteklih deceniju i po.  


5. novembar 2007, Novi Sad

SVE VIŠE  UGROŽENA PRAVA

Pokrajinski  odbor  Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine konstatovao je  da je izrada opšteg kolektivnog ugovora i dalje na početku

Na sednici Pokrajinskog odbora održanoj 5. novembra 2007. godine u Novom Sadu, razmatrane su aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine, informacija o Predlogu zakona o privatizaciji i aktivnosti na zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost hemije i nemetala Srbije.

Pokrajinski odbor samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine nije zadovoljan realizacijom zaključaka Predsedništva POS koji se odnosi na kadrovsko rešenje nosilaca funkcija  koji su stekli uslov za penziju.

Takodje je konstatovano da je izrada opšteg kolektivnog ugovora i dalje na početku a da ništa bolja situacija nije ni sa granskim kolektivnim ugovorom. Predočeno je da Zakon o radu nije definisao ovu obavezu a Unija poslodavaca to koristi.

Pokrajinski odbor je ukazao da se prava zaposlenih sve više ugrožavaju i smanjuju  a da Socijalno - ekonomski savet radi od slučaja do slučaja, bez strategije i zacrtanih ciljeva. Zamerke su upućene i na tok privatizacije i izmene Zakona o privatizaciji, pre svega da se nastavlja kupovina socijalnog mira na isti način kao i ranije, odnosno ciljana privatizacija.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku




2 - 4. novembar 2007,  Deva (Rumunija)

SEMINAR ZA PREDSEDNIŠTVO EUROREGIJE

Uradjena je prva faza budućeg projekta a druga bi trebalo da bude gotova za oko mesec dana

Od 2. do 4. novembra 2007. godine u Devi, Rumunija, održan je seminar za Predsedništvo Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa. Učesnici seminara su bili članovi Predsedništva sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine.

Na seminaru su predstavljene organizacije sindikata kroz takozvane svot-analize, što je preduslov za moguće projekte Evropske unije. Pomoć u radu su pružala i dva instruktora koja bi trebalo da pomognu kod izrade zajedničkog  projekata.

U Devi, na seminaru članova Predsedništva Euroregije sindikata DKMT,  uradjena je prva faza budućeg projekta a druga bi trebalo da bude gotova za oko mesec dana. Dogovoreno je da zbog toga sledeći susret članova Predsedništva bude 30. novembra 2007. godine u Kečkemetu, Madjarska. Očekuje se da će za oko dva meseca zajednički projekat tri sindikata Euroregije Dunav - Kriš - Moriš - Tisa, biti završen.


1. novembar  2007,  Novi Sad

POSETA GOSTIJU IZ RUMUNIJE

Tema  susreta bila je prezentacija  Zakona o radu dveju zemalja, odnosno poredjenje pojedinih odredbi

Za predstavnike Sindikata hemije i energetike Rumunije, upriličena je 1. novembra 2007. godine u Novom Sadu, radna poseta Savezu samostalnih sindikata Vojvodine i Pokrajinskom odboru samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine.

Sa gostima iz Rumunije bio je i domaćin  Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala  Srbije. Republički odbor ovog sindikata, inače, ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Rumunije.

Tema zajedničkog susreta u Novom Sadu bila je prezentacija Zakona o radu Rumunije i Srbije, odnosno poredjenje pojedinih odredbi u cilju inicijative za pokretanje izmena ovog zakona u Srbiji.  Predstavnici Sindikata hemije i energetike Rumunije upoznati su i sa organizovanošću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku

1. novembar  2007,  Novi Sad

ZAJEDNIČKI REŠAVATI PROBLEME

Predstavnici sindikata i poslovodstva preduzeća iz primarne poljoprivredne proizvodnje koji imaju  istog  vlasnika, istakli spremnost da i ubuduće zajedno razrešavaju sporna pitanja

Zajednički sastanak predsednika sindikalnih organizacija, vlasnika i poslodavaca iz preduzeća: "Mala Bosna" Subotica, "Agrobačka" Bač, "Graničar" Gakovo, "Aleksa Šantić" Aleksa Šantić, "Bačka" Kula, "Mlinpek" Apatin i "Jedinstvo" Gajdobra, održan je  1. novembra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Tema sastanka su bile tekuće aktivnosti u sindikalnim organizacijama , problemi u radu i zaštiti prava članova.

Posle višesatnog razgovora vlasnika ovih preduzeća Mileta Jerkovića, direktora i sindikalaca konstatovano je da, pre svega,  ima potrebe za ovakvom vrstom socijalnog dijaloga u ovoj kompaniji. Ocenjeno je da je zaštita i bezbednost na radu zajednički interes poslovodstva i zaposlenih  i da je vlasnik preduzeća  preduzeo konkretne mere za rešavanje ovog problema.

Takodje, predočeno je, poslodavci su spremni da i ubuduće zajednički sa predstavnicima sindikata rešavaju eventualne probleme. Tako je problem isplate zarada u nekim preduzećima preko kreditnih kartica već razrešen. Posebno je otvoreno pitanje zakupa zemljišta. Naime, kako su poslodavci posebno istakli, položaj zaposlenih u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji direktno zavisi od zemljišta, pa se zato insistira da kod licitacija  pravo prečeg zakupa ima sadašnji zakupac. Inače, Samostalni sindikat poljoprivrede na ovaj problem nadležnima ukazuje unazad već duži period.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0