- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

SINDIKAT ZAPOSLENIH U GRAĐEVINARSTVU I IGM VOJVODINE

Stranci koji rade na „ crno” nelojalna konkurencija domaćim radnicima
Radna snaga stiže iz ove dve države

5. 5. 2024. godine. Izvor: Politika.rs. Foto: Pixabay

Sindikati nisu protiv zapošljavanja stranaca u Srbiji, ali smatraju da bi trebalo uvesti kontrolu i određena pravila, kao i obezbediti im bolje uslove za rad i veća radna prava.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je lane izdato 52.169 dozvola za rad strancima. Najviše državljanima došlo je da radi u Srbiju iz Ruske Federacije – 20.396 (5.567 žene), potom iz Kine – 10.603 (1.119 žene), Turske – 5.071 (133 žene), Indije –5.010 (60 žene) i sa Nepala –1.123 (260 žene).
- Najmanje radnih dozvola, preciznije po jedna, u 2023. godini izdato je državljanima sledećih zemalja: Andora, Zelenortska ostrva, Kongo Gvatemala, Gvineja... – napominju u NSZ-a. OPŠIRNIJE 

DAN GRAĐEVINARA SRBIJE - 8. AVGUST
8. 8. 2020.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, čestitao je svim građevinskim radnicima praznik i ukazao da, i ove godine, Dan građevinara dočekujemo u nepovolјnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji. 

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove života i rada na gradilištima, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije. 

Građevinski radnici u Srbiji i dalje rade u veoma teškim uslovima, za plate koje su ispod republičkog proseka, a problem je i veliki broj neimara koji rade „na crno“, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu što dovodi do velikog broja smrtnih i teških povreda na radu u ovoj delatnosti. 

Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve članove Sindikata i sve građevinske radnike u Srbiji da se zajednički borimo za bezbedne uslove rada i dostojanstvene zarade, a Samostalni sindikat će nastaviti da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak, a radnicima boljitak! 

Predsednik SSSV 
Goran Milić


AKTUELNI PROBLEMI U GRAĐEVINARSTVU
27. 8. 2020.

Uoči 8. avgusta, Dana građevinskih radnika, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, Josip Modić, u emisiji na Radio-televiziji Vojvodine, govorio je o situaciji u građevini kao i o  problemima sa kojima se susreću radnici zaposleni u ovoj delatnosti. Rad na crno, teški i nebezbedni uslovi rada, nezadovoljavajuće zarade, položaj neimara s obzirom na epidemiju kovida-19, samo su neki od mnogobrojnih problema sa kojima se susreću građeinski radnici na ovim prostorima.   

Modić je, između ostalog, istakao da bi organizovanje efikasne inspekcijske kontrole na svim nivoima dovelo da smanjenja rada „na crno“, koja je izuzetno izražena u ovoj oblasti. U narednom periodu, to bi moglo da se poboljša najavljennim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, koji predviđa veće ingerencije Inspekcije rada u ovoj oblasti. 

Nakon višedecenijskog kontinuiranog propadanja građevinskog sektora, niskog standarda radnika, rada na crno i migracija građevinskih radnika u inostranstvo, pored nedostatka stručne i obučene radne snage, građevinarstvo se suočava i sa pandemijom i novim opasnostima po bezbednost i zdravlje radnika i prava iz radnog odnosa. O ovim, kao i o mnogim drugim problemima iz oblasti građevine, govorio je Modić u emisiji na RTV-u.  

Sa nadom da će naredne godine građevinski radnici dočakati s puno više posla, većim zaradama i boljim uslovima rada, predsednik Modić je čestitao Dan građevinara Srbije svim članovima sindikata i zaposlenima u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.Josip Modić ponovo na čelu građevinaca Vojvodine
31. 1. 2020.

U Novom Sadu, 31. januara 2020. godine održana je Izborna skupština Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine. Članovi Izborne skupštine su iskazali poverenje dosadašnjem predsedniku, Josipu Modiću, da i u narednom mandatnom periodu (2020-2025 god.) obavlja funkciju predsednika POS zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine.
Izbornoj skupštini su prisustvovali 15 od ukupno 18 članova, te je verifikovan izbor osamnaest članova Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za mandatni period 2020 - 2025. godine.
Članovi Izborne skupštine su jednoglasno usvojili Izveštaj o radu za prethodni mandatni period i Program rada na narednih pet godina, izabrali članove Republičkog odbora iz Vojvodine, članove Statutarnog i Nadzornog odbor ROS-a iz Vojvodine koji će biti verifikovani na Kongresu, izabrali članove Veća i delegate 22. Konferencije SSSV iz Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine. Na Izbornij skupštini, između ostalog, usvojene su izmene i dopune Pravila o radu ove organizacije i formirano Predsedništvo POS građevine.
Za člana Veća SSSV, pored izabranog predsednika Josipa Modića, izabran je Dragan Samardžić, predsednik SO "Lafarge" Beočin. Pored Modića i Samardžića, za delegata 22. Konferencije SSSV izabrana je Vesna Petković, predsednica SO "Vojvodina put - Bačka put".
Za nosioce funkcija u višim organima jednoglasno su podržani: Saša Torlaković, za predsednika Republičkog odbora građevine, koji je i do sada obavljao tu funkciju, a za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, dosadašnji predsednik Goran Milić.
Pored članova starog i novog saziva, Izbornoj skupštini su prisustvovali i doprineli njenom uspešnom radu predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Saša Torlaković, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić i predsednik SSS Novog sada i opština Vladimir Gvozdenović.


Predsednik Sindikata građevine u poseti Pokrajinskom sekretaru za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
11. avg. 2017. godine

Povodom 8. avgusta - Dana građevinara Srbije, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine i Novog Sada, Josip Modić, bio je gost u Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine. Modić je razgovarao sa Pokrajinskim sekretarom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenadom Grbićem, o problemima zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, kao i o radu i nadležnostima ovog sekretarijata. 

 

Dogovorena je saradnja i zajednički rad na poboljšanju položaja građevinskih radnika, kao i na stvaranju ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak i razvoj, a radnicima dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada. Građevinarstvo predstavlja značajan deo ekonomije svake države jer za sebe vezuje veliki deo ostatka privrede. Na građevinskom sektoru je direktno naslonjeno 28 drugih oblasti privrede, kao i 45 indirektno. S toga je sektor građevinarstva veoma značajan u ukupnom privredno ekonomskom razvoju Srbije.


DAN GRAĐEVINARA SRBIJE - 8. AVGUST
8. avg. 2017. godine

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, čestitao je svim građevinskim radnicima praznik i ukazao da, i ove godine, Dan građevinara dočekujemo u nepovolјnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji.

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove života i rada na gradilištima, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije.

Građevinski radnici u Srbiji i dalje rade u veoma teškim uslovima, za plate koje su ispod proseka, a problem je i sve veći broj neimara koji rade na crno, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu što dovodi do alarmantnog broja smrtnih i teških povreda na radu u ovoj delatnosti.

Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve članove Sindikata i sve građevinske radnike u Srbiji da se zajednički borimo za bezbedne uslove rada i dostojanstvene zarade, a Samostalni sindikat će nastaviti da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak, a radnicima boljitak!


AKTUELNI PROBLEMI U GRAĐEVINARSTVU 

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, Josip Modić, u emisiji „Otvoreni ekran“, govorio je o situaciji u građevini kao i o  problemima sa kojima se susreću radnici zaposleni u ovoj delatnosti. Rad na crno, teški uslovi rada, nezadovoljavajuće zarade, nepostojanje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industruju građevinskog materijala, samo su neki od mnogobrojnih problema koji muče neimare. 

On je, između ostalog, istakao da bi organizovanje efikasne inspekcijske kontrole na svim nivoima dovelo da smanjenja rada „na crno“, koja je izuzetno izražena u ovoj oblasti. 

Modić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je sve više građevinskih radnika koji odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i većih zarada. Međutim, sve je više i onih radnika koji su žrtve radne eksploatacije u inostranstvu. O ovim, kao i o mnogim drugim problemima iz oblasti građevine, govorio je Modić u emisiji na Kanalu 9. 

Sa nadom da će naredne godine građevinski radnici dočakati s puno više posla, većim zaradama i boljim uslovima rada, predsednik Modić je čestitao Dan građevinara Srbije svim članovima sindikata i zaposlenima u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Srbije.


POVOLJNOSTI  PRILIKOM  KUPOVINE  STANOVA

                  Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine dogovorio je sa kompanijom „Galens“, da se svim članovima samostalnog sindikata okupljenim u Savez samostalnih sindikata Vojvodine omoguće olakšice prilikom kupovine stana od ove kompanije.

                  Kompleks stanova u ulici Kraljevića Marka biće dostupni članovima ovog sindikata uz određene popuste i povoljnosti. Takođe, postoji mogućnost da se za zainteresovane potencijalne kupce organizuje promocija prodaje na kojoj bi bili prisutni i predstavnici banke koji će objasniti mogućnosti korišćenja-podizanja kredita za kupovinu stanova. 

Putem ovog LINK-a možete pogledati kratku prezentaciju Kompleksa, a za više informacija, možete kontaktirati:

  • predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, Josipa Modića na  telefon 062/88-90-946 ili
predstavnika kompanije Galens, Vladimira Šojića (izvršni i dir. prodaje) putem sledećih kontakata: telefon: (0)21 427 716; mobil: 064 64 34 915; e-mail 1:vladimir.sojic@galens.rs;  2: vladimir.galens@gmail.com

GRAĐEVINCI RAZMATRALI I USVOJILI IZBORNE ODLUKE
18. decembar 2014.

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, koja je održana u sredu, 17. decembra 2014. godine, u maloj sali Radničkog doma "Svetozar Marković" u Novom Sadu, članovi POS-a usvojili su izborne odluke i razgovarali o toku i načinu sprovođenja izbornih aktivnosti u sindikalnim organizacijama iz oblasti građevine.

U toku je sprovođenje izbornih aktivnosti u građevinskim preduzećima sa teritorije Vojvodine. U sindikalnim organizacijama održavaju se predizborni i izborni sastanci, na kojima članovi Sindikata građevine biraju članove organa i nosice funkcija u sindikalnim organizacijama i predlažu kandidate za članove organa i nosioce funkcija u Pokrajinskom i Republičkom odboru i Savezu samostalnih sindikata Vojvodine i Srbije.

Odluka o formiranju odbora Sindikata za gradove, opštine i više opština za mandatni period 2015. - 2020 godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova POS-a Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za mandatni period 2015.-2020. godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Statutarnog i Nadzornog odbora, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova ROS-a iz Vojvodine, kao i Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Izborne skupštine, bile su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine.


ORGANIZOVANJE I ŠIRENJE MREŽE SEKCIJE MLADIH U SINDIKATU
8. decembar 2014.

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru zajedničkog projekta sa sindikatom LO Zapadna Švedska, a uz finansijsku podršku podršku Olof Palme Centra, organizovala je seminar pod nazivom "Organizovanje i širenje mreže sekcije mladih u sindikatu". Seminar je bio održan 3. i 4. decembra 2014. godine, u hotelu "Park" u Novom Sadu.

Na seminaru je učestvovalo oko 25 mladih članova sindikata sa teritorije Vojvodine a teme seminara su bile: položaj i uloga mladih članova u Sindikatu, povećanje broja članova i širenje mraže sekcija mladih po granskom i teritorijalnom principu, jačanje organizacione strukture Sekcije mladih SSSV. Cilj održavanja seminara je da se podstaknu članovi Sekcije mladih SSSV da aktivno i efektivno učestvuju kako u sinikalnom radu, tako i u svim sferama javnog života, kako bi se efikasnije ostvarili specifični interesi mladih i obezbedio bolji položaj mladih u društvu.

Učesnici seminara su saznali o iskustvima i radu Sekcije mladih LO iz Švedske, posebno o organizovanju, funkcionisanju i ulozi u telima odlučivanja Sindiakta. Takođe, učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove, predloge i ideje kako da se što veći broj mladih uključi u sindikalni rad i da predlažu nove akcije, koje će biti osnova pri planiranju aktivnosti Sekcije mladih SSSV za 2015. godinu.

Kroz zanimljive radionice, mladi su dali svoje viđenje kako ojačati organizacionu strukturu i širiti mrežu sekcije mladih ističući snagu, šanse i potencijalne mogućnosti, a ujedno biti svestan prepreka i nedostataka na kojima treba poraditi i poboljšati. Ostale radionice su osmišljene sa ciljem podsticanja timskog rada i međusobne solidarnosti grupe što doprinosi kvalitetnijem izvršenju zadatka. Uspeh tima zavisi od uspeha svakog njegovog člana. Zato su učesnici koji su međusobno sarađivali, uvažavali i prihvatali drugačija mišljenja, bili jače motivisani i postigli veći uspeh od onih koji su radili samostalno.


Protest sindikalaca u Beogradu
29. januar 2014.

Predsednik Pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, Živojin Stojilković, učestvovao je na Protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u organizaciji Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS "Nezavisnost". Na taj način je data podrška radnicima iz preduzeća u restrukturiranju iz više gradova Srbije koji su se okupili tražeći povlačenje iz skupštinske procedure zakone o privatizacij i stečaju, usaglašavanje izmena Zakona o radu sa sindikatima i smenu ministra privrede Saše Radulovića.

2024. V3.0