- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

SINDIKAT ZAPOSLENIH U GRAĐEVINARSTVU I IGM VOJVODINE

Sindikat građevinarstva: Broj stranih radnika u Srbiji raste i veći je od zvanične statistike
7. 7. 2023. Izvor:Beta, foto: Milos Miskov

Broj stranih radnika u Srbiji iz godine u godinu raste i veći je od onoga koji pokazuje zvanična statistika, rekao je danas predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Saša Torlaković.

On je za Betu rekao da su gradilišta na Divčibarama, Zlatiboru, Srebrnom jezeru i druga, puna turskih i kineskih radnika.

"Koliko tačno ima stranih radnika teško je utvrditi, ali ih ima sigurno više nego što pokazuju podaci o izdatim radnim dozvolama. Zloupotreba ima najviše kod agencija za zapošljavanje", rekao je Torlaković. OPŠIRNIJE


U Novom Sadu se najviše gradi, a građevinarstvo je vodeća privredna grana
19. 1. 2023. Izvor: mojnovisad.com Dnevnik / Fotografija: Ilustracija/mojnovisad.com

Tokom prošle godine građevinska aktivnost u Srbiji smanjena je za 12 odsto u odnosu na 2021. godinu, a za to, prema rečima predsednika Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josipa Modića, ima više razloga: uticao je brz rast cene nekretnina, visoka cena građevinskog materijala kao posledica sukoba u Ukrajini i nedostatak domaće kvalifikovane radne snage. 

Uprkos tom trendu na nacionalnom nivou, u Novom Sadu je u izgradnji oko 3.500 stanova, na oko 280 gradilišta, dok je građevinarstvo i dalje vodeća privredna grana koja je zapošljava oko 120.000 radnika, piše Dnevnik.rs.

Modić 2022. godinu ocenjuje kao dobru za građevnice, posebno kada je reč o velikim projektima i nada se će se taj tempo nastaviti, iako treba očekivati razne izazove.

– U svim većim gradovima u zemlji znatan je broj gradilišta, pa će, na primer, uskoro nići nova naselja sa sremske strane Novog Sada, na Mišeluku, gde uskoro treba da počne infrastrukturno opremanje. Kada je reč o Vojvodini, situacije je šarenolika i zavisi od opštine do opštine. Po pitanju građevine, najviše se ističu Ruma i Irig, kao i okolina Novog Sada, odnosno mesta koja su u blizini trase Fruškogorskog koridora. Zahvaljujući toj investiciji sve više ljudi razmišlja da kupi nekretninu u Sremu, da se izmesti, ali da istovremeno budu blizu grada, što je dobro zbog ravnomernije raspodele stanovništva – najavljuje Modić. OPŠIRNIJE


U susret Savetu za građevinarstvo (AUDIO)
5. 4. 2021. Izvor: RTV (Novosadski RNS)

Pandemija koronavirusa čini se, nije samo uticala na investicije u izgradnji. Novi Sad je već neko vreme veliko gradilište, kranovi su svuda, a na tim poslovima angažovano je preko 11 hiljada radnika.
Da li je taj broj dovoljan da zadovolji potrebe tržišta, za Radio Novi Sad govorio je Josip Modić iz Sindikata građevinskih radnika?
"S obzirom na veliki građevinski bum koji vlada u poslednje vreme kod nas, naravno da nije dovoljno kvalitetnih građevinskih radnika, tesara, armirača, električara, varioca. Investitori i izvođači radova pokušavaju da dovedu radnike sa strane, pa su oni sdtigli čak iz Indije, sa Filipina, Turske.
Dualno obrazovanje bi bio pun pogodak za građevinsku indrustriju, koje još nije zaživelo kod nas a rad na crno je najveći problem u građevinarstvu.
"Prosečna plata u građevinarstvu je za oko 9 hiljada manja nego prosečna plata u Srbiji pa se tu vidi izvor rada na crno" izjavio je Modić. To je nelojalna konkurencija za kompanije gde se plaćaju svi porezi i doprinosi i koji ne mogu u tim uslovima biti konkurentni. U tim kompaniojama koje zapošljavaju na crno bude i najviše nezgoda.
"Između stranih kompanija koji dobijaju poslove kod nas i naših koje obično bivaju podizvođači, bi mogli da se naprave konzorcijumi i to smo već predlagali kod gradonačelnika koji je predlog pordržao pa se nadamo da ćemo tako u budućnosti formirati savet za građevinarstvo" zaključio je sindikalista Modrić. OPŠIRNIJERadnici ginu zbog javašluka, a država na crno plaća strance
12. 10. 2019. Izvor: Novosti

Tragična smrt građevinskog radnika Aleksandra Pavlovića (28), koji je prekjuče poginuo na uglu ulica Stanoja Glavaša i Kneza Danila u centru Beograda kada ga je zatrpala zemlja, ponovo je otvorila temu o uslovima pod kojima se u Srbiji radi na gradilištima, ali i o odgovornosti za nesreće koje se sve češće događaju. Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva u Srbiji, kazao je za portal Nova.rs da trenutno stanje u građevinarstvu u Srbiji verovatno najbolje oslikava podatak da se čak i na državnim gradilištima, angažuju prevashodno radnici na crno i to najčešće - stranci i migranti. OPŠIRNIJE


DAN GRAĐEVINARA SRBIJE - 8. AVGUST
8. 8. 2020.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, čestitao je svim građevinskim radnicima praznik i ukazao da, i ove godine, Dan građevinara dočekujemo u nepovolјnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji. 

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove života i rada na gradilištima, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije. 

Građevinski radnici u Srbiji i dalje rade u veoma teškim uslovima, za plate koje su ispod republičkog proseka, a problem je i veliki broj neimara koji rade „na crno“, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu što dovodi do velikog broja smrtnih i teških povreda na radu u ovoj delatnosti. 

Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve članove Sindikata i sve građevinske radnike u Srbiji da se zajednički borimo za bezbedne uslove rada i dostojanstvene zarade, a Samostalni sindikat će nastaviti da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak, a radnicima boljitak! 

Predsednik SSSV 
Goran Milić


AKTUELNI PROBLEMI U GRAĐEVINARSTVU
27. 8. 2020.

Uoči 8. avgusta, Dana građevinskih radnika, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, Josip Modić, u emisiji na Radio-televiziji Vojvodine, govorio je o situaciji u građevini kao i o  problemima sa kojima se susreću radnici zaposleni u ovoj delatnosti. Rad na crno, teški i nebezbedni uslovi rada, nezadovoljavajuće zarade, položaj neimara s obzirom na epidemiju kovida-19, samo su neki od mnogobrojnih problema sa kojima se susreću građeinski radnici na ovim prostorima.   

Modić je, između ostalog, istakao da bi organizovanje efikasne inspekcijske kontrole na svim nivoima dovelo da smanjenja rada „na crno“, koja je izuzetno izražena u ovoj oblasti. U narednom periodu, to bi moglo da se poboljša najavljennim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, koji predviđa veće ingerencije Inspekcije rada u ovoj oblasti. 

Nakon višedecenijskog kontinuiranog propadanja građevinskog sektora, niskog standarda radnika, rada na crno i migracija građevinskih radnika u inostranstvo, pored nedostatka stručne i obučene radne snage, građevinarstvo se suočava i sa pandemijom i novim opasnostima po bezbednost i zdravlje radnika i prava iz radnog odnosa. O ovim, kao i o mnogim drugim problemima iz oblasti građevine, govorio je Modić u emisiji na RTV-u.  

Sa nadom da će naredne godine građevinski radnici dočakati s puno više posla, većim zaradama i boljim uslovima rada, predsednik Modić je čestitao Dan građevinara Srbije svim članovima sindikata i zaposlenima u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.Josip Modić ponovo na čelu građevinaca Vojvodine
31. 1. 2020.

U Novom Sadu, 31. januara 2020. godine održana je Izborna skupština Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine. Članovi Izborne skupštine su iskazali poverenje dosadašnjem predsedniku, Josipu Modiću, da i u narednom mandatnom periodu (2020-2025 god.) obavlja funkciju predsednika POS zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine.
Izbornoj skupštini su prisustvovali 15 od ukupno 18 članova, te je verifikovan izbor osamnaest članova Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za mandatni period 2020 - 2025. godine.
Članovi Izborne skupštine su jednoglasno usvojili Izveštaj o radu za prethodni mandatni period i Program rada na narednih pet godina, izabrali članove Republičkog odbora iz Vojvodine, članove Statutarnog i Nadzornog odbor ROS-a iz Vojvodine koji će biti verifikovani na Kongresu, izabrali članove Veća i delegate 22. Konferencije SSSV iz Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine. Na Izbornij skupštini, između ostalog, usvojene su izmene i dopune Pravila o radu ove organizacije i formirano Predsedništvo POS građevine.
Za člana Veća SSSV, pored izabranog predsednika Josipa Modića, izabran je Dragan Samardžić, predsednik SO "Lafarge" Beočin. Pored Modića i Samardžića, za delegata 22. Konferencije SSSV izabrana je Vesna Petković, predsednica SO "Vojvodina put - Bačka put".
Za nosioce funkcija u višim organima jednoglasno su podržani: Saša Torlaković, za predsednika Republičkog odbora građevine, koji je i do sada obavljao tu funkciju, a za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, dosadašnji predsednik Goran Milić.
Pored članova starog i novog saziva, Izbornoj skupštini su prisustvovali i doprineli njenom uspešnom radu predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Saša Torlaković, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić i predsednik SSS Novog sada i opština Vladimir Gvozdenović.


Srbiji nedostaje 90.000 majstora
24. 9. 2019. Izvor: Dnevnik

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore, koja je saopštila i da je prosečna starost građevinskih radnika u Srbiji - oko 55 godina.
Sličnim podacima razpolažu i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je više nego slabo.
Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obraćaju za pružanja usluge posredovanja. OPŠIRNIJE


Želja građevinaca je kolektivni ugovor i primena zakona
8. 8. 2019. Izvor: Tanjug

Velike teme srpskog građevinarstva koje je u značajnoj ekspanziji i doprinosi privrednom rastu Srbije su pored uslova rada odnosno očuvanja bezbednosti na radnom mestu i plate koje su još za 15 odsto manje od republičkog proseka, saopšteno je danas povodom Dana građevinara.
Građevinari su, inače, na svoj dan radili, jer je sezona a ministar rada Zoran Ðorđević praznik je iskoristio da ih obiđe i proveri u kojim uslovima radnici obavljaju poslove pri visokim temperaturama, i da li rukovodioci vode računa o svim pravima radnika.
Javnu čestitku građevinarima u kojoj se kaže da oni svojom aktivnošću doprinose da se Srbija gradi, u ime Saveza Samostalnih sindikata Srbije uputio je i predsednik te organizacije LJubisav Orbović.
Sindikat je najavio još odlučniju borbu za povećanje plate građevinarima kao i za striktnu primenu svih mera za bezbedan rad, iskorenjivanje rada na crno u građevinarstvu i za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.


Svaki četvrti kvadratni metar koji se izgradi u Srbiji, izgradi se u Novom Sadu
8. 8. 2019. Izvor: RTV


Svaki četvrti kvadratni metar koji se izgradi u Srbiji, izgradi se u Novom Sadu, kažu u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskih materijala. Dodaju da je Sprska Atina dala veliki doprinos u oporavku građevinske industrije u zemlji. Povodom Dana građevinara, potpredsednik tog sindikata Josip Modić, sastao se sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem.
Posle neuspelih privatizacija građevinskih preduzeća u Srbiji, ta veoma značajna grana privrede pala je na kolena. Više od 38.000 radnika ostalo je na ulicama, pa su se za koru hleba snalazili po inostranstvu ili radeći na crno. Danas, građevinarstvo doživaljava ekspanziju, i kranovi se vide u gotovo svakom kutku zemlje, kaže potpredsednik nacionalnog sindikata građevinara. OPŠIRNIJE

PRAVNICI I UČITELjI NA SKELAMA: Zidari i inženjeri otišli u inostranstvo
3. 6. 2019. Izvor: Novosti

Prosečan radnik na gradilištu ima 55 godina i često nije državljanin Srbije, a nije ni mali broj onih koji rade na crno

Prosečan radnik na gradilištu ima 55 godina i često nije državljanin Srbije, a nije ni mali broj onih koji rade na crno. Kvalifikovani radnici odavno su u inostranstvu. U takvim okolnostima, postavlja se pitanje kakav je kvalitet gradnje.

Nastavlja se masovni odlazak građevinaca u inostranstvo jer tamo su zarade mnogo veće, a neizvesnost manja. Zbog loše privatizacije, koju je preživelo samo nekoliko naših preduzeća, ljudi ne vide perspektivu u ovoj oblasti. Prosečna starost onih koji rade na gradilištu je 55 godina.

Mesta onih koji su otišli u inostranstvo popunjavaju radnici iz zemalja u okruženju, Turske, pa čak i iz udaljenijih država. Trenutno ih je u Srbiji, kako se procenjuje, više od 10.000.

Goran Rodić iz Građevinske komora Srbije kaže da se takvi radnici obično kriju od inspekcije, ističući da im je stručna osposobljenost na niskom nivou. "Povrede na radu se ne prijavljuju da oni koji su angažovani ne bi imali problem sa zakonom", navodi Rodić. Upozorava da u Srbiji skoro da nema kvalitetnog kadra u građevinarstvu. "Zanatske elite u Srbiji više nema – dobrih majstora, rukovalaca, tehničara, inženjera. Svi koji su stekli znanje i iskustvo otišli su u inostranstvo", kaže Rodić. OPŠIRNIJE


"Crna" statistika pogibije građevinskih radnika
07.03.2019. Izvor: RTV

Šta treba da se uradi kako bi se "crna" statistika pogibije radnika na građevini zaustavila? O toj temi za RTV je govorio predsednik Sindikata građevinskih radnika Vojvodine, Josip Modić.


O nesrećnim slučajevima i problemima na gradilištima govorio je Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije 
06.03.2019. Izvor: prva.rs

Video prilog: OVDE


Prošle godine 53 smrtne povrede na radu, najviše od 2006.
25.01.2019. Izvor: Dnevnik

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, što je najviše od 2006. godine, a oduzeto je šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, rečeno je danas na sastanka nadležnih u Palati Srbija.
Takođe, 58 odsto povreda sa smrtnim ishodom bilo je u oblasti građevinarstva i prerađivačkoj industriji.
Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu održali su sastanak sa pravnim licima i preduzetnicima koji poseduju licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, u prisustvu ministra Zorana Đorđevića. V.d. direktora Uprave za bezbednost na radu Marina Furtula rekla je da su licence oduzete jer preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa zakonom.
Ona je navela da je u 2018. svega 30 odsto pravnih lica svoj posao u ovoj oblasti obavljalo u skladu sa zakonom, a za one koji to nisu činili naložene su mere za otklanjanje nedostatak, dok je nekim licenca i oduzeta. OPŠIRNIJE


Gosti N1 o pogibijama radnika na gradilištima
27. 9. 2018. Izvor: N1

Stanje bezbednosti u građevinarstvu je takvo da je krajnje vreme da reaguju i struka i nadležni, saglasni su gosti emisije "360 stepeni" na N1 televiziji.

Gosti, među kojima je bio i predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Saša Torlaković, ističu kao problem "javašluk podizvođača", a za ozbiljan nedostatak u sistemu navode - nepostojanje zakona o finansijskom obezbeđivanju radnika od profesionalnih bolesti i povreda. (video) OPŠIRNIJE


Nedostatak građevinskih radnika
6. 9. 2018. Izvor: RTV

Prema podacima građevinske komore, u Srbiji trenutno nedostaje između 25 hiljada i 35 hiljada radnika u građevinarstvu. Kakva je situacija u Vojvodini, i zašto iz Srbije odlaze na rad u inostranstvo građevinci, tema je o kojoj razgovaramo sa  predsednikom Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Vojvodine, Josipom Modićem.


Objavljen spisak poslodavaca koji su zapošljavali "na crno"
5. 9. 2018. Izvor: RTV

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojeg su zatečena lica na radu "na crno".
Prema tom spisku, prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra na gradilištima u Beogradu, ukupno 61 lice koje je radilo "na crno" zatečeno je kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), ali i kod pet neregistrovanih subjekata. Među subjektima koji čak uopšte nemaju firme registrovane u APR, a kod kojih je inspekcija zatekla neprijavljene radnike, navedeni su Aleksa Krstić iz Paraćina, Sreten Andrić iz Surčina i Aleksandar Cvetković iz Obrenovca, sa po tri zatečena lica bez papira.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, izjavio je u ponedeljak da će sve firme koje zapošljavaju radnike na crno biti istaknute na sajtu Ministarstva za rad. OPŠIRNIJE


Po završetku Muzičke i Baletske škole mesta za još 800 đaka
24.08.2018. Izvor: RTV

Izgradnjom novog objekta Muzičke i Baletske škole sa koncertnom dvoranom, dobiće se najsavremeniji prostor usklađen sa specifičnim potrebama tih ustanova, i omogućiti upis 1.500 učenika u Muzičku školu, i 600 učenika u Baletsku, što je za 800 đaka više nego sada. Radove druge faze izgradnje obišao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik Sindikata građevinara Novog Sada i Vojvodine Josip Modić zahvalio se i čestitao novosadskom gradonačelniku na doprinosu u pokretanju građevinske industrije u Srbiji, jer, kako je rekao, svaki četvrti kvadratni metar koji se izgradi, izgradi se upravo u Novom Sadu. On je ocenio da je povećana konkurencija dovela i do povećanja plata u tom sektoru, a da se pokreću i novi proizvodni pogoni.

"Fabrika ''Toza Marković'' jedan od najvećih proizvođača građevinskog materijala u Jugoistočnoj Evropi, počela je da radi punim kapacitetom čemu je i Novi Sad doprineo, ne samo kapitalnim projektima, nego i planovima koji omogućavaju privatnim investitorima da grade", istakao je Modić i dodao da je u Novom Sadu u poslednjih pet, šest godina broj građevinskih radnika sa 5.000 porastao na 11.000. OPŠIRNIJE


ZARADE GRAĐEVINACA: Tesaru plata 900 evra, a armiraču iznad 1.000
22.08.2018. Izvor: Dnevnik

Učešće građevinarstva i inudustrije građevinskog materijala u rastu srpskog BDP-a u prvih sedam meseci ove godine je 24 odsto, što je najveće učešće bilo koje industrije u porastu BDP-a. Ti podaci, po oceni predsednika Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saše Torlakovića, ukazuju na to da je građevinarstvo Srbije ponovo u zamahu, ali je još uvek daleko od onoga što je nekada bilo.

– Kada se govori o građevinarstvu danas, nemoguće je bilo šta reći a ne osvrnuti se na bar poslednje dve decenije – ocenio je Torlaković. – Propast građevinarstva krenula je početkom privatizacije i naglim raspadanjem građevinske operative. Samo u Beogradu je 1999. godine radilo 120.000 građevinskih radnika, a građevinska operativa Srbije gradila na svim kontinentima. Recimo, samo je PIM imao 120 aktivnih gradilišta širom sveta, sem u Latinskoj Americi. Mi danas nemamo tu građevinsku operativu koji smo imali. Ostala je na nivou "Energoprojekta", kada govorimo o svetskim dostignućima, a sve ostalo svelo se na srpsko tržište.

On ne spori da Srbija trenutno nema dovoljno građevinskih radnika, i tvrdi da je osnovni razlog za takvu situaciju činjenica da su oni jadno plaćeni, što utiče na odluku ljudi da odu "trbuhom za kruhom" u zemlje Zapadne Evrope. OPŠIRNIJE


Torlaković: Građevinski radnici u Srbiji su jadno plaćeni
21. 8. 2018. Izvor: Danas

O položaju radnika u Srbiji, u okviru serijala tekstova koje će narednih nedelja objavljivati portal Podunavlje.info, govore sindikalni lideri, ali i sami radnici. Prvi je Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.
Gde je naše građevinarstvo danas, kakav je status građevinskih radnika?
Kada se govori o građevinarstvu danas, nemoguće je bilo šta reći a ne osvrnuti se unazad na bar poslednje dve decenije. Propast građevinarstva krenula je početkom privatizacije i naglim raspadanjem građevinske operative Srbije. Ako uzmemo u obzir da se danas, u prvih osam meseci ove godine povećao BDP za 4,5 odsto, po statistici, moramo da pogledamo koliko je u tome učešće građevinarstva, kao industrije koja za sobom povlači još 30 ostalih grana. Naime, 24 posto je učešće građevinskog materijala i građevinarstva u ovom trenutku, u zvaničnom obračunu BDP-a, što je najveće učešće bilo koje industrije u porastu BDP-a. Po tim podacima, možemo reći da je građevinarstvo Srbije ponovo u zamahu. Međutim, ako pogledamo rezultate iz davnih, "zlatnih" osamdesetih godina, onda to zaista nije na tom nivou. Samo u Beogradu je 1999. godine radilo 120.000 građevinskih radnika, a građevinska operativa Srbije je gradila na svim kontinentima. OPŠIRNIJE


Građevinari sazidali privredni rast Srbije
1. 6. 2018. Izvor: Dnevnik

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu 2018. godine iznosio je 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na poslednji kvartal prošle godine, BDP je u prva tri meseca 2018, po desezoniranim podacima, zabeležio rast od 1,5 procenat.

Značajan međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektorima: građevinarstvo – 26,4 odsto, industrija i snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama – 5,3, informisanje i komunikacija – 5,1 i trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluge smeštaja i ishrane – 4,6 procenata.

Republički zavod za statistiku je saopštio i da je industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u aprilu 2018. godine 3,1 odsto na godišnjem nivou. OPŠIRNIJE


PACOVI I ZMIJE U TOALETIMA ZA ZAPOSLENE?! Hrvati "ubijaju" srpske radnike
31. 5. 2018. Izvor: Alo

"Rade bez zaštitne opreme sa otrovnim materija koje se u proizvodnji blokova koriste u količini koja je i do 500 puta veća od dozvoljene"

Krajnje nehumanim uslovima rada izloženo je oko 90 radnika zaposlenih u hrvatskoj fabrici IGM "Stražilovo" - fiziološke potrebe obavljaju u šumarku pored fabrike okruženi zmijama, a zdravlje im je ugroženo otrovnim materijama koje se u proizvodnji blokova koriste u količini koja je i do 500 puta veća od dozvoljene.

Fabrika IGM Stražilovo smeštena u Sremskim Karlovcima, članica je "Nexe grupe" iz Hrvatske i bavi se proizvodnjom građevinskog materijala. Prema rečima Josipa Modića, predsednik sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, radnici ove fabrike već pet godina rade u stravičnim uslovima, nedostojnim čoveka. OPŠIRNIJE


Građevinarstvo najviše doprinelo rastu BDP u prvom kvartalu
23. 4. 2018. Izvor: Dnevnik

Građevinarstvo i industrija građevinskih materijala najviše su doprineli rastu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Procena je da će bruto dodata vrednost (BDV) u građevinarstvu u prvom kvartalu 2018. biti 7,4 odsto veća nego u istom periodu 2017, što bi bio najveći pojedinačni doprinos ostvarenju planiranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u ovoj godini, precizira se u saopštenju. 

Kako se navodi, rast broja izdatih građevinskih dozvola, broja gradilišta i ubrzana realizacija velikih infrastrukturnih projekata ukazuju na to da će građevinarstvo i ove godine dati važan doprinos ostvarenju planiranog rasta BDP-a. 

Do kraja 2018. godine, BDV građevinarstva biće 5,4 odsto za celu godinu, što je približno 0,1 odsto manje od BDV-a industrije, odnosno za 0,1 odsto više od projektovanog doprinosa poljoprivrede, šumarstva i rudarstva. OPŠIRNIJE


Radnica iz kamenoloma međunarodni skandal
16. 4. 2018. Izvor: Danas

Internacionala radnika u građevinarstvu i šumarstvu (BWI), sa sedištem u Ženevi, podržala je juče kampanju Samostalnog sindikata građevinarstva protiv diskriminacije žena u Srbiji i za zaštitu prava Danke Simić, zaposlene u Ravnaji iz Malog Zvornika.

"Pozivamo da se ukinu svi oblici diskriminacije žena u Srbiji", ističe BWI.

Na sajtu ove međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom prava radnika u celom svetu objavljen je proglas kojim se pozivaju svi da pruže podršku Danki, ali i svim ostalim diskriminisanim ženama. "Kad udarite u ženu, udarate u kamen", ističe BWI u prvi plan, objašnjavajući kako je Danka Simić u fabrici kamenih agregata sa mesta laboranta prebačena na mesto čistačice, a kasnije i da kao fizički radnik ručno prebacuje kamenje u kamenolomu – samo zato što je njen suprug Milenko bio predsednik sindikata.

– Naša krovna organizacija je podržala našu kampanju za zaštitu Danke Simić, ali i svih ostalih koji su diskriminisani na radnom mestu. Ovo je nešto što će sada da vidi ceo svet, ceo svet sada može da vidi kako se diskriminišu žene u Srbiji – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković.

Internacionala radnika u građevinarstvu i šumarstvu, sa sedištem u Ženevi, okuplja 334 sindikata koji predstavljaju više od 12 miliona radnika u 130 zemalja sveta. OPŠIRNIJE


Sve više srpskih zidara gradi po Nemačkoj
2. 4. 2018. Izvor: Dnevnik

Iz godine u godinu sve je više srpskih građevinaca na gradilištima u Nemačkoj. Iskorišćenost kvote porasla je sa 65 odsto u detašmanskoj 2015/2016. godini na 78 odsto u narednoj, a za prvih pet meseci 2017/2018. ona iznosi čak 80 procenata.

Po rečima savetnika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, evidentan je kontinuirani rast korišćenja kvote Srbije, i to zahvaljujući aktivnostima PKS-a na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih kompanija.
Detašmanska godina počinje 1. oktobra jedne godine, a završava se 30. septembra naredne. Odluku o raspoređivanju utvrđenog maksimalnog broja detaširanih zaposlenih iz Srbije u Nemačku donosi Privredna komora Srbije. Privredni subjekti imaju pravo da od PKS-a traže pomoć i dobijanje potrebnih informacija u vezi s korišćenjem detašmana, a Centar PKS-a vodi evidenciju o izdatim saglasnostima da bi se poštovala odobrena maksimalna kvota na godišnjem nivou.

U detašmanskoj 2017/2018. godini odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika. Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika mogu se prijaviti privredni subjekti čije je sedište u Srbiji, a registrovani su za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih. Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenuo postupak njegovog otvaranja. OPŠIRNIJE


SGSG: Staviti MBA "Ratko Mitrović" na crnu listu poslodavaca
19.03.2018. Izvor: Danas

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije pisao je ministarki Zorani Mihajlović sa zahtevom za revidiranje crne i bele liste poslodavaca.
Sindikat je zatražio da Ministarstvo ima u vidu postupanje poslodavca MBA "Ratka Mitrovića- Niskogradnja" sa predlogom da se uvrsti u crnu listu kao nepoželjan poslodavac.
- Zaposleni kod navedenog poslodavca, nemaju plaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje, zbog čega od septembra 2017. godine nemaju overene zdravstvene legitimacije i ne mogu da ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Sindikat kod poslodavca se u više navrata obraćao direktoru zahtevajući overu zdravstvenih legitimacija, ali bez uspeha. (Dopisi u prilogu). U periodu od septembra 2017. do februara 2018.godine, na radnom mestu je preminulo 6 radnika zbog nemogućnosti da se blagovremeno leče, navodi sindikat u pismu ministarki Mihajlović.
U pismu je navedeno da se Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije u ime članova sindikata zaposlenih kod ovog poslodavca obratio Ministarstvu finansija, poreskoj upravi i nadležnom inspektoratu rada zahtevajući preduzimanje mera, kako bi zaposleni ostvarili prava po osnovu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. OPŠIRNIJE


U 2017. više izdatih građevinskih dozvola u odnosu na 2016.
18.01.2018. Izvor: Tanjug

BEOGRAD: U novembru 2017. godine izdato je 2.007 građevinskih dozvola, što je najveći broj dozvola izdatih u jednom mesecu u poslednjih 10 godina, saopštilo je danas ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Kako se u saopštenju navodi to je i prvi put da je taj broj premašio 2.000 u jednom mesecu.

"U prvih 11 meseci 2017. izdato je 49 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu 2016. Vrednost ukupnih građevinskih radova u tom periodu povećana je za 59 odsto, najviše u oblasti infrastrukture, gde je zabeležen rast od 112 procenata" precizira se u saopštenju. OPŠIRNIJE


Predsednik Sindikata građevine u poseti Pokrajinskom sekretaru za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
11. avg. 2017. godine

Povodom 8. avgusta - Dana građevinara Srbije, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine i Novog Sada, Josip Modić, bio je gost u Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine. Modić je razgovarao sa Pokrajinskim sekretarom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenadom Grbićem, o problemima zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, kao i o radu i nadležnostima ovog sekretarijata. 

 

Dogovorena je saradnja i zajednički rad na poboljšanju položaja građevinskih radnika, kao i na stvaranju ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak i razvoj, a radnicima dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada. Građevinarstvo predstavlja značajan deo ekonomije svake države jer za sebe vezuje veliki deo ostatka privrede. Na građevinskom sektoru je direktno naslonjeno 28 drugih oblasti privrede, kao i 45 indirektno. S toga je sektor građevinarstva veoma značajan u ukupnom privredno ekonomskom razvoju Srbije.


DAN GRAĐEVINARA SRBIJE - 8. AVGUST
8. avg. 2017. godine

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, čestitao je svim građevinskim radnicima praznik i ukazao da, i ove godine, Dan građevinara dočekujemo u nepovolјnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji.

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove života i rada na gradilištima, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije.

Građevinski radnici u Srbiji i dalje rade u veoma teškim uslovima, za plate koje su ispod proseka, a problem je i sve veći broj neimara koji rade na crno, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu što dovodi do alarmantnog broja smrtnih i teških povreda na radu u ovoj delatnosti.

Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve članove Sindikata i sve građevinske radnike u Srbiji da se zajednički borimo za bezbedne uslove rada i dostojanstvene zarade, a Samostalni sindikat će nastaviti da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak, a radnicima boljitak!


AKTUELNI PROBLEMI U GRAĐEVINARSTVU 

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, Josip Modić, u emisiji „Otvoreni ekran“, govorio je o situaciji u građevini kao i o  problemima sa kojima se susreću radnici zaposleni u ovoj delatnosti. Rad na crno, teški uslovi rada, nezadovoljavajuće zarade, nepostojanje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industruju građevinskog materijala, samo su neki od mnogobrojnih problema koji muče neimare. 

On je, između ostalog, istakao da bi organizovanje efikasne inspekcijske kontrole na svim nivoima dovelo da smanjenja rada „na crno“, koja je izuzetno izražena u ovoj oblasti. 

Modić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je sve više građevinskih radnika koji odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i većih zarada. Međutim, sve je više i onih radnika koji su žrtve radne eksploatacije u inostranstvu. O ovim, kao i o mnogim drugim problemima iz oblasti građevine, govorio je Modić u emisiji na Kanalu 9. 

Sa nadom da će naredne godine građevinski radnici dočakati s puno više posla, većim zaradama i boljim uslovima rada, predsednik Modić je čestitao Dan građevinara Srbije svim članovima sindikata i zaposlenima u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Srbije.


Na gradilištima bez prijave 181 radnik, stotinak pobeglo
29. jun 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Građevinarstvo je oblast u kojem radnici veoma često rade bez prijave, na crno, a u ovom sektoru takav način angažmana radnika gotovo da je redovan pojava.

Budući da je u toku građevinska sezona, i da se na mnogo mesta gradi, Inspekcija rada pojačano kontroliše gradilišta kako bi se ova pojava što više suzbila. I pokazalo se da je to dobar korak jer je tokom kontrola prethodih dana otkriveno da je od 1.134 zatečena radnika - 181, odnosno 16 odsto, radilo bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, dok je stotinak njih pobeglo sa gradilišta prilikom dolaska inspekcije, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 247 poslodavaca, a zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 26 prekršajnih prijava, izdali dva prekršajna naloga, a doneli su i 67 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli su 49 rešenja s nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 14 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih. OPŠIRNIJE


POVOLJNOSTI  PRILIKOM  KUPOVINE  STANOVA

                  Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine dogovorio je sa kompanijom „Galens“, da se svim članovima samostalnog sindikata okupljenim u Savez samostalnih sindikata Vojvodine omoguće olakšice prilikom kupovine stana od ove kompanije.

                  Kompleks stanova u ulici Kraljevića Marka biće dostupni članovima ovog sindikata uz određene popuste i povoljnosti. Takođe, postoji mogućnost da se za zainteresovane potencijalne kupce organizuje promocija prodaje na kojoj bi bili prisutni i predstavnici banke koji će objasniti mogućnosti korišćenja-podizanja kredita za kupovinu stanova. 

Putem ovog LINK-a možete pogledati kratku prezentaciju Kompleksa, a za više informacija, možete kontaktirati:

  • predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, Josipa Modića na  telefon 062/88-90-946 ili
predstavnika kompanije Galens, Vladimira Šojića (izvršni i dir. prodaje) putem sledećih kontakata: telefon: (0)21 427 716; mobil: 064 64 34 915; e-mail 1:vladimir.sojic@galens.rs;  2: vladimir.galens@gmail.com

Potpisan kolektivni ugovor za građevinarstvo
10. februar 2016. / Izvor: Dnevnik

Predstavnici sindikata građevinarstva i poslodavaca potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Ugovor su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković, predsednik Granskog sindikata građevinarstva i IGM-a "Nezavisnost" Saša Dimitrijević i predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Veselin Ražnatović. Dimitrijević je novinarima rekao da su time praktično finalizirani pregovori koji traju nekoliko meseci i da je to bilo veoma važno budući da je situacija u ovoj oblasti dosta složena imajući u vidu da su zarade manje od republičkog proseka, a česte su povrede na radu i poslovanje u sivoj zoni.

„Ovim kolektivnim ugovorom želimo da popravimo okvire koji bi doprineli poboljšanju statusa zaposlenih u finansijskom smislu i omogućimo zaštitu i siguran rad“, rekao je Dimitrijević. Opširnije


Uskoro pregovori o kolektivnom ugovoru u građevinrstvu
9. februar 2015. / Izvor: Blic

Sledeće nedelje trebalo bi da počnu pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru u oblasti građevinarstva, potvrdili su danas predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva, Dušan Vujović, i pedstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za tu oblast, Vesko Raznatović.

Oni su izrazili nadu da će uspeti da postignu dogovor zadovoljavajući za obe strane, istakavši da su i sindikati i poslodavci na istom poslu. Vujović je ukazao da je prethodni kolektivni ugovor istekao u martu prošle godine, izrazivši uverenje da će pregovori biti uspešni.

Predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala organizovali su danas konferenciju na temu uloge sindikata u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i stanju socijalnog dijaloga kako u Srbiji, tako i u EU. Vujović je istakao da je u prošloj godini oko 1,2 milijarde evra izdvojeno za javne nabavke u oblasti infrastrukture a isto toliko i u godini ranije. Opširnije


GRAĐEVINCI RAZMATRALI I USVOJILI IZBORNE ODLUKE
18. decembar 2014.

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, koja je održana u sredu, 17. decembra 2014. godine, u maloj sali Radničkog doma "Svetozar Marković" u Novom Sadu, članovi POS-a usvojili su izborne odluke i razgovarali o toku i načinu sprovođenja izbornih aktivnosti u sindikalnim organizacijama iz oblasti građevine.

U toku je sprovođenje izbornih aktivnosti u građevinskim preduzećima sa teritorije Vojvodine. U sindikalnim organizacijama održavaju se predizborni i izborni sastanci, na kojima članovi Sindikata građevine biraju članove organa i nosice funkcija u sindikalnim organizacijama i predlažu kandidate za članove organa i nosioce funkcija u Pokrajinskom i Republičkom odboru i Savezu samostalnih sindikata Vojvodine i Srbije.

Odluka o formiranju odbora Sindikata za gradove, opštine i više opština za mandatni period 2015. - 2020 godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova POS-a Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za mandatni period 2015.-2020. godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Statutarnog i Nadzornog odbora, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova ROS-a iz Vojvodine, kao i Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Izborne skupštine, bile su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine.


ORGANIZOVANJE I ŠIRENJE MREŽE SEKCIJE MLADIH U SINDIKATU
8. decembar 2014.

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru zajedničkog projekta sa sindikatom LO Zapadna Švedska, a uz finansijsku podršku podršku Olof Palme Centra, organizovala je seminar pod nazivom "Organizovanje i širenje mreže sekcije mladih u sindikatu". Seminar je bio održan 3. i 4. decembra 2014. godine, u hotelu "Park" u Novom Sadu.

Na seminaru je učestvovalo oko 25 mladih članova sindikata sa teritorije Vojvodine a teme seminara su bile: položaj i uloga mladih članova u Sindikatu, povećanje broja članova i širenje mraže sekcija mladih po granskom i teritorijalnom principu, jačanje organizacione strukture Sekcije mladih SSSV. Cilj održavanja seminara je da se podstaknu članovi Sekcije mladih SSSV da aktivno i efektivno učestvuju kako u sinikalnom radu, tako i u svim sferama javnog života, kako bi se efikasnije ostvarili specifični interesi mladih i obezbedio bolji položaj mladih u društvu.

Učesnici seminara su saznali o iskustvima i radu Sekcije mladih LO iz Švedske, posebno o organizovanju, funkcionisanju i ulozi u telima odlučivanja Sindiakta. Takođe, učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove, predloge i ideje kako da se što veći broj mladih uključi u sindikalni rad i da predlažu nove akcije, koje će biti osnova pri planiranju aktivnosti Sekcije mladih SSSV za 2015. godinu.

Kroz zanimljive radionice, mladi su dali svoje viđenje kako ojačati organizacionu strukturu i širiti mrežu sekcije mladih ističući snagu, šanse i potencijalne mogućnosti, a ujedno biti svestan prepreka i nedostataka na kojima treba poraditi i poboljšati. Ostale radionice su osmišljene sa ciljem podsticanja timskog rada i međusobne solidarnosti grupe što doprinosi kvalitetnijem izvršenju zadatka. Uspeh tima zavisi od uspeha svakog njegovog člana. Zato su učesnici koji su međusobno sarađivali, uvažavali i prihvatali drugačija mišljenja, bili jače motivisani i postigli veći uspeh od onih koji su radili samostalno.


Nova godina donosi crne liste
7. oktobar 2014. / Izvor: Dnevnik

Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdila je juče pet kriterijuma za selekciju 542 građevinska preduzeća. Kako je najavljeno, do kraja godine biće napravljene preliminarne crne i bele liste izvođača radova, da bi se uveo red i zaštitili radnici u toj grani privrede.

Radnu grupu je osnovala Vlada Srbije da bi se napravila selekcija preduzeća koja ispunjavaju obaveze prema državi i zaposlenima i onih koja to ne rade u dovoljnoj meri, a sastanku je prisustvovala potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović. Predsednik Radne grupe Miodrag Poledica, koji je i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekao je da su u pomenuta 542 preduzeća kojima je građevinska delatnost osnovna uključena i putarska preduzeća. Opširnije


EVROPSKA NEDELJA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU
21.10.2014.

Ove nedelјe, sindikati građevinarstva širom Evrope zatražiće realizaciju prava građevinskih radnika na bezbedne i zdrave uslove rada. Iskoristiće ove dane da informišu radnike i pričaju s njima, da informišu javnost i skrenu pažnju kreatora politike na nivou države i preduzeća na izuzetnu važnost zdravih i bezbednih radnih mesta, pre svega za radnike, ali i za ekonomiju i društvo u celini.

I Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije se pridružuje aktivnostima sindikata širom Evrope, jer interes radnika za zdrave i bezbedne uslove rada je već dugi niz godina njegova glavna briga. I dalјe se u Srbiji građevinski radnici suočavaju sa različitim opasnostima po zdravlјe i bezbednost na radu. Nove i stare opasnosti i rizici su opaki i rezultiraju velikim brojem nesreća i bolestima na radnom mestu naših članova i zaposlenih u sektoru građevinarstva. Opširnije


Kad naiđe inspektor, bežanija s gradilišta
14. oktobar 2014. / Izvor: Dnevnik

Od 1. jula pa do kraja avgusta Inspektorat za rad je, dabi se rad na crno sveo na najmanju moguću meru, obavio 4.985 inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa, kojima je bilo obuhvaćeno 88.190 zaposlenih i tom prilikom inspektori rada zatekli su 905 radnika bez ugovora o radu. Ohrabruje što je, nakon preduzetih mera inspektora rada, 760 osoba zasnovalo radni odnos.

To, možda, jeste mali procenat, ali je dobar korak za suzbijanje rada na crno. Naime, u Srbiji ima mnogo nezaposlenih i već duže brojka je veća od 750.000. Međutim, izvesno je da među onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima i dosta onih koji rade na crno, odnosno nemaju ugovor o radu. Razloga je mnogo – a među njima je i odluka zaposlenih da ne budu prijavljeni jer je tada zarada veća. Upravo to kažu neki od naših sagovornika, ističući da je do posla teško doći, da su zarade i onako male, a svaki dinar potreban. Kako za naš list kaže jedan od radnika koji već više godina tokom sezone na crno radi u građevinarstvu, mora nekako da prehrani porodicu i sve dok može – radiće tako. Opširnije


Dan građevinara dočekuju s platom za pola potrošačke korpe
8. avgust 2014. / Izvor: Tanjug

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije pozvao je sve članove i građevinske radnike u zemlji da se zajedno bore za Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo Srbije, za bolje uslove rada i veće zarade, a povodom današnjeg Dana građevinara.
Kako se navodi u saopštenju, Dan građevinara se dočekuje u nepovoljnim uslovima za život i rad, a zarade građevinskih radnika i dalje su niže u odnosu na druge sektore i dovoljne su tek za pola potrošačke korpe. Prosečna bruto zarada koja je u junu ove godine isplaćena u oblasti građevinarstva iznosila je 51.248 dinara - u izgradnji zgrada 38.599 dinara, izgradnji ostalih građevina 56.290 dinara i specijalnim građevinskim radovima 50.832 dinara. Neto zarada je iznosila 37.088 dinara - u izgradnji zgrada 28.026 dinara, izgradnji ostalih građevina 40.602 dinara i specijalnim građevinskim radovima 36.909 dinara). Pri tome, prosečna bruto zarada isplaćena u junu ove godine u Srbiji je iznosila 61.992 dinara, a prosečna neto zarada 44.883 dinara.

U Sindikati ocenjuju da građevinski radnici u Srbiji rade u veoma teškim uslovima, najčešće za "minimalac", koji se isplaćuje sa višemesečnim zakašnjenjem. Prekovremeni rad se ne plaća, često ni topli odbrok i regres, a radnici rade bez zaštitnih sredstava, zbog čega je u ovom sektoru najviše povreda, često sa smrtnim ishodom. Kako se podseća, posle trogodišnje primene, u martu ove godine prestalo je važenje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije. Opširnije


U građevinarstvu na "crno" radi više od 50 odsto neimara
21.07.2014. / Izvor: Dnevnik

Za obnovu srpskog građevinarstva je neophodno osnivanje Razvojne banke, ali i suzbijanje sive ekonomije koja je sve pristunija u građevini, gde prema nekim procenama na "crno" radi više od 50 odsto neimara, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.
Predsednik Udruženja za građevinarstvo u PKS Viktor Kobjerski je istakao da je veoma važno osnivanje Razvojne banke koja će omogućiti garancije i povoljne kredite za naše građevinare da bi mogli da obnove zastarelu mehanizaciju i tehnologiju, kao i da bi preživeli ova teška vremena.
Prema njegovim rečima, skoro sva domaća građevinska preduzeća imaju problema sa likvidnošću. Opširnije


Građevinari čekaju obnovu zemlje i gradnju jeftinih stanova
24. jun 2014. / Izvor: Novosti

Najveći problem srpskih građevinara je nedostatak posla i zato svi oni nestrpljivo čekaju veće radove na obnovi zemlje nakon katastrofalnih poslova, ali i najavljenu izgradnju jeftinih stanova.
Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije (S S S S) Duško Vuković uveren je da bi to moglo da ih izvuče iz dugogodišneg propadanja.
On je podsetio da je od ukupno oko 90.000 legalno zaposlenih građevinskih radnika trenutno sigurno četvrtina na plaćenom odsustvu. Opširnije


Građevinare muče novac, kadrovi i zastarela oprema
23. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Domaći građevinski izvođači su postali nekonkurentni na velikim infrastrukturnim projektima u odnosu na strane firme, slažu se ekonomisti i čelnici građevinskih kompanija.Takođe, na tržištu se sve manje investira, a domaću građevinsku operativu muči i odliv kadrova.

Građevinska industrija je grana koja već godinama, od početka krize i kraja buma stanogradnje, beleži najlošije rezultate u čitavoj srpskoj privredi. Kako je "Dnevniku" objasnio direktor novosadskog ZGOP-a Zoran Stanojević, ogroman problem je to što domaće kompanije ne mogu više dobiti važne poslove ako nemaju strateškog partnera. Opširnije


Svake godine oko 5.000 građevinara manje
2. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Srpsko građevinarstvo, koje zapošljava oko 90.000 radnika, opterećuju brojni problemi, a radnici su u sve težem materijalnom položaju i svake godine ih je manje za oko 5.000, upozorava Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Predsednik te sindikalne organizacije Duško Vuković kaže da je oko 65.000 radnika zaposleno u građevinskim preduzećima koja se bave visokogradnjom i niskogradnjom, završnim radovima u građevinarstvu, projektantskim kućama...
U građevinskoj industriji radi, prema podacima Vukovića, oko 25.000 radnika koji rade u proizvodnji građevinskog materijala, ciglarama, crepanama, cementarama, krečanama, kamenolomima i slično. "Prosečno, svake godine se broj zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Srbije smanjuje za 4.000 do 5.000 zaposlenih", naveo je Vuković u izjavi Tanjugu. Taj sindikat procenjuje da na crno u građevinarstvu radi još između 30.000 i 40.000 radnika i njihov broj se skoro približava polovini onih koji su prijavljeni. Opširnije


Neimari solidarni
23. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Više građevinskih firmi aktivno se uključilo u pomoć poplavljenim područjima donacijama materijala vrednosti od više miliona dinara, a njihovi zaposleni angažovani su i na radovima za odbranu od poplava, saopštio je Sindikat radnika građevinarstva IGM Srbije.
Zaposleni u cementari "Lafarž" iz Beočina u prethodna dva dana otpremili su 120 kamiona peska u vrećama i rinfuzi, vrednosti pet miliona dinara. Zaposleni u "Lafaržu" su porodicama koje su u prihvatnim centrima poslali sredstva za higijenu, hranu i ćebad vrednosti 1,5 milion dinara. Opširnije...


Ako je suditi po izdatim dozvolama zidaće se više
19. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Prema broju izdatih dozvola, u martu je prijavljena izgradnja 1.009 stanova, što je za 26,6 odsto više nego u nego u martu 2013. godine. Prosečna površina budućih stanova je 76,8 kvadratnih metar, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,3 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 143,9 kvadrata, a 85,6 odsto s u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 66,8 kvadrata. U martu je izdato je 566 građevinskih dozvola, što je na istom nivou kao u martu prethodne godine. Indeks predviđene vrednosti radova u martu je manji je za 8,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji mart. Opširnije...


Otvoreno pismo građevinara Vučiću
13. maj 2014. / Izvor: SGIGM

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije je, u otvorenom pismu predsedniku Vlade Srbije i ministru građevinarstva, predložio mere za poboljšanje katastrofalnog ekonomskog, radnog i socijalnog položaja zaposlenih u oblasti građevinarstva.
(u prilogu pismo)

 

 

 


Građevinarima potrebna pomoć države
6. maj 2014. / Izvor: RTS

Domaćoj industriji građevinskih materijala neophodna pomoć Vlade da bi mogla da opstane, upozoravaju sindikati. Investitori očekuju brže izdavanje građevinskih dozvola i povoljnije kredite, kako ova godina ne bi prošla bez infrastrukturnih objekata.

Sindikati građevinarstva traže od Vlade da se konačno reše neuspešne privatizacije i stečajevi koji traju godinama, ali i da se pomogne domaćoj industriji građevinskog materijala da opstane. Tu su i problemi sa izdavanjem građevinskih dozvola i skupim kreditima, koji dodatno otežavaju situaciju u građevini. Opširnije...


Nema bojazni od poskupljenja cementa
29. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Dve najveće fabrike cementa na svetu, švajcarski "Holcim" i francuski "Lafarž", saopštili su ovih dana da planiraju da se udruže u jedinstvenu kompaniju koja bi mogla da računa na čak 32 milijarde evra prihoda. Te dve firme upravo su podnele predlog sporazuma o udruživanju u formi "spajanja podjednakih kompanija", a stavljanje tačke na aranžman očekuje se u prvoj polovini iduće godine.

Kako su ove dve svetske kompanije više od decenije prisutne u Srbiji – "Lafarž" je preuzeo beočinsku fabriku 2002. dok je "Holcima" iste godine postao vlasnik cementare u Novom Popovcu – već se kalkuliše da li će pomenuto spajanje ovih giganata imati pozitivne ili negativne efekte na tržište cementa u našoj zemlji, odnosno cenu cementa. Jer postoji bojazan da bi dve najveće cementare mogle da drže monopol nad ovim građevinskim materijalom. Opširnije...


Građevinari traže hitne mere
23. april 2014. / Izvor: SGIGM

Sindikat radnika građevinarstva predložio je danas budućem premijeru Aleksandru Vučiću da građevinarstvo i dalje ima svoj resor, odnosno ministarstvo, kao i niz hitnih mera za oporavak tog sektora. Dalje postojanje Ministarstva građevine, kako je ukazano u pismu Vučiću, omogućilo bi da u okviru njega, i sindikati i predstavnici poslodavaca iz ovog sektora dogovaraju konkretne mere i aktivnosti za stvaranje što boljih uslova funkcionisanja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije kako u zemlji tako i na inostranim tržištima.

Republički odbor Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije u pismu, čiji je sadržaj dostavljen medijima, predložio je Vučiću da se maksimalno uposle domaća građevinska preduzeća, posebno ona od nacionalnog interesa za privredu Srbije i u procesu restrukturiranja. U sindikatu napominju da ta preduzeća već zapošljavaju više od 10.000 radnika na projektima od strateškog značaja - vodosnabdevanje, brane i infrastrukturni objekti. Treba uspostaviti partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača, kao i obezbediti da inostrane kompanije povere domaćim preduzećima 50 odsto vrednosti ugovorenih radova, minimum, predlaže Sindikat radnika građevinarstva. Među merama su i zaključenje kolektivnog ugovora za građevinarstvo i odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora na sve poslodavce i preduzeća u ovoj oblasti, poveravanje poslova kompanijama koje su društveno i socijalno odgovorne i legalno zapošljavaju radnike. Opširnije...


Zna se ko pobeđuje na tenderima
31. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Udruženje građevinara u Privrednoj komori Vojvodine upozorilo je na nedavnoj sednici na opasnost od dugogodišnjeg opadanja građevinske aktivnosti u Srbiji pa je u poslednjih pet godina nestao velik broj preduzeća, a posebno onih malih. Gašenju firmi doprinele su, između ostalog, i nekorektno sprovedene javne nabavke koje, kako tvrde građevinci, unapred favorizuju određenu kompaniju pa druge već u startu gube trku za ono malo posla koliko ga ima.

Direktor novosadske građevinske firme "Best izgradnja" Milovan Zeljković kaže da danas u Novom Sadu nema više od tri do četiri firme iz oblasti građevinarstva čiji radnici primaju redovne plate i u kojima se vodi briga o bezbednosti na radu. "Došli smo u poziciju da razmišljamo o tome šta dalje" – kaže Zeljković. – Verujemo da ćemo naći svoje mesto u novim projektima, da će se prepoznati naš potencijal i da ćemo opstati na tržištu, međutim, konkurencija nam je "crno" tržište koje obara naše cene, a često i namešteni tenderi. Zato mislim da država više ne sme da dozvoli da one firme koje rade po propisu izvise od posla jer su manje konkurentne. Država mora da stvori uslove da se neguje i poštuje zakonitost rada, kako u kvalitetu, tako i u zaštiti na radu. Opširnije...

Do građevinske dozvole 17 meseci
27. mart 2014. / Izvor: Dnevnik

Jedan od prvih zadataka nove vlade Srbije, po usvajanju zakona o uređenju prostora i izgradnji, trebalo da bude uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu. U Srbiji prosečno čekanje na građevinsku dozvolu traje nešto manje od 17 meseci, pokazalo je istraživanje NALED-a i USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja. Kako je istaknuto, elektronski sistem za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu podrazumeva potpuno ukidanje mogućnosti za predaju dokumenata na papiru, rešavanje predmeta bi se moglo pratiti putem interneta, u svakom trenutku bi se videlo kod koga je zahtev i da li bilo koji službenik koči njegovo rešavanje.

U regionu takav sistem već postoji u Makedoniji i skratio je vreme izdavanja građevinske dozvole pet puta, sa 100 dana na 20. Takvim sistemom bi u Srbiji, kako se dodaje, bio rešen problem arbitrarnog odlučivanja i moguće korupcije, a takođe i problem podnošenja velike količine dokumentacije. Opširnije...

Nepotrebno uvozimo gvožđe, stolariju, limove, šljunak
13. februar 2014. / Izvor: Dnevnik

Građevinska privreda jedan je od pokretača privrednog razvoja Srbije jer u proizvodnom procesu angažuje više od 40 privrednih delatnosti. Nekada jedna od najekspanzivnijih i najpropulzivnijih izvoznih privednih grana, profitabilno i visokoakumulativno srpsko građevinarstvo danas deli sudbinu ukupne privredne situacije u zemlji.

Potpredsednik Industrijsko-građevinske privredne komore Srbije Goran Rodić kaže za naš list da postoji strateško opredeljenje da Srbija značajno poveća izvoz i proizvoda i usluga, međutim, problem je to što smo mnogo zavisni od uvoza pa uvozimo sve i svašta, od šibica, do šljunka, iako bismo mnogo toga mogli proizvoditi u Srbiji.

Opširnije:


Dve milijarde zarade ako se građevinari udruže
12. februar 2014. / Izvor: Dnevnik

Da bi se spasle od propasti i obezbedile dovoljno posla za zaposlene, srpske kompanije iz oblasti građevinarstva su se samoorganizovale kroz svoje esnafsko udruženje i formirale Građevinsko-industrijsku komoru Srbije. Kako je za naš list izjavio potpredsednik Komore Goran Rodić, građevinari se pripremaju za nove poslove u zemlji i inostranstvu, ali organizovani u konzorcijume, koji će se formirati u zavisnosti od posla. Očekuju da zarade oko dve milijarde dolara, a sada donose tek oko 300 do 400 miliona.

- Kroz konzorcijume planiramo zajednički nastup u Alžiru – izgradnja brana, vodosistema i stanova, Kazahstanu – putevi i stambeno-poslovni objekti, Rusiji – stanovi u Rostovu na Donu, Moskvi i Sankt Peterburgu, i evropskim zemljama, prvenstveno Nemačkoj – obejkti energetike, industrije i visokogradnja – kaže Goran Rodić. – Deo posla mogao bi se realizovati već ove građevinske sezone, a deo u naredne dve godine. Nosioci konzorcijuma biće velike firme, poput "Energoprojekta", "Mostogradnje", "Planuma", "Hidrotehne-Hidroenergetike", "Ratka Mitrovića" i drugih, a Komora je otvorena i za manje firme koje se bave određenom građevinskom delatnošću. Sagovornik objašnjava da će firme u konzorcijumu imati solidarnu odgovornost i u slučaju da neka firma ne može da odradi ugovoreni posao, radove će preuzeti druge članice konzorcijuma. Konzorcijumi će podjednako služiti za nastupe i u zemlji i inostranstvu jer će domaće firme tako lakše moći da dođu do potrebnih bankarskih garancija i referenci za izvođenje radova.

Opširnije:


Da srpske firme konačno grade u Srbiji
10. februar 2014. / Izvor: Dnevnik

Kada je tokom prošle godine građevinska delatnost u Srbiji iz meseca u mesec beležila sve veći pad, svi su obećavali kako će ove, 2014. stvari krenuti na bolje. Optimizam je građen na bazi najavljenih izmena propisa koji se odnose na građenje, odnosno, na brže i lakše dobijanje građevinske dozvole, te na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata, posebno na koridorima 10 i 11.

Potpredsednik Građevinsko-industrijske privredne komore Srbije Goran Rodić izjavio je za naš list da predugo traju problemi u oblasti građevinarstva i da je pogubno to što je većina poslova u zemlji ugovorena stranim kompanijama, kao i to što su podignuti krediti koji se ne koriste jer nije završena projektna dokumentacija, ali, uprkos svemu, veruje da je moguće pokrenuti ovaj sektor. Tvrdi da ima i novca i posla.

Opširnije:


Protest sindikalaca u Beogradu
29. januar 2014.

Predsednik Pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, Živojin Stojilković, učestvovao je na Protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u organizaciji Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS "Nezavisnost". Na taj način je data podrška radnicima iz preduzeća u restrukturiranju iz više gradova Srbije koji su se okupili tražeći povlačenje iz skupštinske procedure zakone o privatizacij i stečaju, usaglašavanje izmena Zakona o radu sa sindikatima i smenu ministra privrede Saše Radulovića.

2022. V3.0