- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U GRAFIČKOJ, IZDAVAČOJ,
INFORMATIVNOJ DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJI
V O J V O D I N E

 

LJUBENKO ZVIZDIĆ – PONOVO PREDSEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA GRAFIČKE, IZDAVAČKE, INFORMATIVNE DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJE VOJVODINE
11. 2. 2020.

Izborna skupština Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine održana je 11. februara 2020. godine u Novom Sadu. Za predsednika Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine, za mandatni period 2020 – 2025. godine, izabran je dosadašnji predsednik, Ljubenko Zvizdić, zaposlen u RT Vojvodine.
Skupština je, nakon razmatranja, usvojila dokumente Izborne skupštine, Izveštaj o radu za prethodni mandatni period, kao i Program rada za mandatni period 2020 - 2025. godine. Na Izbornoj skupštini izabran je član Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kao i delegat za 22. Konferenciju SSSV iz Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine.
Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine jednoglasno su predložili da predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u mandatnom periodu 2020-2025. godine, bude dosadašnji predsednik, Goran Milić, a Dragutin Remecki predsednik Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Srbije. Skupštini su, pored članova - delegata, prethodnog i novog saziva, prisustvovali Tomislav Stajić, sekretar Veća SSSV.


NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo, Jovanoviću plaketa za hrabrost
8. maj 2019. / Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) svečano je dodelilo godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo. U kategoriji elektronskih medija nagrađena je Tamara Tankosić sa RTS-a, štampanih medija Velimir Perović iz Danasa, a onlajn medija Jelena Veljković iz BIRN-a. Plaketa za hrabrost dodeljena je gročanskom novinaru Milanu Jovanoviću.

Novinarka RTS-a Tamara Tankosić nagrađena je u kategoriji elektronski medijim, za prilog "Dečije bolesti zakazivanja pregleda elektronskim putem" iz decembra 2018. Za tekst "Masakr mladića u Pandi i dalje tajna" novinar lista Danas Velimir Perović nagrađen je u kategoriji štampani mediji. U kategoriji onlajn medija nagrađena je novinarka BIRN-a za serijal tekstova o nelegalnoj gradnji na Goliji.

Plaketa za hrabrost dodeljena je novinarima portala Žig Info Milanu Jovanoviću i Željku Matročeviću za tekst "S tri flaše piva do kuće: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću". Opširnije


ODRŽANA SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA GRAFIČKE, IZDAVAČKE, INFORMATIVNE, DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJE VOJVODINE
31. maj 2017. / Izvor: Dnevnik

Na drugoj sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine, koja je održana u utorak, 30. maja 2017. godine u Novom Sadu, razmotrene su aktuelnosti i aktivnosti u organizacijama, kao i problemi pojedinih medijskih kuća koje su se našle na udaru privatizacije a samim tim i otpuštanja radnika i njihovo zapošlavanje preko agencija.

Članovi Pokrajinskog odbora su ukazali da u poslednje vreme sve veći broj medijskih kuća zapošljava radnike na lizing, preko agencija za zapošljavanje, pri čemu ti radnici nemaju nikakva prava, budući da im se onemogućava sindikalno organizovanje, da primaju minimalne zarade, njihov položaj je izuzetno težak jer su često u strahu od gubitka posla, nemaju precizno definisan radni odnos, primaju različite zarade za iste poslove i slično.

U radu sednice učestvovao je i Tomislav Stajić, sekratar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i pravnica Željka Jorgić Đokić, koja je detaljno informisala prisutne o radu agencija za iznajmljivanje radnika i na koji način nesavesni poslodavci često zloupotrebljavaju mogućnost zapošljavanja radnika preko agencija za zapošljavanje.  Ovo je vrlo intrigantna tema domaćeg radnog zakonodavstva, ne samo zbog složenosti odnosa između učesnika ovog netipičnog oblika zapošljavanja, već pre svega zbog pravne neuređenosti ove oblasti.

Pored toga, članovi POS-a su se složili sa predlogom predsednika Zvizvića, da se uvedu godišnja priznanja za novinare i medijske kuće koje su u tekućoj godini pisali o radu samostalnih sindikata. Osim toga, predloženo je da posebno bude nagrađen rad medijske kuće koja je imala najzapaženiji serijal pisanja o sindikatu. Naime, kako je vidljivost radničkih pitanja u domaćim medijima veoma niska, potrebno je podsticati novinare da više pišu o "radničkim" temama i da prate trenutne pojave u sindikalnom pokretu i postignutim rezultatima Samostalnog sindikata. Na ovaj način bi javnost bila bolje informisana o radu sindikata i sindikalnih aktivista, što bi dovelo do afirmacije i većeg poverenja u Samostalni sindikat.

Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika” AD do kraja meseca
23. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika“ AD, kao i nekih drugih medija koji ispoštuju zakonsku proceduru u roku koji ističe danas (19.jun), biće raspisan do kraja ovog meseca, čime će biti ispravljena nepravda koja je toj medijskoj kući načinjena. Naime, kako za naš list objašnjava generalni direktor „Dnevnik Vojvodina presa” Dušan Vlaović, „Dnevnik” AD je još u februaru dostavio kompletnu dokumentaciju, uključujući i validnu procenu kapitala, i nije bilo nijednog jedinog valjanog razloga da se već 15. marta ne raspiše javni poziv za njegovu privatizaciju.

– To tim pre što je bilo evidentno da ima i nekoliko zainteresovanih kupaca za „Dnevnik” AD – kazao je Vlaović koji je prisustvovao skupu „Privatizacija medija” u Medija-centru.– Nažalost, do toga nije došlo jer, da jeste, sada bismo već imali potpuno privatizovan „Dnevnik” AD, normalno bi izlazio „Poljoprivrednik”, revija „Dobro jutro”, ne bi bilo ugroženo izlaženje „Nevena” i „Malog nevena”. Opširnije


LJUBENKO ZVIZDIĆ – NOVI PREDSEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA GRAFIČKE, IZDAVAČKE, INFORMATIVNE DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJE VOJVODINE
10. mart 2015.

Izborna skupština Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine održana je 10. marta 2015. godine u Novom Sadu. Za predsednika Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine, za mandatni period 2015 – 2020. godine, izabran je Ljubenko Zvizdić, zaposlen u Radio – televiziji Vojvodine, a za sekretara je izabrana Sanja Mihajlović, SO "Sremske novine" Sremska Mitrovica.

Skupština je nakon razmatranja, usvojila dokumente Izborne skupštine, Izveštaj o radu za prethodni mandatni period, kao i Program rada za mandatni period 2015 - 2020. godine. Na Izbornoj skupštini izabran je član Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kao i delegat za 21. Konferenciju SSSV iz Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine.

Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine su jednoglasno predložili da predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u mandatnom periodu 2015-2020. godine, bude Goran Milić, da predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije bude Ljubisav Orbović, a Dragutin Remecki predsednik Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Srbije.  


Gradjani slobodni da kritikuju, cenzura neustavna
27. maj 2014. / Izvor: Beta

Zaštitnik gradjana Saša Jaković podsetio je u ponedeljak da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i da je cenzura zabranjena Ustavom, povodom saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javnosti. Janković je izrazio zabrinutost zbog "sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora".

"Izražavam zabrinutost zbog tvrdnji novinara da im se 'savetuje' da izbegavaju kritiku, tekstova urednika sa državnim vlasništvom koji kao normalno konstatuju da najviši državni rukovodioci mogu 'za 15 minuta' da smene kompletno uredništvo listova, te zbog činjenice da gradjani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice", navodi se u saopštenju Zaštitnika. On je istakao da svako ima slobodu da bude kritičar, da su država i njeni organi dužni ne samo da se uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napadaa i da podstiču njeno ostvarivanje. Opširnije


2019. V3.0