- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

Sombor: Otkaz za uzbunjivače
5. 3. 2019. Izvor: Novisti.rs

SINDIKALCI Aleksandar Đurišić iz Sivca i Mirko Erdelj iz Kljajićeva, obojica sa više od 20 godina staža, otpuštena su s posla zato što su ukazala na nepravilnosti u radu preduzeća. Odluku o njihovom otkazu donela je Snežana Cico, generalna direktorka "Severtransa" u Somboru, u kojem je Đurišić bio vozač-kondukter autobusa, a Erdelj poslovođa radionice. U obrazloženju otkaza, direktorka je navela da su Đurišić (predsednik Ujedinjenih sindikata "Severtransa") i Erdelj (predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću) uputili dopis Ministarstvu privrede "sa grubim, neistinitim i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu - peticiju za smenu generalnog direktora i kompletnog rukovodstva preduzeća". Kao razloge za peticiju, koju su dostavili i Skupštini APV i gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović, sindikalni čelnici naznačili su loše stanje voznog parka i puštanje u saobraćaj neispravnih vozila, mobing nad zaposlenima, neizdavanje ugovora radnicima i malverzacije i prikrivanje ogromnih kazni koje "Severtrans" plaća zbog prekršaja u inostranstvu. Oni ističu da su sve njihove tvrdnje lako dokazive, podsećajući da su u poslednje vreme "Severtransovi" autobusi goreli i ugrožavali bezbednost putnika u Crvenki, Beogradu, Sirigu, kao i na putu Stapar - Lugovo, a u novembru i januaru zbog tehničkih nedostataka, ocenjenih vrlo opasnim, bili isključeni iz saobraćaja u Nemačkoj i tamo voženi na opravke, od kojih je druga koštala 7.000 evra. OPŠIRNIJE


ŠOFERI TRAŽE VEĆE PLATE Ugrožen redovan prevoz jer fale vozači
21. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Покрајински одбор Самосталног синдиката запослених у саобраћају и везама Војводине одлучио је да се обрати надлежним државним службама са захтевом да се зараде у комуналном сектору ове године повећају десет процената.

Траже и да се укине привремена забрана запошљавања због чињенице да у свим саобраћајним предузећима у Покрајини недостају возачи. При том, сагласност од надлежних органа за запошљавање нових изостаје, па су много војвођанске аутобуске линије угрожене.

Синдикалци саобраћаја и веза Војводине указали су на проблем масовног одлива професионалних возача у иностранство, чиме је угрожен редован превоз путника у градском и приградском саобраћају, али и регионалном и међународном. По њиховим мишљењу, разлози масовног одласка возвача у иностранство су изузетно мале зараде, које су при том од 2014. године додатно смањене десет одсто, веома тешки услови за рад због старости аутобуса и други законски прописи.

Могуће решење тог проблема Покрајински одбор синдиката види у ефикаснијем систему школовања и обуке нових возача, континуираним улагањима послодаваца у запослене кроз пружање одговарајуће обуке, усавршавање и напредовање, али и прилогађавању законске регулативе на начин на који су то чиниле друге земље региона. OPŠIRNIJE


ODRŽANA VI. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE
11. maj 2018. godine.

Dana 11. maja 2018. godine u Novom Sadu održana je VI. sednica Pokrajinskog odbora zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine.

Pokrajinski odbor je informisan o najbitnijim aktivnostima Republičkog i Pokrajinskog odbora u periodu između dve sednice usmerenih ka rešavanju problema u poslovanju javnih i javno komunalnih preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave.

U daljem radu sednice, fokus je stavljen na problem masovnog odliva profesionalnih vozača u inostranstvo čime je ugrožen redovan prevoz putnika u gradskom i prigradskom, ali i u regionalnom i međunarodnom saobraćaju. Razlozi odlaska su izuzetno male zarade, koje su dodatno smanjene za 10% od 2014. godine, veoma teški uslovi za rad zbog starosti autobusa i drugi zakonski propisi.

Moguće rešenje ovog problema Pokrajinski odbor vidi u efikasnijem sistemu školovanja i obuke novih vozača, kontinuiranim ulaganjima poslodavaca u zaposlene pružajući im potrebne obuke i priliku da se usavršavaju i napreduju, ali i prilagođavanju zakonske regulative na način na koji su to učinile druge zemlje regiona. S ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i smanjivanja zaostajanja u prosečnim primanjima u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, Sindikat će se obratiti nadležnim organima sa zahtevom da se zarade u komunalnom sektoru za 2018. godinu koriguju – povećaju za 10%. Pokrajinski odbor takođe smatra da treba ukinuti privremenu zabranu zapošljavanja, jer u svim saobraćajnim preduzećima nedostaju vozači, a ne dobija se saglasnost od nadležnih institucija za novo zapošljavanje.

Nelojalna konkurencija i siva ekonomija zbog čega se urušavaju kompanije koje legalno posluju i državi plaćaju poreze i doprinose, bile su i jedna od tema na sednici Pokrajinskog odbora. U analizi problema, istaknuta je činjenica da je neophodno unapređenje prevencije i efikasnije sankcije.


AUTOTRANSPORTNIM PREDUZEĆIMA PRETI ODLAZAK VOZAČA


Odoše šoferi za veće pare u evropske autobuse
9. nov 2017. godine. Izvor: Dnevnik

U Autotranspornom preduzeću Pančevo poslednjih godina problem je manjak vozača, a ukoliko se ovaj trend nastavi, preduzeće neće moći da odgovori zahtevima putnika, izjavio je Nebojša Gajić, direktor ATP-a. Objašnjava da je trend odlaska vozača i da je u poslednje vreme njih desetoro obavestilo upravu ATP-a za odlazak. Starosna struktura vozača je blizu 50 godina, a Gajić tvrdi da je teško zaposliti nove radnike.

Muku sa nedostatkom vozača muči i GSP Novi Sad, ali i prevoznici u Subotici, Kikindi i drugim vojvođanskim gradovima. Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Miroslav Mihajlović, inače zaposlen u JGSP "Novi Sad", kaže za "Dnevnik" da je nestašica vozača prisutna već nekoliko godina , a pogotovo je došla do izražaja od kada je na snagu stupila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Vozači masovno odlaze u inostranstvo zbog veće zarade, a mi čak nemamo ni pravo da umesto njih zaposlimo nove. Problem je i to što i nema slobodnih vozača koje bi primili u radni odnos. Primamo ih na određeno vreme, zamene za bolovanja i dovijamo se i krpimo kako znamo i umemo. Nestašica vozača jeste veliki problem i o tome smo obavestili nadležne u državi tražeći da se ukine zabrana zapošljavanja kada su oni u pitanju, ali još uvek ništa po tom pitanju nije urađeno. Ukazali smo i ranije, a ukazujemo i sada na problem zapošljavanja vozača, bez kojih gradsko saobraćajno preduzeće jednostavno ne može, kao što ne može ni bez mehaničara, kontrolora i onih zanimanja od kojih zavisi samo preduzeće. Nama treba barem jedna decenija da napravimo dobrog mehaničara, pa kad on ode narednih godina nemamo majstora koji će popravljati autobuse, kaže Mihajlović.

Naš sagovornik dodaje da su sadašnji vozači u gradskom saobraćaju premoreni, da rade bez slobodnih dana da bi ispoštovali putnike, te da je veliko pitanje dokle će tako moći. U GSP "Novi Sad" nije problem naći nove vozače, ali u preduzećima gde je plata 35.000 dinara mesečno jeste. Neće vozači za te pare da rade, jer u inostranstvu mogu da zarade nekoliko puta više. Kod nas dolaze na obuku i doškolovavanje, da steknu rutinu i kad sve to urade oni odlaze u inostranstvo. Mi smo im samo usputna stanica do Slovenije, Austrije, Češku, Italiju... Odlaze vozači na platu između 2.000 i 2.500 evra, a mi muku mučimo da nađemo nove, ističe Mihajlović.  OPŠIRNIJE


SARADNJA SINDIKATA U REGIONU
15. oktobar 2015. godine 

U Zagrebu, 15. oktobra 2015. godine, na inicijativu Zveze svodobnih sindikatov Slovenije – migrantska pisarnica – centrala sindikata vozača i prometa SPD sa sedištem u Ljubljani održan je sastanak predstavnika Zveze svodobnih sindikata Slovenije, Sindikata hrvatskog vozača i Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije. U ime Zveze svodobnih sindikatov Slovenije, bio je prisutan Boris Perš. Ispred Sindikata hrvatskog vozača, sastanku je prisustvovao predsednik Miljenko Gočin. Predstavnici Delegacije Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije bili su Ranko Božić i Miroslav Mihajlović.

Pored osnovne teme vezane za Radno zakonodavstvo, razgovarano je i o ukupnom stanju u drumskom saobraćaju, kao i o aktivnostima koje sindikati preduzimaju u tom smislu. Na kraju je ispoljen interes za razvoj i dalje proširenje i unapređenje saradnje na regionalnom planu, koja će se pre svega odvijati kroz pružanje međusobne podrške, kao i konkretnim inicijativama i programima.


Radna grupa za suzbijanje sive ekonomije u drumskom saobraćaju

Obaveštavamo vas da intenzivno i operativno radimo i delujemo na suzbijanju sive ekonomije u drumskom saobraćaju.
Uređenje poslovnog ambijenta, uspostavljanje konkurentnosti, stvaranje jednakih uslova za sve, suzbijanje sive ekonomije i korupcije su preduslov razvoja ekonomski održivog uređenog sistema usluga koji je u opštem interesu.

U prilogu su dokumenti:
1. Rešenje o obrazovanju Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u drumskom saobraćaju
2. Zapisnik sa sastanka Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u drumskom saobraćaju koji je održan 06.04.2015. godine
3. Predlozi i teme privrede koje smo kandidovali da se rešavaju u okviru predloga rešenja Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u drumskom saobraćaju
4. Zapisnik 2 R. grupe od 20.04.2015.
5. Zapisnik 3 R. grupe od 30.04.2015.
6. Zapisnik 4 R. grupe od 11.05.2015.
7. Izveštaj Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju 05.06.2015.
8. Izveštaj Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju 03.08.2015.


ODRŽANA DRUGA SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE
15. jul 2015. godine

U sredu, 15. jula 2015. godine održana je druga sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine.

Najveći deo sednice bio je posvećen radu formirane Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju čiji je zadatak, da definiše odgovarajuća zakonska i podzakonska rešenja koja će doprineti efikasnom uspostavljanju normativnog okvira za suzbijanje sive ekonomije. Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Uprave carina, Poreske uprave, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije, Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine i "Srbijatransport" a.d. Problemi u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju odnose se na nelegalni prevoz putnika, nepostojanje adekvatne carinske evidencije o obavljenim prevozima domaćih i stranih prevoznika, kao i nepropisno štampanje voznih karata. U svrhu procene rada Radne grupe, na sednici Pokrajinskog odbora razmatran je i usvojen Izveštaj Radne grupe za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, i s tim u vezi, predlog mera za suzbijanje sive ekonomije.

U okviru tačaka dnevnog reda bilo je i razmatranje i usvajanje izveštaja sa ovogodišnjih radničko-sportskih susreta Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije "Drumarijada 2015." Sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić, detaljno je informisao članove Pokrajinskog odbora o proteklom Petnaestom kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na sednici je razmatran materijalno-socijalni položaj zaposlenih i verifikovan mandat novom članu Pokrajinskog odbora.


ODRŽANI IZBORI U SAMOSTALNOM SIND. ZAPOSLENIH U SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE
11. februar 2015.

Dana 11. februara 2015. godine u Novom Sadu održana je Izborna skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine.

Nakon verifikacije mandata članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, za predsednika Pokrajinskog odbora u mandatnom periodu od 2015. do 2020. godine, predložen je i jednoglasno izabran dosadašnji predsednik Miroslav Mihajlović - JGSP "NOVI SAD", Novi Sad. Za sekretara Pokrajinskog odbora imenovan je Robert Šulc - JP "AUTOPREVOZ", Kikinda.
Skupština je nakon razmatranja, usvojila Izveštaj o radu za protekli mandatni period i Plan rada za naredni mandatni period.
Na Izbornoj skupštini izabran je delegat za 21. Konferenciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine iz Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, kao i članovi Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije. Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine jednoglasno je predložen Goran Milić, a za predsednika Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije Nebojša Mirović.


PROTESTNA VOŽNJA ZAPOSLENIH U AUTOPREVOZU
1. 7. 2014. 15:54, / Izvor: RTV

Protestnom vožnjom ulicama Kikinde zaposleni u kikindskom "Autoprevozu", članovi Sindikata tog javnom preduzeću, na svoj način izrazili su neslaganje sa nedavnom odlukom lokalnih vlasti o pripajanju "Autoprevoza" komunalnom preduzeću "6. Oktobar". Opširnije2019. V3.0