- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

SAMOSTALNI SINDIKAT TEKSTILA, KOŽE I OBUĆE
AP V O J V O D I N E

Predsednik RADOJKO JOVANOVIĆ

Turci i Italijani nam dižu tekstilnu industriju
11. feb. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Tekstilna industrija Srbije nekada je zapošljavala preko 250.000 radnika. Radilo je preko stotinu tekstilnih farika, a Srbija je tkala, šila i kreirala gotovo za čitav svet.

Kolekcije su pripremane i godinu dana unapred, a količine se merile stotinama hiljada artikala. Godišnji izvoz je vredeo više od pet milijardi dolara.
Onda je taj sjaj srspke tekstilne industrije zamenila beda. Sankcije, nesrećna i kriminalna privatizacija, siva ekonomija, uvoz jeftine odeće iz Kine, poreska opterećenja, zaostala tehnologija, nedostatak stručne radne snage i štošta drugo dovele su dotle da danas mahom Turci i Italijani, uz pomoć malobrojnih domaćih investitora, srpsku devastiranu tekstilnu industriju vraćaju na evropsku i svetsku scenu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, srpska industrija tekstila je prošle godine izvezla robu u vrednosti od preko milijardu evra i ostvarila suficit od 101,4 miliona. Više od 70 odsto proizvoda je plasirano na tržište EU, a u poslednjih nekoliko godina izvoz srpskih tekstilaca povećao se oko 10 odsto.

Danas u Srbiji u privatizovanim ili novoizgrađenim fabrikama proizvodi i tridesetak stranih kompanija. U poslednje dve godine najviše novca u tekstilnu industriju ulažu investitori iz Turske, Italije i Nemačke. Sekretar Udruženja za tekstil, kožu i obuću Privredne komore Srbije Milorad Vasiljević napominje da je samo prošle godine otvoreno pet novih tekstilnih pogona u Srbiji dodajući da je Turska zasigurno investitor broj jedan.

"Dešavanja devedesetih godina prošlog veka su tekstilnu industriju doveli na niže grane, a dokrajčila ju je pljačkaška privatizacija koja je usledila, pa smo početkom dvehiljaditih imali svega 25.000 zaposlenih odnosno 10 puta manje neko nekad. Ta slika se, naročito u poslednjih nekoliko godina, popravlja i danas u tekstilnoj industriji ima oko 60.000 zaposlenih", ukazao je Vasiljević.

Po njegovoj oceni uzletu tekstila doprinele su i firme u privatnom vlasništvu, što je sve dovelo do toga da se tekstilna industrija ponovo vraća na mapu Srbije. OPŠIRNIJE


Tekstilna industrija Srbije muku muči s ilegalnim tržištem
26. jun 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Tekstilna industrija Srbije nekada je bila veoma razvijena, u tom sektoru radilo je više od 250.000 radnika, bilo je preko stotinu tekstilnih fabrika, a godišnji izvoz bio je vredan više od pet milijardi dolara.
Nažalost, slika je danas mnogo drugačija. Naime, devedestih godina prošlog veka mnogi poslovi su zbog sankcija izgubljeni, usledila je tranzicija, a potom i veoma loše privatizacije, koje su dovele do drastičnog pada tog sektora. Mnoge fabrike više ne postoje, a u toj privrednoj grani sada radi oko 45.000 ljudi, a malo ko se još seća fabrika „Kluz”, „Beko”, „Prvi maj”, TIZ „Zemun”, „Novitet”, „Ugled”, Kulske štofare, „Planteksa”, „Jumka” ...
Oporavak je spor i dugotrajan, ali ipak, modna i tekstilna industrija, posle godina opadanja, počinje da beleži rast. Tako je industrija kože i tekstila lane imala izvoz veći od 1,1 milijardu dolara, što je rast od 13 odsto u odnosu na 2015. godinu, a zaposleno je i 10.000 novih radnika. Da tekstilna industrija ima potencijal za razvoj govori i broj od 1.950 preduzeća koji posluju u toj grani i 5.400 preduzetničkih radnji koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, a ove godine očekuje se rast izvoza od 15 odsto. OPŠIRNIJE


JEDNOGLASNO ZA PREDSEDNIKA
2. mart 2015.

Izborna skupština Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine izabrala je 25. februara 2015. godine, na sednici održanoj u Novom Sadu, Radojka Jovanovića za Predsednika Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine.
Radojko Jovanović, kome je ovo drugi mandat, izabran je jednoglasno, a biće Predsednik ovog samostalnog sindikata od 2015 do 2020. godine
Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine su jednoglasno predložili da Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u mandatnom periodu 2015-2020. godina, bude Goran Milić, a Sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić.


 

 

2017. V3.0