- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


U novosadskim kovertama u martu bilo više od 750 evra
27. 5. 2022. godine, Izvor: Dnevnik.rs, foto: Dnevnik/ R. Hadžić

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, martovska prosečna zarada u Srbiji je, bez poreza i doprinosa, iznosila 74.664 dinara.

I medijalna zarada u martu je bila veća nego mesec dana ranije. U februaru je medijalna zarada bila 53.327 dinara, a u martu 55.146 dinara. Tako je u koverti onih koji mesečno zarađuju do iznosa medijalne plate, a to je praktično polovina ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, u februaru bilo 1.819 dinara više nego mesec dana ranije.

Zarade zaposlenih u Vojvodini u martu su, u proseku, bile manje od iznosa isplaćenog na republičkom nivou. Prosečna zarada u pokrajini bila je 70.763 dinara, pa je razlika 3.901 dinara. Kao i na republičkom nivou, prosečne martovske zarade zaposlenih u Vojvodini bile su više nego u februaru. Naime, tog meseca prosečna zarada bila je 67.593 dinara, te je u martu bila viša za 3.170 dinara. OPŠIRNIJE


Radnicima Fijata dve godine u inostranstvu ili socijalni program
26. 5. 2022. godine, Izvor: Dnevnik /Tanjug.rs, foto:  Youtube Printscreen

Kompanija Fijat u Kragujevcu smatra da je od 2016 zaposlenih 1541 radnik višak, a zaposlenima će biti ponuđene samo dve mogućnosti - da odu da rade u inostranstvu 2 godine ili da napuste fabriku uz socijalni program.

Ovo je poruka nakon današnjeg sastanka menadzmenta kompanije i Samostalnog sindikata koji je, inače, bio hitno sazvan i na kojem predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata. Sindikatu je ponuđen socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak, a progmam je dostavljen i Nacionalnpoj službi za zapopšljavanje.

Sindikat ističe da se među 1541 radnikom koji su višak, nalaze predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata. OPŠIRNIJE


POTPREDSEDNIK SSSV, V.GVOZDENOVIĆ I SEKRETAR VEĆA SSSV T.STAJIĆ NA JAVNOM SERVISU RTV NOVI SAD
10. 5. 2022. godine


PREDSEDNIK SAVEZA SS ZA OPŠTINE RUMA, PEĆINCI I IRIG DRAGO TEŠIĆ NA TV " SREM" RUMA
9. 5. 2022. godine


Zbog poskupljenja minimalac okraćao sa svih strana
16. 5. 2022. godine, Izvor i foto: Dnevnik.rs

Prilikom svakog odlaska u radnju, svedoci smo da za istu količinu robe plaćamo sve više jer na tržištu sve svakodnevno poskupljuje i da su procenti poskupljenja veliki.

Skuplje je, praktično, sve - od namirnica do goriva, najavljeno je da bi uskoro i struja mogla da poskupi, ukrajinska kriza utiče na rast inflacije...

Sve je teže pregurati mesec i s prosečnim primanjima, pa svakako onda ne treba ni govoriti s čim se suočavaju oni koji rade za minimalac, a procenjuje se da ih je u Srbiji oko 400.000. Naime, minimalna zarada iznosi 35.012 dinara i svaki dan sve manje vredi, pa su sindikati tražili nove pregovore i da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, SSS Srbije je još ranije izneo takav zahtev, ali za sada još nema odgovora od nadležnih.

- Mi smo na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije još početkom godine podneli inicijativu da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje - kaže predsednik ŠS Vojvodine Goran Milić. - Zbog sadašnje ekonomske situacije i rasta cena to je i te kako potrebno, a potrebno je i da se promeni način utvrđivanja minimalane zarade jer se to kolika će ona biti naredne godine utvrđuje u septembru tekuće, a na osnovu parametara iz aprila. Moraju se poštovati i parametri na osnovu kojih se ona utvrđuje, a jedan od njih je i to da se izjednače minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa, i da je to učinjeno ovogodišnji minimalac bio bi viši. OPŠIRNIJE


Na minimalcu oko 400.000 građana – sindikati traže povećanje, poslodavci protiv oporezivanja
10. 5. 2022. godine, Izvor: RTS, foto: Pixabay

Broj zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu u prethodnoj godini povećan je za 50.000 i sada ih ima oko 400.000. Zbog inflacije izazvane ukrajinskom krizom, minimalna zarada u Srbiji gubi na vrednosti, pa sindikati traže nove pregovore i da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje. Poslodavci rešenje vide u progresivnom oporezivanju zarada. Ministarstvo rada se još ne oglašava.

U Samostalnom sindikatu kažu da su na Socio-ekonomskom savetu tražili ponovne pregovore o minimalnoj ceni rada zbog toga što je potrošačka korpa u poslednja dva meseca prošle godine porasla hiljadu dinara, a još toliko je poskupela do aprila ove godine.

"Doći će do rapidnog pada životnog standarda zaposlenih u Srbiji i mislimo da je krajnje vreme da sednemo i otpočnemo pregovore koji će značiti jedan značajniji skok plata kako bismo izdržali ovo što nas očekuje u ovoj godini", navodi Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. OPŠIRNIJE


Goran Milić: Za bolji položaj radnika potrebna bolja zarada
5. 5. 2022. godine, Izvor: Dnevnik.rs

Praznik rada, 1. maj, najveći broj radnika u Srbiji dočekuje sa zaradama koje se kreću oko 50.000 dinara, u atmosferi neizvesnosti da li će posla biti i da li je radno mesto sigurno.

Kakav je trenutni položaj radnika u Srbiji i koje korake treba napraviti da se on promeni na bolje, moći će da se čuje 1. maja na centralnoj proslavi koju organizuje Savez samostalnih sindikata Srbije, na skupu koji će biti održan u Leskovcu. Tom prilikom će, ukazuje predsednik Saveza samostalnih sinidkata Vojvodine Goran Milić, biti poslata poruka nadležnima, poslodavcima i državi da su radnici u nezavidnoj situaciji i da je neophodno da se poštuju radnička prava. Po njegovim rečima, radnici istovremeno, moraju biti svesni i upoznati s tim da se moraju organizovati jer samo udruženi mogu biti jaki i imati snagu u pregovorima, a da su osnovni postulati sindikalizma dobrovoljnost, solidarnost i interes.

- Za bolji položaj radnika, potrebna je zarada koja obezbeđuje pristojan i dostojanstven život, a da se to, svakako, ne može ostvariti s minimalnom zaradom - kaže Goran Milić. - Zbog sadašnje ekonomske situacije i rasta cena SSSS je podneo zahtev da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje. Potrebno je i da se promeni način utvrđivanja minimalane zarade jer se to kolika će ona biti naredne godine utvrđuje u septembru tekuće, a na osnovu parametara iz aprila. Moraju se poštovati i parametri na osnovu kojih se ona utvrđuje i da je to učinjeno ovogodišnji minimalac bio bi viši. OPŠIRNIJE


Prvomajski protest Saveza samostalnih sindikata Srbije

Pod sloganom "NAŠ STAV - POŠTUJTE USTAV" u Leskovcu se održao prvomajski protest Saveza samostalnih sindikata Srbije.
SSSS je poručio je radnicima Jure, koja je postala sinonim za kršenje radničkih i sindikalnih prava, da nisu sami, da je najveća sindikalna centrala uz njih i da će se, snažno i organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, boriti protiv eksploatacije i diskriminacije. Stav sindikata je da se u Srbiji moraju poštovati Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, pravo radnika na dostojanstvene zarade i uslove rada.

Nakon okupljanja na gradskom trgu, više od 1500 članova Samostalnog sindikata iz cele Srbije, uputilo se ispred fabrike „Jura“, gde je održana centralna manifestacija. Sindikalni aktivisti su simbolično ostavili na kapiji fabrike Ustav Republike Srbije i Zakon o radu i tim gestom poručili menadžmentu kompanije da prouči najviši pravni akt države u kojoj posluje i Zakon koji reguliše prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca.
Sve veći stepen bahatosti i neodgovornog ponašanja pojedinih stranih poslodavca prema radnicima i predstavnicima sindikata, svedoči o divljem kapitalizmu koji je zavladao ovim prostorima i od srpskog radnika napravio roba koji nema nikakva prava.
“Zato smo došli ovde da kažemo da ne mogu našim kolegama da rade šta hoće, da sprovode mobing, zabranjuju sindikalno organizovanje, već da moraju da poštuju zemlju u koju su došli i njene zakone”, istakao je Orbović. Prema njegovim rečima, i u drugim fabrikama, u Rači i Nišu, radnici imaju puno problema sa poslodavcem, uz to radeći po 12 sati dnevno, bez nadoknade.
To je sada, nažalost, postala mustra drugim poslodavcima da se ponašaju slično, pa čak i neki u javnom sektoru pokušavaju da imitiraju Juru.

Članovi Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, svojim prisustvom, dali su doprinos ovoj manifestaciji i podržali su radnike iz fabrike "Jura" u Leskovcu, a predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, obratio se skupu i pozvao sve radnike i građane da se solidarišu i ujedine kako bi zajedno izgradili pravnu i socijalno odgovornu državu u kojoj će se moći raditi i dostojanstveno živeti od rada. Milić je, između ostalog, svim radnicima i građanima čestitao praznik radničke i sindikalne solidarnosti sa željom da zajednički nađemo snagu i da se izborimo za veća prava, socijalnu pravdu i ljudsko dostojanstvo koji moraju imati prioritet pred interesima kapitala.

"Snažno, organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, borićemo se uz vas, kako bi se glasno i jasno čulo - radnici u Srbiji nisu robovi", poručeno je sa protesta u Leskovca.




ARHIVA VESTI

2022. V3.0