- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

KONFERENCIJA DUNAV-KRIŠ-MORIŠ-TISA
"Osnaživanje žena - jednakost između žena i muškaraca na tržištu rada, u sindikatu i društvu u celini"

17. 9. 2019.,Tisakečke, Mađarska

Dana 17. septembra 2019. godine  u Tisakečke, u Mađarskoj održana je konferencija Euroregije Dunav - Kriš - Moriš - Tisa (DKMT) na temu: "Osnaživanje žena - jednakost između žena i muškaraca na tržištu rada, u sindikatu i društvu u celini". Tematski skup je organizovao mađarski sindikat MASZSZ uz podršku Fondacije Friedrich Ebert Stiftung (FES). U radu skupa su, osim predstavnica sekcija žena sindikata MASZSZ iz Mađarske, učestvovale predstavnice sindikata CNSLR Fratia iz Rumunije i predstavnice sindikata SSSV iz Srbije. Konferenciji su prisustvovali Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Inter-regionalnog sindikalnog saveta DKMT i Vladimir Gvozdenović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Učesnici konferencije su razmatrali izveštaje o situaciji u oblasti rodne ravnopravnopravnosti u zemljama DKMT, sa aspekta rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti vezanih za položaj i prava žena. Učesnice i učesnici konferencije iz zemalja DKMT su govorili na teme: rodne ravnopravnosti, rešavanja izazova ravnoteže između poslovnog i privatnog života, zarada zaposlenih prema polu, eliminisanja rodnog jaza u organima odlučivanja sindikata, rodno zasnovanog nasilja na poslu i kod kuće kao i aktivnosti sindikata i sekcija žena i onoga što je do sada urađeno. U okviru konferencije, predsednica Sekcije žena SSSV Jadranka Svirčev je održala veoma zapaženu prezentaciju o višestrukim pokazateljima stanja i položaja žena u Republici Srbiji.

Nakon opširne rasprave u kojoj su učestvovali skoro svi prisutni, konstatovano je da su žene u zemljama DKMT još uvek neravnopravne i da problem postizanja rodne ravnopravnosti tek treba da se rešava u svojim raznim pojavnim oblicima. Izraženo je široko društveno tolerisano porodično nasilje na koje još uvek nema adekvatne reakcije državnih organa. Svakodnevno je vidljiva neproporcionalna predstavljenost na mestima na kojima se donose političke odluke. Postoji još uvek snažno prisustvo institucionalnog nepoštovanja jednakosti mogućnosti u ekonomskim i društvenim odnosima kao i znatno veća stopa nezaposlenosti žena.

Konferencija je ocenjena kao veoma uspešna kako u pogledu predavača i tema tako i organizacije u opštem smislu.  Ovo je bila i dobra prilika da se sagledaju uzroci neprepoznavanja teže pozicije žena i nedostatka adekvatnih mera javne politike i institucija odgovornih za njihovu primenu. Ujedno, ovo je bila i prilika za razmenu iskustava, predstavljanje i upućivanje na naredne korake za podsticanje interesovanja šire javnosti, kao i sagledavanja mogućnosti zalaganja za buduće političke aktivnosti usmerene na regulisanje i ublažavanje društvenog jaza između muškog i ženskog pola.

Rastu prihodi, ali i rashodi: Hrana i piće gutaju kućni budžet
18. 9. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

U drugom kvartalu ove godine domaćinstva u Srbiji imala su prosečne mesečne prihode 66.348 dinara, ukupno u novcu i naturi, dok su rashodi bili 66.576 dinara, objavio je juče Republički zavod za statistiku u redovnoj Anketi o prihodima domaćinstava.
Najveći prihodi bili su Beogradskom regionu – 77.224 dinara, slede Region Šumadije i zapadne Srbije sa 63.528 dinara, pa Vojvodina sa 62.865 dinara, a najniži prosek ukupnih prihoda imala su domaćinstva u Regionu južne i istočne Srbije – 61.825 dinara.
Na ličnu potrošnju u drugom kvartalu ove godine ukupna potrošnja domaćinstva iznosila je 66.576 dinara, a više od proseka – 74.100 dinara – trošilo se u Beogradskom regionu. Vojvođanska domaćinstva su prosečno u tom periodu morala da potroše 64.083 dinara, Region Šumadije i zapadne Srbije 65.418, a na jugu 62.439 dinara.
Domaćinstva su prosečno najviše u tom periodu trošila na hranu i bezalkoholna pića – 34,4 procenta, slede stanovanje, voda, električna energija, gas i goriva – 16,7 odsto i transport – 9,4 odsto. OPŠIRNIJE


ODRŽANA SEDNICA VEĆA SSS VOJVODINE – usvojene izborne odluke
11. 9. 2019., Novi Sad
Na 21. sednici Veća SSS Vojvodine, održanoj 11. septembra, članovi Veća usvojili su Odluku o sprovođenju i dinamici izbornih aktivnosti u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, kojom su bliže uređene najznačajnije aktivnosti i rokovi za održavanje izbora u organizacijama i organima samostalnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.  Odlukom je  utvrđeno da izborne aktivnosti počinju 1. oktobra 2019. godine pripremama i sprovođenjem izbora u sindikalnim organizacijama samostalnih sindikata, a završavaju se održavanjem Dvadesetdruge konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine do 15. marta 2020. godine.

Članovi Veća SSSV usvojili su i Odluku o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Usvajanjem ovih odluka obezbeđen je pravni okvir za sprovođenje izbornih aktivnosti u organima SSS Vojvodine za mandatni period 2020.- 2025. godine, u skladu sa Odlukom Veća SSS Srbije od 30. maja 2019. godine.

Na današnjoj sednici Veća prihvaćena je i informacija o aktuelnim aktivnostima u SSS Vojvodine i SSS Srbije, s akcentom na izveštaj predsednika Milića o neuspešnim pregovorima sindikata i poslodavaca oko visine minimalne cene rada za narednu godinu i, s tim u vezi, predlogu Vlade Republike Srbije da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020. godini.

Neposredno pre održavanja sednice Veća SSSV, a u funkciji njene pripreme, održana je i sednica Predsedništva SSSV na kojoj su usvojeni predlozi izbornih odluka upućeni Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.

 

 


Minimalac ide na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u
11. 9. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine "minimalca" za narednu godinu, pa će Vlada Srbije predložiti da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Socijalno-ekonomskog saveta rekao da to žnači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara. Mali je rekao da će tako minimalac mesečno skočiti sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 dinara.
Stav poslodavaca je da se minimalna cena poveća za 5-6 odsto i da su to realne mogućnosti privrede, dok sindikati traže da se ona poveća za najmanje 20 odsto. OPŠIRNIJE



ARHIVA VESTI

2019. V3.0