- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

O platama zaposlenih u javnom sektoru
29. feb. 2016. godine. Izvor: Radio Televizija Vojvodine



SES: O minimalcu verovatno na idućoj sednici
23. feb. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije bilo reči o zahtevu sindikata za povećanje minimalca, a ta tema najverovatnije će biti na dnevnom redu SES-a na prvoj narednoj sednici u martu, saopštio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. On je novinarima na konferenciji u Vladi Srbije nakon sednice SES-a rekao da je ta inicijativa sindikata stigla u SES i da će biti razmatrana na prvoj sledećoj sednici kolegijuma tog tela.
"Onda će verovatno minimalac biti tema prve naredne sednice koja će biti održana u toku idućeg meseca", rekao je Atanacković.
Naime, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su prošle nedelje SES-u inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 dinar na 140 dinara po radnom času, zahvaljujući čemu bi i minimalna zarada bila povećana i iznosila 24.360 dinara. OPŠIRNIJE


U prosečnu potrošačku korpu stanu tri minimalca
22. feb. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Zaposleni u Srbiji kojima se isplaćuje minimalna zarada i ove godine će po satu zarađivati 121 dinar i eventualna promena teško da se može očekivati. Naime, Vlada Srbije je donela takvu odluku u septembru prošle godine, iako su sindikati tražili da se minimalac poveća i da satnica bude oko 140 dinara.
Ovih dana su Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili Socijalno-ekonomskom savetu inicijativu da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po radnom satu da bi minimalac, umesto sadašnje oko 21.000 dinara, bio 24.360 dinara. Predstavnici sindikata su ukazali na to da minimalna cena rada nije promenjena već tri godine i da su razlozi za povećanje opravdani i konkretni. Naime, Zakonom o radu predviđeno je da se minimalna zarada menja u skladu s promenama nekoliko parametara te bi, kako su istakli, trebalo da se poveća oko 15 odsto. OPŠIRNIJE


Sindikati traže povećanje minimalca
19. feb. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času, čime bi minimalna mesecna zarada iznosila 24.360 dinara.
Kako se navodi u saopštenju tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije menjana pune tri godine i smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća "minimlac" u ovoj godini.
"S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto", ukazuju sindikati.
Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP-a, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu, navodi se u saopštenju. OPŠIRNIJE


Kazneni penali veći od otpremnine
10. feb. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Udruženi granski sindikati Srbije „Nezavisnost” uputili su inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladi Srbije i Skupštini Srbije za izmenu člana 70 a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se trajno umanjuje penzija za sva lica koja u nju odlaze pre navršenih 65 godina života. U dopisu, koji je potpisao predsednik UGS „Nezavisnost” Branislav Čanak, traži se... OPŠIRNIJE

 


SEMINAR SEKCIJE ŽENA SSSV
Kelebija, 29. - 31. januar 2016. godine

Od 29. do 31. januara 2016. godine, na Kelebiji, održan je seminar Sekcije žena SSS Vojvodine, uz podršku Sindikata LO iz Zapadne Švedske. Prevashodni cilj održavanja seminara bio je da se predstavnicama sekcija žena pruži odgovarajuća obuka kako bi efikasnije ostvarivale svoju sindikalnu ulogu na nivou preduzeća. Obrađivane su sledeće teme: bolje pregovaranje u interesu članova - tehnike kolektivnog pregovaranja, prevazilaženje konfliktnih situacija, priprema za kolektivno pregovaranje; kanali efikasnog informisanja članova sindikata; timski rad - kako postići veću aktivnost članova sindikata, pridobijanje novih članova - omasovljenje i jačanje sindikata, zagovaranje i informisanje javnosti radi dobijanja podrške - pisanje saopštenja, organizovanje konferencija za novinare,...

Predavač i trener na seminaru bila je Aleksandra Vidanović, Senior ekspert Saveta Evrope iz oblasti ljudskih prava, obrazovnih politika i evropskih programa za razvoj, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa sindikatima, nevladinim organizacijama i vodila je treninge na seminarima Evropske konfederacije sindikata.

Aktivnim učešćem u radu učesnice su, kroz radionice, uvežbavale i unapređivale svoja znanja te je zajednički zaključak da je seminar bio izuzetno uspešan, kao i da je oblast pregovaranja, informisanja i omasovljenja članstva izuzetno važna za aktivnosti koje vodi Sekcija žena i da je potrebna konstantna edukacija.


Ako ne bude dogovora, protest u Beogradu
4. feb. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Sindikati javnog sektora su širom Srbije jednočasovnim štrajkom upozorenja izrazili nezadovoljstvo predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.
Štrajk je, prema rečima predsednika Sindikata javne uprave Njegoša Potežice, održan između 11 i 12 sati i to u 85 odsto organizacija u kojima taj sindikat ima članove, uglavnom u geodetskim upravama, poreskim organima, drugim republičkim organima, gradskim upravama, bolnicama, ali da nema precizne podatke o tome koliki je bio odziv članstva.
Sindikati javnog sektora poručili su sa skupa da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih, da će se zalagati za to da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih garantovanih Zakonom o radu.
U Novom Sadu javno su istupili zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine, a glavni protst održan je u Institutu u Sremskoj Kamenici. Prema rečima predsednika OO Južnobačkog okruga Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Daribora Stjepanovića, hol Instituta je bio mali za sve koji su se odazvali štrajku. OPŠIRNIJE


Radio Televizija Vojvodine 26. 1. 2016.
"Razglednica", gost: gospodin Tomislav Stajić sekretar SSSV

 

ARHIVA VESTI

2017. V3.0