- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Čak 200.000 radnika nema ni minimalac
30. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Već nekoliko meseci, još pre izbora, u javnosti se vodi polemika o minimalnoj zaradi: sindikati traže da se ona poveća, dok druga dva "socijalna partnera", država i poslodavci, manje-više ćutanjem odgovaraju da na takav zahtev ne mogu pristati. Minimalna zarada u Srbiji nije menjana već duže od dve godine i iznosi 115 dinara po radnom satu, odnosno oko 21.000 dinara mesečno.

Iako se niko u Vladi o tome nije javno izjašnjavao, utisak je da najveći problem s povećanjem minimalca ima država. Naime, Srbija ima specifičan problem s minimalcem – iako bi po zakonu trebalo, tu obavezu veliki broj poslodavaca ne ispunjava, pa mnogo radnika prima zaradu koja je niža od toga. Po nekim procenama, čak oko 200.000 njih. Stoga bi povećanje najniže zagarantovane zarade najviše štetilo onome ko tu obavezu ispunjava, a to je država, odnosno svi oni poslodavci koji zaposlenima direktno ili posredno plate isplaćuju iz budžeta i javnih fondova. Opširnije


U ponedeljak protest komunalnih radnika
29. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Sindikat radnika zaposlenih u stambeno - komunalnoj delatnosti najavio je štrajk upozorenja za ponedeljak, 2. juna u 14 časova.To znači da će članovi sindikata u javno - komunalim preduzećima prekinuti posao jedan sat vremena pre isteka radnog vremena, poštujući minimum procesa rada i ostati na radnim mestima do 15 časova. Nakon toga, biće održano i protestno okupljanje na Trgu slobode ( kod Miletićevog spomenika) u 15.30 časova.

Predsednik Sindikata zaposlenih u stambeno - komunalnoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević kaže da je razlog za štrajk upozorenja, pre svega loš materijalni položaj zaposlenih u " Lisju" ," Čistoći", "Putu", "Zelenilu" i Spensu gde kasne dve ili dve i po zarade, kao i putni troškovi za četiri meseca. Opširnije


Naftašima i pivarima preliva u novčaniku
29. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u aprilu iznosila je 45.847 dinara i nominalno je bila 5,5 odsto veća nego u martu, a realno 4,9 odsto, kažu najnoviji podaci Zavoda za statistiku. Prosek su, među ostalim, naduvali zaposleni u eksploatciji sirove nafte i prirodnog gasa, čije su plate skočile više od 30.000 dinara pa su, umesto martovskog 86.161 dinara, u aprilu kući odneli 118.485.

Prosečna plata je, recimo, skočila u Novom Sadu, gde je sedište "Naftne industrije Srbije". Rasla je i u Apatinu, gde je jaka pivarska industrija, pa su zaposleni u tom gradu u aprilu imali najdeblje koverte u Vojvodini – 63.000 dinara. Ipak, vojvođanski prosek od 45.808 dinara opet nije preskočio republički. Opširnije


U Srbiji više penzionera nego zaposlenih
28. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Da je zapošljavanje rak-rana srpske privrede ništa ne pokazuje bolje nego poslednji podaci Ministarstva finansija o broju zaposlenih u Srbiji, a oni kažu da radno mesto trenutno ima 1.698.000 ljudi, što je 17.000 manje nego na početku ove godine. Da stvar bude ekonomski još teža, ti podaci kažu i da se u Srbiji desilo ono čega su se svi plašili: da trenutno ima 28.611 više penzionera nego zaposlenih.

Kada se to zna, postaje jasno da će isplata penzija biti sve teža, da će izdržavanje javnog sektora biti preskupo, a kada se tome pridoda i teška situacija nastala kao posledica katastrofalnih poplava, slika naše krize postaje mnogo jasnija. Broj zaposlenih u Srbiji je na kraju marta iznosio 1.698.000 ljudi, što je oko 190.000 manje nego što ih je bilo u 2009. godini, pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija. Samo u ovoj godini, zaključno s martom, bez posla je ostalo oko 17.000 građana. Opširnije


Nastavljeni pregovori o Zakonu o radu
27. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

– Radna grupa za izmene Zakona o radu juče je postigla saglasnost o većini tema, ali su i dalje ostale sporne minimalne zarade – izjavio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe Zoran Mihajlović. On je kazao da sindikati insistiraju na tome da minimalna zarada ne bude manja od prosečne potrošačke korpe, čime bi se obezbedila određena zaštita, ali poslodavci nisu s tim saglasni.

Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže da usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu – radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi. Mihajlović je rekao da se sindikati zalažu za prošireno dejstvo kolektivnih ugovora što, međutim, poslodavci neće. – Vlada pokušava da Privredna komora Srbije pregovara sa sindikatima o tome, što nije dobro rešenje i dodatno komplikuje stvar jer bismo imali dva nezavisna pregovarača – Uniju poslodavaca i PKS – ocenio je Mihajlović. On je naveo da su se sindikati i poslodavci saglasili u tome da rad na određeno vreme traje dve godine, da otpremnine ne mogu da se naplaćuju dva puta za isti radni staž, a da će se još razgovarati o "detaljima i tehničkim stvarima". Opširnije


Gradjani slobodni da kritikuju, cenzura neustavna
27. maj 2014. / Izvor: Beta

Zaštitnik gradjana Saša Jaković podsetio je u ponedeljak da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i da je cenzura zabranjena Ustavom, povodom saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javnosti. Janković je izrazio zabrinutost zbog "sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora".

"Izražavam zabrinutost zbog tvrdnji novinara da im se 'savetuje' da izbegavaju kritiku, tekstova urednika sa državnim vlasništvom koji kao normalno konstatuju da najviši državni rukovodioci mogu 'za 15 minuta' da smene kompletno uredništvo listova, te zbog činjenice da gradjani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice", navodi se u saopštenju Zaštitnika. On je istakao da svako ima slobodu da bude kritičar, da su država i njeni organi dužni ne samo da se uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada i da podstiču njeno ostvarivanje. Opširnije


SEVER SE PODMLAĐUJE

Oko četrdeset mladih članova sindikata zaposlenih u preduzeću ''Siemens'' i ''Kontinental'' iz Subotice imalo je priliku da u subotu, 24. maja 2014.godine, u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici, prisustvuje jednodnevnom predavanju o pravcima izmena radnog zakonodavstva u Srbiji i položaju mladih u sindikatu.
Učesnike predavanja je tokom prvog dela programa, koji je ukupno trajao oko tri sata, Stručni saradnik za pravne poslove u SSSV Željka Jorgić Đokić upoznala sa osnovnim pravima iz radnog odnosa koja garantuju važeći propisi, informisala ih o mogućim izmenama Zakona o radu koje se očekuju u skorijoj budućnosti, kao i o aktivnostima sindikata u vezi sa tim.
Predsednik Sekcije mladih SSSS Bojana Bijelović Bosanac je u nastavku programa govorila o organizaciji sindikata i mestu mladih u okviru te organizacije, kao i o proteklim i planiranim aktivnostima čiji su nosioci mladi članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Na kraju predavanja govorio je Sekretar SSSO Subotica Ištvan Huđi, koji je učesnicima predstavio prednosti sindikalnog organizovanja i članstva u sindikatu i pozvao ih da se u većoj meri uključe u sindikalne aktivnosti.
Predavanje je, na inicijativu predsednika Sindikalne organizacije kompanije ''Siemens'' Peđe Pavića, organizovao Savez samostalnih sindikata za opštinu Subotica, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije.


Ušteda i više od 8.000 evra po radniku
26. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Vlada Srbije predložila je usvajanje izmena dva zakona koji se tiču poreza i doprinosa na plate da bi na taj način bio uspostavljen sistem poreskih podsticaja za otvaranje novih radnih mesta. Poslodavcima koji budu zapošljavali nove radnike biće na račun budža "oprošteno" između 65 i 75 odsto svih troškova koje plaćaju za poreze i doprinose na zarade.

Okvirna računica "Dnevnika" pokazuje da bi na prosečnu platu od 400 evra ta ušteda u proseku mogla iznositi 364 evra. S obzirom na to da su takvi poreski podsticaji planirani za naredne dve godine, država bi u tom periodu na taj način poslodavcima mogla smanjiti troškove oko 8.700 po novozaposlenom radniku, pokazuje okvirna računica.
Naime, po predloženima zakonskim rešenjima, poslodavac – dakle, preduzeće ili preduzetnik – koji zaposli novog radnika ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na njegovu zaradu, kao i dela plaćenih socijalnih doprinosa, kako onih na teret zaposlenog, tako i onih koji se isplaćuju na teret poslodavca. Opširnije


Metalci pomažu
23. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Samostalni sindikat metalaca Srbije pokrenuo je akciju pod nazivom "Pomozimo drugima da bi drugi pomogli nama" radi prikupljanja dobrovoljnih priloga za stanovnike ugroženih područja i pomoć u obnovi zemlje, domaćinstava, fabrika, infrastrukture.

"Imajući u vidu katastrofalne posledice ekstremne elementarne nepogode, koje trpe građani, radnici, zemljoradnici... predlažemo da predsednici sindikalnih organizacija i predstavnici poslodavca organizuju dobrovoljno izjašnjavanje radnika o visini uplate za humanitarnu akciju "Pomozimo drugima da bi drugi pomogli nama", saopštio je juče Samostalni sindikat metalaca Srbije. Opširnije


Neimari solidarni
23. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Više građevinskih firmi aktivno se uključilo u pomoć poplavljenim područjima donacijama materijala vrednosti od više miliona dinara, a njihovi zaposleni angažovani su i na radovima za odbranu od poplava, saopštio je Sindikat radnika građevinarstva IGM Srbije.
Zaposleni u cementari "Lafarž" iz Beočina u prethodna dva dana otpremili su 120 kamiona peska u vrećama i rinfuzi, vrednosti pet miliona dinara. Zaposleni u "Lafaržu" su porodicama koje su u prihvatnim centrima poslali sredstva za higijenu, hranu i ćebad vrednosti 1,5 milion dinara. Opširnije...


Apel za pomoć - saopštenje
22. maj 2014.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na današnjoj sednici, još jednom je pozvao sve svoje članove, sindikalne organizacije, sindikate, gradska i opštinska veća da, shodno svojim mogućnostima, upute finansijsku pomoć nastradalima u poplavljenim područjima Srbije.
Finansijska sredstva, shodno odluci Predsedništva SSSS od 16.05.2014. godine, uplatiti na dinarski i devizni račun koji je za te namene otvorila Vlada Srbije.

Dinarski račun: 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave, šifra plaćanja 290 (u pozivu na broj nije potrebno ništa upisivati).

Namenski devizni račun 01-504619-100193230-000000-0000

Preporučuje se svim zaposlenima u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine da se priključe akciji izdvajanjem sredstva u visini jedne dnevnice.

S poštovanjem,
Predsednik SSSV, Goran Milić


ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA SSSV INFORMISANI O RADU RADNE GRUPE
22. maj 2014.

Na 23. sednici Predsedništva SSSV  održanoj 22. maja 2014.godine, predstavnici  SSSS  u Radnoj grupi za izradu Nacrta  Zakona  o izmenama i dopunama  Zakona o radu, Zoran Mihajlović, sekretar Veća SSSS  i Goran Milić, potpredsednik Veća SSSS  i  predsednik  SSSV, informisali su  prisutne  članove Predsedništva  kao i predsednike  samostalnih sindikata delatnosti u Pokrajini, predsednike Veća  SSS gradova i opština – koji nisu članovi   Predsedništva i  poverenike SSS  za  opštine, o toku i rezultatima pregovora u  Radnoj  grupi.
Oni su istakli da su u skladu sa mandatom koji su im dali organi SSSS pregovarali samo o pet pravnih instituta (radni odnos na odredjeno vreme, minimalna zarada, otpremnine, otkaz od strane poslodavca – razlozi za otkaz, postupak pre prestanka radnog odnosa ili izricanje druge mere), a  da je stepen  usaglašenosti   socijalnih partnera po pojedinim pitanjima – različit, kao i da je Radna grupa, po planu, završila sa radom i  da je sledeći korak sednica  SES- a Srbije  planirana za predstojeći vikend.
Posle aktivne diskusije članovi Predsedništva SSSV su, rukovodeći se opredeljenjem da je potrebno razgovarati   i   sprečiti  ostala dva socijalna partnera da bez predstavnika sindikata uredjuju pitanja od životne važnosti  za zaposlene i sindikate, doneli odluku da  organima  SSSS  predlože, da u eventualnom nastavku rada  Radne grupe, izmene  odluku o  ograničenju mandata   članova Radne grupe -  predstavnika SSSS. Opširnije...


Radna grupa za Zakon o radu radi normalno
20. 05. 2014. / Izvor: Blic

Radna grupa za novu verziju Zakona o radu nastavila je danas da radi na pripremi nacrta izmena tog dokumenta, rečeno je u Ministarstvu za rad Srbije. Kako kažu u tom ministarstvu, Radna grupa normalno radi i nastavila je da analizira i raspravlja i izmenama i dopunama Zakona o radu,"član po član".

Članovi Radne grupe su se na sastanku 9. maja saglasili da će svakodnevno raditi na pripremi nacrta zakona kako bi ga završili u što kraćem roku. Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže vreme da usaglase stavove oko pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović rekao je u petak 16. maja da sindikati mogu da pregovaraju samo o pet ključnih tema koje su ranije predložene radnim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu i da je neprihvatljivo uljučivanje nekih novih elemenata u zakon iz predloga bivše radne verzije, kada je ministar privrede bio Saša Radulović. Opširnije...


SAOPŠTENјE ZA JAVNOST
19. maj 2014. / Izvor: SSSS

Savez samostalnih sindikata Srbije poziva sve svoje granske sindikate i članstvo da, u skladu sa mogućnostima, finansijski i na drugi način, pomognu građanima Srbije koji su nastradali u do sada nezabeleženim elementarnim nepogodama koje su zadesile našu zemlјu.
Zaposleni u Savezu će izdvojiti sredstva u visini dnevnice, koja će biti uplaćena na račun koji će u te svrhe biti otvoren.
Savez samostalnih sindikata Srbije je uveren da će se naše članstvo, gde god je to moguće, uklјučiti u spasilačke akcije i na taj i druge načine doprineti da se, bar donekle, ublaže nesagledive posledice na građane i imovinu Srbije.
Savez je uputio apel za pomoć svetskoj i evropskoj sindikalnoj centrali i sindikalnim prijatelјima u okruženju da se pridruže i pomognu našem narodu.


Socijalno-ekonomski savet traži solidarnost zbog poplava
19. maj 2014. / Izvor:Tanjug

Na konferenciji za novinare, posle prve vanredne sednide Socijalno-ekonomskog saveta, predsedavajući Branislav Čanak, pozvao je preduzeća da na lokalnom nivou pruže materijalnu ili finansijsku pomoć u skaldu sa mogućnostima i pozvao radnike da besplatnim radom pomognu zajednici. "Apelujemo na angažman koji će trajati najamnje dve do tri sedmice", rekao je Čanak i pozvao privredu i zaposlene da daju maksimalan doprinosu dok posledice poplava ne budu otklonjene.

Ministar za rad, Aleksandar Vulin apelovao je na solidarnost svih građana u teškoj situaciji koja je zadesila Srbiju zbog poplava. On je rekao da se već sada vidi da će poplave uticati na manje prihode Srbije, pad poljoprivrdne proizvodnje i da je infrastruktura devastirana. "Očekujemo potpunu solidarnost zajednice i da poslodavci i sinidikati motivišu radnike da pomognu. Država će učiniti sve što je zakonom predviđeno, a i više od toga, koliko je u mogućnosti", rekao je Vulin.


Savet nije razmatrao izmene Zakona o radu
19. maj 2014. / Izvor: RTS

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije, Atanacković je rekao da izmene Zakon o radu nisu bile tema današnjeg sastanka i dodao da će se o tome razgovarati kad radna grupa za izmene tog zakona završi svoj rad, prenosi Beta. Prema rečima Atanackovića, o izmenama Zakona o radu će se razgovarati na posebnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici Vlade, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je rekao da je na današnjom sastanku Saveta pokrenuto pitanje izmena Zakona o radu, u okviru rasprave o usvojenim ekonomskim merama Vlade Srbije. "Mi smo u pregovorima i nadamo se da ćemo naći rešenje koje će biti prihvatljivo ili nedovoljno prihvatljivo za sve strane, kada je u pitanju Zakon o radu", rekao je Orbović. Ponovio je da sindikati mogu da pregovaraju samo o pet ključnih tema koje su ranije predložene radnim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu. "Uključivanje sada nekih novih elemenata u zakon iz predloga bivše radne verzije, kada je ministar privrede bio Saša Radulović, a to su zarade, za nas kao sindikate je neprihvatljivo i mi nećemo o tome da razgovaramo", rekao je Orbović. Opširnije...


Novi zakon o radu mora biti donet u julu
19. maj 2014. / Izvor: Dnevnik

Novi zakon o radu treba da bude donet do polovine jula i trenutno se prave poslednje računice između sveta kapitala i sveta rada. Resorni ministar rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin veruje da je moguće postići kompromis poslodavaca i sindikata i to tako da niko ne bude oštećen, odnosno da svi budu zadovoljni.

Optimizam ministra baš i ne dele učesnici Radne grupe za pripremu predloga zakona o radu, jer su uvereni da ne može biti doneto takvo radno zakonodavstvo kojim i radnici i gazde mogu biti zadovoljni. No, bez obzira šta ko mislio i želeo, izvesno je da će ova peta verzija biti i poslednja, kao i to da će država imati poslednju reč. To, pak, znači da čak i ako svi socijalni akteri i ne budu potpuno zadovoljni zakonskim rešenjem, poslanici Skupštine Srbije će ga usvojiti, jer je on, kako ističe Vulin, Srbiji neophodan da bi radila na privrednom preporodu države. Opširnije...


Saopštenje za javnost SSSS povodom Zakona o radu
13. maj 2014. / Izvor: SSSS

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost neprijatno su iznenađeni činjenicom da su u radnoj verziji Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je dostavlјena sindikatima, prošireni instituti na kojima je Radna grupa za izradu tog zakona radila, a koja je formirana na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.
Radna grupa je, pripremajuću tekst nacrta zakona, potrošila tri meseca u veri da taj posao nije uzaludan, kako se sada ispostavilo.
Instituti o kojima se pregovaralo (rad na određeno vreme, otkaz od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada) trebali su da pospeše zapošlјavanje i pokrenu otvaranje novih radnih mesta, i dodavanje novih je apsurdno i potpuno nepotrebno.
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost principijelno ostaju pri stavu da pregovori oko izmena zakona mogu da budu nastavlјeni samo u okviru tih pet instituta koji su dogovoreni sa sadašnjim premijerom i ništa mimo toga za nas nije prihvatlјivo.


Sindikati nezadovoljni nacrtom zakona
14. maj 2014. / Izvor: Beta

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koji im je dostavilo Ministarstvo rada. Kako je obrazloženo, za sindikate je neprihvatljivo što je Ministarstvo proširilo spisak oblasti iz radnog zakonodavstva koje sindikati treba da usaglašavaju s predstavnicima vlasti i poslodavcima, javlja Beta.

"Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da su u radnoj verziji Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koja je dostavljena sindikatima, proširene teme na kojima je Radna grupa za izradu tog zakona radila, a koja je formirana na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića", navodi se u zajedničkom saopštenju dva sindikata.

Ukazano je da je Radna grupa tri meseca radila na pripremi nacrta zakona o radu, a koja je sada izmenjena na inicijativu ministra rada Aleksandra Vulina. Reprezentativni sindikati traže da se pregovara o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi. Opširnije...


Građevinci Vučiću: Uključite nas u razgovore
13. 05. 2014. / Izvor: Tanjug

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala (IGM) zatražio je danas od premijera Aleksandra Vučića i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da njihovi predstavnici budu uključeni u razgovore o rešavanju statusa i položaja sektora građevinarstva u Srbiji.

"Događaji vezani za rešavanje statusa i položaja sektora građevinarstva veoma intenzivno se odvijaju bez uključivanja predstavnika građevinskih radnika odnosno sindikata u toj oblasti" - konstatuje se u otovorenom pismu sindikata IGM upućenom Vučiću i vicepremijerki, koja je i ministar građevinarstva Zorani Mihajlović, i izražava očekivanje da taj sindikat vrlo brzo bude uključen u te razgovore.

Sindikat građevinarstva Srbije očekuje da svi nadležni veoma brzo uključe ovaj sindikat u dogovor oko najvažnijih pitanja za budućnost građevinskih radnika, pogotovo njihov materijalni i radni položaj, kako bi se realizacija investicionih radova u budućnosti odvijala u ambijentu socijalnog mira, naveli su građevinci. Opširnije...


Još pet meseci nade za 53.000 radnika
06. maj 2014. / Izvor: V. novosti

Izmenama Zakona o privatizaciji, računi 155 firmi "mirni" do sredine oktobra. Nada za više od 53.000 radnika. Poverioci će novac dobiti kada preduzeća budu prodata. Preduzeća u restrukturiranju biće zaštićena od prinudne naplate još pet meseci. Ovo je suština izmene i dopune postojećeg zakona o privatizaciji, koje je u utorak usvojila Vlada Srbije i uputila Skupštini na hitno usvajanje. Time je, praktično, sprečeno da poverioci od 15. maja blokiraju račune 155 preduzeća u restukturiranju, koja upošljavaju 53.584 ljudi.

Poverioci će se, po novom zakonu, namirivati iz prodajne cene ovih firmi. "Za preduzeća koja se privatizuju metodom javnog tendera, odnosno javne aukcije, državni poverioci ne mogu tražiti prinudnu naplatu, niti bilo koju meru postupka izvršenja radi namirenja potraživanja nastalih do 31. 12. 2007. godine" - navodi se u Nacrtu zakona. Opširnije...


Članovi Saveza samostalnih sindikata Vojvodine učestvovali su u protestnoj šetnji povodom 1. maja
1. maj 2014.


Povodom Međunarodnog dana rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost održali su veliki protestni skup u Beogradu, sa kojeg je Vladi Srbije poslata oštra poruka protiv najavljenih mera štednje, smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru.

Nekoliko hiljada okupljenih sindikalaca, kojima su se pridružili i predstavnici drugih sindikata, i brojni Beograđani, dostojanstvenom šetnjom od Trga Nikole Pašića do Slavije, simbolično su obeležili ono što 1. maj predstavlja - borbu za radnička prava, upozorivši na težak položaj radnika u Srbiji. "Prvi maj nije prvi april – ne šalite se sa radnicima"! "Nećete evoluciju!? Dobićete revoluciju"!! Budimo glasniji i odlučniji u borbi za bolјi i pravičniji svet! – uzvikivali su sindikalci, poručivši vlastima da su spremni da se bore za radnička prava.

Na kraju protestne šetnje, položeno je cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava, čime je simbolično ovaj protest završen.


 

 

PRVOMAJSKA PORUKA

SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

Međunarodni praznik rada i radničkog pokreta ustanovljen je kao simbol uspeha radničke borbe za bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Radnici Čikaga su se, pre 128 godina, izborili za to, masovnim izlaskom na ulice i krvavim demonstracijama. Upravo su oni ti koji su nam pokazali put kojim treba ići i čijih se dela sećamo i ponosno obeležavamo istog dana svake godine.
U znak poštovanja i sećanja na prve žrtve borbe za ostvarenje radničkih prava, čestitamo praznik svim članovima, zaposlenima i građanima i pozivamo da se priključe tradicionalnom prvomajskom protestu kako bi ukazali na važnost i značaj borbe koju vodimo 365 dana u godini.
Obeležimo dostojno i borbeno 1. maj – Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti. Budimo glasni, odlučni i solidarni u borbi za bolju budućnost, za bolje i pravičnije društvo u kome se poštuju istinske vrednosti i prava radnika, gde se mišljenje sveta rada uvažava, gde se pošteno zarađuje i dostojanstveno živi od plaćenog rada.

 

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE
Goran Milić, predsednik



ARHIVA VESTI

2015. V3.0