- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


ARHIVA: Januar 2014.


31. januar 2014.

Formirana Radna grupa za Zakon o radu

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić izjavio je danas da je formirana Radna grupa koja će od ponedejka početi da radi na izradi zakona o radu i oceno da je današnji sastanak sa sindikatima i Unijom poslodavaca početak novog socijalnog dijaloga.

Ljajić je na konferenciji za novinare posle sastanka koji su on i prvi potpredsednik Vlade SRbije Aleksandar Vučić imali sa predsednicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" saopštio i da je namera da se zakon usvoji do 30. juna ove godine.

On je rekao da će se ta Radna grupa, koja je danas formirana, od ponedeljka baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg i dodao da je utvrđen plan daljih aktivnosti.

Opširnije:


27. januar 2014.

Plate preskočile 50.000 dinara

Prosečna neto zarada u decembru 2013. u Srbiji iznosila je 50.820 dinara, što je nominalno 15,2 posto više, a realno 15 posto u odnosu na prethodni mesec, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Preračunato u omiljenu valutu, prosečna zarada u poslednjem mesecu prošle godine bila je gotovo 450 evra.

Skok decembarske plate nije nikoga mnogo ni iznenadio jer se tako nešto ponavlja godinama. Prosek su uvećale uspešne firme koje su svojim radnicima isplatile takozvanu 13. platu i bonuse. Što će reći, jedni su jeli meso, drugi kupus pa kad se to sve statistički obradi, ispade sarma. Međutim, treba reći da je ovaj decembar bolji od preklanjskog. U odnosu na decembar 2012. godine, prosečna neto zarada u decembru prošle godine bila je nominalno veća 8,3 posto, a realno šest procenata. Prosečna neto zarada u 2013. godini bila je nominalno veća 6,2 posto, a realno manja 1,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše prosečne zarade za decembar u Srbiji isplaćene su zaposlenima u beogradskoj opštini Surčin – 86.870 dinara, a najniže zaposlenima u Ljigu – 24.397 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku. U vrhu po visini plata u decembru, posle Surčina, slede beogradske opštine Stari grad sa 75.834 dinara i Vračar – 70.298, zatim Vršac – 70.250 i Kosjerić – 69.976 dinara. Među opštinama s najnižim platama su, osim Ljiga, i Priboj s 24.683 dinara, Niška Banja – 25.341, Malo Crniće – 25.553 i Golubac – 25.561 dinar.

Posmatrano po delatnostima, najveće prosečne zarade imali su zaposleni u uslužnim delatnostima u rudarstvu sa 163.908 dinara, a najmanje zaposleni u vodnom saobraćaju s 18.140 dinara.

Izvor:


27. januar 2014.

Zakon o radu kreće iznova

Sindikalni lideri Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, nakon razgovora sindikalne delegacije s premijerom Srbije Ivicom Dačićem juče u Vladi Srbije, saopštili su da im je obećano da se zakoni o stečaju i o privatizaciji neće naći na dnevnom redu Skupštine dok se o njima ne izjasni Socijalno-ekonomski savet.

Što se tiče Nacrta zakona o radu, rečeno im je, saopštili su, da će proces izmena i dopuna praktično krenuti iznova. Razgovorom s premijerom praktično je okončan jučerašnji protest sindkata i radnika preduzeća u restrukturiranju, u kojm je učestvovalo nekoliko hiljada radnika iz Srbije. Kada je u pitanju zahtev radnika za smenu ministra privrede, lider ŠŠ-a Orbović je rekao okupljenim radnicima da im je Dačić poručio da će na prvoj sednici Vlade obavestiti članove Vlade o tom zahtevu.

Nešto posle 15 časova, radnici su se razišli, a saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije je normalizovan.

Radnici iz nekoliko gradova Srbije okupili su se juče oko podneva na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli ka Skupštini Srbije, usput su zastali ispred Ministarstva privrede, gde su skandirali ministru Saši Raduloviću da podnese ostavku, a onda su stigli do zgrade Vlade, gde su ostali sve dok su trajali razgovorali njihove delegacije s premijerom.

Opširnije:


27. januar 2014.

Ministar Saša Radulović podneo ostavku

Ministar privrede Saša Radulović podnosi ostavku, saznaje Tanjug u Ministarstvu privrede. Razlog za Radulovićevu odluku je, kako se navodi, nepostojanje političke volje za sprovođenje reformi.

Ministar Radulović izjavio je prethodnih dana da od seta reformskih zakona u koje spadaju novi zakon o privatizaciji, izmene Zakona o stečaju i još dva prateća zakona,zavisi sudbina svih reformi u Srbiji, ali da će ako se njihovo usvajanje odloži to biti pouzdan signal da se od reformi odustalo i da za njih ne postoji politička volja i da se ide na izbore.

On je istakao da, ukoliko se reforme ne sprovedu, za njega nema svrhe da ostaje u vladi. "Ako se usvoje zakoni, to je siguran znak da se ne ide na izbore, nego da će Vlada Srbije uraditi ono što je rekla i sprovesti reforme u 2014. kako bi se stvorile pretpostavke za privredni rast u 2015", rekao je Radulović. Prema njegovim rečima, ako se od tih zakona odustane, to je siguran znak da reformi neće ni biti. On smatra da su reforme zakočene u poslednjih nekoliko dana, ali da Ministarstvo privrede radi na tome da ih "otkoči", navodeći da Vlada Srbije treba zvanično na sednici da se odredi da li je za reforme ili ne.

Prema njegovim rečima, bez tih ključnih zakona ni budžet ne može da funkcioniše. Najveći kamen spoticanja sa sindikatima bio je novi Zakon o radu, zbog kojeg su organizovani i protesti tražeći njegovo povlačenje i doradu i ostavku ministra Radulovića, a Radulović je izjavio da je cilj zakona o radu da se spreči nerad i sindikalne privilegije, a ne da se umanje sindikalna prava i da su se stranke umešale u to.

Opširnije:


24. januar 2014.

USPEŠNO ORGANIZOVAN ŠTRAJK UPOZORENJA

Štrajk upozorenja protiv Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu., kao i Zakona o privatizaciji i štrajku, uspešno je održan juče, 23. januara 2014. godine, u preko 790 organizacija na teritoriji Vojvodine.

Odziv zaposlenih je bio veoma dobar, 73 hiljada članova sindikata iz svih okruga sa teritorije Vojvodine, jednosatnom obustavom rada, od 11,00 do 12,00 časova, iskazali su nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama koje su na štetu sadašnjih i budućih zaposlenih.

Akcija je vođena u celoj Srbiji, štrajkovalo je oko 90 odsto preduzeća u kojima rade više od 900.000 ljudi, au štrajku je učestvovalo oko 530.000 zaposlenih, članova Saveza samostalnih sindikata Srbijje i UGS Nezavisnosti. Štrajkovala su javna preduzeća, zdravstvene ustanove, škole, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, a u štrajku upozorenja su učestvovali i mnogi zaposleni u privatnom sektoru, prkos pritiscima poslovodstva da se štrajk ne održi, ili da se ograniči na minimum procesa rada.

Ovim štrajkom upozorenja je poslata poruka ministarstvima i Vladi u celini, da se radnici neće pomiriti sa najavljenim izmenama u ponuđenom obliku, i da su spremni da se izbore za svoja prava ukoliko se ne povuku iz procedure Zakon o radu, Zakon o privatizaciji i štrajku. Sindikati su ponovili da zahtevaju smenu ministra Radulovića, a od Vlade Srbije da, kako je obećano, formira radnu grupu koja će, zajedničkim konsenzusom sindikata, Vlade i poslodavaca, doći do kvalitetnog rešenja i zakona koji nisu na štetu radnika. Štrajku dve reprezentativne sindikalne centrale pridružio se i Nezavisni sindikat policije, čijih je svih 20.000 članova obustavilo rad na jedan sat.


24. januar 2014.

METALCI DANAS U PROTESTU

Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS "Nezavisnost" organizuju danas, 24. januara 2014. godine, protest radnika preduzeća metalske industrije Srbije.

Okupljanje radnika je na Trgu Nikole Pašića, u 12,00 sati, a zatim je predviđena protestna šetnja do zgrade Narodne skupštine, Ministarstva privrede i Vlade Srbije. U protestu će učestvovati i predsednici svih samostalnih i nezavisnih sindikata dve reprezentativne centrale, kao i predsednici SSSS i UGS, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Zahtevi protesta su: povlačenje iz skupštinske procedure Predloga Zakona o privatizaciji i stečaju, povlačenje iz procedure Zakona o radu, kao i smena ministra privrede.


22. januar 2014.

S A O P Š T E NJ E

NE SME SE VIŠE PONOVITI SAMOVOLJA U PISANJU ZAKONA

Na jučerašnjem sastanku Kolegijuma SES-a, dogovoreno je da se iz procedure povuku izmene i dopune Zakona o radu, jer je i javna rasprava jedna od faza zakonske procedure, a iz Skupštinske rasprave Zakon o privatizaciji i stečaju.
Time je ispunjen jedan od zahteva dve reprezentativne centrale, i to pre svega zahtev da se poštuju važeći zakoni i da se vratimo socijalnom dijalogu, kao evropskoj i civilizacijskoj tekovini i uslovu za evropske integracije Srbije.

Opširnije: SSSS


20. januar 2014.

POGUBNE IZMENE ZAKONA O RADU (YouTube Clips)















21. januar 2014.

O B A V E Š T E NJ E

Na sastanku štrajkačkog odbora, koji je održan danas, 21. januara 2014. godine u Beogradu, zauzet je stav da se aktivnosti povodom organizovanja štrajka upozorenja nastavljaju kako je planirano, što praktično znači da se nastavlja sa podelom propagandnog materijala građanima, kao i sa pripremama za realizaciju štrajka upozorenja u četvrtak, 23. januara 2014. godine i protesta sindikata metalaca 24. januara 2014. godine u Beogradu.


21. januar 2014.

Nacrt zakona o radu SES vratio na popravni ispit

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je javna rasprava završena, a oko kojeg su se zaoštirli stavovi socijalnih partnera – pregovarača, biće povučen , odlučeno je na sastanku Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, na kojem su učestvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" Ljubisav Orbović i Branislav Čanak. Uz to, doneta je odluka da se formira nova radna grupa, koja će pripremati predloge izmena Zakona o radu.
Po rečima predsednika Unije poslodavaca Nebojše Atanackovića, SES će se u punom sastavu sastati u narednih desetak dana, kada će se detaljnije razgovarati o izmenama Zakona o radu i drugim zakonima važnim za uslove poslovanja i prava zaposlenih. Tako se, slobodno se može reći, pregovori vraćaju na početak, odnosno napravljen je korak koji vraća sidnikat u pregovore. Naime, predstavnici sindikata su, nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, tražili njegovo povlačenje iz procedure, najavili da će uraditi sve da spreče njegovo usvajanje i u suprotnom najavili štrajkove i proteste.
Zakon o radu nije povučen iz procedure",izjavio je juče vicepremijer Aleksandar Vučić, dodajući da nacrt tog zakona nije bio ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri.

Opšenije:

2024. V3.0