Nalazite se :: PRESS / opŠirnije


SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE
septembar 2008. godine

 

Pozdravljajući opredeljenje predlagača da Nacrt statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine, pre utvrđivanja Predloga, uputi na javnu raspravu i ocenjujujući da Savez samostalnih sindikata Vojvodine, kao reprezentativni i najbrojniji sindikat organizovan za nivo AP Vojvodine, ima realan interes da se aktivno uključi u raspravu, daju se sledeći

PREDLOZI I SUGESTIJE
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE
NA NACRT STATUTA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

I
Član 20. Nacrta statuta

Članom 20. Nacrta statuta uređuje se zabrana diskriminacije u ostvarivanju ljudskih prava na skoro identičan način kao u članu 21. Ustava Republike Srbije.
Savez samostalnih sindikata Vojvodine smatra da je u nabrajanju zabrana diskriminacija po različitim osnovama neopravdano ispuštena zabrana diskriminacije po osnovu sindikalne pripadnosti. Naime, u praksi sa kojom se susreće SSSV, najizraženiji oblici diskrimanacije u radno-pravnoj sferi su upravo sindikalni predstavnici i zaposleni koji su sindikalno organizovani.

U odnosu na navedeno, a na osnovu člana 18. Zakona o radu (Sl. glasnik RS 24/2005 i 61/2005) predlaže se dopuna stava 1. u članu 20. Nacrta statuta tako da se posle reči: „političko ili drugo uverenje“ dodaju reči „sindikalnu pripadnost,“.
Identična sugestija se daje i na stav 2. člana 20. tako da se posle reči: „ političkog ili drugog uverenja“ dodaju reči „sindikalne pripadnosti,“

II
Član 27. Nacrta statuta

Socijalni dijalog, kao tekovina razvijene Evrope, nesporno doprinosi boljem međusobnom razumevanju i uspostavljanju korektnih odnosa između socijalnih partnera, u cilju obezbeđivanja socijalnog mira i stabilnosti, kao jednog od osnovnih preduslova razvoja ukupne privrede i društva.

Zakonom o utvrdjivanju odredjenih nadležnosti autonomne pokrajine (Sl. list RS br. 6/2002 od 07.02.2002. god.) i Odlukom o pokrajinskoj upravi (sl. list APV br. 10/92, 12/92, 2/95,3/2002,i 21/2002), utvrdjene su nadležnosti AP Vojvodine, medju kojima su i oblasti koje se odnose na uredjivanje socijalne zaštite, zapošljavanja, zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja, privrede i privatizacije, poljoprivrede i ostalih oblasti. Upravo ove oblasti su, između ostalih, predmet angažovanja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine na ostvarivanju i zaštiti radnih, ekonomskih i socijalnih prava zaposlenih. Savez samostalnih sindikata Vojvodine je zainteresovan da se u Statutu APV naglasi značaj ovih pitanja, pre svega, da se obezbede normativno-pravni uslovi da se značajnije unapredi razvoj socijalno-ekonomskog dijaloga za teritoriju Autonomne Pokrajine izmedju reprezentativnih sindikata, reprezantitivnih udruženja poslodavaca i Izvršnog veća AP Vojvodine.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine smatra da ne postoje pravne smetnje da se u Statut, kao najviši pravni akt AP Vojvodine, ugradi odredba kojom će se naglasiti značaj tripartitnog socijalnog dijaloga. Pravni osnov regulisanja učešća u tripartitnom socijalnom dijalogu, kao jedne od nadležnosti organa AP Vojvodine, sadržan je u Konvenciji MOR-a br. 144 o tripartitnim konsultacijama i pratećim preporukama br. 152. o tripartitnim konsultacijama i br. 113 o pregovaranju (Službeni list SCG – Međunarodni ugovori br. 1/2005), kao i u Zakonu o socijalno-ekonomskom savetu (Sl. glasnik RS br. 125/2004). Značajno je naglasiti i to da je tripartitni Pokrajinski socijalno-ekonomski savet konstituisan i funkcioniše još od jula 2003. godine, odnosno znatno pre donošenja Zakona o socijalno – ekonomskom savetu.

U odnosu na navedeno predlaže se da se u članu 27. Nacrta statuta posle alineje 6. doda nova alineja koja glasi:

„- učestvuje u tripartitnom socijalnom dijalogu na nivou AP Vojvodine;“

III
Član 29. tačka 11. Nacrta statuta

Radi preciziranja predlaže se dopuna u naslovu tačke 11. u članu 29. dodavanjem reči „i zapošljavanje“, posle reči „zaštita“, tako da glasi:

„11. Zdravstvena, socijalna zaštita i zapošljavanje

IV
Član 29. tačka 14. Nacrta statuta

1. U nadležnostima AP Vojvodine u drugim oblastima, pored onih koje su u članu 29. decidno pobrojane, Savez samostalnih sindikata Vojvodine smatra da treba navesti i saradnju sa reprezentativnim udruženjima sindikata i poslodavaca na teritoriji AP Vojvodine. Ocenjuje se da je kvalitetna saradnja sa ostalim socijalnim partnerima u funkciji efikasnije realizacije nadležnosti organa AP Vojvodine, posebno u oblastima socijalne zaštite, zapošljavanja, zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja, privrede, privatizacije, poljoprivrede i dr.

U odnosu na navedeno predlaže se da se posle alineje 2. doda nova alineja koja glasi:

„- ostvaruje saradnju sa udruženjima sindikata i poslodavaca koja su reprezantivna za teritoriju AP Vojvodine, po pitanjima od javnog interesa“,

2. S obzirom na to da Zakon o radu predviđa mogućnost zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, a imajući u vidu značaj socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u izgrađivanju savremenih industrijskih odnosa, mišljenje je Saveza samostalnih sindikata Vojvodine da je značajno da se u tački 14. posebno naglasi i nadležnost Pokrajine u ovoj oblasti. Na navedenoj osnovi predlaže se da u tački 14. doda nova alineja koja glasi:

„- učestvuje na unapređivanju stanja u oblasti kolektivnog pregovaranja i u zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora za AP Vojvodinu, u skladu sa zakonom;“

3. Za Savez samostalnih sindikata Vojvodine, kao interesnu organizaciju zaposlenih, od izuzetnog je značaja da se Statutom AP Vojvodine naglasi i njena nadležnost, odnosno angažovanje u oblasti rada i unapređivanja ravnopravnosti polova. U odnosu na navedeno predlaže se da se u tački 14. dodaju dve nove alineje koje glase:

„ – angažuje se na unapređivanju stanja u oblasti rada i radnih odnosa, u skladu sa zakonom;
„ – stara se o ostvarivanju i unapređivanju politike u oblasti ravnopravnosti polova u AP Vojvodini;“

V
Član 48.

Predlaže se da se u članu 48. Nacrta statuta doda jedna nova alineja koja glasi:
„- imenuje svoje predstavnike u Pokrajinski socijalno – ekonomski savet“



PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0