- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Milić: Svi moramo preuzeti deo odgovornosti
30. mart 2020. god. Izvor: Dnevnik.rs

Novonastala situacija i uvođenje vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa privredi i društvu u Srbiji i u celom svetu donela je ogromne promene u načinu rada i poslovanja, kao i organizovanja proizvodnje, distribucije i plasmana proizvoda.
Tako tamo gde je moguće zaposleni rade od kuće, mnoga preduzeća ne rade ili su svoj rad svele na minimum, na posao ne ide dobar deo zaposlenih u javnom sektoru, ali je i mnogo onih koji svakog dana odlaze na radna mesta. To sada nije uopšte jednostavno jer nema javnog gradskog i prigradskog prevoza, baš kao i međugradskog, pa zato i ne čudi što mnogi poslodavci organizuju prvoz za svoje radnike i na taj način održavaju proces proizvodnje i plasmana.
Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, predstavnici SSSV aktivni su na terenu i po do sada poznatim podacima, proizvodnja i odlazak na radno mesto odvijaju se, uz uslove u kojima se našla naša zemlja, dobro.
- U stalnom sam kontaktu sa sindikalnim predstavnicima u svim delovima Vojvodine i sve se odvija kako se može i mora, na posao zaista idu pre svega oni koji rade u prehramenoj industriji, dok oni koji rade u drugim sferama uglavnom ostaju kod kuće – kaže Milić. – Teško je reći koliko radnika odlazi na svoje radno mesto, ali se nadam da, kada su u pitanju proizvodne delatnosti, to nije manje od oko 70 odsto.
On naglašava da je prvi udar najsnažnije osetio sektor ugostiteljstva i turizma – hotelijeri, turističke agencije, restorani, kao i logistika, odnosno prevoznici. OPŠIRNIJE


 




OBAVEZE POSLODAVACA U VANREDNOM STANJU

Uredbom o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, koju je Vlada RS donela 15.marta 2020.godine – na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja, predviđena je obaveza poslodavca da zaposlenima omogući obavljanje poslova van prostorija poslodavca (rad na daljinu i rad od kuće), na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.
Ukoliko je priroda  delatnosti  takva  da  nije moguće obezbediti obavljanje poslova van prostorija poslodavca, onda je obaveza da se poslovanje uskladi sa uslovima  vanrednog stanja: organizovanjem rada po smenama, kako bi  što manji broj zaposlenih i svih drugih radno angažovanih lica rad obavljao istovremeno u jednoj prostoriji...

- Uredba o merama za vreme vanrednog stanja
- Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme  vanrednog stanja


Kako zaštititi prava radnika?
13. mart 2020. god. Izvor: RTV; Youtube

Na koji način bi sindikati rešili situaciju i kako zaštititi prava radnika, odgovara predsednik Samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić.


SINDIKAT ŠUMARSTVA DOBIJA POKRAJINSKI ODBOR
16. mart 2020. god. Izvor: SSSS

Predsednik SSS Vojvodine Goran Milić sastao se u petak u Novom Sadu sa sekretarom Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije Zoranom Radomanom i predsednicom JSO JP „Vojvodina šume“ Miljanom Županjac.
Tom prilikom istaknuto je da su se konačno stekli uslovi za konstituisanje pokrajinskog odbora ovog sindikata. Milić je pozdravio inicijativu, saglasio se sa realnošću njene sprovodljivosti i obećao da će na narednoj sednici Veća Vojvodine ta odluka biti verifikovana. Ponuđena je i pomoć oko pristupanja Sindikata JP "Nacionalni park Fruška Gora" SS šumarstva i prerade drveta Srbije.

 


ISPUNJENI SVI STATUTARNI USLOVI ZA SAZIVANJE I ODRŽAVANJE DVADESETDRUGE KONFERENCIJE SSSV 19. MARTA 2020. GODINE
11. 3. 2020.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je na svojoj 22. sednici, održanoj 11. marta 2020. godine, jednoglasno utvrdilo predloge konferencijskih dokumenata i radnih tela 22. Konferencije SSSV. Članovi Predsedništva su jednoglasno utvdili i Predlog liste kandidata za izbor predsednika SSSV.

Na osnovu dostavljene validne dokumentacije sa održanih izbornih konferencija - Skupština i konstitutivnih sednica veća, Predsedništvo je verifikovalo izbor predsednika i sekretara Saveza samostalnih sindikata organizovanih - formiranih na teritoriji gradova i opština na području APV.

Ukupan broj delegata sa pravom odlučivanja na Dvadesetdrugoj konferenciji SSSV je 177. Dvadesetdruga konferencija SSSV biće održana 19. marta 2020. godine u Novom Sadu.

 Takođe, Predsedništvo SSSV je, na današnjoj sednici, podržalo dostavljene inicijative i predloge, sa obrazloženjem, za dodelu nagrada i priznanja istaknutim pojedincima i sindikalnim organizacijama povodom 27. aprila - Dana SSSS.


ODRŽANI IZBORI U SINDIKATU UPRAVE VOJVODINE
10. 3. 2020.

Izborna skupština Sindikata uprave Vojvodine održana je 10. marta 2020. godine u Novom Sadu, na kojoj su prisustvovali članovi pokrajinskog odbora prethodnog i novog saziva. Pored članova starog i novog saziva, Izbornoj skupštini su prisustvovali i doprineli njenom uspešnom radu predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić.

Za predsednika Sindikata uprave  Vojvodine, za mandatni period 2020 – 2025. godine,  izabran je Jovan Koprivica, predsednik Sindikalne organizacije Opštinske uprave Vrbas.

Učesnici Skupštine su nakon razmatranja, usvojili dokumenta Izborne skupštine, Izveštaj o radu za prethodni mandatni period, kao  i Program rada za naredni mandatni period 2020 - 2025. godine.

Na Izbornoj skupštini izabrani su članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, član Statutarnog odbora SSSV, kao i delegati za 22. Konferenciju SSSV iz Sindikata uprave Vojvodine. Izborna skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine jednoglasno je predložila Gorana Milića za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Konstitutivna sednica Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine održana je odmah nakon završetka Izborne skupštine, na kojoj su izabrani članovi Republičkog odbora Sindikata uprave Srbije ispred Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine.


Svim članicama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kao i svim ženama širom zemlje, čestitamo 8. mart, dan lepote, ravnopravnosti i ponosa!

Goran Milić, predsednik


ARHIVA VESTI

2019. V3.0