- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

ODRŽANE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA I VEĆA SSS VOJVODINE
28. 3. 2019.

Na XIX sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održanoj 28. marta 2019. godine u Novom Sadu, kojom je predsedavao predsednik SSSV, Goran Milić, verifikovan je izbor novih članova Statutarnog i Nadzornog odbora SSSV.

Sednici je prisustvovao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i ovom prilikom predstavio predlog programa i mera aktivne politike zapošljavanja koje će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam realizovati u 2019. godini. S tim u vezi, istaknuto je da je Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja planirano subvencionisanje samozapošljavanja nezaposlenih lica, zapošljavanje nezaposlenih lica i sprovođenje javnih radova na teritoriji AP Vojvodine.

U nastavku sednice, nakon razmatranja Izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju za 2018. godinu, članovi Veća jednoglasno su usvojili Izveštaj Nadzornog odbora SSSV i doneli Odluku o usvajanju godišnjeg Finansijskog izveštaja za 2018. godinu, a zatim i Odluku o pokriću gubitka. Posle kratkog obrazloženja o predviđenom težištu aktivnosti i namenskom utrošku raspoloživih sredstava, datog od strane predsednika SSSV, Gorana Milića, Veće je jednoglasno usvojilo predloženi Plan rada Predsedništva i Veća SSSV, kao i Finansijski plan za 2019. godinu.
U radu sednice učestvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je, između ostalog, informisao članove Veća da će se ove godine 27. april, Dan SSS Srbije, svečano obeležiti u Somboru, 24. aprila, kao i da će se Odlukom Veća SSS Srbije 1. maj - Međunarodni praznik rada, obeležiti protestnim okupljanjem i protestnom šetnjom u Beogradu.
Predsednik Milić, informisao je prisutne o apliciranju za novi četvorogodišnji projekat i o predstojećoj 12. Sportskoj olimpijadi radnika Vojvodine, koja će se održati u Novom Bečeju i Bečeju 2019. godine. Deo sednice posvećen je razmatranju i drugih aktuelnih pitanja i problema u vezi sa radom i organizacijom Sindikata.

Sednici Veća SSSV, u funkciji njene pripreme, prethodila je sednica Predsedništva SSSV na kojoj su razmatrani i usvojeni predlozi dokumenata i upućeni Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.


Socijalno-ekonomski savet za ukidanje zakona o platama u javnom sektoru
26. 3. 2019. Izvor: Tanjug, RTS

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomski savet dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun, isplatu plata i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Zakon se odnosi na 67.000 zaposlenih u javno komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih.

Današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je prihvatio inicijativu za početak primene zakona od 1. januara 2020. godine.

Članovi SES-a doneli su odluku da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđević ubuduće predsedava tom telu. Do sada je tu funkciju obavljao predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić. OPŠIRNIJE


Održan radni dogovor sa predsednicima Veća: PROMENA PLATNIH RAČUNA
15. 3. 2019.

Na poziv predsednika SSSV Gorana Milića, 15. marta 2019. godine, održan je radni dogovor sa predsednicima Veća Saveza samostalnih sindikata grada, za više opština i opštine.

Povod sastanka bila je promena platnih računa korisnika platnih usluga pravnih lica. Naime, OTP Banka Srbija i Vojvođanska banka su u postupku sprovođenja statusne promene pripajanja na osnovu koje će se Vojvođanska banka a.d. Novi Sad pripojiti OTP Banci Srbija a.d Novi Sad. Predviđeni dan pripajanja je 26.04.2019. godine.

Na radnom dogovoru, nakon završene diskusije o aktuelnoj temi u vezi sa promenom platnih računa, dogovoren je način obaveštavanja od strane SSS Vojvodine, odnosno SSS grada i opština, svih subjekata, odnosno pravnih lica u sastavu Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Vojvodini.

Jedna od tema radnog sastanka bila je informacija o predstojećem obeležavanju Dana SSS Srbije. Na sastanku, takođe je razmatrano i pitanje organizacije i realizacije kao i pripreme za Međunarodni praznik rada - 1. maj.


Za dva meseca prijavljeno više od 20.000 radnih dana sezonaca
14. 3. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Za prva dva meseca rada portala sezonskiradnici.gov.rs, poljoprivredni proizvođači elektronskim putem registrovali su više od 20.000 radnih dana za angažovane sezonske radnike, pokazuju podaci NALED-ovog Saveza za poljoprivredu i hranu.
Reč je o značajnom uspehu, imajući u vidu da se pre uvođenja pojednostavljene procedure angažovanje sezonskih radnika najčešće odvijalo u sivoj zoni.
Po podacima pomenutog saveza, više od 20.000 evidentiranih dana znači da su poslodavci uplatili u budžet više od šest miliona dinara na ime poreza i doprinosa, kao i da su prijavljeni radnici, osim naknade za rad, ostvarili pravo na penzijsko oisugranje i osiguranje u slučaju povrede.



GLAS SEKCIJE ŽENA SSS VOJVODINE ZA DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI
7. 3. 2019.

Bez obzira na zakonodavni okvir i formalnu jednakost, žene u Srbiji su u daleko nepovoljnijem položaju nego muškarci, a rodna diskriminacija se naročito ispoljava na tržištu rada i to kroz manju stopu zaposlenosti, razlikama u zaradi i kršenju radnih prava.

Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene izložene socijalnoj nejednakosti i ekonomskoj nesigurnosti dočekuju i ovogodišnji Dan žena.

U većem su riziku od otkaza, teže napreduju, neplaćeni rad koji mnoge žene obavljaju se ne prepoznaje, svakodnevno su suočene sa problemom usklađivanja  porodičnih obaveza i zahteva na poslovnom planu, gde neprestano moraju da se dokazuju. Prisutno je nasilje nad ženama, dovođenje u pitanje slobode izbora rađanja dece, starije žene na konkursima za posao gotovo su nevidljive, a ostvarivanje rodne ravnopravnosti i dalje predstavlja najveći izazov u oblasti ljudskih prava.

Sekcija žena SSS Vojvodine, apeluje na izvršenje i primenu antidiskriminacionih zakona kako bi žene bile zaštićene na radnom mestu i poziva na promenu ekonomske politike radi poboljšanja života žena.

Sekcija žena SSS Vojvodine svim članicama sindikata želi srećan i dostojanstven 8. mart


Sindikati RGZ se obratili otvorenim pismima premijerki i ministarki Mihajlović
7. 3. 2019. Izvor: Danas

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), čiji zaposleni štrajkuju, uputili su otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome traže da se hitno formira Odbor za praćenje i primenu sporazuma, koji je potpisan u januaru ove godine između Vlade i sindikata RGZ-a. Istovremeno u otvorenom pismu od ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović traže hitan prijem.
U pismu premijerki se navodi da se sporazum između RGZ-a i Vlade Srbije ne sprovodi, da je šrajk legitiman odgovor zaposlenih, u skladu sa odredbama sporazuma, kao i da nema političku konotaciju.
Sndikati RGZ-a podsećaju da su u poslednjih 15 godina organizovali osam štrajkova i da je motiv uvek bila "zaštita zaposlenih i odbrana njihove egzistencije i statusa". "Hajka koja se u sredstvima informisanja sprovodi protiv učesnika i organizatora štrajka od strane direktora i rukovodstva RGZ-a je pre svega oličenje bahatosti i izvesne moći", navodi se u otvorenom pismu sindikata. OPŠIRNIJE


Samostalni sidikat Novog Sada traži bezbednije uslove rada na gradilištima
7. 3. 2019. Izvor: Novosti

Dva smrtna slučaja na novosadskim gradilištima u protekla nepuna dva meseca aktuelizovala su apele sindikata, drugih organizacija i institucija, kao i pojedinaca da nadležni učine sve kako bi sigurnost i bezbednost zaposlenih bile dovedene na najviši nivo.
Povodom pogibije mladog inženjera na gradilištu u Novom Sadu, kao i nedavnog stradanja građevinskog radnika angažovanog na izgradnji "Pupinove palate", Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština su zatražili od poslodavaca da povećaju bezbednost na radu. 
I predsednik Sindikata građevinara Novog Sada Josip Modić ponovo je apelovao, kako na poslodavce i državne institucije, tako i na same radnike, da povedu više računa o sigurnosti. OPŠIRNIJE


GINU NA GRADILIŠTIMA JER SU PREMORENI
6. 3. 2019. Izvor: Kanala 9

Povodom pogibije građevinskog inžinjera koji je juče preminuo nakon pada sa zgrade u izgradnji na Rotkvariji, oglasili su se i sindikati, zahtevajući odgovornost poslodavaca za bezbednost zaposlenih.
Svega malo više od mesec dana od pogibije radnika na gradilištu Pupinove palate, dogodio se još jedan nesrećan slučaj sa smrtnim ishodom. Juče ujutro je na gradilištu na uglu Masarikove i Hilandarske, tridesetogodišnji inženjer, podlegao je povredama nakon pada sa građevine. Iz Sindikata građevinarstva Novog Sada nisu želeli da na komentarišu ovaj slučaj, jer još uvek ne postoji izveštaj.
"Juče se desilo da je pao radnik sa gradilišta jednog tu kod socijalnog. Ne mogu ništa sada da govorim pošto je inspekcija izašla i tužilac je izašao i ne mogu da prejudiciram šta će da kažu, kakav će biti izveštaj. Ali ovom prilikom hoću da apelujem na svakog radnika da ne radi ako mu nije obezbeđeno gradilište, ako mu nije siguran rad, ako nije prijavljen, slobodno može da se obrati inspekciji, da se obrati sindikatu", rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Novog Sada.
Iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, međutim, poručuju da poslodavci moraju da preuzmu odgovornost za adakvatnu obuku radnika, kao i da obezbede sigurne uslove za rad. Takođe, zahtevaju i veće kazne za nepoštovanje zakonskih propisa, kao i hitno formiranje stručnog Odbora za bezbednost i zdravlje na radu. OPŠIRNIJE


Sombor: Otkaz za uzbunjivače
5. 3. 2019. Izvor: Novisti.rs

SINDIKALCI Aleksandar Đurišić iz Sivca i Mirko Erdelj iz Kljajićeva, obojica sa više od 20 godina staža, otpuštena su s posla zato što su ukazala na nepravilnosti u radu preduzeća. Odluku o njihovom otkazu donela je Snežana Cico, generalna direktorka "Severtransa" u Somboru, u kojem je Đurišić bio vozač-kondukter autobusa, a Erdelj poslovođa radionice. U obrazloženju otkaza, direktorka je navela da su Đurišić (predsednik Ujedinjenih sindikata "Severtransa") i Erdelj (predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću) uputili dopis Ministarstvu privrede "sa grubim, neistinitim i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu - peticiju za smenu generalnog direktora i kompletnog rukovodstva preduzeća". Kao razloge za peticiju, koju su dostavili i Skupštini APV i gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović, sindikalni čelnici naznačili su loše stanje voznog parka i puštanje u saobraćaj neispravnih vozila, mobing nad zaposlenima, neizdavanje ugovora radnicima i malverzacije i prikrivanje ogromnih kazni koje "Severtrans" plaća zbog prekršaja u inostranstvu. Oni ističu da su sve njihove tvrdnje lako dokazive, podsećajući da su u poslednje vreme "Severtransovi" autobusi goreli i ugrožavali bezbednost putnika u Crvenki, Beogradu, Sirigu, kao i na putu Stapar - Lugovo, a u novembru i januaru zbog tehničkih nedostataka, ocenjenih vrlo opasnim, bili isključeni iz saobraćaja u Nemačkoj i tamo voženi na opravke, od kojih je druga koštala 7.000 evra. OPŠIRNIJE


GINU NA GRADILIŠTIMA JER SU PREMORENI
3. 3. 2019. Izvor: Blic

Dvojica radnika poginula su na gradilištima u Srbiji u poslednjih mesec dana dok je jedan teško povređen. Nepoštovanje bezbednosnih pravila, umor, ali i preterana samouverenost razlozi su tragedija, kažu stručnjaci.
Prošle godine na radnom mestu poginula su 53 radnika, od čega je više od polovine u sektoru građevinarstva i prerađivačkoj industriji, što je najviše od 2006. godine.
Vladimir Gvozdenović, predsednik veća Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada (SSSNS), kaže za "Blic" da radnici na gradilištima najviše ginu zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. "Radnici, nažalost, nemaju dovoljno razvijenu svest o obavezi korišćenja zaštitnih sredstava i opreme, a na podizanju te svesti i na edukaciji radnika o toj temi moraju da insistiraju poslodavci i da ne angažuju nestručna lica za rad" - smatra Gvozdenović.
Ne želeći da svu krivicu svaljuje na radnike, Gvozdenović ističe da je po njegovom mišljenju jedan od glavnih uzroka tragedija na radu pad koncentracije. OPŠIRNIJE


Novi Pravilnik o utvrđivanju profesionalnih bolesti
3. 3. 2019. Izvor: eKapija

Rаdnа grupа zа reviziju liste profesionаlnih bolesti donelа je novi Prаvilnik o utvrđivаnju tih bolesti, koji sаdrži revidirаnu listu od 64 profesionаlne bolesti, umesto dosаdаšnjih 56, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.U delu Prаvilnikа koji se odnosi nа bolesti prouzrokovаne hemijskim dejstvom, dodаte su tri nove profesionаlne bolesti i to: trovаnje tаlijumom, trovаnje plаtinom ili njenim jedinjenjimа i trovаnje osmijumom ili njegovim jedinjenjimа.Lista je u delu koji utvrđuje bolesti prouzrokovаne fizičkim dejstvom dopunjenа bolestimа: oštećenje sluhа izаzvаno bukom i oboljenjа izаzvаnа vibrаcijаmа koje se prenose nа ruke i vibrаcijаmа koje se prenose nа celtelo.
Među bolestimа prouzrokovаnim biološkim fаktorom unete su tetаnus i oboljenjа prouzrokovаnа direktnim kontаktom sа drugim biološkim аgensimа nа rаdu, а zа koje postoje nаučni dokаzi, ili dokаzi iz prаktičnih iskustаvа.
U delu koji se odnosi nа bolesti plućа, u Prаvilnik su unete četiri nove profesionаlne bolesti: pneumokonioze uzrokovаne nefibrozogenom prаšinom/vlаknimа, bisinozа plućа, kаnаbiozа, bаgаsozа, bronhijаlnа аstmа i oboljenje gornjih disаjnih putevа. OPŠIRNIJE


Istog dana otpušteni predsednici dva sindikata u Severtransu
1. 3. 2019. Izvor: soinfo.org

Aleksandru Đurišiću, predsedniku Ujedinjenog sindikata Severtrans AD i Mirku Erdelju, predsedniku Samostalnog sindikata Severtrans AD juče su uručeni otkazi ugovora o radu u matičnom preduzeću.

Direktorka Snežana Cico, je u oblazloženju odluke o otkazu napisala da je u oba slučaja došlo do povrede radnih obaveza od strane zaposlenih jer su 27. novembra 2018. godine Ministarstvu privrede RS uputili dopis "sa grubim neistinama i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu poslodavca - Peticiju za smenu generalnog direktora Snežane Cico i kompletnog preduzeća Severtrans AD Sombor". Takođe, navedeno je da su zloupotrebili položaj, odnosno da su o upućivanju peticije odlučili samovoljno bez pristanka članova sindikata - piše između ostalog u obrazloženju otkaza o radu koje je identično za oba sindikalna lidera.  

Peticija, kako kažu otpušteni Đurišić i Erdelj, prošla je sve strukture obe sindikalne organizacije i njeno usvajanje ni na koji način nije sporno. Kažu da direktorku Cico, ipak pre svega, boli istina, koja je sažeta u peticiji članova Samostalnog i Ujedinjenog sindikata Severtrans AD.  OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2019. V3.0