- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

IZABERI SVOJ PUT

Od 24. do 26. maja 2018. godine u Vili "Majur" na Kelebiji Sekcija mladih SSSV je, u okviru projekta sa sindikatom LO Zapadna Švedska, održala seminar pod nazivom "Izaberi svoj put".  
U inspirativnom ambijentu vojvođanske ravnice, četrdeset mladih sindikalaca razgovaralo je o potrebi da se učenici srednjih škola bolje upoznaju sa radničkim pravima i radom sindikata, kao i o načinu na koji bi se naš sindikat mogao predstaviti srednjoškolcima.
Predstavnici švedskog sindikata Mia Durus i Džek Lemon su učesnike seminara upoznali sa iskustvom koje oni imaju u vezi sa promovisanjem sindikata u srednjim školama u Švedskoj, a kroz praktične primere su pokazali koliko je važno dobro osmisliti program predavanja i izabrati pristup koji odgovara mladim ljudima.
Nakon dva dana intezivnog rada, članovi Sekcije mladih SSSV su odlučili da do naredne školske godine naprave jedinstven program za predstavljanje sindikata u srednjim školama, koji će moći da koriste mladi sindikalni aktivisti kad budu držali sindikalne časove. Odlučeno je da se napravi brošura koja će pratiti ovaj program, a biće organizovana i obuka za mlade predavače.
U okviru seminara održana je Skupština Sekcije mladih SSSV na kojoj je predsednik sekcije Aleksandar Semakin iz Vrbasa, zbog navršenih 35 godina, podneo ostavku, a na njegovo mesto je izabran dugogodišnji mladi sindikalni aktivista Stefan Lopušina iz Bačke Topole.

Video snimak na YouTube: OVDE


U Kikindi potpisani novi trogodišnji kolektivni ugovori
25. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Nove trogodišnje kolektivne ugovore potpisali su gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, predstavnici sindikata Gradske uprave i direktori javnih preduzeća, ustanova kulture i fizičke kulture.

U njima je precizirano da zaposleni u javnom sektoru imaju pravo na topli obrok i regres, što ranije nije bio slučaj. Markov je konstatovao da su zadržana sva stečena prava koja su imali zaposleni u javnom sektoru, a da je nešto i dodato, u cilju poboljšanja materijalnog položaja.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za Grad Kikindu Ilija Drljić naznačio je da su pregovori s poslodavcem vođeni u fer i korektnoj atmoseri.

"Gradonačelnik i njegov tim su pokazali izuzetno razumevanje. Ponosni smo na solidarnu pomoć za zaposlene koji su u teškom materijalnom položaju, ali i na odredbu koja se tiče socijalne politike. Potpisani kolektivni ugovori su kamen temeljac za buduće i još kvalitetnije", rekao je Drljić. OPŠIRNIJE


Sindikati sve manji: Radnička solidarnost samo u državnim firmama
24. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Slobodno bi se moglo reći da u Srbiji sindikalnih organizacija ne manjka jer teško da se mogu pobrojati svi sinikati koji postoje.

Na pitanje da li uspešno štite prava radnika i da li je brojnost sindikalnih organizacija uticala na to da snaga sindikata oslabi i da li se promenila uloga sindikata, teško je odgovoriti. Ipak, da interes za sindikalnim udruživanjem postoji pokazuje i to što je od oko 2.000.000 zaposlenih u našoj zemlji više od trećine onih koji su i članovi nekog sindikata.

Po rečima predsednika UGS "Nezavisnost" Zorana Stojiljkovića, sasvim sigurno je da smanjenje broja članova sindikata nije nešto što se dešava samo u Srbiji. On naglašava da je od broja članova nekog sindikata mnogo važnije da li se aktivno uključuju u rad sindikalne orgaizacije kojoj pripadaju, te da UGS "Nezavisnost" ima dovoljno članova za reprezentativnost.

Sindikalno organizovanje opada praktično svuda osim u nordijskim zemljama, a stepen sindikalizovanosti u Srbiji, odnosno udeo članova sinikata u ukupnom broju zaposelnih je na evropskom proseku, kaže Stojiljković. Kako je dodao, primetna je velika neravnomernost članstva, odnosno mnogo je više članova sindikata koji su zaposleni u javnom sektoru, dok ih je u privatnim firmama daleko manje. Stojiljković ukazuje i na to da je na broj članova sindikata uticalo i sve ono što se dešavalo u privredi Srbije poslednjih decenija. 

Nepostojanje sindikalnih podružnica, ukazuje Zoran Mihajlović, za radnike znači manje prava i zaštite, ali i manje zarade. On napominje da snaga sindikata nije onakva kakva bi trebalo da bude, a sve zbog straha od gubitka radnog mesta.

Nismo zadovoljni time kakav je položaj radnika u Srbiji i neprestano insistiramo na tome da se postigne veći stepen saglasnosti između sindikata i poslodavaca i da socijalni dijalog bude kvalitetniji. Istovremeno, zaposleni moraju da znaju da od njih samih zavisi i njihova dalja sudbina i zato činimo sve da ih ohrabrimo i edukujemo, kaže Mihajlović. OPŠIRNIJE


ODRŽANA VI. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA RADNIKA TRGOVINE VOJVODINE
22. maj 2018. godine.

Na VI. sednici Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine u Novom Sadu, održanoj dana 22. maja 2018. godine, istaknuto je nezadovoljstvo zbog loših uslova rada i niskih plata zaposlenih u trgovinama na veliko i malo.

Najvažnija tema, o kojoj se najviše i diskutovalo, bila je dužina trajanja prekovremenog rada na dnevnom i nedeljnom nivou i raspored radnog vremena u okviru radne nedelje. U trgovinama i trgovinskim lancima, radnici rade prekovremeno, a na ime prekovremenog rada dobijaju slobodne dane koje ne mogu i praktično da iskoriste zbog obima posla. Radnici u trgovinama  rade pod veoma teškim uslovima, primaju platu oko minimalne ili nešto veću, i tako već izrabljeni radnici rade i nedeljom i u dane državnih praznika. Samostalni sindikat trgovine Srbije je uputio Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja i državni praznici budu neradni dani. Pokrajinski odbor Sindikata radnika trgovine Vojvodine je podržao ovu inicijativu ističući da ovaj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi  bez prekida.

Na sednici je diskutovano o funkcionisanju sindikata uglavnom u velikim maloprodajnim i veleprodajnim trgovinskim sistemima, situaciji u trgovačkim firmama, malom prostoru za pregovore oko zarada. Razgovarano je o aktuelnim tema koje se tiču radničkih, ekonomskih i socijalnih prava. Pažnja je bila posvećena i nastavku aktivnosti SSS Srbije sa ciljem da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija i da se ukinu kazneni poeni za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života. Pokrajinski odbor je informisan o novinama u Nacrtu zakona o štrajku, kao i o objavljenom Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.


Domaće gazde da zaborave bedno plaćanje radnika
21. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Zrenjaninskim privrednicima ne odgovaraju dobre zarade radnika koje nemačka kompanija "Drekslmajer" daje svojim zaposlenima.

Tvrde da ih zbog toga radnici masovno napuštaju pa se dešava da bukvalno preko noći ostaju bez čitave smene.

Direktor nemačke kompanije "Drekslmajer" Mihael Vagner objašnjava da je upoznat s problemom zrenjaninskih privrednika jer mu se njih nekoliko javljalo, ali da je u tu fabriku, koja već zapošljava 5.000 ljudi, uvek dobrodošao kvalitetan radnik. Uz to, napominje, tržište rada je slobodno i svaki radnik može da ide tamo gde smatra da mu je bolje.

Po oceni Zrenjaninskog socijalnog foruma, pojedini zrenjaninski preduzetnici negoduju zbog visine zarada koje radnicima isplaćuju Nemci, i navode da ih zbog većih plata napušta sve veći broj zaposlenih. Tvrdi da, s obzirom na uslove i intenzitet rada, plate u "Drekslmajeru" nisu uopšte visoke, nego su plate u drugim preduzećima "skandalozno niske". OPŠIRNIJE


ŠOFERI TRAŽE VEĆE PLATE Ugrožen redovan prevoz jer fale vozači
21. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Покрајински одбор Самосталног синдиката запослених у саобраћају и везама Војводине одлучио је да се обрати надлежним државним службама са захтевом да се зараде у комуналном сектору ове године повећају десет процената.

Траже и да се укине привремена забрана запошљавања због чињенице да у свим саобраћајним предузећима у Покрајини недостају возачи. При том, сагласност од надлежних органа за запошљавање нових изостаје, па су много војвођанске аутобуске линије угрожене.

Синдикалци саобраћаја и веза Војводине указали су на проблем масовног одлива професионалних возача у иностранство, чиме је угрожен редован превоз путника у градском и приградском саобраћају, али и регионалном и међународном. По њиховим мишљењу, разлози масовног одласка возвача у иностранство су изузетно мале зараде, које су при том од 2014. године додатно смањене десет одсто, веома тешки услови за рад због старости аутобуса и други законски прописи.

Могуће решење тог проблема Покрајински одбор синдиката види у ефикаснијем систему школовања и обуке нових возача, континуираним улагањима послодаваца у запослене кроз пружање одговарајуће обуке, усавршавање и напредовање, али и прилогађавању законске регулативе на начин на који су то чиниле друге земље региона. OPŠIRNIJE


Lome se koplja oko novog zakona o štrajku
18. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

U toku je javna raspava o Nacrtu zakona o štrajku, koji je sačinilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku.

Sudeći po dosadašnjih regovanjima, ponuđenim nacrtom nisu zadovoljni ni sindikati ni poslodavci. Naime, i srpski poslodavci traže da se u buduća pravila o pravu na štrajk unese i lokaut.

Lokaut je pojava u poslovnom svetu koja je suprotna štrajku. Tada ne štrajkuju zaposleni već gazde stopiraju rad, sprečavajući zaposlene da obavljaju svoj posao i u tom slučaju svi ugovori prestaju da važe dok se dve strane ne dogovore. Praksa pokazuje da poslodavci najčešće primenjuju lokaut da bi naterali radnike da prihvate nove uslove poslovanja, a zabeleženi su i primeri da je korišćen da bi se sprečio najavljeni štrajk zaposlenih.

Unija poslodavaca Srbije uputila je dopis Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojem je ukazala na to da ponuđeni nacrt ne sadrži osnovna načela na kojima bi morao da počiva akt te vrste. Napominju i da postoji i jedan konkretan razlog, osim onih načelnih, a to je da i poslodavci traže pravo na štrajk. OPŠIRNIJE


Sekcija žena SSS Vojvodine postavlja pitanje svim nadležnim institucijama: 
18. maj 2018. godine.

Koliko još žena treba da bude ubijeno da bi državni organi reagovali po već propisanim zakonima, protokolima...?

 

 

 


PODRŠKA PORODICI – OKRUGLI STO SEKCIJE ŽENA SAMOSTALNOG SINDIKATA
16. maj 2018. godine. Izvor: Oko Nas

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom bio je tema Okruglog stola, održanog u organizaciji Sekcije  žena VSS opštine Vrbas. Okrugli sto koji je okupio priličan broj mladih majki i žena kao i predstavnica nadležnih institucuja iz lokalne samouprave, otvorila je Stojka Dacić, predsednica Sekcije žena, pojašnjavjući da primena ovog Zakona stupa na snagu 1. jula ove godine.

Miljana Tomić, pravnica predočila je detaljnu analizu novog zakona, podcrtavajući šta su novine, koje je doneo zakon i njegovu  pozitivnu stranu u delu gde sada pravo na roditeljski dodatak ostvaruju ravnopravno i žene zaposlene po osnovu ugovora o delu, angažovane na privremenim i povremenim poslovima, one koje rade u poljoprivredi, kao i to da se dodatno uvećava roditeljski dodatak za paušal koji se dobija za opremu za dete. Tomić je detaljno obrazložila i upustvo za postupak u vezi ostvarenja prava na roditeljski dodatak, posebno  vezanim za zdravstvene ustanove u okviru novog sistema "e-beba", koji odnedavno funkcioniše i u našoj zdravstvenoj ustanovi. Govoreno je o načinu ostvarivanja dečjih dodataka kao i o visini istih koje predviđa novi zakon. Gordana Milović, članca Sekcije istakla je da se nema mnogo sluha za decu sa posebnim potrebama, da  zakon nije humaniji kada su u pitanju porodiljska odsustva žena sa posla, ali da je uglavnom, naša lokalna samuprava nadomeštala posebna davanja za decu sa posebnim potrebama.

Jedna od prisutnih učesnica je zameraila što novi zakon, ni ovog puta, nije rešio problem alimenatcionog fonda i rešio problem alimentacije, tako da su  samohrani roditelji- majke,  onda dodatno u nepovoljnijoj situaciji kada su u pitanju ostvarivanja prava iz socijalnih davanja. Sve primedbe, zamerke i predloge na novi zakon Sekcija žena će sumirati i uputiti dalje na razamtranje Pokajinskom VSSS i nadležnim organima.


U aprilu 3.000 manje nezaposlenih Vojvođana
16. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Tokom aprila broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen je za 2.737, tako da ih je na kraju prošlog meseca bilo 128.929. Od toga, više od polovine su žene – 65.441.

Iz statističkog biltena Nacionalne službe za zapošljavanje proizlazi da je broj nezaposlenih žena u aprilu smanjen za 907, odnosno da one čine gotovo trećinu onih koji su prošlog meseca dobili radno mesto.

Prošlog meseca najviše nezaposlenih došlo je do posla u Južnobanatskoj oblasti – 690, pa ih tako sada na evidenciji nezaposlenih u tom delu Vojvodine ima 25.070. U Zapadnobačkoj oblasti tokom aprila zaposlilo se 437 lica, dok još 15.249 čeka posao. U Sremskoj oblasti na posao čeka 17.839 nezaposlenih, a u aprilu je radno mesto dobilo njih 427. Na evidenciji nezaposlenih u Srednjobanatskoj oblasti na kraju prošlog meseca bilo je 12.179 lica, a u aprilu se zaposlilo 366. U Severnobanatskoj oblasti proteklog meseca radno mesto našla su 273 nezaposlena, a na evidenciji je ostalo 9.324. U Južnobačkoj oblasti na evidenciji nezaposlenih ima 21.338 lica, a u toku aprila zaposlilo se njih 134. Najmanje lica prošlog meseca zaposlilo se u Severnobačkoj oblasti – 130, pa sada na evidenciji nezaposlenih ima 9.594. OPŠIRNIJE


Prosveta traži pravo na potpunu obustavu rada
16. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Kako je moguće da se prosveta vodi kao delatnost u kojoj bi potpuna obustava rada mogla da "ugrozi život, bezbednost i zdravlje stanovništva", pitanje je koje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) postavlja povodom Nacrta zakona o štrajku.

O njemu je nedavno okončana javna rasprava, a ovaj problem definisanja delatnosti kojima se ograničava pravo na štrajk pokrenuo je i komentare predstavnika drugih grana i sindikata , od zdravstva, preko vojske, do kontrole letenja.


Posle javnih rasprava o Zakonu o štrajku i saopštenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oglasili su se predstavnici UGSPRS "Nezavisnost" i Sindikata obrazovanja Srbije, demantujući navode USPRS da su u radu na Zakonu njihovi predstavnici dali saglasnost na sporan član 13, kojim se prosvetnim radnicima ograničava pravo na štrajk. Na javnim raspravama u Novom Sadu i Nišu predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova rekli su da je taj član donet konsenzusom na radnoj grupi, u kojoj su bili i članovi Socijalno ekonomskog saveta RS, UGS "Nezavisnost" i SSSS, koji nisu imali primedbi na član 13. Hoće li prosvetari uspeti da se izbore za pravo na potpunu obustavu rada, ostaje da se vidi. OPŠIRNIJE


ODRŽANA VI. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE
11. maj 2018. godine.

Dana 11. maja 2018. godine u Novom Sadu održana je VI. sednica Pokrajinskog odbora zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine.

Pokrajinski odbor je informisan o najbitnijim aktivnostima Republičkog i Pokrajinskog odbora u periodu između dve sednice usmerenih ka rešavanju problema u poslovanju javnih i javno komunalnih preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave.

U daljem radu sednice, fokus je stavljen na problem masovnog odliva profesionalnih vozača u inostranstvo čime je ugrožen redovan prevoz putnika u gradskom i prigradskom, ali i u regionalnom i međunarodnom saobraćaju. Razlozi odlaska su izuzetno male zarade, koje su dodatno smanjene za 10% od 2014. godine, veoma teški uslovi za rad zbog starosti autobusa i drugi zakonski propisi.

Moguće rešenje ovog problema Pokrajinski odbor vidi u efikasnijem sistemu školovanja i obuke novih vozača, kontinuiranim ulaganjima poslodavaca u zaposlene pružajući im potrebne obuke i priliku da se usavršavaju i napreduju, ali i prilagođavanju zakonske regulative na način na koji su to učinile druge zemlje regiona. S ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i smanjivanja zaostajanja u prosečnim primanjima u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, Sindikat će se obratiti nadležnim organima sa zahtevom da se zarade u komunalnom sektoru za 2018. godinu koriguju – povećaju za 10%. Pokrajinski odbor takođe smatra da treba ukinuti privremenu zabranu zapošljavanja, jer u svim saobraćajnim preduzećima nedostaju vozači, a ne dobija se saglasnost od nadležnih institucija za novo zapošljavanje.

Nelojalna konkurencija i siva ekonomija zbog čega se urušavaju kompanije koje legalno posluju i državi plaćaju poreze i doprinose, bile su i jedna od tema na sednici Pokrajinskog odbora. U analizi problema, istaknuta je činjenica da je neophodno unapređenje prevencije i efikasnije sankcije.


Subvencije po radnom mestu od 3.000 do 7.000 evra
12. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Mada je Vlada Srbije pre samo dva meseca donela Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, na poslednjoj sednici je usvojila novu, koja će stupiti na snagu naredne nedelje. Tim aktom se bliže uređuju kriterijumi, uslovi i načini privlačenja direktnih investicija i vođenje evidencije o odobrenim podsticajima za svako novootvoreno radno mesto.

Razlika između nove Uredbe i one usvojene 8. marta je u tome što se konkretizuju subvencije za projekte usluga hotlskog smeštaja na teritoriji lokalne samouprave na kojoj je utvrđeno područje banje. Prilog novousvojenoj Uredbi je spisak od 30 banjskih i klimatskih mesta u Srbiji koja stiču pravo na subvencionisanje.
Iz Vojvodine na tom spisku su banje Kanjiža, "Termal" u Vrdniku, "Rusanda" u Melencima, "Palić" u Subotici i Bečej. OPŠIRNIJE


Javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku
10. maj 2018. godine.

U prostorijama Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu, 8. maja 2018. godine od 11,00 do 13.30 časova, održan je Okrugli sto pod nazivom "Predstavljanje Nacrta zakona o štrajku" u organizaicji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Na javnoj raspravi su učestvovali predstavnici državnih ograna, javnih službi, socijalnih partnera (sindikati, udruženja poslodavaca), stručna javnost i drugi zainteresovani građani. Ispred Samostalnog sindikata, na okruglom stolu su učestvovali sekretara Veća SSSV Tomislav Stajić i predsednik SSSNS Vladimir Gvozdenović koji su izložili svoje komentare, sugestije i predloge. Između ostalog, traženo je da se vlasnik firme obaveže da po okončanju štrajka koji se organizuje zbog neisplaćenih zarada, pored neisplaćenih zarada, radnicima plati i vreme koje su proveli u štrajku. Savez samostalnih sindikata smatra dobrim rešenje da se minimum procesa rada utvrđuje kolektivnim ugovorom, ako njega nema, onda se formira posebna stručna komisija.

Ovim Nacrtom zakona o štrajku nije ispunjen osnovni cilj da ovaj zakon bude sistemski – krovni zakon i da samo on uređuje štrajk. Naprotiv, nizom zakona iz oblasti obrazovanja, zdravstva, energetike i drugih ograničava se pravo na štrajk, što je i do sada bio slučaj. Radna grupa nije postigla dogovor oko jednog od najvažnijih pitanja, a to su delatnosti od opšteg interesa, već je predlagač samo prepisao deveti član važećeg Zakona o štrajku. Pravo na  lokaut, odnosno pravo da poslodavac zatvori firmu u slučaju štrajka, koji su tražili Unija poslodavaca Srbije, nije ušlo u Nacrt zakona o štrajku. 

Podsećamo da je 20. aprila 2018. godine otvorena javna rasprava o Nacrtu Zakona o štrajku koji je pripremila Radna grupa koju su činili predstavnici resornog Ministarstva, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata. Nakon okruglog stola u Novom Sadu (8. maja) i Nišu (9. maja), sledi još jedna dvočasovna debata o ovom Zakonu koja će se održati danas, 10. maja, u Beogradu. Po okončanju javne rasprave Ministarstvo za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi. 

Tekst Nacrta zakona objavljen je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kojem možete pristupiti putem linka: https://www.minrzs.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-rasprac3081f5811e24.html


Potpisan kolektivni ugovor u kompaniji "Delfi" iz Novog Sada
10. maj 2018. godine.

Juče u 12 časova, u američkoj kompaniji "Delfi" iz Novog Sada, potpisan je Kolektivni ugovor koji su zaključili Samostalni sindikat i poslodavac, a koji omogućuje zaposlenima veća prava i povoljnije uslove rada od prava i uslova koji su utvrđeni Zakonom o radu. 

Kao jedan od najvećih dobavljača u automobilskoj industriji, "Delfi" kompanija u Novom Sadu proizvodi električne instalacije za putnička vozila različitih proizvođača automobila širom Evrope. Zapošljava oko 3.800 radnika, od kojih je 2.500 stalno zaposlenih, dok ostali rade na određeno vreme. Samostalni sindikat ima oko 700 članova.

Kolektivni ugovor su potpisali predstavnici Samostalnog sindikata, koji je reperezentativan i jedni sindikat u toj kompaniji. Ugovor će sutupiti na snagu u junu o.g. i odnosiće se na sve zaposlene kod poslodavca. Radnici se nadaju da će u narednom periodu doći i do povećanja zarada, čiji je prosek sada oko 40.000 dinara. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća SSSS i predsednik SSS Vojvodine, Goran Milić, predsednik Veća SSS grada Novog Sada, Vladimir Gvozdenović i predsednik Gradskog odbora sindikata metalaca Novog Sada, Novak Vasić.


Zajedno do rodne jednakosti na tržištu rada
9. maj 2018. godine. Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Srbija je napravila veliki napredak u osnaživanju žena i pospešivanju njihovog učešća na tržištu rada, što pokazuje podatak da je Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom u Evropi.  Državna sekretarka Božović ukazala je i da se Rodni jaz na tržištu rada ispoljava se kroz manju stopu zaposlenosti žena, razliku u zaradi, manju zastupljenost na rukovodećim mestima, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i kršenje radnih prava. U naročito nepovoljnom položaju su žene sa maloletnom decom, Romkinje, žene sa invaliditetom i starije žene.

Šefica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN Women), Milana Rikanović,ukazala je na to da je Srbija uradila mnogo u pogledu unapređivanja politike rodne ravnopravnosti ali i da je položaj žena na tržištu rada kod nas daleko nepovoljniji u poređenju sa drugim zemljama Evrope.

Zaključeno je da su svi učesnici, predstavnici Vlade Republike Srbije, regulatornih tela, kompetentnih organizacija civilnog društva, sindikata, udruženja poslodavaca i društveno odgovornih kompanija govorili o istim izazovima i preprekama sa kojima se susreću žene na tržištu rada, ali iz druge perspektive i da jedino svi zajedno mogu postići ciljeve u procesu dostizanja socijalne pravde i rodne jednakosti na tržištu rada. OPŠIRNIJE


Minimalac u Slovačkoj i za naše radnike 480 evra
7. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Radnici iz Srbije koji se odluče da odu na privremeni rad u Slovačku, sada su u mnogo boljoj poziciji nego ranije. Naime, u ovoj zemlji je od 1. maja , na osnovu ugovora o upućivanju radnika iz Srbije ili neke druge države članice Evropske unije, radnikicuma iz Srbije otvaruje pravo da mu poslodavac obezbedi smeštaj, prevoz i ishranu.

Ukoliko se radnik u Slovačku uputi posredstvom agencije za posredovanje pri zapošljavanju ili agencije za privremeno zapošljavanje, pripadaju mu ista prava kao i Slovacima koji su zaposleni kod istog gazde, a to se odnosi na radno vreme, dnevni i godišnji odmor, te visinu zarade.

U dokumentu koji je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku, radnicima iz Srbije se preporučuje da prilikom zaključivanja ugovora o radu postignu dogovor da za njih važi slovačko radno pravo jer se na njih odnosi većina odredbi Pravilnika o radu Slovečke. Prema tom aktu, radno vreme za radnike iz Srbije je najviše 40 sati nedeljno, pauza traje pola sata, a neprekidan radni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena. U toku nedelje imaju pravo na dva slobodna dana. Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje.

Minimalna zarada u Slovačkoj za ovu godinu iznosi 480 evra mesečno, odnosno 2,75 evra po radnom satu. Poslodavac je obavezan da obezbedi ishranu, odnosno novac koji pokriva najmanje 55 odsto cene jela. Radnicima iz Srbije koji odu na rad u Slovačku pripada i socijalno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje od povrede na radu i za slučaj nezaposlenosti. OPŠIRNIJE


Na severu Banata više posla nego radnika, a sezonci odlaze u svet
3. maj 2018. godine. Izvor: RTV

Više od 100 hiljada ljudi u našoj zemlji radi sezonski posao. Takav rad, iako je oduvek bio deo takozvane sive zone, postao je još rasprostranjeniji i teži nakon ekonomskog propadanja države i posledica procesa privatizacije, a za mnoge porodice to je osnovni izvor prihoda. Na severu Banata posla ima više nego radnika. Najviše sezonaca potrebno je u poljoprivredi, mašinskoj industriji, u ugostiteljstvu i na fizičkim poslovima. Međutim, sve više njih, tragom boljih uslova sezonskog rada, odlazi iz naše zemlje.

Važan argument svakako su i više dnevnice u inostranstvu, koje se za fizičke poslove kreću od 500 do 800 evra. Na severu Banata, recimo, satnica za rad u poljoprivredi je od 150 do 200 dinara i uvek se traži radnik više.

O čekivanja su da će predloženom zakonskom regulativom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima biti valjano regulisana pitanja kako minimalne cene rada, tako i uslova i rizika koje poslodavac i sezonski radnik ugovaraju, ali i inspekcijski nadzor. Ipak, sačekajmo da predložene zakonske norme zažive u praksi. OPŠIRNIJE


Ukidanje kaznenih poena moguće već ove godine
3. maj 2018. godine. Izvor: RTS, TANJUG

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja očekuje da će kazneni poeni za one koji odu u penziju pre 65 godine, biti ukinuti već ove godine

On je naglasio da ministarstvo koje on vodi radi na promeni mnogih zakona i da će taj posao biti završen tokom ove godine. Kako kaže, na mnogim zakonima, ali i na ukidanju kaznenih poena radi se zajedno sa sindikatima, poslodavcima, Socijalno- ekonomskim savetom.

"Sadašnji predsednik (Aleksandar Vučić) obećao je ukidanje kaznenih poena dok je bio predsednik Vlade Srbije. Imamo naznake da će ove godine biti bolje i ja očekujem da će kazneni poeni biti ukinuti možda i ove godine", rekao je Đorđević novinarima u Beogradu. OPŠIRNIJE


Šta predviđa novi Zakon o štrajku
3. maj 2018. godine. Izvor: RTS

Posle dve decenije, Srbija će dobiti novi Zakon o štrajku. Uoči prvomajskih praznika saopšteno je da je nacrt urađen, a javna rasprava počinje iduće nedelje. Ubuduće, štrajka ne može biti u Hitnoj pomoći, Kontroli leta i službama bezbednosti, u svim ostalim slučajevima neophodan je minimum procesa rada.

Od 2003. priča se o izmenama Zakona o štrajku, najveći strahovi godinama su bili da će radnici po novom moći da štrajkuju samo u krugu fabrike i da će snositi deo materijalne štete koju trpi poslodavac. Nacrtom je precizirano da štrajk organizuje većina zaposlenih ili sindikat. Minimum rada utvrđuje Kolektivni ugovor, ako njega nema, onda se formira posebna stručna komisija.

Zoran Mihajlović, član radne grupe ispred SSSS kaže da je ranije bilo da poslodavac određuje zaposlene koji rade u minimumu procesa rada. Kako kaže, bude to mnogo veći broj ljudi nego što je potrebno za rad, odnosno da ljudi koji se nalaze u štrajkačkom odboru namerno budu stavljani u minimum procesa rada.

Poslodavci traže da se u slučaju štrajka i njima dozvoli - kontramera. Najčešća je sitacija, kažu, da štrajkuju proizvodni radnici, firma je na gubitku i dodatno jer plaća administraciju. OPŠIRNIJE


Milić: Prava zaposlenih bolje zaštititi
1. maj 2018. godine. Izvor: Dnevnik

„Nema dovoljno radnih mesta, teško se dolazi do posla, stepen nesigurnosti onih koji rade da li će i sutra imati gde da odu na posao je ogroman, plate su male, mnogo je rada na crno“, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milić.

Praznik rada – Prvi maj ustanovljen je 1889. godine, kao sećanje na radničke demonstracije u Čikagu nekoliko godina ranije. Taj praznik obeležava se u oko 150 država, a u Srbiji će biti obeležen u Beogradu, 1. maja u 12 časova, a borba za osnovna ljudska prava svakog radnika, odnosno borba za pravo na život dostojan čoveka traje i danas.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, osim ukazivanja na položaj radnika u našoj zemlji, osnovni cilj sindikalnog okupljanja usmeren je na to da je poslednji trenutak da se zaustavi odlazak mladih iz Srbije, koji je alarmantan.

„Nema dovoljno radnih mesta, teško se dolazi do posla, stepen nesigurnosti onih koji rade da li će i sutra imati gde da odu na posao je ogroman, plate su male, mnogo je rada na crno“, kaže Milić. „U svakoj zemlji u kojoj je nezaposlenost visoka važi pravilo – uzmi ili ostavi, pa mnogi na to pristaju jer jednostavno nemaju izbora. I s prosečnom platom teško se sastavlja kraj s krajem, a kamoli da to uspeva onima koji kući svakog meseca donesu minimalnu zaradu, a takvih je mnogo.“

On ukazuje na to da je radnik praktično savremeni rob, lako je zamenjiv, a jedino što je sigurno je da je nesigurnost stalna i kad je u pitanju radno mesto, vreme rada, visina i redovna isplata zarade...

Po Milićevim rečima, rad na crno i siva ekonomija i dalje su veoma prisutni, te Zakon o radu, koji je na snazi od 2014. godine, nije dao onaj rezultat koji se prilikom njegovog donošenja očekivao. OPŠIRNIJE


Prvi maj u znaku sindikalnog protesta
1. maj. 2018. godine.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ su, i ove godine, tradicionalno, obeležili Prvi maj - Međunarodni praznik rada protestom u centru Beograda.

Veliki skup pod parolom “Da plate ustanu, a mladi ostanu”, je počeo u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle se krenulo u protestnu šetnju do Narodne skupštine i Vlade Srbije.
Oko pet hiljada članova dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, penzioneri, članovi drugih sindikata i pokreta, kojima su se pridružili i građani glavnog grada, okupili su se na Trgu Nikole Pašića, kako bi ponovili iste one zahteve koji su, na današnji dan 1886. godine, tražili i radnici u Čikagu. Sindikalci su, noseći brojne zastave i parole, poručili vlastima da je radnicima u Srbiji dosta trpljenja, odricanja i siromaštva i da je vreme za veće plate od kojih se može dostojanstveno živeti, za više radnih mesta, za perspektivu mladih...
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je praznik rada okupljenim sindikalcima i ukazao da je, osim niskih plata, jedan od najvećih problema odlazak mladih koji sreću i bolje uslove traže van granica naše zemlje.
Nakon skupa, sindikalci su prošetali ulicama do zgrada Narodne skupštine i Vlade Srbije, gde je predstavnik Sekcija mladih SSSV i SSSS, Boško Petrov, govorio kako se osećaju i kakva je perspektiva mladih danas u Srbiji. Nakon ovog performansa, skup je završen.
Skup su svojim prisustvom podržali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević, sekretar Socijalno ekonomskog saveta Srbije Dušan Petrović i direktor Kancelarije MOR-a u Srbiji Jovan Protić. GALERIJA SLIKA




 


ARHIVA VESTI

2017. V3.0