- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Klik za povecati:


SSSS I UGS NAJAVILI PRVOMAJSKI PROTEST U BEOGRADU
25. apr. 2018. godine. Izvor: SSSS

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost će i ove godine, tradicionalno, obeležiti 1. Maj – Međunarodni dan rada, protestnim skupom i šetnjom u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama SSSS, saopšteno je da protest počinje u 12 sati na Trgu Nikole Pašića, odakle će se, nakon obraćanja predsednika dve najveće sindikalne centrale i čitanja Prvomajskog proglasa, krenuti u protestnu šetnju do Skupštine i Vlade Srbije. 

Osnovnom porukom ovogodišnjeg slogana, "Da plate ustanu, a mladi ostanu", još jednom ćemo ukazati na niske zarade i egzodus mladih, koji u potrazi za boljim životom odlaze iz zemlje, pa tako svake godine njih oko 30.000 napusti Srbiju, rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović. OPŠIRNIJE


Priznanje "27. april" Sekciji žena SSSV
27. apr. 2018. godine.

Savez samostalnih sindikata Srbije je 27. april – Dan SSSS obeležio Svečanom sednicom Veća u Kraljevu. Svečanim programom obeleženo je 115 godina radničkog pokreta u Srbiji i delovanja ove najveće sindikalne centrale. Priznanje "27. april" za ukupan doprinos radu, razvoju i jačanju SSS Srbije dodeljena su zasluznim pojedincima, aktivistima sindikata, sindikalnim organizacijama, Tamari Grujic ("S Tamarom u akciji") i Sekciji žena SSS Vojvodine.

Čestitke svim koleginicama, nosiocima aktivnosti Sekcije žena SSS Vojvodine na priznanju.
Hvala Fondaciji Friedrich Ebert Stiftung, Sindikatima DKMT, Regionalnom saveti sindikata Solidarnost i svima koji su u Sekciji žena SSS Vojvodine prepoznali partnera i saradnika, u aktivnostima na poboljšanju položaja žena.

 

 

 

 

 

 

 

 


Svečana sednica Veća SSSS povodom 27. aprila – Dana SSSS
27. apr. 2018. godine. Izvor: SSSS

Savez samostalnih sindikata Srbije će danas u Kraljevu obeležiti 27. april – Dan SSSS, Svečanom sednicom Veća. Tom sednicom obeležava se 115 godina radničkog pokreta u Srbiji i delovanja ove najveće sindikalne centrale.

Na sednici će biti uručena najveća priznanja Saveza pojedincima, sindikalnim organizacijama i istaknutim nosiocima drugih oblika delovanja, koji su doprineli afirmaciji Sindikata i razvoju sindikalizma.

Svečana sednica počinje tačno u podne, a biće održana u prostorijama kraljevačkog Gradskog Veća SSS.


Poslodavac u obavezi da prijavi sezonskog radnika
27. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Predlog Zakona o sezonskim radnicima predviđa da je obaveza poslodavca da prijavi sezonskog radnika u centralni registar i plaća poreze i doprinose, rekao je ministar za rad, zapošljavanje boračka i i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On podseća da je postojao veliki problem jer je organizacija rada sezonskih radnika bila pod velom tajne, nije bila uređena i bilo je mogućnosti za zloupotrebe da ti radnici ne budu prijavljeni.

On je pojasnio da je završena javna rasprava i da očekuje da se u narednih 15 dana implementiraju primedbe, a zatim da zakon ide na Vladu Srpije, a zatim u Skupštinu. OPŠIRNIJE


Zakon o štrajku posle 20 godina
26. apr. 2018. godine. Izvor: Večernje novosti

Početak javne rasprave o nacrtu novog akta. Ministar za rad Zoran Đorđević istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima

Moderan i efikasan zakon o štrajku je naš cilj i očekujem da će u predstojećoj javnoj raspravi svi učestvovati, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta. On je istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima, ali da je odlučeno da se odmah krene u javnu raspravu kako bi se čula prihvatljiva rešenja i što pre bio usvojen novi zakon o štrajku.

- Zasad nema konsenzusa o "lokautu", odnosno pravu poslodavca da privremeno zatvori kompaniju i time spreči gubitke prouzrokovane prekidom rada, sve dok se ne pronađe rešenje - rekao je ministar. - Takođe sporno je i definisanje zanimanja od opšteg interesa. OPŠIRNIJE


Gazde i sindikati imaju još neraščišćenih računa
26. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Ministarstvo za rad uputilo je Nacrt zakona o štrajku na javnu raspravu, pa će zainteresovani građani kao i stručna javnost imati prilike da iznesu komentare, sugestije i predloge.

Sadašnji Zakon o štrajku u primeni je od 1996. godine, a od 2003. priprema se njegova izmena, ali sve do sada to ipak nije učinjeno. Prema rečima Zorana Đorđevića, ministra za rad novi zakon o štrajku će urediti tu oblast na jedan potpuni drugačiji i efikasniji način, a po završetku javne rasprave ponovo će biti formirana radna grupa koja će uzeti u obzir sve primedbe.

Većina novina koji donosi ovaj zakon je usaglašena, ali još uvek nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima. Ono što već pri samoj najavi nailazi na nezadovoljstvo sindikata jeste odredba zakona o štrajku prema kojem poslodavac određuje zaposlene koji su dužni da rade za vreme štrajka radi obezbeđenja procesa rada, po pribavljenom mišljenju štrajkačkog odbora. OPŠIRNIJE


Anketa NSZ: Biće posla za montere, vozače, magacionere...
24. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Kako bi se utvrdilo da li poslodavci u Srbiji planiraju ove godine otvaranje novih radnih mesta i koji su kadrovi najpotrebniji, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 4.950 poslodavaca.


Rezultati su pokazali da poslodavci planiraju da zaposle nove radnike i to najviše u Vojvodini – 6,9 odsto, zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 4,2 odsto, Beogradu – 4,8 odsto i Južnoj i Istočnoj Srbiji – 3,8 odsto.

Podaci iz ankete pokazuju i da poslodavci kao najznačajniju prepreku prilikom zapošljavanja navode nedostatak odgovarajućih kadrova, odnosnio radnika određenih struka i stepena obrazovanja. Skoro trećina, odnosno 35,2 odsto od anketiranih poslodavaca u Vojvodini je to istaklo kao najnačajniji problem, u Beogradu se tako izjasnilo 29,4 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 27,8 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji – 23,1 odsto od ukupno anketiranih oislodavac. S nedostatkom odgovarajućeg kadra najviše se susreću preduzeća iz prerađivačke industrije, građevinarstva, rudarstva, smeštaja i ishrane, informisanja i komunikacija, te saobraćaja i skladištenja.

Rast zaposlenosti ove godine predviđa se u nekoliko sektora. Poslodavcima su potrebni radnici u administrativnim, zdravstvenim i umetničkim delatnostima – osam odsto, građevinarstvu - 5,9 odsto, prerađivačkoj industriji – 5,6 odsto, oblasti trgovini i popravke motornih vozila – 5,5 odsto, saobraćaju i skladištenju, smeštaju i informisanju – pet odsto. OPŠIRNIJE


Položaj žena u tekstilnoj industriji – povratak realnoj bazi
16-18. apr. 2018. godine. Niš

U organizaciji "Solidarnosti" EKS, a u okviru projekta "Na putu ka EU", Mreža žena Solidarnosti , održala je u Nišu, radionicu na temu "Položaj žena u tekstilnoj industriji – povratak realnoj bazi", na kojoj su učešće uzeli predstavnici sindikata tekstila, kože i obuće i sekcija žena svih sindikalnih centrala regiona, kao i SSS Vojvodine.
Prof. Dr Gordana Čolović je dala Pregled stanja industrije tekstila, kože i obuće u regionu Zapadnog Balkana. Obzirom da se većina preduzeća bavi lon poslovima glavni problemi su, i dalje, niske zarade, zavisnost od kooperanata, visoke i često nerealne norme, nedovoljna posvećenost boljoj organizaciji proizvodnje... Prisutna je nemotivisanost, odnosno nedostatak radnika zainteresovanih za rad u ovoj grani privrede. Potrebno je više ulaganja u proces proizvodnje, sa posebnim akcentom na olakšavanje obavljanje poslova i obuku radnika za kvalitetniji, bezbedniji i produktivniji rad.
Stefan Aleksić, predstavnik Clean Clothes Campaign, je prezentovao "Profile država regiona tekstilne industrije: prava radnika i uslovi rada". Poslednja istraživanja, rađena u Srbiji, pokazuju da je sve veći broj kompanija koje, uglavnom zbog subvencija koje daje Vlada Republike Srbije, otvaraju svoje pogone u Srbiji. Zarade zaposlenih su izuzetno niske, nedovoljne za dostojanstven život. Uslovi rada su dosta loši jer postoji problem organizacije rada, upotreba hemijskih sredstava ugrožava zdravlje radnika. U dosta kompanija nije dozvoljeno sindikalno organizovanje radnika.
Na temu "Kršenje radnih prava i rodna komponenta u kolektivnim ugovorima i politikama sindikata" govorili su
predstavnici svih sindikata. U diskusiji je izneto da je jedan od najvećih problema nemogućnost organizovanja sindikata u preduzećima; nepostojanje granskih kolektivnih ugovora za ovu granu u većini zemalja zbog nezainteresovanosti kopmanija za potpisivanje istog; naporan posao zaposlenih u ovoj grani privrede, niske zarade i dr.
Milica Marinković, predstavnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, upoznala je učesnike sa radom ove institucije, te brojem i vrstama pritužbi zaposlenih.
Myra Rednoss, predstavnica IndustriAll – Evropa, prezentovala je novosti na temu "Sindikalno organizovanje i predstavljanje kampanja IndustriAll-a na evropskom nivou za oblast industrije odeće i obuće". Posebno je istakla značaj Direktive o usklađenosti porodičnog i poslovnog života za zaposlene žene. Upoznala je učesnike sa postavkama Evropskog stuba socijalne pravde i Rezolucijom o ostvarivanju jednakih mogućnosti za ista prava.
Zajednički zaključci svih učesnika su da je obaveza sindikata da se izbori za potpisivanje kolektivnih ugovora, kao i bolje uslove rada i povećanje zarada zaposlenih u ovoj grani privrede u regionu.



Opširnije: http://sssstarapazova.org/new/


Rok za povezivanje staža radnicima ističe ove godine
20. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Povezivanje staža za radnike, čija su preduzeća još uvek u procesu privatizacije, kao i sa onih koji su formalno zaposleni u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren od 2015. godine do sada, i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika moći će, odlukom Vlade Srbije, do kraja ove godine da podnesu zahtev za popunu rupa u stažu, kako bi ostvarili pravo na penziju.

Vlada Srbije produžila je rok do 31. decembra za povezivanje staža osiguranja, a u budžetu Srbije obezbeđena su sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž - po najnižoj mesečnoj osnovici. Zahtev za povezivanje staža podnose preduzeća, a ne radnici koji imaju rupe u stažu.

Među preduzećima čijim će radnicima biti povezan staž iz Vojvodine su: TP "Prehrana" Sombor, HIP – Azotara doo Pančevo, "Termal" Vrdnik, DP "Novi Sad Gas", "Luka" Novi Sad, "Petrohemija" Pančevo, Veterinarska stanica Apatin , doo Prigrevica, Veterinarska stanica Senta doo, Senta, "Vojvodinaput-Bačkaput" AD, Novi Sad, " Severtrans", Sombor... OPŠIRNIJE


Borba protiv sive ekonomije

Nakon juče održanog sastanka, na kome je razmatran Izvešta o radu Radne grupe Socijalno – ekonomskog saveta za b...


Rok za povezivanje staža radnicima ističe ove godine
20. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Povezivanje staža za radnike, čija su preduzeća još uvek u procesu privatizacije, kao i sa onih koji su formalno zaposleni u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren od 2015. godine do sada, i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika moći će, odlukom Vlade Srbije, do kraja ove godine da podnesu zahtev za popunu rupa u stažu, kako bi ostvarili pravo na penziju.

Vlada Srbije produžila je rok do 31. decembra za povezivanje staža osiguranja, a u budžetu Srbije obezbeđena su sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž - po najnižoj mesečnoj osnovici. Zahtev za povezivanje staža podnose preduzeća, a ne radnici koji imaju rupe u stažu.

Među preduzećima čijim će radnicima biti povezan staž iz Vojvodine su: TP "Prehrana" Sombor, HIP – Azotara doo Pančevo, "Termal" Vrdnik, DP "Novi Sad Gas", "Luka" Novi Sad, "Petrohemija" Pančevo, Veterinarska stanica Apatin , doo Prigrevica, Veterinarska stanica Senta doo, Senta, "Vojvodinaput-Bačkaput" AD, Novi Sad, " Severtrans", Sombor... OPŠIRNIJE


RADNICI RAFINERIJE NAFTE PANČEVO POSLALI JASNU PORUKU POSLODAVCU
19. apr. 2018. godine.

U sredu, 18. aprila o.g. u amfiteatru laboratorije Rafinerije nafte Pančevo, sa početkom u 14 sati, održanaje Sindikalna konferencija kojoj je prisustvovalo oko 250 zaposlenih. Prisutni su izneli jasne stavove o svom materjalnom i socijalnom položaju, socijalnom dijalogu i pravima.

Konferenciji je prethodio sastanak odbora SO RNP koji je održan u ponedeljak 16. aprila 2018, nakon što su se okončali pregovori sa poslodavcem. Pored usaglašavanja stavova pri donošenju bitnih odluka, dogovoreno je i da se Sindikalna konferencija održi neposredno nakon pregovora.

Sastanak Odbora Sindikata Rafinerije nafte Pančevo će se održati u utorak, 24. aprila 2018. godine, na kom će se doneti odluka o budućim koracima.


Radnici tri propala preduzeća u Zrenjaninu prijavljuju potraživanja
14. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Veoma je živo ovih dana u prostorijama Samostalnog sindikata u Zrenjaninu, gde radnici tri propala srednjobanatska preduzeća prijavljuju svoja potraživanja prema bivšim firmama.

"Sređujemo prijave potraživanja, odnosno neisplaćenih zarada za tri firme, i to "Udarnik", "Gvožđar" i "Agroživ". Odziv je dobar, a akcija će trajati još najmanje tri nedelje, možda i duže, zavisno od dinamike kojom se bivši radnici ovih firmi budu prijavljivali", kaže stručni saradnik u Savezu samostalnih sindikata Zrenjanin Ivana Davidović, i napominje da se dnevno, u proseku, pojavi i preko pedeset radnika sa prijavama potraživanja. Predmeti će biti upućeni Ustavnom sudu, a kako iskustvo govori da taj sud odbija deo tužbe vezan za kamate, verovatno će u završnoj fazi dospeti pred Evropski sud u Strazburu. Zbog toga stranke daju punomoć i za zastupanje u Strazburu", objašnjava Davidović.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Zrenjaninu Nikola Kovačević napominje da treba utvrditi zbog čega stečajni upravnici ne odrađuju svoj posao, za koji su plaćeni. "Osnovno je pitanje zašto ne završe stečajeve do kraja i ne isplate radnicima ono što im pripada", pita Kovačević. OPŠIRNIJE


Nema ukidanja "penala" za odlazak u penziju pre 65.godina
12. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Nema osnova za izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada, a povodom pisanja medija da bi sredinom godine, izmenama ovog zakona mogli biti ukinuti "penali" za odlazak u penziju pre napunjenih 65. godina života.

"Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena", poručuju iz Ministartva za rad, boračka i socijalna pitanja. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je nedavno da bi "kazne" za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogle bi biti ukinute sredinom godine, kada se, kako je rekao, očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. OPŠIRNIJE


Da li će u Srbiji zaživeti fleksibilno radno vreme
12. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Radnici u Srbiji su na poslu uglavnom angažovani osam sati dnevno. I dok se nekad na posao u fabrike išlo u šest sati, druga smena počinjala je u 14 časova, a treća u 22 sata, danas je pogona u kojima se tako radi sve manje.
Da li bi u našoj zemlji moglo očekivati uvođenje fleksibilnog radnog vremena, koje podrazumeva pravo radnika da izabere kada će raditi u toku jedne nedelje ili radnog dana, što je već odavno praksa, recimo, u skandinavskim zemljama, gde je taj trend i pokrenut, a model su još pre nekoliko decenija preuzele Sjedinjene Američke Države, a potom i Indija, Španija, Nemačka... za sada je teško reći. Većina poslodavaca u Srbiji nije sklona uvođenju fleksibilnog radnog vremena, a ako bi i bili raspoloženi za to - očekuju poreske i ekonomske olakašice.

Protiv uvođenja fleskibilnog radnog vremena su i sindikati, a kako kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, to je poznato još od kako se razgovaralo o Zakonu o radu. Mora se znati kada zaposleni ima obavezu da bude na radnom mestu i nije dobro da se posle mnogo vremena ponovo borimo za tri osmice, kaže Milić. Prema njegovim rečima, osmočasovno radno vreme je potrebno, a zaposleni moraju da imaju i vreme koje mogu da posvete sebi i porodici. OPŠIRNIJE


U Vojvodini manje nezaposlenih nego na kraju godine
11. apr. 2018. godine. Izvor: Dnevnik

Prema podacima objavljenim u Statističkom biltenu Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju prošlog meseca u Vojvodini je bez posla bilo 131.666 osoba, što je za 3.483 manje nego na početku godine, kada ih je bilo 135.149. Drugim rečima, za prva dva meseca ove godine u Vojvodini je zaposleno oko 3.500 lica.

Od sedam vojvođanskih oblasti najviše nezaposlenih na kraju marta ove godine bilo je u Južnobačkoj – 40.167, zatim u Južnobanatskoj – 25.697, te Sremskoj oblasti – 18.266. U Zapadnobačkoj oblasti tada je bez posla bilo 15.688 osoba, Srednjobanatskoj – 12.545, Severnobanatskoj – 9.597 i u Severnobačkoj – 9.724 nezaposlena. I pored toga što je u Južnobačkoj oblasti u prva dva meseca ove godine bilo najviše nezaposlenih, u ovom delu Vojvodine je u tom periodu najviše nezaposlenih dobilo posao – 1.177. U Južnobanatskoj oblasti posao je našlo 609 nezaposlenih, Sremskoj – 588, Zapadnobačkoj – 344, Severnobanatskoj – 298, Srednjobanatskoj – 296 i u Severnobačkoj – 153.

Među 131.666 nezaposlenih u Vojvodini bez školske spreme je njih 49.132, a sa osnovnom školom 5.118. Kvalifikovanih s trećim stepenom stručne spreme na kraju marta bilo je 26.986, a srednjoškolaca 33.335. S petim stepenom stručne spreme krajem prošlog meseca bilo je 690 nezaposlenih, sa šestim 3.024, sedmim 13.220, dok je među nezaposlenima 37 osoba s osmim stepenom stručne spreme. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2017. V3.0