- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


ODRŽANA SEDNICA POKRAJINSKOG I GRADSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZANATSTVA, USLUGA I PREDUZETNIŠTVA
27. jun 2014.

U petak, 27. juna 2014. godine, održana je zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva, na kojoj su glavna tema bile izmene i dopune Zakona o radu.

Pokrajinski i Gradski odbor Sindikata informisan je o rezultatima pregovora u Radnoj grupi, i u vezi s tim, najnovijim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, koji je pripremilo Ministarstvo rada, a koji nije usaglašen sa sindikatima, i kao takav nije rezultat rada Radne grupe i ne odslikava ono za šta su se reprezentativni sindikati zalagali u proteklih nekoliko meseci.

Nakon rasprave, Pokrajinski odbor Sindikata je jedinstveno podržao najavu Predsedništva SSSS da, u slučaju da se ne postigne kompromis sa Vladom i poslodavcima oko pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - rad na određeno vreme, otkazi od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada, donese odluku o održavanju protesta.

Jedna od važnih tema sednice bila je Odluka o održavanju izbora u Savezu samostalnih sindikata Srbije koji se sprovode za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama samostalnih sindikata kod poslodavaca, samostalnim sindikatima Srbije, savezima samostalnih sindikata na teritoriji i Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Na sednici Pokrajinskog i Gradskog odbora Sindikata, članovi su informisani o aktivnostima ROS-a, POS-a i GOS-a između dve sednice.

Posebna tema sednice bili su ovogodišnji 21. Sportski susreti Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije koji će se održati u Sokobanji, od 02. – 05 oktobra 2014. godine.


METALCI VOJVODINE SE OSEĆAJU IZNEVERENO I OBESPRAVLJENO
25. jun 2014.

Na sednici Pokrajinskog odbora, održanoj 25.juna 2014. godine, učesnici u raspravi su izneli ozbiljne primedbe na izmene i dopune Zakona o radu, ali i na ponašanje socijalnih partnera u pregovorima o ovom za radništvo najvažnijem zakonu.
Zauzet je stav da je tekst Zakona o radu o kojem se trenutno vode pregovori najgori u Evropi, sa najmanje radnih prava po svim osnovama. Zakon nije ni solidaran, ni human, ni pravedan, ni socijalan - umanjio je sva teškom mukom i decenijama sticana prava zaposlenih. Stoga je on za metalce Vojvodine apsolutne neprihvatljiv i osećaju se prevarenim i izneverenim.
Članovi Pokrajinskog odbora su mišljenja da su sindikalne centrale ušle u pregovore sa neopravdanim poverenjem u socijalne partnere, nedovoljno spremne za snažnu i jasnu sindikalnu borbu. Posebno imajući u vidu aktuelnu vladajuću političku strukturu.
Metalci Vojvodine su razočarani u stavove i ponašanja predstavnika levo orijentisanih partija, koje su danas deo vladajuće pozicije (Socijalistička partija Srbije, Socijal-demokratska partija, Pokret socijalista Srbije), a posebno nastupima ministra rada Vulina.
Medjutim, metalci Vojvodine su razočarani i zbog nedostatka jasne i dosledne strategije najviših organa SSSS. Smatraju da i pored toga što razgovori o izmenama Zakona o radu traju skoro godinu dana, SSSS nije dovoljno mobilisao i organizovao članove za jako i odlučno suprostavljanje donošenju ovog sramnog Zakona. Zatečeni smo i ovoga puta, a sindikalni predlozi si kao i mnogo puta do sada neuvaženi, opšti je utisak članova Pokrajinskog odbora.
Metalci Vojvodine zahtevaju da SSSS nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, ako se ne uvaže stavovi sindikata, napusti ovakav samo formalni socijalni dijalog i obavesti članstvo o razlozima napuštanja!


Zakon o radu konačno stiže pred poslanike
21. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Vlada je najavila da će usvojiti predlog Zakona o radu i uputiti ga Skupštini u narednih sedam dana, iako o njegovom sadržaju nije dobijena saglasnost sindikata i Unije poslodavaca.
Premijer Aleksandar Vučić kaže da mu je jasno da će zakon naići na otpore u nekim delovima društva, dok ministar rada Aleksandar Vulin tvrdi da će novo zakonsko rešenje najpre pomoći onima koji posao još uvek nemaju.
Poslodavci, sindikati i Vlada su o novom zakonu o radu pregovarali mesecima, u međuvremenu su prošli i parlamentarni izbori, ali do dogovora na kraju, ipak, nije došlo. Poslodavci su ocenili da nisu zadovoljni predloženim rešenjem, a sindikati najavili da će, ukoliko njihove sugestije ne budu uvažene, pozvati radnike na ulične proteste. Opširnije


Zakon o radu: Sindikalci još čekaju poziv na razgovor
20. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Vreme koje je preostalo do trenutka kada bi se pred poslanicima Skupštine Srbije mogao ili morao naći predlog novog zakona o radu gotozzvo da je isteklo, a da li će tako i biti, znaće se veoma brzo. Naime, o zakonu na sednici parlamenta trebalo bi, prema ranijim najavama iz Vlade, da se raspravalja do kraja meseca, posle čega bi taj dokument trebalo da bude usvojen, a o za sindikate spornim tačkama, kako kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i član Radne grupe za pregovore o zakonu o radu Goran Milić, nije se ponovo razgovaralo.
Da podsetimo, pre desetak dana predstavnici sindikata istakli su da je predloženi Nacrt zakona veoma loš te da očekuju da će se na sednici Socijalno-ekonomskog saveta o spornim tačkama razgovarati i da će biti pronađeno kompromisno rešenje. U suprotnom, najavljeno je da će sindikati koristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju da bi se zaštitila prava radnika. Opširnije


II Sindikalna akademija
18. jun 2014. / Izvor: Sindikat grada Novog Sada

Fondacija Fridrih Ebert Štiftung je organizovala je "II Sindikalnu akademiju" u periodu od 05. do 08. juna 2014. godine u hotelu "Vrujci" u Banji Vrujci, namenjenu edukaciji i osnaživanju sindikalnih aktivista do 35 godina starosti.
Tačno 20 mladih sindikalnih aktivista iz Srbije učestvovalo je na drugoj po redu Sindikalnoj Akademiji, koja je ispunila ideju svog postojanja: edukacija, razvijanje veština timskog rada, druženje, razmenu ličnih iskustava mladih aktivista iz različitih oblasti u kojima deluju i buđenju liderskog duha u njima.
I taj liderski duh se probudio spontano, inicijativa da se nešto mora i može menjati u radu sindikata, stavovi mladih da se glas radnika uvek mora poštovati, čuli su se na raznim interaktivnim predavanjima, ali i u slobodno vreme, za vreme pauza, mladi su pod utiskom pređašnjih predavanja diskutovali o gorućim pitanjima koji muče sindikate, članstvo i položaj zaposlenih u Srbiji koji su u radnom odnosu na ovaj ili onaj način, "na crno ili belo". Opširnije


Bez dogovora o zakonu o radu
18. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da još nije postignut dogovor o spornim odredbama u zakonu o radu

koji se tiču proširenog dejstva kolektivnog ugovora i da će razgovori o tome biti nastavljeni narednih dana. On je kazao da je u prekjučerašnjim razgovorima predstavnika dva reprezentativna sindikata – "Nezavisnosti" i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) – s premijerom Aleksandrom Vučićem zaključeno da to pitanje treba da bude rešeno što pre, preneli su mediji. Opširnije


Sindikatima smetaju minuli i smenski rad, otpremnine...
17. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Iz sindikata ukazuju na to da su nezadovoljni predloženim Nacrtom zakona o radu jer ne odražava duh i tok dosadašnjih pregovora. Zato su sindikati naveli da će, ukoliko sadašnji Nacrt zakona o radu bude usvojen, preduzeti sve korake koji su im na raspolaganju u zaštiti prava radnika, uključujući i blokade puteva i pruga. Sindikati zameraju da su u Nacrtu zakona izostala alternativna rešenja za članove zakona koji nisu usaglašeni. Uz to, naglašavaju i da su pojedini članovi zakona izmenjeni, uprkos izričitom zahtevu predstavnika sindikata da se o njima ne raspravlja, već razgovara na sednici SES-a, a reč je o pitanjima veoma važnim za radnike. Opširnije


ŠTA STVARNO DONOSI NOVI ZAKON O RADU?!
16. jun 2014.

Poslednjih nekoliko nedelja se u sredstvima javnog informisanja, ali i među sindikalnim liderima i članstvom mnogo govori o izmenama Zakona o radu, ali se to čini sa malo znanja i pravih informacija.
Da bi se otklonile nedoumice kakve izmene su predviđene najnovijim predlogom Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, Pravna služba Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je sačinila uporedni prikaz rešenja iz važećeg zakona i onog koji nam se priprema u bliskoj budućnosti.
U materijalu koji možete pročitati ili preuzeti ispod ovog teksta crnom bojom su označena nova rešenja koja se predlažu, a crvenom rešenja iz važećeg Zakona o radu.

KOMENTAR ZoR, maj-jun 2014.god.


Sindikalci Vladi prete izlaskom na ulice
10. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

– Nadamo se da će na sednici Socijalno-ekonomskog saveta biti dovoljno razuma i da se neće razgovrati o Nacrtu zakona o radu u sadašnjoj formi jer je taj dokument veoma loš – rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i član Radne grupe za pregovore o izmenama i dopunama Zakona o radu Goran Milić. – U suprotnom, koristićemo sva sredstva u zaštiti prava radnika koja su sindikatu na raspolaganju, uključujući i proteste i blokade puteva, pruga...

S druge strane, premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Zakon o radu već sledeće nedelje ući u skupštinsku proceduru. - Nema čekanja niti stajanja, niti će se išta odlagati - poručio je Vučić.

Po Milićević rečima, osnovni problem sindikata je što se ne poštuje ranije postignuti dogovor koji podrazumeva da tekst radne verzije Nacrta zakona o radu bude rezultat rada Radne grupe. Umesto toga, neke odredbe su nestale iz predloga, dok su neke vraćene, a među njima su i one koje su bile razlog ranijeg istupanja sindikata iz pregovora o zakonu o radu. – Iz Nacrta zakona izostala su alternativna rešenja, odnosno dostavljeni tekst ne odražava duh i tok pregovora. Najspornija su pitanja vezana za minimalnu zaradu i kolektivni ugovor, odnosno njegovo prošireno dejstvo. Ima i drugih izmena, uprkos izričitom zahtevu sindikata da se o tim odredbama ne raspravlja, odnosno da se o tome razgovaora na sednici SES-a, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen konačan tekst zakona o radu – kaže Milić. Opširnije


ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA PREGOVORA OKO IZMENA I DOPUNA ZAKONA O RADU
9. jun 2014.

U zgradi Radničkog doma "Svetozar Marković u Novom Sadu, u ponedeljak, 9. juna 2014. godine, sa početkom u 10,00 časova, u prisustvu brojnih novinara, održana je konferencija za medije povodom završetka trostranih pregovora u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o radu.
Na konferenciji je govorio predsednik SSSV Goran Milić, član Radne grupe za izmenu i dopunu Zakona o radu, koji je saopštio javnosti da su sindikati neprijatno iznenađeni činjenicom da je najnoviji Nacrt zakona, koji je pripremilo Ministarstvo rada i dostavilo sindikatima 2. juna tekuće godine, izmenjen i da su proširene teme na kojima je Radna grupa za izradu tog zakona radila tri i po meseca.
Članovi Radne grupe za izmene Zakona o radu su usaglašavali stavove o pet najvažnijih pravnih instituta koje treba da reguliše novi Zakon o radu - rad na određeno vreme, otkazi od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada. Umesto da obradi samo tih pet elemenata koji su dogovoreni s premijerom Vučićem, u novom tekstu nacrta, Ministartsvo rada je samoinicijativno uneo izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene. Samim tim, istakao je Milić, u radnu verziju zakona je "vraćeno" sve ono sa čime se sindikati ni ranije nisu složili, i zbog čega su izašli iz pregovora, organizovali proteste i tažili smenu ministra Radulovića. To se, pre svega, odnosi na uvećanje zarada po osnovu minulog rada samo za godine kod poslednjeg poslodavca, ukidanje uvećanja zarada po osnovu smenskog rada, smanjenje visine otpremnine za odlazak u penziju, smanjenje prava sindikata i sindikalnih predstavnika, način rada i glasanja na Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti, ukidanje proširenog dejstva kolektivnih ugovora. Opširnije

U PONEDELJAK KONFERENCIJA ZA NOVINARE
6. jun 2014.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizuje konferenciju za medije, povodom završetka trostranih pregovora u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o radu.
Konferencija će biti održana u ponedeljak, 9. juna 2014. godine, u maloj sali zgrade Radničkog doma "Svetozar Marković" u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 24, drugi sprat, sa početkom u 10,00 časova.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić će, kao član Radne grupe za izmenu i dopunu Zakona o radu, saopštiti javnosti rezultate koji su tokom pregovora ostvareni, kao i izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene.


Poslodavci i sindikati bez dogovora o Zakonu o radu
6. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Ni posle tri meseca otkako je napravljena, radna grupa za pisanje novog zakona o radu, u kojoj su se našli predstavnici države, sindikata i poslodavaca, nije uspela da postigne kompromis. Zapravo, kako se može zaključiti iz onoga što učesnici u tim pregovorima izjavljuju, dogovor je postignut samo kada je reč o tome koliko će često biti usklađivana minimalna zarada, dok se o svim ostalim ključnim pitanjima nije došlo do kompromisa.

To, praktično, znači da će, uprkos svem pregovaranju, Vlada na kraju morati da bude ta koja će preseći i dati konačno rešenje o tome šta će se naći u zakonu o radu. – Jedini mogući način je da država odluči. Teško je očekivati da će sindikati i poslodavci da se slože o svim pitanjima i da nađu neko zajedničko rešenje, s obzirom na značajno različite stavove – kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković. On kao loše rešenje u zakonskom predlogu koji će se na kraju naći pred poslanicima navodi to što će "mogućnost da se raskine radni odnos sa zaposlenim, ukoliko dođe do smanjenja obima poslovanja, ostati komplikovana kao i do sada".

S druge strane, prvi čovek najveće radničke organizacije u zemlji, Saveza samostalnih sindikata, Ljubisav Orbović kaže da se sindikati apsolutno nisu saglasili s delovima zakona koji se odnose na zarade, s delom koji govori o otpremninama samo kod poslednjeg poslodavca, s isplatom dve prosečne zarade prilikom penzionisanja umesto tri, te o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora. Opširnije


Blaži oblik Radulovićevog zakona o radu
5. jun 2014. / Izvor: Politika

Predlog nacrta novog zakona o radu za nas je neprihvatljiv i nije nam jasno zašto se u javnosti stvara utisak da je gotovo sve usaglašeno kada zapravo to nije tačno, rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici dva najveća sindikata u našoj zemlji – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Udruženih granskih sindikata "Nezavisnost".

– Ovo što se sada nudi je slično Radulovićevom predlogu, samo u blažoj formi. Ne prihvatamo da se minuli rad računa samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, niti da se otpremnina prilikom odlaska u penziju isplaćuje u iznosu od dve, a ne tri prosečne plate. Neprihvatljivo je i da noćni rad bude plaćen 26 odsto manje – objasnio je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata.

Još jedna zamerka sindikata Predlogu novog zakona o radu je to što se ukida prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, koji predviđaju da nešto što dogovori jedno strukovno udruženje automatski važi za celu jednu privrednu granu. Na to se gleda kao na ustupak poslodavcima. – Na to gledamo i kao na ukidanje socijalnog dijaloga u Srbiji i na povratak na početak 20. veka – naveo je Orbović. Opširnije


Predlog Zakona o radu: Zarade manje 10 odsto
5. jun 2014. / Izvor: V. Novosti

Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, kako saznaju "Novosti", izbrisano je iz Nacrta zakona o radu. Zbog toga će, ukoliko se u narednih par dana ne pronađe kompromis po ovom pitanju, sindikati izaći na ulice. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" u sredU će doneti odluku o daljim aktivnostima.

Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS, naglašava da su se u Nacrtu pojavile i neke odredbe koje su prethodno usaglašene između sindikata i poslodavaca, a u predlogu se sada nalazi treća verzija. - Pojavio se i novi problem oko zarada, pošto više nema naknade za smenski rad, a minuli rad se računa samo kod poslednjeg poslodavca, većini radnika plate će zbog toga biti umanjene za oko 10 odsto - kaže Mihajlović. - Dogovoreno je da se ne zadire u zarade, a na kraju nisu ispoštovali dogovor. Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Po novom zakonu za odlazak u penziju otpremnina se smanjuje sa tri na dve prosečne zarade.

Naš sagovornik naglašava da je konačno usaglašeno utvrđivanje minimalne cene rada, s tim što su sindikati popustili. Tako umesto da se ona utvrđuje na svakih šest meseci, dogovoreno je da članovi SES-a pokrenu inicijativu za njeno korigovanje u slučaju kada su ugroženi pojedini ekonomski parametri, kao što su pad zaposlenosti u Republici ili potrošačka korpa. Opširnije


Zakon o radu neprihvatljiv
5. jun 2014. / Izvor: RTV

Dva reprezentativna sindikata, savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost", ocenili su danas da je neprihvatljiv nacrt izmena Zakona o radu koji je pripremilo Ministarstvo rada Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare dve najveće sindikalne centrale, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da je nacrt zakona koji su sindikati dobili juče, "sličan takozvanom Radulovićevom zakonu, samo u nešto blažoj formi". Netačan je, takođe, i utisak koji se stvara u javnosti da je novi Zakon o radu u većoj meri usaglašen, rekao je Orbović.

"Umesto da obradi samo onih pet instituta koji su dogovoreni sa premijerom Aleksandrom Vučićem, i u novom nacrtu se dotiču zarade i ide se na to da se minuli rad plaća samo kod poslednjeg poslodavca, što faktički znaci da se zarade smanjuju", rekao je on. "U predloženom zakonu nema proširenog dejstva kolektivnog ugovora. To je nešto na šta sindikati ne mogu da pristanu, jer se tako ukidaju kolektivni ugovori, kao i socijalni dijalog", rekao je Orbović i poručio da ukoliko se novi zakon ne vrati u okvire koji su ranije dogovoreni sa premijerom Aleksandrom Vučićem, do kompromisa će teško doći i sindikati će morati da pribegnu drugim vidovima sindikalne borbe. Opširnije


"Stan"": Otpremnine za 110 prekobrojnih
5. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

"Stan" će biti prvo gradsko preduzeće koje lokalna samouprava kao osnivač namerava da reorganizuje i do kraja godine u njega uvede tržišno poslovanje. Namera osnivača je da to preduzeće osposobi da bude u mogućnosti da samo servisira ansleđene dugove i redovno islaćuje zarade, koje su sada neredovne uprkos tome što su zaposleni na minimalcu. Član Gradskog veća za urbanizam Aleksandar Bašić ističe da je plan Grada da od trenutno 365 zaposlenih na platnom spisku ostane 250 radnika, od kojih će bar 190 uposlenih biti neposredni izvršioci.

- Nameravamo da "Stan" i dalje zadrži osnovnu delatnost, odnosno da se brine o održavanju stanova i poslovnog protora, javne rasvete i da radi dimničarske usluge, ali tako da pružanje tih usluga našim sugrađanima bude na najvišem mogućem nivou – kazao je Bašić i predočio da je ovo preduzeće imalo dug od blizu 900 miliona dinara, ali da je u velikoj meri smanjen, zahvaljujući pre svega sklopljenim ugovorom o reprogramu s Poreskom upravom. Da lavovski deo dugovanja odlazi baš na ovaj "raboš", svedoči činjenica da JKP "Stan" čak pet godina nije plaćao poreze i doprinose zaposlenima. Opširnije


Grad daje pare za plate komunalcima
3. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Sindikat zaposlenih u stambeno - komunalnoj delatnosti Novog Sada i Grad Novi Sad kao osnivač javno - komunalnih preduzeća postigli su sporazum o izlaska iz krize komunalnih preduzeća, pa je sindikat otkazao protest pred Gradskom kućom zakazan za prvi dan nove radne sedmice u 15. 30 časova.

Dve strane su se dogovorile da Grad obezbedi novac za isplatu zaostalih plata i putnih troškova zaposlenima u "Lisju", " Zelenilu", "Putu", "Čistoći", "Stanu" i Spensu za mart i april do 16. juna, a da se sastanak posvećen rešavanju problema isplate majske zarade održi 25. juna. Dogovoreno je da u kroz najavljeni rebalans budžeta grada, koji bi trebao da bude na skupštinskom zasedanju krajem juna ili početkom jula, bude obezbeđen novac za otpremnine radnicima u JKP "Stan" u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom. Opširnije


Gotov Predlog zakona o radu
3. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

– Predlog zakona o radu je spreman, a kada se članovi Socijalno-ekonomskog saveta uskoro izjasne o njemu, biće upućen i Skupštini Srbije na usvajanje – izjavio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, dodavši da je novi zakon pravljen tako da odgovara svima.
– Radne grupe su radile, postignut je visok nivo saglasnosti o nekim temama, ali o nekima nije postignuta saglasnost, i to je nešto što je prirodno – rekao je Vulin novinarima u Beogradu nakon konferencije o ekonomskom uticaju socijalnih preduzeća.
Ministar je precizirao da je saglasnost najteže postići o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora i načinu određivanja minimalne zarade.On je rekao da kolektivno pregovaranje nije nešto što određuje država, već i sindikati i poslodavci. – O minimalnim zaradama i proširenom dejstvu kolektivnog ugovora je najteže postići saglasnost, ostaje da se još izjasni Socijalno-ekonomski savet, država je rekla svoj stav i postignut je visok stepen saglasnosti o veoma velikom broju članova zakona – rekao je ministar.– Ovaj zakon nije pravljen da bi umanjio zarade radnika – to se neće desiti – poručio je ministar, i dodao da će minimalne zarade određivati Socijalno-ekonomski savet. Opširnije


Svake godine oko 5.000 građevinara manje
2. jun 2014. / Izvor: Dnevnik

Srpsko građevinarstvo, koje zapošljava oko 90.000 radnika, opterećuju brojni problemi, a radnici su u sve težem materijalnom položaju i svake godine ih je manje za oko 5.000, upozorava Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Predsednik te sindikalne organizacije Duško Vuković kaže da je oko 65.000 radnika zaposleno u građevinskim preduzećima koja se bave visokogradnjom i niskogradnjom, završnim radovima u građevinarstvu, projektantskim kućama...
U građevinskoj industriji radi, prema podacima Vukovića, oko 25.000 radnika koji rade u proizvodnji građevinskog materijala, ciglarama, crepanama, cementarama, krečanama, kamenolomima i slično. "Prosečno, svake godine se broj zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Srbije smanjuje za 4.000 do 5.000 zaposlenih", naveo je Vuković u izjavi Tanjugu. Taj sindikat procenjuje da na crno u građevinarstvu radi još između 30.000 i 40.000 radnika i njihov broj se skoro približava polovini onih koji su prijavljeni. Opširnije


ARHIVA VESTI

2024. V3.0