- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


ARHIVA: Mart 2014.


Minimalac u Srbiji nije povećan dve godine novosti
31. mart 2014. / Izvor: Večernje

Minimalna zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i spada u najniže u regionu, a procene su da minimalac u našoj zemlji prima trećina zaposlenog stanovništva. On trenutno iznosi 115 dinara po satu, a na mesečnom nivou 20.010 dinara. Sindikati predlažu da se u okviru izmena Zakona o radu uvede odredba po kojoj bi bilo predviđeno da se minimalac može isplaćivati najduže šest meseci i to u slučajevima kada poslodavac, odnosno firma, ima probleme u radu. Takođe, traže da se on utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, koja sada iznosi oko 65.000 dinara.

Predstavnici radnika su pre nekoliko meseci zatražili i da se minimalna cena rada poveća na 130 dinara po satu, sa čime se nisu složili poslodavci, koji ističu da se za to nisu stvorili uslovi u privredi. Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u februaru doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna. Opširnije...

Presude i kamate pojele plate
27. mart 2014. / Izvor: Dnevnik

Najveći deo zaposlenih u JKP "Čistoća" danas je stupio u nenajavljenu obustavu rada, pa su zaposleni iz tri sektora ovog gradskog preduzeća, (higijene, odvoza smeća i servisa) u toku dana samo ispraznili kontejnere oko bolnica i vrtića, dok u drugim delovima grada uopšte nisu radili prema predviđenom rasporedu.

Prema njihovim rečima, tako će biti i nadalje, odnosno dok ne dobiju februarske plate i akontacije za mart, što je i razlog zbog koga su stupile u štrajk. U toku jučerašnjeg poslepodneva radnicima ovog preduzeća isplaćena je februarska akontacija, ali je još neizvesno da li će se sutra vratiti na posao. Direktor preduzeća Vladimir Zelenović u kratkoj izjavi za "Dnevnik" kazao je da firma nije u mogućnosti da isplaćuje zarade, jer gotovo sav novac s računa, po sudskim presudama, skidaju oštećeni ujedima pasa i banke zbog prethodno uzetih kredita. Predstavnici radnika samoinicijativno su zatražili i bili juče primljeni kod gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je kazao da Grad ne može da pomogne, već da sama firma mora da nađe novac za plate. Opširnije...

Jednočasovni štrajk upozorenja u Fondu PIO
27. mart 2014. / Izvor: Tanjug

Zaposleni u Republičkom PIO fondu danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja zahtevajući da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama kako im zarade ne bi bile smanjene već ostale na nivou iz februara ove godine. Povod za organizovanje štrajka upozorenja je preporuka Državne revizorske institucije (DRI) prema kojoj bi plate zaposlenima u fondu počev od 21. marta trebalo da budu smanjenje do 30 odsto.

Predsednica Sindikata zaposlenih u Fondu PIO Ljiljana Kremić rekla je za Tanjug da su danas štrajku pristupile sve organizacione jedinice fonda kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima širom Srbije. Ona je navela da predstavnici sindikata već godinu i po dana pokušavaju da reše problem u vezi izmene Uredbe, ali da dogovor sa resornim ministarstvima nisu uspeli da postignu. Opširnije...

Radna grupa o otpremninama, minimalcu, radu na određeno...
27. mart 2014. / Izvor: Tanjug

U Livnici "Cimos Kikinda" za tehnološki višak proglašeno je 195 zaposlenih, koji će naradnih dana u skladu sa zakonom ostati bez posla. Kako stoji u saopštenju Grupe "Cimos", za neke od tih 195 radnika možda ima neke nade jer je plan da se deo njih uposli u jednom od četiri privredna društva te firme u Kikindi.

Grupa "Cimos" bavi se proizvodnjom delova za automobilsku industriju, alatnih mašina, zaštitne opreme i ugostiteljstvom. U junu prošle godine, zbog ekonomske krize, Grupa "Cimos" započela je restrukturiranje kojim su obuhvaćene sve fabrike u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Opširnije...

PRIZNANJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
24. mart 2014.

Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlјa na radu i Dana bezbednosti i zdravlјa na radu u Republici Srbiji, Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike, Uprava za bezbednost i zdravlјe na radu, u saradnji sa socijalnim partnerima, organizuje takmičenje za dodelu priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu.

Priznanja za doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu biće dodelјena pravnim licima, preduzetnicima i pojedincima, i to:
- Povelјa "28. april",
- Plaketa "28. april" i
- Pohvalnica "28. april".

Rok za podnošenje prijava i predloga za dodelu priznanja je do 2. aprila 2014. godine.

Priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu biće dodelјena na manifestaciji, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlјa na radu i Dana bezbednosti i zdravlјa na radu u Republici Srbiji.

- Obrazac 1 i 2

- Obaveštenje o uslovima za dodelu priznanja


Kikindska livnica proglasila tehnološki višak
23. mart 2014. / Izvor: Dnevnik

Na današnjem sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa čime se ne slažu poslodavci, izjavio je potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović. Mihajlović je Tanjugu rekao da postoji saglasnost da se rad na određeno vreme pomeri sa godinu na dve godine, a da sindikati insistiraju da treba da postoji mehanizam zaštite, odnosno da radnici ne budu zloupotrebljeni.

Takođe, ako radnik radi dve godine na određeno mora se zakonom predvideti da je poslodavac dužan da mu nakon tog perioda produži ugovor, ali na neodređeno, a ako ga otpusti da na njegovo mesto ne prima novog radnika, dodao je on. Što se tiče otpremnina, Mihajlović je rekao da se sindikati slažu sa time da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate. Opširnije...

Zakonu o radu krajem marta
22. mart 2014. / Izvor: Tanjug

Radna grupa za izmene Zakona o radu sastaće se 27. marta, kada bi trebalo da se razmatraju odredbe koje se odnose na zaradu i dejstvo kolektivnih ugovora. Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena trebalo da se utvrđuje jednom godišnje i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe.

Takođe, sindikati smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da se ne ukida. Potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović je rekao da su mnogi detalji koji se odnose na odredbe u vezi rada na određeno vreme i načina isplate otpremnina ostali neusaglašeni, i da će se za to sačekati formiranje nove vlade.

Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili su da rad na određeno vreme, u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Što se tiče otpremnina, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate. Opširnije...

ZAJEDNO ZA BEZBEDNIJI I ZDRAVIJI RAD
21. mart 2014.

Protekla dva dana, 19. i 20. marta 2014. godine, u Hotelu ''Park'' u Novom Sadu, u okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO Zapadna Švedska, održan je seminar pod nazivom ''Za bezbedniji i zdraviji rad''.
Skoro četrdeset članova Saveza samostalnih sindikata Vojvodine iz različitih opština i delatnosti imali su priliku da od kolega iz Švedske, Elpide Georgitsi i Jorgena Steinera, saznaju sa kojim se izazovima u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu suočava ova skandinavska država, kao i na koji način se ti problemi pokušavaju rešiti. Učesnici seminara su, s` druge strane, iznosili iskustva u vezi sa bezbednošću na radu u Srbiji, pokušavajući da zajedno sa švedskim sindikalcima, ali i svojim srpskim kolegama pronađu odgovore na brojna, nimalo jednostavna pitanja.
Tokom drugog dana seminara gost-predavač bila je Vera Božić–Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, koja je učesnicima seminara, na jednostavan i lako razumljiv način, predstavila osnovne principe na kojima počiva sistem bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji, kao i mesto zaposlenih i sindikata u njemu. Ona je upoznala prisutne i sa osnovnim pravcima predstojećih izmena propisa u ovoj oblasti. U diskusiji koja je usledila nakon predavanja, učesnici su u neposrednom razgovoru sa gospođom Božić-Trefalt bili u prilici da razmene iskustva, postavljaju pitanja, iznose predloge, ali i da postave osnove za neki od oblika buduće saradnje sa Upravom za bezbednost i zdravlje na radu.
Predavanjima je prisustvovala načelnik Inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšić, koja je sa dve svoje koleginice, aktivnim angažmanom, doprinela kvalitetu seminara.

Spremni na ustupke, ali ne na štetu radnika
17. mart 2014.

U pregovorima o izmenama i dopunama Zakona o radu, koji se odvijaju već nekoliko nedelja, predstavnici dva repreznativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, spremni su za izvesna popuštanja i ustupke, u skladu s realnošću, ali svakako ne na štetu radnika. On je istakao da nastavak pregovora sledi, ali da sumnja da će se planirani posao završiti do maja jer je to tehnički nemoguće zbog vremena potrebnog za konstituisanje nove vlade Srbije, ali i da se čeka novi ministar rada da bi u optimalnom roku taj važan zakon bio usvojen.

Milić je naglasio da, u pregovaranju sa socijalnim partnerima o Zakonu o radu, polazna osnova reprezentativnih sindikata podrazumeva određena popuštanja, ali i da se ispod te granice neće ići. "Pregovorima o promenama i izmenama Zakona o radu sindikat je pristupio veoma korektno, s namerom da se nađu kompromisna rešenja i pokazali smo spremnost na ustupke kod odredbi koje se odnose na rad na određeno vreme, otpremnine, minimalnu zaradu, razloge za otkaz, te kolektivne ugovore", rekao je Milić. Opširnije...

ODRŽANA SEDNICA VEĆA SSSV
16. mart 2014.

Članovi Veća SSSV su na 15. sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koja je održana 10. marta 2014. godine u Novom Sadu, jednoglasno usvojili Orijentacioni plan rada Predsedništva i Veća SSSV za 2014. godinu; Izveštaj o finansijskom poslovanju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za 2013. godinu; Plan prihoda i rashoda SSSV za 2014. godinu i Informaciju o aktivnostima SSSV izmedju 14. I 15. sednice Veća SSSV.

U radu sednice učestvovao je i Zoran Mihajlović, sekratar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član radne grupe za izmene Zakona o radu. On je prisutne detaljno informisao o dosadašnjim aktivnostima Radne grupe za izmene Zakona o radu na usaglašavanju stavova oko pet spornih pravnih instituta – rad na odredjeno vreme; minimalna zarada, otpremnine; prošireno dejstvo kolektivnih ugovora i razlozi za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca. Pri tome je i detaljno obrazložio predloge izmena od strane sindikata.

U raspravi je preovladalo mišljenje da neophodno članstvo i javnost upoznati sa stavovima i predlozima SSSS vezano za sporne odredbe Zakona o radu, kao i sa analizom celog postupka pregovora, a pre vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 16. mart 2014.godine, od premijera i prvog potpredsednika Vlade RS zatražiti jasno odredjenje da li će korpus izmena u Zakonu o radu činiti samo pravni instituti i odredbe o kojima je dogovarala aktuelna radna grupa. Članovi Radne grupe za izmene Zakona o radu ispred SSSS su dobili punu podršku članova Veća SSSV za nastavak aktivnosti i zastupanje sindikalnih predloga u daljem postupku usaglašavanja stavova.

Članovi Veća SSSV su doneli Odluku o formiranju elektronske baze podataka za Vojvodinu, koja bi u prvoj fazi sadržala elementarne podatke o članu sindikata, a u narednim fazama bi se nadogradjivala sa relevantnim podacima.

Neposredno pre sednice Veća SSSV, a u funkciji pripreme sednice Veća SSSV, održana je i sednica Predsedništva Veća SSSV.

 



INTERNA I EKSTERNA KOMUNIKACIJA – KLJUČ USPEHA
7. mart 2014.

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, a u okviru zajedničkog projekta sa kolegama iz Sindikata LO regije Zapadna Švedska, održan je 5. i 6. marta u Bačkoj Palanci seminar na temu:"Interno i eksterno informisanje, PR, organizovanje kampanja". Seminar je okupio članove sekcija mladih i žena, i predsednike sindikalnih organizacija na području AP Vojvodine.
Učesnici seminara upoznati su sa značajem i potrebom svakodnevnog međusobnog informisanja i komunikacijom unutar sindikata na svim nivoima, kao i redovnog informisanja javnosti o svim aktuelnim pitanjima u sindikatu putem štampanih i elektronskih medija.

Cilj seminar je bio pomoći sindikalnim aktivistima u sticanju novih znanja i ovladavanju potrebnim veštinama na polju informisanja.

O važnosti informisanja javnosti i realizaciji komunikacijskih aktivnosti, i u vezi s tim, o iskustvima Sindikata LO u ovoj oblasti, govorile su kolege iz Švedske, Sara Penanen, Sandra Rensfeld i Stefan Lindstrom.

Jedna od tema seminara je bila i društveni mediji, a učesnicima seminara su približena i nova saznanja kako se kreira događaj.

Kroz interaktivan, radioničarski rad, obrađene su teme na osnovu stečenog znanja na seminaru, međusobno razmenjena iskustva i iznete nove ideje i predlozi za unapređenje informisanosti i komunikacije.


SVIM ČLANICAMA SINDIKATA
4. mart 2014.

U čestitki povodom Međunarodnog dana žena generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je poručio: "Zemlje sa više rodne ravnopravnosti imaju bolji ekonomski rast. Kompanije sa više žena lidera su uspešnije. Mirovni sporazumi koji uključuju žene su dugotrajniji. Parlamenti sa više žena donose više zakona o ključnim društvenim pitanjima kao što su zdravstvo, obrazovanje, antidiskriminacija i izdržavanje deteta.

Dokaz je jasan: jednakost za žene znači napredak za sve".

I mi ćemo proslaviti 8.mart - Međunarodni dan žena. Svesne smo da imamo pravo glasa i da smo emancipovane, ali ne u meri da ne budemo cvet za jedan dan već večiti cvet.

Zato očekujemo da nam se omogući da se naš glas čuje u svim sferama života, da nam se ne osporava sposobnost i znanje i da nam se omogući da ravnopravno učestvujemo u donošenju odluka bitnih za bolju budućnost svih nas.

A ako zaista želimo da budemo srećnije na nama je da učestvujemo u stvaranju i širenju te sreće. Svaka od nas treba da da svoj doprinos u kreiranju boljeg radnog i društvenog okruženja i da zajedno nađemo načina da budemo tamo gde se odluke donose. Budimo deo promena, menjajući sebe promenimo sve ono što nas sputava u punom ostvarenju naših ciljeva i želja.

Srećan 8. mart

Sekcija žena SSS Vojvodine


ISTI PROBLEMI OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE
4. mart 2014.

Na sastanku Odbora mladih RSV ''Solidarnost'', koji se 27. i 28. februara uz podršku Fondacije Fridrih Ebert Štiftung - Regionalni projekat ''Radni odnosi i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi'' održao u Tuheljskim Toplicama u Republici Hrvatskoj, mladi sindikalni aktivisti iz šest država bivše Jugoslavije su bili jedinstveni u zaključku da aktuelne izmene radnog i socijalnog zakonodavstva u regionu imaju za cilj drastično umanjenje prava radnika i otežavanje njihovog organizovanja, što će se najviše odraziti na položaj mladih. Opširnije...

"Simens" u Subotici udvostručio broj zaposlenih
4. mart 2014. / Izvor: Dnevnik

Kompanija "Simens" je u fabrici za vetrogeneratore u Subotici od februara prošle godine do danas duplirala broj zaposlenih na 992 radnika, čime se nastavlja pozitivan trend uvećanja obima poslovanja i broja zaposlenih. Kako se navodi u saopštenju kompanije, u februaru 2013. godine fabrika je upošljavala 453 radnika. Generalni direktor kompanije "Simens" d. o. o. Beograd Tihomir Rajlić kazao je da je potražnja na svetskom tržištu rezultirala uvećanjem broja porudžbina generatora koji se proizvode u fabrici u Subotici, što je dovelo i do novih zapošljavanja. Opširnije...


Minimalac dve godine 115 dinara
3. mart 2014. / Izvor: Dnevnik

Vlada Republike Srbije odlučila je danas da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar–jun 2014. godine iznosi 115 dinara po radnom času.

Isti iznos je važio i po odluci donetoj za period mart–decembar 2013. godine, i primenjivao se u prva dva meseca ove godine, dok se ne bude utvrdio novi iznos minimalne zarade po času neto. Kako se navodi u saopštenju, Vlada je tu odluku donela jer Socijalno-ekonomski savet nije postigao konsenzus o visini minimalne zarade. Inače, pune dve godine visina minimalca nije menjana i najniži iznos koji radnik u Srbiji može primiti je 115 dinara po satu, što je mesečno nešto iznad 20.000 dinara. S obzirom na svakodnevno "skakanje" cena, sindikalci su tražili da se zakonski minimum pomeri na 130 dinara. Međutim, Vlada je odlučila drugačije. Opširnije...

 

2015. V3.0