- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

31.12. 2013.
POZITIVNU ENERGIJU USMERITI NA DOSLEDNO POŠTOVANJE ODLUKA VEĆA SSSS

Na 14. sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koja je u proširenom sazivu održana 30. decembra 2013. godine u Novom Sadu, razmotrene su aktuelnosti i aktivnosti u vezi Zakona o radu.

U radu sednice učestvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je prisutne detaljno informisao o najvažnijim aktivnostima koje je poslednjih meseci SSSS vodio povodom izmena i dopuna Zakona o radu. Posebnu pažnju usmerio je na odluke Veća SSSS od 26.12.2013. godine o aktivnostima koje će biti sprovedene u narednom periodu. Reč je o odlukama o organizovanju štrajka upozorenja, organizovanju protesta i blokada saobraćaja i proglašenju generalnog štrajka u Republici Srbiji, u slučaju da se predlog Zakona o radu ne povuće iz procedure.

Članovi Veća SSSV su bili jednoglasni u oceni da je predloženi Zakon o radu neprihvatljiv, jer se njime zaposlenima uskraćuju mnoga prava. U raspravi je preovladalo mišljenje da je u dosadašnjim sindikalnim aktivnostima oko izmena i dopuna Zakona o radu učinjeno sve što je bilo trenutno moguće, kao i da su ove aktivnosti čvršće povezale i udružile sindikate ka jednom cilju: da se povuče sramni Zakon o radu. Zaključeno je da je pozitivnu energiju, koja je poslednjih meseci stvorena kod članstva i javnosti, neophodno usmeriti na dosledno poštovanje odluka Veća SSSS.

30.12. 2013.
ODLUKE VEĆA SSSS O PROTESTIMA


Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj 26. decembra 2013. godine, povodom izmena i dopuna Zakona o radu, donete su odluke o aktivnostima koje će biti sprovedene u narednom periodu.
Reč je o odlukama o organizovanju štrajka upozorenja, organizovanju protesta i blokada saobraćaja i proglašenju generalnog štrajka u Republici Srbiji.

28.12. 2013.
NOVOGODIŠNJI PRIJEM ZA NOVINARE

U petak, 27. decembra 2013. godine, u maloj sali Radničkog doma "Svetozar Marković" bio je upriličen novogodišnji prijem za urednike i novinare lokalnih i dopisnike nacionalnih i regionalnih medija.

Uznak dugogodišnje dobre saradnje, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, je pozvao predstavnike medijskih kuća koji prate aktivnosti sindikata, na prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Tom prilikom predsednik Milić se zahvalimo na pomoći i dugogodišnjoj dobroj saradnji koja je od izuzetnog zanačaja za Sindikat. "Svesni smo da novinarski zanat nije lak i da često zavisi od mnogobrojnih uticaja i zato smo zahvalni što ste pokazali da je struka uvek isped svega" istakao je Milić i rekao da predstavnici Samostalnog sindikata to veoma poštuju.

Pored predsednika Milića, na konferenciji za novinare su učestvovali i potpredsednici SSSV Miodrag Bradonjić i Vladimir Gvozdenović, sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić, Vlado Miljuš predsednik Pokrajinske organizacije samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu i Milorad Perišić, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zanatstvu, uslugama i preduzetništvu Vojvodine.

Bila je to prilika da se predstavnici medija upoznaju sa aktivnostima sindikata povodom predloženih izmena Zakona o radu koje su neprihvatljive za sindikate jer zaposlenima uskraćuju mnoga prava. Veliki broj predloženih odredbi je direktno usmeren na umanjenje sindikalne aktivnosti i gušenje sindikata i zato, slobodno možemo reći, da je ovaj predloženi Zakon "atak na sindikalizam u Srbiji" naglasio je Bradonjić. Prisutni funkcioneri su, u prijatnoj i neformalnoj atmosferi, uz prazničnu trpezu i osveženje, razgovarali sa novinarima i o drugim aktuelnim zanimljivim temama. Novinarima su uručeni i prigodni pokloni u znak zahvalnosti i kvalitetne saradnje.

 

27.12. 2013.
PREKINUTA RASPRAVA O ZAKONU O RADU NA PRAVNOM FAKULTETU

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, učestvovali su na panel diskusiji "Posao za Srbiju – u susret izmenama Zakona o radu", u organizaciji studentske organizacije "Studenti za slobodu" registrovane na Pravnom fakultetu u Beogradu, na kom se i odvijla tribina.

Organizacija "Studenti za slobodu – Pravni fakultet u Beogradu" je u četvrtak, 26. decembra, organizovala tribinu o najavljenim izmenama Zakona o radu, na kojoj su govorili Saša Radulović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, dr Boško Mijatović, ekonomista i predsedik Centra za liberalno-demokratske studije i gđa Ruža Ćirković, novinarka lista "Danas" koja prati ekonomska pitanja.

Ministar Radulović je izjavio da je u proteklih 10 godine u Srbiji izgubljeno oko 300.000 radnih mesta, a "jedan od glavnih krivaca, osim krize, je sadašnji Zakon o radu, kao i poreski sistem". Prema njegovim rečima, glavni cilj novog zakona biće veće i lakše zapošljavanje, rast proizvodnje i samim tim i porast standarda stanovništva. Kako bi se to obezbedilo, potrebno je obezbediti i lakše otpuštanje radnika. Ovaj liberalni model radnih odnosa branio je dr Boško Mijatović koji smatra da postojeći sistem radnih odnosa destimuliše poslodavce od zapošljavanja novih radnika i dovodi do negativnih tendencija na tržištu rada. Gospođa Ćirković je istakla da su izmene Zakona o radu donete bez konsultuacija sa socijalnim partnerima i da je neprimereno da se ovako važan Zakon donosi u tako kratkom roku i to za vreme praznika.

Na ovom skupu, koji je zamišljen kao panel akademskog tipa na kojem bi se polemisalo o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, nije se u dovoljnoj meri dala prilika učesnicima da kažu svoje mišljenje o ovom Zakonu. Umesto toga, moderator panela je zahtevao od učesnika debate da samo postave pitanja govornicima i da budu što kraći što je dovelo do nezadovoljstva i burnih reakcija prisutnih u publici.

Predstavnica SSSV, pravnica Željka Jorgić Đokić je dobila reč i, iako par puta prekidana od strane moderatora, argumentovano kritikovala mnoge predložene odredbe Zakona o radu koje uskraćuju prava zaposlenima. Ona je istakla da je najveći problem u Srbiji što se postojeći zakoni ne primenjuju i tražila od ministra da navede koje to odredbe novog zakona će omogućiti privredni rast, zapošljavanje i rast plata. Na kraju izlaganja, Jorgićeva je dobila buran aplauz od strane prisutnih iz publike.

Izlaganja ministra Radulovića i dr Mijatovića su propraćene negodovanjima iz publike, s jedne strane, a sa druge strane zagovornici ovog Zakona, predstavnici liberalnih oranizacija, su aplaudirali i podržavali predložena rešenja, što je dovelo da verbalnog okršaja i svađe između učesnika, i na kraju rezultiralo prekidom ove tribune.

 

27.12. 2013.
UPUĆEN ZAHTEV DAČIĆU DA POVUČE ZAKON O RADU

VLADA REPUBLIKE SRBIJE Ivica Dačić, predsednik
Poštovani,

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost su, na sednicama svojih organa, dana 26. decembra 2013. godine, doneli odluku da se od Vlade Srbije zahteva hitno povlačenje iz procedure Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.
Od Vas tražimo da ne dozvolite da ovakav zakon, koji će izazvati pogubne posledice na sve zaposlene, razvoj zemlјe i buduća pokolјenja, ugleda svetlost dana. Zahtevamo da nam, nakon njegovog povlačenja, omogućite da, uz poštovanje osnovnih principa socijalnog dijaloga, iznesemo svoje stavove o budućem predlogu zakona, s obzirom na to da u dosadašnjem radu mišlјenja sindikata nisu uvažena.
U donošenju ovako važnog zakona potrebno je poštovanje radnih i profesionalnih prava zaposlenih, dostojanstvo rada, kao i interes razvoja zemlјe.
Ukoliko do 20. januara 2014. godine Nacrt ne bude povučen, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost će 23. januara 2014. godine organizovati štrajk upozorenja, a zatim i proteste širom Srbije.
Istovremeno, biće pripremane sve aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka svih zaposlenih u Republici.

PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

PREDSEDNIK
Branislav Čanak

 

27.12. 2013.
GENERALNI ŠTRAJK AKO ZAKON NE BUDE POVUČEN

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost uputili su danas Vladi Srbije zahtev da odmah iz procedure povuče Nacrt zakona o izmenama I dopunama Zakona o radu.
Sa zajedničkog skupa dve reprezentativne sindikalne centrale, održanog u Dvorani Doma Sindikata, najavljeno je da će, ukoliko do 20. januara ne bude povučen Nacrt tog zakona, 23. januara biti organizovan štrajk upozorenja, a potom i protesti, kao i generalni štrajk u Republici.
Predstavnici sindikata upozorili su na pogubne posledice takvog zakona, koje će osetiti svi zaposleni I buduća pokoljenja.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da zakon utiče na drugačiju preraspodelu, iz džepova radnika u džepove poslodavaca, odnosno da će njegovom primenom svaki zaposleni biti oštećen za 50 evra mesečno u neto iznosu, a godišnje 1.020 evra.
Te pare će otići kapitalistima kao njihov ekstra profit, čime vlast priznaje da nema više investicija, već da na taj način radnici investiraju svoje poslodavce, naglasio je on.
"Vreme je da izađemo iz sala koje smo punili u prethodnih dva meseca širom Srbije, govoreći o štetnosti ovog zakona. Prekipelo je I došlo je vreme za ulicu, odakle ćemo po svaku cenu sprečiti njegovo donošenje", kazao je Orbović.
On je pozvao vladu da nacrt odmah povuče, a tvorce zakona smeni.
Opširnije:

 

25.12. 2013.
Sindikati traže povlačenje Zakona o radu

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost najavili su danas da će, ukoliko do 20. januara 2014. ne bude povučen nacrt Zakona o radu, organizovati štrajk upozorenja, a potom i generalni štrajk.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović, na skupu sindikata povodom izmena tog zakona, rekao je da će u slučaju da nacrt ne bude povučen, 23. januara sindikati organizovati štrajk upozorenja, a potom i generalni štrajk i proteste na ulicama u gradovima Srbije. On je rekao da bi posledice po radnike bile štetne ukoliko bi došlo do usvajanja zakona, i najavio da će sindikati uputiti zahtev Vladi Srbije da se taj nacrt odmah povuče, a "tvorci zakona smene". On je rekao da se predloženim rešenjima ukidaju i obesmišljavaju kolektivni ugovori, kao i rad sindikata, koji bi, kako je kazao, posle dve do tri godine "bili svedeni na minimalan nivo". Orbović je ukazao da je nacrt izmena zakona neprimenjiv i da "utiče na drugačiju preraspodelu", odnosno da bi njegovom primenom svaki zaposleni bio oštećen za 50 evra mesečno u neto iznosu. Na godišnjem nivou, imajući u vidu i doprinose, to bi iznosilo oko 1.020 evra, dodao je on naglašavajući da bi to odlazilo u džep poslodavcima i omogućilo da dobiju ekstraprofit.

Imajući u vidu broj zaposlenih, svake godine 1.720.000 zaposlenih bilo bi oštećeno za oko 1, 7 milijardi evra, dodao je on. "To bi prešlo u ruke poslodavaca, što je na gošinjem nivou skoro onoliko koliko je obećano od šeika, pa ispada da smo mi šeici u ovom slučaju", kazao je Orbović. Računica sindikata pokazala je da bi za minuli rad radnici mesečno bili oštećeni za 1.764 dinara , a kada su u pitanju naknade zarada za odsustvovanje usled godišnjeg odmora, plata bi bila manja za 38, 4 odsto, za plaćeno odustvo 42, 4 odsto, a za praznike 27 odsto. Sindikati se ne slažu sa predlogom da se naknada zarade određuje u visini osnovne zarade za mesec u kome zaposleni ostvaruje to pravo. Važećim zakonom to se činilo na osnovu prosečne zarade u prethodna tri meseca. Predstavnici sindikata ukazali su da bi imajući u vidu sve predloženo kada su u pitanju finansijske odredbe, umesto 12 zarada zaposleni dobili 10, 5 zarada tokom godine.

Opširnije:

 

25.12. 2013.
PREKARIJAT – FENOMEN KOJI ĆE PROMENITI SVET

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sekcije mladih SSSV učestvovali su juče na okruglom stolu sa temom ''Od proleterijata do prekarijata'', koji je u prostorijama Skupštine AP Vojvodine organizovala Vojvođanska politikološka asocijacija.
U prisustvu predstavnika Vlade APV, uglednih profesora, predstavnika sindikata, nevladinih organizacija, novinara, prof. dr Miroslav Ružica i prof. dr Duško Radosavljević su objasnili da je prekarijat nova velika skupina ljudi (nova klasa ili nešto slično) koju čine gubitnici iz klasične radničke klase, oni koji nikad nisu uživali socijalnu sigurnost (migranti, ranjive grupe) i mladi obrazovani ljudi kojima sistem ne dozvoljava da započnu stabilan, produktivan život.

Za razliku od proleterijata (klasične radničke klase) koji odlikuju utvrđena satnica, tj. ''tri osmice'', stabilnost zaposlenja i državni program socijalnog osiguranja, glavna odlika prekarijata je nesigurnost, odnosno privremeni i povremeni poslovi, rad na određeno vreme, nepredvidivi, niski prihodi, ograničena mogućnost stručnog napredovanja, nesiguran sistem socijalnog osiguranja i druge okolnosti koje sprečavaju ljude, naročito mlade, da otpočnu sa stabilnim, izvesnim životom. Zbog svega ovoga povećavaju se frustracija i bes, a pripadnici ove, uslovno rečeno, nove klase ''guraju'' se u ruke desničarskih i drugih ekstremističkih organizacija u celom svetu.
Novinari časopisa ''Biznis i finansije'', Tanja Jakobi i Milica Rilak su slikovito prikazale odvijanje procesa prekarizacije u Srbiji, uzimajući kao najsvežiji primer Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, dok je dr Boris Varga upoznao prisutne sa nekim od aktivnosti žrtava prekarizacije u svetu (Pokret ''Okupiraj'' i ''Anonimusi'').

Učesnici skupa su bili jedinstveni u mišljenju da je prekarizacija narastajući fenomen svuda u svetu, ali da u Srbiji, zbog nerazvijenosti institucija i velikog siromaštva poprima ''frankenštajnske'' odlike, dok glavnu žrtvu ovog procesa predstavljaju mladi obrazovani ljudi.

 

20.12. 2013.

PRVA BITKA DOBIJENA!

Zbog nemogućnosti da obezbedi tehničke uslove za održavanje Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je 20. decembra 2013. godine otkazalo prezentaciju Nacrta Zakona, koji je Radna grupa trebalo da predstavi u prostorijama Regionalne privredne komore u Novom Sadu.

Nacrt Zakona je izazvao veliku pažnju javnosti, zbog čega se više stotina članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, ali i predstavnika nevladinih organizacija i drugih građana spontano okupilo pred Regionalnom privrednom komorom Novi Sad i u zakazano vreme su ušli u plavu salu na II spratu u kojoj je trebalo da se održi javno predstavljanje Nacrta Zakona.

Budući da sala planirana za održavanje javne rasprave može da primi od 50 do 70 ljudi, sva mesta, i sedeća i stojeća, su vrlo brzo bila popunjena, a nekoliko stotina zainteresovanih građana je ostalo u hodnicima Regionalne privredne komore, kao i ispred same zgrade. Sa zakašnjenjem od oko 30 minuta, Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Martinović se probio do plave sale, ali je ubrzo zaključio da ne postoje uslovi za održavanje javne rasprave, nakon čega se povukao u drugu prostoriju. Očekujući da će se predstavljanje Nacrta Zakona ipak održati, zainteresovani građani su još oko 1 sat čekali pojavljivanje predstavnika Ministarstva, ali to se nije dogodilo. Kada su shvatili da je prezentacija Nacrta Zakona otkazana, građani su mirno napustili prostorije Regionalne privredne komore Novi Sad.

Nakon otkazivanja predstavljanja Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu u Novom Sadu, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je izdalo saopštenje u kome obaveštava javnost da se otkazuju i prezentacije Nacrta Zakona zakazane za 23. i 26. decembar 2013. godine u Kragujevcu i Beogradu.

Podsećamo da je 18. decembra 2013. godine otvorena javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koji je pripremila Radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorata za rad, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, bez učešća predstavnika reprezentativnih sindikata.


19. 12. 2013.

ANALIZA NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU

Dragi naši članovi i drugi građani,

Stručna služba Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je sačinila Analizu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu sa komentarom, koju možete pogledati ispod ovog teksta.
Osim Analize, možete se upoznati i sa sadržinom samog Nacrta Zakona.

Analiza Nacrta Zakona
   
Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu

 

19. 12. 2013.

BOJKOT JAVNE RASPRAVE

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike 18. decembra 2013. godine otvorilo je javnu raspravu Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Javna rasprava se sprovodi do 10. januara 2014. godine, a prvo predstavljanje Nacrta Zakona biće održano u Novom Sadu, 20. decembra 2013. godine, od 11,00 do 14,00 časova, u prostorijama Regionalne privredne komore Novog Sada, Narodnog fronta 10, II sprat.
Predsedništvo SSSS je na sednici održanoj 17. decembra 2013. godine, potvrdilo da Savez samostalnih sindikata Srbije NEĆE učestvovati u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, u čijoj izradi nije učestvovalo.
U skladu sa tom odlukom, predstavnici Samostalnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine NEĆE BITI U SALI Regionalne privredne komore Novog Sada, u petak 20. decembra.
Kako je poziv za javnu raspravu, baš takav "JAVAN'', građani mogu da se odazovu i SVOJIM DOLASKOM iskažu SVOJ STAV!

 

18.12.2013.

DANAS POČINJE JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O RADU

Javna rasprava o izmenama Zakona o radu počinje danas, najavio je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović i istakao da će izmene omogućiti fleksibilnije otpuštanje i zapošljavanje.

"U nekim delovima će omogućiti lakše otpuštanje, jer se smanjuje visina otpremnine i to će poslodavcu omogućiti da se lakše opredeljuju za viškove zaposlenih, a sa druge strane zaposleni koji su višak mogu da nađu drugu šansu kod novog poslodavca jer ne predstoji opasnost da mora da im plaća otpremninu", rekao je Martinović za RTS.
Zakon će, kako je naveo, preciznije urediti način otpuštanja zaposlenih u slučaju povrede radne dužnosti, pa neće biti nejasnoća koje će doprineti da sudovi te zaposlene posle nekoliko godina vraćaju na rad. Javna rasprava treba da omogući svim učesnicima da daju svoje mišljenje, primedbe, sugestije i trajaće do 10. januara. "Nakon toga sledi pribavljanje mišljenja drugih ministarstva i do kraja januara sledeće godine možemo taj proces da završimo", rekao je Martinović.

Opširnije:

 

17. decembar 2013.

BOLjA ZAŠTITA – LOŠIJI SOCIJALNI DIJALOG

Juče je u velikoj sali Radničkog doma u Novom Sadu, u okviru javne rasprave, pred blizu 200 učesnika, predstavljen Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Ispred radne grupe koja je sačinila Nacrt, a u čijem sastavu su predstavnici svih socijalnih partnera, Zakon su predstavili Vera Božić-Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Mira Božić, šef Odseka za pripremu propisa pri Upravi.

Gospođa Vera Božić-Trefalt je pozvala sve učesnike u javnoj raspravi da pomognu izradi što kvalitetnijeg Zakona na taj način što neće razmišljati samo o svojim najužim interesima, već će pokušati da nađu meru u svakom predlogu.
Gospođa Mira Božić je predstavila član po član Nacrta Zakona, posle čega je usledila veoma konstruktivna diskusija u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina predstavnika sindikata, poslodavaca, ljudi zaduženih za bezbednost u preduzećima, vlasnika agencija za bezbednost i zdravlje na radu, predstavnika medicine rada i drugih zainteresovanih lica.

Većina predloženih izmena i dopuna Nacrta Zakona usmerena je na preciziranje i pojašnjavanje pojmova i popravljanje nedostataka Zakona uočenih u praksi, uz određene novine koje bi trebalo da podignu bezbednost i zdravlje na radu u srpskim preduzećima na viši nivo.

SSSV je podržao sve izmene koje imaju za cilj bolju zaštitu radnika na radnom mestu, istakao je primedbe na predloge kojima se umanjuje značaj sindikata i suzbija socijalni dijalog i izneo je svoje predloge koji bi trebalo da poboljšaju položaj radnika u situaciji kada je povreda na radu ili bolest već nastupila.

Javna rasprava se završava 23. decembra 2013.godine, a svi zainteresovani mogu svoje sugestije slati na mejl adresu koja se nalazi na sajtu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

- Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona-UBZR

- ANALIZA NACRTA ZAKONA O BiZnaR

 

13. decembar 2013.

ODRŽANA JAVNA PROTESTNA SEDNICA SINDIKATA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI SRBIJE

Posle nedavne javne sednice održane u Beogradu, 12.12.2013. godine od 12.00 do 12.30 časova, ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, održana javna pretstna sednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Svoje nezadovoljstvo iskazali su članovi Republičkog, Pokrajinskog i Gradskog odbora Beograda, kao i sedam okružnih odbora sa područja AP Vojvodine.

Okupljenim zdravstvenim radnicima obratili su se predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić i predsednica Pokrajinskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dr Dunja Civrić. Oni su ukazali na razloge nezadovoljstva zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, zahtevajući od Vlade Srbije da ublaži ekonomske mere i nove odredbe Zakona o radu, jer dovode do ruba egzistencije zaposlenih u toj oblasti. Naglašeno je da se solidarnim porezom kažnjava visokoobrazovani kadar u zdravstvu, kao i da je povećanje PDV dodatni udar na materijalni položaj svih građana Srbije. Dr Dunja Civrić je rekla da veliki problem zaposlenih u zdravstvu predstavlja kapitacija, prema kojoj se vrednuje i plaća lekar, zbog čega je neophodno uvesti novu formulu po kojoj bi se ona izračunavala.

Sindikalci su nazadovoljni i izmenama i dopunama Zakona o radu koje su pogubne i za sve zaposlene, kao i za nezaposlene i mlade koji čekaju na posao. Umesto što, uvođenjem poreza na, i onako niske zarade, puni budžet, Vlada Republike Srbije treba da uvede ekonomske mere koje će podstaći rast proizvodnje, otvoriti nova radna mesta i povećati zarade u realnom sektoru. Sindikalci su poručili da su spremni da održe proteste u svim većim gradovima, a da ukoliko razgovori sa vladom ne budu uspešni, preseliće se i na beogradske ulice i pred zgradu Vlade.

Nakon završtetka javne sednice, održana je sednica u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Naredna sednica Republičkog odbora Sindikata održaće se u Beogradu, 26. decembra 2013. godine, gde će članovi doneti odluke o daljim aktivnostima na očuvanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

 

10. 12. 2013.

ОДРЖАН ПОКРАЈИНСКИ СЕС

Чланови Владе АП Војводине су на јучерашњој седници Покрајинског социјално-економског савета упознали социјалне партнере: представнике синдиката и уније послодаваца, са плановима који се односе на буџет АП Војводине за 2014. годину. Према речима покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васин, на овај начин је социјални дијалог у Војводини добио на квалитету, јер ће синдикати и послодавци имати могућност да упуте своје предлоге и сугестије пре него што се буџет донесе.

Покрајински социјално-економски савет разматрао је и пакет мера Владе Републике Србије за консолидацију јавних финансија и подстицање привредног раста, као и најављене измене три важна законска прописа: Закона о раду, Закона о приватизацији и Закона о стечају. Након дискусије дпговорено је да колегијум Покрајинског социјално-економског савета прецизира закључке о овој теми за наредну седницу.

Опширније

 

10. 12. 2013.

ЉУДСКА ПРАВА, ШТА ТО БЕШЕ?

''Cвaкo имa прaвo нa рaд, нa слoбoдaн избoр зaпoслeњa, нa прaвичнe и зaдoвoљaвajућe услoвe рaдa и нa зaштиту oд нeзaпoслeнoсти.''

''Cвaкo, бeз икaквe рaзликe, имa прaвo нa jeднaку плaту зa jeднaки рaд.''

''Cвaкo кo рaди имa прaвo нa прaвeдну и зaдoвoљaвajућу нaкнaду кoja њeму и њeгoвoj пoрoдици oбeзбeђуje eгзистeнциjу кoja oдгoвaрa људскoм дoстojaнству и кoja ћe, aкo будe пoтрeбнo, бити упoтпуњeнa другим срeдствимa сoциjaлнe зaштитe.''

''Cвaкo имa прaвo дa oбрaзуje и дa ступи у синдикaтe рaди зaштитe свojих интeрeсa.''

''Cвaкo имa прaвo нa oдмoр и рaзoнoду, укључуjући рaзумнo oгрaничeњe рaднoг врeмeнa и пoврeмeни плaћeни oдмoр.''

(Општа декларација о правима човека,
Генерална скупштина УН, 10.12.1948.године)


Ово је само део права која прокламује Општа декларација о правима човека, коју је Генерална скупштина Организације уједињених нација прогласила 10. децембра, давне 1948.године, због чега се овај датум више од 60 година обележава као Међународни дан људских права.

Рођењем, сваки човек стиче слободу, достојанство и једнака права. Они су загарантовани, неотуђиви и регулисани низом међународних и националних докумената. Право на рад и са њим повезана права представљају врло важан сегмент људских права, чије остваривање се у последњих неколико година у целом свету, па наравно и у Србији, контиунирано угрожава.

Позивамо наше чланове, али и све грађане ове земље да се усправе и отпочну борбу за живот достојан човека! Ако смо у последње време заборавили шта то значи, довољно ће бити да прочитамо Општу декларацију о правима човека, написану и проглашену пре тачно 65 година, и све ће нам бити јасно.

Срдачно ваш,

САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА
                    ВОЈВОДИНЕ.

 

9. 12. 2013.

USPELI SU! – OSNOVAN MAĐARSKI SAVEZ SINDIKATA!

Osnivački kongres Mađarskog Saveza sindikata održan je 6. decembra 2013. godine u Budimpešti. Kroz integraciju tri sindikata SZASZ, MSZOSZ i SZEF osnovana je najveća interesna organizacija u Mađarskoj sa 250.000 aktivnih članova i 100.000 članova iz redova penzionera.

Kongres je usvojio Statut i Program ujedinjenog Saveza. Predsednik Mađarskog Saveza sindikata je Peter Pataki (MSZOSZ), potpredsednici su Tamaš Sekelj (ASZSZ) i Laslo Varga (SZEF), a predsedavajući odbora za finansijsku kontrolu je Gabrijela Rajcsaniine dr. Grof (MSZOSZ). Novi predsednik Pataki je istakao da predstojeći zadaci Saveza su jačanje sindikata koji će bolje služiti članstvu i da učine sindikalni pokret više privlačnim. Sindikati moraju postati jači kroz organizovanje članova, a ne kroz preuzimanje članova jedni od drugih.

Nova konfederacija ima za cilj efikasnije zastupanje radnika, zaposlenih u privatnom, javnom sektoru i javnim preduzećima. To je od posebnog značaja, kada u Mađarskoj nema istinskog tripartitnog socijalnog dijaloga, a kolektivno predstavljanje interesa je marginalizovano. Poruka kongresa, kao što je navedeno od strane Peter Patakia, je da se radnici, zaposleni ne smeju plašiti, jer bez njih nema učinka, dostignuća. Zaposleni treba da znaju da "nisu sami - sindikat ih podržava". Nova, ujedinjena konfederacija će biti korektan pregovarački partner poslodavcima i Vladi, ali neće praviti nikakav kompromis koji bi pogoršao živote ljudi. Konfederacija očekuje da se čuje na svakom forumu u cilju dogovaranja, sprovođenja plana.

Ujedinjenjenom kongresu se obratio Bernadette Segol, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, koji je prisutnima čestitao na ovom koraku, navodeći da je ujedinjenje korisno za članove sindikata i za ceo sindikalni pokret: "jedinstvo je vaša snaga, jer vaša snaga povećava snagu celog sindikalnog pokreta ". Savez samostalnih sindikata Vojvodine, kao i brojni partnerski sindikati iz inostranstva su takođe poslali poruke pozdrava Kongresu i poželeli uspešan rad.

 

6. 12. 2013.

ODRŽAN VELIKI SKUP ZA ODBRANU RADNIKA I PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU

Predstavnici Industrijskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost organizovali su juče, u sali dvorane Doma sindikata, veliki skup pod nazivom "Odbrana radnika i preduzeća u restrukturiranju". Pored predstavnika sindikalnih organizacija dva reprzentativna sindikata, na sastanku su prisustvovali poslovodstvo preduzeća u restrukturiranju, predsednik SSSS Ljubisav Orbović i ministar privrede Saša Radulović.

Sindikalci su ukazali ministru da dosadašnje mere Vlade Republike Srbije i Ministarstva privrede ne doprinose oživlјavanju i stabilizaciji preduzeća u restrukturiranju, već ih guraju u stečaj i likvidaciju, a radnike ostavlјaju bez posla i perspektive. Ministar privrede Saša Radulović je izjavio da će do kraja godine biti nastavljeno čišćenje bilansa preduzeća u restrukturiranju, kako bi od januara 2014. ona mogla da dobiju sredstva iz Fonda za razvoj i nastave normalno poslovanje. On je priznao da je u prethodnom periodu sprevedena pljačkaška privatizacija, na šta su sindikati blagovremeno upozoravali i istakao da je cilj ove Vlade da domaća privreda oživi i ostvaruje profit.

Predstavnici sindikata su odlučili da zahtev za smenu ministra privrede ne predaju Vladi Srbije odmah, kako su ranije najavili, već da sačekaju do kraja januara. Sindikati 153 preduzeća u restrukturiranju su zatražili od ministra privrede i Vlade Srbije da što pre donesu program za revitalizaciju preduzeća u restrukturiranju i da se obezbede sredstva za pokretanje proizvodnje u tim preduzećima. Za realizaciju tog programa zatraženo je da se formira radna grupa koju će činiti predstavnici ministarstva privrede, finansija, poljoprivrede, građevinarstva, rada, kako i predstavnici reprezentaivnih industrijskih sindikata.

 

6. 12. 2013.

PROTEST SINDIKATA U PETROHEMIJIE

Samostalni sindikat i sindikat inženjera i tehničara Petrohemije u restrukturiranju protestovaće danas u podne pred upravnom zgradom u Pančevu, zbog lošeg odnosa države prema tom preduzeću i nerešenog pitanje cena sirovina. Naime, osnovna sirovina za rad Petrohemije je sirovi benzin koji isporučuje Naftna industrija Srbije (NIS) čija je cena neopravdano visoka.
Pre protesta, u 9.30 časova, biće održan sastanak predstavnika Petrohemije s ministrima energetike i privrede, Zoranom Mihajlović i Sašom Radulovićem i generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata pančevačke Petrohemije Miše Faraga, ako na sastanku ne dođe do dogovora o načinu rešavanja problema petrohemijske industrije,
protesti će biti radikalizovani, doći će do blokade puteva, ulaza u Rafineriju nafte Pančevo i protest ispred zgrade Vlade Srbije. Krajnja mera, rekao je Faraga, biće zaustavljanje proizvodnje u Petrohemiji, što može da izazove prestanak prerade u Rafineriji nafte. Zahteve sindikalaca Petrohemije podržao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, kao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, koji će prisustvovati današnjem protestu u Pančevu.

 

5. 12. 2013.

BELI MANTILI NEĆE DA POKRIVAJU DRŽAVNE GUBITAŠE

– Kapitacija je pokazala negativne učinke na koje je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ukazivao i pre njenog uvođenja u primarnu zdravstvenu zaštitu – izjavila je za naš list predsednica Pokrajinskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić.

– U kapitaciji nema stvarnog nagrađivanja prema uspehu i kvalitetu rada nego se poredi loš s lošim, a dobar s dobrim, što je nov vid uranilovke, u kojoj nema pravog poređenja među lekarima u zavisnosti od toga kako rade i u kojoj sredini rade. Kapitacija znači plaćanje zdravstvenih usluga po broju pacijenata opredeljenih za lekara. Međutim, takav način plaćanja medicinskih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije naišao na dobar prijem niti je, kako kažu zdravstveni radnici, opravdao svoje postojanje. – Na štetu pacijenata nije limitiran gornji broj koliko jedan doktor može da ih ima. Tako se potpuno nakaradno hvale doktori koji imaju 3.000 pacijenata, a za koje je potpuno jasno da ne mogu svima njima pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu – kaže dr Civrić.

Više puta Sindikat je na to ukazivao Ministarstvu zdravlja, ali bez obzira na to, kao i na obećanja da će se kapitaciona formula menjati od januara 2014. godine, ništa se nije preduzelo. Tim za promene u kapitaciji, u kojem su predstavnici svih relevantnih sindikata u zdravstvu, ne radi jer Ministarstvo nije dalo svoje predstavnike. Kapitacija je samo jedan od problem na koje ukazuje Sindikat i koji brinu zaposlene u zdravstvu. Ono što ih boli je i što ta delatnost nema kolektivni ugovor. Svaki novi ministar poništava sve ono što je do sada dogovoreno pa se nije odmaklo od početka. Takođe, predloženi paket ekonomskih mera Vlade Srbije ocenjuju kao populističku meru i za Sindikat one su neprihvatljive.

Opširnije:

 

5. 12. 2013.

HRVATSKA VLADA POVUKLA ZAKON O RADU

Vlada Hrvatske danas je povukla iz procedure predlog Zakona o radu, koji je sutra trebalo da bude usvojen i poslat u Sabor, objavila je Hrvatska radio televizija.

Svi sindikati su se protivi usvajanju tog zakona u predloženom obliku i za sutra je bio zakazan veliki protesni skup pred zgradom Vlade. Sindikati se protive smanjivanju značaja kolektivnih ugovora i prepuštanju radnika samovolji poslodavaca, a ne slažu se ni s podizanjem granice za penzionisanje na 67 godina. Sindikalisti su zbog Zakona o radu prošloga četvrtka bili pred Banskim dvorima, kada su zapretili Vladi povlačenjem iz pregovora i štrajkovima i zatražili ostavku ministra rada Miranda Mrsića.

Opširnije:

 

5. 12. 2013.

NEPRIHVATLJIV ZAKON O RADU, MINISTAR POD ZNAKOM PITANJA

– Planirane izmene Zakona o radu ne samo da ne utiču na poboljšanje položaja radnika već ga značajno unazađuju, a potpuno je neprihvatljivo da se njime zarade zaposlenih smanje – rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu.

– Zbog nekoliko veoma važnih pitanja, koja su i dalje sporna, a koje je predložilo uglavnom Ministarstvo privrede, kao i zbog načina na koji su pregovori tekli, reprezentativni sindikati, a uz SSSS to je i UGS "Nezavisnost", istupili su iz pregovora o tome. Naravno, i dalje smo otvoreni za razgovor, ali ako na to nisu spremni i drugi učesnici u pregovorima, spremni smo na sve vidove sindikalne borbe.

Po njegovim rečima, predlog izmena Zakona o radu više puta je menjan, često i bez najave i mogućnosti da se sindikati upoznaju s novim promenama, te je rešenje da izmene zakona budu vraćene u prihvatljive okvire. U suprotnom će se, da bi se sprečilo da predložene izmene Zakona o radu stignu do parlamenta ili da budu usvojene, sindikati boriti svim sindikalnim sredstvima, možda i izlaskom na ulice.

Opširnije:


4.12. 2013.

JAVNA TRIBINA U NOVOM SADU


Javna tribina povodom najavljenih izmena Zakona o radu održaće se u sredu, 04.12.2013. godine u 13,00 časova, u velikoj sali Radničkog doma "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24, Novi Sad.

U okviru javne tribine biće održana pres konferencija od 12,00 do 13,00 časova.

Ovo je poslednja javna tribina u nizu koje su organizovane na teritoriji Vojvodine, shodno zaključcima sa Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanog dana 17. septembra 2013. godine, a vezano za aktivnosti SSSS povodom izmena i dopuna Zakona o radu i Zakona o štrajku. U skladu sa tim, održane su tribijne u Sremskoj Mitrovici, Somboru, Subotici, Pančevu i Zrenjaninu.

Na današnjoj javnoj tribini u Novom Sadu, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, pozvani su: Ljubisav Orbović - predsednik SSS Srbije, potpredsednici SSS Srbije, Goran Milić - predsednik SSS Vojvodine, potpredsednici SSS Vojvodine, sekretar Veća SSS Vojvodine, članovi Gradskog veća SSSNS, predsednici i članovi izvršnog odbora sindikalnih organizacija članica SSSNS.

 

03. decembar 2013.

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1982. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Donošenje Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, donelo je pozitivne promene u ovoj oblasti međutim, još uvek postoje brojni problemi i barijere u socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom zbog stereotipa i predrasuda društva. Uprkos savremenim zakonima, osobe sa invaliditetom u Srbiji su i dalje među najugroženijim društvenim grupama. To najbolje pokazuje podatak da je, od oko 700.000 osoba sa invaliditetom koji žive u Srbiji, zaposleno samo 13 posto.

Srbija mora još mnogo toga učiniti, prevenstveno u praksi, kako bi osobe sa invaliditetom ne samo formalno, već i stvarno bile ravnopravne. Osnovni problemi osoba sa invaliditetom u Srbiji su siromaštvo, nemogućnost pune integracije na tržištu rada zbog zapošljavanja koje se otežano realizuje, neadekvatan sistem socijalne zaštite koji još uvek nije u dovoljnoj meri razvio potrebne usluge, neadekvatna opremljenost javnih i privatnih ustanova, saobraćajnica i javnih površina posebnim potrebama osoba sa invaliditetom i dr.

Neophodna je veća saradnja organizacija osoba sa invaliditetom, nacionalne službe za zapošljavanje, sindikata i poslodavaca radi pokretanja programa edukacije, odnosno prekvalifikacije i dokvalifikacije ovih osoba za ona zanimanja za koja postoji potreba na tržištu rada. Svi treba više da se uključimo da osobama sa invaliditetom obezbedimo jednake mogućnosti odrastanja, pristupa životnoj sredini, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne sigurnosti, planiranja porodice, time što ćemo sopstvenim primerom uticati na druge da nas slede. Zalažući se za kvalitetnije uključenje u društvene procese osoba sa invaliditetom povećavamo šansu za njihovo zapošljavanje i inkluziju u društvo.

 

02. decembar 2013.

Radnici traže spas za "Petrohemiju"

U HIP "Petrohemija" u Pančevu održan je protest upozorenja Samostalnog sindikata Petrohemije i Sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost", sa zahtevom da se nađe celovito rešenje za taj petrohemijski kompleks i da kompanija ne ode i stečaj i ne bude likvidirana.

– Pozivamo nadležna ministarstva privrede i energetike, akcionare i poverioce "Petrohemije", među kojima su najveći "Srbijagas", NIS i EPS, da svi sednu za sto i nađu rešenje za "Petrohemiju" – izjavio je Tanjug u predsednik Samostalnog sindikata Miša Faraga. – Više od godinu dana bezuspešno upozoravamo Vladu Srbije i ostale nadležne da zajednički sednu i nađe celovito rešenje za "Petrohemiju" jer je ta kompanija trenutno četvrti najveći izvoznik, a može da bude i prvi, ako se nađe pravo rešenje.

On je ocenio da je cilj plana reorganizacije, koje rukovodstvo i organi upravljanja smatraju jedinim rešenjem za izlazak "Petrohemije" iz krize, da kompanija ode u stečaj i likvidaciju, i naglasio da će se, ako se do 30. juna ne sprovede plan reorganizacije, to i obistiniti. Sindikati "Petrohemije" za 5. decembar su najavili veliki protest radnika ispred upravne zgrade preduzeća, a posle toga će, kako je rekao Faraga, uslediti i blokada puteva koji vode ka hemijskim fabrikama u Pančevu i zaustavljanje proizvodnog procesa u "Petrohemiji", što može ugroziti i rad NIS-ove rafinerije nafte. Faraga je rekao da bi za "Petrohemiju" bilo dobro da većinsko vlasništvo u toj fabrici preuzme "Srbijagas", kao jedan od najvećih poverilaca, kojem "Petrohemija" duguje oko 21 milijardu dinara.

Izvor:

 

- ARHIVA -

 

 


BILTENI
2024. V3.0